فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 32 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسنا ورمقانی * صفحات 11-37
    این مقاله تلاش دارد شعر و معماری را به عنوان دو وجه از صورت های هنر؛ از دریچه عرفان به هم نزدیک سازد. سوال این است که مفاهیم عرفانی در معماری ایران تا چه میزان با شعر فارسی مطابقت دارد. هدف تحقیق، تعیین شگردهایی است که این دو هنر برای انتقال مفاهیم عارفانه به کار می گیرد. جهت تدقیق موضوع، اشعار فردوسی که به دلیل تصویرسازی، ارتباط بیشتری با معماری دارد، تحلیل خواهد شد. مقاله با روش تحلیل تطبیقی نشان می دهد که در هر دو هنر برای بیان مفاهیم باطنی از عناصر ظاهری و اسلوبی چون فضاسازی، تصویرسازی، تشبیه و داستان پردازی بهره می گیرد؛ با این تفاوت که در شعر فردوسی از فضای خیال و در معماری از فضای واقعی استفاده می شود.
    کلیدواژگان: عرفان، شعر، هنر، معماری ایران، شاهنامه فردوسی
  • ابراهیم رحیمی زنگنه *، سحر یوسفی صفحات 38-59
    پارادوکس یا متناقض نما، یکی از شیوه های آشنایی زدایی است. متناقض نمایی از ویژگی های شعر فارسی به شمار می رود که در اشعار عرفانی، از جمله غزلیات عرفانی دیوان اشعار امام خمینی (ره) نیز جایگاهی ویژه دارد. در کنار استدلال های برهانی و منطقی ای که در شخصیت امام برجسته است، با بررسی دیوان اشعار ایشان بعد دیگری از ابعاد برجسته شخصیتشان آشکار می شود. حضرت امام (ره) در مقام یک عارف، برای بیان تجربه های ژرف عرفانی شان زبانی جز متناقض نما نمی یابد تا هم مخاطب عادت زده را به لذت ادبی برساند و هم از عهده بیان مقصود خویش برآید. این نوشتار بر آن است تا به شیوه توصیفی-تحلیلی ساختمان تصویرهای پارادوکسی را در دیوان اشعار امام خمینی(ره) بررسی کند و پیوند مفاهیم متناقض نمایی را در اشعار عرفانی ایشان بکاود.
    کلیدواژگان: عرفان، آشنایی زدایی، پارادوکس، اشعار عرفانی و دیوان امام خمینی
  • حسن اردشیری لاجیمی *، علی شیخ الاسلامی صفحات 60-76
    از مباحث مهم عرفان اسلامی، جلاء و استجلاء و کمال آنها هست. حق متعال چون کامل مطلق و دائم الفیض است عالم از او متجلی می شود و او در اشیاء ظهور می کند، ظهور حق در اشیاء را «جلاء» گویند و شهود حق خود را در غیر(آفریدگانش=مظاهرش) را استجلاء می گویند. کمال این امر در موطن انسان کامل متجلی می گردد. بعد از ابن عربی اولین عارفی که به تفصیل به این موضوع پرداخته و تبیین نموده است ، ابن فناری می باشد، حضرت امام خمینی (ره) نیز نظرات متفاوت خود را بر آرای ابن فناری ارائه نمودند، که حاصل بررسی این سه دیدگاه بهانه نوشتن این مقاله شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: جلاء، استجلاء، کمال جلاء و استجلاء، ابن عربی، ابن فناری، امام خمینی
  • امیر سلطان محمدی * صفحات 77-100
    فتح باب مثنوی، حکایت شاه و کنیزکی است که جولانگاه آراء بسیاری است. پایان تلخ و خاص آن، باعث انتقاد تلخ برخی از مولانا از یک طرف و سمبل سازی بعضی دیگر از طرفی دیگر است. اما از نظر نگارنده این داستان تبیین یک خط مشی مهمی از مرام نامه مبانی عرفانی است که سمبل سازی ها باعث مکتوم ماندن این خط مشی است. سالک برای سلوک در اولین گام باید پیری برای خود بگزیند و مانند مرده در دست غسال، تحت اراده او باشد. به آنچه او می کند، اعتراض نکند. این خط مشی را مولانا در این داستان که اول گام مثنوی است، با نیک بدنمای یک پیر به تصویر می کشد و آن عمل را چونان عمل خضر (نماد پیر) می داند که حتی درکش برای موسی نیز دشوار است. همین نکته است (قیاس نگرفتن کار پاکان با کار خود) که او را به داستان طوطی و بقال می کشاند
    کلیدواژگان: مولانا، مثنوی، شاه و کنیزک، اهمیت پیر، قیاس باطل، سمبل سازی
  • سیدرضی میرصادقی * صفحات 101-125
    عرفا، برای تبیین مواجید عرفانی خود واثبات آن ها از تمثیل استفاده می کنند. در این تحقیق پس از بررسی ویژگی های تمثیل وچگونگی کاربرد آن درتفهیم مطالب، مخصوصا مطالب عرفانی، ابتدا مباحث مورد نظر نجم الدین رازی مطرح وسپس توضیح لازم درباره آن ادا و پس از آن، تبیین نجم الدین ذکرشده و سر انجام با آوردن نمونه هایی از تمثیلات نجم الدین رازی در مرصادالعباد، نقش تمثیل بخوبی نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: تمثیل، عرفان، مرصادالعباد
  • منیژه زارعی، محمدرضا قاری *، محسن ایزدیار صفحات 126-143
    تمثیل و نماد پردازی با شخصیت های حیوانی کارکرد اساسی در متون ادبی-عرفانی دارد. سنایی و به تبع آن مولانا بسیاری از معارف و مفاهیم عرفانی را به زبان سمبلیک و در قالب فابل پرورده اند. که یکی از آن تمثیلات حیوانی شتر است که در حدیقه سنایی و مثنوی مولوی نماد: حقیقت پنهان ،عشق الاهی ،پیر ره دان و صاحب کشف وشهود ، اجل و نفس است. در آغاز تعریفی از نماد ،تمثیل وفابل و کارکرد آن در مثنوی و حدیقه می آید ، سپس حکایت هایی که در آن نماد شتر پرداخته شده بررسی می شود.
    کلیدواژگان: مثنوی، حدیقه، فابل، نماد، تمثیل
  • کورس کریم پسندی * صفحات 144-157
    یکی از راهکارهای روان شناسانه مولوی برای رسیدن به کمال و تعالی مطلوب خویش، فرایند فردیت است. مولوی در قالب فرایند فردیت می کوشد تا بین دو بعد شخصیت خویش؛ بعد هشیار و تجربه هستی بیرونی و بعد ناهشیار و تجربه هستی درونی، تعادل و توازنی هماهنگ برقرار کند تا از این طریق به انسانی کامل، خود ساخته و تعالی یافته تبدیل شود و معنایی تازه برای ادامه حیات بیابد. این مقاله به واکاوی و تبیین شخصیت مولوی بر مبنای فرایند فردیت یونگ می پردازد و نیز سیری است در جهت گیری ها و نگرش های بدیع این عارف فردیت یافته ، درباره کیفیت مکانسیم فردیت و مراحل عبور از گذرگاه صعب خود آگاهی به ناخودآگاهی؛ و این که مولوی در فردیت یافتن، تحت تاثیر کنش یا گرایش واحدی قرار نمی گیرد؛ بلکه همه کنش ها و گرایش ها با هم بیان می شوند تا اینکه در پرتو مکانیسم فردیت ، از مرز بهنجاری فرا می رود و سازش خودآگاهانه ای با مرکز درونی خویش می یابد و به گنجینه استعداد، خلاقیت و شکوفایی درونی دست می یازد و از پی آن به کمال می رسد.
    کلیدواژگان: مولوی، یونگ، نقاب، سایه، خود، فرایند فردیت
  • میثم احمدی *، یوسف کرمی صفحات 158-172
    تاویل و تفسیر اصول و آداب شریعت از رسوم نهانگرایان و صوفیان به شمار می آید. این رسم و سنت در برخی از موارد زمینه تکفیر و تبعید و زجر و قتل این جماعت را به دست قشری نگران معنی سوز و متشرعان ظاهرپرست فراهم آورده است تا جایی که بنابر بعضی از اقوال کشته شدن منصور حلاج بیشتر به دلیل تغییر و تبدیل یکی از این اصول و ارکان عبادی یعنی حج بیت الله است. اهل تصوف در باب این سفر عبادی نظرات گوناگون، ساختار شکنانه و خلاف عادتی دارند. کوشیده ایم تا در این مختصر برخی از آن عقاید و اندیشه ها را در این زمینه بررسی نماییم.
    کلیدواژگان: حج البیت، صوفیه، سفر
|
  • Hosna Varmaghani * Pages 11-37
    This paper attempts to close poetry and architecture, two aspects of the art‟s forms from view point of mysticism. The central question is that: "what extent mystical concepts of Iranian architecture correspond to those of Persian poetry?" The most important aim of this study is to determine the common characteristics of poetry and architecture of Iran and their approaches for transporting spiritual concepts. In this regard, for the purpose of clarification of the issue, the poetry of Ferdowsi, having power of visualization and the then more ability to connection with architecture, has been analyzed. The research method is comparative analytical and the result is that it has been used of apparent elements to express esoteric concepts both in Ferdowsi poem and Persian architecture. In this way, it has been used of techniques such as the making space, picture, comparison and story. This can take place in the mind in Ferdowsi poem and it can be made in real space by means of shapes, colors and material in architecture.
    Keywords: Mysticism, Poetry, Art, Iranian Architecture, Shahnameh of Ferdowsi
  • Ebrahim Rahimi Zanganeh Dr *, Sahar Yousefi Pages 38-59
    The paradox or paradoxically is one of de familiarization practices. Paradoxically is that mystical poetry, characteristics of Persian poetry too, including mystical lyrics poetry Imam Khomeini (RA) as well as a special place. In addition to the arguments of reason and logic in his character, highlighted by examining their poetry, the other aspect of the highlights of her character becomes apparent. He as a mystic to express profound experience of a religious, linguistic but paradoxically does not so the audience was accustomed to his literary pleasure and met expressed their intention cope. This article is intended to after the manner of cross-sectional images of buildings paradox, the Court of Imam Khomeini, reviews and links exponential contradictory concepts pains in his mystical poetry.
    Keywords: mysticism, De familiarization, Paradox, mystical poetry, Imam Khomeini Court
  • Amirsoltan Mohamadi * Pages 77-100
    One of the most significant and beauteous topics in Islamic Mysticism is “Jala “ and “Estejla “ and their perfection. With Ibn Araby brilliance, despite his conciseness, these two terms had been studying by the gnostics, God is the knower of own and sees himself in himself without any requirement to the others, and[while] be immersed in his perfection of glory. However since he is absolute perfection and constantly emanation, the universe is theophany of him and he has outwardness in objects. The outwardness of God in things is named “Jala”. as that, God sees himself in himself, he tends also to see himself in others, therefore he creats universe until he observes himself in manifestations, that is named “Estejla” . Estejla completely is appeared in anthropos teleios(perfect man) abode. After Ibn Araby the first mystic that deal with and explain this topic, was “Ibn fnary”. He investigated them in several part of “Mesbah Al‟ons”. Imam Khomeiny wrote several valuable interpretation in detail and explain Ibn fenary „s viewpoints in his book. So, because of importance of Imam‟s special look and interpretation, this article has been formed.
    Keywords: Mawlana, Masnavi, king, slave-girl, the importance of the wise man, void analogy, symbolization
  • Seyedrazi Mirsadeghi * Pages 101-125
    The mystics use Allegory, to explain their mystical pretense and setting them up.
    In this research, after surveying the characteristics of allegory and its application in the interpretation of the material, especially the mystical material, First was discussed the topics of Njm al-Din Razi. Then, we have Explained the explanation of Najm al-Din, and Finally by bringing examples of the allegations of Najm al-din Razi in Mersad al-ebad the role of the allegory in the presentation of mystical subjects has been well represented to demonstrate mystical topics have been well illustrated..
    Keywords: allegory, mysticism, Mersad al-ebad
  • Manije Zarei, Mohammad Rreza Ghari *, Mohsen Izadyar Pages 126-143
    Allegory and symbolism of animal characters have a fundamental function in literary-mystic texts. Sana‟i and, following that, Mowlana have cultivated many mystical concepts in symbolic language in the form of fable. One of these animal allegories is camel which is the symbol of “Hidden Truth”, “Divine Love”, “Spiritual Guide” and “Master of Revelation”, “Fate” and “Passions” in Hadighe Sana‟i and Masnavi Mowlavi.
    At the beginning, a definition of symbol, allegory and fable and its function in Masnavi and Hadighe is presented and then fables in which the symbol of camel has been used will be examined.
  • Koros Karimpasandi * Pages 144-157
    One of Molavi„s psychological approaches to get maturity and perfection is individuality process. In the frame of individuality process he attempts to make a balance between his two personality dimensions i.e the conscious dimension and the external existence experience and the inconscious dimension and the internal existence experience in order to develop a perfect, self-cultivated and sophisticated man and to get a new concept to continue the life. This article studies Molavi„s personality based on Yung„s individuality process. It„s a review on the great theosophist„s directions and approaches about the quality of individuality mechanism and passing steps from the difficult pathways of consciousness to inconsciousness. Molavi is n‟t influenced by any single action or reflection but all actions get a conscious harmony with their internal center and then they find power, talent, creativity and the hidden motive and finally reach the perfection through these steps.
    Keywords: Molavi, Yung, Veil, shadow, self, individuality process
  • Meysam Ahmadi *, Yusof Karami Pages 158-172
    The interpretation of the principles and rules of the Sharia is considered to be the secret of the secrecy and the Sufis.
    This custom has, in some cases, provided a basis for the excommunication, exile, and murder of the congregation by the prominent corruptors and the makers of Appearanceses, to the point where, according to some sources, Mansour Hallaj was killed more because of the change and conversion of one of these principles and Arkan Ebadi means Hajj Baitullah. The Sufism on this journey is widespread, deceptive, and unusual. We have tried to examine some of these ideas and ideas in this regard.
    Keywords: Hajj Baitullah, sofia, trip