فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فروزان رضاپور شاه کلایی، وحید رعنایی، محمد مهدی هزاوه ئی، جواد فردمال صفحات 95-101
    زمینه و هدف
    یکی از عوامل عمده مرگ ومیر کودکان، آسیب های ناشی از حوادث ترافیکی است. همیاران پلیس دانش آموزانی هستند که در خصوص مفاهیم اصلی پیشگیری از حوادث ترافیکی از پلیس آموزش هایی دریافت می کنند. مطالعه حاضر به منظور بررسی عملکرد دانش آموزان همیار پلیس در مقایسه با سایر دانش آموزان مدارس شهر همدان در خصوص پیشگیری از آسیب های ناشی از حوادث ترافیکی اجرا شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی تحلیلی، دو گروه دانش آموز پسر در 12 مدرسه، شامل 184 دانش آموز همیار پلیس در 6 مدرسه و 184 دانش آموز غیرهمیار پلیس در 6 مدرسه دیگر، به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون کای اسکوئر انجام شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار آگاهی در گروه همیار پلیس به ترتیب 0/686 و 0/178 و در گروه غیرهمیار پلیس به ترتیب 0/718 و 0/51 بود؛ به طوری که از نظر میزان آگاهی، تفاوت معناداری بین دو گروه وجود نداشت. از لحاظ آیتم های یازده گانه رفتاری قابل انتظار از دانش آموزان همیار پلیس تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    آگاهی و رفتارهای همیاران پلیس نسبت به سایر دانش آموزان مطالعه شده تفاوت معناداری نداشت و آموزش مناسب تر به منظور بهبود سطح آگاهی و عملکرد همیاران پلیس، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بهداشت مدارس، آموزش و ارتقای سلامت، ایران
  • سجاد بشرپور، بهنام نصری نصرابادی، فاضله حیدری، پرویز مولوی صفحات 102-113
    زمینه و هدف
    رفتارهای ارتقادهنده سلامتی یکی از عوامل مهم در پیامدهای روانی و جسمانی بیماران سرطانی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش باورهای سلامتی و ادراک بیماری در پیش بینی رفتارهای ارتقادهنده سلامتی مبتلایان به سرطان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 125 بیمار سرطانی بستری در بخش خون و انکولوژی بیمارستان امام خمینی شهر اردبیل، در پاییز سال 1394 به روش نمونه گیری در دسترس شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ادراک بیماری، مقیاس باور سلامتی و نیمرخ سبک زندگی ارتقادهنده سلامتی استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه از طریق نرم افزار SPSS نسخه 19 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد رفتارهای ارتقادهنده سلامتی بیماران سرطانی با تهدید سلامت عمومی (0/19r= ؛ 0/05< P)، آسیب پذیری ادراک شده(0/33r= ؛ 0/001< P)، شدت ادراک شده (0/29r= ؛ 0/001< P) و فواید خودیاری (0/19r= ؛ 0/04< P) ارتباط مثبت دارد. از بین مولفه های ادراک بیماری نیز این رفتارها با خط زمانی حاد (0/52r= ؛ 0/001< P)، خط زمانی دوره ای (0/31r= ؛ 0/001< P)، پیامدهای بیماری (0/31r= ؛ 0/001< P) و تظاهرات هیجانی (0/25r= ؛ 0/001< P) رابطه منفی ولی با کنترل شخصی (0/35r= ؛ 0/001< P) رابطه مثبت دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد 23 درصد از کل واریانس رفتارهای سلامتی را باورهای سلامتی و 39 درصد آن را ادراک بیماری تبیین می کند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که باورهای مربوط به وضعیت و پیامدهای بیماری و چگونگی ادراک بیماری در بیماران مبتلا به سرطان، در تمایل آنها به انجام رفتارهای ارتقادهنده سلامتی نقش دارد.
    کلیدواژگان: رفتارهای ارتقادهنده سلامتی، ادراک بیماری، گرایش به سلامتی، سرطان
  • معصومه بهبودی، محسن احمدی طهور سلطانی صفحات 114-124
    زمینه و هدف
    با شروع دوره بزرگ سالی نرخ رفتارهای پرخطر در افراد بالا می رود. تحقیقات نشان داده اند، آموزش های پیش گیرانه نرخ بروز رفتارهای پرخطر را کاهش می دهند. هدف از انجام پژهش حاضر بررسی اثربخشی بسته آموزشی پیشگیری از مصرف مواد و سندرم نقص ایمنی اکتسابی (AIDS) بر کاهش مصرف مواد و رفتارهای پرخطر در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد واحد رودهن تشکیل می داد. شیوه نمونه گیری پژوهش حاضر دومرحله ای بود. در ابتدا تعداد 384 نفر دانشجو طبق جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی از بین دانشجویان دانشکده های مختلف انتخاب و به پرسش نامه رفتارهای پرخطر پاسخ دادند. پس از وارد کردن نمرات در نرم افزار SPSS، تعداد 30 نفر از کسانی که بالاترین نمرات را در این مقیاس به دست آوردند، برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. سپس به طور تصادفی 15 نفر را در گروه آزمایش و 15 تن دیگر را در گروه کنترل قرار دادیم. از هر دو گروه ابتدا پیش آزمون با استفاده از پرسش نامه رفتارهای پرخطر به عمل آمد. سپس گروه آزمایش 12 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه در کارگاه آموزشی پیشگیری از مصرف مواد و سندرم نقص ایمنی که به صورت گروهی اجرا شد شرکت کردند و در این مدت گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماندند. در پایان جلسات آموزشی و پیگیری یک ماهه از هر دو گروه آزمون گرفته شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از طرح اندازه گیری های مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در متغیرهای تمایل به مصرف مواد، رفتارهای پرخطر جنسی، رفتارهای ضداجتماعی و افکار خودکشی در مراحل پس آزمون و پیگیری نمرات گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گیری کرد که بسته آموزشی پیشگیری از مصرف مواد و ابتلا به AIDS در کاهش مصرف مواد و رفتارهای پرخطر موثر است.
    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، سندرم نقص ایمنی اکتسابی، مصرف مواد
  • فرزانه رنجبر نوشری، سجاد بشرپور، نادر حاجلو، محمد نریمانی صفحات 125-133
    زمینه و هدف
    اضافه وزن یکی از مشکلات سلامتی در تمام جوامع است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های تنظیم هیجان بر خودکنترلی، سبک های خوردن و نمایه توده بدنی در دانشجویانی که اضافه وزن داشتند، انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری، در برگیرنده تمامی دانشجویان دختر دچار اضافه وزن دانشگاه پیام نور رضوانشهر بود. نمونه پژوهش 34 فرد مبتلا به اضافه وزن بودند که به طور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (17 نفر در هر گروه). . برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودکنترلی و پرسشنامه رفتار خوردن داچ استفاده شد. همچنین، نمایه توده بدنی با تقسیم وزن (برحسب کیلوگرم) بر مجذور قد (برحسب متر) اندازه گیری شد. آموزش تنظیم هیجان طی 12 جلسه در گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل هیچ آموزشی را دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و از طریق نرم افزارSPSS نسخه 23 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات خودکنترلی، سبک های خوردن و نمایه توده بدنی، پس از آموزش تنظیم هیجان، در گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معناداری داشته است (0/01 > P) و این تفاوت در مرحله پیگیری نیز حفظ شد (0/01 > P). به عبارت دیگر، آموزش تنظیم هیجان منجر به افزایش میانگین نمرات خودکنترلی و کاهش میانگین نمرات سبک های خوردن و نمایه توده بدنی در آزمودنی های گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شد.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های تنظیم هیجان بر خودکنترلی، سبک های خوردن و نمایه توده بدنی اثرگذار است. بنابراین پیشنهاد می شود که این مداخله در درمان اضافه وزن و چاقی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: مهارت های تنظیم هیجان، خودکنترلی، سبک های خوردن، نمایه توده بدنی، اضافه وزن
  • کتایون جهانگیری، شیوا یوسفیان، شهناز طباطبایی صفحات 134-146
    زمینه و هدف
    سالانه صدها میلیون نفر از مردم جهان از حوادث و بلایای طبیعی و انسان ساخت متاثر می شوند و حدود 80 درصد از این افراد را زنان و کودکان تشکیل می دهند. زنان و دختران به دلایل مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و بهداشتی در برابر بلایا از آسیب پذیری بیشتری برخوردار هستند. بدین منظور مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آوارگی بر سلامت روانی و اجتماعی زنان صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مروری تحلیلی است که از طریق جستجوی مقالات در پایگاه های اطلاعاتی داخلی SID، Magiran وIrandoc و پایگاه های اطلاعاتی خارجی Web of Science، Scopus، Pubmed، Google Scholar و با استفاده از کلیدواژه های آسیب پذیری روانی، سلامت روان، زنان در بلایا، آوارگان، حوادث و بلایا و ترکیبات احتمالی آنها بررسی شد.
    یافته ها
    باتوجه به نیازهای متفاوت زنان در بلایا از جمله محرومیت ها در دسترسی به خدمات سلامت، مراقبت های بارداری و نگرانی های خاص بهداشتی، اجبار در تغذیه کودکان و احتمال خشونت جنسی و ابتلا به بیماری های منتقله جنسی، وابستگی عاطفی و اقتصادی، مشکل در تعاملات اجتماعی زنان، آسیب پذیری این گروه در شرایط آوارگی را می توان در ابعاد پنج گانه 1) سلامت 2) خودمراقبتی 3) وضعیت معیشت 4) سرمایه اجتماعی و 5) حمایت اجتماعی طبقه بندی کرد.
    نتیجه گیری
    در حوادث و بلایا موانع فرهنگی، مشکلات تهدیدکننده سلامت جسمی و همچنین موانع ارتباطی و تکلم به زبان کشور میزبان و مشکلات اجتماعی و اقتصادی مهم ترین چالش های زنان هستند که منجر به ایجاد اختلالات روانی می شوند. بنابراین بایستی برنامه های پیشگیری، آمادگی و پاسخ مبتنی بر نیازها و چالش های زنان و با مشارکت آنها طراحی شده و حمایت سیاسی و اقتصادی کافی از جانب دولت ها و سازمان های درگیر به این برنامه ها اختصاص داده شود.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، سلامت اجتماعی، زنان، آوارگان
  • حمید سارانی، نجف آقایی، مرجان صفاری، حسین اکبری یزدی صفحات 147-158
    زمینه و هدف
    سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است و توجه به مسائل و نیازهای این دوران یک ضرورت اجتماعی است. از مسائلی که زندگی سالمندان را تحت تاثیر قرار می دهد ورزش است. ورزش نقش مهمی در سلامتی بدنی و روانی سالمندان دارد. با توجه به اهمیت موضوع، هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر مشارکت سالمندان ایرانی در فعالیت های ورزشی است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کیفی بود که به روش تحلیل محتوا انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، خبرگان آشنا با موضوع ورزش سالمندی بودند. نمونه گیری به روش هدفمند صورت پذیرفت. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. محقق پس از انجام 14 مصاحبه به اشباع نظری رسید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد.
    یافته ها
    با تجزیه وتحلیل دست نوشته های حاصل از مصاحبه ها، تعداد دو درون مایه اصلی استخراج شد که شامل عوامل فردی (8 زیرطبقه)، عوامل سازمانی (4 زیرطبقه) بود. این درون مایه ها در 12 زیرطبقه انگیزه اجتماعی، انگیزه آمادگی جسمانی، انگیزه پزشکی، انگیزه کسب لذت و آرامش، برخورداری از مشوق ها، دانش و آگاهی سالمندان، نیازهای سالمندان، شیوه های تبلیغات، سیاست های سازمانی، اماکن و تسهیلات و برنامه های ورزشی طبقه بندی شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، به مسئولان پیشنهاد می شود برای برنامه ریزی مشارکت سالمندان در فعالیت های ورزشی، به عوامل فردی و عوامل سازمانی هم زمان توجه شود تا تاثیرگذاری بیشتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، سالمندان، مطالعه کیفی
  • معصومه منصوری زاده، منیره انوشه، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 159-167
    زمینه و هدف
    دیابت یک بیماری مزمن است که عوارض جسمی و روانی جدی را به همراه دارد. فعالیت بدنی از مهم ترین عوامل پیشگیری کننده از عوارض روانی دیابت است. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر برنامه طراحی شده فعالیت جسمانی مبتنی بر مدل ارتقای سلامت پندر بر سلامت روان زنان میانسال مبتلا به دیابت نوع2 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی روی 102 زن میانسال مبتلا به دیابت مراجعه کننده به انجمن دیابت شهرستان ورامین در دو گروه 51 نفری آزمون و کنترل به صورت تصادفی در سال 1396 انجام شده است. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه سلامت روان زنان میانسال بود. هر دو گروه در ابتدای پژوهش و 2 ماه پس از مداخله از نظر سطح سلامت روان بررسی شدند. برای گروه آزمون، برنامه فعالیت بدنی براساس مدل پندر در 8 جلسه اجرا شد. داده ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون های آماری تی تست، کای دو و من ویتنی تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    وضعیت سلامت روان زنان بعد از مداخله در گروه آزمون 51/16±188/8و در گروه کنترل 15/05± 162/82 بوده است که بهبود معنی داری در گروه آزمون مشاهده شد (0/001 > P) و میزان ارتقای وضعیت سلامت روان در گروه آزمون 6/8± 24/6 و در گروه کنترل 4/3± 0/51 بوده، که اختلاف معنی داری را نشان می دهد (0/001 > P) .
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر برنامه طراحی شده فعالیت بدنی مبتنی بر مدل پندر منجر به ارتقای وضعیت سلامت روان زنان میانسال مبتلا به دیابت نوع2 شد.
    کلیدواژگان: فعالیت جسمانی، مدل ارتقای سلامت پندر، سلامت روان، زنان میانسال، دیابت نوع2
|
  • Forouzan Rezapur-Shahkolai, Vahid Ranaei, Mohammad Mahdi Hazavehei, Javad Faradmal Pages 95-101
    Background And Objective
    one of the major causes of child mortality is road traffic injuries. Police-assistant students are the students, who receive education on basic and simple contents of road traffic incidents. This study was conducted in order to investigate the performance of police-assistant male students comparing with the other students in Hamadan, concerning the prevention of road traffic injuries.
    Methods
    In this cross-sectional study two groups of boy-students in twelve schools including 184 police-assistant students in six schools and 184 non- police-assistant students in other six schools were selected randomly. In order to collect data a researcher-made questionnaire was used. Data analysis was done using SPSS 16 and chi-square test.
    Results
    The mean and standard deviation of knowledge in the police-assistant group were 0.686 and 0.178 respectively and were 0.718 and 0.15 respectively in the other students group, showing there was no significant difference between the two groups regarding knowledge. There was no significant difference between the two groups in terms of the eleven behavioral items, expected from police-assistant students
    Conclusion
    There was no significant difference in the knowledge and even the behavioral items of those students who helped traffic police in comparison to those who did not help the traffic police and more proper training is necessary to improve the level of knowledge and performance of police-assistant students.
    Keywords: School Health, Health Education, Promotion, Iran
  • Sajjad Basharpoor Dr, Behnam Nasrinasrabadi, Fazeleh Heidari, Parviz Molavi Dr Pages 102-113
    Background And Objective
    Health promoting behaviors is one of the most important factors in the physical and mental outcomes of cancer patients. The Current study was conducted in order to determination of the role of health beliefs and Illness Perception in predicting Health Promoting Behaviors of patients with cancer.
    Methods
    In this cross sectional study, 125 cancer patients, hospitalized in the Hematology section of Imam Khomeini hospital in Ardebil in the autumn of 2015 that were selected by convenience sampling, participated. For collecting data, the Illness Perception questionnaire, the Health Belief indexes and the Health- Promoting Lifestyle Profile were used. Gathered data were analyzed via Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis using SPSS19.
    Results
    The results showed that the Health promoting behaviors in cancer patients positively correlated to the General Health Threat (r= -0/18, P
    Conclusion
    The results of this study indicate that the beliefs about the situation and the outcomes of the disease and the quality of the Illness Perception in cancer patients have a role in their tendency for doing the Health promoting behaviors.
    Keywords: Health Promoting Behaviors, Illness Perceptions, Attitude to health, Cancer
  • Masoumeh Behboodi, Mohsen Ahmadi Tahoor Soltani Pages 114-124
    Background And Objective
    With the onset of adulthood, the rate of high-risk behaviors in individuals rises. Research has shown that preventive training schedules reduces the incidence of high-risk behaviors. The purpose of this study was to investigate Effectiveness of Drug Use and Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) Prevention Package on Drug Use and High Risk Behaviors Reduction among College Students of Islamic Azad University, Roudehen Branch.
    Methods
    The study sample was composed of all students in different grades. The sampling method of research had two stages. First, 384 students were selected according to Krejcie and Morgan chart, using stratified random sampling method; they answered to Risky Behaviors questionnaire. Then 15 participants were randomly assigned to the experimental group and 15 participants to the control group. Using risky behavior questionnaire a pre-test was performed for both groups. Then the experimental group participated in 12 session (each session 90 minutes) of drug use and Acquired Immune Deficiency Syndrome prevention workshop; the control group remained on a waiting list. At the end of training sessions and one month follow up, both groups were tested again. Data was analyzed using repeated measures design.
    Results
    The results showed that the variable scores of tendency to drug use, sexual risk behaviors, anti-social behavior and suicidal thoughts in the post-test and follow-up in experimental group was significantly lower than the control group. So we can conclude that the training package of drug use and AIDS prevention and prevention is effective in drug use and risky behavior reduction.
    Conclusion
    It can be concluded that the drug use and acquired immune deficiency syndrome Prevention Package can be effective in reducing drug use and high-risk behaviors.
    Keywords: Risky Behavior, Acquired Immune Deficiency Syndrome, Drug Use
  • Farzaneh Ranjbar Noushari, Sajjad Basharpoor, Nader Hajloo, Mohammad Narimani Pages 125-133
    Background And Objective
    Overweight is a health problem in every society. The current research has aimed at investigating the effectiveness of emotion regulation skills training on self-control, eating styles and body mass index in the overweight students.
    Materials And Methods
    This study was a semi-experimental study with a pre-test, post-test, and follow-up design. The statistical population included all overweight female students of Payame Noor University of Rezvanshahr. The samples of this research was 34 persons, who had overweight and randomly divided into experimental and control groups (17 persons in each group). To collect data, the self-control questionnaire and the Dutch eating behavior questionnaire were used. Also, BMI was calculated by dividing weight (kg) by squared height (m2). Emotion regulation training was conducted during 12 sessions in experimental group while the control group did not receive any training. Data was analyzed using repeated measures analysis of variance by SPSS23.
    Results
    The results showed that mean scores of self-control, eating styles and BMI, after emotion regulation training, were significantly different in experimental and control groups (P
    Conclusion
    Emotion regulation skills training has an impact on self-control, eating styles, and body mass index. Therefore, it is suggested that this intervention applies for overweight and obesity treatment.
    Keywords: Emotion Regulation Skills, Self, Control, Eating Styles, Body Mass Index, Overweight
  • Katayoun Jahangiri Dr, Shiva Yousefian, Shahnaz Tabatabaee Dr Pages 134-146
    Background And Objective
    Hundreds of millions of people affected from natural and man-made disasters in the world and about 80 percent of these people are women and children. Women and girls for various social, economic, cultural and health reasons are more vulnerable in times of disaster. This study aimed to investigate the impact of displacement on women's mental and social health.
    Methods
    This research is an analytical review of articles that was studied by searching articles in Iranian databases: SID, Magiran and Irandoc, and foreign databases: Web of Science, Scopus, PubMed, Google Scholar and by using of keywords such as: Psychological vulnerability, mental health, women in disasters, refugees, disasters and their possible combinations.
    Results
    According to the different needs of women in disaster such as deprivation in access to health services, prenatal care, specific health concerns, forcing in nutrition of children, the risk of sexual violence, sexually transmitted diseases, emotional and economic dependence and difficulty in social interactions, the vulnerability of this group in terms of displacement can be classified in five dimensions (1) health, (2) self-care, (3) livelihoods, (4) social capital and (5) social support.
    Conclusion
    In disasters, cultural barriers, physical health problems, communication barriers, language and social and economic problems are the most important struggles of women that lead to mental disorders. Therefore, programs should be designed related to prevention, preparedness and response based on women’s needs and challenges with them participating; it is important that sufficient political and economic support from governments and involved organizations in these programs will be allocated.
    Keywords: Mental Health, Social Health, Women, Refugees
  • Hamid Sarani, Najaf Aghayi, Marjan Saffari, Hosein Akbari Yazdi Pages 147-158
    Background And Objective
    Aging is a sensitive period of human life and attention to the issues and needs of this era is a social necessity. Exercise is one of the issues that affects the elderly people's lives. Exercise plays an important role in the physical and mental health of elderly people. According to the importance of the subject, the aim of this study is identification of factors affecting the participation of Iranian elderly people in sporting activities
    Methods
    The statistical population of the study is experts in the field of ageing sports. The sampling was done purposefully. The data collection tool was a semi-structured interview. After 14 interviews the researcher reached a theoretical saturation. The collected data, was analyzed using qualitative content analysis method.
    Results
    2 themes and 12 subthemes were emerged from data analysis that included individual factors (8 subthemes) and organizational factors (four subthemes). These themes were separated into 12 subthemes: social motives, physical fitness motives, medical motives, agent of pleasure and relaxation, receiving incentives, elderly people’s knowledge, needs of elderly people, promotional methods, organizational policies, places and facilities and sports programs.
    Conclusion
    According to research findings, it is suggested to managers that planning for the participation of the elderly people in sporting activities must be considered along with the motivation for participation, individual factors and organizational factors, in order to be more effective.
    Keywords: Sporting Activities, Elderly People, Aging, Qualitative Study
  • Masoumeh Mansourizadeh, Monireh Anoosheh, Anoshiravan Kazemnejad Pages 159-167
    Background And Objective
    Diabetes is a chronic illness which has serious physical and mental complication. Physical activity is one of the most important factors in preventing the mental complications of chronic illnesses. This study was performed to evaluate the effect of designed program of physical activity based on Pender health promotion model on type 2 diabetic middle-aged women’s mental health.
    Methods
    This was a quasi-experimental study carried out on 102 diabetic middle aged women referring to Diabetes Assembly of Varamin randomly put in two groups of case and control in 2016. The tools of study were demographic and Mental Health Middle-aged Woman (MHMW) questionnaire. Program of physical activity based on Pender health promotion model was accomplished for the women in the case group. At the beginning of study and two month after the intervention, mental health of both case and control group were evaluated. The data were analyzed using SPSS16, chi-square, t-test and Mann-Whitney tests.
    Results
    After the intervention, the score of mental health in case group was 188/80 ±16/51 and in control group was 162/82 ±15/05; there was meaningful difference between them (P
    Conclusion
    The results showed that the designed program of physical activity based on health promotion model has a positive effect on the increasing of diabetic middle-aged women’s mental health
    Keywords: Physical Activity, Pender Health Promotion Model, Mental Health, Middle, Aged Women, Diabetes Type 2
  • Ali Ahangar, Ali Mohammad Ahmadi, Amirhossein Mozayani, Sajjad Farajidizaji Pages 168-170