فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الهام حیدری * صفحات 203-212
    زمینه و هدف
    افزایش مشغولیت تحصیلی یکی از مهم ترین اولویت های آموزش عالی است. به نظر می رسد با توجه به افزایش استفاده از اینترنت، چگونگی بهره گیری از آن نقش مهمی در میزان مشغولیت تحصیلی دانشجویان داشته باشد. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر پرسه زنی سایبری بر نشاط و مشغولیت تحصیلی دانشجویان پزشکی است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. نمونه تحقیق شامل 195 نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز است، که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس های سه گانه پرسه زنی سایبری، احساس نشاط، و مشغولیت تحصیلی است که پس از محاسبه روایی و پایایی بین نمونه توزیع و داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری تحلیل شدند.
    یافته ها
    پرسه زنی سایبری تاثیر منفی و معناداری بر احساس نشاط (2/85- =t و 0/15- =β) و مشغولیت تحصیلی دانشجویان (2/08- =t و 0/14- =β) دارد، در حالی که احساس نشاط تاثیر مثبت و معناداری بر مشغولیت تحصیلی آنان (12/05=t و0/99=β) دارد.
    نتیجه گیری
    مسئولان دانشگاه ها باید برای افزایش مشغولیت تحصیلی دانشجویان، به چگونگی استفاده آنان از اینترنت جهت دهند و با کاهش رفتار پرسه زنی سایبری باعث افزایش نشاط و مشغولیت تحصیلی دانشجویان شوند.
    کلیدواژگان: پرسه زنی سایبری، احساس نشاط، مشغولیت تحصیلی
  • مسعود صیادی، بهنام مکوندی، فریبا حافظی، زهرا افتخار صعادی * صفحات 213-221
    زمینه و هدف
    زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان دارای مشکلاتی در کارکردهای اجرایی به ویژه در مفهوم سازی، انعطاف پذیری ذهنی، آغازگری و طرح پذیری، بازداری و حافظه شنیداری هستند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش شناختی بر ارتقای کارکردهای اجرایی زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه های آزمایش و کنترل است. جامعه پژوهش زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر بوشهر در سال 1396 است. با روش نمونه گیری دردسترس 40 نفر انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه مساوی قرار گرفتند. گروه آزمایش 10 جلسه 45 دقیقه ای با روش شناختی آموزش دید. گروه ها از نظر مفهوم سازی، انعطاف پذیری ذهنی، آغازگری و طرح پذیری، بازداری و حافظه شنیداری در مراحل پیش آزمون و پس آزمون ارزیابی شدند و داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 19 و با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل در هر پنج کارکرد اجرایی تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر آموزش شناختی باعث ارتقای معنادار مفهوم سازی، انعطاف پذیری ذهنی، آغازگری و طرح پذیری، بازداری و حافظه شنیداری زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان شد (0/001 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که آموزش شناختی می تواند میزان مفهوم سازی، انعطاف پذیری ذهنی، آغازگری و طرح پذیری، بازداری و حافظه شنیداری زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان را ارتقا بخشد. بنابراین مشاوران و درمانگران می توانند از روش آموزش شناختی برای ارتقای کارکردهای اجرایی آنان استفاده کنند.
    کلیدواژگان: آموزش شناختی، کارکرد های اجرایی، زنان، افسردگی پس از زایمان
  • مهسا ساداتی بالا دهی، عباسعلی تقی پور جوان* صفحات 222-230
    زمینه و هدف
    استفاده از اینترنت به شکل مفرط موجب بروز اختلالات روانی می شود و سلامت و بهداشت روانی فرد را به خطر می اندازد. از این رو این پژوهش با هدف بررسی رابطه اعتیاد به اینترنت، رشد اجتماعی و رفتارهای بهداشتی در نوجوانان صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری آن کلیه دانش آموزان مقطع تحصیلی متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1396-1395 است که تعداد 350 دانش آموز به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه سنجش اعتیاد به اینترنت یانگ، پرسش نامه رشد اجتماعی وایتزمن و پرسش نامه استاندارد رفتارهای بهداشتی استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره با نرم افزار SPSS نسخه 19 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین اعتیاد به اینترنت و رشد اجتماعی همبستگی معنادار و منفی وجود دارد. همچنین بین اعتیاد به اینترنت و رفتارهای بهداشتی همبستگی معنادار و منفی وجود دارد. همبستگی میان اعتیاد به اینترنت با خرده مقیاس های بهداشت فردی، تغذیه، ورزش، خواب و استراحت، و کنترل استرس معنادار و منفی است (0/001> P). بدین ترتیب که با افزایش وابستگی به اینترنت در نوجوانان، هر کدام از متغیرهای وابسته کاهش می یابد.
    نتیجه گیری
    اعتیاد به اینترنت در نوجوانان باعث جلوگیری از رشد اجتماعی و کاهش کیفیت روابط اجتماعی آنان می شود. همچنین استفاده افراطی از اینترنت می تواند با کاهش تحرک و بیبرنامگی تاثیر بسزایی بر رفتارهای بهداشتی داشته باشد. بنابراین بررسی اعتیاد به اینترنت در نوجوانان و آموزش مدیریت زمان به آنان ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، رشد اجتماعی، رفتارهای بهداشتی
  • اسدالله باعثی، قدرت الله شاکری نژاد، معصومه تهرانی، سعیده حاجی نجف، فرزانه جاروندی، زهرا باجی * صفحات 231-240
    زمینه و هدف
    چاقی و اضافه وزن دوران نوجوانی از بزرگ ترین و شایع ترین مشکلات بهداشتی در کشورها و یکی از عوامل موثر بر کیفیت زندگی و سلامت افراد به شمار می رود. استراتژی پیشگیری و درمان چاقی بالاترین اولویت را در حیطه سلامت عمومی دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر ارتقای رفتارهای تغذیه ای و کنترل وزن در دانش آموزان دختر دبیرستانی دچار اضافه وزن و چاقی طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل است و روی 120 دانش آموز دختر دبیرستانی چاق و دچار اضافه وزن که به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند، انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی و پرسش نامه رفتار تغذیه ای بود که در دو نوبت قبل و 3 ماه بعد از آموزش از سوی دانش آموزان تکمیل شد. بعد از انجام پیش آزمون مداخله آموزشی طی 6 جلسه آموزشی برای گروه آزمون انجام گرفت، درنهایت اطلاعات حاصل جمع آوری و از طریق نرم افزار SPSS نسخه 19 و با استفاده از آزمون های آماری تی زوجی، تی مستقل و کای دو تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    قبل از انجام مداخله دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک، میانگین نمرات سازه های مختلف الگو و رفتار تفاوت آماری معناداری با هم نداشتند. بعد از مداخله آموزشی، تفاوت معناداری در میانگین نمرات رفتار، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده، راهنمایی برای عمل و خودکارآمدی بین دو گروه آزمون و شاهد دیده شد (0/05> P). در حالی که در میانگین نمایه توده بدنی و وزن دانش آموزان بعد از مداخله در گروه آزمون و شاهد، تفاوت معنی داری حاصل نشد (0/05< P).
    نتیجه گیری
    یافته های این بررسی، موثر بودن آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی را در ارتقای رفتارهای تغذیه ای و کنترل وزن در دانش آموزان نشان می دهد.
    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، الگوی اعتقاد بهداشتی، رفتارهای تغذیه ای
  • مستوره سادات قریشی، محمد واحدیان شاهرودی، حبیب الله اسماعیلی، هادی طهرانی* صفحات 241-250
    زمینه و هدف
    بررسی عوامل موثر بر اتخاذ رفتارهای خودمراقبتی در بیماران دیابتی با استفاده از الگوهایی که عوامل موثر بر رفتار را شناسایی و تقویت می کنند ضروری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی فاکتورهای پیش بینی کننده مرتبط با رفتارهای خودمراقبتی در بین بیماران دیابتی نوع دو با استفاده از تئوری شناختی اجتماعی صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی، 320 نفر مبتلا به دیابت نوع دو بر اساس نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه محقق ساخته _بر اساس سازه های مدل شناختی و اجتماعی که روایی و پایایی آن محاسبه شد_ و پرسش نامه استاندارد خودمراقبتی دیابت بود. پس از جمع آوری داده ها، اطلاعات با استفاده از آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی اسپیرمن در نرم افزار SPSS نسخه 21 و در سطح معنی دار 0/05 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    طبق یافته های به دست آمده، متغیرهای انتظار پیامد (0/263r= و 0/05> P) ، ارزش پیامد (0/151r= و 0/05> P) ، خودکارآمدی (0/350r= و 0/05> P) ، خودکارآمدی غلبه بر موانع (0/423r= و 0/05> P) ، محیط (0/173r= و 0/05> P) ، یادگیری مشاهده ای (0/416r= و 0/05> P) ، درک موقعیت (0/251r= و 0/05> P) ، خودتنظیمی (0/426r= و0/05> P) و سازگاری عاطفی (0/374r= و0/05> P) با رفتارهای خودمراقبتی همبستگی مثبت و معنی دار داشتند. همچنین متغیر سازگاری عاطفی (ضریب بتا = 0/283) بیشترین مقدار پیشگویی کنندگی را داشت.
    نتیجه گیری
    در طراحی و اجرای مداخلات آموزشی برای خودمراقبتی بیماران دیابتی، از تئوری شناختی اجتماعی می توان به عنوان چارچوبی بهره برد و به ارتقا و حفظ سلامت این بیماران کمک کرد.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، دیابت، تئوری شناختی اجتماعی، آموزش بهداشت
  • مژده خداپناه، فرامرز سهرابی *، حسن احدی، صادق تقی لو صفحات 251-265
    زمینه و هدف
    با در نظر گرفتن شیوع چاقی، مطالعه عوامل تاثیرگذار بر آن اهمیت می یابد. این پژوهش رابطه بین متغیرهای سیستم های مغزی رفتاری، تکانشگری، ناگویی هیجانی، تنظیم شناختی هیجان (ناسازگار و سازگار) و رفتارهای خوردن را مورد بررسی قرار می دهد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی است. جامعه آماری آن شامل زنان و مردان مبتلا به اضافه وزن و چاقی است که به خانه های سلامت، مراکز رژیم درمانی و باشگاه های ورزشی شهر تهران مراجعه کرده اند. از میان آن ها 500 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به پرسش نامه های رفتار خوردن داچ، تنظیم شناختی هیجان، مقیاس های نظام های بازداری/فعال سازی رفتاری، تکانشگری بارت -11، و ناگویی هیجانی تورنتو پاسخ دادند. داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS نسخه 21 و AMOS تحلیل شدند.
    یافته ها
    تمام ضرایب مسیر مستقیم و غیرمستقیم، به غیر از ضریب رگرسیون بین متغیرهای تنظیم شناختی هیجان سازگار و رفتارهای خوردن، معنادار است (0/01> P) و متغیرهای پیش بین 58/6 درصد از واریانس رفتارهای خوردن را تبیین می کند (0/01> P). تنظیم شناختی هیجان ناسازگار به صورت نسبی رابطه بین سیستم های مغزی – رفتاری، تکانشگری، ناگویی هیجانی و رفتارهای خوردن را میانجی گری می کند. مدل (پس از اصلاح بر اساس نتایج آماری و دیدگاه های نظری) با داده های مشاهده شده برازش مطلوب را دارد.
    نتیجه گیری
    سیستم های مغزی رفتاری، تکانشگری، ناگویی هیجانی و تنظیم شناختی هیجان، نقش مهمی در پیش بینی رفتارهای خوردن افراد دارای اضافه وزن و چاقی ایفا می کنند که در پیشگیری، درمان و حفظ اثرات درمانی اضافه وزن و چاقی می بایست مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سیستم های مغزی رفتاری، تکانشگری، ناگویی هیجانی، تنظیم شناختی هیجان، رفتارهای خوردن، اضافه وزن و چاقی
  • اردشیر رحیم زاده، پرشنگ فقیه سلیمانی *، خالد رحمانی، شراره باقری صفحات 266-276
    زمینه و هدف
    هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بر ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از پوسیدگی دندان دانش آموزان است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مداخله ای نیمه تجربی است که بر روی 120 دانش آموز پایه پنجم پسرانه شهر سنندج در سال 1395 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته شامل اطلاعات دموگرافیک و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود. پس از تخصیص تصادفی دانش آموزان به دو گروه مداخله و کنترل (هر گروه 60 نفر) ، اطلاعات اولیه آن ها جمع آوری شد. سپس مداخله آموزشی برای گروه مداخله اجرا شد. هشت هفته پس از اجرای برنامه آموزشی، داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 22 و آزمون های تی مستقل، تی زوجی و تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین دو گروه مداخله و کنترل در بیشتر سازه های مدل همچون حساسیت درک شده (0/06 =P) ، شدت درک شده (0/7 =P) ، منافع درک شده (0/6 =P) ، خودکارآمدی (0/8 =P) و راهنما برای عمل (0/8 =P) اختلاف معنی داری وجود ندارد. اگرچه تنها در سازه های موانع (0/001 =P) بین دو گروه رابطه معنی دار آماری یافت شد، نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که هیچ اختلاف آماری معنی داری بین میانگین نمرات سازه های مدل در دو گروه وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش در مدارس ابتدایی به تنهایی کافی نیست و مشارکت والدین، مربیان بهداشت و معلمان در کنار طراحی مداخلات جدید برای بهبود عملکرد رفتارهای بهداشتی دهان و دندان دانش آموزان امری اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، بهداشت دهان و دندان، دانش آموزان، مدل اعتقاد بهداشتی
  • سارا صحرانورد *، حسن احدی، محمدحسین تقدیسی، طوبی کاظمی، ادیس کراسکیان صفحات 277-282
    زمینه و هدف
    بیماری ایسکمی قلبی یکی ازشایع ترین بیماری های قلبی در سراسر جهان است. مبتلایان به بیماری ایسکمی قلبی با عوامل تنش زای متعدد جسمی، روانی و اجتماعی مواجه هستند. یکی ازعواملی که به کاهش مشکلات بیماران ایسکمی قلبی و افزایش سازگاری در آنان کمک می کند، حمایت اجتماعی است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش حمایت اجتماعی در ارتقای سلامت بیماران ایسکمی قلبی است.
    موادو روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه بیماران بالای 30 سالاست که در سال 1395 به مراکز درمانی شهر بیرجند مراجعه کرده اند و پزشک معتمد بیماری ایسکمی قلبی آنها را تشخیص داده است. از بین مراجعه کنندگان،310 نفربه روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده و مقیاس سازگاری روانی واجتماعی با بیماری است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 22 و آزمون رگرسیون خطی ساده تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که بین برخی ازمولفه های ادراک حمایت اجتماعی (خانواده،دوستان و دیگراشخاص مهم) بانمره کل سازگاری روانی و اجتماعی، رابطه معنی داری وجود دارد (0/05> P).
    نتیجه گیری
    خرده مقیاس های حمایت اجتماعی ادراک شده، توانایی پیش بینی سازگاری روانی و اجتماعی بیماران ایسکمی قلبی را دارند.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، سازگاری روانی و اجتماعی، بیماری ایسکمی قلبی
  • فاطمه قاسمی فرد، کتایون جهانگیری*، کامران حاجی نبی صفحات 283-292
    زمینه و هدف
    خود مراقبتی فردی نوعی از خود مراقبتی است که طی آن فرد به عنوان سفیر سلامت مسئول مراقبت از خود، خانواده و سایر افراد می شود. نقش شوراهای اسلامی در پیشبرد سیاست های نظام سلامت بسیار مهم است. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر توانمندسازی شوراهای اسلامی بر اجرای برنامه خود مراقبتی فردی صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه ای نیمه تجربی است که جامعه آماری آن اعضای شورای اسلامی دو روستای جوخواه و بهشت آباد از توابع شهرستان طبس هستند. برنامه توانمندسازی برای اعضای شورای اسلامی روستای جوخواه به عنوان گروه مداخله اجرا شد و روستای بهشت آباد نیز به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شد. دو ماه بعد از مداخله، وضعیت برنامه خودمراقبتی فردی در دو روستا بررسی شد. داده ها با نرم افزار spss نسخه 17 و شاخص های توصیفی و آزمون های آماری نظیر آزمون تی تک گروهی (One-Sample T Test) توصیف و تحلیل شدند.
    یافته ها
    طبق یافته ها بعد از مداخله تعداد سفیران سلامت در روستای جوخواه رشد 31 نفری و در روستای بهشت آباد رشد 2 نفری داشته است. دو ماه بعد از مداخله، در گروه کنترل وضعیت فعالیت سفیران سلامت ثبت نام شده تغییری نکرده بود و همچنان سفیران ثبت نام شده فعالیتی در زمینه برنامه انجام نداده بودند، اما در روستای جوخواه در فعالیت سفیران سلامت ثبت نام شده تحول چشمگیری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    توانمندسازی اعضای شوراهای اسلامی روستا به عنوان منتخبان مردم برای مدیریت و توسعه روستا، موجب می شود که مشارکت مردم در برنامه های نظام سلامت و به طور ویژه در برنامه خودمراقبتی فردی به طور پویا و گذار افزایش یابد.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، شورای اسلامی روستایی، توانمندسازی، سفیران سلامت
  • داود مصطفایی، ایدین آرین خصال، مریم دستور پور، زهرا رحیمی خلیفه کندی، فاطمه استبصاری* صفحات 293-301
    زمینه و هدف
    گام اول در بهبود ایمنی بیمار در بیمارستان ها ارزیابی فرهنگ ایمنی موجود است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فرهنگ ایمنی بیمار از دیدگاه کارکنان بیمارستان های علوم پزشکی منتخب شهر تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی-تحلیلی و مقطعی چهار مرکز آموزشی درمانی وابسته به دو دانشگاه علوم پزشکی شهر تهران بررسی شدند. نمونه پژوهش شامل 600 پرسنل بالینی و پاراکلینیکی مراکز مذکور است. برای جمع آوری داده ها از نسخه فارسی پرسش نامه پیمایش بیمارستانی فرهنگ ایمنی بیمار استفاده شد. تحلیل آمار توصیفی با آزمون تی مستقل انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بعد کار تیمی درون واحدهای بیمارستان (62 درصد) و بعد تناوب گزارش دهی حوادث ناخواسته (62 درصد) در بین ابعاد فرهنگ ایمنی بالاترین امتیاز را به خود اختصاص داده اند. در حالی که درک کلی از ایمنی بیمار (56 درصد) و پاسخ غیرتنبیهی به خطاها (58 درصد) پایین ترین امتیاز را در میان ابعاد مختلف فرهنگ ایمنی بیمار داشتند. امتیاز دو بعد پاسخ غیرتنبیهی به خطاها و درک کلی از فرهنگ ایمنی بیمار در بیمارستان های دانشگاه شهید بهشتی به طور معناداری بالاتر از امتیاز بیمارستان های دانشگاه تهران بود.
    نتیجه گیری
    بهبود ایمنی بیمار می بایست از مهم ترین اولویت های مدیران بیمارستان ها باشد و کارکنان به گزارش دهی خطاها بدون هیچ گونه ترس از تنبیه و سرزنش تشویق شوند. نهادینه کردن این امر نیازمند حمایت جدی مدیران ارشد سازمان هاست.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، ایمنی بیمار، کارکنان، بیمارستان
|
  • Elham Heidari Dr * Pages 203-212
    Background and Objective
    Increasing academic engagement is one of the most important priorities in higher education. It seems that with the increasing use of the Internet, how to use the Internet plays an important role in the level of student academic engagement. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of “cyberloafing” on the “sense of happiness” and academic engagement of medical students.
    Methods
    This is a descriptive correlational study. The research sample consisted of 195 medical students of Shiraz University of Medical Sciences who were selected by random sampling method. The research tools included the triple scales of cyberloafing, academic engagement and happiness, which after calculating their validity and reliability, were distributed between samples and data were analyzed using structural equation model.
    Results
    Cyberloafing has a significant and negative effect on students’ academic engagement (β= -0.14 & t= -2.08) and happiness (β= -0.15 & t= -2.85), while the feeling of happiness has a positive and significant effect on their academic engagement (β= 0.99 & t=12.05).
    Conclusion
    To increase students’s happiness and academic engagement, university authorities should direct the Internets use, and decrease their cyberloafing behavior.
    Keywords: Cyberloafing, Sense of Happiness, Academic Engagement
  • Masoud Sayadi, Zahra Eftekhar Saadi *, Behnam Makvandi, Fariba Hafezi Pages 213-221
    Background and Objective
    Women with postpartum depression have problems in executive functions especially in conceptualization, mental flexibility, initiation and design, inhibition and auditory memory. As a result, this research aimed to determine the effect of cognitive training on promotion of executive functions in women with postpartum depression.
    Methods
    This research was a semi-experimental study with a pre-test and post-test design with an experimental and a control groups. The population of research included all women with postpartum depression that referred to health care centers of Bushehr city in 2017 among which 40 persons were selected by available sampling method and randomly assigned to two equal groups. The experimental group took 10 sessions of 45 minutes of cognitive training. Groups were evaluated for conceptualization, mental flexibility, initiation and design, inhibition, auditory memory in pre-test and post-test stages. The data were analyzed using SPSS19 and by multivariate analysis of covariance method.
    Results
    Results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in all five executive functions. In other words cognitive training significantly led to promote the conceptualization, mental flexibility, initiation and design, inhibition and auditory memory of women with postpartum depression (P<0/001).
    Conclusion
    The results indicate that cognitive training can promote the rate of conceptualization, mental flexibility, initiation and design, inhibition, auditory memory of women with postpartum depression. So, counselors and therapists can use cognitive training method to promote the executive functions of mothers with postpartum depression.
    Keywords: Cognitive training, Executive functions, Women, Postpartum depression
  • Mahsa Sadati Baladehi, Abbasali Taghi Pour Javan * Pages 222-230
    Background and Objective
    Excessively use of the Internet causes mental disorders and endangers the health and mental health of the individual. Therefore; this study aimed to investigate the relationship between internet addiction, social development and health behaviors in adolescents.
    Methods
    The present study is descriptive-correlational. The statistical population is all students of high school students in Tehran during the academic year of 2016-2017 among which 350 students were selected by using cluster random sampling method. Data were collected using the Yang Internet Addiction Questionnaire, Weitzman’s Social Development Questionnaire and standard health behaviors Questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and Multivariate regression by using SPSS19.
    Results
    The results showed that there is a significant and negative correlation between internet addiction and social development. Also there is significant and negative correlation between Internet addiction and health behaviors. The correlation between Internet addiction with a subset of personal health, nutrition, exercise, sleep and rest, and stress control are meaningful and negative (P<0.001). By increasing the dependence on the Internet in adolescents, each of the dependent variables will decrease.
    Conclusion
    Internet addiction in adolescents prevents social development and decreases the quality of their social relationships. Extreme use of the Internet can also have a significant impact on health behaviors caused by reducing mobility and lack of planning. Therefore checking Internet addiction in adolescents and teaching them how to manage their time is essential.
    Keywords: Internet addiction, Social development, Health behaviors
  • Zahra Baji *, Asadollah Baesi, Ghodratollah Shakerinejad, Masoumeh Tehrani, Saeedeh Hajinajaf, Farzaneh Jarvandi Pages 231-240
    Background and Objective
    Adolescence obesity and overweight is one of the most common health problems in different countries; it is also considered a factor affecting the quality of life and health. Obesity prevention and treatment strategy have the highest priority in public health. This study aimed to determine the effect of education based on health belief model on improving eating behaviors and weight control in overweight and obese high school female students of Ahvaz city in 2014-2015.
    Methods
    This research is a pretest-posttest study with control group performed on 120 overweight and obese high school female students who were randomly assigned to two groups of control and test. The data collecting tool was the health belief model based and nutrition behaviors questionnaire that was completed twice, before and 3 months after the education. Educational intervention was performed in 6 sessions for the test group. Finally data was collected and analyzed by SPSS19 and by using paired t–test, independent t-test and Chi-square.
    Results
    Before the intervention, the two groups had no significant difference in terms of demographic variables, mean scores of different structures of model and nutritional behavior. There were significant differences between test and control group in the levels of behavior, perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits, perceived barriers, perceived efficacy, cues to action and self – efficacy after the intervention (P0.05).
    Conclusion
    The findings of this study show the effect and efficiency of the health belief model in promoting nutritional behaviors and weight control of students.
    Keywords: Obesity, Overweight, Health belief model, Eating behaviors
  • Mastoreh, Sadat Ghoreishi, Mohammad Vahedian, Shahroodi, Habibullah Esmaily, Hadi Tehrani * Pages 241-250
    Background and objective
    Investigating factors affecting the adoption of self-care behaviors in diabetic patients is necessary, especially by using a model that would identify and reinforce the factors affecting behavior. The purpose of this study was to assess the predictor factors associated with self-care behaviors among type2 diabetic patients by using social cognitive theory.
    Materials and Methods
    In this descriptive-analytical cross-sectional study 320 patients with type2 diabetes mellitus were selected based on multistage random sampling. The data collection tools were a demographic researcher-made questionnaire based on the cognitive social model constructs- the validity and reliability of the questionnaires were calculated - and the standard self-care questionnaire for diabetes. After data collection, data were analyzed using independent t-test, one –way ANOVA and spearman’s correlation coefficient in SPSS21 at a significance level of 0.05.
    Results
    According to the findings, Outcome Expectation(r=0.263,P<0.05), Outcome Values(r=0.151, P<0.05), Self-Efficacy (r=0.350, P<0.05, Barrier Efficacy (r=0.432, P<0.05), the Environmental (r=0.173, P<0.05), Observation Learning )r=0.416, P<0.05), Understanding the Situation )r=0.251, P<0.05), Self-Regulation (r=0.462, P<0.05) and Emotional Coping (r=0.374, P<0.05) variables were positive correlated with self-care behaviors. Also, Emotional Coping variable was the most predictive variable (Beta=0.283).
    Conclusion
    To maintain and improve the health of diabetic patients, social cognitive theory can be used to design and implement educational interventions for the self- care of diabetic patients.
    Keywords: Self-Care, Diabetes, Social Cognitive Theory, Health Education
  • Mojdeh Khodapanah, Faramarz Sohrabi Dr *, Hasan Ahadi Dr, Sedegh Taghi Loo Dr Pages 251-265
    Background and Objective
    Considering the prevalence of obesity, it is important to examine the factors that affect it. Recent study investigated the relationship among brain-behavioral systems, impulsivity, alexithymia, cognitive emotion regulation (adaptive and maladaptive) and eating behaviors.
    Materials and Methods
    This was a cross-sectional study. The statistical population consisted of women and men with overweight and obesity referring to health centers, and sports clubs of Tehran in autumn and winter of 2016-2017, selected by convenient sampling, 500 of them were selected. The data were collected through the Duct behavior questionnaire, Cognitive Emotion Regulation, Measurement of Inhibition / Behavioral Activation Systems, Barrett-11's impulsiveness and Toronto's alexithymia. Data were analyzed using structural equation modeling in SPSS21 and AMOS software.
    Results
    Except for the regression coefficient, all direct and indirect path coefficients between adaptive cognitive emotion regulation and eating behaviors are significant (P<0.05), and predictive variables explain 58.6% of the variance of eating behaviors (P<0.05). Also, the findings showed that adaptive and maladaptive cognitive emotion regulation, relatively mediated the relationship between brain-behavioral systems, impulsivity, alexithymia and eating behaviors. Finally, it was determined that the model (after the modification was conducted based on statistical results and theoretical views) fit better the observed data.
    Conclusion
    The variables of brain-behavioral systems, impulsivity, alexithymia and cognitive-emotional regulation play an important role in predicting eating behaviors in overweight and obesity patients, thus, in their efforts to prevent and treat overweight and obesity, as well as to preserve the therapeutic effects, these variables should be considered.
    Keywords: Brain-Behavioral systems, Impulsivity, Alexithymia, cognitive emotion regulation, Eating behavior overweight, Obesity
  • Aredeshir Rahimzadeh, Parshang Faghih Solaimani *, Khaled Rahmani, Sharareh Bagheri Pages 266-276
    Background and Objective
    Dental caries is one of the most common diseases among children and adolescents, which are highly preventable. The present study aimed to determine the effects of a training intervention program based on health belief model on adopting behaviors preventing dental caries in students.
    Materials and Methods
    This semi-experimental study was conducted on 120 fifth-grade elementary school students in Sanandaj. A researcher-made questionnaire was used to collect the required data including demographic information and data on the constructs of the health belief model. After random assignment of the participants into control and intervention groups (60 student in each group) the primary data were collected. Then, the training intervention was performed for the intervention group. Eight weeks after the intervention, the secondary set of data were collected. The collected data were analyzed by SPSS 22. Independent t-test, paired t-test, and ANCOVA were used to analyze the data.
    Results
    The results showed no significant difference between intervention and control groups in terms of most of the constructs of the model, including perceived susceptibility (P=0.06), perceived severity (P=0.7), perceived benefits (P =0.6), self-efficacy (P =0.8), and cues to action (P =0.08). Although there was a significant difference between the two groups only in terms of perceived barriers (P=0.001), the results of ANCOVAs showed no significant difference between two groups in terms of the mean scores of the constructs of the model.
    Conclusion
    Our finding showed that training students in elementary schools alone cannot play a significant role in adopting preventive behaviors. Hence, along with the design of new interventions, it is necessary to have parents, health instructors, and teachers to cooperate in health care programs to improve the adoption of dental and oral health strategies by students.
    Keywords: Health education, Oral, Dental Health, Students, Health Belief Model
  • Sara Sahranavard *, Hasan Ahadi, Mohammad Hossein Taghdisi, Toba Kazemi, Adis Kraskian Pages 277-282
    Background and Objective
    Ischemic heart disease is one of the most common cardiac diseasesall over the world.Patients with ischemic heart disease encounter with multiple physical, psychological, and social stressors.The social support is one of the factors that decreasesproblems ofpatients with ischemic heart disease and enhances their adjustment power versus problems. The purpose of this study is to investigate the role of social support in improving the health of patients with ischemic heart disease.
    Materials and Methods
    The present study was a descriptive-correlational study. The statistical population included all patients over 30 years old who referred to health centers of Birjand city in 2016and were diagnosed with ischemic heart disease by a trusted doctor. Out of this statistical population, 310 people were selected by available sampling method. The research tools used in this research included the Multidimensional Scale of Perceived Social Support and the Psychosocial Adjustment to Illness Scale. Data were analyzed by SPSS22and simple linear regression test.
    Results
    The results of the research showed that there is a significant relationship between some of the components of perceived social support (family, friends, and other important persons) with the total score of psychosocial adjustment with the disease (P< 0.05).
    Conclusion
    The subscales of perceived social supportcan predict psychosocial adjustment of patients with ischemic heart disease.
    Keywords: Perceived Social Support, Psychological, Social Adjustment, Ischemic Heart Disease
  • Fateme Ghasemi Fard, Katayoun Jahangiri Dr *, Kamran Hajinabi Pages 283-292
    Background and Objective
    Individual self-care is a kind of self-care that a person is responsible for taking care of himself, his family and others. The role of Islamic councils in advancing health policy is very important. Present research aimed to investigate the effect of empowerment of Islamic councils on the implementation of individual self-care programs.
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted among the members of Rural Islamic Council of two villages of Johkhah and Behesht-Abad close to Tabas city. The empowerment program was implemented for members of the Council of Jokahah Village as an intervention group and the Behesht-abad village was considered as a control group. Two months after the intervention, the status of individual self-care program in two villages was examined and compared with before intervention. The data were analyzed using SPSS17 software and single-sample T-test method.
    Results
    The results showed that after intervention, the number of health ambassadors which had increased up to 31 people in Johkhah however the growth was up to two in Behesht-Abad. Also, in the two months after the intervention, there was no change in Behesht-Abad village, and the registered ambassadors did not perform any activities in the area, but in the village of Jokhah, ambassadors of health had a significant activity.
    Conclusion
    Empowerment of members of Islamic councils causes the participation of people in health system programs and in particular in individual self-care programs. This increase is not just voluntary, it creates a partnership in which we see dynamic and influential activities.
    Keywords: Self-care, Rural Islamic Council, Empowerment, Health ambassadors
  • Davoud Mostafaei, Aidin Aryankhesal, Maryam Dastoorpoor, Zahra Rahimikhalifekandi, Fatemeh Estebsari * Pages 293-301
    Background and Objective
    To establish patient safety culture, first the current status of it should be assessed. The aim of this study was to measure personnel perceptions of patient safety culture in selected University of Medical Sciences hospitals in Tehran city.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study four educational hospitals which are under supervision of University of Medical Sciences in Tehran city were selected. The sample consisted of 600 clinical and Para clinical personnel that were asked to complete the Farsi version of Hospital Survey )HSOPSC( on Patient Safety Culture. The data was analyzed using t-test for two independent samples.
    Results
    The results showed that the highest score on two dimensions of patient safety culture included teamwork within units (62%), and frequency of event reporting (62%). While the overall understanding of patient safety (56%) and the non-responsive response to errors (58%) had the lowest score among different dimensions of the patient’s safety culture. Score two dimensions of non-punishment response to errors and overall understanding of patient safety in Shahid Beheshti University of Medical Sciences hospitals were significantly higher than Tehran University of Medical Sciences Hospital.
    Conclusion
    Improving patient safety culture should be a priority among hospital administrators. Healthcare staff should be encouraged to report errors without fear of punitive action. It needs strong support from senior managers of the organization.
    Keywords: Patient Safety, Culture Safety, Staff, Hospita