فهرست مطالب

راهبرد اجتماعی فرهنگی - پیاپی 16 (پاییز 1394)

فصلنامه راهبرد اجتماعی فرهنگی
پیاپی 16 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اکبر علیوردی نیا، رحمت الله معمار، سیمین نصرتزهی صفحه 7
    دین با راهنمایی ها، احکام و قواعد خاص اخلاقی خود فرد را مجهز می کند که با کنترل خویشتن از برخی رفتارها امتناع کند. تقوا در معارف اسلامی معادل خودکنترلی است و خودکنترلی نیز به مثابه یک سد مستحکم در برابر گرایشات رفتاری انحراف آمیز است. تحقیق حاضر در پی آن است تا رابطه دینداری، خودکنترلی و رفتارهای انحرافی را در میان دانشجویان دانشگاه مازندران بررسی کند. روش پژوهش، پیمایشی و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است. جمعیت این تحقیق شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه مازندران در سال تحصیلی93-1392 است که 416 نفر از آنان به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم به عنوان نمونه انتخاب شده و مورد مطالعه قرار گرفته اند. تحلیل داده ها نشان می دهند: خودکنترلی و دینداری با رفتارهای انحرافی رابطه معکوس و معناداری دارد، اما بین دینداری و خودکنترلی رابطه معناداری مشاهده نشده است. به عبارت دیگر، می توان چنین استنباط کرد که خودکنترلی نقش واسطی در رابطه دینداری و انحراف نداشته، بلکه به طور مستقل بر رفتار انحرافی موثر است.
    کلیدواژگان: دینداری، خودکنترلی، رفتار انحرافی، دانشجویان و جنسیت
  • سید حسین سراج زاده، فرشید رحیمی صفحه 45
    رابطه دوطرفه دین و دینداری با پایبندی اخلاقی در حوزه های گوناگون مورد بحث فراوان بوده است. هر چند در مباحث اخیر به استقلال این دو حوزه از یکدیگر تمایل داشته اند، اعتقاد رایج بر این است که دینداری، سپهر اخلاقی را حمایت می کند. جامعه شناسان کارکردگرا نیز عمدتا بر این باورند که سطح دینداری تاثیر مثبت بر اخلاقی رفتار کردن افراد دارد و پایبندی اخلاقی هم به موجب تنظیم هر چه بهتر روابط اجتماعی، رعایت حقوق دیگران و کنش متقابل مبتنی بر فهم دیگری می شود. این مقاله در پی آن است تا رابطه دینداری با پایبندی اخلاقی را به صورت تجربی با نمونه ای 372 نفره از دانشجویان دانشگاه خوارزمی بررسی نماید. مطالعه به صورت پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. بر اساس یافته ها، دینداری با پایبندی اخلاقی رابطه مثبت دارد؛ هرچند در بعد اجتماعی اخلاق این رابطه کمتر دیده می شود. در میان ابعاد دینداری و ارتباط آنها با پایبندی اخلاقی، تفاوت قابل ملاحظه ای مشاهده نمی شود. دلالت های این یافته ها در مقاله مورد تحلیل قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: دینداری، سنجه گلاک و استارک، پایبندی اخلاقی، پایبندی عملی و پایبندی احساسی
  • محمدرحیم عیوضی، عبدالرحیم پدرام صفحه 77
    آینده پژوهی اسلامی نسخه بدیل آینده پژوهی رایج است که تا کنون در عمل شکل نگرفته است. برای تحقق آینده پژوهی اسلامی باید توجه داشت که آینده پژوهی بر آینده اندیشی استوار است و بستر این دو، نگرش حاکم بر جامعه است. این سه، نظامی را با عنوان نظام «نگرش آینده پژوهی» شکل می دهند که ترسیم گر ابعاد نظری و کاربردی آینده پژوهی است. این مقاله می کوشد به این پرسش پاسخ گوید که زیرساخت کلیدی برای تحقق آینده پژوهی اسلامی چیست. بنابراین افزون بر معرفی نظام «نگرش آینده پژوهی» نشان داده می شود که آینده پژوهی اسلامی در قالب نظام «نگرش آینده پژوهی» اسلامی شکل می گیرد. نظام های رایج و اسلامی به طور کامل مستقل از یکدیگر نیستند و افزون بر وجوه افتراق، دارای وجوه اشتراکی نیز هستند. البته در مبانی و سطوح کلان اشتراکات ناچیز است. ضمن آنکه دین مبین اسلام تنها عامل اصلی و اساسی تفاوت این دو نظام به شمار نمی رود و شرایط و اقتضائات زمانی و مکانی شکل گیری نظام «نگرش آینده پژوهی» اسلامی نیز سبب آشکار شدن تفاوت هایی میان این دو نظام می شود.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی اسلامی، نظام نگرش، آینده پژوهی، آینده اندیشی و اسلامی سازی علم و فناوری
  • سیمین درکی، حمیدرضا آراسته صفحه 97
    هدف مقاله حاضر بررسی و مقایسه وضعیت هویت دانشجویان ترم اول و آخر واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران است که از پایگاه های هویتی متفاوتی برخوردارند. این پژوهش از نوع پیمایشی و نحوه گردآوری داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای و روش میدانی (پرسشنامه) است. جامعه آماری را کلیه دانشجویان ترم های اول و آخر واحدهای شش گانه دانشگاه آزاد شهر تهران تشکیل داده است. نمونه آماری با استفاده از روش تصادفی، معادل 754 نفر بودند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است. نتایج حاکی است: دانشجویان در بدو ورود به دانشگاه، به لحاظ دو بعد هویتی و هشت عامل مرتبط، با یکدیگر متفاوت بوده اند، اما در ترم پایانی، از دو بعد هویت به یکدیگر نزدیک تر شده و هویتی مشابه تر، به دست آوردند. وضعیت هویت دانشجویان در ابعاد عقیدتی و روابط بین شخصی و عوامل مرتبط با آنها در مقایسه ترم اول و ترم آخر با افت روبرو بوده است. باور دانشجویان (در بدو ورود به دانشگاه و به هنگام فارغ التحصیلی)، نسبت به نقش دانشگاه بر هویتشان در سطح متوسط به بالا ارزیابی شده و با گذر از ترم اول به ترم آخر افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: هویت، هویت مستقل، هویت منعطف، هویت متعهد، دانشجو و دانشگاه
  • محمدحسین نقوی، شاهین جعفرپور صفحه 133
    یکی از مهم ترین موضوعات استراتژیک در سازمان، مقوله چشم انداز است که چارچوبی ذهنی فراهم می کند تا به وسیله آن، افعال، به صورت ضمنی ارزیابی، پذیرفته یا مردود شوند. در این مقاله تلاش شده نقش ساختارهای شناختی در شکل گیری چشم انداز سازمان تبیین شود. از این رو با مدیران صنایع مختلف کشور، مصاحبه اکتشافی صورت گرفت و چشم انداز، ماموریت و ارزش های سازمانی چندین شرکت برتر دنیا بررسی شد. مصاحبه شوندگان با استفاده نمونه گیری هدفمند و با کمک روش گلوله برفی برگزیده شدند و مصاحبه ها تا اشباع نظری داده های تحقیق ادامه یافت. پس از انجام مراحل گردآوری داده ها و تحلیل با کمک نظریه داده بنیاد، 31 مفهوم و در نهایت 6 مقوله موثر بر چارچوب های شناختی و متاثر از آنها در فرایند شکل گیری چشم انداز سازمان شناسایی شد. نتایج نشان داد: چشم انداز ماهیت واحدی ندارد و در عین حال مرتبه مند تعریف شد و متغیر محوری در شکل گیری چشم انداز چارچوب های شناختی و یکی دیگر از مهم ترین متغیرها سبک رهبری شناسایی شد.
    کلیدواژگان: شناخت مدیریتی، چارچوب شناختی، باور، فراباورها و چشم انداز سازمان
  • سعیده گروسی، سمیه سبزعلی پور، محمدحسن شمس الدینی مطلق صفحه 155
    رضایت از زندگی مبین نگرش مثبت فرد به زندگی است و معمولا از طریق یافتن علایق و درک مشترک افراد از یکدیگر حاصل می شود. مقاله حاضر با هدف بررسی رضایت از زندگی و عوامل موثر بر آن در بین خانواده های شهر کرمان، نگاشته شده است. برای تبیین رابطه اوقات فراغت با رضایت از زندگی از مدل زابرسکی و مدل کارکردی خانواده از تئوری السون استفاده شد. بر اساس فرمول کوکران، 386 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. نتایج نشان داد: رضایت از زندگی خانوادگی افراد کمتر از حد متوسط است. بین میزان گذراندن اوقات فراغت با خانواده، مشارکت در فعالیت های فراغتی هسته ای خانواده، مشارکت در فعالیت های فراغتی تعادلی خانواده، میزان انسجام و سازگاری اعضای خانواده و میزان روابط اعضای خانواده با رضایت از زندگی خانوادگی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین 61 درصد از تغییرات متغیر وابسته (رضایت از زندگی خانوادگی) توسط متغیرهای مستقل تبیین شده است.
    کلیدواژگان: خانواده، رضایت از زندگی خانوادگی، اوقات فراغت و ویژگی های کارکردی خانواده
  • مسعود عالمی نیسی صفحه 183
    یکی از نگرانی های خانواده ها در خصوص افزایش موالید، پایین آمدن پیشرفت تحصیلی فرزندانشان است. این نگرانی مبتنی بر فرضیه ای غالب است که فرزند بیشتر، موفقیت تحصیلی آنها را کاهش می دهد. در این مقاله تلاش شده از طریق فراتحلیل مطالعات تجربی در کشورهای گوناگون، فرضیه غالب را به چالش کشیده و امکان طرح فرضیه یا فرضیه های رقیب در خصوص رابطه بعد خانوار و موفقیت تحصیلی فرزندان را مطرح کند. نتیجه نشان می دهد: برخی مطالعات با تبعیت از نظریه هایی مانند مدل رقیق شدگی منابع و مدل تلاقی، به این نتیجه رسیده اند که این دو رابطه منفی دارند. اما این تحقیقات توسط دیگران چون اللوید و کلی به نقد کشیده شده و آنها نشان داده اند که رابطه معنا دار میان بعد خانوار و موفقیت تحصیلی وجود ندارد. از نظر معتقدان به رابطه منفی، اندازه خانوار از طریق متغیرهای واسط بر موفقیت تحصیلی اثر می گذارد و اگر تحت شرایطی با افزایش تعداد فرزندان، متغیرهای واسط طور دیگری رفتار کنند، شاهد افت موفقیت تحصیلی فرزندان نخواهیم بود. از این رو فرضیه غالب در اغلب شرایط و محیط ها اعتبار خود را از دست می دهد و جای خود را به فرضیه های رقیب می دهد.
    کلیدواژگان: بعد خانوار، موفقیت تحصیلی فرزندان، فراتحلیل و مطالعه تطبیقی
  • سیدجواد طاهایی صفحه 203
    در تجربه انقلاب اسلامی وحدت اقوام ایرانی چشمگیر و بی سابقه بود. چه چیزی اقوام به غایت متفاوت را به غایت متحد ساخت؟ پاسخ این مقاله آن است که ظهور اصل سامان بخش تاریخ ایران و به عبارتی، «میل اتصال جمعی به امر مطلق» در انقلاب ایران آنقدر جاذب و دربرگیرنده بود که توانست وحدت تحیرآور و «مطلقا بی سابقه» اقوام ایرانی را باعث گردد. در واقع، ظهور نامنتظر اراده عمومی اجتماع ایرانی برای اتصال به مطلق، بنیاد تاملات پیرامون ایران در این مقاله است. انقلاب اسلامی به دلیل اینکه یگانه و بی سابقه، سراسری و کلی و یکباره و قیام گونه است، امری استثنایی است، در این معنا که سرریز ناهشیار محتوای یگانه تاریخ ایران (ایده مطلق) به درون زمان حال است. در این صورت، تاریخ ایران از طریق انقلاب ایران قابل درک و تعریف می شود، نه انقلاب ایران از طریق تاریخ ایران، آنگونه که گرایش های پژوهشی رایج متضمن آن هستند. انقلاب ایران زمینه سیاسی اجتماعی لازم برای برای تعقل فلسفی درباره تاریخ ایران را فراهم می آورد، چراکه انقلاب اسلامی روایتگر پایان صیرورت تاریخ ایران است.
    کلیدواژگان: سوژه ایرانی، ایده مطلق، تاریخ ایران، انقلاب اسلامی، تعقل فلسفی و اصل مقوم (پرنسیپ)
  • منصور حقیقتیان صفحه 239
    شادمانی و نشاط از جمله نیازهای مهم انسان هستند و می توانند در مقابله افراد با مشکلات و رویارویی با فشارها و ارتقای بهره وری کار نقش بسزایی داشته باشند. با توجه به نقش مهم آموزگاران در تربیت و جامعه پذیری دانش آموزان، هدف مقاله حاضر بررسی میزان شادمانی اجتماعی معلمان شهر اصفهان و شناسایی عوامل اجتماعی بر آن است. جامعه آماری، شامل کلیه معلمان شهر اصفهان است که با استفاده از فرمول کوکران، یک نمونه 375 نفری از بین آنها برای مطالعه انتخاب شد. روش تحقیق، پیمایش و ابزار جمع آوری داده های مورد نیاز پرسشنامه بود. ابزار تحقیق از اعتبار صوری برخوردار بود و آلفای کرونباخ پایایی متغیرها نیز بالاتر از آستانه 7/0 بود. نتایج نشان داد: میزان نشاط اجتماعی معلمان شهر اصفهان در حد متوسط و عوامل تاثیرگذار بر آن به ترتیب، دینداری، نگرش نسبت به شغل، مشارکت اجتماعی، روابط با دوستان و اوقات فراغت بود. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد: همه متغیرهای مستقل توانستند 4/38 درصد تغییرات نشاط اجتماعی را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: شادمانی اجتماعی، دینداری، نگرش به شغل، مشارکت اجتماعی و روابط با همکاران
|
  • Akbar Aliverdinia, Rahmatallah Memar, Simin Nosratzahi Page 7
    Religion equipped man with its guidelines and specific rules, so that he can refuse some behaviors with self-control. Self-control uses a psychological support column in countless mental and behavioral tendencies in humans. The present article seeks to explore the relationship between religiosity, self-control and deviant behaviors among Mazandaran university students. This is a survey research and data collection instrument is questionnaire. The study population consisted of all male and female students at Mazandaran University in the academic year 2013-14, 416 students were selected and studied with stratified sampling method appropriate with volume. The analytical results show a significant and meaningful inverse relationship between self-control and piety with deviant behaviors. However, there is no significant correlation between religiosity and self-control. In other words, self-control doesn’t have the role of the mediator to strengthen religiosity and independently affect deviant behavior.
    Keywords: religiosity, self, control, deviant behavior, students, gender
  • Serajzadeh, Farshid Rahimi Page 45
    The study of the mutual relationship between religion and moral commitment has been an issue of discussions. Although more recent debates tend to the independence of morality and religion, it is commonly believed that religiosity support moral sphere. Functionalist sociologists also argue that religiosity has mainly a positive impact on individuals’ moral behavior which in turn could result in better regulation of social relations, respect of others rights, interaction based on understanding of others. The aim of this article is the empirical examination of the relationship between religiosity and moral commitment in a sample of 372 students of Kharazmi University of Tehran. It is a survey study in which the data collected by a questionnaire. According to the data, religiosity has a positive relation with moral commitment, meanwhile the relationship is hardly observed in social dimension of moral commitment. There is no difference between the relationship of moral commitment and different dimensions of religiosity. The implications of these findings are discussed in the article.
    Keywords: religiosity, Glock, Stark measure, moral commitment, behavioral commitment, emotional commitment
  • Mohammad Rahim Eyvazi, Abdurrahim Pedram Page 77
    Islamic futures studies (IFS) is a new interpretation of common futures studies which has not been practically shaped yet. To accomplish IFS it should be considered that futures studies relies on future thinking the foundation of both these two is the attitude of society. These three, shape a system, namely “Attitude-Futures Studies” which visualizes theoretical and applied dimensions of futures studies. This article tries find out the key infrastructure for accomplishing IFS. Therefore, in spite of introducing the “Attitude-Futures Studies” system, it is concluded that IFS will shape within the Islamic “Attitude-Futures Studies” system. The Islamic and common systems are not completely independent and besides their differences they have some similarities. However the similarities are so few in fundamentals and macro-levels. Also the Islamic religion is not the major difference among them and the temporal and spatial circumstances of the accomplishment of “Attitude-Futures Studies” system can unfold some new differences between the two systems.
    Keywords: Islamic futures studies, “attitude, futures studies” system, future thinking, Islamizing science, technology
  • Simin Doraki, Hamidreza Arasteh Page 97
    The purpose of this article is to determine and compare student’s identity status in first and last semesters. The research was a survey type and data were collected through literature review and field method (questionnaire). Statistical population was composed of all first – semester and last – semester students in six branches of Islamic Azad University in Tehran. Statistical sample was 754 students who were randomly selected. A 65 item questionnaire was used to collect data. To analyze data, a descriptive and inferential statistics including independent t – test, one way ANOVA and Spearman were utilized. General results indicated that students entering the University were different in two identity dimensions and eight related factors. But at the last semester, they were closer and more similar in both ideological and interpersonal relationships identity dimensions. In addition, students’ ideological and interpersonal identity status and its associated factors were dropped in last semester compared to the first semester.
    Keywords: identity, independent identity, flexible identity, committed identity, university student, university.
  • Mohammad Hossein Naghavi, Shahin Jafarpur Page 133
    Vision is one of the most significant strategic issues in the organization that provides a mental framework by which the actions are implicitly evaluated. This article attempts to explain the role of cognitive structures in formation of the organizational vision. Exploratory interviews were conducted with mangers of different industries in Iran and the vision, mission and organizational values of several top companies around the world were studied. The interviewees were selected by purposeful sampling through snowballing technique. The interviews continued to theoretical saturation of the research data. Collecting the required data and analyzing them through grounded theory, finally 31 concepts and 6 categories were identified as effecting in and affected by cognitive frameworks in formation of the organization’s vision. This investigation determined that the vision has not a unique quiddity and it was defined at the same time as graded existence. Central variable in formation of the vision is cognitive frameworks. The leadership style was also identified as another most important variable.
    Keywords: management cognition, cognitive framework, belief, meta, beliefs, organization's vision, leadership style
  • Saeede Garusi, Somaye Sabzalipur, M.H. Shamsedini Motlagh Page 155
    Satisfaction of life in the result of positive insight into life and is usually created through finding shared perceptions and interests among people. The present article was performed with the aim of investigating satisfaction of life and the factors affecting it, among families of Kerman. In order to explain the relationship between leisure and life satisfaction, Zabrsky model and the functional model of the family by Olson's theory were used. According to Cochran formula, 386 people were selected as subjects. Descriptive findings indicated that the family-life satisfaction is below the average. The analytic results indicated that there is a significant relationship among the amount of leisure time spent with family, participation in family-centered leisure activities, participation in balancing family leisure activities, the amount of consistency and compatibility of family members and the extent of family members’ relationships on one hand and family satisfaction on the other. Also, the results of the multivariate regression showed that 61 percent of the dependent variable (satisfaction with family life) is explained by the independent variables.
    Keywords: family, satisfaction with family life, leisure, family functioning features
  • Masood Alami Neisi Page 183
    One of the families’ concerns for having more children is the reduction of their educational attainment. This belief comes from the prevailing hypothesis that more children reduce their educational success. The purpose of this study is to challenge the prevailing hypothesis by applying the meta-analysis on the published experimental studies in various countries and come up with some alternative hypotheses about the relationship between family size and educational achievement. However, these researches were criticized by others such as Lloyd and Kelley. They showed that several similar studies in other countries and with different circumstances concluded that there is no significant relationship between family size and educational achievement. Moreover, the relationship can be affected through medium and macro factors and it would be quite different in various situations. Therefore, in special conditions if intermediate variables behave differently, education quality will not decease. Accordingly prevailed hypothesis loses its validity in many conditions and situations and replaced with other alternative hypotheses.
    Keywords: family aspect, educational success of children, meta, analysis, comparative study
  • Seyed Javad Tahaee Page 203
    In Islamic revolution experience what could make extremely unity of the extremely various Iranian ethnic groups? During revolution, tendency for political linkage to the absolute Idea was so powerful that in an astonishing way lead to the unprecedented ethnic unity in Iran. Unforeseeable emergence of General Will toward political connection to the absolute idea is the basis of contemplation on Iran as presented in this article. Because of its Uniqueness, completeness, generality and, spontaneity Iranian Revolution is exceptional and it again, is considered an unconscious spillover of the unique content of Iranian history into the present time. Then history of Iran, contrary to prevalent research, could be understood by Iranian revolution not vice versa. Islamic revolution have made political and social grounds necessary for philosophical thought about Iran. Therefore Iranian revolution is the end of the becoming in the history of Iran.
    Keywords: Iranian subject, history of Iran, Islamic revolution, philosophical thought.
  • Mansour Haghighatian Page 239
    Happiness and cheerfulness are among the most basic of human needs and can help individuals cope with life’s problems and also can play an important role in increasing one’s productivity. Given the important role that teachers play in the socialization process of the young, this study aims to investigate the level of happiness among Esfahani teachers and the factors that might affect that happiness. The research method utilized was survey and the tool of data collection was questionnaire. Oxford social happiness questionnaire was used to measure teachers’ level of happiness. Research population consisted of all the teachers of the city of Esfahan, of which 375 individuals were selected as the sample. The research tool had face validity and Alpha coefficients of reliability for all variables were above the 0.70 threshold. The results showed that teachers’ level of happiness was at the medium level and that there was a significant relationship between happiness and religiosity, attitude toward work, social participation, relations with co-workers and leisure time. Multiple regression analysis showed that all the independent variables together could explain about 38.4 percent of the variance of the dependent variable.
    Keywords: social happiness, religiosity, attitude toward work, social participation, relations with co, workers