فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی سیاست - پیاپی 22 (پاییز 1396)

فصلنامه پژوهش های راهبردی سیاست
پیاپی 22 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اصغر افتخاری*، سید محمد صادق کاظمی صفحات 9-39
    پدیده نفاق یکی از مهم ترین مسائلی است که حکومت نبوی با آن دست و پنجه نرم می کرد. پراکنده بودن منافقین در جامعه مدینه و همراهی ظاهری آنان با دیگر مسلمانان خطر عدم همراهی مسلمانان با سیاست های نبوی در مقابل منافقین را افزایش می داد. پیامبر خدا به منظور کاهش خطر جذب دیگر مسلمانان به منافقان رفتارهای متعدد اقناعی داشت که مطالعه آنها می تواند دست یافتن به الگوی مطلوب اقناع افکار عمومی در عرصه های اعتقادی و فرهنگی را میسر گرداند. پرسش است این است که شیوه های اقناعی رسول خدا در مواجهه با منافقین چه بوده است؟ به منظور پاسخ به این پرسش خطابات قرآنی پیرامون رفتار پیامبر اکرم (ص) با منافقان به عنوان داده معین شد و در نهایت با اتخاذ روش تبیینی و با قراردادن مدل ELM به عنوان چارچوب مفهومی و جستجوی مولفه های آن در آیات منتخب، مدل اعتقادمحور به عنوان مدل مطلوب اقناع افکار عمومی استخراج شد که شامل این مولفه ها می باشد: 1- در حوزه انگیزه: آمیختن با شان اجتماعی، آمیختن با اعتقادات و غافلگیری؛ 2- در حوزه توانایی عینیت بخشی به نتیجه عمل و تحریک اعتقادی جامعه و 3- در حوزه پاسخ های درخور: چیستی صفت منافقان، چیستی ماهیت رفتاری منافقان و چیستی نتیجه نفاق.
    کلیدواژگان: ارتباطات اقناعی، افکار عمومی، منافقان، حکومت نبوی، قرآن کریم
  • شهروز شریعتی*، بهنام وکیلی صفحات 41-67
    تثبیت نظام جمهوری اسلامیایران و کاهش آشکار تهدید تروریسم در داخل کشور می تواند منجر به این باور شود که رشد تروریسم و تعدد گروه های تروریستی در اطراف مرزهای ایران تا زمانی که گروه های مذکور وارد خاک ایران نشده اند، تهدیدی جدی علیه امنیت ملی کشور محسوب نمی شود و درگیری با گروه های موصوف در بیرون مرزها برخلاف منافع ملی است. این نوشتار با بهره گیری از آمار و داده های مستند، با روش توصیفی و تحلیلی و با روش شناسی «رئالیسم نئوکلاسیک» ضمن بهره گیری از آموزه های نظریات مختلف در حوزه روابط بین الملل افزون بر معرفی ایران به عنوان قدرت منطقه ای، می کوشد تا با ارزیابی مخاطرات تروریسم نوظهور خاورمیانه به این پرسش پاسخ دهد که وجود گروه های تروریستی در منطقه چه تاثیری بر هژمونی و قدرت منطقه ای ایران می گذارد؟ این پژوهش نشان می دهد که تروریسم نوظهور خاورمیانه، هژمونی و قدرت منطقه ای ایران، این کشور را به عنوان قدرتمند ترین دولت ضدتروریست منطقه غرب آسیا از درون و بیرون مورد چالش قرار داده است و تهدیدی جدی برای بسط همگرایی منطقه ای و دست یابی به اهداف اقتصادی و توسعه یافتگی ایران محسوب می شود.
    کلیدواژگان: ایران، قدرت منطقه ای، تروریسم، هژمونی، خاورمیانه
  • غلامرضا خواجه سروی، عباس سهراب زاده* صفحات 69-96
    قدرت به عنوان اصلی ترین مولفه سیاست، همواره مورد توجه افکار عمومی، نیروهای سیاسی- اجتماعی و هیات حاکمه و رسانه ها می باشد. تصاحب قدرت، هدف اصلی تکاپوی سیاسی است و نحوه تصاحب و استفاده از آن، بیشترین مباحث حول و حوش این مفهوم را تشکیل می دهد. شاخص مهم برای سنجش استفاده درست یا نادرست از قدرت قانون است. هرگاه حاکم بدون توجه به قانون و نهادهای قانونی، بر اساس سلیقه و رای خود از قدرت استفاده نماید، این قدرت را قدرت شخصی شده می نامند. نوشتار حاضر در پی آن است تا مشخص کند، رسانه ها چگونه و با چه راهکارهایی مانع شخصی شدن قدرت یا شخصیت زدایی از آن می شوند.
    کلیدواژگان: قدرت، دولت، سیاست، شخصیتزدایی، رسانه
  • محمدرضا صادقی*، حسن دانایی فرد، معصومه مصطفی زاده صفحات 98-115
    دوری یا نزدیکی سیاست و اداره، محمل کلیدی تولید دانش در باب مدیریت دولتی است. در جوامع علمی مدیریت دولتی، به میزان دخالت سیاست در اداره «سیاست زدگی» گفته شده است. بنابراین در همه نظام های اداری کشورهای جهان درجه ای از سیاست زدگی وجود دارد و به صراحت می توان گفت هیچ کشوری را نمی توان یافت که مدیریت دولتی در آن منویات سیاست مداران را در عمل اجرا نکند. البته بسته به میزان حرفه ای بودن بوروکراسی، میزان تبعیت از دستورات سیاسی متغیر است. هدف نوشتار حاضر واکاوی این پدیده در شش کشور اروپایی و امریکای شمالی است. در این پژوهش با استفاده از روش مطالعه تطبیقی؛ مفهوم سیاست زدگی، فرآیندها و پیامدهای سیاست زدگی در کشورهای دانمارک، آلمان، فرانسه، بریتانیا، امریکا و یونان توضیح داده می شود. در پایان دلالت هایی برای سیاست زدگی در ایران ارائه شده است که می تواند راهنمای فهم و به کارگیری دقیق تر ادبیات سیاسی حکمرانان داخلی در عرصه بین المللی باشد.
    کلیدواژگان: سیاست زدگی، سیاست، اداره، بوروکراسی، مطالعه تطبیقی، مدیریت دولتی
  • فریبرز ارغوانی پیرسلامی*، سید جواد صالحی، امیر ایمانی صفحات 117-147
    یکی از مسائل مهم و چالش برانگیز خاورمیانه و ترکیه معاصر، مطالعه الگوهای ثبات و تهدید دموکراسی است. ترکیه در زمره معدود کشورهای خاورمیانه است که تجربه بلندمدتی در دموکراسی داشته است. با این حال، روند دموکراسی ترکیه از زمان تاسیس جمهوری ترکیه تا به امروز حاکی از نوعی الگوی نوسانی بوده است؛ الگویی که بر اساس آن دموکراسی ترکیه هیچ گاه به ثبات دموکراتیک دست نیافته و همواره با مولفه هایی مواجه بوده که هم به تقویت دموکراسی در این کشور کمک کرده اند و هم زمینه تضعیف و تهدید آن را مهیا ساخته اند. این پژوهش با هدف ریشه یابی مولفه های نوسان در الگوی دموکراسی ترکیه به دنبال ارائه پاسخ به این سوال است که چرا روند دموکراسی ترکیه باوجود تداوم و تکامل، نتوانسته نویدبخش ثبات باشد و دائما با الگوی نوسانی ثبات و تهدید همراه شده است؟ یافته های این نوشتار با اتکا به روش توصیفی- تبیینی و بهره گیری از روند تاریخی حکمرانی در ترکیه نشان می دهد که اثرگذاری و همزیستی همزمان مولفه های ثبات بخش همچون اصلاحات قانون اساسی، سیستم حزبی و عضویت در اتحادیه اروپا در کنار مولفه های تهدیدزا مانند تهدیدهای قومی، چالش های مذهبی و مداخله نظامیان در شکل گیری این الگوی نوسانی موثر است .
    کلیدواژگان: ترکیه، دموکراسی، ثبات و تهدید، خاورمیانه، اسلام گرایی
  • سید مسعود موسوی شفایی*، زهرا زمردی صفحات 147-175
    انقلاب تونس در ژانویه 2011 میلادی، موجبات سرایت ناآرامی ها به دیگر کشورهای خاورمیانه و شمال افریقارا فراهم کرد. نارضایتی ها سرانجام در فوریه 2011 میلادی به سوریه رسید. و از ماه اوترقابت قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای به منظور کسب قدرت در سوریه آغاز شد. از جمله کشورهای تاثیرگذار در بحران سوریه، ترکیه می باشد؛ حزب عدالت و توسعه از سال 2002 میلادی، سیاست به حداقل رساندن تنش با همسایگان را، در دستور کار خود قرار داد. اما با شروع بحران داخلی سوریه، روابط آنکارا و دمشق مجددا تیره شد و اکنون ترکیه برای برکناری بشار اسد تلاش می کند. این پژوهش با به کارگیری روش تحلیلی_تبیینی،به چرایی مداخله غیرسازنده ترکیه در سوریه از اوت 2011 میلادی تا سال 2015 میلادی می پردازد. فرضیه پژوهش به این قرار است که ترکیه برای تکمیل سیاست تبدیل شدن به کانون انرژی، به دولتی کاملا هم سو در سوریه نیاز دارد؛ زیرا سوریه دروازه ورود ترکیه به خاورمیانه است. سوریه با زمامداری بشار اسد با لغو قرارداد خط لوله انتقال گاز عرب از قطر به ترکیه و امضای قرارداد احداث خط لوله با ایران نشان داد شریک قابل اعتمادی برای ترکیه نیست و به همین جهت از شروع بحران تا پایان سال 2015، آنکارا سیاست حذف اسد را در پیش گرفت.
    کلیدواژگان: ترکیه، انرژی، سوریه، گاز، خاورمیانه
  • داود کریمی پور*، سید امیر نیاکویی صفحات 177-205
    بررسی تطبیقی جایگاه و سیاست های انرژی کشورهای روسیه و قطر به عنوان مهمترین عرضه کنندگان نفت و گاز بسیار حائز اهمیت است. این پرسش که دو کشور چگونه با سیاست های انرژی سعی در ارتقای منافع ملی داشته و با چه راهبردهایی از دیپلماسی انرژی در عرصه سیاست خارجی خود استفاده می کنند، محور اصلی پژوهش حاضر را شکل می دهد. یافته های پژوهش این است که روسیه به دلیل استفاده از انرژی به عنوان یک ابزار سیاسی، نتوانسته به خوبی از این ابزار برای توسعه اقتصادی استفاده کند، در حالیکه قطر از رهگذر دیپلماسی انرژی فعال و بین المللی و اجتناب از اهرم سازی سیاسی از آن، توانسته علاوه بر دستاوردهای سیاسی، درآمدهای ناشی از صادرات گاز را، سکوی پرتاب توسعه اقتصادی و اجتماعی خود قرار دهد و به موفقیت های قابل توجهی دست یابد. تاثیرگذاری دیپلماسی انرژی در سیاست خارجی قطر و روسیه متاثر از راهبرد صادراتی و نوع روابط با ایالات متحده امریکا نیز است
    کلیدواژگان: دیپلماسی انرژی، سیاست خارجی، روسیه، قطر، اقتصاد
|
  • Asghar Eftekhari *, Seyeydmohammad Sadegh Kazemi Pages 9-39
    Hypocrisy was one of the most important issues and problems in the Prophet Mohammed (peace be upon him) era. Hypocrites were scattered in Medina, and they acted like true Muslims; so, the risk of alliance Between Muslims and the Prophet against the hypocrites was very serious. Prophet Muhammad (PBUH) took several persuasive behaviors to reduce the risk of joining Muslims to Hypocrites. Studying these behaviors can help achieving the optimal model of persuading public opinion in the beliefs and cultural areas. According to this assumptions, this study aims to answer this question: what are the Prophet Mohammed (PBUH) methods of Persuasions in confronting Hypocrites. Obviously, answering to this question means extracting the optimal model of Persuasion in confronting political opposition. In order to answer this question, Quranic statements about the behavior of the Prophet (PBUH) with hypocrites determined as the foundation of this study. Finally, by using the explanatory method, having ELM model as theoretical framework and searching its components in selected verses, the optimal model of persuading public opinion introduced and explained.
    Keywords: Prophet Mohammed (PBUH), hypocrisy, Persuading public opinion, ELM model, Nabavis government
  • Shahrooz Shariati * Pages 41-67
    Recent developments in Arabic and Middle Eastern countries, particularly Iraq and Syria have caused a sensitive and critical status in this area. U.S global hegemony continued to provoke terrorism and other terrorist outfits. Meanwhile the rise of new emergency terrorist group such as ISIS have destabilized the Middle East and entrenched the region as the major source of global terror. Even the more stable states, such as Turkey and Saudi Arabia, display strong terrorist tendencies and support radical groups that engage in terrorism. Therefore, several major developments in the Middle East will keep the region a wellspring of terror and a source of inspiration for radicals for the foreseeable future. According this article terrorism tries to weak the regional power of Iran since our analysis has shown that Iran is the only country in the region that fights really against the terrorism. This article by using descriptive & analytical methods which based on theoretical teachings of international relations studies will show that terrorism and terrorist groups are the serious threats for national interesting of Islamic republic of Iran, by arguing that some of the stable countries in the region in all its manifestations breed terrorism.
    Keywords: Terrorism, Iran, Regional Power, Hegemony, middle east
  • Gholamreza Khajehsarvy, Abbas Sohrab Zadeh * Pages 69-96
    Power as the most fundamental parameter on the politics has caught the attention of the public, socio-political forces, and the ruling bodies. The possession of power is the main objective of any political endeavor and the manner of acquiring and employing it establishes the bulk of the debates which are relevant to this concept.
    The main criterion for testing the correct use or abuse of power is certainly the law. Whenever a ruler utilizes the power on the basis of his or her own taste and opinion, irrespective of the established codes and legal institutions, this power is called the personalized power. This text is going to designate how and through which methods the media hinder personalization of depersonalization of power.
    Keywords: power, Government, Politics, Depersonalization, The media
  • Mohamadreza Sadeghi * Pages 98-115
    Separation or closeness of Politics and administration is the key or principle place for production of knowledge in public administration area and scopes. In scientific societies of public administration, the degree of politics’ interference in administration named or called "politicization". On the other hand, it is so obvious that there is a degree of politicization in all administrative systems of world’s countries or administrations and there is no country in that, public administration does not execute politicians’ likes. Related to the professionalization degree of bureaucracy, adherence to political wishes is variable. The final purpose of this article is the comparative study and survey of politicization in six European and orth American countries. In this study Researchers using comparative method try to answer these questions, what are the concept, processes and consequences of politicization in Denmark, Germany, France, Britain, United States and Egypt. At the end, politicization in Iran has been viewed that can be a guideline in the international era for our domestic administrators.
    Keywords: Politicization, Politics-Administration, Bureaucracy, Comparative Study, Public Administration
  • Fariborz Arghavani Pirsalami * Pages 117-147
    One of the the most important issues in middle east and contemporary turkey is the study of stability and threat factors of democracy. Among the other countries of middle east, turkey has long-term experience in democracy. A glance to the country show turkey s democracy has fluctuating matter. In the other words, democracy in turkey as a form of government and a kind of relations between society and the government have face threat and stability factors simultaneously. The main goal of the article is evaluating causes of the issue. the article argues some variables such as turkey s constitution amendments, party system and trying to accession to EU (stability variables) and ethnic threats, religious minorities challenges and the military interventions (threat stability) have influenced turkey s democracy. to evaluate the hypothesis, the article has some sections such as theoretical framework with emphasis on stability and threat factors, historical approach to democracy trends in turkey and evaluation of threat-stability variables in turkey’s democracy.
    Keywords: turkey, democracy, stability, threat, middle east, islamism
  • Masuod Moosavi Shafaei * Pages 147-175
    In January 2011, the Tunisian Revolution started an unrest which soon spread to the rest of Middle East and North African Regions. I order to gain political power, a severe competition between regional and trans-regional powers took place in Syria in March 2011. The Turkish-Syrian relations grew darker in the past six years. This study tries to find the reasons of Turkey’s non-constructive intervention in Syria between August 2011 and the end of 2015. The hypothesis of this article assumes that Turkey considers Syria as a gateway to the Middle Eastern energy, thus, Ankara seeks a compatible government in Syria to help it become an energy hub. Cancellation the Arab-gas pipeline from Qatar to Turkey by Assad in order to replace it with that’s of Iran, revealed the fact that Syria is not a reliable partner for Turkey. Hence, from the beginning of the crisis, Turkey has developed the policy of overthrow Assad.
    Keywords: Turkey, Energy, Transit, Syria, Gas
  • Davood Karimipuor * Pages 177-205
    Producers and consumers of energy have sought to balance benefits and costs in production, trade and security of energy to afford their national interests. In this regard the study of Qatari and Russian energy polices as the two most important suppliers of oil and gas is important. The main question of the present article is as follows: how these actors use energy polices for upgrading national interests and which strategies they set to contribute energy diplomacy to foreign policy? The findings illustrate that despite both Qatar and Russia pursue a better position at regional and international levels and improve soft power in foreign policy, their achievements are not alike. While Russia has failed to generate soft power due to having a political and military approach to energy, Qatar has gained a torrent benefits such as socio-economic development and making a positive international image through economic diversification and avoiding political leveraging. moreover the export strategy and the kind of relations with the United states affects the energy diplomacy of Qatar and Russia.