فهرست مطالب

زراعت و فناوری زعفران - پیاپی 2 (زمستان 1392)

نشریه زراعت و فناوری زعفران
پیاپی 2 (زمستان 1392)

  • 114 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بی بی مرجان رضوی، محسن ایمن شهیدی، خلیل آبنوس، حسین حسین زاده صفحه 3
    گیاه زعفران با نام علمی (L. Crocus sativus) از خانواده Iridaceae، دارای کاربردهای فراوانی در دنیا و به ویژه ایران می باشد. علاوه بر کاربرد آن به عنوان رنگ و اسانس، زعفران دارای خواص و کاربردهای دارویی و درمانی متعددی می باشد. کلاله زعفران حاوی بیش از 150 ماده شیمیایی بوده که از میان آنها کروسین، پیکروکروسین و سافرانال در ایجاد اثرات فارماکولوژیک زعفران نقش مهمتری دارند. اثرات مفید زعفران و مواد موثره آن دربافتهای مختلف بدن چون سیستم عصبی مرکزی، دستگاه گوارش، کبد، کلیه، قلب و عروق، سیستم خون ساز، سیستم ایمنی، چشم و سیستم اندوکرین در مطالعات درون تنی و برون تنی مشاهده شده است. خواص درمانی متعددی برای زعفران و مواد موثره آن ذکر شده است که از جمله می توان به اثرات ضد افسردگی، ضد اضطراب وخواب آوری، ضد تشنج، شل کنندگی عضلات، ضد درد و ضد التهاب، آنتی اکسیدان، آنتی آلزایمر، ضد تومور، پایین آورنده قند و چربی خون و ضد سرفه اشاره نمود. مشخص شده است که زعفران دارای اثرات حفاظت کنندگی در سیستم قلبی عروقی می باشد. مطالعات متعدد فارماکولوژیک نشان داده اند که زعفران دارای اثرات ضد آریتمی و ایسکمی قلبی، تعدیل کننده فشارخون، آنتی اسکلروتیک و آنتی آپوپتوتیک در بافت قلب و عروق می باشد. در این مقاله مروری به تاثیر زعفران و مواد موثره آن بر روی سیستم قلبی عروقی اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: زعفران، سافرانال، عروق، فشار خون، قلب، کروستین، کروسین
  • عبدالله ملافیلابی، علیرضا کوچکی، پرویز رضوانی مقدم، مهدی نصیری محلاتی صفحه 14
    زعفران گران بهاترین ادویه جهان است که امروزه کاربردهای وسیعی درصنایع غذایی، دارویی، صنعتی و رنگرزی دارد. متوسط عملکرد در ایران 83/4 کیلوگرم در هکتار می باشد. این تحقیق با هدف بررسی اثر وزن و تراکم بنه برعملکرد و اجزاء عملکردگیاه زعفران تحت شرایط کشت خاکی و هیدروپونیک انجام گرفت. برای این منظور، سه اندازه مختلف بنه (8-6، 10-8 و 10 گرم به بالا) و سه تراکم بنه (50،100و 150 بنه در مترمربع) در آزمایش فاکتوریل درقالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار درداخل تونل پلاستیکی پیش بینی شد. صفات مورد بررسی در این طرح عبارتند از تعداد گل، وزن تر و خشک گل، وزن تر و خشک کلاله، وزن تر و خشک خامه و وزن تر و خشک کلاله و خامه. نتایج نشان داد که اثرات اصلی نوع بستر، اندازه و تراکم بنه در تمامی صفات معنی دار بود. اثرات متقابل نوع بسترو اندازه بنه درتمامی صفات درسطح 5 در صد معنی دار بوده به جزء وزن خشک گل، وزن خشک کلاله وخامه که تفاوت معنی دار دیده نشده است. همچنین اثرات متقابل بین نوع بستر و تراکم بنه، اندازه و تراکم بنه و اثرات متقابل بین نوع بستر، اندازه و تراکم بنه درهیچ کدام از صفات موردمطالعه معنی دار نشده است. بیشترین عملکرد زعفران در بنه های 10 گرم به بالا به دست آمد که باکاهش اندازه بنه، تمامی صفات کاهش معنی داری پیدا کرد، همچنین نتایج نشان داد که کمترین عملکرد (وزن خشک کلاله) در بستر کشت هیدروپونیک با تراکم 50 بنه در مترمربع به میزان 14/4 کیلو گرم در هکتار و بیشترین عملکرد در بستر کشت خاکی و با تراکم 150 بنه در مترمربع معادل 36/7 کیلوگرم در هکتار و در سال اول حاصل شد.
    زعفران گران بهاترین ادویه جهاناست که امروزه کاربردهای وسیعی درصنایع غذایی، دارویی، صنعتی و رنگرزی دارد. متوسط عملکرد در ایران 83/4 کیلوگرم در هکتار می باشد. این تحقیق با هدف بررسی اثر وزن و تراکم بنه برعملکرد و اجزاء عملکردگیاه زعفران تحت شرایط کشت خاکی و هیدروپونیک انجام گرفت. برای این منظور، سه اندازه مختلف بنه (8-6، 10-8 و 10 گرم به بالا) و سه تراکم بنه (50،100و 150 بنه در مترمربع) در آزمایش فاکتوریل درقالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار درداخل تونل پلاستیکی پیش بینی شد. صفات مورد بررسی در این طرح عبارتند از تعداد گل، وزن تر و خشک گل، وزن تر و خشک کلاله، وزن تر و خشک خامه و وزن تر و خشک کلاله و خامه. نتایج نشان داد که اثرات اصلی نوع بستر، اندازه و تراکم بنه در تمامی صفات معنی داربود. اثرات متقابل نوع بسترو اندازه بنه درتمامی صفات درسطح 5 در صد معنی دار بوده به جزء وزن خشک گل، وزن خشک کلاله وخامه که تفاوت معنی دار دیده نشده است. همچنین اثرات متقابل بین نوع بستر و تراکم بنه، اندازه و تراکم بنه و اثرات متقابل بین نوع بستر، اندازه و تراکم بنه درهیچ کدام از صفات موردمطالعه معنی دار نشده است. بیشترین عملکرد زعفران در بنه های 10 گرم به بالا به دست آمد که باکاهش اندازه بنه، تمامی صفات کاهش معنی داری پیدا کرد، همچنین نتایج نشان داد که کمترین عملکرد (وزن خشک کلاله) در بستر کشت هیدروپونیک با تراکم 50 بنه در مترمربع به میزان 14/4 کیلو گرم در هکتار و بیشترین عملکرد در بستر کشت خاکی و با تراکم 150 بنه در مترمربع معادل 36/7 کیلوگرم در هکتار و در سال اول حاصل شد.
    کلیدواژگان: زعفران، بستر کاشت، عملکرد کلاله خشک، تعدادگل
  • نسرین مشتاقی، الهام حمیدی، عبدالرضا باقری، احمد شریفی، عباس همتی کاخکی صفحه 29
    زعفران (L. Crocus sativus) یکی از گران ترین ادویه های دارویی جهان است که تولید محدود و قیمت بالای آن باعث شده تا در این گیاه تقلبات زیادی صورت بگیرد، این تقلبات بیشتر شامل افزودن مواد گیاهی و شیمیایی مشابه زعفران می باشد. برای تعیین این تقلبات روش های مختلفی گسترش یافته است که بیشتر آنها براساس مشخصات مورفولوژیکی، آناتومی و آزمون های شیمیایی است. این مطالعه نشان دهنده ی یک روش نوین برای تعیین تقلبات زعفران بر اساس روش های مولکولی وابسته به واکنش زنجیره ای پلیمراز می باشد که در آن از نشان گر مولکولی ITS-2 (Internaltranscrribed spacer -2) استفاده شده است. در این بررسی از یک آغازگر عمومی بر مبنای ناحیهS rDNA 8/5 و آغازگرهای اختصاصی برگشتی بر مبنای ناحیه ITS-2 در گونه های مختلف تقلبات گیاهی و غیر گیاهی نظیر کلاله انار، ذرت، گلرنگ، زردچوبه، فلفل قرمز خرد شده و همچنین گوشت گاو و شتر برای انجام واکنش زنجیره ای پلیمراز استفاده گردید. بعد از انجام واکنش، نوار مربوط به توالی ITS-2 در چندین نمونه گیاهی شامل ذرت، گلرنگ، انار، فلفل قرمز و زردچوبه و همچنین گوشت گاو و شتر به عنوان تقلبات رایج زعفران، تکثیر شدند. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از تمامی آغازگرها در قالب واکنش PCR چندگانه سبب تکثیر تمامی نوارهای مربوط به انواع تقلبات می شود. اگرچه اکثر نوارها در ژل آگارز 2 درصد مشاهده شدند و لکن استفاده از ژل پلی آکریل آمید20 درصد منجر به تفکیک بهتر نوارها بر روی ژل گردید. این روش کارایی لازم برای تشخیص تقلبات زعفران در سطح یک درصد وزنی از مخلوط تقلبات را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: زعفران، تقلبات، واکنش زنجیره ای پلیمراز، توالی ITS 2
  • ابوالفضل معصوم زاده، ابوالقاسم ابراهیمی، جعفر شمسی، خلیل دهنوی صفحه 39
    با وجود تولید و صادرات گسترده محصول زعفران ایران، می توان گفت هیچ برند قدرتمند و معتبری در بازار جهانی از زعفران ایران مشاهده نمی شود. به عبارت دیگر نبود برندهای قدرتمند از زعفران ایران در بازارهای جهانی باعث شده تقریبا هیچ نامی از ایران در این زمینه وجود نداشته باشد. از این رو آگاهی از اهمیت و جایگاه برندسازی برای محصولات صادراتی مانند زعفران و همچنین راهکارهایی که برندهای برتر برای حضور و بقا در بازار جهانی از آن بهره می برند می تواند در این راستا راهگشا باشد. این مطالعه، با بررسی مبانی نظری، مطالعات تطبیقی و استفاده از نظرات خبرگان صنعت زعفران کشور به وسیله مصاحبه عمیق و پرسشنامه به بررسی چالش های پیش روی این صنعت پرداخته و با استفاده از ماتریس SWOT راهبردها و برنامه های عملیاتی را جهت برندسازی در این صنعت ارائه داده است. نتایج تحقیق نشان می دهد صنعت از نظر برندسازی وضعیت مناسبی ندارد و دارای نقاط ضعف و تهدیدهای فراوانی است. به همین منظور چهار دسته اصلی راهبرد به منظور توسعه برندسازی در این صنعت ارائه شده که به کارگیری آن ها می تواند تضمین کننده بهبود وضعیت صنعت باشد.
    کلیدواژگان: برندسازی، بسته بندی، نشان جغرافیایی، صادرات، راهبرد
  • اکبر توکلی، علی سروش زاده، مجید قربانی جاوید صفحه 69
    به منظور بررسی اثر حذف جوانه های جانبی و اصلی و نقش وزن های مختلف بنه ها بر صفات رویشی و عملکرد زعفران، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس طی سال های زراعی 1391-1390 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل تعداد جوانه در 9 سطح شامل بنه با یک جوانه اصلی (حذف همه جوانه های جانبی)، بنه با یک جوانه جانبی (حذف بقیه جوانه ها)، بنه با جوانه اصلی و یک جوانه جانبی (حذف بقیه جوانه ها)، بنه با جوانه اصلی و دو جوانه جانبی (حذف بقیه جوانه ها)، بنه با جوانه اصلی و سه جوانه جانبی (حذف بقیه جوانه ها)، فقط با دو جوانه جانبی (حذف بقیه جوانه ها)، فقط با سه جوانه جانبی (حذف بقیه جوانه ها)، فقط با چهار جوانه جانبی (حذف بقیه جوانه ها) و بنه های کامل به عنوان شاهد (بدون حذف) و اندازه بنه با وزن 4-2 و8-6 گرم بودند. صفات رویشی در سال اول و زایشی در سال دوم مورد مطاله قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که حذف جوانه ها در بنه ها باعث افزایش وزن بنه های دختری و افزایش عملکرد در سال دوم شد. همچنین با توجه به نتایج در صورتی که یک جوانه اصلی با سه جوانه جانبی روی بنه باقی بماند و نوع بنه درشت باشد بیشترین میزان عملکرد حاصل می شود. بطورکلی نتایج این پژوهش حاکی از آن است که می توان با حذف جوانه ها، بنه های درشتی را تولید کرد، اما نباید جوانه اصلی کاندیدای حذف باشد و مناسب ترین تعداد جوانه باقی مانده نیز در بنه های درشت باید حداقل چهار جوانه باشد تا عملکرد بهتری حاصل شود.
    کلیدواژگان: حذف جوانه ها، جوانه اصلی، جوانه های جانبی، تعداد جوانه، بنه درشت
  • محمود شبان، ابوالفضل محمودی، محسن شوکت فدایی صفحه 85
    مطالعه حاضر به تعیین کارایی فنی و بررسی بازاریابی و ساختار بازار زعفران می پردازد. در این تحقیق جهت بررسی کارایی فنی، حاشیه های بازاریابی زعفران و شناسایی مسیرهای بازاررسانی از آمار پیمایشی با تکمیل 140 پرسشنامه از بهره برداران و 25 پرشسنامه خرده فروش 14 پرسشنامه عمده فروش و مصاحبه با تعدادی کارشناس کشاورزی مربوط به سال 1391 در شهرستان های استان خراسان رضوی و جهت تعیین ساختار بازار از آمار و اطلاعات سری زمانی 91-1374 استفاده شده است. تخمین کارایی فنی از روش DEA، برآورد حاشیه های بازاریابی از دیدگاه دیگبی و برای تعیین ساختار بازار از شاخص های نسبت تمرکز و هرفیندال استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، متوسط کارایی فنی بهره برداران 49/63 و حداقل و حداکثر کارایی فنی به ترتیب 04/19 و 100 می باشد. اختلاف زیاد زعفران کاران با حداقل و حداکثر کارایی فنی و فراوانی زیاد بهره برداران با کارایی کم حاکی از آن است که می توان با مدیریت صحیح میزان تولید را افزایش داد. متوسط حاشیه خرده فروشی از حاشیه عمده فروشی آن ها بیشتر بوده و متوسط ضریب هزینه بازاریابی زعفران 78/14درصد می باشد. یعنی به عبارت دیگر سهم عوامل بازاریابی در قیمت نهایی زعفران 78/14 درصد است. بازار حاکم بر محصول زعفران طی دوره تحلیل انحصار چندجانبه تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: سهم عوامل بازاریابی، شاخص های متمرکز، شاخص هرفیندال، ضریب هزینه بازاریابی، کارایی فنی
  • حامد رضا بهشتی، جواد فیضی، مهناز ژیانی اصغرزاده، سمیه سادات فکور جنتی صفحه 102
    در این تحقیق یک روش جهت اندازه گیری آفلاتوکسین در زعفران با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به آشکارساز فلورسانس ارائه شده است. در این روش آفلاتوکسین با استفاده از متانول 80% استخراج و سپس توسط ستون ایمونوافینیتی تخلیص شد. اندازه گیری ها در طول موج تحریک 365 و طول موج نشری 445 نانومتر انجام گرفت. حد تشخیص آفلاتوکسین های B1، B2، G1و G2 به ترتیب 293/0، 08/0، 55/0 و 30/0 می باشد. درصد انحراف استاندارد نسبی در اندازه گیری انواع آفلاتوکسین بین 1/5-33/1 و میزان درصد بازیافت نیز در محدوده 67-94 می باشد. با توجه به نتایج روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا به کار گرفته شده در این تحقیق می توان به توانایی این روش در تعیین و اندازه گیری گونه های مختلف آفلاتوکسین در زعفران پی برد.
    کلیدواژگان: آسپرژیلوس فلاووس، آشکارساز فلورسانس، مایکوتوکسین
|
  • B. Marjan Razavi, Mohsen Imenshahidi, Khalil Abnous, Hossein Hosseinzadeh Page 3
    (Crocus sativus L.) Commonly known as saffron، is a perennial stem less herb of the iridaceae family، widely cultivated in Iran and other countries. It is used as a flavoring and coloring agent for many thousands of years. In traditional medicine، saffron has been used for various purposes including abortion، as a fever reducer، an analgesic، expectorant، antispasmodic، aphrodisiac، sedative، digestive and a carminative. Various pharmacological studies have been described that saffron and its constituents exhibit different beneficial properties، including antioxidant، anticancer، anticonvulsant، antiischemic، antigenotoxic، antidote، antiapoptotic، antitussive، antidepressive، sedative and hypnotic، hypolipidemic، antinociceptive and antiinflammatory effects. Research projects have also revealed that saffron also exhibits protective effects against cardiovascular diseases including cardiac ischemia، arrhythmia، hypertension and atherosclerosis. In this review article، the effects of saffron and its active constituents on cardiovascular system were introduced.
    Keywords: Crocus sativus L, Cardiovascular, Crocin, Crocetin, Saffron, Safranal
  • Abdollah Mollafilabi, Alireza Koocheki, Parviz Rezvani Moghaddam, Mahdi Nassiri Mahallati Page 14
    Saffron is the most precious spice crop in the world which nowadays has nutritional, medical and industrial importance. Its average yield is 4.83 kg/ha in Iran. The research was conducted to investigate the effect of corm weight and its density on yield and yield components of saffron under soil, hydroponic and plastic tunnel conditions. The effect of three different weights of corm (6-8, 8-10 and more than 10 g) and also three different densities of corm (50, 100 and 150 corms per m²) was investigated in factorial experiment based on CRD with three replications. The traits which were investigated included: number of flower, fresh weight of flower, fresh and dry weight of stigma and style, and economic yield. The results showed that the main effects of bed types. Weight and corm density were significant in all traits. Interactions of bed type and corm weight were significant at 5% except for flower dry weight, and dry weight of stigma + style that were not significant. As well, Interactions of bed type and corm density, corm weight and density and all interactions of bed type, corm weight and density were not significant in all traits. The heavier corms (more than 10 g) provided the highest yield. By decreasing corm weight, all traits were reduced significantly. Also the results showed that least yield(stigma dry weight) obtained from hydroponic cultivation with 50/ m² yielded 4.14 kg/ha and increase in yield (dry weight of stigma) was obtained under soil cultivation and in the density of 150 corms/m² economical yield was equivalent to 7.36 kg/ha in the first year.
    Keywords: Saffron, Cultivation systems, Dry stigma yield, Number of corms per m²
  • Nasrin Moshtaghi, Elham Hamidi, Abdolreza Bagheri, Ahmad Sharifi, Abbas Hemati Kakhki Page 29
    Saffron (Crocus sativus L.) is the most valuable food additive in the world which little production and high price of it caused some adulterations such as plant and chemical material similar to saffron. There are several methods for detecting these fraudulent based on morphological and chemical tests but they are not effective in some cases. In this research a novel molecular method based on ITS-2 marker is introduced. A common forward primer based on 5.8s rDNA for all plant frauds such as safflower, corn stigmas, pomegranate, turmeric and capsicum slices was designed then specific reverse primers based on ITS-2 for any frauds have been designed for polymerase chain reaction. Related ITS-2 bands were amplified in any adulterations in saffron. Specific primer for camel and cow meet fibers was designed based on cytochrome b gene and could amplified the related bands. Multiplex PCR with all of these primers could amplify all of the bands related to any adulterations. Furthermore, using 20% polyacrylamide gel lead to good segregation of bands. This method can be used successfully for detection of low percentage (1%) of fraudulent in saffron. So this marker can be used efficiently for detection of these frauds in commercial saffron.
    Keywords: Fraud Saffron, ITS marker, Polymerase Chain Reaction
  • Abolfazl Masoomzadeh Zavareh, Abolghasem Ebrahimi, Jafar Shamsi, Khalil Dehnavi Page 39
    Despite the extensive production and export of saffron in Iran, we have no strong and credible brand of Iranian saffron in global market. In other words, the absence of strong brands in the global market has made almost no name of Iran in these markets. Thus, it is useful to aware of the importance of branding for export crops such as saffron and exploring the solutions of leading brands using in the global market. The present study with regard to theoretical foundations, comparative studies and by using the opinions of saffron industry experts via in-depth interview and questionnaire, have addressed the challenges facing the industry, and Using SWOT matrix for formulating branding strategies and operational plans. The results of the study show that branding in the industry is so weak and has a lot of weaknesses and threats. Therefore, to develop branding in the industry, four main strategy categories were presented. By using these strategies we can guarantee the improvement in the industry. Despite the extensive production and export of saffron in Iran, we have no strong and credible brand of Iranian saffron in global market. In other words, the absence of strong brands in the global market has made almost no name of Iran in these markets.Thus, it is useful to aware of the importance of branding for export crops such as saffron and exploring the solutions of leading brands using in the global market. The present study with regard to theoretical foundations, comparative studies and by using the opinions of saffron industry experts via in-depth interview and questionnaire, have addressed the challenges facing the industry, and Using SWOT matrix for formulating branding strategies and operational plans. The results of the study show that branding in the industry is so weak and has a lot of weaknesses and threats. Therefore, to develop branding in the industry, four main strategy categories were presented. By using these strategies we can guarantee the improvement in the industry.
    Keywords: Branding, Packaging, Geographical Index, Export, Strategy
  • Akbar Tavakkoli, Ali Sorooshzade, Majid Ghorbani Javid Page 69
    The objectives of this research were investigated the effects of removal of lateral and main buds in different corm size on vegetative traits and yield of saffron. The research was conducted as factorial based on a randomized complete block design with three replications at the Research field of Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University in Tehran-Iran, during growing season of 2012-2013. The first factor was corm size with two levels of corm weight (2-4 and 6-8 g) and the second factor was buds removal with nine levels included without bud removal, remove all lateral buds, remove all buds except main buds and one lateral bud, remove all buds except main buds and two lateral buds, remove all buds except main buds and three lateral buds, remove all buds except one lateral bud, remove all buds except two lateral buds, remove all buds except three lateral buds, remove all buds except four lateral buds. In this research, vegetative traits in the first year and reproductive traits in the second year were investigated. The results showed that by removing main bud from corm leaf length and root length were decreased. Also, there was most root length by removing all lateral buds. Overall, the results showed that bud removal could be produce large corm but main bud should not eliminated. The most appropriate the number of buds that could be remaining is 4 large buds on saffron corm.
    Keywords: Corm, Lateral Budsbuds, Main Budbud, Remove Budsbuds, Saffron
  • Mahmoud Shaban, Abolfazl Mahmoodi, Mohsen Shawkat Fadai Page 85
    The current study attempted to determine technical efficiency as well as study the marketing and market structure of Saffarn crop in Iran. To access the research goals 140 farms, 25 retailers and 14 wholesalers randomly selected. The necessary data collected through interview and filling questionarie. Apart from this, some agricultural Expert from selected cities of Razavi province have been chosen to interview. To determine the market time-series data for the period of 1995-12 was used. To determine technical efficiency DEA method, to calculate marketing margins Digbi method and to find market structure concentration ratio and Herfindal index were used. The results indicated that, the average technical efficiency was 63.49 and minimum and maximum technical efficiency respectively 19.04 and 100, retailer margin mean of Saffron was more than wholesale margin mean and average marketing cost coefficient of Saffron was about 14.78. It means that, marketing factors share in final price is 14.78. Address to the results the Saffaran’s market structure is oligopoly.
    Keywords: Concentration ratios, Herfindahl Index, Marketing cost coefficient, Technical efficiency
  • Hamed Reza Beheshti, Javad Feizi, Mahnaz Zhiany Asgharzadeh, Somayeh Sadat Fakoor Janati Page 102
    In this paper, method based on high performance liquid chromatography with fluorescence detection has been suggested to measure aflatoxin in saffron. This method required a simple extraction of aflatoxin using MeOH/H2O (80:20, v/v) and a purification by immunoaffinity column cleanup. Aflatoxin measurement was performed at an emission wavelength of 445 nm and an excitation wavelength of 365 nm. Detection limits for AFB1, AFB2, AFG1 and AFG2 were 0.293, 0.08, 0.55, and 0.30 ng g-1, respectively. The percentage of Relative standard deviations for measuring aflatoxin is in the range of 1.33-5.10 % and the percentage of recovery is in the range of 94-67. Regarding The overall results of high-performance liquid chromatography applied in this experiment, we can realize that this method can be used for detection and measurement of different kinds of aflatoxins in saffron.
    Keywords: Aspergilus Flavous, Florescence detector, Mycotoxin