فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 31 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کورس کریم پسندی * صفحات 11-33
    یکی از مقوله های بنیادین تفکر عطار در حوزه عرفان، مقوله حجاب درونی و عرفانی است. عطار حجب راه حق، هم چون؛ حجاب عقل، حجاب هستی، حجاب جسمانیت، حجاب حرص، حجاب عزت، حجاب طاعت و عبادت و... را مانع سیر و سلوک و باعث عذاب همیشگی جان انسان می داند. در نقطه مقابل، رفع حجاب را باعث رسیدن به لذت حقیقی و پایدار، باعث استغراق در پرده فنا و رسیدن به بقا و هم چنین سبب رسیدن به مقام قرب الهی می داند. از آن جایی که مقوله حجاب، یکی از مباحث عمده در عرفان اسلامی است؛ این مقاله، به واکاوی و تبیین آن در آثار و افکار عطار می پردازد و نیز ، سیری است در اشارات تامل برانگیز این عارف دردمند ، درباره فلسفه و چرایی حجاب، منشا حجاب، انواع حجاب، اصلی ترین حجاب، عمده ترین حجب راه حق، عوامل رافع حجاب، اثرات رفع حجاب؛ و این که انسان ها باید با خرق حجاب های ظلمانی و نورانی و حجاب خودی، باعث کسب بصیرت و بینش باطنی شوند تا به حضور معنوی و شهود حقیقت دست یابند. امید است که پیروی از اندیشه های آفرینشی و معرفتی عطار، روزنه ای از نجات و رستگاری را به روی خواننده بگشاید.
    کلیدواژگان: عطار، شعر، حجاب، عرفان
  • لیلا آقایانی چاوشی * صفحات 34-49
    آیرونی از شگردهایی است که در افزایش تاثیر و عمق سخن کاربرد دارد. با توجه به پیشینه طولانی این شیوه، آیرونی به شیوه های مختلف در متون به ک ارگرفته شده است.
    مطالعات ادبی و فلسفی، گستره ظهور آیرونی را بسیار فراتر از ساختار زبانی اثر نشان داده است. مقاله پیش رو به بررسی شیوه ای در اندیشه و نگاه و زبان شمس پرداخته که ویژگی هایی آیرونیک دارد و در عین حال دقیقا متناظر با آنچه در تعاریف مشهور از آیرونی آمده نیست. مقالات شمس از متونی است که برجستگی هایی خاص از نظر وجوه آیرونیک دارد، به شکلی که می توان انواع گوناگونی از آیرونی های مشهور را در آن یافت.اما ظهور آیرونی در مقالات شمس در سطحی فراتر از یک شگرد بلاغی یا فنی ادبی هنری مطرح است. چنان که انواع گوناگونی از آیرونی های غیر کلامی همچون آیرونی سقراطی و آیرونی فلسفی نیز در آن وجود دارد. علاوه بر وجود انواعی از آیرون ی هایی مشهورکلامی و غیرکلامی، در مقالاتنوعی خاص از آیرونی وجود دارد که نم یتوان تعریفی روشن برای آن بدست داد؛ آیرونی ای که برآمده از شیوه خاص زندگانی و شخصیت شمس است و گونه ای از آیرونی عملی.
    کلیدواژگان: آیرونی، مقالات شمس، شمس تبریزی، آیرونی کلامی، آیرونی فلسفی
  • ابوالفضل غنی زاده * صفحات 50-68
    مقامات حمیدی؛ نوشته قاضی حمیدالدین ابوبکر بن عمر بن محمود، از 24 مقامه و یک خاتمه تشکیل یافته و از جمله نثرهای مصنوع قرن ششم هجری است که صنایع لفظی در « در تصوف » آن در حداکثر سطح به کار رفته است. این نوشته از باب نمونه مقامه عرفانی این کتاب را بر اساس قواعد ساختارگرایی مورد بررسی قرار داده و در پایان به این نتیجه می رسد که درونمایه این اثر ادبی همواره پند و اندرز اخلاقی- عرفانی بوده است. نویسنده آن در لغت پردازی و ترکیب سازی از هیچ کوششی فروگذاری نکرده و آغاز و پایان یک نواخت مقامات را بدون آسیب و سکته حفظ کرده است. قاضی حمیدالدین در نوشتن این مقامه بنای تعلیمی- عرفانی در نیت داشته است و از نظر شکلی از کاربرد سجع و استفاده از الفاظ فصیح و بلیغ عربی و فارسی هیچ غفلت نکرده و در تضمین و درج اشعار شعرای فارسی و تازی هنرمندی نشان داده است.
    کلیدواژگان: مقامات حمیدی، در تصوف، ساختارگرایی
  • هادی عدالت پور * صفحات 69-89
    جهان بینی صوفیانه- در همه نحله ها و فرق اهل تصوف- رنگی از ایده آلیسم و آرمان گرایی دارد؛ بدین معنی که تخیل و جنب ه های احساسی و عاطفی بیش از واقع گرایی و عقل و منطق و تجربه، بر مبانی و اصول اعتقادی و اهداف آن حکمفرماست. بسیاری از مبانی و اصول و دیدگاه های ایده آلیست ها را می توان در تصوف جستجو کرد؛ برخی از مفاهیم و نظریات و مضامین تصوف با مفاهیم و دیدگاه های ایده آلیستی مطابقت دارند؛ علاوه بر طرز تفکر ایده آلیستی، صوفیه برای بیان مفاهیم اید ه آلیستی از تعبیرات و تصویر آفرینی های خاصی استفاده کرده اند. در این مقاله به بیان برخی از مفاهیم و دیدگاه های مکتب ایده آلیسم و ایده آلیست ها در عرفان و تصوف و نیز روش های ایده آلیستی در زبان تصوف می پردازیم و نشان داده می شود که ایده آلیست ها و متصوفه به نحوی بر یکدیگر تاثیر گذاشته اند و از اندیشه های یکدیگر بهره جسته اند.
    کلیدواژگان: ایده آلیسم، نظریات ایده آلیست ها، اندیشه تصوف، زبان تصوف
  • صبا فدوی * صفحات 90-109
    رساله الطیر احمد غزالی داستانی کوتاه و رمزی به زبان فارسی در باب سیر و سلوک عارفانه است که متن آن با آیات و روایات درآمیخته، و به ابیاتی چند مزین شده است.
    غزالی در این رساله به هفت منزل: جذبه، طلب، همت، استغنا، تسلیم و رضا، قرب، فنا و بقا اشاره می کند؛ بنابراین پیش از عطار، در رساله خود به مفهوم استغنا به عنوان یکی از منازل سلوک اشاره کرده است. او آغاز سیر و سلوک عرفانی را جذبه و کشش الاهی و نهایت آن را فنا فی الله و بقا ب الله معرفی می کند و پیام محوری داستان خود را بر جذبه که یکی از عوامل یقظه است استوار می سازد. این جستار، پژوهشی توصیفی -تحلیلی است که به بررسی منازل عرفانی، درون مایه اصلی و پیام محوری این اثر می پردازد
    کلیدواژگان: رساله الطیر، احمد غزالی، منازل عرفانی، عرفان اسلامی
  • سیدعلی قاسم زاده، اسماعیل گلرخ ماسوله * صفحات 110-138
    در این مقاله آراء هجویری درباره ایمان و معرفت و رابطه میان آنها بررسی می شود. اما پیش از آن، انسان و جوانب وجودی او و آنچه نزد هجویری اسباب کسب معرفت محسوب است، مورد بررسی قرار می گیرد. ضمنا از آنجا که به نظر می رسد بین ایمان و معرفت تفاوت وجود دارد و انسان نوعا برای تحصیل این دو مجهز به اسباب و وسائطی است، لذ ا، پیش از بررسی دو موضوع معرفت و ایمان و رابطه بین آنها، شناخت این ابزارها در چگونگی کسب معرفت ضروری می نماید. همچنین در این مقاله معلوم می گردد که هجویری به رغم اعتقاد برخی از اندیشمندان و عرفا از قبیل ابن عربی، معرفت را برهانی می داند. لیکن، به نظر او برهان و استدلال سبب معرفت است نه علت آن.بنابراین، الهام که به نظر او مبنایی قطعی برای تشخیص خطا و صواب نیست نمی تواند راه به معرفت ببرد. با این همه، وحدت وجود را، که نزد اغلب متکلمان و اندیشمندان محل مناقشه بوده است، راهبردی به معرفت و ایمان تلقی می نماید. او علاوه بر اینکه آراء نحله های گوناگون را درباره ایمان بیان می کند، م یکوشد نظری معتدل در این باره اظهار نماید.
    کلیدواژگان: ایمان، کشف المحجوب، معرفت، معرفت شناسی، هجویری
  • طاهره چال دره * صفحات 139-158
    از جمله مسائل مهمی که عرفا و مشایخ طریقت بدان اهمیت زیادی میدهند مساله ذکر است، زیرا شالوده عرفان و طریقت بر همین مبنا یعنی یاد کردن خدا و ارتباط یافتن با آن ذات مقدس و یگانه استوار شده است انگیزه انتخاب این موضوع در میان موضوعات و مصطلحات بسیار عرفانی نیز همین است.از سوی دیگر در شعر این دو عارف نامی، ابنفارض حموی مصری و حافظ شیرازی میتوان تشبیه ها و تعبیرهای زیبا و بینظیری از ذکر یافت که دارای وجوه افتراق و اشتراک بسیار هستند، در این مقاله نگارنده بر آن است که ویژگی ها و لطایف ذکر را در میان اشعار این دو عارف بزرگ پارسی و عربی مورد تحلیل و بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: ذکر، ورد، ابن فارض مصري، حافظ شيرازي، محبوب
  • فاطمه یاوری *، عباسعلی وفایی صفحات 159-174
    هنر و ادب از اساسی ترین نمودارهای فرهنگ و تمدن بشری است که با لایه های عمیق ناخودآگاهی پیوند ناگسستنی دارد. بر اساس نظریه یونگ کهن الگوها )آرکی تایپ ( بن مایه ها و تصاویر نمادینی هستند که در اساطیر و فرهنگ ها ،مفاهیم مشترک و مشابهی را در ناخودآگاه بشر در طول زمان به جا گذاشته اند. در گلشن راز، کهن الگو ها ریشه در ناخودآگاهی جمعی دارند. در این مثنوی کهن الگوی آفتاب، دریا)آب( ، آتش، آیینه و سفر، تاویل و تفسیر شدند. صور مثالی یونگ را در عرفان اسلامی، اعیان ثابته می نامند .
    اندیشه های انتزاعی و شهودی در گلشن راز از قرآن و احادیث نشئت گرفته است. تحلیل نمادهای عرفانی فرصتی بود که شاعرعارف گنجینه معارف خود را به منصه ظهور برساند. در گلشن راز علاوه بر نقش کلیدی نمادها، سهم چشمگیر هنجارگریزی و آشنازدایی در برجسته سازی بیشتر ابیات موثر است. در برخی از ابیات مثنوی نمادها جایگزین حقیقت شدند. شباهت نمادهای غربی و شرقی در مفاهیم ابهام آمیز است. عارف در این مثنوی با تاویل و تفسیر، بخشی از حقیقت را به اشاره بازگو می کند.
    کلیدواژگان: کهن الگو، ناخودآگاهی جمعی:، نماد فرارونده، یونگ، گلشن راز
|
  • Koros Karimpasand * Pages 11-33
    Inner and mystic Hijab is one of the fundamental subjects in Attar's perspective. He considers the true way's hijabs like wisdom hijab, corporality hijab, greed hijab, honor hijab, Obedience and worship hijab and so on, as an obstacle for inner Journey and the cause of permanent pain of the soul.
    Removing the hijab, on the other hand, will leads to true and permanent pleasure and reaching immortality the and also being close to God.
    Since the subject of hijab is one of the major subjects in mystic, this article reviews it on Attar's books and thoughts. It is also a journey in this painful agnostic's thought provoking words about the philosophy of hijab and its existence, the source and types of it, the main hijab and the major hijab in the way to truth, the removing factors of hijab, effects of removing hijab and the fact that humans should leads themselves to light and knowledge by removing the hijab of darkness so they can gain spiritual presence and true witness. Hopefully, following Attar's noetic thoughts opens a door to salvation and redemption.
    Keywords: Attar, Poet, Hijab, Mystic
  • Leila Aqayani * Pages 34-49
    Irony is one the techniques used to improve the effectiveness of speech. This technique has been used in various ways in literary texts. Literary and philosophical studies have shown that the extent of this concept is beyond verbal structures. This paper investigates some characteristics of Shams Tabrizi's thought, view and language which seems ironic, although some of them do not correspond to the known types of irony. Maghalat-e Shams is an outstanding literary work considering ironic features so that different types of irony can be traced in. But irony in Maghalat is more than a rhetorical or literary techniqueas it includes different types of nonverbal ironies. Besides these verbal and nonverbal ironies there is an other irony in Maghalat which comes from Shams Tabrizi's way of life and personality. An irony which might be called a kind of practical irony.
    Keywords: irony, Shams Tabrizi, Maghalat-e Shams, philosophical irony, verbal irony
  • Abolfazl Ghanizade* Pages 50-68
    Penned by Ghazi Hamiddein Aboubakr ibn-e Omar ibn-e Mahmoud, Maghamat-e Hamidi includes 24 maqama, i.e. short stories and one epilogue. It is a well-known prose work dating back to 3rd century AH with rich figures of speech. In this study, four sample mystical maqamas on Sufism are analyzed based on structuralism framework. It is concluded that the essence of this literary work has been always ethical-mystical sermons. The author of Maghamat has employed wording and compoundings throughout the work and the consistent mode of the prose has been intact from the start to the end. Ghazi Hamiddein's main goal was advice, and he has stuck to rhyme and eloquent Arabic and Persian expressions with innovative moves in quotation Persian and Arabic poems.
    Keywords: The Hamidi papers, the madness, Structuralism
  • Hadi Edalatpoor * Pages 69-89
    World view of Sufism has signs of idealism in all of Sufi sects meaning specter and emotional aspects govern it's principles and aims more of realism and wisdom and experience. Many principles of idealism can be found in Sufism. Some of motifs of Sufism are in conformity with Sufism. Sufis have used special depicts to state the concepts of idealism. In this article, some of concepts of idealism and idealists in Sufism are stated And also idealistic ways in the tong of Sufism and affecting and using Idealists and Sufis for each other are stated.
    Keywords: idealism, views of idealists, thought of Sufism, word of Sufism
  • Saba Fadavi * Pages 90-109
    Ahmad Ghazali's Resalat Al-Teyr is a short and symbolic story in Persain language that is about mystical journey and mixed to the verses and traditions. Ghazali in this treatise has mentioned to seven homes: allurement, seek, attempt, opulence, resignation, proximity, mortality and survival. So he has mentioned to opulence before Attar. Ghazali introduces divine allurement and finally it is mortality and survival in Allah, and he based his central message of the story on the allurement that is one of the awakening factors. This article is cross-sectional study that explores the mystical homes, and the central and main theme's message in this treatise.
    Keywords: Resalat Al-Teyr, Ahmad Ghazali, mystical homes, Islamic mysticism
  • Ali Ghasemzadeh, Esmaeel Golrokh Masule* Pages 110-138
    In this article, Hojviri ideas about faith and knowledge and relations between them are investigated. But before that, the human and his existential aspects and what is considered to Hojviri knowledge cause, will beinvestigated. Meanwhile, since it seems there is a difference between faith and knowledge, typically human for gaining the two is equipped with toys and vehicles, therefore, before considering the knowledge and faith and relationship them, recognizing these tools in how knowledge is necessary. Also, in the article it will become clear that, despite the opinion of some scholars and mystics such as Ibn Arabi, acording to Hojviri idea the knowledge isdemonstrative. However, He beleives that the argument and reasoning are the instruments of knowledge but not its cause. So, Inspiration, that in his opinion is not a definitive basis in diagnosis of fault and correct, can‟t leadto knowledge. However, pantheism, which has been controversial among most theologians and thinkers, will be treated a strategy to the wisdom and the faith. In addition to the different opinions about faith schools, he argues, is trying to declare the moderate comments on this topic.
    Keywords: epistemology, faith, Hojviri, Kashf ol Mahjub, knowledge
  • Tahereh Chaldareh * Pages 139-158
    One of the most important that Gnostics and patriarches of the way to God pay a lot of attention to is the issue of "recitation", because the infra structure of gnosis and the way to God is based on this issue which is the remembrance of God and having relation with that unique a holly nature and this is the purpose to choose this topic among the subjects and terms in gnosis, since recitation is considered as the most important perfection string for the wayfarer to reach the reality. On the other hand, we can find unique similies and comments in the poems of these two great Iranian and Arab poets. In this article, the writer decides to analyze and investigate the characteristics and humors of recitation among these two well-known Gnostics, the Egyption EbneFarez Hamavi and Hafez Shirazi, who have many different and common dimensions.
    Keywords: mention, incantation, EbneFarez, Hafez, Beloved
  • Fatemeh Yavari *, Abbas Ali Vafaei Pages 159-174
    Art and literature are the most important evidence of human‟s civilization and culture that have unbreakable bond with deep layers of unconsciousness. Archetypes base on Jung‟s theory are the images, patterns and symbols that rise out of the collective unconscious and have left the similar and common concepts in human‟s unconscious in myths and cultures over the time. In Golshane Raz, the archetypes rise out of the collective unconscious. The archetypes in the Islamic theosophy is the standing property. The archetype in this ancient couplet-poems (Mathnavi) is interpreted as the archetypes: sun, sea (water), fire, mirror and journey. Jung's archetype in Islamic mysticism, permanent archetype is called. The concrete and abstract ideas in Golshane Raz is originated of Qurans and hadiths. Analyzing the mystical symbols was an opportunity that the gnostic poet manifests his education treasure. In Golshane Raz in addition to the key role of symbols, the salient portion of deviation and defamiliarization is effective in more highlighting the verses. In some couplet-poems, the symbols are replaced with the reality. The similarity of eastern and western symbols in concepts are ambiguous. The gnostic points to some part of reality with paraphrase and interpretation in this couplet-poem(Mathnavi).
    Keywords: archetype, collective unconscious, ultraism symbol, Jung, Golshane Raz