فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 15 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اسماعیل محمدی باغملایی *، سید احمد حسینی کازرونی صفحه 11

    در سبک شناسی نوین، بین روانشناسی و مختصات سبکی شاعر یا نویسنده رابطه وجود دارد. یونگ معتقد بود که یک ناخود آگاه جمعی میان همه انسان‌ها مشترک است. ضمیمه ناخودآگاه جمعی خود در بردارنده کهن نمونه‌هایی است که انسان از نیاکان به یادگار دارد. هنر و ادبیات از طریق آرکی تایپ به تاریخ قدیم همه افراد بشر می پیوندد و هر خواننده ای به نوعی خود را ناخودآگاه در آن باز می یابد. بین اندیشه‌های ناب حافظ و مقوله‌های روان شناسی یونگ رابطه ای ظریف وجود دارد. کهن الگوهای مهم دیوان حافظ عبارتند از : آنیما، پیرفرزانه، سایه، نقاب، خلقت، جاودانگی، جان، بخت، آرمان شهر و آتش. این مقاله فتح بابی است برای پی گیری ادبا و فضلای فرهیخته.

    کلیدواژگان: یونگ، ناخودآگاه جمعی، کهن الگو، حافظ
  • مریم سادات اسعدی فیروزآبادی صفحه 27

    در این پژوهش،دیدگاه‌های عرفانی و صوفیانه رشید الدین ابوالفضل میبدی درباره آیات مرتبط با «مرگ» در کتاب کشف الاسرار بررسی و تحلیل می‌شود. مرگ،این پیشامد گریزناپذیر و پراهمیت، پدیده ای است که به انحای گوناگون در قرآن کریم از آن سخن رفته است. میبدی، آنگونه که شیوه غالب او است، در نوبت سوم کتاب خویش، به تاویل آیات می‌پردازد. تاویلات او عمدتا به دو شیوه تطبیقی و ذوقی صورت می‌گیرد که بخش عمده آن به شکل تطبیقی است و در آن مولف می‌کوشد به نحوی مطالب آیه را با اصول و عقاید عرفا و متصوفه مرتبط و منطبق ساخته، بر این اساس آن‌ها را تشریح کند. در برخی آیات نیز وجوه متعددی را در تاویل یک آیه بیان می‌کند که برخی از آن‌ها ذوقی و برخی تطبیقی است. این نوشتار که موارد یاد شده را به صورت توصیفی – تحلیلی بررسی می‌کند، نشان می‌دهد که میبدی با تاویل آیات به طرح مباحثی چون موت ارادی عرفا، احوال متصوفه در هنگام نزع، دیدگاه اهل عرفان نسبت به پدیده مرگ و نقش آن در وصال حق و... پرداخته و با استناد به سخنان، اشعار و حکایات نقل شده از بزرگان دین و عرفان موضوع را تبیین نموده است.

    کلیدواژگان: کشف الاسرار، رشیدالدین میبدی، مرگ، تاویل، عرفان
  • اسماعیل عبدی مکوند *، صغرا مرداسی سردارآبادی صفحه 53

    واژه صوفی، یکی از واژه های کلیدی و قابل اهمیت در مثنوی است. مولانا در هر سخنی از دیدگاه صوفیانه برکنار نیست. گاه گاه عرفان را با تصوف درمی آمیزد. باید با ژرف نگری، گفتار ناب عارفانه او را پیدا کرد. مولانا در مثنوی «روان شناسی صوفیانه» را طرح می کند اما نه برحسب طرح های نظام مند موجود در کتاب های درسی کلاسیک؛ از این رو، پژوهنده آثارش، خود، باید چارچوبی فراهم آورد که در درون آن، این تعالیم را بتوان مورد بررسی قرار داد. این مقاله با شیوه تحلیلی- توصیفی چهره صوفی را در مثنوی می نمایاند و در پایان صوفی حقیقی را از صوفی نمایان متمایز می سازد.

    کلیدواژگان: مولانا، مثنوی، صوفی
  • مسیح الله حیدر پور *، محمدعلی کلاهدوز صفحه 75

    تفکر مرحوم حکیم الهی قمشه ای مبنای الهی و توحیدی دارد؛ بندگی، خلوص، عشق و عرفان، اعتقاد به اصول اخلاقی و سیر و سلوک معنوی شاعر، ویژگی های روح تابناکی است که از سرچشمه های زلال شعر او جاری است. دیوان اشعار الهی، مجموعه ای عرفانی، ذوقی و هنرمندانه است که علاوه بر غزل، از قالب قصیده نیز برای بیان مضامین غنایی و عرفانی بهره جسته و جنبه های عرفان نظری و عملی را با شیواترین بیان، ارایه کرده است؛ در این اشعار، گرچه به عرفان عملی به اختصار اشارتی رفته است، اما عمده مطالب، مربوط به عرفان نظری اوست، موضوعاتی چون: وحدت وجود، وحدت تجلی، عشق، نظام احسن کاینات و... که از میان آنها، «عشق» محور تام و تمام اشعار اوست؛ عشق مورد نظر او، عشقی روحانی و الهی است نه جسمانی و مجازی، زبان رمزگونه او در بیان عشق، زبان عارفی است که می کوشد در عشق محبوب ازلی، محو و فانی گردد. وی در بیان اندیشه های فلسفی خود، از عرفان، قرآن و حدیث مدد می جوید.

    کلیدواژگان: عرفان، عشق، الهی قمشه ای
  • عبدالرضا مدرس زاده صفحه 95

    یادکرد از مرگ یکی از موضوعات رایج در گستره شعر و ادب فارسی است که شاعران هر کدام بر اساس باور و اعتقاد خود به این موضوع توجه کرده اند. یکی از بهترین شکل‌های توجه به پدیده مرگ، برداشت‌های عرفانی از آن است که از نگرش‌های اندوهبار (رودکی) فلسفی (خیام) و... آن را جدا می سازد و کسانی مانند باباطاهر، سنایی، عطار و مولوی به آن پرداخته اند. باباطاهر به نام شاعری عارف و تارک دنیا، سرودن از مرگ را دست مایه ای برای هشدارهای مکرر خویش به ارباب دنیا و اهل غفلت در قرن پنجم قرار داده است. البته این رویکرد به چنین مضمونی از برداشت‌ها و باورهای عرفانی هم خالی نیست. در ادامه مقاله گونه‌ها و مصداق‌های توجه باباطاهر را به موضوع مرگ برشمرده ایم.

    کلیدواژگان: باباطاهر، شعر، فارسی، عرفان، مرگ
  • زهرا تبریزی شهروی * صفحه 109

    فر یا فره یا خوره یا خورنه نیروی آسمانی است که در وجود هر انسانی به ودیعه گذاشته شده است، تا او را در انجام عملی که با وظیفه و حرفه آدمی مطابقت دارد یاری کند. فرمانروایان، موبدان، پهلوانان و... فره مخصوص به خود دارند، تا زمانی که فره ایزدی با افراد همراه باشد پیروزی با آنان یار است و به مجرد اینکه فره از آنان بگریزد، بخت از آنان روی می‌تابد. بلندترین یشت اوستا، فروردین یشت است که مختص فروهر است. فروهر در اوستا فروشی، در پهلوی فروهر است. فروردین نیز از همین کلمه است. فروشی (faravašī) مرکب است از فر به معنی پیش و مقدم و از ریشه وش (vaš) که ممکن است به جای کلمه وخش (vaxš) به معنی بالیدن باشد. این نوشتار می‌کوشد تا با ذکر نام شاهان و پهلوانان ایرانی صاحب فر به ارزش و جایگاه این موهبت الهی بپردازد.

    کلیدواژگان: فر، فره مندان، شاهان ایرانی، پهلوانان ایرانی
  • حسن سلطانی کوهبنانی*، صغرا لطیفیان صفحه 127

    خاقانی شاعر بلند آوازه و دیر آشنای ادب فارسی است. تناقض گوییهای شعر او از گذشته مورد توجه پژوهشگران بوده است و هر یک از آنان به نوعی مفاهیم متناقض و چرایی آن را در شعر او طرح و بررسی کرده اند. این نوشته ابتدا نظرات پژوهشگران و مفاهیم متناقض شعر خاقانی را مبتنی بر نقد اخلاقی بررسی و دلایل آنان را نقدکرده است، سپس دلایل تناقض گوییهای شاعر را با توجه به شعر و روزگار او توضیح داده است. به نظر می‌رسد که «خود»، مفاخره، خود کم بینی و فضای روزگار شاعر از دلایل عمده تناقض گوییهای شاعر باشد.

    کلیدواژگان: خاقانی، تناقض گویی، خود کم بینی، «خود
  • محمد اکبری صفحه 152

    سمبولیسم در عرفان، تصویری گزیده از عالم محدود محسوسات برای تبیین و ابلاغ پیام ‌های بی شمار معنوی است و عارف شاعر، مولانا جلال الدین محمد بلخی، با هنرمندی تمام و زبانی ادیبانه، عموم مردم را بر سر سفره ی لایتناهی عشق می نشاند. وی در غزلیات شمس، از هر واژه و نظیری برای این منظور بهره می برد وگاهی تنگی میدان واژه و همچنین تنوع احوالشان سبب می‌شود تا برخی از واژه ها را در مفاهیم گوناگونی به کار برد. چون میدان تحقیق در این واژه‌ها بسیار گسترده است، نگارنده در این مقاله کوشیده است تا شواهدی چند از تغییر و تضاد مفاهیم نمادین و نیز چگونگی تفسیر و تبیین آن را برای فهم بهتر این منظومه ی بلند عرفانی ارایه کند.

    کلیدواژگان: مولانا، غزلیات شمس، نمادپردازی
|
  • Esmaeel Mohammadi Baghmolai *, Ahmad Hosseini kazerouni Page 11

    In the modern stylistics, there is a close relationship between psychology and poet or writer’s stylistic traits.Carl Gustav Jung believes that there is a kind of collective unconsicious common to all human beings. This Collective unconscious includes the archetypes that all human beings inherite From their ancestors. Art and literature are related to the ancient history of mankind through archetypes, and any reader unconsciously finds himself involved in it There is a close relationship between Hafiz’s original ideas and Jung’s psychology. The archetypes in Hafiz sonnets are anima, old wisemam, shadow, persona, creation,eternity, soul , fortune, utopia and fire.This article attempts to open doors for those scholars and researchers who are interested in Persian language literature.

    Keywords: Jung, Collective Unconscious, Archetype, Hafiz
  • Maryam Alsadat Asadi Firouzabadi* Page 27

    In this research, the mystical approach of Rashid Al-din Meibodi about the verses concerning death is analyzed. Death is a definite event highlighted by Quran in many verses. Meibodi, in the third round of his book, habitually interprets the verses of Quran. He uses two methods of hermeneutics including comparative and sensational one, but lots of his interpretations are in a comparative way. This descriptive-analytic study shows that Meibodi has brought up issues like self- wanted death, mystic’s condition in the time of death, mysticism’s point of view about death and its role in joining God ,etc. and with the help of words, poems and narrated stories from religious and mystic masters, he has made the issue clear.

    Keywords: Kashfol-Asrar-Rashid Aldin Meibodi - Death - Hermeneutics. Mysticism
  • Esmaeel Abdi Makvand *, Soghra Merdasi Sardarabadi Page 53

    Sufi is one of the most important keywords in Masnavi. Every Mowlana`s words come from his mystical pint of view. He sometimes mixes mysticism with Sufism. Finding his pure thought requires having a deep insight. In Masnavi, he proposes "mystical psychology" but not according to systematic paradigms of classic books, so the researcher of his works should provide a framework within which these teachings can be examined. This paper, with the help of analysis – descriptive method, reveals the figure of Sufi and distinguishes real Sufi from false one.

    Keywords: Molana, Masnavi, Sufi
  • Masihollah Heydarpour *, Mohammad Ali Kolahdooz Page 75

    Elahi Qomsheie's thinking has a divine and monotheistic origin. Servitude, devotion, love , mysticism, belief in moral principles and the poet's spiritual excursion are the qualities of a brilliant soul flowing from his beautiful poems.  His Divan is a mystical, aesthetic and artistic collection in which theoretical and applied mysticism is explicated eloquently. The major part of his Divan is devoted to theoretical mysticism which covers topics such as unity of being, unity of manifestation, love (of God), the best order of the universe, etc. The pivotal element in his poems is "love"."Love" in his poems is a spiritual and divine love not a physical and metaphorical one. The mysterious language used to express love is a language of a mystic who tries to be united with the eternal love. He uses mysticism, Quran and Hadith to express his philosophical ideas.

    Keywords: Mysticism, Love, Elahi Qomsheie
  • Abdorreza Modarreszade Page 95

    Remembering death is one of the common issues in Persian literature and all the poets have considered it according to their beliefs. Mystical interpretation of death is among the best approaches and far from melancholic point of views(those belong to Roodaki) and philosophical ones (those belong to Khayam). Poets like Baba Taher,Sanayee,Attar and Mowlavi interpret death mystically. Baba Taher as a Gnostic poet and a hermit has composed death to warn repeatedly mammonists and negligents of the fifth century. His approach contains mystical interpretations and mystical beliefs. This article investigates Baba Taher’s concentration on death.

    Keywords: Baba Taher, Persian Poetry, Mysticism, Death
  • Zahra Tabrizi Shahrovi* Page 109

    Farr, Farrah, Xwarrah or Xwarnah is heavenly power that has given to human to perform their functions. Rulers, priests and heroes have special Farrah. They are victorious when they have divine Farrah. They have defeated when this heavenly power escape them. Farvardin yašt, the longest yašt is allocated to Faravahar. Avesta’s Farvahar is equivalent to pahlavi’s faravašī. Farvardin is rooted from this word. Faravaši is formed from farr that means ahead and it’s root is vaš or vaxš that means to increase. This article names Iranian rulers and heroes that have farr to show value of this heavenly gift.

    Keywords: Farr, Owners of Farrah, Iranian rulers, Iranian heroes
  • Hassan Soltani Kouhbonani *, Soqra Latifiyan Page 127

    Khagani is a famous poet, but he is hard to be known in the history of Persian literature. Contradictory statements in his poems have long been a focus of researcher’s concentration and most of the critics have considered contradictory concepts and their reason in his poetry. This study, at first, considers and criticizes researchers’ view as well as contradictory conceptions in Khagani’s poems according to moral criticism. Secondly, it attempts at scrutinizing the reasons for such contradictory statements regarding his time and his poetry. It seems that egotism, self gloring, inferiority complex and the condition of  poet’s time are among the main reasons of his contradictory statements.

    Keywords: Khaghani, Contradictory Statements, Inferiority Complex, Egotism
  • Mohammad Akbari* Page 152

    In mysticism, symbolism is a superior picture of the confined world for conveying and explaining the countless spiritual messages.This is why that Mowlavi, the mystic poet, artistically and eloquently invites his audiences to an endless feast of love. In Shams Sonnets,he gets benefit from every word and phrase to reach this achievement and sometimes uses words in various meanings because of limited number of words and his different moods. This study attempts to indicate the oppositions and contrasts of symbolic implications and also the way to interpret and assert these implications in order to find a better understanding of this long mystical work.

    Keywords: Mowlana, Shams Sonnets, symbolism