فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اما آوانسیان، محسن ناصری راد، هراند آبراهامیان، سارا انیس صفحات 73-81
    زمینه و هدف
    ایدز یک مسئله اجتماعی پزشکی است و پیامدهای گسترده ای دارد. پیشگیری از ابتلای جنسی این بیماری در گرو شناخت تعیین کننده های اجتماعی سلامت و شبکه های اجتماعی است. هدف این مطالعه، بررسی رابطه اندازه شبکه اجتماعی و احتمال وقوع اچ آی وی/ ایدز در میان مبتلایان جنسی مراکز مشاوره بیماری های رفتاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1394 است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی و مقطعی است. جمعیت آماری شامل مبتلایان جنسی به اچ آی وی/ ایدز مراکز مشاوره بیماری های رفتاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و غیرمبتلایان به اچ آی وی/ ایدز است. حجم نمونه 188 نفر بود که با روش غیراحتمالی متوالی و در دسترس انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و اندازه شبکه اجتماعی بود. داده ها با استفاده از نرم افزاری آماری SPSS.22 و تحلیل رگرسیون لجستیک و تحلیل افتراقی تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که اندازه شبکه اجتماعی مبتلایان به اچ آی وی/ ایدز کمتر از غیرمبتلایان است و بین اندازه شبکه اجتماعی مبتلایان به اچ آی وی/ ایدز و غیرمبتلایان تفاوت معنادار و تاثیر مثبت وجود دارد (00/01P<). اندازه شبکه اجتماعی خانوادگی بیش ترین سهم را در تبیین تفاوت دو گروه مبتلایان جنسی به اچ آی وی/ ایدز و غیرمبتلایان دارد. یافته ها نشان داد که هر چه اندازه شبکه اجتماعی افراد بیشتر باشد احتمال وقوع اچ ای وی/ ایدز کمتر است.
    نتیجه گیری
    شناخت ابعاد و اندازه شبکه های اجتماعی و مسیرهای جسمی روانی اجتماعی انتقال ایدز لازمه اصلاح رفتارهای جنسی پرخطر است.
    کلیدواژگان: ایدز، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، شبکه اجتماعی، رفتارهای پرخطر، مبتلایان جنسی
  • تیمور آقاملایی، فرزانه ابراهیمی، صدیقه عابدینی، شیده رفعتی صفحات 82-90
    زمینه و هدف
    ارتقاء سلامت باتوجه به نقش محوری آن درمراقبتهای بهداشتی مورد توجه روزافزون است.این مطالعه با هدف تعیین تاثیرآموزش با استفاده از تلفن همراه بر سبک زندگی زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی بندرعباس انجام شد.
    مواد و روش ها
    جمعیت مورد مطالعه این پژوهش مداخله ای زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر بندر عباس بودند.نمونه ها به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه کنترل (54 نفر) و مداخله (54 نفر) قرار گرفتند.جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد Health promoting lifestyle profile II استفاده شد که قبل و 3 ماه بعد از اتمام مداخله مورد استفاده قرار گرفت. برنامه آموزشی طراحی شده با استفاده از نرم افزار whats App به مدت 3 ماه در گروه مداخله ادامه یافت. داده ها به کمک نرم افزار آماری SPSS19 وآزمون های آماری تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج افزایش معنی داری را در نمرات گروه مداخله نسبت به گروه کنترل در تمام حیطه های پرسشنامه (مسولیت پذیری فردی سلامتی، فعالیت جسمی، رفتارهای تغذیه ای، رشد روحی و معنوی، روابط بین فردی و کنترل استرس) نشان داد(05/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه و از آن جایی که در این روش نیاز به مراجعه حضوری به مراکز بهداشتی و درمانی وجود ندارد، و می توان جمعیت زیادی را در محدوده جغرافیای گسترده آموزش داد، لذا پیشنهاد می گردد در برنامه های آموزش سلامت بعنوان یک کانال ارتباطی از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، سبک زندگی، رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت، بندرعباس
  • مهدی سپیدارکیش، سحرناز نجات، لیلا حق جو، لیلا مونسان، فاطمه شکری، امیر الماسی حشیانی، رضا مجدزاده صفحات 91-103
    زمینه و هدف
    کم تحرکی با شیوه زندگی سالم مغایرت داشته و در گروه های سنی مختلف به ویژه کودکان و نوجوانان رو به فزونی است. جهت پیاده سازی هر برنامه تندرستی باید درک عمیقی از چرخه زندگی آن برنامه داشت. هدف از این مطالعه شناسایی خصوصیات یک برنامه مداخله ای مدرسه مدار جهت ارتقاء فعالیت جسمانی در نوجوانان هم از دیدگاه کارشناسان و مسئولین امر سلامت دانش آموزی و هم از دیدگاه خود دانش آموزان و والدین آنهاست. همچنین چگونگی اجرا و فرایند ادغام این برنامه در برنامه های سلامت مدارس نیز از دیدگاه صاحبنظران و اساتید دانشگاه بررسی گردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت کیفی و از طریق مصاحبه و بحث گروهی متمرکز با دانش آموزان و والدین آنها و طیف های متفاوتی از کارشناسان وزارت خانه ها و صاحبنظران برنامه های بهداشتی در سطح کلان انجام پذیرفت.4 بحث گروهی متمرکز با دانش آموزان و والدین آنها، تعداد 24 مصاحبه با کارشناسان وزارت خانه های درگیر در امر سلامت دانش آموزی و تعداد 6 مصاحبه با صاحبنظران برنامه های بهداشتی در سطح کلان انجام شد. یافته ها با روش تحلیل محتوا آنالیز گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه به دو بخش الف) مشکلات موجود و خصوصیات یک برنامه مداخله ای مدرسه مدار جهت ارتقاء فعالیت جسمانی از دیدگاه دانش آموزان، والدین و کارشناسان وزارت خانه ها و ب) چگونگی اجرا و فرایند ادغام این برنامه در سیستم بهداشتی مدارس از دیدگاه سیاستگذاران و اساتید تقسیم گردید. در مجموع در بخش الف 3 گروه و 28 تم و در بخش ب نیز 2 گروه و 22 تم شناسایی شد مشکلات مدیریتی، کمبود منابع مالی و انسانی از مشکلات اصلی نظام فعلی مدارس عنوان شد. یافته های مطالعه بر اهمیت افزایش ساعت زنگ ورزش و هدفمندسازی آن، بکارگیری نیروی متخصص و استعدادیابی در مدارس،برگزاری فوق برنامه در روز پنج شنبه و درگیر کردن والدین در فعالیت های جسمانی فرزندانشان تاکید می نمود. نتایج حاصل از مصاحبه با اساتید و سیاستگذاران امر سلامت دانش آموزی منجر به شناسایی یک چارچوب بیست مرحله ای جهت پیاده سازی برنامه مداخله ای شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه حاکی از کمبود شدید منابع مالی و انسانی در مدارس و عدم وجود یک برنامه منسجم و نظام مند جهت ارتقاء فعالیت جسمانی در مدارس بود. می توان از چارچوب شناسایی شده جهت پیاده سازی سایر مداخلات سلامت در مدارس نظیر بهبود وضعیت تغذیه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مطالعه کیفی، برنامه مدرسه محور، ارتقاء فعالیت جسمانی، نوجوانان
  • رضا پورنارانی، لاله حسنی، تیمور آقا ملایی، شکرالله محسنی صفحات 104-115
    زمینه و هدف
    آموزش تغذیه، جزء کلیدی برنامه های ارتقای سلامت بوده و به بهبود رفتارهای تغذیه ای دانش آموزان منجر می شود. پژوهش حاضر به منظور تاثیر آموزش بر خودکارآمد ی وموازنه تصمیم گیری نسبت به مصرف صبحانه در دانش آموزان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی روی تعداد 290نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهر جیرفت که به دو گروه 145نفری تجربی و کنترل قرار گرفتند.از طریق نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند.ومداخله آموزشی بر اساس مدل مراحل تغییر انجام گرفت .داده ها قبل و 3ماه پس از آموزش، گرد اوری شدند و با استفاده از نرم افزار آماری spss16و آزمون های ویلکاکسون و من ویتنی و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی دانش آموزان 387/.±74/13و نسبت دختر و پسر با هم برابر بود.نتایج مداخله نشان از افزایش معنی دارمیانه نمره موازنه تصمیم گیری از 31 به 46 و خودکارآمدی از 27 به 34 بعد - از مداخله است. این در حالی است که میانه نمره گروه کنترل افزایش خیلی کمی داشته است و آزمون من – ویتنی نیزبعد از مداخله، از نظر آماری معنی دار می باشد(p<0.001).
    نتیجه گیری
    در مجموع آموز ش بر ارتقاء خودکارآمدی و موازنه تصمیم گیری دررفتارهای تغذیه ای دانش آموز ا ن تاثیر مثبت دارد، لذا وجود مداخلات آموز شی جهت ارتقاء خودکارآمدی درز مینه های مختلف بهداشتی و پیشگیری ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: صبحانه، خود کارآمدی، موازنه تصمیم گیری، مدل مراحل تغییر
  • ناهید ربیعی، طیبه فصیحی هرندی، مصطفی قربانی صفحات 116-124
    زمینه و هدف
    سومین موج انتقال اچ آی وی از طریق روابط جنسی در سال های اخیر، رو به افزایش است و این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر بحث گروهی در خود مراقبتی زنان آسیب پذیر جهت پیشگیری از ابتلا به ایدز، در شهر کرج در سال94 -1393 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی با مداخله آموزشی از نوع قبل و بعد به روی 46 زن آسیب پذیر مراجعه کننده به مرکز مشاوره بیماری های رفتاری و مرکز ویژه زنان آسیب پذیر بود نمونه ها به صورت نمونه گیری در دسترس از مراکز فوق انتخاب شدند سپس در طی سه مرحله (قبل از مداخله، یک هفته بعد از مداخله و دو ماه بعد از مداخله) مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و مشتمل بر دو بخش؛ اطلاعات دموگرافیک و سوالات مربوط به آگاهی، نگرش، عملکرد و رفتارهای پر خطر بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 19 و بکارگیری آزمون توصیفی، آزمون تی، آنالیز واریانس وANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) سن افراد تحت مطالعه 9/6 ±08/31 بود و نمونه های پژوهش دارای محدوده سنی حداقل 20 و حداکثر 45 سال بودند. 70 درصد نمونه های پژوهش خانه دار بودند. نتایج نشان داد بین متوسط نمره آگاهی، نگرش و عملکرد نمونه های مورد پژوهش قبل و دو ماه بعد از آموزش تفاوت آماری معنی داری وجود داشت p<0.000)). نیز تفاوت آماری معنی داری بین استفاده از کاندوم قبل و بعد از آموزش وجود داشت (p<0.00).
    نتیجه گیری
    انجام مداخلات آموزشی با شیوه های مناسب در افزایش دانش، تغییرات مثبت نگرش و بهبود عملکرد شرکت کنندگان موثر بوده است. اجرای آموزشهای مستمر و هدفمند در محیطی حمایتگر و به دور از پیشداوری و قضاوت در زنان آسیب پذیر نیازی مهم ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، بحث گروهی، ایدز، زنان آسیب پذیر
  • زهرا اخوان بی تقصیر، باقر ثنایی ذاکر، شکوه نوابی نژاد، ولی الله فرزاد صفحات 125-132
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان محور و درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بررضایت و سازگاری زناشویی زوج ها انجام گرفت.
    روش
    روش پژوهش نیمه تجربی بود و از طرح پیش آزمون - پس آزمون با پیگیری استفاده شد. جامعه آماری پژوهش تمامی زوج های شهر اصفهان بود. نمونه شامل 45 زوج (15 زوج گروه هیجان محور، 15 زوج درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش و 15 زوج گروه کنترل) بودند که به روش نمونه گیری در دسترس با جایگزینی تصادفی انتخاب شدند. گروه هیجان محور طی 14 جلسه و گروه درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش طی 12 جلسه در مشاوره گروهی شرکت کردند، در حالی که گروه کنترل تحت هیچ مداخله ای قرارنگرفت. ابزار پژوهش پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه سازگاری زناشویی لاک والاس بود که زوج های هر سه گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، آن را تکمیل کردند.
    یافته ها
    زوج درمانی هیجان محور بر رضایت و سازگاری زناشویی موثرتراز درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد است.
    نتیجه گیری
    از یافته های پژوهش حاضر می توان در راستای مداخلات بالینی و درمانی برای افزایش رضایت وسازگاری زناشویی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان محور، درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، رضایت زناشویی، سازگاری زناشویی
  • آقا سید صادق نبوی، فرامرز سهرابی، غلامعلی افروز، علی دلاور، سیمین حسینیان صفحات 133-140
    مقدمه و هدف
    خودکارآمدی و حمایت اجتماعی از عوامل تاثیرگذار در سلامت روان افراد محسوب می شود و به آنها کمک ‏می کند تا با شرایط استرس زا و اضطراب زا کنار بیایند و آسیب روانی کمتری را تجربه نمایند. هدف اصلی پژوهش حاضر پیش بینی سلامت روان معلمان براساس متغیرهای های خودکارآمدی و حمایت ‏اجتماعی بوده است.
    مواد و روش ها
    با توجه به ماهیت موضوع و اهداف پژوهش، طرح ‏پژوهش غیرآزمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان دوره ابتدایی و متوسطه دوم شهرتهران بوده است که از میان آنها تعداد 447 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبرای اجرای پژوهش انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه سلامت ‏عمومی (28-GHQ )، پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر و همکاران(1982) و پرسشنامه حمایت اجتماعی ‏واکس و همکاران (1986) استفاده به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از شاخص های آمار ‏توصیفی و آمار استنباطی(رگرسیون چندمتغیری) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین متغیرهای خودکارآمدی و حمایت اجتماعی با نشانه های جسمانی رابطه منفی معناداری وجود دارد، لذا متغیرهای خودکارآمدی و حمایت اجتماعی می توانند تغییرات نشانه های جسمانی را در بین معلمان به گونه ای معنادار (001/0>P) تبیین و پیش بینی کنند. بین متغیرهای خودکارآمدی و حمایت اجتماعی با اضطراب و بی خوابی رابطه منفی معناداری وجود دارد، بنابراین آنها می توانند تغییرات مربوط به اضطراب و بی خوابی را در بین معلمان به گونه ای معنادار (001/0>P) تبیین و پیش بینی کنند. بین متغیرهای خودکارآمدی و حمایت اجتماعی با اختلال در کارکردهای اجتماعی رابطه منفی وجود دارد، اما فقط متغیر خودکارآمدی می تواند اختلال در کارکردهای اجتماعی را در بین معلمان به گونه ای معنادار(05/0>P) تبیین و پیش بینی کند. بین متغیرهای خودکارآمدی و حمایت اجتماعی با افسردگی رابطه منفی معناداری وجود دارد، لذا آن دو متغیر می توانند تغییرات افسردگی را در بین معلمان به گونه ای معنادار(001/0>P) تبیین و پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که با بکارگیری شیوه هایی برای افزایش خودکارآمدی معلمان در دوره تربیت معلم، فراهم نمودن حمایت اجتماعی و ارتقای وضعیت اقتصادی- اجتماعی ایشان در دوره اشتغال می توان به ارتقای سطح سلامت روان در بین آنها کمک نمود.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، حمایت اجتماعی، سلامت روان، معلمان
|
  • Emma Avanessian, Mohsen Naserirad, Harand Abrahamian, Sara Anis Pages 73-81
    Background and
    Objective
    AIDS is a socio-medical problem and has vast consequences. It is needed to prevent the sexual affection that it be detected role of social determinants of health and social networks. This study was conducted to assess the association between size of social network and probability of occurrence of HIV/AIDS among sexually affected patients in behavioral diseases consulting centers covered to Shahid Beheshti University of medical sciences in 1394.
    Methods
    This research was a case-control study including 94 patients consulting the Shahid Beheshti University of Medical Sciences centers of AIDS as case group and 94 persons as control group in Tehran, Iran. Samples were selected by the classified method; the later sampling was done by the convenience sampling method. The tools for data collection were demographic questionnaires, as well as a questionnaire to obtain data on size of social network. Data were analyzed by SPSS.22 software and logistic regression analysis and discrimination analysis.
    Results
    Findings showed that size of social network in sexual affected patients is lower of non-affected persons. There is a significant association, thus positive between sizes of social network in sexual affected patients and non-affected (p
    Conclusion
    It is necessary to adjust sexual risk behaviors and detect the role of social network and sexual physio-psycho-social paths by which it transmitted.
    Keywords: AIDS, Risk behaviors, Social determinant of health, Social network, Sexually affected patients
  • Teaymur Aghamolaei, Farzaneh Ebrahimi, Dr Sedigheh Abedini, Shideh Rafati Pages 82-90
    Background
    health promotion as a central amd pirotal role has been in creisingly the focus of attention in health care fields. The present study aimed to assess the educational effect of cell phone use on women lifestyle referred to Bandar Abbas health care center.
    Methods
    this interventional study included married women referred to Bandar Abbas health care center. the samples were randomly selected and divided into two groups of control (54) and intervention group (54). data collected using standard questionnaire Health promoting lifestyle profile II before and 3 months after the treatment was used. Whats App curriculum is designed to use the software for 3 months in the intervention group continued to help SPSS19 statistical software paired t-test, and independent t-test were analyzed.
    Results
    Results A significant increase in scores in the intervention group than the control group in all domains of the questionnaire (individual responsibility for health, physical activity, dietary behaviors, mental and spiritual growth, interpersonal relationships, stress management) indicated (P
    Conclusion
    The results of this study and since in this way there is no need to refer to health centers, and a large population can be trained within a wide geography, health education, so we recommend in order to promote healthy lifestyle women use it.
    Keywords: cell phone, Health promoting behaviors, lifestyle, Bandar Abbas
  • Mahdi Sepidarkish, Saharnaz Nedjat, Leila Haghjou, Leila Mounesan, Fatemeh Shokri, Amir Almasi Hashiani, Reza Majdzadeh Pages 91-103
    Background
    Lack of exercise is inconsistent with healthy lifestyle. In recent years, it has increased in different age groups, particularly in children and adolescents. To implement any health program, we should have a deep understanding of the health program. This study aimed to recognize characteristics of a school-based program for promoting physical activity in adolescents from the perspective of experts and health authorities, as well as student and parent’s overviews. Also, implementation and integration of this program was investigated by faculty members and connoisseur's perspectives.
    Methods
    The qualitative study was performed through in-depth interviews and Focus group discussion (FGD) on faculty members, experts of different ministries and students and parents. Overall, 24 experts, and 6 faculty members and connoisseurs participated in the study. Also, four FGD were held with students and parents. The findings were examined using content analysis.
    Results
    The results were divided in two parts: A) Existing problems and characteristics of a school-based intervention program for promoting physical activity from the perspective of students, parents and experts of different Ministry B) implementation and integration of the program by faculty members and connoisseur's perspectives. Totally, we identified 3 categories and 28 themes for the section A, and 2 categories and 22 themes for the section B. The following three domains were extracted for the section A including management problems, shortage of resources, and approaches of increasing physical activity. Two domains for the section B were barriers to intersectorial coordination and characteristics of a school-based program. The results of the interviews with faculty members and health authorities led to identify a twentieth-stage framework for implementing the program.
    Conclusion
    The results indicated a severe lack of human and financial resources, and a coherent and systematic program to promote physical activity in schools. The identified framework can be used for implementing other health interventions.
    Keywords: Qualitative research, adolescents, school-based program, physical activity promotion
  • Reza Purnarani, Laleh Hassani, Teaymur Aghamolaei, Shokrollah Mohseni Pages 104-115
    Background And Objective
    As an essential element of health promotion programs, nutritional education improves the nutrition behaviors of students. The present study examined the effect of using the transtheoretical model to selfe-efficiency and balancing students decision in breakfast use in school students.
    Methods
    this semi-experimental study was performed on290 first level students of secondary school in giroft city that they have taken in two experimental and control groups consist of 145 students that were choosed by multi-stages sampling and training interference was done based the transtheoretical model.Data were collected before and three months after training and analyzed by Wilcoxon, Mann Whitney- , and using SPSS 16.
    Results
    students age average wase 13/74±387 and girls and boys ratio was equivalent. Inderference results show meaningful average increasing of balance from 31to 46 and selfe-efficiency from 27to 34 after interference Whaile score average of control group has been increased somewhat and, Mann Whitney test meaningful after interference from statistical view..
    Conclusion
    totally, training has to positive effect on selfe-efficiency promotion balancing decision in students breakfast use.so being training interference for promotioning selfe-efficiency and balancing decision in different health backgrounds and prevention are necessary.
    Keywords: breakfact, self-efficacy, Decisional balance, Trans-theoretical mode
  • Nahid Rabie, Dr Tayebeh Fasihi Harandi, Dr Mostafa Qorbani Pages 116-124
    Introduction and
    Objectives
    Undoubtedly, AIDS is the most important infectious disease emerged in the late twentieth century. In recent years, the third wave of HIV transmission through sexual activity is rising. The main aim of this study was to investigate the effect of group-discussion-based education on HIV prevention among vulnerable women, in Karaj in 2015.
    Methods
    The study was conducted as a semi-experimental trial with pre-, post-intervention on 46 vulnerable women referring to behavioral health counseling Center and special center for counseling vulnerable women. Sampling was conducted based on in-access samples and were evaluated in three Phases (before intervention, one week after intervention and two months after intervention). Data were collected by questionnaire in which two parts existed. The first part included demographic questions and the second part was in regard to the questions about knowledge, attitude, practice and the risky behaviors. Data were evaluated statistically using SPSS version 21 and descriptive tests, t-tests, and (Analysis of Variance) ANOVA.
    Results
    The results demonstrated that 69.6% of the samples were housewives. 43% of the samples were in the age range 26 - 35 years. There was a statistically significant difference ( p
    Conclusion
    The appropriate method of educational interventions provided positive effects in increasing participats’knowledge, their positive attitudes and improvement in their behavior. A continuous and targeted training in supportive circumstances without prejudice about vulnerable women seems an immediate requirement for health promotion in the society.
    Keywords: AIDS, Group-discussion, Intervention, Vulnerable women
  • Zahra Akhavan Bitaghsir, Bagher Sanaee Zaker, Shokoh Navabinejad, Valy Alah Farzad Pages 125-132
    Background
    This research has conducted to examine the efficacy of emotional focused couple therapy and acceptance and commitment therapy on marital adjustment and marital satisfaction.

    Methods
    Research method was quasi-experimental with pretest-posttest follow-up .The study population consisted of all couples in Isfahan.The sample included 45 couples (Emotional Focused Couple therapy(15 couples), Acceptance and Commitment therapy(15 couples) and control group (15 couples) were randomly selected by convenience sampling with replacement. Participated in group ACT (12 session) AND EFT(14session),and control group was not under any intervention questioner of Perceived questionnaire marital satisfactions and marital adjustment that couple groups in pre-test,post-test and follow up it completed.
    Results
    Covariance analysis showed that Acceptance and Commitment therapy and Emotional Focused Couple on Marital Adjustment and Marital Satisfaction are effective.
    Conclusion
    the results of this study could be clinical and the therapeutic interventions in order to increase Marital Satisfaction and Marital Adjustment.
    Keywords: Emotional Focused Couple therapy, Acceptance, Commitment Therapy Marital Satisfaction, Marital Adjustment
  • Seyed Sadegh Nabavi, Faramarz Sohrabi, Golamali Afrouz, Ali Delavar, Simin Hosseinian Pages 133-140
    Background
    ý Self-efficacy and social support is a effective factors in mental health, And to help them cope with stressful situations and anxiety, and trauma they experienced fewer. The main objective of this study was to investigate the relationship between self-efficacy, and social support and prediction of mental health among teachers is based on these variables.
    Methods
    Due to the nature and objectives of the research, research design is non-experimental and correlation. The study population consisted of all elementary and secondary school teachers has been Tehran city. 447 teachers with cluster random sampling were selected for this study. In order to collect research data from the General Health Questionnaire (28- GHQ), general self-efficacy questionnaire Sherer & colleagues (1982) Social Support Questionnaire Wax and colleagues (1986) use was performed. for analysis of data with descriptive and inferential statistics(multivariate regression)was used.
    Results
    The results showed that self-efficacy and social support, there is a significant negative correlation with physical symptoms. Therefore, self-efficacy and social support can change physical symptoms among teachers significantly(P
    Conclusion
    According to the results, it can be concluded that using the ways to increase self-efficacy of teachers in teacher training, to provide social support and promote their socio-economic situation in the course of employment can be helped to improve their mental health among them.
    Keywords: self-efficacy, social support, mental health, teachers