فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 7 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کرم عبادی جوکندان صفحه 1

    دل آدمی که حقیقت وجودی اوست، هرگاه با خلق و خوی ناپسند چون جاه طلبی و ریاست جویی، عجب، خودبینی، غرور، تکبر و ریا و... آلوده گردد، صفای خود را از دست داده و از مقصود اصلی خود که مشاهده‌ی جمال محبوب است باز می‌ماند. ضروری است که با نور دین و علم و ایمان و با عنایت و فضل و احسان الهی و با شراب عشق و محبت که در داروخانه‌ی عارفان و طبیبان الهی محقق است، علاج و درمان یابد. این مقاله کوششی است به روش توصیفی دربیان علل پیدایش اوصاف نکوهیده‌ی اخلاقی، نسخه‌های شفابخش عرفانی و حصول ملکات فاضله‌ی انسانی، با تکیه بر کیمیای سعادت غزالی و مثنوی مولوی. نتایج حاصله تاثیر مثبت آن را به خوبی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: عرفان، اخلاق، خود پسندی، کیمیای سعادت، مثنوی
  • معصومه زندی صفحه 2

    رمان «سفر به انتهای شب» اثر لویی فردینان سلین، اولین رمان فرانسوی معاصر است که زبان گفتاری هم در گفتگوهای بین شخصیت‌ها و هم در بخش‌های روایی آن به چشم می‌خورد. سلین با نوشتن این اثر شکل نوینی از رمان نویسی را ابداع می‌کند و تحولی عظیم را نه تنها در محتوا، بلکه در سبک نوشتار پدید می‌آورد. مقاله ی حاضر که مقاله‌ای توصیفی- تحلیلی است، به مطالعه‌ی واژگان زبان گفتاری در این رمان می‌پردازد. نویسنده در این کتاب از پنج نوع واژه استفاده کرده است: واژگان آرگو، واژگان عامیانه، اصوات، نام آواها و کلماتی خاص که فقط در زبان فرانسه ی گفتاری کاربرد دارند. در پژوهش حاضر به توصیف و تحلیل واژگان فوق و روش‌های ساخت آن‌ها می‌پردازیم. از آنجا که برخی از واژگان زبان گفتاری ساختار آوایی خاص خود را دارند، بخشی از مقاله را به توصیف ویژگی‌های آوایی واژگان اختصاص داده‌ایم. تحلیل‌های به دست آمده از این پژوهش نشان می‌دهد که شمار زیادی از واژگانی که سلین در «سفر به انتهای شب» از آن‌ها استفاده کرده، جزء واژگان زبان عامیانه و گفتاری است و در زبان فرانسه ی نوشتاری کاربرد ندارد.

    کلیدواژگان: واژگان، زبان فرانسه ی گفتاری، سفر به انتهای شب، سلین
  • علی طاهری*، مسعود معتمدی صفحه 3

    رابطه ی ادبیات فارسی و ادبیات ترکی  به دلیل خویشاوندی سببی که میان آنها پیش آمده است، رابطه ای نسبتا دیر پاست. که طی قرون متمادی ضمن بهره مندی از آبشخور غنی آموزه‌های دینی همواره در تعامل با هم بوده اند. به یمن همین داد و ستد مبارک تعداد زیادی از شعرای نغزگوی هردو زبان به طبع‌آزمایی پرداخته اند. از این میان میرزا ابوالحسن راجی تبریزی، شاعر قرن سیزدهم هجری قمری، که بی تردید یکی از شعرای بزرگ ذولسانین آذربایجان است، از جمله شعرایی است که درکنار زبان ترکی به زبان فارسی نیز طبع آزمایی کرده است. چکامه‌های نغز و دلکش او در هر دو زبان، گویای قدرت فراوان او در فن شعر است. سروده های وی در حوزه ی واژگان، تصویر سازی، شکل و قالب و مضمون و محتوا شدیدا تحت تاثیر زبان فارسی و ادبیات عرفانی آن است. به ویژه رد پای این تاثیر پذیری را با حافظ بیشتر می‌توان پی‌گرفت. مقاله ی حاضر می کوشد با بررسی برداشت های عرفانی راجی از حافظ، ابعاد این تاثیر پذیری را در دیوان راجی بیابد و به خواننده عرضه دارد.

    کلیدواژگان: ادبیات فارسی، ادبیات ترکی، عرفان، حافظ، راجی
  • عبدالله نصرتی*، علیرضا روزبهانی صفحه 4

    در عرفان اسلامی پیر جایگاه ویژه‌ای دارد. مرید نیازمند راهنمایی او است تا از گمراهی‌‌ها نجات یابد و به مقصود برسد.کتاب‌های عرفانی نیز کم و بیش به ترسیم و توصیف سیمای پیر پرداخته‌اند و اهمیت, لزوم و ویژگی‌های او را به روشنی برشمرده اند. در این میان حدیقه‌ی سنایی و مثنوی مولوی از اهمیت خاصی برخوردارند و نقش بنیادی دارند. حدیقه به عنوان نخستین کتابی که مفاهیم عرفانی و اخلاقی را به طور مشخص وارد حوزه‌ی ادبیات فارسی کرده و مثنوی به عنوان کامل‌کننده‌ی این راه. سنایی با حکایات و ابیات منفرد به ویژگی‌ها و اهمیت پیر اشاره می‌کند، اما به اندازه‌ی مولانا به تشریح جزییات نمی‌پردازد. تفصیل سخنان مولانا در این زمینه و دقت او در توصیف شخصیت پیر، ناشی از تحولات جامعه است که بر عرفان و تصوف تاثیر مستقیم نهاده و نیز تکامل ادب صوفیه که به روشن شدن گوشه‌های تاریک و ناگفته‌ی عرفان منجر شده است. تکاملی که حاصل آن وجود نابغه‌ای به نام مولانا نیز می‌باشد. مقایسه‌ی جلوه‌های پیر در این دو اثر در روشن شدن برخی از گوشه‌ها و زوایای اعمال و رفتار پیر و درک صحیح این متون بی تاثیر نخواهد بود.

    کلیدواژگان: حدیقه ی سنایی، مثنوی مولوی، پیر
  • حسن قهری صارمی * صفحه 5

    کتابی که اکنون معرفی می‌شود به یقین برای بسیاری از اهل دانش و قلم ناشناخته است. «سفینه» اثری است منظوم آمیخته با نثر آهنگین از شاعری گمنام به نام قهرمان قهری از شهر ملایر که در نعت و مدح پیامبر (ص) و ایمه‌ی اطهار، بخصوص سالار شهیدان، امام حسین (ع) سروده شده است. در لابه‌لای اشعار این اثر گران بها علاوه بر نکات اخلاقی، مذهبی، حماسی و قرآنی می‌توان جلوه‌هایی از عرفان عملی را مشاهده نمود. که این خود بیانگر معرفت و سیر و سلوک شاعر است.از این روی این مقاله بر آن است تا ضمن به تصویر کشیدن صحنه‌هایی از نبرد امام شهید و یارانش با دشمنان فریب خورده و جاهل، به نکات و اصطلاحات عرفانی مطرح شده در این اثر نیز اشاره کند. یکی از اهداف شاعر معرفی حسین (ع) به عنوان انسانی کامل و عارفی پاکباز است که سالکان راه حقیقت را به سیر الی الله هدایت می‌نماید.

    کلیدواژگان: قهرمان قهری، سفینه، قصیده، شاعر
  • رضا صادقی شهپر صفحه 6

    اقلیم گرایی در داستان نویسی معاصر ایران به طور جدی از دهه ی هزار و سیصد و سی شمسی آغاز می‌شود و در دهه های چهل و پنجاه به اوج خود می‌رسد. داستان های اقلیمی غالبا بازتاب دهنده ی ویژگی‌ها و عناصر مشترکی چون فرهنگ و باورها و آداب و رسوم یک منطقه ی جغرافیایی هستند. در میان حوزه های پنج گانه ی داستان نویسی اقلیمی ایران، باید از حوزه ی داستان نویسی اقلیمی غرب یا کرمانشاه هم یاد کرد که هویت مستقلی دارد و اتفاقا عمر آن تقریبا به قدمت داستان نویسی مدرن ایران است، چرا که نخستین داستان اقلیمی که در سال هزار و سیصد و پنج شمسی چاپ شده به همین منطقه تعلق دارد. در این مقاله داستان های اقلیمی کرمانشاه، در محدوده ی زمانی انقلاب مشروطه تا انقلاب اسلامی معرفی و بررسی شده‌اند.

    کلیدواژگان: داستان نویسی معاصر ایران، داستان اقلیمی، کرمانشاه
  • عیسی داراب پور * صفحه 7

    مرگ بزرگترین رویداد زندگی هر انسان است و از دغدغه های اصلی و از معماهای ذهنی و روحی انسان ها به شمار می رود. در نظر عارفان و صوفیان، مرگ این تحول اجتناب ناپذیر، به دو گونه می باشد و هر یک اهمیت خویش را داراست: یکی مرگ اجباری و دیگری مرگ اختیاری. در نوع نخست، ایشان مرگ را نه تنها آغاز یک زندگی نو و جدید دانسته؛ بلکه آن را فرجام رنج ها و مصیبت‌های این جهانی و رسیدن به جهان آرمانی می‌دانند. در گونه ی دوم مقصود عرفا و اصحاب سیر و سلوک از مرگ اختیاری، مخالفت با نفس اماره و مطیع ساختن و مهار کردن آن است که اساسی ترین وظیفه سالک به شمار می‌رود. در نظر ایشان، گسستن زنجیر تعلقات و میراندن هواهای نفسانی و رهایی از چنبره‌ی لذات و شهوات و رستن از منیت ها و خودخواهی ها، به موت ارادی یا مرگ اختیاری تعبیر شده است. در میان عارفان، مولانا در باب مرگ (اجباری و اختیاری) نظر ژرفتری دارد و به ظرافت و زیبایی از آن سخن گفته است؛ بنابراین ما در این مقاله برآنیم که تا معنا و ابعاد این موضوع را با تکیه بر آثار وی، مورد بررسی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: عرفان، مولوی، مرگ اجباری، مرگ اختیاری
  • مهدی شریفیان*، مهدی محمدی صفحه 8

    بی‌هیچ شکی، حوزه‌ی عرفان و تصوف، مهمترین حوزه در ادبیات کلاسیک ایران است، که در آن یک حرکت درونی و باطنی به سمت جایگاه و مبدا اصلی که همان قرب الهی است، انجام ‌می‌گیرد. در مسیر حرکت، سالک با مشکلات و سختی‌های زیادی روبرو ‌می‌شود، که گاهی او را از هدف اصلی دور ‌می‌سازد. مشایخ صوفیه مریدان خود را به «ذکر» مدام سفارش می‌کردند تا مرید به این وسیله خود را از حجاب نسیان و غفلت نجات دهد و با کمک پیر به سرمنزل مقصود برسد. ذکر گفتن همراه با آداب و رسوم خاصی بوده که سالک پس از رعایت آن‌ها زیر نظر شیخ به تلقین ذکر می‌پرداخته است. در این مقاله ضمن معرفی اجمالی عرفان و تصوف اسلامی، به بیان جایگاه ذکر، آداب و رسوم آن، مراتب ذکر، مهم‌ترین ذکرها و... در ادبیات صوفیه می‌پردازیم و نظرات برخی از بزرگان و مشایخ صوفیه را درباره‌ی ذکر نقل خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: عرفان و تصوف، ذکر، سالک، پیر و شیخ
|
  • Karam Ebadi Jokandan* Page 1

    If  the heart of the man whose nature and truth are sources of his being and full  length mirror  of God is contaminated with reprehensive habit such as haughtiness and egoism conceit, hypocrisy etc, it will lose its purity and be strayed from the main purpose of creation which is the observation of God. It is necessary for it to be cured in light of science and belief, favor and kindness of God and wine of love and kindness which can be realized in pharmacy of divine physicians and sages. Therefore, this article is a descriptive one and  tries to mention the reasons for the creation of reprehensible ethical characteristic, mystic healig  prescriptions, their treatment. and achieving scholarly human characters, on the basis of Kymiyay-saādat and Mathnavi and the obtained results show its positive effects well.

    Keywords: mystics, ethics, egism, Kymiyay- saādat, mathnavi
  • Massoumeh Zandi* Page 2

    «Journey to the End of the Night», Louis- Ferdinand Céline's work, is the first contemporary French novel in which spoken language can be seen both in characters' dialogue and narrative Parts. By writing this novel, Céline  innovates a form of novel writing and brings about a great change in both content and writing Style. The present article, that is a descriptive - analytic one, deals with spoken language words in this novel. The author has used five Kinds of word in this book.  Argot, slang words, interjections, onomatopoeias, and the special words that are used just in the spoken French language. In this research I describe and analyze the above types of words and the ways they are formed. As some of the spoken language words have their special phonological structure, I  have allocated a part of this article to the description of phonetic features of the words. The results obtained from this research show that a great number of the words used by Céline in «Journey to the end of the Night» belongs to the words of informal and spoken language and they aren't used in wrriten French language.

    Keywords: Words, Spoken French, Journey to the end of the night, Céline
  • Ali Taheri *, Masud Motamedi Page 3

    Persian and Turkish literatures reflect old affinal ties. Enjoying rich foundations of religious teachings, the two have been interacting throughout the centuries. As a result of such blessed interactions, many eloquent poets have tried their hands at writing both Persian and Turkish poems, among whom, the thirteenth-century poet, Mirza Abolhassan Raji Tabrizi, is, undoubtedly, one of the greatest bilingual poets in Azarbayjan whose eloquent, intriguing chants in Persian and Turkish show his outstanding poetic abilities. Raji’s poems have greatly been influenced by the Persian language and mystic literature as far as poetic diction, imagery, form and style, subject and theme are concerned. This influence can specifically be traced back to Hafiz’s poems. Therefore, analyzing Raji’s mystical understandings/conceptions of Hafiz’s poetry, the present work aims at finding  and highlighting the different aspects of such influences in Raji’s Divan(collection of poems).

    Keywords: Persian literature, Turkish literature, Mysticism, Hafiz, Raji
  • Abdollah Nosrati *, Alireza Roozbahani Page 4

    A Spiritual leader has a high position in Islamic Gnosticism which has formed the important part of Persian literature. The disciple needs his guidance to save himself from any misleads and leads him to reach his wish. Sanaee’s Hadigheh and Molavi’s Mathnavi are such kinds of Gnosticism books that deal with principles and concepts that are rarely found in other books. Hadigheh is the first book that has determined both Gnostic and Ethical concepts in Persian literature. Mathnavi is assumed to complete a way which Sanaee was commencer of. Although Sanaee reffered to the spiritual guide and his high position, Molana did not deal with trenchant analysis. Clarifying both clarifying Molana’s speech in this field and his precious description of saint is basedon social changes which directly influenced Gnosticism, Sufism, as well as courteous development of meditation made some obscure and unsaid Gnosticism clear. This profitable development led to the emergence of such an ingenious person like Molana.

    Keywords: Sanaee’s Hadigheh. Molavi’s mathnavi.spiritual leader
  • Hasan Ghahri Saremi* Page 5

    The book being introduced introducing now , certainly is unknown to many knowledgable and pen group. “ ship “ is work in verse that associated with tunic prose of unknown poet that is called “ Ghahraman Ghahri “ from Malayer city that is sung in praise of “ Mohamad “ and Imams in particular thechief of martyrs , “ Immam Hosein “. Between poems of this valuable work , in addition to moral , religious , epic and Quranic points , we can observe manifestations of practical Gnosticism. It is represented as knowledge and route of poet. Therefore, this paper wants, in addition to imaginating stages of war of martyr Imam and his friends with ignorant enemy’s , to represents Gnostic points and terms in this effect. One of the poet’s purpose is introduction “ Hosein Imam “ as complete human and thoroughbres wise that wayfarers of fact way conducts “ khoda “ way.

    Keywords: Ghahraman Ghahri, safineh, elegiac poem, term, poet
  • Reza Sadeghi Shahpar* Page 6

    Regionalism in the contemporary Iranian story telling begins seriously in the thirtieth decade and reaches its peak in the fortieth or fiftieth decade. The regional stories reflect, mostly , the common specifications and elements such as cultures , beliefs , rules and ceremonies in the geographical area .among the five realms of regional story telling in modern Persian story. The regional story telling of Kermanshah has an independent identity and is almost as old as the modern Persian story. After presenting definition of regional story , this article counts and introduces critically western(Kermanshah)regional stories and their specifications.

    Keywords: Modern Persian story, Regional story, Kermanshah
  • Isa Darabpour* Page 7

    Death is the most important event in the life of every person and it is regarded as an intellectual and spiritual riddle of human beings. To mystics, death, this unavoidable revolution, has two types and each has its significance. One is obligatory death and another optional. In the first type, they not only regard death as the beginning of a new life but also consider it as the finality of pains and sorrows of this world and as achieving idealistic world. In the second type, the mystic persons consider optional death as opposition with ego and make it obedient and it is the basic duty of follower. Breaking the chain of dependencies and killing passions and release from pleasures of lusts and being free from selfishness and prides are regarded as optional death. Among mystics, Molana, in the field of death (obligatory and optional), has a deeper view and has paid more attention to it. Therefore, this paper investigates the meaning and dimensions of this subject by relying on his works

    Keywords: Mysticism, Molavi, obligatory death, optional death
  • Mehdi Sharifian *, Mehdi Mohammadi Page 8

    Obviously, Gnosticism and Sufism are the most important areas in the field of classic literature of Iran in which there is an inner movement towards its original source that is close to God. In the course of movement, the follower encounters a lot of problems that sometimes take him away from the main goal. Sufism sheikhs recommended steady "remembrance" to their followers so that they could rescue themselves from forgetfulness and ignorance and arrive at the destination being helped by his leader. Remembering has had special ceremonies. Doing them under the supervision of sheikh, the follower has recited remembrance. In this paper, while introducing Gnosticism and Sufism in Islam briefly, we have dealt with the place of remembrance, its ceremonies, its ranks, the most important remembrance etc. in Sufism literature. Moreover, we have analyzed the points of view of some Sufism pioneers and sheikhs concerning remembrance.

    Keywords: nosticism, Sufism, remembrance, follower, wise, sheikh