فهرست مطالب

عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان) - پیاپی 16 (پاییز 1392)

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 16 (پاییز 1392)

  • 190 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هادی خدیور *، فریبا علی پور صفحه 11

    در این مقاله، به بررسی تطبیقی روایت‌های نظامی در هفت پیکر با چند اثر تاریخی پرداخته‌ شده است. سوال اصلی این است که روایت‌های نظامی در هفت‌پیکر تا چه میزان با واقعیت‌های تاریخی مطابقت دارد و مهم‌ترین هدف این تحقیق، تعیین بهره‌گیری نظامی از متون تاریخی و تعیین تصرف‌هایی است که وی در بیان حوادث تاریخی داشته است. این تحقیق با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده و بررسی‌ها نشان داده است که نظامی، بخشی از هفت پیکر را با عنایت به متون تاریخی بازآفرینی کرده و بخش دیگری از آن حاصل اندیشه‌ورزی ادبی و تصرفاتی است که او با بهره‌گیری از تخیل شاعرانه خود در وقایع تاریخی پدید آورده است.

    کلیدواژگان: نظامی، هفت پیکر، تاریخ، داستان های تاریخی
  • رضا مصطفوی سبزواری، الهام روستایی راد صفحه 31

    پژوهش حاضر، کوششی است در راستای شناخت ماهیت تاریخی حب عذری و بازتاب آن در منظومه غنایی لیلی و مجنون. عشق عفیفانه به عنوان حد اعلای عشق انسانی، چه در ادبیات عرفانی و چه در ادبیات غنایی از جایگاه ارجمندی برخوردار است. این نوع از عشق، با وجود مصادیق اندک تاریخی- ادبی، همچنان در عرصه عرفان جلوه‌گری می کند و گاه بهانه‌ای می شود برای وصول به دریای معرفت حقیقی. این عشق، سرآغازی است برای شیوه جدیدی از دلبستگی که موجب تزکیه روح عاشق و به تبع آن، تاثیر پذیری متون صوفیه از متون عاشقانه می شود.

    کلیدواژگان: حب عذری، شعر عذری، عشق، عرفان، لیلی و مجنون
  • محمدرضا ساکی*، محمدتقی گودرزی صفحه 49

    ارزش‌های اجتماعی در جوامع انسانی تاثیر بسیار دارد و معیارهای فرهنگی هستند که مردم با توجه به آنها خوبی و بدی، زیبایی و جذابیت و مطلوبیت پدیده‌ها و اشخاص را ارزیابی می‌کنند. در این جستار تلاش کرده‌ایم تحول معیار ارزش‌های اجتماعی را در مدایح شاعران ایرانی عربی و پارسی گوی از قرن اول تا نیمه دوم قرن پنجم هجری نشان دهیم. به همین منظور با بررسی مدایح این دوره، معیار ارزش‌های اجتماعی را دسته بندی و سپس نتیجه گیری کرده‌ایم. نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که در سه قرن اول هجری، نژاد مهم‌ترین معیار ارزش‌های اجتماعی است. در قرن چهارم هر چند دین و جهاد با کفار اهمیت و ارزش بسیار دارد ولی باز هم در مرتبه بعد از نژاد قرارمی‌گیرد. از نیمه اول قرن پنجم به بعد دین و دینداری به عنوان برترین معیار ارزش‌های اجتماعی در صدر و جنگجویی و عدالت در مرتبه بعدی قرار دارند. دلایل عمده تحول معیار ارزش‌های اجتماعی در این دوره عبارتند از: رشد و گسترش دین اسلام، روی کار آمدن حکومت‌های غیر ایرانی و جنگ‌ها و شورش‌ها و ناامنی‌های حاصل از حمله‌های پی در پی زرد پوستان آسیای مرکزی به ایران.

    کلیدواژگان: ارزش های اجتماعی، اشعار مدیح، شاعران ایرانی
  • فاطمه کلاهچیان *، سیده نادیا حیدری نیا صفحه 71

    یکی از کارآمدترین ابزار برای توضیح مفاهیم عرفانی، «تصویر» است. تجربیات وصف ناپذیر روحانی و امور ناشناخته عارفانه، به وسیله تصاویر ادبی قابلیت تجسم و انتقال می یابند. نقش طبیعت و عناصرش در انواع تصویرپردازی به خصوص تصویرسازی عرفانی، همواره قابل توجه بوده است. پدیده های متعدد و متنوع طبیعی، کارکردی بی نظیر در ملموس ساختن امور ماورایی دارند؛ کاربرد طبیعت در تصویر، یکی از بارزترین شگردهای عرفانی - ادبی مولانا به شمار می رود. هدف این پژوهش، تحلیل انواع تصاویر مرتبط با طبیعت در غزل مولوی است؛ در جریان تحقق این مقصود، مخاطب از مهم ترین نمودهای اجزاء طبیعت و دلایل توجه مولوی به هر پدیده آگاه می گردد و با برجسته ترین شیوه های تصویرپردازی شاعر با استفاده از این عناصر آشنا می شود. در میان این دسته از تصویرها، تشبیه پربسامدترین و برجسته ترین صورت خیال است و نماد و استعاره، به ویژه استعاره مصرحه، به ترتیب، پس از آن قرار می گیرند. از میان عناصری نیز که مستقیما یا گاهی با واسطه از طبیعت گرفته شده اند، نمود آسمان و اجرامش بارزتر است. آب و پدیده های وابسته به آن، گل ها، گیاهان، درختان و  میوه ها و نیز حیوانات و پرندگان، عناصر پرکاربرد دیگرند.

    کلیدواژگان: مولوی، غزلیات، طبیعت، تصویر، شعر عارفانه
  • قهرمان شیری صفحه 93

    آثار ماندگار عرفانی چه در حوزه شعر و چه در نثر اغلب با استفاده از هنرهای بیانی و زبانی و به شیوه ادبیات شکل گرفته است. اشعار و امثال و گفتار و کلمات قصار و تمثیلات و تلمیحات و تعبیرات بسیار جذاب و زیبا و حکایت های بسیار کوتاه و پر معنا از ویژگی های مشترک ادبیات و عرفان است. صرف نظر از تفاوت در نوع نگرش و سویه نگاه به پدیده ها در ادبیات و عرفان، اساس کنش ها و روش ها در هر دو غالبا همسان است و بنیاد بسیاری از متون مهم ادبی و عرفانی را عنصر عاطفه و اندیشه و تخیل تشکیل می دهد. در حوزه زبان نیز بین عرفان و ادبیات تقریبا اشتراک نظر وجود دارد. جلوه های موسیقایی و بن مایه های بلاغی به طور تما م عیار و بسیار طبیعی در آثار منثور عرفانی نیز به کار گرفته شده است. تعریف دکتر شفیعی کدکنی از عرفان، به عنوان نوعی نگرش هنری به دین ناشی از این واقعیت ها است.

    کلیدواژگان: عرفان، تخیل، تجربیات شاعرانه، عرفان هنری
  • فاطمه عسکری*، عباس طالب زاده شوشتری صفحه 109

    در این پژوهش تلاش شده است تا ضمن تفکیک نظرات گوناگون پیرامون معنای لغوی و اصطلاحی مدخل «استبطان»، به جایگاه علمی و اصطلاحی معنای آن در زمینه ادبیات عرفانی و قرآنی پرداخته شود. در این جستار نشان داده شده است که معنای مفهومی و اصطلاحی «استبطان» در حقیقت به معنای «دیدن ماهیت ذات اشیاء» و یا مسئله «بینندگی و دیدن ماهیت الاشیاء» است و از جایگاه ارزنده ای در ادبیات عرفانی برخوردار است؛ به ویژه آنکه برخی از فیلسوفان غرب درباره آن به ابهام افتاده، و به طور کلی با بیان نظراتشان، منکر شناخت و ماهیت ذات اشیاء جهان پیرامون خود شده اند؛ بنابراین سه محور اساسی این پژوهش، عبارت‌اند از: بررسی معنای لغوی و اصطلاحی مدخل «استبطان» و تفکیک نظرات پیرامون آن. جایگاه کاربردی معنای مفهومی و اصطلاحی واژه ی «استبطان» در میان برخی از شواهد ادبی و عرفانی و قرآنی. تحلیل و بررسی معنای اصطلاحی مدخل «استبطان» از منظر ادبیات عرفان اسلامی.

    کلیدواژگان: استبطان، باطن، درون نگری، بینندگی، ماهیت اشیاء، ادبیات عرفانی
  • وحید سبزیان پور*، سارا حسنی صفحه 133

    در کتاب روضه خلد مجدخوافی داستان های بسیاری مربوط به تصوف و زهد وجود دارد. از هجده باب این کتاب، یک باب کاملا به اهل تصوف، و دو باب به زهد و بی وفایی دنیا اختصاص دارد. شایان ذکر است که داستان های پراکنده و معدود دیگری نیز با موضوع زهد و تصوف در سایر باب های این کتاب وجود دارد. مجد خوافی به منبع هیچ یک از این داستان ها اشاره نکرده است. ما توانسته ایم منبع سی و یک حکایت صوفیانه را از منابع عربی و فارسی قبل و بعد از مجد خوافی را در این مقاله استخراج کنیم.

    کلیدواژگان: روضه خلد، مجد خوافی، تصوف، حکایت صوفیانه، ماخد شناسی
  • مهدی شریفیان*، علی آسمند جونقانی صفحه 156

    تصوف یکی از مهم‌ترین نحله‌های فکری تاثیرگذار در طول تاریخ ادبی ایران محسوب می‌شود. با این که متصوفه یک جریان اعتقادی– اجتماعی به حساب می‌آید، به علل مختلف در طول تاریخ حیات خود دچار تناقضات فکری و اعتقادی شده و متحول گردیده‌اند. در این جستار، با ارایه نمونه‌های احوال مختلف صوفیان، علل و مبانی اختلافات فکری و آرای آنان بازیابی شده و مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تصوف، اختلاف احوال، اندیشه ها، علل
|
  • Hadi Khadivar *, Fariba Alipoor Page 11

    The present article focuses on the results of a comparative study of Nezami's narratives in Haft Peikar and some historical works. The main concern of this study is to determine the extent that Haft Peikar’s narratives are adaptable with the historical facts. Also, the most important objective of this study is to determine Nezami’s exploitation from historical texts and also, distortions he has made to narrate the historical events. The results obtained from content analysis method showed that some sections in Haft Peikar have been produced based on historical texts, while others are the results of the poet’s own literary reflections as well as distortions he has made over- using his poetic imagination- into historical accounts.

    Keywords: Nezami, Haft Peikar, History, Historical Accounts
  • Reza Mostafavi Sabzevari, Elham Roostayee Rad* Page 31

    This  study  is  an  effort  towards understanding  the  historical  nature of “Ozri Love” and its reflection in the lyrical poem of  Leili and Majooun. Being a supreme human love, the virtuous love holds an outstanding   position both in mystical and poetical literature. In spite of little historical –literary evidence, this  kind of love still manifests itself in mysticism and sometimes becomes an excuse for approaching to the ocean of true knowledge. This love is a beginning for a new way of affection that causes the soul of the lover to be cleaned and consequently influences  Sufia texts by didactic educations.

    Keywords: Ozri Love, Ozri Poem, Love, Mysticism, Leili, Majnoon
  • Mohammad Reza Saki *, Mohammad Taghi Goudarzi Page 49

    In this paper, we have attempted to show the evalution of social norms in the panegyric poems of Iranian – Arabic and Persian poets-from the 1st to the second half of the fifth century. For this purpose, by studing the panegyric poems of this period, we category the benchmark of social values. The results show that in the first three century, race is the most important of social values. In the fourth century, however, religion and jihad against in fidels are very important and valuable, They are after the race. From the first half of the fifth century, religion and religiosity as the best norm of social values are the top, and warrior and justice are in the next period. The main reasons for the evaluation of social values criteria include: Growth and spread of Islamic, the rise of non-Iranian governments, wars, riots, and insecurity resulting from repeated attacks of Huns of central Asia to Iran.

    Keywords: Social values, panegyric poems, Persian poets
  • Fateme Kolahchian *, Nadia Heydariniya Page 71

    One of the most efficient tool for explaining theosophical concepts, is image. Unmaterial matters, indescribable spiritual experiences and unknown theosophical concepts, have ability to visualize by literary images and therefor transmitted to the reader. The role of nature and its elements in a variety of image processing; especially the theosophical imagery, has always been considerable. Multiple and diverse natural phenomena, have unrivaled function for metaphysical matters making sensible; so that the use of nature in the image, is taking account of Mowlana's most sensible theosophical technique – literary. Purpose of this study, is to analyze the types of  images correlated with the nature of mowlavi's sonnet; the aim that is not yet supplied in detailed and independent researchable form, despite many researches about mowlana's sonnets. During the realization of this objective, the reader will encounter the most important elements of nature and reasons of attention of mowlavi to phenomena, as well as the most prominent types of images used by the poet. Among this group of mowlana's images, the most frequency and the most dominant fictional aspect is simile and following it, symbol and then metaphor succeed. Among the elements that are derived directly sometimes by from nature and form these image, the most explicit appearance is sky and its luminaries. Water and its dependent phenomena, flowers, plants, trees and fruites; also animals and birds are other the most frequency elements.

    Keywords: Mowlavi, Sonnets, Nature, Image, Theosophical poem
  • Ghahreman Shiri* Page 93

    Most of the verse and prose Gnostic works have oral and verbal aesthetics senses. Poems, proverbs, speeches, brief writings, allusion, illustrations, and most of the attractive and elegant tales are common qualities of the literature and Gnostic works. In spite of the differences in kinds and aspects of the view points from the phenomenon’s in literature and Gnostic, all the reactions and methods are common in both of them and composed from thinking, kindness and imagination in all the important literary and Gnostic works. Of course, there are a lot of music manifestations and eloquent and original elements in all the prose and Gnostic works completely. For example, Dr shafiee kadkani defines Gnostic as a very special artistic view point toward the natural world.

    Keywords: Gnostic, Imagination, poetic Experience, Artistic Gnostic
  • Fatema Askari *, Abbus Talebzadeh Shoshtari Page 109

    “Estebtan” means to go through something in order to know about a deep fact in the most encyclopedias. Bout in some of them it means “internal – discovering”, “Enteve”, “heart”, …. There are some experts believe that “heart” and “Estebtan” are not the same in their meanings, hence it is oblivious. On the other hand, the reference of “Alstebtan” plays an important role in the light of culture, encyclopedia, mystical literature, and philosophical discussions. Finding them show the interconnections between word science in Arabic language and other sciences such as “mystical literature”, and “philosophy”. This study tries to examine the narrative, literary, Quran examples to show the scientific position of term “Estebtan” in the comparative, mystical discussions and to illustrate their connections. The goal is to show term concept of “Alstebtan” as “to see and show the identity of things”, “the identity of things” in the vast region of mystical literature and philosophical discussions. There especially some philosophers who to know the identity of things around them. Therefore there are two axes in this study including: Preface to vocabulary meaning, term of “Alstebtan” in some of literary, narrative and Quran examples and Analytical study of mystical and Islamic literature.

    Keywords: Alstebtan, Internalization, the identity of things, mystical literature
  • Wahid Sabzianpour*, Sara Hasani Page 133

    In the book “Roze Khold” written by Majd Khafi, there exist lots of stories related to mysticism and piety. From eighteen chapters of this book, one chapter is devoted to mystic, two to piety and disloyalty of the world. It should be mentioned that there are also other few dispersed stories with the content of piety and mysticism in other chapters of this book. Majd Khafi has not pointed to any of these stories; and we managed to extract sources of thirty-one mystic stories from Arabic sources of before and after Majd Khafi in this paper.

    Keywords: Roze Khold, Majd Khafi, Mysticism, Sufiyaneh Stories, the Study of Sources
  • Mehdi Sharifian *, Ali Asmand Juneghani Page 156

    Mysticism is one of the most effective school of thought in Iran literature history, it has been involved in conflicts in thought, believes , while it has been considered as a social and ideological process. Then, the reasons and foundation of differences in thoughts and ideas of Mystical have been studied.

    Keywords: mysticism, conflicts, thoughts, reasons