فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 21 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ماه نظری، احمد ذاکری صفحات 11-32
    توحید، یگانه دانستن خداست و از مهم ترین محورهای تعالیم پیامبران الهی از منظر قرآن کریم به شمار می رود و یکتا پرستی از اهداف بعثت پیامبران می باشد. صفات او عین ذات اوست. هیچ صفت کمالی بیرون ذات او وجود ندارد و هرچه هست در ذات او جمع است وقابل قیاس با صفات مخلوقات او نیست. نظریه عینیت صفات با ذات، در دو مکتب کلامی اشاعره و معتزله، بر اساس قدیم بودن ذات و صفات خداوند استوار است. امام رضا(ع) خداوند را یکتا، ازلی و ابدی، قائم به ذات، عالم، دانا، لطیف، بصیر و... می داند. در این مقاله برآنیم تا توحید و صفات الهی را از منظر قرآن مجید، با انطباق دیدگاه امام رضا (ع) و بازتاب آن در ادبیات فارسی، با تکیه بر افکار توحیدی سنایی غزنوی مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: توحید و صفات الهی، قرآن، امام رضا، سنایی
  • احمد وفایی بصیر صفحات 33-64
    این مقاله با عنوان « اصالت رباعیات و اشعار منتسب به ابوسعید ابوالخیر» به شرح و نقد و بررسی آراء محققان در باب رباعیات و اشعار ابوسعید می پردازد. نگارنده در آغاز دلایل محمد منور در باب رد شعرگویی ابوسعید را با توضیحات دکتر شفیعی کدکنی آورده و سپس دلایلی را که سعید نفیسی در شعر سرودن ابوسعید اقامه کرده ارائه کرده، در ادامه نقدهایی را که دکتر شفیعی کدکنی بر این دلایل دارند بازگو شده که این نقدها در کلیت خود صائب اند البته استثنائاتی هم دارند. دلایل خود در شعر سرایی ابوسعید را ارائه کرده است. یک یا دو نص که شعر گویی ابوسعید را رد کرده اند (یعنی دو کتاب اسرارالتوحید و زندگی نامه ابوسعید نوشته ابوروح) رادر تقابل با نصی دیگر(همه نسخ قدیمی مرصادالعباد) قرار داده ایم. روش اجرای پژوهش حاضر توصیفی کتابخانه ای است و نگارنده با رجوع به منابع معتبر پایه های استدلال خویش را متقن ساخته است.
    کلیدواژگان: ابوسعید، رباعیات، انتساب، اصالت
  • جمشید باقرزاده، روشنک فولادوند، فاروق نعمتی صفحات 65-90
    عرفان علمی است که از ذات اسماء و صفات خداوند بحث می کند و این که چگونه سالک از شناخت اسماء و صفات خداوند به ذات الهی رهنمون می شود و نیز طریقه ای است که در آن دل از ناپاکی ها تصفیه و از اخلاق طبیعی دور می شود و صفات بشری در آن از میان می رود. صوفی از خواهش های نفسانی اجتناب می ورزد و به صفات روحانی نزدیک می شود و در نهایت به علوم حقیقی و باطنی دست می یابد. صوفیان باطن گروی را بر ظاهر گروی، رشد معنوی را بر شریعت پرستی و تزکیه نفس را بر تعاملات اجتماعی ترجیح می دهند. در بحث خداشناسی صوفیه بیش آن که در مورد غضب و قهر و جلال خداوند صحبت کنند،از رحمت، لطف و جمال او سخن می گویند. شاعران صوفی در اشعارشان اصطلاحات و رموز خاص خود را دارند. لذا می توان گفت شعر صوفی در واقع نوعی شعر سمبلیک و مملو از شور، شوق و غرق شدن در دریای بی کران الهی است. تیجانی یوسف بشیر، شاعر معاصر سودانی، گرایش های صوفیانه داشت و به فرقه تیجانیه منسوب بود. از همین رو، اشعارش مملو از مفاهیم تصوف است. او در سروده هایش بارها مفاهیم کشف و شهود، وحدت وجود، تجلی و شطحیات را به کار برده است. در این مقاله سعی شده تا به شیوه توصیفی- تحلیلی، اندیشه های صوفیانه در اشعار این شاعر معاصر سودانی مورد بررسی و واکاوی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تیجانی یوسف بشیر، عرفان، کشف و شهود، وحدت وجود، شطح، تجلی
  • حشمت قیصری، رقیه مهری نژاد صفحات 91-112
    زبان رمزآمیز، زبان را از صورت یک وسیله ارتباط عمومی خارج می کند و به کلمات استعداد و ظرفیت و بار معنوی تازه ای می بخشد که از محدوده معنایی آنها در فرهنگ ها بسیار فراتر می رود. به طور کلی در اشعار مولانا رمز و نماد به دو شکل دیده می شود: در قالب الفاظ و در ساختار کلی شعر که در این راستا گاه تنها واژگان در معنای فرا واقعی خود به کار رفته؛ به عنوان مثال زلف، خط، خال، قطره، دریا، ذره و گاه یک غزل به شکل نمادین به بیان حقایق و آموزه ها می پردازد. بررسی و تحقیق در غزلیات مولانا نشان می دهد تعداد بسیاری از غزلیات مبتنی بر به کارگیری نمادها و رمزها می باشد و رمز و نماد در بیان مفاهیم، آموزه ها و افکار عرفانی بیشتر مورد توجه شاعر بوده است. نماد دریا در تقابل با واژگانی چون قطره، سیل، شبنم، موج، ماهی، گوهر و... مفهوم و معنای متفاوت می یابد. مولانا از این نمادها برای تبیین مفاهیم متعدد و متنوعی چون رابطه خالق و موجودات، فنا، توحید، تجلی عشق و آفرینش، عدم و نیستی استفاده می کند. بیشترین نمود این واژه ها در بیان اندیشه رهایی از خود و وصول به حقیقت برتر و دست یابی به توحید دیده می شود.
    کلیدواژگان: مولانا، دریا، قطره، نماد، غزلیات، عرفان
  • هادی خدیور، قدمعلی سرامی، فرشاد عربی صفحات 113-140
    پرداخت تخصصی به مبحث «قوت جان» در آثار عرفا، و بویژه مولانا، علیرغم جاذبه و استعداد بالای موضوع، پهنه ای است که گوییا از مسیر قافله عرفان پژوهان، به دور مانده است و اگر هم پژوهشگران حوزه ادب عرفانی، و یا مولاناپژوهان، به مسائلی نزدیک به این موضوع پرداخته اند، محصول کارشان یا نگاهی مجمل به آراء و افکار مولانا دارد و یا حیطه کندوکاوشان، تنها زاویه ای از آن چیزی است که در دایره « قوت جان » می گنجد. منظور از «قوت جان» تمام بایسته های حیات روحانی و معنوی انسان است.
    حاصل پژوهش ما در پهنه میراث مولانا، نشان داد که از منظر او، غذای حقیقی انسان، معارف روحانی است، نه مائده های زمینی. به بیانی موجزتر، وی اهم قوت های جان آدمی را، عشق و محبت، نور، ذکر، موسیقی، دیدار یار، سماع عارفانه، سکوت، حکمت، مصاحبت ابدال و حتی جوع و غم عارفانه می داند. لذا ما در این پژوهش، کوشیده ایم، با بررسی شواهد اندیشه ای مولانا، نظرات، تجارب، اندیشه ها و باورهای وی را در خلال آثارش، حول مبحث «قوت جان» یا اصطلاحا «ماکولات روحانی» بکاویم و تجلی مولفه های مذکور به انحاء مختلف را، در ذهن و زبان وی بررسیم.
    کلیدواژگان: قوت جان، عرفان، مولانا، آثار مولانا
  • سعید عبادی جمیل، نجمه نظری صفحات 141-154
    کلام اشعری که در انطباق با بنیادهای شهودی تصوف، مذهب کلامی مسلط بر این نظام معرفتی است به سبب داشتن برخی از مولفه ها، بستر مناسبی برای شکل گیری تساهل و تسامح فراهم آورده است. تساهل و تسامحی که آفریننده زیباترین جلوه های نوع دوستی و فراتر از آن هستی دوستی صوفیانه گشته و عالم را به سبب آن که همه از جانب اوست در جایگاه معشوقی نشانده است. رابطه تساهل و کلام اشعری در نظام تصوف گاه مستقیما و بر اساس مبانی نظری ای چون جبر و کسب، جریان عاده الله ، خرق العاده و ناتوانی عقل شکل می گیرد و گاه در لفافه برآیندهای این نظام کلامی، که وحدت وجود یکی از آن هاست، به عرصه می آید. در نهایت شاید بتوان گفت بسیاری از آنچه را که می توان از آن به عنوان شاخصه های نوع دوستی یاد کرد باید در دل باورهای اشعری جست وجو کرد. امری که راه را برای تاویل زبان رمزی صوفیه و پذیرفتن امکان برداشت های متفاوت از پدیده ها باز می گذارد و مبانی تساهل در تصوف را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: کلام اشعری، تصوف، تساهل و تسامح، نسبیت حقیقت
  • مسعود سپه وندی، حسن سلطانی کوهبنانی، معصومه یار احمدی صفحات 155-167
    «وحدت وجود» از مهمترین مبانی عرفانی در اغلب مذاهب فکری و عقیدتی است که همواره مورد بحث و چالش بوده است. بر اساس این اعتقاد، عالم هستی با همه امکانات و مناسبت هایش یک وجود بیش نیست و در مرتبه فوق آن، وجود خدا قرار دارد. در عرفان اسلامی «وحدت وجود» در بین عرفا از جایگاه خاصی برخوردار است. مولانا به عنوان یکی از شعرای عارف مسلمان، بارها در قالب تمثیل های زیبا به مساله «وحدت وجود» پرداخته است. در اوپانیشادها، نیز که از منابع عمده عرفان هندی است به مساله وحدت وجود بارها اشاره شده است. در اوپانیشادها، کل عالم وجود، در ژرفا وحدت دارند و آتمن (خداوند) چون رشته نامرئی در میان دانه های تسبیح، همه موجودات را به یک دیگر مرتبط ساخته است. با توجه به اشتراکات فراوانی که در خصوص مفهوم وحدت وجود از دیدگاه مولانا و اوپانیشادها وجود دارد، مقاله حاضر در پی کشف و تفسیر این نقاط مشترک است.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، اوپانیشادها، مولانا، مثنوی، غزلیات شمس
  • سید جاسم پژوهنده، سید علی جعفری صادقی صفحات 168-187
    یکی از مسائلی که در شیوه شناسی شعر حافظ مورد بررسی است، گسستگی محور عمودی خیال و به زعم برخی حافظ پژوهان نبودن توالی مفهومی میان بیت های برخی از غزل ها است، که از این رو حافظ از زمینه سازان سبک هندی به شمار آمده است. در این جستار ما کوشیده ایم تا با عنایت به جان مایه شعر حافظ؛ یعنی عشق و بر پایه تداعی ها و گسترش معنایی برخاسته از آن، که باعث آشفتگی و گسستگی ظاهری در پیوند بیت ها می شود، کانونی شدن و پیوند دوباره ابیات و توالی آن ها را روشن نماییم. که بر این پایه افزون بر آشکار شدن پیوند نهادینه و نهانی بیت ها، نکات و معانی ظریف دیگری نیز به دست می آید.
    کلیدواژگان: عشق، متناقض نمایی، ناسازی، پیوند
|
  • Mah Nazari, Ahmad Zakeri Pages 11-32
    Monotheism, only knowing God And the most important aspects of the divine prophets taught the Quran. Monotheism is the messenger of selected targets. He is the essence of the characters God. No attribute is the essence of perfection out there What ever the nature and characteristics comparable to him and not his creatures.
    The essence of the theory of object attributes, in the words of al-Ashari school and Mutazilah, the nature and attributes of God is based on oldImam Reza, knows. the Lord God, eternal, subsisting, world-wise, gentle, Bsyrv.In this paper, we attempt to divine Tvhydvsfat the Quran, the compliance perspective, but Reza and its reflection in Persian literature, with an emphasis on integrated thinking Sanayi examine.
    Keywords: traits Unity of God, the Quran, Imam Reza, Sanaie
  • Ahmad Vafaei Basir Pages 33-64
    This article with the title “originality of poems and quatrains alleged to Abusaied Abolkheyr” is described, criticized and studied researchers’ opinions about poems and quatrains of Abusaied Abolkheyr. At first, the author has brought Mohammad Monavar reasons in rejecting Abusaieds poem-saying, by Dr. Shafiei Kadkanis descriptions and then he has brought Saeid Nafisis reasons about Abusaeid s composing poem, after that he has mentioned criticisms of Dr.Shafiei Kadkani about Saeid Nafisi s reasons that theses criticism are generally correct but there are some exceptions too. In continue, the author has mentioned his reason about Abusaeid s poem –saying. This article in some cases put two texts in contrast ( i.e. two books : Asrarotohid and Biography of Abusaeid by Aburooj, and whole of old manuscripts of the book: Mersadolebad, which affirmed composing of one another quatrain from Abusaeid except the quatrain that Mohammad Ebn Monavar has mentioned in Asrarotohid. The Method of this research is descriptive – libertarian; and the author is confirmed the bases of his reasoning referencing to the creditable resourcse.
    Keywords: Abusaeid, poems, quatrain, Relegations, originality
  • Jamsid Bagherzadeh, Roushanak Fouladvand, Faroogh Nemati Pages 65-90
    Tijani yousef Bashir (1912-1937) was a big and modern contemporary poet of sudan. His only poetical works - Ashragheh- receive attention of literati and critics. Tijani poem is a complet mirror of his individual and social life. Because he has sufia tendencies and he belong to Tijanieyeh sect, Tijani’s poems were full of Sufism concepts. He used intuition and detection concepts in his poems repetitively. In his satirical poem, he talked about unity of existence, and related it only to God and knew creatures as God’s attributes manifestation. Sometime Tijani say shatah (A maner in which sufia tell agitated speech and they are wander) as a Sufism style, because of wandering.
    He talked about metaphysical concepts such as soul, genii, death and wisdom in his poems. When we looked at his Ashragh poetical works page by page, this is obvious very well that Tijani as a person who knows the Koran by heart, used Koran verses in his poem. Because sudan was colonized by England and Tijani’s neighbors were Christian, so he believed to religion pluralism and he believed that all religions and their followers such as Christianity were pure.
    Keywords: Tijani Yusef Bashir, Mysticism, Revelation, Unity of Being, Word of Ecstasy, Manifestation
  • Heshmat Gheysari, Roghay Mehrinejad Pages 91-112
    Mystic language as a means of public communication outside And in terms of talent and potential and gives a new spiritual culture goes beyond the scope of their spiritual. Generally in the form of his poetry and mystery symbol appears: In terms of the structure of the poem, which in this context means the only words in their true cross used; For example, hair, lines, dots, drops, sea, and sometimes a little ode to symbolically express the truths and doctrines deals. Investigation shows that many of the poems of Rumi's poems are based on the use of symbols and codes And password and sign in the expression of concepts, doctrine and the more mystical poet's thoughts. Symbol sea contrasted with terms such as drip, flood, frost, waves, fish, nature and the meaning is different. Maulana symbols to explain the implications of this are numerous and varied as the relationship between Creator and creature, mortal, unity, love and creative expression, and youre not using. Most used words to express their thought and freedom from reaching the top and achieve true unity can be seen.
    Keywords: Rumi, Sea, Drop, Symbols, Lyrics, Mysticism
  • Hadi Khadivar, Ghadamali Sarrami, Farshad Arabi Pages 113-140
    Special study of "the soul food" in the learned person's works, specifically Mawlana, despite the attraction of the matter, is an open space which has not been thoroughly considered by the group of knowledge seekers. Moreover, if researchers in the domain of literary knowledge and Mawlana interests have studied subjects close to the subject of this thesis, they have either had a brief look at Mawlana's ideas, or the scope of their research is only an angle of the topic located in the circle of "the soul food". "The soul food" comprises all necessary aspects of human being's spiritual life.
    The result of our research in the scope of Mawlana's inheritance showed that in his opinion the man's actual food is intellectual learnings not worldly table-cloths. To sum up, he mentions the most important foods of soul as love, light, praise(to God), music, meeting of friend, samaa(Sufi's dancing), silence, knowledge, associating with great people, and even Gnostic hunger and sorrow. So, by studying Mawlana's thought examples, we have tried to investigate his ideas, experiences and beliefs in his works which are relevant to the subject of soul food. We have also considered in different ways the manifestation of the mentioned features in Mawlana's mind and language.
    Keywords: Soul food, Mind, language, Gnosticism, Mawlana
  • Saeid Ebadi Jamil, Najmeh Nazari Pages 141-154
    Due to some elements, Ash’ari theology –which in comformity with Intuitive foundations of Sufism, is the domniant thelogical creed of this epistemic system- has provided an adequate basis of tolerance in Sufism. The tolerance that creats the most beautiful displays of alturism, and further, loving the existence; and loves the universe because that is copmletely from Him. The connection between tolerance and Ash’ari theology, sometimes forms directly, based on theoretical bases like Determination and the Free Will, the Will of God (the Current of Ādat-Allāh), the miracle, and the inability of reason; and sometimes appears in the guise of the outcomes of this theological system, which Pantheism (the Unity of Existence) is one of them. Finally, it may be said that most of somethig that one could mention as characteristics of alturism, should be probed in Ash’ari beliefs; which leaves the way of interpreting the symbolic words of Sufis and accepting the possibilty of different interpretaions open, and forms the bases of tolerance in Sufism.
    Keywords: Ashari theology, Sufism, Tolerance, Relativity of truth
  • Masood Sepahvandi, Hasan Soltani Kohbanani, Massomeh Yarahmadi Pages 155-167
    Pantheism is one of the important bases of Gnosticism that is always very controversial.
    According to this idea, God has the highest place in the existence of the world. In Islamic Gnosticism," pantheism "has a special place among Gnostics.Molana, as a Gnostic poet, has a specific attention to pantheism, and in India Gnosticism, Opanishads paid special attention to pantheism too. Accoding to the book of Opanishads, the whole world is related to each other by God as an unseen Source.This essay tries to find and interpret the similarities between Molana's view of pantheism and Opanishad`s.
    Keywords: pantheism, Opanishads, Molana, Masnavi, The Odes of shams
  • Seyyed Jasem Pazhoohande, Seyyed Ali Jaafari Sadeghi Pages 168-187
    One of the issues studied in the stylistics of Hafiz's poetry is the vertical imagery and as some experts in this field think is the lack of coherence among the verses of a Ghazal. Hence, Hafiz has been considered as one who paved the way for the emergence of Indian style.
    In this essay, by considering the essence of Hafiz's Divan, i. e. love and based on the associations, contents, and the extension of meaning emanated from it which disturbs and separates the connection of verses, it has been tried to clarify the centerism and new connection in these verses by the help of love.
    So, in addition to clarifying the hidden and internal connections, some other points and fine meanings will be gained.
    Keywords: love, Paradox, conflict, connection