فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/12
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حمید سارانی*، نجف آقایی، مرجان صفاری، حسین اکبری یزدی صفحات 325-339
    هدف و زمینه: سالمندی مرحله تکاملی و یکی از مهم ترین مراحل حیات هر انسان است و ورزش نقش مهمی در سلامت جسم و روان سالمندان دارد. با توجه به اهمیت موضوع، هدف این پژوهش شناسایی راهبردهای ارتقای سلامت سالمندان با استفاده از فعالیت های ورزشی است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کیفی است که با روش تحلیل محتوا انجام گرفت. مشارکت کنندگان به روش هدفمند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. محقق پس از انجام 12 مصاحبه با سالمندان و 16 مصاحبه با مطلعان کلیدی به اشباع نظر رسید و پس از جمع آوری داده ها، از روش تحلیل محتوای کیفی برای تجزیه وتحلیل آنها استفاده شد.
    یافته ها
    با مرور و تحلیل مصاحبه ها، تعداد 10 درون مایه اصلی و 21 زیرطبقه استخراج شد. درون مایه های اصلی شامل تاسیس سازمان ورزش سالمندی، تدوین برنامه راهبردی و عملیاتی توسعه ورزش سالمندی، وضع قوانین ورزش سالمندی، راهبردهای توسعه اماکن و فضاهای ورزشی مختص سالمند، راهبردهای تامین نیروی انسانی متخصص، راهبرد ایجاد واحد تحقیق و توسعه ورزش سالمندی، راهبرد توسعه تبلیغات، راهبرد توسعه و بهبود کیفیت خدمات، راهبرد توسعه فرهنگ ورزش سالمندی، راهبرد تخصیص بودجه به ورزش سالمندی هستند.
    نتیجه گیری
    درنهایت این پژوهش تعداد 10 راهبرد ارتقای سلامت سالمندان با فعالیت های ورزشی را شناسایی کرد. بنابراین با توجه به یافته ها، به مسئولان پیشنهاد می شود هنگام برنامه ریزی برای ارتقای سلامت سالمندان این راهبردها را در نظر داشته باشند.
    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، فعالیت بدنی، سالمندان
  • پریسا گل کاریان ، عبدالله شفیع آبادی* ، علی دلاور صفحات 340-348
    زمینه و هدف
    یکی از عمده ترین مشکلات جامعه های درحال توسعه چاقی است و شیوع آن پیوسته در حال افزایش است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و رژیم درمانی بر کاهش وزن و ارتقای خودکارآمدی سبک زندگی در افراد مبتلا به چاقی انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. از میان افراد مبتلا به چاقی مراجعه کننده به مراکز مشاوره روان شناختی و کلینیک های تغذیه شهر تهران، 30 فرد 40-20 ساله با روش دردسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. گروه ها 10 جلسه (هفته ای یک جلسه) آموزش دیدند و شاخص توده بدنی و خودکارآمدی سبک زندگی Clark و همکاران در مراحل پیش آزمون و پس آزمون اندازه گیری شد. داده ها با روش های تی-تست و تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که هر دو روش درمان شناختی رفتاری و رژیم درمانی در کاهش وزن و ارتقای خودکارآمدی سبک زندگی افراد مبتلا به چاقی موثر هستند. همچنین روش درمان شناختی رفتاری در مقایسه با رژیم درمانی باعث کاهش معنادار وزن و ارتقای معنادار خودکارآمدی سبک زندگی افراد مبتلا به چاقی می شود (0/001>P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از اهمیت هر دو روش به ویژه روش درمان شناختی رفتاری در کاهش وزن و ارتقای خودکارآمدی سبک زندگی افراد مبتلا به چاقی است. بنابراین مشاوران و درمانگران می توانند هر دو روش را برای کاهش وزن و ارتقای خودکارآمدی سبک زندگی افراد مبتلا به چاقی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: درمان شناختی - رفتاری، رژیم درمانی، وزن، خودکارآمدی، سبک زندگی، چاقی
  • سمیه زائری* ، عبدالکاظم نیسی صفحات 349-357
    زمینه و اهداف
    امروزه با افزایش سطوح استرس در زندگی شخصی و شغلی افراد و مشاهده پیامدهای زیان بار آن بر سلامت جسمی و روانی، تلاش های زیادی از سوی فعالین حوزه سلامت برای مهار آن صورت گرفته است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری، بر کاهش استرس شغلی و افزایش ابعاد به زیستی روان شناختی در کارکنان بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، تجربی و از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. شرکت کنندگان این پژوهش 36 نفر از کارکنان یک شرکت صنعتی بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به گروه آزمایش و گروه کنترل تقسیم شدند. هر دو گروه در دو مرحله زمانی پیش آزمون و پس آزمون مورد سنجش قرار گرفتند و سپس گروه آزمایش به مدت 11 جلسه تحت آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری قرار گرفت. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسش نامه استرس شغلی Parker و Dacotiis و پرسش نامه به زیستی روان شناختی Ryff استفاده شده است. داده های پژوهش با نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل کوواریانس و تی تست وابسته تحلیل شدند.
    یافته ها
    نشان داد که آموزش مدیریت استرس با رویکرد شناختی رفتاری موجب افزایش ابعاد به زیستی روان شناختی گروه آزمایش و کاهش استرس شغلی شده است (0/001>P).
    نتیجه گیری
    بر این اساس این آموزش را می توان به عنوان روشی عملی و مقرون به صرفه برای کاهش استرس شغلی و افزایش به زیستی روان شناختی کارکنان و درنهایت بالابردن فاکتورهای سلامت جسمی و روانی آنها در این سازمان در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: آموزش مدیریت استرس، به زیستی روان شناختی، استرس شغلی
  • نینا بشارتی، فاطمه جعفری* ، فاطمه زارعی صفحات 358-366
    زمینه و هدف
    استئوپروز نوعی بیماری است که با کاهش توده استخوانی همراه است. حداکثر توده استخوانی تا 30 سالگی ساخته می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی براساس نظریه خودکارآمدی بر خودکارآمدی رفتار پیشگیرانه از استئوپروز در نوعروسان مراجعه کننده به مرکز آموزش حین ازدواج شهرستان زنجان در سال 1396 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای نیمه تجربی، بعد از ورود 138 نفر از نوعروسان به روش نمونه گیری دردسترس، افراد انتخاب شده به طور تصادفی به سه گروه (دو گروه مداخله و یک گروه کنترل) تقسیم شدند. بعد از تکمیل پرسش نامه محقق ساخته در سه گروه، محتوای آموزشی در گروه مداخله اول به صورت حضوری و در گروه مداخله دوم از طریق تلگرام آموزش داده شد. دو ماه بعد، گروه های مداخله و کنترل ارزیابی شدند و داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 23 وارد و با استفاده از آزمون تحلیلی واریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    پس از مداخله، در گروه مداخله حضوری میانگین نمرات خودکارآمدی تغذیه (3/82±29/1) و خودکارآمدی فعالیت فیزیکی (1/59± 6/35) و در گروه مداخله تلگرام میانگین نمرات خودکارآمدی تغذیه (2/76±29/2) ، خودکارآمدی فعالیت فیزیکی (1/41± 6/71) بود که تفاوت آماری معنی داری با میانگین نمرات خودکارآمدی تغذیه (5/25± 23/59) و خودکارآمدی فعالیت فیزیکی (2/77±5) در گروه کنترل داشت. این اختلاف میانگین در گروه تلگرام نسبت به گروه مداخله آموزش حضوری بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    آموزش های مبتنی بر نظریه خودکارآمدی به صورت حضوری و از طریق شبکه های اجتماعی (تلگرام) در افزایش خودکارآمدی رفتارهای پیشگیری کننده از استئوپروز موثرند. تاثیر استفاده از شبکه اجتماعی تلگرام بیش از آموزش حضوری است.
    کلیدواژگان: استئوپروز، خودکارآمدی، آموزش
  • آمنه سبحانی ، حسین شهنازی *، فیروزه مصطفوی صفحات 367-375
    زمینه و هدف
    استرس، اضطراب و افسردگی از عوامل مهم بسیاری از آسیب های روانی و اجتماعی هستند. با توجه به آسیب پذیری سالمندان در برابر اثرات منفی این عوامل، برای کنترل این عوامل، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده بر مولفه های بهداشت روان در سالمندان صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 100 سالمند (دو گروه 50نفره) با سن بالای 60 سال شرکت کردند. سالمندان به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و مقایسه تقسیم شدند. اطلاعات براساس پرسش نامه استاندارد DASS نسخه 21 و پرسش نامه محقق ساخته، که روایی و پایایی آن تایید شده، جمع آوری شد. طی 10 جلسه 70دقیقه ای، متناسب با سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده، به گروه مداخله آموزش داده شد. داده های دو گروه قبل و 8 هفته پس از مداخله آموزشی جمع آوری شد. سپس داده ها به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های آماری کای اسکوئر، مان ویتنی، t مستقل و t زوجی تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    در این پژوهش میانگین نمره تمامی سازه ها (آگاهی، نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده) 8 هفته پس از آموزش در گروه مداخله به طور معناداری بیشتر و میانگین نمره DASS (استرس، اضطراب، افسردگی) کمتر از گروه مقایسه بود (0/001>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش و تاثیر مثبت برنامه آموزشی مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده درخصوص کنترل اضطراب، استرس و افسردگی، انتظار می رود با گنجاندن برنامه های آموزشی کارآمد در مراقبت از سالمندان، گامی در جهت ارتقای سلامت روان سالمندان و درنتیجه سلامت جامعه برداشته شود.
    کلیدواژگان: بهداشت روان، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، سالمند
  • سید جلیل سیدیاندی، حسن حیدری *، سمیه سفیدحاجی، محمد قنبری صفحات 376-382
    زمینه و هدف
    دیابت از جمله بیماری های مزمن شایع و پرعارضه ای است که عوامل مختلفی در خودمراقبتی و کنترل آن نقش دارند. بررسی ها نشان می دهد که مراقبت های سنتی، که تاکنون انجام می شده، کافی نیست. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر آموزش الکترونیک بر رفتار خودمراقبتی افراد مبتلا به دیابت نوع دو عضو انجمن دیابت شهرستان بابل است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مطالعه ای مداخله ای از نوع شاهددار است که در مورد 180 نفر از افراد مبتلا به دیابت انجام شد. این بیماران به روش نمونه گیری تصادفی ساده به دو گروه 90 نفری مورد و کنترل تقسیم شدند. فقط به گروه مورد به روش الکترونیک به مدت سه ماه آموزش داده شد. قبل و بعد از مداخله، داده های مربوط به خودمراقبتی به وسیله پرسش نامه استاندارد خودمراقبتی دیابت (SDSCA) جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری توصیفی (تعداد، درصد، میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (آزمون کای اسکوئر و t زوجی) تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    بین میانگین نمرات خودمراقبتی، قبل و بعد از مداخله آموزشی تفاوت معنی داری وجود داشت (0/001>P). میانگین نمره خودمراقبتی سه ماه بعد از مداخله آموزشی در گروه مورد افزایش یافت؛ به ‍طوری که از نظر آماری دارای اختلاف معنی دار بود (0/001>P). میانگین نمره خودمراقبتی در گروه کنترل سه ماه بعد از مداخله آموزشی کاهش یافت، به طوری که در جهت عکس از نظر آماری دارای اختلاف معنی دار شد (0/001>P).
    نتیجه گیری
    آموزش الکترونیک بر خودمراقبتی افراد مبتلا به دیابت در کنترل بیماری تاثیر مثبت دارد، به طوری که میانگین نمره خودمراقبتی افراد بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، خودمراقبتی، دیابت نوع دو
  • لادن رضی کردمحله* ، جواد حاتمی، سید محمد شبیری، امید نوروزی صفحات 383-392
    زمینه و هدف
    با توجه به اینکه سیاست گذاری در زمینه آموزش ایمنی غذایی سازوکارهای ورود عموم مردم به سیستم کنترل موادغذایی را تقویت می کند و در تحقق همه جانبه و فراگیر ایمنی غذایی در جامعه موثر است، این پژوهش به تبیین ساختار سیاست آموزش در زمینه ایمنی غذایی برای درک فرایندها در موقعیت های اجتماعی و واقعی می پردازد.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع داده ها، کیفی است و مبتنی بر رویکرد گراندد تئوری است. گردآوری داده ها با ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته و روش نمونه گیری هدفمند به شیوه گلوله برفی انجام پذیرفت. جامعه آماری شامل 25 مدیر حوزه ایمنی غذایی با تجربه سیاست گذاری است که با آنها مصاحبه شد. همزمان با نمونه گیری، داده ها در نرم افزار MAXQDA. v2010 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نهایی تحقیق در هفت طبقه مفهومی بررسی شد که عبارت اند از طیف گسترده ذی نفعان در سیاست آموزشی و خلق محیط کلان پشتیبان آموزشی به عنوان زمینه، رویکرد همه جانبه و یکپارچه سیاست آموزشی ایمنی غذایی به عنوان پدیده، توسعه ایمنی غذایی مبتنی بر دانایی به عنوان شرایط علی، برآورده ساختن نیازهای منابع به عنوان استراتژی عملیاتی، بومی گرایی به عنوان شرایط واسطه ای و ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه به عنوان پیامد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه با تبیین الگوی مبتنی بر نظریه زمینه ای، ساختار سیاست آموزش ایمنی غذایی به دست آمد.
    کلیدواژگان: سیاست، آموزش ایمنی غذایی، مطالعه گراندد تئوری
  • رحمان پناهی ، زاهد رضایی ، پروانه تیموری ، بیژن نوری ، الهام نوری ، عمر احمدی ، ناصح قادری * صفحات 393-402
    زمینه و هدف
    نوجوانان آسیب پذیرترین قشر جامعه در برابر رفتارهای پرخطر هستند. با توجه به ضرورت بررسی رفتارهای پرخطر نوجوانان برای تدوین برنامه های پیشگیرانه، هدف از این مطالعه تعیین عوامل مرتبط با رفتارهای پرخطر دانش آموزان شهر سنندج براساس الگوی اعتقاد بهداشتی است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی در میان 363 نفر از دانش آموزان پسر شاغل به تحصیل در مقطع دوم دبیرستان انجام شد که با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده بودند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه ای مشتمل بر سوالات دموگرافیک و سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی، آگاهی و رفتار استفاده شد. داده ها با بهره گیری از آمار توصیفی و آزمون های کای اسکوئر و کروسکال والیس تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه شیوع رفتارهای پرخطر در دانش آموزان مورد مطالعه 63/1درصد (229 نفر) بود. تفاوت آماری معنی داری بین آگاهی و سازه های حساسیت درک شده، راهنمایی برای عمل، موانع درک شده و خودکارآمدی درک شده (0/05>P) در افراد با رفتار پرخطر و افراد بدون رفتار پرخطر وجود داشت و بین منافع درک شده و شدت درک شده در دو گروه دانش آموزان تفاوت آماری معنی دار وجود نداشت (0/05
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای رفتارهای پرخطر و ارتباط معنی دار آن با سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی در دانش آموزان، سازه های این الگو می تواند در زمینه اقدامات پیشگیرانه از رفتارهای پرخطر نوجوانان موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، دانش آموزان، الگوی اعتقاد بهداشتی، سنندج
  • ابراهیم رهبر کرباسدهی *، عباس ابوالقاسمی ، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 403-412
    زمینه و هدف
    دانش آموزان با اختلال ریاضی با عوامل متعدد عصب شناختی مواجه هستند که بر کیفیت زندگی آنان تاثیر می گذارد. با توجه به ارتباط کارکردهای عصب شناختی با خودتنظیمی، یکی از روش هایی که می تواند بر دانش آموزان با اختلال ریاضی کمک کند، آموزش توانمندسازی خودتنظیمی است. هدف پژوهش حاضر، تعیین تاثیر آموزش برنامه توانمندسازی خودتنظیمی بر کارکردهای عصب شناختی دانش آموزان با اختلال ریاضی بود.
    مواد و روش ها
    طرح تحقیق نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه پژوهش 26 نفر از دانش آموزان با اختلال ریاضی شهرستان رشت در سال تحصیلی 97-1396 بودند که به طور دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون برج هانوی، آزمون استروپ، آزمون ان بک، و آزمون دسته بندی کارت ویسکانسین در مراحل قبل و بعد از آموزش استفاده شد. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه، تحت آموزش گروهی برنامه توانمندسازی خودتنظیمی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری و از طریق نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در میانگین نمرات گروه های آزمایش و گواه در هر چهار کارکرد عصب شناختی تفاوت معنی داری وجود دارد؛ به عبارت دیگر آموزش برنامه توانمندسازی خودتنظیمی باعث ارتقای معنادار برنامه ریزی اجرایی، توجه انتخابی، عملکرد حافظه فعال و انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان با اختلال ریاضی شد (0/001>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، برنامه توانمندسازی خودتنظیمی می تواند در بهبود مهارت های شناختی دانش آموزان با اختلال ریاضی، از کارایی لازم برخوردار باشد؛ بنابراین پیشنهاد می شود که این مداخله در آموزش دانش آموزان با اختلال ریاضی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: خودتنظیمی، کارکردهای عصب شناختی، اختلال ریاضی
  • سید مجتبی عسگری ، شهناز شهربانیان * صفحات 413-420
    زمینه و هدف
    حفظ سلامت جسمانی بازیکنان، به عنوان رکن اصلی ورزش فوتبال، اهمیت بسزایی دارد. مفاصل مچ و زانو از جمله پرآسیب ترین نواحی آناتومیکی در بازیکنان فوتبال هستند. بروز آسیب در این مفاصل عواقبی مثل افزایش ریسک استئوآرتریت و تخریب صفحات رشد مفصل را به همراه دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی یک دوره برنامه گرم کردن خاص شامل دویدن، کشش های پویا، تمرینات پلایومتریک و تقویت عضلات پیرامون مفاصل مچ و زانو (DSP) برای پیشگیری از بروز آسیب در این نواحی بود.
    مواد و روش ها
    دو تیم حاضر در مسابقات فوتبال امیدهای کشور در فصل (96-97) که حاضر به مشارکت در پژوهش بودند به صورت تصادفی به دو تیم تجربی (25=N) و کنترل (29=N) تقسیم شدند. گروه تجربی در طول مدت پژوهش، برنامه گرم کردن را 3 جلسه در هفته، پیش از تمرین و مسابقه اجرا کردند. گروه کنترل نیز گرم کردن متداول خود را دنبال کردند. ساعات تمرین و مسابقه تیم ها به همراه ساعات استفاده از برنامه DSP و همچنین آسیب های رخ داده، با تایید پزشک در فرم مخصوص ثبت شد. برای مقایسه میزان بروز آسیب، روش خی دو به کار رفت.
    یافته ها
    بازیکنان گروه تجربی در ناحیه زانو به صورت معناداری کمتر از بازیکنان گروه کنترل آسیب دیدند (P=0/029) ؛ اما بین فراوانی بروز آسیب در ناحیه مچ پای دو گروه، تفاوت معناداری مشاهده نشد (P=0/518)
    نتیجه گیری
    استفاده حداکثری از تمرینات پلایومتریک در کنار تقویت عضلات عمل کننده بر مفاصل زانو و مچ در غالب یک برنامه گرم کردن نظام مند، اثرات سودمندی بر پیشگیری از بروز آسیب های ناحیه زانو دارد.
    کلیدواژگان: فوتبال، سلامت جسمانی، پیشگیری از آسیب، تمرینات پلایومتریک، زانو، مچ
  • سیده زهرا فراهانی ، پروانه نظرعلی* ، هیوا رحمانی صفحات 421-428
    زمینه و هدف
    ورزش یا فعالیت بدنی یکی از راه های ارتقای سلامت و داشتن سبک زندگی سالم است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر شش هفته تمرین تناوبی با شدت بالا بر ماسلین و انسولین در دانشجویان دختر دارای اضافه وزن است.
    مواد و روش ها
    در سال 1396 تعداد 20 دانشجوی دختر جوان دارای اضافه وزن دانشگاه الزهرا (با دامنه سنی 20 تا 28 سال) انتخاب و به دو گروه تمرین با شدت بالا و کنترل تقسیم شدند. طی شش هفته، گروه تمرین، تمرینات تناوبی دایره ای خود را (60-40 ثانیه فعالیت/40-30 ثانیه ریکاوری فعال، سه روز در هفته) با شدت بالا و به صورت دایره ای برای شش حرکت انجام داد، در حالی که گروه کنترل به زندگی روزمره خود ادامه می داد. نمونه های خونی، قبل و بعد از شش هفته دوره تحقیق گرفته شد و ماسلین، گلوکز و انسولین آن اندازه گیری شد. از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری برای بررسی آماری استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در تغییرات سرمی ماسلین بین دو گروه بعد از شش هفته مشاهده نشد (0/89=P). نتایج مشابهی هم برای گلوکز (0/54=P) و مقاومت به انسولین (0/15=P) دیده شد در حالی که این تغییرات در مقادیر انسولین معنی دار بود (0/008=P).
    نتیجه گیری
    شش هفته تمرین تناوبی دایره ای با شدت بالا تاثیری بر سطوح ماسلین در دانشجویان دختر دارای اضافه وزن نداشت و به دلیل مشاهده نشدن ارتباط بین تغییرات ماسلین و مقاومت به انسولین، احتمالا نمی توان این مایوکاین را عاملی موثر در فرایند مقاومت به انسولین و سلامت در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: اضافه وزن، تمرین دایره ای، انسولین، گلوکز، ماسلین
|
  • Hamid Sarani*, Najaf Aghaei , Marjan Saffari , Hosein Akbari Yazdi Pages 325-339
    Background and Objective
    Elderly age is an evolutionary stage and one of the most important periods of life for every human, and exercise plays an important role in the physical and mental health of elderly people. According to the importance of the subject, the aim of this study is identification of strategies for promoting the health of elderly with sporting activities.
    Methods
    This qualitative study was carried out based on content analysis method. The participants were selected via purposive sampling method. The data collection tool was a semi-structured interview. Researcher reached theoretical saturation after 12 interviews with the elderly and 16 interviews with the key informants. After collecting data, qualitative content analysis method was used for its analysis.
    Results
    10 themes and 21 subthemes were emerged from data analysis. The themes included establishment of an elderly sports organization, codify a strategic and operational program for the development of older sports, Setting up elder sport rules, Development of places and sports spaces for elders, providing expert human resources, establishing a research and development unit for elderly sports, development of advertising, development and improvement of service quality, development of the culture of aging sports, development of budget for the elderly sports.
    Conclusion
    The results of the study identified ten strategies for improving the health of the elderly with sports activities. According to the findings, it is suggested that managers while planning the promotion of elderly people’s health, considere achieved strategies.
    Keywords: Sport Activities, Physical Activities, Elderly People, Aging
  • Parisa Golkarian , Abdollah Shafiabady*, Ali Delavar Pages 340-348
    Background and Objective
    Obesity is a one of the major problems of developing societies and its prevalence is steadily increasing. This research aimed to compare the effectiveness of cognitive behavior therapy and diet therapy on weight reduction and promotion of lifestyle self-efficacy in obese people.
    Methods
    This was a semi-experimental research with a pre-test and post-test design. From the obese people referring to psychological counseling centers and nutrition clinics of Tehran city, 30 people 20 to 40 years old were selected by available sampling method and randomly assigned to two groups. The groups were trained in 10 sessions (one session per week) and body mass index and Clark et al’s lifestyle self-efficacy were measured in pre-test and post-test phases. The data were analyzed by T-Test and MANCOVA methods.
    Results
    The findings showed that both two methods of cognitive behavior therapy and diet therapy were effective on weight reduction and promotion of lifestyle self-efficacy in obese people. Also cognitive behavior therapy in comparison diet therapy significantly led to weight reduction and promotion of lifestyle self-efficacy of obese people (P<0/001).
    Conclusion
    The results indicated the importance of both two methods especially cognitive behavior therapy method in weight reduction and promotion of lifestyle self-efficacy of obese people. Therefore, both two methods can be used by counselors and therapists in order for weight reduction and promotion of lifestyle self-efficacy of obese people.
    Keywords: Cognitive behavior therapy, Diet therapy, Weight, Self-Efficacy, Lifestyle, Obesity
  • Somaye Zaeri*, Abdolkazem Neysi Pages 349-357
    Background and Objective
    Today, with increasing levels of stress in the personal and professional life of individuals and observing its harmful consequences on physical and mental health, many efforts have been made by health activists to restrain it. The purpose of this study was to examine the effectiveness of cognitive-behavioral stress management training on decreasing job stress and increasing well-being psychological of an industrial company’s employees.
    Methods
    This research was a field experiment with a pre-test and post-test design and a control group. The participants of this research were 36 individuals of an industrial company who were selected using random sampling and were assigned to experimental and control groups. Both of the groups were evaluated before and after the test. The experimental group participated in 11 sessions of cognitive-behavioral st ress management training. Parker & DeCotiis job Stress Questionnaire and Rif Psychological wellbeing Questionnaire were used to evaluate research variables. The data were analyzed using SPSS software through covariance analysis and paired t-test.
    Results
    Results showed that stress management training with cognitive-behavioral approach led to increase the dimensions of psychological well-being in the experimental group and decreased job stress (P <0.001).
    Conclusion
    Accordingly, this training can be considered as a practical and cost effective way to reduce job stress and increase the psychological well-being of employees and ultimately increase their physical and mental health factors in this organization.
    Keywords: Stress management training, Psychological wellbeing, Job stress
  • Nina Besharti , Fatemeh Jafari Dr*, Fatemeh Zarei Dr Pages 358-366
    Background and Objective
    Osteoporosis is a disease which is accompanied with decrease of bone mass. We know that the maximum bone mass is made up to 30 years old. The aim of this study was evaluation of the effect of education based on self-efficacy theory on the self-efficacy of osteoporosis prevention behavior in brides who were referred to pre-marriage counselling center in Zanjan in 2017.
    Methods
    In this semi-experimental study, 138 brides were chosen by convenience sampling and assigned to three groups: two intervention groups and one control group. After filling out the questionnaire which was made by the researcher, the education content was taught orally in the first intervention group and it was taught by telegram in the second intervention group.
    After two months the researcher evaluated two intervention and control groups and the data was analyzed by ANOVA in SPSS23.
    Result
    After intervention, the mean of nutrition self-efficacy and physical activity self-efficacy in oral intervention group, was 29.1± 3.82 and 6.35± 1.52 respectively and in telegram intervention group was 29.2±2.76 and 6.71±1.41 respectively. These means had statistically significant differences with mean of nutrition self-efficacy (23.59± 5.25) and physical activity self-efficacy (5±5.25) in control group. This difference was more in telegram group than the oral group.
    Conclusion
    The education based on self- efficacy theory by oral and telegram was effective in improving of the preventive behavior of osteoporosis. The effect of telegram is more than the oral education.
    Keywords: Osteoporosis, Self-Efficacy, Education
  • Amaneh Sobhani , Hossein Shahnazi Dr*, Firoozeh Mostafavi Dr Pages 367-375
    Background and Objectiv: The elderly are at risk of the negative effects of stress, anxiety and depression and all these factors must be identified; then the current survey was aimed to investigate the effect of theory-based education (Theory of Planned Behavior) on subscales of mental health of elders.
    Methods
    In an experimental study, one hundred elders (50 allocated randomly to the intervention group and 50 to the control group) aged over 60 were chosen. Data were collected using two instruments including a DASS-21 standard questionnaire and a researcher- made questionnaire. Education was provided in ten sessions (70 minutes) based on Theory of Planned Behavior. Data were assessed in pre-intervention and 8 weeks follow-up and finally analyzed using SPSS20 and Chi-square, Mann-Whitney, Independent t-test, and Paired t-test.
    Results
    The mean score of knowledge, attitude, subjective norms and perceived behavioral control of the intervention group was significantly higher 8 weeks after educational program and the mean score of DASS (stress, anxiety and depression) was lower than the control group (P<0.001). The Pearson correlation test showed a significant relationship between the DASS score and theory constructs eight weeks after intervention (P<0.001).
    Conclusion
    According to current findings, mental health of elderly and public health will be likely increased because of the use of effective educational program for elders’ care.
    Keywords: Mental Health, Theory of Planned Behavior, Elderly
  • Seyed Jalil Seyedi, Andi , Hasan Heidari *, Somayyeh Sefidhaji , Mohammad Ghanbari Pages 376-382
    Background and Objective
    Diabetes is a common chronic diseases that different factors play an important role in controlling it as well as in its patients’ self-care behaviors. The Survey shows the traditional cares performed so far have not been enough. The purpose of the present study is to investigate the effect of electronic education on self-care behaviors among the patients with type II diabetes who were a member of Babol Diabetes Association.
    Methods
    The present research was a controlled intervention study conducted on 180 people with diabetes. These patients were assigned to two groups of 90 through simple random sampling: the case group and the control group. Only the case group were trained through electronic method for 3 months. The information about the patients’ self-care behaviors were collected in both pre-intervention and post-intervention phases using the standard diabetes self-care questionnaire and the data were analyzed using SPSS as well as descriptive tests (Frequency, Percentage, Mean, Standard Deviation) and analytic statistical tests (Chi-Square and Paired T-test).
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the mean self-care scores acquired before and 3 months after the educational intervention (0/001< P). The mean self-care score acquired 3 months after the educational intervention increased in the case group, in as much as it had statistically significant difference (0/001< P). The mean self-care score acquired 3 months after the educational intervention decreased in the control group, so that it had statistically significant difference in a reverse order (0/001> P).
    Conclusion
    The electronic education has a positive effect on self-care behaviors of patients with diabetes, and the patients’ mean self-care score improves.
    Keywords: E-Education, Self-Care, Diabetes Type 2
  • Ladan Razikordmahaleh *, Javad Hatami , Seyed Mohammad Shobeiri , Omod Noroozi Pages 383-392
    Background and Objective
    Since policy on food safety education has strengthened the mechanisms of public entry into the food control system and it is effective in comprehensive implementation of food safety in the community, this research was conducted to explore a model of education policy on food safety to understand processes in real and social situations.
    Materials and Methods
    This study is an applied research in term of goal and it is qualitative in terms of data type based on grounded theory approach.
    The instrument used for data collection was a semi-structured interviews and sampling method was Purposive with snowball techniques.
    The statistical population of this study consisted of 25 food safety managers. Data analysis was carried out simultaneously with data collection in MAXQDA2010.
    Results
    Final research findings could be discussed in seven categories including: wide range of stakeholders in education policy and creating a supportive macroenvironment as contex, comprehensive and integrated approach of food safety education as phenomenon, development of food safety based on knowledge as causal conditions, fulfilling resource needs as action strategies, nativism as intervening conditions and promoting of nutritional culture and knowledge of society as consequences.
    Conclusion
    In this study, the structure of the food safety education policy was obtained with the explanation of the grounded theory model.
    Keywords: Policy, Food safety education, Grounded theory study
  • Rahman Panahi Dr , Zahed Rezaie , Parvaneh Teymoori , Bijan Nouri , Elham Nouri , Omar Ahmadi , Naseh Ghaderi * Pages 393-402
    Background and Objectives
    Adolescents are the most vulnerable in a society against high-risk behaviors. Considering the necessity of evaluating the high-risk behaviors of adolescents regarding the formulation of preventive programs, the purpose of this study was to determine the factors associated to high-risk behaviors among students in Sanandaj based on Health Belief Model.
    Methods
    This descriptive-analytical study was conducted on 363 male students studying in the second period of high schools, who were selected by cluster sampling method. Data was collected using a questionnaire including demographic questions, health belief model, knowledge and behavior. Data were analyzed using descriptive statistics and Chi-square and Kruskal-Wallis tests.
    Results
    In this study, the prevalence of high-risk behaviors among students was 63.1% (n=229). There was a significant statistical difference between knowledge and perceived susceptibility constructs, cues to action, perceived barriers and perceived self-efficacy (P <0.05) in people with high risk behaviors and those who did not have high risk behavior; but there was no significant difference between perceived benefits and perceived severity in the two groups of students (P >0.05).
    Conclusion
    Due to the high prevalence of high risk behaviors and its significant relationship with the health belief model structures among students, the structures of this model can be effective in preventing high risk behaviors in adolescents.
    Keywords: High risk behaviors, Students, Health belief model, Sanandaj
  • Ebrahim Rahbar Karbasdehi* , Abbas Abolghasemi , Abbasali Hossein Khanzadeh Pages 403-412
    Background and Objective
    Students with mathematics disorder are faced with various neurocognitive factors, that affect their quality of life. Considering the relationship between neurocognitive functions with self-regulation, one of the methods capable of assisting the students with mathematics disorder is the self-regulation empowerment training. The current study aimed at determining the effect of self-regulation empowerment program training on neurocognitive functions in students with mathematics disorder.
    Methods
    The study was a semi-experimental with pretest/posttest design and a control group. The study sample was consisted of 26 students with mathematics disorder in Rasht city in 2018, selected by the convenience sampling method and randomly assigned into two equal groups. To collect the data, tower of Hanoi task, stroop test, dual n-back task, and Wisconsin card sorting test were used before and after the intervention. A twelve-session self-regulation empowerment program training was implemented for the experimental group. Data was analyzed using multivariate analysis of covariance by SPSS 24.
    Results
    The results showed that there was a significant difference in the mean scores of experimental and control groups in all four neurocognitive functions. In other words, self-regulation empowerment program training leads to promote the executive planning, selective attention, working memory performance and cognitive flexibility of students with mathematics disorder (P< 0.001).
    Conclusion
    According to the findings of the research, self-regulation empowerment training can improve the neurocognitive functions in students with mathematics disorder. Therefore, it is suggested that this intervention applies for training students with mathematics disorder.
    Keywords: Self-Regulation, Neurocognitive Functions, Mathematics Disorder
  • Seyed mojtaba Asgari , Shahnaz Shahrbanian Dr * Pages 413-420
    Background and Objective
    Maintaining football players’ good physical health status is a key element in a successful soccer competition. Knee and ankle joints have shown the highest rate of injuries. Frequent injuries in such joints will result in increasing of risk of osteoarthritis, shortness in the injured limb in comparison to symmetry limb and financial problems due to the cost paid for the treatment. The purpose of this study was to investigate the effect of a specific warm up program consisting of dynamic stretch, strength and plyometric exercises (DSP) on prevention of knee and ankle injuries among young male soccer players.
    Methods
    Two teams of Iranian young soccer league (2017-2018) who accepted to join the study were randomly divided into the experimental (N=25) and control (N=29) groups. During the study period, the experimental group performed the DSP program 3 times per week for warming up before training and competition. Control group continued its routines warm up program. Having confirmed by a physician, injuries occurred during the season were recorded in the injury registration form. Chi- square analysis test was used to compare the injuries between two groups.
    Results
    Results indicated a significant difference in knee injuries between two groups as players in experimental group were injured less than control group (P=0.029); while there was no significant difference between two groups in ankle injuries (P=0.518).
    Conclusion
    This study confirmed that using a systematic warm up program including plyometric exercises plus strengthening of muscles involved in the movement of knee and ankle joints results in the prevention of knee and ankle injuries.
    Keywords: Soccer, Physical health, Prevention of injuries, Plyometric exercises, Knee, Ankle
  • Seyedeh zahra Farahani , Pavaneh Nazarali*, Hiwa Rahmani Pages 421-428
    Background and Objective
    Exercise or physical activity is one of the main ways for improving health and having a healthy lifestyle. The aim of this study was to investigate the effect of 6-weeks high intensity interval training (HIIT) on Musclin and insulin in overweight female students.
    Methods
    In 2017, 20 overweight young female students of Alzahra University (range: 20-28 yrs.) were selected and divided into two groups: control and HIIT. Training group performed high intensity circuit training consisting of six stations (40 s exercise/40 s active recovery) 3 days a week for 6 weeks while control group continued their usual daily activities. Blood samples collected before and after the research period and analyzed for Musclin, insulin and glucose. Repeated measures ANOVA used for statistical testing.
    Results
    After 6 weeks, there were no significant difference between two groups in serum Musclin changes (P ₌ 0.89). Similar results were also observed for glucose (P ₌ 0.54) and insulin resistance (P ₌ 0.15), while these changes were significant in insulin values (P ₌ 0.008).
    Conclusion
    Six weeks of high Intensity Circuit Interval Training, did not affect Musclin levels in overweight female students; due to the lack of relation between Musclin and insulin resistance, this Myokine probably cannot considered as an effective factor in the insulin resistance process and health.
    Keywords: Musclin, Circuit training, Insulin, Glucose, Overweight