فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 19 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خدابخش اسداللهی، نرگس مرادگنجه صفحات 11-38
    مولانا جلال الدین محمدبن سلطان العلما بهاء الدین محمدبن حسین بن احمد خطیبی بکری بلخی، که در کتاب ها از او به نام های «مولانای روم» و «مولوی» و «ملای روم» یاد کرده اند، یکی از بزرگ ترین و تواناترین گویندگان متصوفه و از عارفان نام آور و ستاره درخشنده و آفتاب فروزنده آسمان ادب فارسی، شاعر حساس، صاحب اندیشه و از متفکران بلامنازع عالم اسلام است. در این نوشتار سعی بر آن است که علاوه بر بیان اندیشه های عرفانی مولوی، احوال و اندیشه های عرفانی عالم تصوف را که مولوی به ذکر مبانی اعتقادات آنان پرداخته است، در محدوده اشارات مولوی بازگو کنیم؛ و به این طریق اهم مباحث عرفانی موردنظر مولوی را همراه با معرفی بزرگان عالم تصوف بازگو کنیم.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی معنوی، اندیشه های عرفانی، بزرگان تصوف و عرفان
  • سمیه خادمی، حجت الله جوانی صفحات 39-60
    یکی از موضوع های مورد توجه در دیوان میرزا عبدالقادر بیدل دهلوی، موضوع عشق است. واژه عشق در دیوان بیدل بسامد بالایی دارد. در این مقاله سعی برآن است که مفهوم عشق عرفانی از دیدگاه بیدل مورد بررسی قرار گیرد. بیدل برای رسیدن به خداوند راه عشق را اختیار می کند و آن را بر راه زهد ترجیح می دهد و عشق را ازلی و منشاء پیدایش عا لم و آدم می داند. بیدل مذهب و آیین خویش را عشق معرفی می کند و این عشق را خارج از حیطه اختیار خود می داند. به نظر او عقل در برابر عشق عاجز است و دل شکسته را جایگاه عشق می داند. بیدل هر کسی را محرم عشق نمی داند و اگر کسی هم به این مقام رسید حق فاش کردن آن را ندارد و کافی است که این عشق یک بار در دل روشن شود دیگر خاموش شدنی نیست و با عشق اتحاد و اتصال الهی حاصل می شود.
    کلیدواژگان: بیدل دهلوی، غزلیات، عشق، عاشق، معشوق
  • سرور خانه بیگی، شهروز جمالی صفحات 61-86
    «تمثیل» یکی از شیوه های بیانی است که از دیرباز برای تبیین و تفهیم آموزه های دینی، اخلاقی، عرفانی و... در جامعه انسانی به کار رفته است. بزرگان ادب عرفانی ما نیز، از جمله سنایی، عطار، مولوی و... از این شگرد برجسته در تفهیم اصول عرفانی و اندیشه های متعالی خود بهره برده اند و نکات ظریف و عالی غیر محسوس را به زبانی ساده و محسوس برای مخاطبان و خوانندگان آثار خود باز گفته اند.
    مقاله حاضر ضمن تعریف و کاربرد «تمثیل» از دیدگاه های دینی، ادبی، بلاغی و خطابی، به بررسی تمثیلات مشترک میان عطار و مولانا و شباهت ها و تفاوتهای میان آنها می پردازد و این نکته را آشکار می سازد که مولانا ضمن ارادت و انس با عطار و آثارش، گاه دگرگونی هایی در این تمثیلات ایجاد کرده و با بیانی نزدیک تر به زبان مردم، این تمثیلات را پروده و به کار برده است.
    کلیدواژگان: تمثیل، عطار نیشابوری، مولوی، پارابل، فابل
  • رضا حسین آبادی، داوود چوگانیان صفحات 87-112
    حمزۃ بن علی ملک اسفراینی (784 – 866 ه.ق) مشهور به شیخ آذری شاعریست عارف که به واسطه آثار منظومش وی را بیشتر در سلک شاعران قرار داده اند، اما او صاحب تالیف ارزشمندی منثور با عنوان جواهرالاسرار در حوزه عرفان نیز می باشد. این مقاله به منظور یافتن سرچشمه های فکری عرفانی آذری به بررسی محتوایی این اثر عرفانی پرداخته، که نهایتا قرآن و منابع حدیثی؛ بسیاری از منابع مکتوب متقدم عرفان و تصوف؛ مکتب ابن عربی؛ علم حروف و نقطه؛ الهامات ربانی؛ و از میان اساتید او شاه نعمت الله ولی را از عمده ترین سرچشمه های فکری او در تالیف جواهرالاسرار معرفی می نماید.
    کلیدواژگان: جواهرالاسرار، شیخ آذری، سرچشمه های فکری
  • مهدی شریفیان، میثم احمدی صفحات 113-138
    سیاحت و سفر از رسوم موکد جماعت صوفیان، و مستند به قرآن و حدیث است که با نام سیر آفاق در مقابل سیر انفس در میان این طایفه شهرت یافته، اهمیت سفر در نزد این نهانگرایان مسلمان تا جایی است که صوفیان نامبرداری چون جنید آن را از ارکان تصوف شمرده اند، سیر آفاق در ظاهر و در نگاهی اجمالی با اهداف و اغراض مشخصی نظیر کسب علم،زیارت،سماع حدیث،ریاضت نفس و غیره، بین ایشان صورت می گرفت، اما به نظر می رسد که این سفرها بیش از این عوامل و اهداف ظاهری و قشری مقاصد باطنی و نهانی را با خود به همراه داشته است و مقاصد و اغراض سیاسی اسباب سفر را فراهم می داشته است چنان که در برخی نهضت های عرفانی دگراندیش نظیر اخوان آباد در دوره صفویه سفر نوعی مبارزه با نظام حاکم تلقی گردیده است،برای یافتن این سوال زندگی و سفرهای متعدد سه صوفی نامبردار که بیشتر عمر را در هجرت گذرانده اند مورد بررسی قرار گرفت و نتایج حاصل، این نظر را فربهی و قوت بیشتری بخشید که یکی از اصلی ترین عوامل در ترک وطن و هجرت گزیدن این ارباب معرفت، مصالح اجتماعی و ساختار اندیشه سیاسی ایشان بوده است.
    کلیدواژگان: سفر، عرفان و تصوف، سیر آفاق
  • مخدره بلوکی، جواد (فرزاد) عباسی صفحات 139-158
    از نظر مولوی عشق محرک اصلی، در سیر استکمالی جهان هستی است، و این سیر شاید با حرکت جوهری در «حکمت متعالیه» بی ارتباط نباشد. هر چند تفاوتی نیز دیده می شود و آن این که مولانا حرکت استعلایی را در کل جهان هستی جاری و ساری می داند؛ ولی حرکت جوهری مربوط به جواهر است. بر اساس این پژوهش، توصیف ها و تمثیل هایی که در مثنوی برای مرگ به کار می رود به سه نوع قابل تقسیم است: حسی، که در این نوع تمثیل ها به امور محسوس و ملموس می پردازد. طبیعی، برخاسته از دامان طبیعت می باشد و بیانگر پیوند عمیق مولوی با طبیعت. و سرانجام، توصیفات خیزان که همچون ذهن سیال مولانا پرتحرک است.
    کلیدواژگان: مولوی، مرگ طبیعی و اختیاری، تجدد امثال، آب حیات، حرکت متعالیه _
  • مصطفی سالاری، سید احمد حسینی کازرونی صفحات 159-181
    در عرفان اسلامی، همواره شاهد ارائه سیمای ناخوشایند و فریبکار از دنیا هستیم. عطار یکی از قله های ادبیات عرفانی نیز سیمایی ناخوشایند از دنیا در آثار خود ارائه می دهد. این نگرش، با آن چه در دیگر مکتب های عرفانی مشاهده می شود، همسو است؛ اما آن چه مخاطب را به بازنگری این نگرش فرا می خواند، همسویی غیر قابل انکاری است که دیدگاه مطرح شده در عرفان اسلامی را به نحوه مطرح شدن دنیا در برخی از متون اسلامی پیوند می زند. در این راستا، شاهد تلاش عرفا جهت ایجاد ارتباط میان مصداق دنیا و مفاهیم خاصی هستیم که در نهایت مبین جنبه ظلمانی دنیا است؛ نظیر فریبکاری، دشمنی و...؛ در این پژوهش اندیشه دنیاگریزی در عرفان اسلامی و آثار عطار به عنوان یکی از برجسته ترین شاعران عارف، و ارتباط آن با شرایط سیاسی و اجتماعی مورد تامل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دنیاگریزی، سیمای دنیا، عرفان اسلامی، عطار
  • بهمن هوشیاری، هادی خدیور صفحات 182-199
    در نگاه اول منظومه های عاشقانه ادب پارسی تنها قصه دلدادگی های عشاقی است که در راه وصال، مراحل سخت و پر فراز و نشیب عشق را پشت سر می گذارند و در این راه دچار حوادث و اتفاقات عجیب و غریب می شوند. اما در این تحقیق نشان داده می شود که با جستار عمیق در این آثار، به این نتیجه می رسیم که این منظومه های بلند عاشقانه صرفا عشقی نیستند، بلکه سرشار از حقایق سودمند معرفتی و عرفانی اند و می توان در اعماق محتویات ابیات، اصول ثابت عرفانی را مشاهده کرد.
    در این مقاله سعی شده است برخی از جلوه های عرفانی در قالب اصطلاحات همچون: تواضع، کشف، دل، فنا و بقا... در منظومه عاشقانه « گل و نوروز » مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: منظومه عاشقانه، جلوه های عرفانی، خواجوی کرمانی
|
  • Khodabakhsh Asadollahi, Narges Moradganjeh Pages 11-38
    Molana Jalal-al-din Mohammad-ibn-soltanolalolama Bahaedin Mohammad-ibn Hosein-ibn Ahmad Khatibi Balkhi, who is known as Molana or Molavi in the literature, is one of the greatest mystic narrators and a famous man of wisdom in the Persian literature. He is also known as a sensitive poet and an intellectual person in the Islamic world. This study attempts to express Molavi’s theosophical thoughts as well as the world of mysticism or Sufism which he has mentioned its principles and beliefs.In this way we attempt to express the importance of mystical concepts from Molavi’s perspective and introduce great persons in the world of sufism.
    Keywords: Molavi, Masnavi Maanavi, Sufism thoughts
  • Somayeh Khademi, Hojatollah Javani Pages 39-60
    The love is one of the considerable subjects in the complete works of Mirza Abdolghader Bidel Dehlavi.Lore work has a high frequency in Bidel Poems. In this paper, the concept of my stical love Biddle perspectives are examined. He chose the love for attaining to God and preferred it to asceticism. He believed I am the love instead of I am the right. He introduced the love everlasting and is the spring of human creation. He also introduced his faith, the love.
    Delhavi ascribed the love, out of his power but wisdom is against the love. He considered that broken heart is place of the love. No one is confident to the love; if reached to this position, should not reveal it. Once it formed, never be lost. The end of the love is the madness. He admired the madness,who really love God. Attaining to the :union: and connection so God save him.
    Keywords: Bidel Dehlavi, the odes, love, lover, Be loved
  • Soroor Khaneh Beige, Shahooz Jamali Pages 61-86
    Allegory is one of the grandfigures of speech which has of long been applied for the expression of religious, moral and mystical teaching by great poets and writers in human societies. Our great master of mystical literature, such as Sannai, Attar and Rumi, have invariably used This technique in expressing and inculating their myststical thoughts and transcendental beliefs. Through allegory, they have communicated to their readers very subtle truths and inexpressible ideas in a simple language.
    Besides defining and discussing allegory from the religious, literary, rhetorical and expressive respect, the present article under takes to study the differences and similarities between allegries shared between Rumi‘s poems and these of Attar. Throw the study, we come to the point that through his familiarity with and respect for the allegorical poems of Attar, Rumi has taken many allegories from him and has presented them in a simpler language much closer to the language of ordinary people.
    Keywords: Allegory, Attar, Rumi, parable, fable
  • Reza Hossein¬¬ Abadi, Davood Choganian Pages 87-112
    Hamzat ibn Ali Malek Esfarayeni (784-866 A.H) called Sheykh Azari is a mystic poet. Although Azari is known because of his poetry works, but also he has a valuable prose work titled Javaher-ol-Asrar in mysticism. In this article the roots of Azari’s thoughts in Javaher-ol-Asrar has been searchedº and finally findings show that Quran and Hadith sources, many preceding mystical writings, Ibn Arabi’s School, science of letters and point, Divine inspiration, and Shah Nemat-Allah Vali are the main roots of Azari’s thoughts in writing Javaher-ol-Asrar.
    Keywords: Sheykh Azari, Javaher, ol, Asrar, the Roots of Thoughts
  • Mehdi Sharifian, Maysam Ahmadi Pages 113-138
    Journey is one of the most accentual customs of Sophism and it is documented to Quran and anecdote which called “Journey of Universe” versus “Journey of Self”. The importance of journey in this occultism point of view is highly emphatic as Jonid, one of them, believed journey is one of the pillars of sophism. In the surface of this purpose some particular goals like gaining knowledge, pray, self-lucubrating, searching for anecdotes are notable.
    But under the surface of such goals, some political notions and aims are laid; as in some deconstructive movement of mythism like Akhavan Abad in Saphavieh era, journey was a kind of quarrel with government. Searching this notion in the life of three well-known Sophies, who spent most of their life in migration, proves the idea that one of the most important causes of migration was social advisable and their political trends.
    Keywords: Travel, mysticism, Journey of self
  • Mokhaddare Boluki, Javad (Farzad) Abbasi Pages 139-158
    From point of Molana, love is main stimulus in evolution course of the universe, and maybe this course has a relation with essential movement "transcendent wisdom". Though there is a difference and Molana considers transcendental movement as a kind of current movement in the universe, but essential movementis related to essence. Based on this research, descriptions and analogies those are used for the death in Masnavi-I Manavi, are divided into three types:
    1)sensory reference to palpable and tangible things,
    2)Natural that it's arising from nature and expresses a Molana's deep tie with nature,
    3)finally, arising explanations that is fluid and dynamic as Molana's mind.
    Keywords: Molana Rumi, Natural, voluntary death, Instances revival, water of life, Transcendental movement
  • Mostafa Salari, Seyyed Ahmad Hosseini Kazerooni Pages 159-181
    In Islamic mysticism, an unpleasant and deceitful face of the world is always shown.Attar, one of the summits of the mystical literature present an unpleasant Image of the world in his works. This is the same with what is observed in other mystical schools.but what calls the audience to resee this attitude is an undeniable harmony that joins Islamic mysticism views to some Islamic texts. In this regard, we observe the Gnostics attempt to establish some links between the world’s meaning and certain concepts that represent the dark side of the world. Such as deception, hostitity, and… ­. In this article we have considered renouncing from the world Islamic mysticism and Attar’s works and their relationship with political and social conditions.
    Keywords: Islamic Mysticism, Torenounce the world, world image, Attar
  • Bahman Hoshyari, Hadi Khadivar Pages 182-199
    At first glance , The romantic epopees of persian literature are only the story of plighted lovers for uniting, have passed difficult and ascent and descent of love. In this way, they challenge with strange and weird incidents. In this article, it­ is showed that by deep investigation in these works we observe that these long romantic epopees are not merely romantic, they are full of useful mystical and palladian truths. we can observe the fixed mystical principles in the depth content of distiches . we have tried to show some of these mystical manifestations in a form of idioms such as : “courtesy, intuition, heart, mortality and perpuity etc in romantic epopee “Goolo-Noue Roze”
    Keywords: Romantic Epopee, Mystical Manifestations, Khajoo, kermani