فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 13 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هادی خدیور، محمد خدادادی صفحه 11

    در دوره‌های مختلف ادبی آثار متعدد با موضوعات گوناگون تالیف شده که به مقتضای سبکی هر دوره تغییراتی در نوع نویسندگی ایجاد شده است. نیمه اول قرن ششم نیز از این تغییرات که همانا تاثیر شدید زبان و ادبیات عرب بر زبان و ادبیات فارسی می‌باشد بی‌بهره نبوده است. از آنجا که شیخ احمد جام (441-536 ه.ق) آثارش را زمانی تالیف کرده-نیمه اول قرن ششم- که با هجوم لغات عربی مواجه بوده، این انتظار می‌رفت که آثار شیخ مملو از واژگان عربی باشد، اما نه تنها این‌گونه نیست، بلکه وی توانسته تا حدودی نثر خود را از سلطه زبان عربی حفظ کند، و صلابت و استواری نثر دوره سامانی- سبک خراسانی- را با به کار بردن واژگان کهن و استعمال برخی ترکیبات زیبای قدیمی داشته‌باشد.

    کلیدواژگان: لغات عربی، واژه های کهن، ترکیبات زیبا، نثرعرفانی، شیخ احمد جام
  • کتایون مرادی، محمود صلواتی صفحه 31

    رجز نوعی گفتگو در میدان جنگ است در قالب دو تا هفت بیت که در آن‌ها رجزخوان به شکل سوال و جواب به مفاخره، تحقیر دشمن،حدیث نفس و...می‌پردازد. بن‌مایه اصلی رجزها یا نازش به اصالت گوهر و نژاد است یا به هنر، یعنی کسب تجربه در زمینه‌های گوناگون مانند جنگاوری،دشمن شکنی، کاربرد فنون و حیله‌های رزمی و استفاده از ابزارهای جنگی. در حقیقت رجز یکی از ترفندهای مهم روانی غلبه بر دشمن به حساب می‌آید. نگارندگان در این پژوهش به بررسی وتحلیل انواع رجزهایی پرداخته‌اند که از سوی پهلوانان و جنگاوران شاهنامه فردوسی و گرشاسب‌نامه اسدی طوسی در آغاز نبردها بیان شده است

    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، گرشاسب نامه اسدی طوسی، رجز، رجز خوانی، حماسه
  • هادی حاتمی صفحه 47

    سیمرغ، پرنده اساطیری، از دیر باز حضوری پر رنگ در فرهنگ ایرانی داشته‌است؛ پیش از اسلام در اوستا و آثار پهلوی و بعد از اسلام ابتدا در حماسه‌های پهلوانی، سپس در حماسه‌های عرفانی. این عنصر قابل توجه، نظر بسیاری از عرفای صاحب ذوق را به خود جلب کرده و در ادب عرفانی شخصیتی والا و ارجمند یافته است. در این میان ذهن تیزبین عارف‌ترین شاعران ایران، مولانا جلال‌الدین، از سیمرغ برداشت‌های عرفانی بسیار نموده است. سیمرغ در آثار مولانا گاه کنایه از انسان کامل و عارف واصل است و گاه کنایه از ذات احدیت. شمس تبریزی، عشق، معنویت، دل و دعا که همه در نزد مولانا از معانی بالایی برخوردارند، به شیوه‌های دلنشین با سیمرغ و عنقا به نمود می‌آیند. نگارنده در این مقاله می‌کوشد جلوه‌های رنگارنگ سیمرغ را در آثار مولانا بکاود.

    کلیدواژگان: سیمرغ، حماسه، عرفان، نماد، آثار مولوی
  • رضا صادقی شهپر، سید حسین جعفری صفحه 63

    فروغ فرخزاد در طول دوره شاعری خود دو نوع زبان را تجربه کرده است؛ زبان وی در دوره اول، زبانی کهنه با مضامین و تصاویری تکراری است که به علت مستعمل بودن به شعریت نمی‌رسد، اما در دوره دوم ، به زاویه دیدی منحصر به فرد و اندیشه ای متمایز دست یافته و با استفاده از تمهیدات بدیع بیانی توانسته است زبان را به سمت ادبیت سوق دهد. از جمله تکنیک‌های تاثیر گذار فروغ در این دوره، نمادپردازی است. در دو کتاب واپسین او بسیاری از واژه‌ها به عنوان نماد به کار رفته‌اند و در جایگاه‌های مختلف، معانی گوناگون یا‌هاله‌ای از معانی را القا می‌کنند. یکی از نمادهای جذاب در شعر فروغ، آب است که از دیرباز مورد توجه شاعران بوده و توان معنی آفرینی خاصی دارد. در این مقاله سعی داریم نمادینگی آب را در اشعار فروغ بکاویم.

    کلیدواژگان: فروغ فرخزاد، نماد پردازی، آب
  • علی سلیمی، فاروق نعمتی، جهانگیر امیری صفحه 77

    سید قطب، ادیب، شاعر و اندیشمند معاصر مصری، از جمله شاعران رمانتیکی است که در شعر خود، متاثر از اندیشه های عرفانی است. توجه بسیار وی به کشف و شهود روحانی، و نیز مطالعه اشعار و آثار عرفانی، به ویژه غزلیات حافظ، سبب گردیده تا مضامین و اصطلاحات عرفانی در شعر او نمودی پررنگ داشته باشد. بسیاری از رموز عرفانی مانند حیرت، غربت، وحدت وجود، مناجات عارفانه با شب، طیف، سماع، جمع و تفرقه و پرنده روح و... بر شعر سید قطب که بازتابی از اندیشه های عرفانی- اسلامی است، سایه افکنده است. این مقاله در پی آن است تا با واکاوی شعر سید قطب، شخصیت و افکار ناب عرفانی- اسلامی وی را به نمایش گذارد. شایان ذکر است که این بعد از شخصیت فکری و ادبی وی، تا کنون مورد بررسی قرار نگرفته است.

    کلیدواژگان: غزل عرفانی، شعر معاصر عربی، سید قطب
  • علی اکبر افراسیاب پور صفحه 103

    «تمثیل» برای بیان مفاهیم عرفانی و رمزی بسیار کارآمد بوده است و تمثیل حیوانی و انسانی در ادبیات تعلیمی و عرفانی عمومیت دارد.‌جامی در مثنوی هفت‌اورنگ بیش از ده حکایت از حیوانات آورده است و همچنین از تمثیل‌های نمادین حیوانی بهره گرفته و در‌آن‌ها حیوانات را با شخصیت‌بخشی و انسان‌انگاری به عرصه آموزش اخلاقی و عرفانی وارد می‌نماید. از ریشه اساطیری و توتمی آن‌ها نیز غافل نبوده و با استفاده از تجربه پیشینیان به حیوانات و به ویژه پرندگان، حیاتی معنوی بخشیده است. در این مقاله عمده تمثیل‌های حیوانی در هفت اورنگ معرفی و بررسی شده‌اند.

    کلیدواژگان: تمثیل، نماد، توتم، اسطوره، انسان نگاری، عرفان، سیر و سلوک
  • عطامحمد رادمنش، مرتضی رشیدی، عبدالله دن صفحه 119

    رباعی که اکثر پژوهندگان آن‌ را قالبی کاملا ایرانی دانسته‌اند، یکی از قالب‌های کوتاه شعری است، با مجالی اندک اما محمل اندیشه‌های بزرگ؛ به عبارت دیگر ایجاز کلام و در عین حال تراکم تصاویر و معانی، از ویژگی‌های ذاتی این قالب شعری است. در بیشتر کتب ادبی و تاریخی و نسخه‌های خطی و جنگ‌های شعری قدیم نظیر رساله التنبیه ،تاریخ جهانگشای جوینی،کلیله و دمنه ، مرزبان نامه ،سندباد نامه ،چهار مقاله نظامی عروضی، تاریخ وصاف، تاریخ گزیده، المسالک و الممالک، مرصاد العباد، عبهر العاشقین نمونه‌هایی از رباعیات شاعران گذشته ذکر شده‌است. این موضوع اهمیت و ارزش این قالب کوتاه و در عین حال پرمغز را بازگو می‌کند.چه بسیارند رباعی سرایان عارف و فیلسوفی نظیر «ابوسعید ابوالخیر»،«خیام نیشابوری»،«سنایی غزنوی»، «اوحد الدین کرمانی»، «بابا افضل کاشانی»، « سنایی غزنوی»، «مولوی» ،« عطار نیشابوری » و«سحابی استرآبادی» که هر کدام در زمان و دیار خود مورد احترام بوده‌اند و تا سالیان سال پیام‌ها و حکم و مواعظ آنها ورد زبان و آویزه گوش هر کمال جویی خواهد بود. در این مقاله ما برآنیم که ضمن معرفی احوال و شخصیت عرفانی و فلسفی بزرگترین رباعی سرای عارف، «کمال الدین سحابی نجفی استرآبادی»، به معرفی نسخه‌های خطی اشعار او بپردازیم.

    کلیدواژگان: سحابی نجفی استرآبادی، رباعیات، نسخ خطی
  • محمدامین احمدپور، قدرت الله ضرونی صفحه 142

    عرفان و تصوف مفاهیمی هستند که از همان اوایل شکل‌گیری جامعه اسلامی، در میان مردم گسترش یافتند. ‌به مرور زمان و با گسترش این پدیده‌ها، دسته‌ها و فرقه‌های مختلفی از صوفیان ظهور کرد که هر کدام اندیشه‌های خاص خویش را تبلیغ می‌کردند و گسترش می‌دادند؛ اما چنانکه از شواهد و قراین پیداست رواج و گسترش تصوف، بیشتر توسط اهل سنت انجام گرفته و این دسته در گسترش تصوف نقش گسترده‌تری داشته است. ارتباط میان تصوف و تشیع نیز در طول تاریخ با فراز و نشیب‌های بسیاری روبرو بوده و موافقان و مخالفان بسیاری داشته است. در این زمینه و در مورد ارتباط تصوف و تشیع تا به‌حال بررسی‌های مختلفی انجام گرفته است که به نظر می‌رسد خالی از افراط و تفریط نبوده است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی وجوه اشتراک و افتراق میان تصوف و تشیع است. بر این اساس، ابتدا مسایلی که ارتباط و اشتراک میان تصوف و تشیع را نشان می‌دهد و از جنبه‌های مختلف این دو را به هم نزدیک می‌کند، دسته بندی، شرح و تحلیل شده است، سپس مسایلی که گسست و تفریق این دو را نشان می‌دهد، مورد واکاوی و مداقه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تصوف، تشیع، پیوندها و گسست ها
|
  • Hadi Khadivar, Mohammad Khodadadi Page 11

    Numerous works in several different topics has been authored during the different periods of literary works ,in which due to styles of each period, some changes in writing style has been created. The first half of the sixth century has not been deprived of these changes,which indeed are severe impacts of the Arab language and literature,on Persian language and literature.Since Sheikh Ahmad Gaam(441-536 AH.) has compiled his works in this period - the first half of the sixth century –which was faced with an influx of Arabic words: It was expected that his works should be full of Arabic words. But not only this is not the case, but first he has partly maintained his prose from Arabic language dominance, on the other hand, using ancient words and some pretty old compounds, he has maintained the strength and solidity of prose of Samani period- Khorasani style –.

    Keywords: Arabic words, Ancient vocabulary, Beautiful compounds, Mystical prose, Sheikh Ahmad Jaam
  • Katayoon Moradi, Mahmood Salavati Page 31

    In the present article attempt has been made to investigate the various types of war cry (Rajaz) told by heroes and warriors of Sahnameh ( The Book Of The Kings) and Garshasb Nameh of Asadi Towsi at the beginning of the battles .The results showed that war cry was a kind of dialogue of two to seven couples told in the battle fields in the form of glorious questions and answer ,enemy humility, self expression, etc.The major theme of war cry ( Rajaz ) was the statement of originality and race or art of warfare , defeating the enemy , the application of techniques and tricks of war , and the use of war tools. In fact , war cry (Rajaz) was considered a powerful and effective psychological trick in the hand of the warriors to defeat the enemy .

    Keywords: Sahnameh (The Book Of The Kings), Garshasb Nameh of Asadi Towsi, War Cry (Rajaz), Epic
  • Hadi Hatami Page 47

    Simurgh, a mythological bird, has long had strong presence in Iranian culture. Before the advent of Islam, it was present in Pahlavi works and after Islam it was present in mystical epics. This noteworthy element has attracted many talented mystics and has attained a transcendent and lofty character in mystical literature. Meantime, the sharp mind of Iran's most mystic poet, Maulana Jalal al-Din, has had different mystical interpretations from Simurgh. In Maulana's works, Simurgh sometimes refers to the perfect man and the united mystic and sometimes refers to essence of Divinity. Shams Tabirzi, love, spirituality, heart, and prayer, all of which have lofty meanings for Maulana, are enjoyably symbolized through Simurgh. The present paper deals with the various manifestations of Simurgh in Maulana's works.

    Keywords: Simurgh, epic, mysticism, symbol, Maulana's works
  • Reza Sadeghi Shahpar, Hosein Jafari Page 63

    In the second stage of her poetry, Forugh Farrohkzad has used figures of speech to lead language to its literary state. Among her influential literary techniques in poetry, symbolism is prominent. In her poems many words are used as symbols in various positions. They convey different meanings. One of the most attractive symbols of Forugh’s poems is water, and in this paper we will deal with it.

    Keywords: Forugh Farrohkzad, symbolism, water
  • Ali Salimi, Faroogh Nemati, Jahangir Amiri Page 77

    Sayed Qhotb a scholar, romantic , and contemporary Egyptian thinker, was influenced by Sufi ideas of spiritual and mystical intution, especially that of Hafez . This caused the concepts and terminology of mysticism to be represented in his poems rigorcusly. Mystical symbols such amazing, strange, unity, spiritual chanting with night spectra, dance, gathering and separation and soul … have shadowed Sayyid Quthʾs poetry which is a reflection of mystic and Islamic thoughts. To show his personality and Pure mystic Islamic thought. It is worth menticning that this dimension of him hasnot been investigated sofar.

    Keywords: spiritual, ghazal, Contemporary Arabic poems, Sayyid Qutb´s
  • AliAkbar Afrasiabpour Page 103

    Allegory proves to be very efficient in stating mystical and indirect concepts. Human and animal allegory is common in mystical and didactic literatures. In Masnavi Haft Organ, Jami cites over ten stories of animals. He also uses symbolic animal allegories as well. He personifies animals to teach moral a mythical concepts. He also did not neglect the legendary and totem backgrounds of the allegories he used. In personification of animals and birds, he also used the past experiences. This paper deals with most of the allegories in Haft Orang.

    Keywords: allegory, symbol, totem, legend, personification, myth, mythological consciousness
  • Ata Mohammad Radmanesh, Morteza Rashidi, Abdollah Dan Page 119

    Quatrain, that the most of researchers has known as a quite Iranian format, is one of the short poem formats with little opportunity but big thoughts. In other words, briefness as well as meaningfulness is the innate feature of this format. In most of historical and literary books, manuscripts and old literary miscellany, like Resaleh Altanbiyeh, Tarikhe Jahangoshye Jovini, Kelile and Demneh, Marzban Nameh, Sandbad Nameh, Four Articls of Nezami Aruzi, Tarikhe Vassaf, Tarikhe Gozideh, Almaslek Valmamalek, Mersadol Ebad, Abharol Asheghein, etc. a sample of quatrain of old poets can be found. This shows the importance and value of quatrains as a brief and meaningful format of poetry There are a lot of gnostic poets like Abu- saeed Abu- al- kheir, Khayyam-e-Neishabouri, Fakhr-o- dine Razi, Ohad-o- dine Kermani, Baba Afzale Kashani, Attar-e-Neishabouri, Molavi, Obeide Zakani, and Sahabi Astarabadi that were respected in their time and Place and for many years their massages and preaching will beahabitual phrase and principle focus for perfectionist. In this article we are going to not only introduce the conception, philosophical and mystical thoughts of Sahabi as the most famous poet who is quatrain composer but also introduce his manuscript poems. We hope to have introduce this great poet as it is befitting him to every body.

    Keywords: Sahabi Najafi Astarabadi, Manusctript, Quatrains, Sunfism
  • MohammadAmin Ahmadpour, Ghodratollah Zarouni Page 142

    Theosphy and Mysticism are the concepts that from the very bigining the establishment of Islamic society were spread among people. Over the time and with spreadance of these phenomena, different groups of Sufi appeared, and each of which propagated its idea. But as the evidence shows the spreadance of Sufism has been down by Sunnite and they had an important role in spredance of Sufism. The Relation between mystism and Shi'ism has encountered many ups and downs during the history, and it had pros and opponents.Alpha have The matter and the relation between Sufism and Shi'ism, many studies have been done with extremes. The purpose of the study is to investigate the similarities and differences between Sufism and Shi'ism. Accordingly at first, the issues wich show the relation and unity between Sufism and Shi'ism and the different views making them closer, are categorised and explained. Then the issues which show their seperation are investigated.

    Keywords: Sufism, Shi'ism, links, brokens