فهرست مطالب

آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1395)

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1395)

  • 84 صفحه، بهای روی جلد: 55,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/09/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مطالعه پژوهشی
  • فریده اسماعیلی، رحیم طهماسبی، آزیتا نوروزی، کتایون وحدت، بهروز کاوه ای صفحات 173-183
    زمینه و
    مقدمه
    استفاده از داروهای ضد رتروویروسی ممکن است کیفیت زندگی بیماران مبتلا به ایدز را تحت تاثیر قرار دهد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر آموزش پایبندی به درمان بر اساس الگوی ارتقاء‏‏‏ سلامت بر کیفیت زندگی بیماران HIV مثبت تحت درمان ضد رتروویروسی شهر بوشهر بود.
    مواد و روش‏ها: پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که بر روی 61 بیمار تحت درمان انجام شد. بیماران گروه مداخله (31 نفر)، آموزش چهره‏به‏چهره مبتنی بر الگوی ارتقاء سلامت طی دو جلسه آموزشی به فاصله دو هفته و یک کتابچه آموزشی، جهت پایبندی به درمان دریافت کردند. افراد گروه شاهد (30 نفر)، آموزش های روتین مرکز را دریافت کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل اطلاعات جمعیت شناختی، سوالات سازه های الگوی ارتقاء سلامت و پرسشنامه کیفیت زندگی (SF36) بود. پرسشنامه های مربوط به سازه ها قبل، بلافاصله بعد و سه ماه بعد از آموزش و پرسشنامه کیفیت زندگی قبل و بعد از آموزش تکمیل شدند. در تحلیل داده ها علاوه بر آماره های توصیفی، از آزمون های تی مستقل و کای اسکوئر، آزمون آنالیز واریانس داده های تکراری و از آزمون تی زوجی توسط SPSS18 استفاده شد.
    یافته ها: آموزش موجب تغییر معنادار در کلیه سازه های الگوی ارتقاء سلامت شامل اعتقاد نسبت به درمان، فواید و موانع پایبندی به درمان، حمایت اجتماعی و خودکارآمدی پایبندی به درمان (p < 0.001) شد و نگرش افراد نسبت به درمان را به طور مثبت تغییر داد. بعلاوه کیفیت زندگی در چهار بعد جسمی، سلامت عمومی، عاطفی و سلامت روانی در گروه آموزش (p < 0.001) نسبت به گروه کنترل به طور معناداری ارتقاء یافت.
    نتیجه‏ گیری: یافته های این مطالعه نشان دهنده اثربخشی برنامه آموزشی جهت ارتقاء کیفیت زندگی بیماران بوده که این تغییر از طریق تاثیر بر باورها و نگرش بیماران در مورد پایبندی به درمان به دست آمده است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ایدز، پایبندی به درمان، الگوی ارتقاء سلامت، پرسشنامه فرم کوتاه کیفیت زندگی (SF36)، بوشهر
  • مریم فتحی شیخی، محسن شمسی، محبوبه خورسندی صفحات 184-193
    زمینه و هدف
    اولین علت اصلی مرگ در 5 سال اول زندگی کودکان در سراسر جهان سوانح و حوادث است. این مطالعه با هدف تاثیر آموزش نظریه محور بر ارتقاء رفتارهای پیشگیری کننده از سوانح و حوادث در مادران دارای کودک زیر 5 سال انجام پذیرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه مداخله ای بر روی 130 نفر از مادران دارای کودک زیر 5 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر خرم آباد در سال 1393 بود. ابزار گردآوری داده های پژوهش پرسشنامه تنظیم شده مشتمل بر چهار قسمت (جمعیت شناختی، آگاهی، سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و عملکرد) بود. قبل از مداخله از هر دو گروه داده ها جمع آوری و سپس به گروه مداخله طی چهار جلسه 50 دقیقه ای آموزش داده شد. پس از سه ماه نیز داده ها دوباره جمع آوری گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار و توزیع فراوانی) و آزمون های تحلیلی (آزمون کولموگروف-اسمیرنف، آزمون ناپارامتریک ویلکاکسون، آزمون ناپارامتریک من ویتنی) از طریق PSS20 استفاده شد.
    یافته ها
    قبل از مداخله آموزشی میانگین نمره آگاهی، اجزای الگوی اعتقاد بهداشتی و عملکرد در دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معناداری نداشت. اما پس از اجرای برنامه آموزشی در گروه مداخله تفاوت معناداری میان دو گروه مشاهده شد (001/0>p). میانگین نمره عملکرد گروه مداخله (بر مبنای 100 نمره) از میانگین 3/52 در قبل از مداخله به 53/69 بعد از مداخله افزایش معناداری یافت (001/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش میزان نمرات حاصل از سازه ها، طراحی و اجرای برنامه آموزشی مبتنی بر نظریه الگوی اعتقاد بهداشتی در مادران دارای کودک زیر 5 سال همراه با پیگیری فعال می تواند سبب افزایش عملکرد آنان در خصوص پیشگیری از سوانح و حوادث در کودکان گردد.
    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، سلامت کودک، سوانح و حوادث، پیشگیری از آسیب کودکان، آموزش مداخله ای، خرم آباد
  • فاطمه نظری رباطی، نرگس خانجانی، محمدرضا محمودی، محمد مهدی فداکار صفحات 194-204
    زمینه و
    مقدمه
    آموزش می تواند نقش مهمی در کنترل بیماری های مزمن ازجمله دیابت داشته باشد. این مطالعه، با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر نمادها بر میزان آگاهی، نگرش، رفتار خودمراقبتی بیماران مبتلابه دیابت نوع 2 و نیز شاخص های گلیسمیک آن ها صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بود که بر روی 100 نفر از افراد مبتلابه دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهر کرمان صورت گرفت. افراد به طور تصادفی به دو گروه 50 نفره مداخله و شاهد تقسیم شدند. در گروه مداخله آموزش مبتنی بر نمادها به شکل اسلاید و پوستر همراه با سخنرانی ارائه شد؛ ولی در گروه شاهد سخنرانی و اسلاید فاقد نماد ارائه شد. داده های جمع آوری شده با آزمون های کای اسکوئر، تی زوجی، ویلکاکسون، من ویتنی یو و تی مستقل از طریق SPSS16 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره خودمراقبتی کلی در گروه مداخله افزایش معنا داری پیدا کرد (0001/0p<) و اجزاء خودمراقبتی پایش قند خون و مراقبت از پا هم به طور معنا داری در گروه مداخله بهبود یافت. قند ناشتا و HbA1c در هر دو گروه کاهش یافت و نمره آگاهی نیز در هر دو گروه پس از مداخله بهبود یافت؛ ولی نمره نگرش فقط در گروه مداخله افزایش پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش موثر نمادها در یادگیری دستورالعمل های بهداشتی، به نظر می رسد آموزش با استفاده از نمادها در ارتقاء رفتارهای خودمراقبتی در افراد مبتلا به دیابت که اغلب مسن و دارای سطح سواد پایین هستند، تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، خودمراقبتی، نمادها، مداخله آموزشی، دیابت نوع 2، کرمان
  • علیرضا دیدارلو، سیامک شیخی، زهرا سرخابی، ناصر شرفخانی صفحات 205-216
    زمینه و هدف
    امروزه سرطان ها بعد از بیماری های قلبی و عروقی به عنوان مهم ترین علل مرگ ومیر در جوامع بشری مطرح است. سرطان پروستات یکی از شایع ترین سرطان ها بوده و دومین علت مرگ ومیر پس از سرطان ریه در بین مردان است. هدف از این مطالعه ارزیابی مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر ارتقاء رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پروستات بود.
    مواد و روش ها
    بررسی حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که بر روی 100 نفر از معلمین مرد شهر ارومیه که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر مشخصات جمعیت شناختی، سوالات مربوط به سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و عملکرد بهداشتی بود که در دو مرحله تکمیل شدند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تی زوجی و مستقل در SPSS20 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی گروه مداخله و کنترل به ترتیب 63/3±2/46 و 1/3±5/45 سال بود. قبل از آموزش میانگین نمره سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و عملکرد بهداشتی در دو گروه اختلاف معناداری نداشتند (05/0p >). اما 3 ماه بعد از مداخله، میانگین نمره حساسیت، شدت، منافع، موانع، خودکارآمدی درک شده و عملکرد بهداشتی تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده شد (001/0p <).
    نتیجه گیری
    آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر ارتقاء رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پروستات موثر بوده و توصیه می شود که مربیان بهداشتی برنامه های آموزشی الگومحور را جایگزین برنامه های آموزشی سنتی نمایند.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، الگوی اعتقاد بهداشتی، سرطان پروستات، رفتارهای پیشگیری کننده، معلم، ارومیه
  • مریم قوامی، طیبه فصیحی هرندی، کوروش کبیر، سعید سعادتمند صفحات 217-225
    زمینه و هدف
    وسایل نقلیه یکی از علت های شایع حوادث در دانش آموزان است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی تفاوت های جنسیتی در رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی و عوامل شناختی مرتبط با آن در دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر خرم آباد انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی و مقایسه ای است. 360 دانش آموز مقطع ابتدایی شهرستان خرم آباد در سال تحصیلی 1393-1394 به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب و به پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و سوالات مربوط به سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و رفتار پاسخ دادند. داده های به دست آمده با استفاده از SPSS20 و آزمون های آماری همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام، لامبدای ویلکز و تحلیل واریانس چندمتغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    خودکارآمدی درک شده، موانع درک شده و منافع درک شده توانستند 4/21 درصد تغییرات مربوط به متغیر رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی را پیش بینی کنند. همچنین بین باورهای دانش آموزان دختر و پسر در کلیه سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و رفتار تفاوت معناداری ازلحاظ آماری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    دانش آموزان پسر نسبت به دانش آموزان دختر آگاهی کمتری نسبت به سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و رفتار داشتند. لذا استفاده از آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی در ارتقای فرهنگ ایمنی دانش آموزان (و خصوصا در پسران) ضروری است.
    کلیدواژگان: تفاوت جنسیتی، رفتارهای ترافیکی، تبعیت از قوانین راهنمایی و رانندگی، الگوی اعتقاد بهداشتی، بوشهر
  • علی اصغر فلاحی، محمدحسن عبدالهی صفحات 226-235
    زمینه و هدف
    در مورد عوامل آمادگی جسمانی و تاثیر تغییرات شاخص توده بدنی بر آن در دانشجویان اطلاعات کمی در دست است. ازاین رو هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر جنبه های مختلف وزن بر آمادگی جسمانی و مقایسه عوامل آمادگی جسمانی در مردان و زنان دانشگاهی شهرستان بوشهر بود.
    مواد و روش ها
    تحقیق از نوع نیمه تجربی بود. از بین جامعه آماری، 149 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور شهر بوشهر انتخاب و با توجه به شاخص توده بدنی به سه گروه چاق و دارای اضافه وزن، وزن نرمال و زیر وزن نرمال تقسیم شدند. عوامل مختلف آمادگی جسمانی به وسیله آزمون های استاندارد اندازه گیری شد. میزان معناداری نیز در سطح 05/0 α< و با استفاده از نرم افزار SPSS16 محاسبه شد. برای تجزیه وتحلیل داده های دو گروه از آزمون تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    آزمون های آمادگی جسمانی در آزمودنی های با وزن زیر حد نرمال بهتر بود. همچنین، تفاوت معناداری در همه آزمون ها، 540 متر دویدن (001/0p<)، آزمون 9 × 4 متر دویدن (001/0p<)، دراز و نشست (001/0p<)، شنای روی زمین (001/0p<) و پرش عمودی (001/0p<) بین مردان و زنان دانشجو وجود داشت.
    نتیجه گیری
    دانشجویان چاق یا دارای اضافه وزن عملکرد ضعیف تری در عوامل آمادگی قلبی و عروقی، چابکی و توان اندام تحتانی در مقایسه با آزمودنی های غیرچاق داشتند. همچنین دختران در زمینه همه عوامل عملکرد ضیف تری نسبت به پسران داشتند.
    کلیدواژگان: آمادگی جسمانی، آمادگی قلبی و عروقی، شاخص توده بدنی، دانشجو، بوشهر
  • سیدابوالحسن نقیبی، مریم احمدی، آتنا رمضانی صفحات 236-243
    زمینه و هدف
    مصرف صبحانه در ارتقا سلامت، حافظه، یادگیری و عملکردهای شناختی و تحصیلی دانش آموزان نقش موثری دارد. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت صبحانه در دانش آموزان بر اساس الگوی بزنف انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بود. حجم نمونه 504 دانش آموزان مقطع ابتدایی بودند که به روش طبقه ای خوشه ایدومرحله ای انتخاب شدند. ابزار مطالعه پرسشنامه بود که بر اساس سازه های الگوی بزنف طراحی شد. از نرم افزار SPSS21 و آزمون های آماری توصیفی و کای اسکوئر برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    63% دانش آموزان نسبت به اثرات مصرف صبحانه فاقد آگاهی، 30% در سطح متوسط و 7% آگاهی کمی داشتند. 9/49% دانش آموزان گاه گاهی و بعضی اوقات، 5/17% آنان همیشه و 6/32% دانش آموزان هیچ وقت میان وعده مصرف نمی کردند. بین آگاهی و عملکرد ارتباط آماری معناداری مشاهده گردید (50/0p<). مهم ترین عوامل مرتبط در مصرف میان وعده در سازه نرم های انتزاعی مادر 4/66% و در سازه عوامل قادرساز شلوغ بودن بوفه 2/40% و سنگین شدن کیف 38% بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش مهم مادر در مصرف صبحانه دانش آموزان، بنابراین توانمندسازی و عملکرد صحیح مادران به همراه آموزش دانش آموزان در مورد صبحانه کامل می تواند سبب بهبود رفتار تغذیه ای گردد.
    کلیدواژگان: صبحانه، الگوی بزنف، دانش آموزان ابتدایی، اهواز
  • رضا سلطانی شال، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف، محمدسعید عبدخدایی، محمد طیبی صفحات 244-254
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی-عروقی یکی از عوامل اصلی مرگ ومیر در جهان محسوب می شوند. بیماری های قلبی-عروقی بیماری های وسیعی را دربرمی گیرد نظیر بیماری های عضلات قلب و سیستم عروق که وظیفه شان فراهم کردن نیازمندی های قلب، مغز و سایر ااندام های حیاتی بدن است. در مطالعه حاضر به بررسی اثربخشی الگوی روان درمانی ویژه بیماران قلبی بر کیفیت زندگی آن ها پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه آزمایشی، 30 بیمار قلبی به صورت در دسترس از بیمارستان رسول اکرم شهر رشت انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. گروه های آزمایش و کنترل، پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت را قبل و بعد از مداخله تکمیل کردند. مداخله بر اساس 25 جلسه (150 دقیقه ای) برای بیماران گروه آزمایش انجام گرفت. داده ها بر اساس آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکوا) و توسط SPSS19 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نمرات میانگین میزان کیفیت زندگی و مولفه های آن قبل و بعد از مداخله ازنظر آماری تفاوت معناداری وجود داشت (05/0>p). به عبارتی دیگر، به نظر می رسد روان درمانی ویژه بیماران قلبی بر کیفیت زندگی آنان موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    این درمان در بهبود کیفیت زندگی بیماران قلبی موثر بوده است. بنابراین، به عنوان یک درمان اثربخش برای بهبود بهداشت روان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: یماری قلبی و عروقی، روان درمانی، روان قلب شناسی، بیماران قلبی، کیفیت زندگی، رشت
|
  • Farideh Esmaili, Rahim Tahmasebi, Azita Noroozi, Katayoon Vahdat, Behrooz Kavehie Pages 173-183
    Background And Objective
    The use of antiretroviral drugs may affect the quality of life of HIV-infected patients. The aim of this study was to evaluate the impact of education for adherence to therapy based on health promotion model on quality of life of HIV-infected patients under antiretroviral therapy (ART) in the city of Bushehr, Iran.
    Materials And Methods
    This study was a quasi-experimental study which had been carried out on 61 HIV positive patients under ART. In the intervention group, face to face training of 31 patients was carried out based on health promotion model through two education sessions with a two-week interval also with an educational booklet of adherence to therapy; and 30 members of the control group received routine cares of the health center during the study period. Data collection tool in this study consisted of demographic characteristics, constructs related to health promotion model, and quality of life questionnaire (SF36). Questionnaires about constructs were answered before, immediately, and three months after education. Questionnaires about adherence to therapy and quality of life were answered before, and three months after education. The data were analyzed by using descriptive statistics, independent t test, chi-square test, ANOVA with repeated measure, and paired t test through SPSS18.
    Results
    Education caused significant changes in all constructs of health promotion model including belief to therapy, benefits and barriers to adherence, social support and self-adherence (p
    Conclusion
    The findings of this study indicate the effectiveness of training programs to enhance the quality of life of patients in which this change had been achieved through impact on patient's beliefs and attitudes on adherence to therapy.
    Keywords: Quality of life, Positive HIV, Adherence to therapy, Health promotion model, Quality of life Short Form (36) Health Survey (SF36), Bushehr
  • Maryam Fathi, Mohsen Shamsi, Mahboobeh Khorsandi Pages 184-193
    Background And Objective
    The first leading cause of death among the first 5 years of children’ life around the world are accidents and injuries. The aim of this study was to determine the effect of theory-based education on the promotion of preventive behaviors in accidents and injuries among mothers with children under 5 years old.
    Materials And Methods
    This was a quasi-experimental study that was carried out on 130 mothers of children less than 5 years referred to health centers in Khorramabad in 2014. Data was collected using a four parts questionnaire (demographic data, knowledge, health belief model structures and performance). The case group participated in two health education sessions with 50 minutes duration. Data was collected before and three month after education among the two groups. The data was analyzed using descriptive statistics (medium, SD, and frequency) and analytical statistics (Kolmogorov-Simonov test, Wilcoxon test, and Mann-Whitney test) through SPSS20.
    Results
    Before the intervention, the mean score of knowledge, components of the health belief model and performance had no significant difference among the two groups before intervention. But after intervention, it was significant (p
    Conclusion
    According to the increase amount obtained from the structure, based on theory and implementation of a training program based on health belief model among mothers of children under 5 years old with active pursuit to improve their performance in the prevention of accidents and injuries in children.
    Keywords: Health Belief Model (HBM), Children health, Accidents, Child injury prevention, Interventional education, Khorramabad
  • Fatemeh Nazari Robati, Dr Narges Khanjani, Dr Mohammad Reza Mahmoodi, Dr Mohammad Mehdi Fadakar Pages 194-204
    Background And Objective
    Education can play an important role in the management of chronic diseases such as diabetes. This study was conducted to determine the impact of pictograph-based education on knowledge, attitude, self-care, fasting blood glucose and HbA1c among patients with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    This study was a randomized controlled trial (RCT) on 100 patients with type 2 diabetes referred to diabetes clinics in Kerman city. The participants were randomly divided into intervention and control groups with 50 patients in each group. In the intervention group, pictograph-based training was presented in the form of slides and posters along with lectures, but in the control group lectures without pictographs was presented. The data were collected and analyzed using chi-square tests, independent t-test, paired t-test Wilcoxon and Mann-Whitney U through SPSS16.
    Results
    The mean score of total self-care significantly increased in the intervention group (p
    Conclusion
    Considering the significant role of pictographs in learning health instructions, it seems that education using pictographs can promote self-care behaviors among diabetic patients who are mainly old and/or with low literacy.
    Keywords: Knowledge_Attitude_Self_care_Pictographs_Educational intervention_Type 2 diabetes_Kerman
  • Alireza Didarloo, Siamak Shekhi, Zahra Sorkhabi, Naser Sharafkhani Pages 205-216
    Background And Objective
    After cardio-vascular diseases, cancers are the most important causes of mortality among the human society. Prostat cancer is one of the most common cancers and is also the second factor that causes mortality among male people after repiratory cancer. The aim of this study was to evalute the educational intervention program based on Health Belief Model (HBM) on prostat cancer preventive behaviors.
    Methods and material: This quasi-experimental study was carried out on 100 male teachers in Urmia, Iran. The samples were selected via multistage random sampling method. The study data was gatherd using a three-part instrument including demographic information, HBM constructs questionaire, and health performance questionaire. This questionnaire was completed by teachers before and 3 months after intervention. The data was analysed using descriptive statistics, independent and paired t-test through SPSS 20.
    Results
    The mean age among intervention and control groups were 46.2±3.63, 45.5±3.10, respectively. Before intervention, there was no significant difference between two groups in terms of mean scores of the model constructs and health performance (p > 0.05). After intervention, mean scores of perceived suceptibility, perceived severity, perceived benefits, perceived barriers, perceived self-efficacy, and health performance changed. These changes were statistically significant among intervention and control groups (p
    Conclusion
    Educational intervention based on HBM was effective on prostate cancer preventive behaviors. Therefore it is recommended that health educators use model-based instructional plans instead of traditional educational programs.
    Keywords: Health education, Health Belief Model (HBM), Prostate cancer, Preventive behaviors, Teachers, Urmia
  • Maryam Ghavami, Tayebeh Fasihi Harandy, Kourosh Kabir, Saeed Saadatmand Pages 217-225
    Background And Objective
    Vehicles are one of the most common causes of accidents among school students. Therefore, this research was conducted to determine the gender differences in obeying traffic regulations and the related cognitive factors among elementary school students in Khorramabad City, Iran.
    Materials And Methods
    This was a descriptive and correlational comparative study. 360 elementary school students in Khorramabad City in the year 2014-2015 were selected through multistage sampling method which answered the demographic questionnaire and questions related to health belief model (HBM) structures and behaviors. The data were analyzed using SPSS20 through Pearson Correlation, Stepwise Regression, Wilk’s Lambda and multivariate analysis of variance (MANOVA) tests.
    Results
    Perceived self-efficacy, perceived barriers and perceived benefits could predict 21.4% of the changes related to the variable of obeying traffic regulations. Meanwhile, there was a statistically significant difference among female and male students in HBM structures and behavior.
    Conclusion
    Male students were less informed of HBM structures and behavior compared to female students. Thus, it is necessary to use HBM-based teaching to promote safety culture among students (especially male students).
    Keywords: Gender differences, Traffic behaviors, Obeying traffic regulations, Health Belief Model (HBM), Bushehr
  • Ali, Asghar Fallahi, Mohammad, Hassan Abdollahi Pages 226-235
    Background And Objective
    It is little known about physical fitness and the effects of body mass index (BMI) among college students. Therefore, the purpose of this study was to study the effects of various aspects of weight on physical fitness and comparison of these factors among female and male college student of Bushehr city.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study 149 students were selected from Payame Noor University, Bushehr branch. Based on body mass index (BMI) these students were divided into three groups: obese and overweight, normal weight and underweight group. Different physical fitness was assessed using standard college tests. SPSS 16 was used for analysis of data at levels of α
    Results
    Mean of physical fitness tests was higher in underweight students. There were a significant differences in all tests, 540 meter (p
    Conclusion
    Overweight/obese students had poorer performance in cardiovascular endurance, agility and power of lower limb than non-obese subjects. Results of this study show that female students had lower scores on all fitness components.
    Keywords: Physical fitness, Cardiovascular fitness, Body mass Index (BMI), Colle students, Bushehr
  • Seyed Abolhassan Naghibi, Maryam Ahmadi, Atena Ramezani Pages 236-243
    Background And Objective
    Consuming breakfast are effective in health promotion, memory, learning and cognitive functioning among school children. This study was designed to evaluate the consumption of breakfast among students based on BASNEF model.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried on 504 elementary school students who were selected by a two-stage cluster sampling method. Using a BASNEF model, attitude and enabling factors and subjective norms were examined. Data analysis was performed using SPSS21 and descriptive statistics and chi-square test.
    Results
    63% of students had no knowledge about the impact of breakfast, 30% moderate and 7% had poor knowledge about it. 49.9% of the students sometimes, 17.5% always, and 32.6% never ate snacks. There were significant relationship between knowledge and practice (p
    Conclusion
    Due to the special role of mothers on students’ breakfast consumption, empowerment and proper functioning of mothers, along with educating students about consuming complete breakfast can improve their nutritional behavior.
    Keywords: Breakfast, BASNEF model, Elementary school students, Ahvaz
  • Reza Soltani Shal, Hamidreza Aghamohammadian Sharbaf, Mohammad Saied Abdkhodaie, Mohammad Tayyebi Pages 244-254
    Background And Objective
    Cardiovascular diseases (CVDs) is one of the causes of death worldwide. CVDs covers a wide array of disorders, including diseases of the cardiac muscle and of the vascular system supplying the heart, brain, and other vital organs. The aim of the paper was to study the effectiveness of cardiovascular specific psychotherapy on the patients’ quality of life.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study 30 patients with heart disease from Rasol-e-Akram hospital in the city of Rasht were selected by accessible sampling method, and randomly placed in two experimental and control groups. Experiment and control groups completed the WHOQOL questionnaire before and after the intervention. The intervention was implemented in 25 sessions (each 150 minutes) for patients in the test group. Data was analyzed by MANCOVA test using SPSS19.
    Results
    The mean scores of quality of life and its subscales, before and after the intervention, statistically had significant difference (p
    Conclusion
    This kind of therapy is effective in improving life quality of cardiovascular patients. Therefore, it is recommended as an effective therapy to improve mental health.
    Keywords: Cardiovascular disease (CVD), Psychotherapy, Psychocardiology, Quality of life, Rasht