فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی سیاست - پیاپی 18 (پاییز 1395)

فصلنامه پژوهش های راهبردی سیاست
پیاپی 18 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شجاع احمدوند، احمدرضا بردبار صفحه 9
    شواهد بسیاری است که افلاطون و ارسطو و حتی سقراط از اندیشه شرق و بویژه ایران تاثیر پذیرفته اند. این مهم متاثر از دو رویداد بود. ابتدا، اوضاع آن زمانه یونان، مراوده یونانیان و ملل شرق خصوصا ایرانیان، تردد مغ ها به آسیای صغیر و سفر متفکران یونانی به کشورهای شرق زمینه این آشنایی را مهیا کرد. دوم، ویژگی های والای شاه آرمانی ایران که همواره مبنای اندیشگی دینی و سیاسی دولت ایرانی محسوب می شد. شاهی خوب، باآیین و دادگر مقامی بوده است که فضیلت های بایسته آن به کمالات الهی شباهت و نزدیکی تام داشته؛ شاه راستین و شایسته، که برگزیده خدا و نزدیک ترین کس به او شناخته شده است، باید مظهر صفات خداوند و نماینده اراده او روی زمین باشد.
    این مقاله می کوشد با روش تطبیقی به این سوال اساسی پاسخ داده شود که فیلسوف شاه در مدینه آرمانی افلاطونی چه نسبیتی با شاه آرمانی در اندیشه ایرانشهری دارد.
    کلیدواژگان: افلاطون، فیلسوف شاه، شاه آرمانی، ایران باستان
  • علی ایمانی، علی اصغر قاسمی صفحه 35
    مقاله حاضر به تبیین سیاست گذاری خدمت سربازی و فرایند ملت سازی در ایران بر اساس رهیافت داده بنیاد می پردازد. محقق با بهره گیری از فرایند چرخه ای سیاست گذاری به تبیین چگونگی ورود مسئله ملت سازی و همچنین خدمت سربازی به تقویم سیاست گذاری در ایران معاصر می پردازد. بر اساس پژوهش حاضر «خدمت سربازی» و پدیده نوظهور «ملت» از آغاز قرن نوزدهم و تهاجم روسیه و انگلیس به ایران وارد تقویم سیاستی شد، یک اقدام سیاستی مهم در پاسخ به بحران تجاوز خارجی، صورت بندی سیاست های خدمت سربازی بود. مطابق پژوهش حاضر ورود کلیدواژه ملت به ادبیات رسمی ایران تالی سیاست گذاری خدمت سربازی است، رابطه ای تعاملی بین سیاست گذاری خدمت سربازی و فرایند ملت سازی در ایران معاصر وجود دارد؛ بنابراین محقق با بهره گیری از روش نظریه پردازی داده بنیاد به تبیین رابطه این دو مقوله می پردازد. بر اساس چرخه سیاست گذاری، طرح مسئله سیاستی خدمت سربازی و ورود به تقویم سیاستی در بخش بیان مسئله تبیین می شود. در نهایت، محقق پس از تبیین و واکاوی تعامل سیاست های خدمت سربازی با فرایند ملت سازی در ایران، به ایضاح چگونگی تعامل و هماهنگی میان سیاست های سربازی و فرایند ملت سازی در دو قرن اخیر ایران می پردازد.
    کلیدواژگان: مدل نهادی، چرخه سیاست گذاری، سیاست گذاری خدمت سربازی، ملت سازی
  • سید ابراهیم سرپرست سادات صفحه 67
    با پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار مردم سالاری دینی، پرسش از پیشینه مباحث نظری سازگاری و یا ناسازگاری دین و دموکراسی به مسئله ای بنیادین در عرصه نظام سازی تبدیل شد؛ موضوعی که کمتر پاسخ آن از دل اندیشه های اندیشه وران جریان فکری- سیاسی اسلام گرای دوره پهلوی دوم عرضه شده است. بااین حال، آیا می توان نظریه مردم سالاری دینی را در آرای اندیشه وران اسلام گرای پیش از انقلاب اسلامی ریشه یابی کرد؟ به عنوان فرضیه بیان می شود که آرای استاد مطهری، حامل الگویی از مردم سالاری دینی است و می تواند، پیش قراول گفتگوهای نظری در این عرصه باشد. هدف نوشتار حاضر آن است که زمینه های نظری، مستعد و پشتیبان از آرای اندیشه وران جریان اسلام گرای پیش از انقلاب اسلامی را عرضه کند تا در تقویت نظری الگوی مردم سالاری دینی به کار آید. این مقاله، با کاربست روش جریان- گفتمان، تلاش می کند آرای استاد مطهری را درباره دموکراسی، استحصال و نسبت آن را با مردم سالاری دینی و صورت تحقق یافته آن در دوره جمهوری اسلامی بیان کند. بازشناسی الگوی دموکراسی اصولی مستند به آرای استاد مطهری، مولفه های آن، مختصات دینی آن و بازشناسی تداوم برخی مبانی و مولفه های این الگو در الگوی مردم سالاری دینی دوره جمهوری اسلامی، یافته های مقاله است.
    کلیدواژگان: دموکراسی، مردم سالاری دینی، اصول اسلامی، انسانی، استاد مطهری
  • ابوالقاسم شهریاری، محسن خلیلی، حسین اکبری صفحه 89
    تساهل سیاسی و داشتن نگرشی مبتنی بر اجازه فعالیت برای تمامی گروه ها و احزاب سیاسی، جزئی جداناشدنی از دموکراسی است. عدم وجود تساهل سیاسی، مانع از ایجاد همبستگی در تحقق اهداف نظام سیاسی شده و در بالاترین سطح به خشونت سیاسی نیز منجر خواهد شد. پرسش تحقیق حاضر دارای دو بخش است: تساهل سیاسی در نمونه مورد بررسی در چه سطحی است؟ چه عواملی بر تساهل سیاسی اثرگذار هستند؟ بنابراین، هدف از این پژوهش که به روش پیمایش انجام گرفته است، سنجش تساهل سیاسی و عوامل موثر بر آن در میان دانشجویان دانشگاه فردوسی است. با توجه به پیشینه نظری، متغیرهای سرمایه اجتماعی، آگاهی سیاسی، تحصیلات، جنسیت و سن به عنوان عوامل موثر بر تساهل سیاسی انتخاب گردیدند. نتایج حاصل نشان می دهند که تساهل سیاسی از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نیز نشان می دهد که سرمایه اجتماعی بیشترین اثرگذاری را داراست و پس از آن آگاهی سیاسی و سطح تحصیلات قرار دارند. همچنین، سرمایه اجتماعی درون گروهی تاثیر بیشتری بر تساهل سیاسی داراست نسبت به سرمایه اجتماعی برون گروهی.
    کلیدواژگان: تساهل سیاسی، سرمایه اجتماعی، آگاهی سیاسی، تحصیلات، دانشگاه فردوسی
  • یاسر اسماعیلزاد امامقلی، حسنعلی احمدی فشارکی صفحه 123
    نسل نوین مطالعات امنیتی، نتیجه گذر از جنگ سرد است که مفاهیم و تعاریف سنتی از امنیت را به سوی جنبه های متنوعی مانند امنیت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی معطوف کرد. این مقاله می کوشد تا تاثیر یکی از خطرناک ترین و پیچیده ترین تهدیدات امنیتی بین المللی یعنی داعش بر امنیت جمهوری اسلامی ایران را تحلیل کند. سوال اساسی این است که «پدیده داعش به عنوان یک تهدید؛ چه نسبتی با امنیت ایران دارد؟» تجزیه و تحلیل داده های موجود نمایانگر آن است که حضور و نفوذ داعش در منطقه از منظر امنیتی به مثابه شمشیری دو لبه برای امنیت ایران عمل می نماید که در صورت عدم توجه به هر تیغه ، تحلیل تاثیر وجود داعش بر امنیت ایران ناقص و نارسا خواهد بود. این مقاله می کوشد با روش پژوهش تبیینی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای و فیش برداری منابع داخلی و خارجی، تاثیر متغیر مستقل «تهدید داعش» بر «امنیت ایران» را واکاوی کند.
    کلیدواژگان: امنیت، تروریسم، مکتب کپنهاگ، داعش، ایران
  • پیمان زنگنه، سمیه حمیدی صفحه 143
    بحران یمن از جمله مسائل چالش برانگیز منطقه خاورمیانه است که بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای در جهت دهی به سمت وسوی تحولات آن موثرند. از جمله بازیگران منطقه ای در این بحران، ایران و عربستان هستند که کنش رفتاری متضادی را در یمن از خود به نمایش گذاشته اند. نوشتار حاضر بر آن است تا عوامل موثر بر تقابل این دو کشور را در بحران یمن مورد بررسی قرار دهد. دستاوردهای این نوشتار نشان می دهد که بر اساس نظریه سازه انگاری، انگاره های هویتی دو کشور ایران و عربستان، جهت دهنده سیاست خارجی آن ها در یمن است. ازاین رو به دلیل برداشت های عینی و ذهنی متفاوتی که هریک از آن ها نسبت به محیط پیرامونی خود دارند، کنش های رفتاری متعارضی را در عرصه تحولات داخلی یمن از خود بروز داده اند. در این راستا تقابل دو ذهنیت اسلام شیعی و اسلام سلفی – وهابی به همراه درک هرکدام از شرایط عینی خود و دیگری، سبب شده تا ایران با نگرش تعاملی (لاکی-کانتی) و عربستان با رویکرد تهاجمی (هابزی) به کنشگری در یمن بپردازد.
    کلیدواژگان: عوامل ذهنی، عوامل عینی، ایران، عربستان، بحران یمن، سازه انگاری
  • رضا التیامی نیا، علی باقری دولت آبادی، جاسب نیکفر صفحه 171
    بحران یمن صرفا ناشی از نقش آفرینی بازیگران داخلی نیست، بلکه ناشی از نقش آفرینی بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای همانند عربستان سعودی، شورای همکاری خلیج فارس، امریکا و رژیم صهیونیستی است که در روند شکل گیری بحران یمن و تشدید آن نقش تعیین کننده ای ایفا کرده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد کارگزاران سیاست امریکا معتقدند که با درگیر ساختن ایران در عرصه منطقه ای و مناطقی که عمق استراتژیک پایگاه اجتماعی و سیاسی ایران محسوب می شوند، فرسایش قدرت و توان منطقه ای و سیاسی ایران و محور مقاومت را به وجود خواهد آورد. پرسش اصلی آن است که عوامل اصلی شکل گیری بحران یمن و نقش بازیگران داخلی و خارجی به ویژه امریکا و عربستان سعودی در بحران یمن چیست. روش پژوهش اسنادی است. چارچوب نظری پژوهش حاضر معطوف به بهره گیری از نظریه جان فوران (چرایی ناکامی انقلاب ها و توازن منطقه ای در نظام های ناهمگون در محیط های راهبردی آشوب ساز است) است.
    کلیدواژگان: یمن، توازن منطقه ای، عربستان، امریکا، ائتلاف راهبردی
|
  • Shoja Ahmadvand, Ahamd Reza Bordbar Page 9
    There are numerous evidence proving that the Platonic and Aristotelian thoughts, even those of Socrates, are inspired by the Eastern, especially Persian, thought. There are two reasons for this fact: First, the state of Greece at that time and communication of the Greek with the East, especially frequent trips of the Magi and Eastern clerics to Minor Asia, and those of the Greek scholars to the East which paved the way for the acquaintance. Second, the sublime features of Iranian ideal kings which were always the foundation of Iranian religious and political thought. An ideal and just kingship has been a title whose necessary virtues have had similarities with divine perfection. The present study insists on the influence of the Ancient Iranian Ideal Kingship Theory on the Western Philosophers, especially Plato.
    Keywords: Plato, Philosopher, King, Ideal Kingship, Government
  • Ali Imani, Ali Asghar Ghasemi Page 35
    This paper explains the military service policy-making and the process of nation-making in Iran based on the institutional approach. The author explains how the issues of nation-making and military service entered the policy-making calendar in Iran by application of cyclic process of policy-making. Finding show that there is a collaborative relation between military service policy-making and the process of nation-making in contemporary Iran. The system of analysis in this research is theoretical institutional framework and the methodology is descriptive. The time period of the analysis is early nineteenth century. Based on the policy-making cycle, the policy issue of military service and its entrance to the policy calendar is stated in the problem statement. Finally, after the explanation and analysis of the collaboration of military service policies with nation-making process in Iran, the way of collaboration and coordination between the two main factors during the last two centuries in Iran have been clarified.
    Keywords: Policy Making, Military Service, Nation, Nation, building, Soldier
  • Seyed Ebrahim Sarparst Sadat Page 67
    With the victory of the Islamic Revolution and establishment of a religious democracy in Iran, the question about compatibility of Islam and democracy has become a fundamental issue. This article aims to answer whether it is possible to locate origins of the theory of religious democracy in pre-Revolutionary Islamic thinkers. The hypothesis of the article is that it is possible to find a pattern for religious democracy in the thought of the religious scholars such as Morteza Motahhari, which served as a pioneer for theoretical debates in this field. The article uses the current-discourse method to obtain Motahhari’s views about democracy and its relation with religious democracy and its established form in the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Democracy, Religious Democracy, Islamic, Human principles, Motahari
  • Abolghasem Shahryari, Mohsen Khalili, Hossein Akbari Page 89
    Political tolerance and permission of activity for all groups and political parties, is an inseparable component of democracy, especially in countries like Iran with various groups and political parties, each of them has a unique outlook and approach. Lack of political tolerance, prevents the creation of solidarity in achieving the goals of the political system and political will at the highest levels of political violence. This question has two parts: what is the level of political intolerance in this sample? What factors are affecting the political tolerance? Therefore, the aim of this study is to survey, measure of the political tolerance and its influencing factors among students in Ferdowsi University. According to the theoretical background, social capital variables, political awareness, education, gender and age as factors influencing political tolerance were selected. The results show that political tolerance is desirable. The results of the research also show that social capital has the greatest impact and political awareness and education is second and third in terms of importance. Moreover, Bridging Social Capital has a greater impact on political tolerance than Bonding Social Capital
    Keywords: Political Tolerance, social capital, Political Awareness, Education, Ferdowsi University
  • Yaser Esmaeilzadeh Emamgholi, Hassanali Ahmadi Fesharaki Page 123
    The new generation of studies on security is an outcome of the transition from the Cold War that has turned the traditional concepts and definitions of security to something new that includes diverse aspects such as political, economic, social, and environmental matters. This study attempts to discuss and analyze one of the most dangerous and complicated threats of the world security and an effective variable on the Islamic Republic of Iran`s security, namely ISIS. In fact, the study is carried out to answer this fundamental question, “How can Iran`s security be effected by ISIS as a threat?”. The qualitative analysis of available data reveals that ISIS presence and influence in the region in terms of security to act as a double-edged sword for Iran's security. Ignorance about each edge of the abovementioned blade can result in the flawed analysis of ISIS impacts on Iran's security. This article is an applied research with qualitative research method in which an attempt is made to measure the impact of the independent variable of "ISIS" on "Iran's security".
    Keywords: Security, Copenhagen School, Isis, Iran
  • Peyman Zanganeh, Somaye Hamidi Page 143
    Yemen crisis is one of the challenging issues in the Middle East which has been determined, so far, by regional and global powers. As two regional powers, Iran and Saudi Arabia are among the countries which has demonstrated opposite behaviors in this issue. Different approaches in decision making in these two countries has caused them to adopt a contrastive foreign policy toward their areas as a result of different subjective and objective interpretations. The current crisis in Yemen is among challenging domains between Iran and Saudi Arabia. Here, the controversy between the two concepts of Shiite's Islam and Wahhabi's islam have dragged the two countrie's relations towards a regional cold war. Therefore, the present study aims at analyzing and revising the contrast between Iran and Saudi Arabia in Yemen's current crisis.
    Keywords: Subjective Factors, Objective Factors, Iran, Saudi Arabia, Yemen Crisis, Constructivism
  • Reza Eltyaminia, Ali Bagheri Dolat Abadi, Jaseb Nikfar Page 171
    Yemen crisis is not only emanating from the role of internal actors, but also is because of engaging and intervening of the regional and extra-regional such as Saudi Arabia, cooperation council of Persian gulf, America and Zionist regime that has played the critical role in process of formation of Yemen crisis and its exacerbation. findings of this research show that the official of policy making of America argued that by engaging of Iran in the regional level and the regions that consider as strategic depth of the social and political base of Iran, it led to erosion of the regional and political power and capacity of Iran and the resistance block .the main question of this paper is that what are the main factors of formation of Yemen crisis and role of the external and internal actors especially Saudi Arabia and America in Yemen crisis. Research method is analytical- description. The theoretical framework of this research is focused on using of the Jon Foran theory (causes of revolutions defeat and regional balance in the heterogenetic systems in the ciaos making or creating strategic environments.