فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رزاق کرمی، طیبه شریفی *، محمد نیک خواه، احمد غضنفری صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    اضطراب اجتماعی و نشخوار فکری یکی از شایع ترین مشکلات هیجانی است که زندگی گروه های مختلف به ویژه نوجوانان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش تنظیم هیجان بر کاهش نشخوار فکری و اضطراب اجتماعی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهرستان شهرکرد است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون، و جامعه آماری آن شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهرکرد، در سال تحصیلی 97-1396 است. حجم نمونه به تعداد 40 نفر (20 نفر گروه آزمایش و 20 نفر گروه کنترل) و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شد. اعضای گروه آزمایش، به صورت گروهی تحت آموزش تنظیم هیجان در 8 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسش نامه نشخوار فکری و اضطراب اجتماعی بود. داده ها با روش های آمار استنباطی اندازه گیری های مکرر تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
     نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد آموزش تنظیم هیجان بر کاهش نشخوار فکری(17/52=F، 0/01P<) و اضطراب اجتماعی(20/16=F، 0/01P<) تاثیر معناداری دارد. همچنین یافته ها نشان داد کاهش نشخوار فکری (5/97F=، 0/01P<) و اضطراب اجتماعی (14/57=F، 0/01P<) در مرحله پیگیری نیز حفظ شده است.
    نتیجه گیری
    توجه به آموزش تنظیم هیجان در مدارس اهمیت زیادی دارد و عامل مهمی در کاهش نشخوار فکری و اضطراب اجتماعی دانش آموزان دختر به شمار می رود.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، آموزش تنظیم هیجان، کاهش نشخوار فکری
  • سمیرا نظری، زهرا جلیلی*، رضا توکلی صفحات 10-20
    زمینه و هدف
    پرستاران از جمله افراد کلیدی هستند که بیشترین ارتباط را با بیماران دارند. برخورداری پرستاران از مهارت های ارتباطی موثر، موجب رضایت مندی بیماران از ارائه خدمات پرستاری، کاهش استرس و تسریع بهبودی آنها می شود. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل بزنف، بر مهارت های ارتباطی پرستاران با بیماران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه نیمه تجربی با گروه کنترل است که در سال 1395 روی 96 پرستار شاغل به کار، در دو بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران که به روش تصادفی از 17 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تهران انتخاب شده بودند، صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه مشخصات دموگرافیک و پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر سازه های مدل بزنف بود. مداخله آموزشی براساس نتایج حاصل از پیش آزمون در گروه مداخله در 3 جلسه 45دقیقه ای انجام شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS ویرایش 18، با آزمون های آماری، دقیق فیشر، تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و تی زوجی تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین نمره آگاهی و همچنین سازه های مدل بزنف در مقایسه با گروه کنترل، پس از مداخله آموزشی اختلاف معنی داری داشت(P<0/05) که نشان دهنده تاثیر آموزش براساس مدل بزنف بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، آموزش مبتنی بر مدل بزنف منجر به ارتقای مهارت های ارتباط با بیمار در پرستاران می شود؛ لذا پژوهشگران، آموزش براساس این مدل را به برنامه ریزان آموزشی پیشنهاد می کنند.
    کلیدواژگان: آموزش، مدل بزنف، مهارت های ارتباطی پرستاران، بیمار
  • حافظ صاحب یار *، تقی زوار صفحات 21-29
    زمینه و هدف
    برنامه درسی آموزش و ارتقای سلامت در ارتقای و توسعه فرهنگ بهداشتی دانش آموزان اهمیت بسیاری دارد. برای پی بردن به اهمیت مسائل بهداشتی در روند سلامت دانش آموزان، لازم است به محتوای کتب درسی توجه شده و یک برنامه آموزشی که بتواند همه نیازهای ضروری آموزش سلامت را در خود جای دهد، تدوین شود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع تحلیل محتوا به روش «آنتروپی شانون» است که پردازش داده ها را در تحلیل محتوا به صورت کمی و کیفی مشخص می کند. محتوای طرح از نظر پاسخگو (متن تمام کتاب های سه پایه دوره اول ابتدایی) با 12 مولفه اصلی و 58 مولفه فرعی نظام سلامت بررسی و روایی آن از سوی متخصصان برنامه ریزی درسی و آموزش سلامت، تایید شده و پایایی آن از طریق روش اسکات 0/72 به دست آمده است.
    یافته ها
    نتایج تحلیل محتوای آنتروپی شانون نشان داد که در بررسی کتاب های دوره اول ابتدایی، مولفه مربوط به سلامت روانی با 284 نمونه (0/1832= WJ) و سلامت تغذیه 271 نمونه (0/1981= WJ)، بیشترین فراوانی و اهمیت را به خود اختصاص داده و مولفه های شاخص معلولیت (اهمیت معلولیت، کمک به افراد معلول، انواع معلولیت و...) با 0 (صفر) مورد (0= WJ) کم اهمیت ترین شاخص ها و مولفه ها است.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از فراوانی مولفه ها نشان داد که مولفه های نظام سلامت از توزیع نرمال برخوردار نیستند؛ به طوری که به میزان بسیار کمی به آموزش و ارتقای سلامت در محتوای درسی پرداخته شده، در صورتی که سلامت، مهم ترین عامل پیشرفت و ضامن بقای جامعه است.
    کلیدواژگان: آموزش سلامت، کتب دوره اول ابتدایی، مفروضه های نظام سلامت، آنتروپی شانون
  • سعید یاراحمدی، فاطمه زارعی*، فاطمه جعفری صفحات 30-45
    زمینه و هدف
    تعاملات و مناسبات ارتباطی زوجین در بستر شبکه های اجتماعی آنلاین دچار چالش شده است. هدف این مطالعه واکاوی دیدگاه ها و ادراکات زنان و مردان متاهل درباره پیامدهای حضور فضای مجازی در زندگی مشترک است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به شیوه تحلیل محتوای کیفی انجام شد. 20 نفر از زنان و مردان با تجربه زندگی مشترک و بومی شهر زنجان به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با مصاحبه نیمه ساختارمند جمع آوری و ضبط شد و پس از پیاده سازی با نرم افزار NVIVO نسخه 11، مطابق مراحل تحلیل محتوای گرانهایم تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها به استخراج 301 کد، 21 زیرطبقه، 6 طبقه فرعی و 2 طبقه اصلی، شامل پیامدهای مثبت درک شده حضور در شبکه های اجتماعی آنلاین بر زندگی منجر شد و دو طبقه فرعی بستر آگاهی دهنده و دسترس پذیری داشت که پیامدهای منفی درک شده حضور در شبکه های اجتماعی آنلاین بر زندگی مشترک شامل 4 طبقه فرعی تعامل آسیب دیده، خیانت خزنده و نامحسوس، حریم زوجی تهدیدشده و فردی شدن زندگی زوجی بود.
    نتیجه گیری
    گسترش شبکه های اجتماعی آنلاین، درک پیامدهای دوسویه بر زندگی مشترک را همانند سایر بسترهای تعاملاتی دور از ذهن نمی سازد. ازاین رو، مدیریت پیامدهای منفی حضور در شبکه های اجتماعی آنلاین و تقویت سویه مثبت آن، بر ضرورت سواد رسانه تاکید می کند.
    کلیدواژگان: سواد رسانه، زوجین، شبکه های اجتماعی آنلاین، مطالعه کیفی
  • باقر رضایی، لیلا حیدری نسب *، رسول روشن، محمد غلامی فشارکی صفحات 46-54
    زمینه و هدف
    بیش از نیمی از جمعیت پناهندگان افغانستانی در ایران را نوجوانان تشکیل می دهند. یکی از موانع مهم سازگاری این نوجوانان با محیط جدید، استرس فرهنگپذیری است که می تواند سلامت جسمی و روانی آنان را تهدید کند. بدین منظور، برای شناسایی استرسورهای فرهنگپذیری، برای اولینبار در ایران، به اعتباریابی پرسش نامه استرس فرهنگپذیری در نوجوانان پناهنده افغانستانی پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان نوجوان پناهنده افغانستانی در ایران هستند، که در مدارس بین الملل و خودگردان تهران مشغول به تحصیل اند. به صورت تصادفی 406 نفر 14 تا 18ساله انتخاب شدند (166 پسر و 240 دختر). ابزار این پژوهش، پرسش نامه استرس فرهنگ پذیری است که به بررسی روایی ترجمه، روایی محتوایی، روایی سازه می پردازد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد این مقیاس از روایی محتوایی خوبی برخوردار است. همچنین ساختار سهعاملی این مقیاس در نمونه نوجوانان پناهنده افغانستانی در ایران تایید شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد متغیرهای استرس فرایند محوری 32/76 درصد، استرس اجتماعی 9/43 درصد و تبعیض ادراکشده 3/47 درصد واریانس را تبیین می کنند که درمجموع حدود 46 درصد واریانس توسط این سه عامل تبیین شده است. شاخص نیکویی برازش برابر با 0/40 است که نشان می دهد در حد مطلوب قرار دارد.
    نتیجه گیری
    از این ابزار می توان برای شناسایی عوامل خطر در میان جمعیت نوجوانان پناهنده استفاده کرد. همچنین این ابزار می تواند چالش های انطباق مثبت با محیط جدید را بررسی و از اختلالات روانی مرتبط با استرس فرهنگ پذیری پیشگیری کند. لازم است محققان هنگام ارزیابی استرس فرهنگ پذیری به بافت و وضعیت اجتماعی و فرهنگی بیشتر توجه کنند.
    کلیدواژگان: استرس فرهنگ پذیری، تحلیل عاملی، نوجوانان پناهنده افغانستانی
  • زینب مرادی، زهرا جلیلی*، داوود شجاعی زاده صفحات 55-65
    زمینه و هدف
    امروزه با رشد روزافزون آمار عمل سزارین مواجه هستیم، در حالی که این عمل نوعی فناوری غیرضروری پزشکی به حساب می آید و غافل از اینکه انجام عمل سزارین بدون دلیل پزشکی، دارای عواقب زیانباری برای مادر و نوزاد است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر اساس مدل رفتار برنامه ریزی شده بر انتخاب نوع زایمان در زنان باردار نخست زای مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران در سال 96-1395 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه نیمه تجربی شاهددار و از نوع قبل و بعد با گروه کنترل است. تعداد 120 زن باردار نخست زای مراجعه کننده به این مراکز به روش تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. داده ها به وسیله پرسش نامه محقق ساخته، مبتنی بر سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده، جمع آوری و پس از تایید روایی و پایایی بین نمونه های آماری توزیع شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های توصیفی نشان داد گروه های مداخله و کنترل از نظر متغیرهای جمعیت شناختی همگن هستند. یافته های استنباطی نیز نشان داد بین میانگین دو گروه مداخله و کنترل در تمام سازه ها به جز سازه رفتار، قبل از اجرای مداخله آموزشی تفاوت معنی داری وجود ندارد (0/001P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که برنامه آموزشی بر انتخاب نوع زایمان در زنان باردار نخست زا برای انتخاب زایمان طبیعی به جای سزارین تاثیر مثبت دارد؛ بنابراین می توان برای انتخاب نوع زایمان (زایمان طبیعی) در این زنان از سازه های مدل رفتار برنامه ریزی شده استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نوع زایمان، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، زنان باردار نخست زا
  • مهناز خالقی، فرخنده امین شکروی*، نوشین پیمان صفحات 66-73
    زمینه و هدف
    سواد سلامت، مجموعه ای از مهارت های شناختی و اجتماعی است که انگیزه و توانایی افراد را برای به دست آوردن، درک و استفاده از اطلاعات بهداشتی در راه ارتقا و حفظ سلامتی، تعیین می کند. هدف از این مطالعه، تعیین سواد سلامت و ارتباط آن با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی، سواد سلامت و کیفیت زندگی 278 نفر از دانشجویان که به صورت تصادفی چندمرحله ای برگزیده شده بودند، با استفاده از پرسش نامه های سواد سلامت کاربردی بزرگ سالان (TOFHLA) و پرسش نامه SF-12 (فرم کوتاه شده SF-36) اندازه گیری شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام و از آمار توصیفی و آنالیز واریانس یک طرفه و آنالیز رگرسیونی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد میانگین نمره سواد سلامت 25/18 ± 35/70 بود که 2/25درصد (70 نفر) سواد سلامت ناکافی، 9/21درصد (61 نفر) سواد سلامت مرزی و 9/52درصد (147 نفر) سواد سلامت کافی داشتند. همچنین میانگین کیفیت زندگی دانشجویان 80/5 ± 99/36 بود که 23/3درصد (9 نفر) کیفیت زندگی ضعیف، 88/43درصد (122 نفر) کیفیت زندگی متوسط و 31/54درصد (151 نفر) از کیفیت زندگی خوب برخوردار بودند. براساس نتایج این مطالعه، سواد سلامت دانشجویان ارتباط معناداری با کیفیت زندگی به طور کلی (P<0/05) و بعد جسمانی (P<0/05) و روانی آن (P<0/05) داشت.
    نتیجه گیری
    براساس این مطالعه، سواد سلامت دانشجویان با کیفیت زندگی و ابعاد جسمانی و روانی آن در ارتباط است. از آنجایی که کیفیت زندگی دانشجویان تاثیر بسزایی در دستاوردهای آموزشی آنان دارد، به نظر می رسد تمرکز بر بهبود کیفیت زندگی دانشجویان از طریق افزایش سواد سلامت آنها برای دستیابی به دستاوردهای آموزشی مناسب تر که باعث کیفیت بهتر زندگی می شود، امری مهم است که تاثیر دوجانبه هم افزایی دارد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، دانشجویان، SF-12
  • محسن صفاری *، هرمز سنایی نسب، حجت رشیدی جهان، محمدحسن حاجی جعفرنمازی، مجتبی سپندی، محمد صمدی، اسفندیار آزاد مرزآبادی صفحات 74-83
    زمینه و هدف
    یکی از مداخلات اساسی برای کاهش شیوع فشارخون بالا، آموزش سبک زندگی سالم است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی آموزش حضوری و پیامکی بر میزان فشارخون و سبک زندگی تعدادی از نیروهای نظامی مستعد به فشارخون بالا صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در قالب یک مطالعه نیمه تجربی، تعداد 100 نفر از نیروهای نظامی به طور تصادفی به دو گروه آموزش حضوری و آموزش پیامکی تقسیم شدند. ارزیابی اولیه با استفاده از اندازه گیری میزان فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در هر دو گروه همراه با سنجش شاخص هایی مثل سبک زندگی، شاخص توده بدنی و میزان فعالیت فیزیکی صورت گرفت. سپس دو گروه در قالب دو شیوه آموزش حضوری و آموزش پیامکی مورد مداخله قرار گرفتند و پس از گذشت سه ماه از پایان مداخله، بار دیگر متغیرهای مطالعه ارزیابی شدند.
    یافته ها
    میانگین فشارخون سیستولیک در هردو گروه آموزش حضوری و آموزش پیامکی، در بازه زمانی قبل تا بعد از مداخله، کاهش معنی داری را نشان داد. متغیرهای وزن، شاخص توده بدنی و سطح فعالیت فیزیکی نیز در هر دو گروه، تغییرات مثبت جالب توجهی را از قبل تا بعد از مداخله آموزشی نشان دادند. نمره کلی سبک زندگی در هر دو گروه بهبود عمده ای را نشان داد؛ ولی در گروه آموزش پیامکی، تغییر محسوسی در ابعاد مربوط به مسئولیت پذیری سلامت، رشد معنوی و روابط بین فردی ملاحظه نشد.
    نتیجه گیری
    روش آموزش پیامکی می تواند تا حدودی همانند روش آموزش حضوری در ایجاد تغییر در برخی از رفتارهای مربوط به سبک زندگی و به تبع آن کنترل فشارخون موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: پیش فشارخون، پیامک، سبک زندگی، پرسنل نظامی، آموزش بهداشت، آموزش حضوری
  • پریدخت اصالتی، علی عرب *، ولی مهدی نژاد صفحات 84-92
    زمینه و هدف
    افسردگی، یکی از شایع ترین مشکلات روانی است که می تواند باعث افزایش آمادگی اعتیاد و کاهش به زیستی روان شناختی شود. برای بهبود وضعیت روان شناختی افراد، روش های مختلفی وجود دارد که یکی از آنها معنادرمانی است. درنتیجه پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی معنادرمانی فرانکل بر کاهش آمادگی اعتیاد و افزایش به زیستی روان شناختی دانشجویان دختر مبتلا به افسردگی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه پژوهش، دانشجویان دختر مبتلا به افسردگی دانشگاه فرهنگیان پردیس بیرجند در سال تحصیلی 97-1396 بودند که 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش، 8 جلسه 90دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) با روش معنادرمانی فرانکل آموزش دید. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های افسردگی، آمادگی اعتیاد و به زیستی روان شناختی بودند. داده ها با روش های آزمون تی و تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین گروه ها از نظر آمادگی اعتیاد و به زیستی روان شناختی تفاوت معنی داری وجود داشت. به عبارت دیگر، معنادرمانی فرانکل باعث کاهش معنی دار آمادگی اعتیاد (0/001< P و 75/10 = F) و افزایش معنی دار به زیستی روان شناختی (0/001< P و 73/63 = F) دانشجویان دختر مبتلا به افسردگی شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از اثربخشی معنادرمانی فرانکل بر کاهش آمادگی اعتیاد و افزایش به زیستی روان شناختی بود. بنابراین مشاوران و درمانگران می توانند از روش معنادرمانی فرانکل برای کاهش آمادگی اعتیاد و افزایش به زیستی روان شناختی دانشجویان دختر مبتلا به افسردگی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: معنادرمانی، سلامت، اعتیاد، به زیستی روان شناختی، افسردگی
  • سعید مخلصی *، حسین اکبری یزدی، علیرضا الهی، محمد خبیری صفحات 93-108
    زمینه و هدف
    میان سالی دوره ای مهم از زندگی بوده که با کاهش آمادگی جسمانی همراه است؛ ازاین رو مشارکت در فعالیت بدنی منظم در این دوره، اهمیت بسیاری دارد. هدف از این پژوهش تدوین مدل بازاریابی اجتماعی برای ارتقای مشارکت میان سالان آگاه و کم درآمد در فعالیت بدنی منظم است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات کیفی با رویکرد داده بنیاد است که در دو مرحله انجام گرفت. مرحله اول شامل شناخت دیدگاه مخاطبین هدف درباره مشارکت در فعالیت بدنی و مرحله دوم شامل تعیین راهکارهای آمیخته بازاریابی اجتماعی و تدوین مدل پژوهش بوده است. جامعه آماری مرحله اول را افراد سالم 45 تا 64 ساله تشکیل می دادند و در مرحله دوم، جامعه آماری شامل متخصصین مربوطه بود. نمونه گیری به صورت هدفمند و نظری انجام شد و داده ها از طریق 3 گروه کانونی و 18 مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته گردآوری شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش کدگذاری سه مرحله ای استفاده شد و اعتبار داده ها به روش های استاندارد بررسی شد.
    یافته ها
    پس از شناسایی موانع درونی و بیرونی و تسهیل کننده های مشارکت میان سالان آگاه و کم درآمد در فعالیت بدنی منظم، راهکارهای آمیخته بازاریابی اجتماعی شامل راهکارهای محصول، مکان، ترویج و قیمت، تعیین شدند و مدل نهایی پژوهش تدوین شد.
    نتیجه گیری
    برای ارتقای مشارکت میان سالان آگاه و کم درآمد در فعالیت بدنی منظم، می بایست فعالیت های بدنی استاندارد، اصولی، مفرح و اجرایی با کمترین هزینه های ممکن و بهترین شرایط دسترسی، با مناسب ترین پیام های ترویجی به مخاطبان هدف عرضه شوند.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، بازاریابی اجتماعی، میان سالی، کم درآمد
  • حسین رستمی*، ایت الله فتحی، ایاز خیری صفحات 109-117
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی در کاهش پرخاشگری و افزایش سلامت روانی سربازان پادگان 321 اشراف نیروی زمینی ارتش مرند انجام یافت.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل است. به منظور دستیابی به این هدف از میان تمامی سربازان پادگان 321 اشراف نیروی زمینی ارتش مرند که به تعداد 1500 نفر در سال 1397 بود، براساس جدول مورگان 250 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب و آزمون پرخاشگری و سلامت روانی بین آنها انجام شد. از این تعداد 30 نفر از سربازانی که در آزمون پرخاشگری و سلامت روانی نمرات بالاتری کسب کرده بودند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گماشته شدند. جلسات آموزش گروهی به صورت یک جلسه در هفته، 8 جلسه 90دقیقه ای برگزار شد. پس از آن هر دو گروه آزمون و کنترل در معرض اجرای پس آزمون قرار گرفتند. پرسش نامه پرخاشگری باس و پری (AQ) و پرسش نامه سلامت روانی گلدبرگ و هیلر در دو گروه اجرا شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد آموزش ذهن آگاهی بر مولفه های پرخاشگری بین سربازان نیروی نظامی در سطح معنی داری 0/05>P تاثیر داشت. همچنین آموزش ذهن آگاهی بر مولفه های سلامت روانی بین سربازان نیروی نظامی در سطح معنی داری 0/05>P تاثیر داشت.
    نتیجه گیری
    نتیجه گرفته می شود که به کارگیری فنون و آموزش های ذهن آگاهی بر کاهش پرخاشگری و بهبود سلامت روانی بین سربازان موثر است.
    کلیدواژگان: درمان ذهن آگاهی، پرخاشگری و سلامت روانی
|
  • Razagh Karami, Tayebeh Sharifi *, Mohammad Nikkhah, Ahmad Ghazanfari Pages 1-9
    Background and Objectives
    Social anxiety and rumination are one of the most common emotional problems which affect the lives of different groups, especially young people. The aim of the present study is to examine the effect of emotion regulation training on reducing the rumination and social anxiety of second high school girl students in Shahrekord.
    Methods
    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design. The statistical population of the study consisted of all second high school girl students in Shahrekord during the academic years of 2017-2018. 40 people participated in this study (20 participants in the experimental group and 20 participants in the control group), which were selected using a multi-stage cluster sampling method. The experimental group was under emotion regulation group training for eight 90-minute sessions. The data collection tools were Rumination Questionnaire and Social Anxiety Scale. Inferential statistics methods of repeated measures were used to analyze the data.
    Results
    The results of data analysis indicated that emotion regulation training had a significant effect on reducing rumination (F=17/52, P<0/01) and social anxiety (F=20/16, P < 0.01). Findings also showed that the decrease in rumination (F=5/97, P<0/01) and social anxiety (F=14/57, P<0/01) in the follow up step was also maintained.
    Conclusion
    According to the results of this study, emotional regulation in schools is very important and it is an important factor in decreasing the social rhythm and social anxiety of female students.
    Keywords: Social anxiety, Emotion regulation, Rumination.
  • Samira Nazari, Zahra Jalili *, Reza Tavakoli Pages 10-20
    Background and Objective
    Nurses are among the key people who have the most relationship with patients. Effective communication skills in nurses lead to satisfaction of patients with nursing services, stress reduction in patients and speeding up their recovery. Therefore, the current study aims to determine the effect of educational intervention based on BASNEF model on communication skills of nurses with patients in hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    This is a quasi-experimental study with a control group conducted on 96 nurses working in two hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences in 2016. The participants were randomly selected from 17 hospitals of Tehran University of Medical Sciences. The data-gathering tools were a demographic questionnaire and a researcher-made questionnaire based on the structures of the BASNEF model. Educational intervention was performed based on the results of the pre-test in the intervention group in 3 sessions of 45 minutes. The collected data were analyzed using SPSS 18, statistical tests, Fisher exact test, independent t-test, ANOVA, and paired t-test.
    Results
    The results of this study showed that the mean score of knowledge, as well as the structures of the BASNEF model were significantly different from that of the control group’s after educational intervention (P<0.05), which confirms the effect of education on the basis of the BASNEF model.
    Conclusion
    According to the results of this research, education based on the BASNEF model leads to the development of communication skills with the patient in nurses. Therefore, the researchers recommend education based on this educational model.
    Keywords: Education, BASNEF model, Communication skills of nurses, Patients
  • Hafez Saheb Yar *, Taghi Zavvar Pages 21-29
    Background and Objective
    The curriculum of education and promotion of health in raising the awareness and development of the health culture of students is important. In order to pay attention to the importance of health issues in the student’s health process, it is necessary to develop the content of textbooks and an educational program that can accommodate all the essential health education needs.
    Methods
    This study is of content analysis type using “Shannon Entropy Method”, which specifies qualitative and quantitative data processing in content analysis. From the viewpoint of respondents, the content (the content of all the textbooks of first three years of elementary schools) was reviewed using 12 main components and 58 sub-components of health and health promotion; its validity was confirmed by curriculum planning and health education experts and its reliability (0/72) was obtained through Scott’s method.
    Results
    Results of content analysis of Shannon Entropy of reviewing the textbooks of first elementary school grades, indicated components of mental health with 284 items (WJ=0/1832), and familiarity with foodstuffs with 271 items (WJ=0/1981) assigned the most frequency and importance, and the disability indicator components (the importance of disability, helping disabled people, different types of disability, etc.) with 0 items (WJ=0) were the least important indicators and components.
    Conclusion
    Findings of component frequency indicated the health system components do not have normal distribution, in other words health education and health promotion have been addressed in very low level in curriculum, while health is the most important factor in development and guarantees the survival of community.
    Keywords: Health education, Textbooks of first grades of elementary schools, Health system assumptions, Shannon Entropy
  • Saeed Yarahmadi, Fatemeh Zarei *, Fatemeh Jafari Pages 30-45
    Background and Objective
    Couples’ relationships have been challenged due to the online social networks. In this interpretive inquiry, we explored couples’ perspectives toward implications of online social networks on marital life.
    Methods
    This study was carried out in Zanjan, where individual indepth interviews were conducted on 20 participants who experienced marriage and presence in online social networks. The data were collected and recorded by semi-structured interviews. Data were analyzed using Nvivo-Ver11 in Graneheim Lundman analysis approach.
    Results
    Data analysis led to extraction of 301 codes, 21 sub-categories, 6 categories and 2 themes including perceived positive outcomes of social media on couples’ lives including 2 subcategories as awareness context and availability, and perceived negative outcomes of presence in online social networks on couples’ lives including 4 sub-categories as affected relationship, hidden affair, threaten marital life, Individualized marital life.
    Conclusion
    Expansion of social media, like any other technological developments, has positive and negative effects on marital life. Media literacy is a recommended approach to reducing the negative impact of being present in online social networks.
    Keywords: Marriage, Couples, Online social networks, Qualitative research
  • Baqir Rezai, Leila Heydarinasab *, Rasol Roshan, Mohammad Gholami Fesharaki Pages 46-54
    Background and objective
    More than half of Afghan refugees in Iran are adolescent. One of the important challenges in adapting to the new environment is the acculturative stress that can threaten the physical and mental health of refugee adolescents. In order to identify the acculturation stressors, the validity of the Acculturative Stress Scale on Afghan refugee adolescents in Iran was evaluated for the first time.
    Methods
    The statistical population of the study is all Afghan refugee adolescent students in Iran who are studying at international schools in Tehran province. 406 participants were randomly selected, between the ages of 14 and 18, (166 boys and 240 girls). The tool of this research is an Acculturative Stress Scale that evaluates the translation validity, content validity and construct validity.
    Results
    The results showed that the Acculturative Stress Scale in Afghan adolescent samples has good content validity. The results have confirmed the three factor structure of Acculturative Stress Scale in Afghan refugee adolescent samples in Iran. Exploratory factor analysis results for each variable was: process-oriented stress (32.76%), social stress (9.43%), and perceived discrimination (3.47%); this explained that in total 46% of the variance was explained by these three factors and the goodness index of fit is 0.40 which is at the very adequate level.
    Conclusion
    This tool can be used to identify the risk factors in the adolescent refugee population. Also, this tool can examine the challenges of positive adaptation to the new environment and prevent mental disorders associated with acculturative stress. It is necessary for researchers to pay attention to the context, social and cultural status when assessing the acculturative stress.
    Keywords: Acculturative stress, Factor analysis, Afghan refugee adolescents
  • Zeinab Moradi, Zahra Jalili *, Davoud Shojaei Zadeh Pages 55-65
    Background and Objective
    Today, we face increasing number of caesarean section as an unnecessary medical technology. In fact, performing caesarean section without medical reason has many harmful consequences for mother and her baby. The current study was aimed to determine the effect of planned behavior-based educational intervention on the selection of childbirth method among primipara women who visit health centers of Tehran during 2016-2017.
    Methods
    This was a semi empirical study, with pre-test, post-test design and control group. 120 primiparas who visited health centers were randomly categorized into intervention and control groups. Data was collected by researcher-made questionnaire based on the construct of the theory of planned behavior, and after confirming its validity and reliability, was distributed between the statistical samples. The collected data was analyzed using SPSS16.
    Results
    The descriptive findings showed that intervention and control groups were demographically homogenous. The inferential findings showed that between the average of both groups in all construct, except for the behavioral ones, there was no meaningful difference before the educational intervention (P>0.001) while after that, the difference of average were meaningful (P<0.001).
    Conclusion
    The results indicated that the program has a positive effect on improving the selection of childbirth method among primiparas as they are more tended to natural childbirth than caesarean section. Therefore, the construct of the theory of planned behavior can be used to encourage such women to choose natural childbirth instead of caesarean section.
    Keywords: Childbirth method, Theory of planned behavior, Primipara
  • Mahnaz Khaleghi, Farkhondeh Amin Shokravi *, Noshin Peyman Pages 66-73
    Background and Objective
    Health literacy is a cognitive and social skill that determines people’s motivation and ability to acquire, understand, and use health information to promote and maintain good health. The aim of this study is to determine health literacy and its relationship with health-related quality of life in students of the Islamic Azad University, Shahr-e-Rey branch
    Methods
    In this cross-sectional correlational study, health literacy and quality of life of 278 students were measured. Randomized multistage sampling method was applied. Functional Health Literacy of Adults (TOFHLA), and SF-12(short form of SF-36) were used to collect the data. For data analysis, SPSS 16 software, descriptive statistics, ANOVA, and regression statistical tests were used.
    Results
    The Findings showed that the average health literacy score was 70.35±18/25, which 25/2 % (70 people) had inadequate health literacy, 21.9 % (61 people) had border health literacy, and 52/9 % (147 people) had adequate health literacy. The mean score of quality of life for students was 36/99±5/80; which  3/23 % (n = 9), 43/88 % (n=61), 54/31 % (151 people) had poor, moderate, and good QOL respectively. The results of this study showed health literacy has a significant relationship with the overall quality of life (P>0/05), physical (P >0/05), and psychological (P >0/05) dimensions.
    Conclusion
    Students’ health literacy is associated with their quality of life and its dimensions. Therefore, in order to promote their educational performance, which causes a better quality of life, it is important to concentrate on improving QOL of People through increasing their health literacy.
    Keywords: Health literacy, Quality of life, Students, SF-12
  • Mohsen Saffari *, Hormoz Sanaeinasab, Hojat Rashidi, Jahan, Mohammad, hassan Hajijafar, Namazi, Mojtaba Sepandi, Mohammad Samadi, Esfandiar Azad, Marzabadi . Pages 74-83
    Background and Objective
    A basic intervention to reduce prevalence of the disease is educating healthy lifestyle particularly for those who are at risk. Present study aimed to assess the effectiveness of two methods of in-situ training and text messaging on blood pressure and lifestyle in a number of military forces susceptible to hypertension.
    Methods
    Using a quasi-experimental study, 100 individuals from military forces were randomly assigned to either in-situ training or text messaging groups. Initial assessment on systolic and diastolic blood pressure as well as lifestyle, body mass index, and physical activity were conducted. Then both groups experienced an educational intervention either by in-situ training or text messaging. Three months after the intervention all variables were assessed again and the data were analyzed by student t-test and Chi-square statistical tests.
    Results
    Systolic blood pressures in average revealed a significant reduction in both groups after intervention compared to baseline. Variables such as weight, body mass index, and physical activity improved in both groups after intervention. Although, the lifestyle total score changed considerably in both groups, in the text-messaging group there was no notable change in domains including health responsibility, spiritual growth, and interpersonal relationships.
    Conclusion
    Text messaging to somewhat may be effective as well as in-situ training to change some health related behaviors and consequently be resulted in blood pressure control.
    Keywords: Prehypertension, Text messaging, Lifestyle, Military personnel, Health education, In-situ training
  • Paridokht Esalati, Ali Arab, Vali Mehdinezhad Pages 84-92
    Background and Objective
    Depression is one of the most common psychological problems that can increase addiction potential and decrease psychological well-being. There are different methods to improve the psychological status of people and logotherapy is one of them. As a result, present research aims to determine effectiveness of Frankl’s logotherapy on addiction potential and psychological well-being of girl students with depression.
    Methods
    This was a semi-experimental study with a pre-test and post-test design. The research population included girl students with depression in Farhangian University of Birjand Pardis in the 2017-18 academic years. 30 people were selected via available sampling method and were randomly assigned to two equal groups. The experimental group was trained for 8 sessions of 90 minutes (twice a week) using Frankl’s logotherapy method. The instruments included the questionnaires of depression, addiction potential, and psychological well-being. The data were analyzed using t-test and MANCOVA methods.
    Results
    The findings showed that there was a significant difference between the two groups in terms of addiction potential and psychological well-being. In the other words, the Frankl’s logotherapy significantly led to decreased addiction potential (F=57/10, P<0/001) and increased psychological well-being (F=73/36, P<0/001) of girl students with depression.
    Conclusion
    The results indicated the effectiveness of Frankl’s logotherapy on decreasing addiction potential and increasing psychological well-being. Therefore, counselors and therapists can use Frankl’s logotherapy method to decrease addiction potential and increase psychological well-being of girl students with depression.
    Keywords: Logotherapy, Health, Addiction, Psychological well-being, Depression
  • Saeid Mokhlesi *, Hossein Akbari Yazdi, Alireza Elahi, Mohammad Khabiri Pages 93-108
    Background and Objective
    Middle age is an important period of life that is associated with reduced physical fitness and therefore, the participation in regular physical activity in this period of life is of great importance. The purpose of this research is to develop a social marketing model for promoting well-informed and low-income middle-aged people’ participation in regular physical activity.
    Methods
    This study was a qualitative study with a grounded theory approach that was carried out in two stages. The first stage included recognizing the target audience’s view of participation in physical activity, and the second stage included determining the strategies for mixed social marketing and developing the research model. The statistical population of the first stage consisted of healthy individuals aged 45-64, and in the second stage, the statistical population included the relevant experts. Sampling was done purposefully and data were collected through 3 focus groups and 18 semi-structured interviews. For data analysis, three-step coding method was used and data validity was evaluated using standard methods.
    Results
    After identifying the internal and external barriers and facilitators of participating well-informed and low-income middle-aged people in physical activity, mixed social marketing strategies including product, place, promotion, and price strategies were determined and the final model was developed.
    Conclusion
    In order to promote well-informed and low-income middle-aged people participation in regular physical activity, standard, principled, fun, and practicable physical activities with the lowest possible cost, the best access conditions and the most appropriate promotional messages should be provided for the target audience.
    Keywords: Physical activity, Social marketing, Middle age, Low-Income
  • Hossein Rostami *, Ayatollah Fathi, Ayaz Kheyri Pages 109-117
    Background and Objective
    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of mindfulness education on decreasing aggression and increasing mental health of soldiers of the 321 armed forces of Marand Army.
    Methods
    The research method was semi-experimental with pretest-posttest design and control group. 30 soldiers who had higher scores in aggression and mental health tests were randomly divided into two experimental and control groups. Group training sessions were held in a weekly session during eight 90-minute sessions. Subsequently, both test and control groups were subjected to post-test implementation. Bass & Perry Aggression Questionnaire (AQ) and Goldberg & Hiller’s Mental Health Questionnaire were administered to the two groups. To analyze the data, multivariate covariance test (MANCOVA) was used.
    Results
    Findings showed that the training of mindfulness on aggression components among military soldiers at the significant level has a significant effect (P <0.05). Mentally-mindedness education has a significant effect on the mental health components among military soldiers at the significance level of (P <0.05).
    Conclusion
    We concluded that the use of mind-bending techniques and teachings was effective in reducing aggression and improving mental health among soldiers.
    Keywords: Mindfulness, Aggression, Mental health