فهرست مطالب

Journal of Multidisciplinary Care
Volume:6 Issue: 1, 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/01/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امینه امیری *، ابوالفضل حکیمی صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    سندرم متابولیک مجموعه ای از عواملی نظیر چاقی شکمی، فشارخون بالا، قند خون بالا، تری گلیسیرید بالا و لیپوپروتئین پر چگال (HDL) پایین می باشد که ریسک دیابت، بیماری های قلبی و سکته های مغزی را افزایش می دهد. هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع سندرم متابولیک در بین پرستاران بیمارستان شهید محمدی بندرعباس است.
    روش بررسی
    این مطالعه، یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که بر روی 197 نفر از پرستاران بیمارستان شهید محمدی شهر بندرعباس طی سال 93-92 صورت گرفته است. فراوانی سندرم متابولیک با معیارهای انجمن ملی قلب/ موسسه قلب، ریه، و خون (AHA/ NHLB)، فدراسیون بین المللی دیابت (IDF)، برنامه ملی آموزش کلسترول- پانل 3 NCEP (ATP III) و معیار ایرانی سندرم متابولیک ارزیابی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی، کای- دو، تی تست، آزمون من- ویتنی و با نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    شیوع سندرم متابولیک در پرستاران، بر اساس معیار NCEP (ATP III) 7/11%، AHA/NHLBI 8/19%، IDF 2/16% و معیار ایرانی 7/12% تشخیص داده شد. بر اساس معیار NCEP (ATP III) شیوع سندرم در بین مردان، شاغلین در اورژانس و شب کار بیشتر بود هرچند نتایج آن ازنظر آماری معنی دار نبود. نتایج آزمون من ویتنی نشان داد که تفاوت معنی داری ازنظر شاخص توده بدنی بین افراد دارای سندرم متابولیک و افراد سالم وجود دارد (001/0=P).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان داد که شیوع سندرم متابولیک در بین پرستاران مشابه شیوع این سندرم در جهان است و این سندرم ارتباط معنی داری با سن، جنس، بخش کاری و شیفت کاری ندارد و تنها ارتباط معنی دار در این مطالعه با شاخص توده بدنی دیده شده است و درنهایت این سندرم نیازمند توجه و تشخیص و درمان به موقع جهت افزایش سلامت پرستاران و کاهش ناتوانی و هزینه های ناشی از عوارض آن می باشد.
    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، پرستار، شاخص توده بدنی
  • عبدالعلی شریعتی، یوسف جمشیدبیگی *، شهرام براز پردنجاتی، محمدحسین حقیقی زاده، محمد عباسی صفحات 9-18
    زمینه و هدف
    طرح تحول نظام سلامت یکی از خدمات ارزنده دولت یازدهم در حوزه سلامت به شمار می رود. هدف این مطالعه، بررسی میزان رضایتمندی پرستاران، بیماران و همراهان از اجرای طرح تحول نظام سلامت در بیمارستان های آموزشی شهر اهواز در سال 1394 بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی است. جامعه پژوهش شامل 300 نفر از پرستاران،300 بیمار و 300 همراه بیمار از بیمارستان های آموزشی شهر اهواز بود. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. نحوه نمره دهی به صورت لیکرت سه گزینه ای (رضایت کامل، رضایت متوسط و ناراضی از اجرای طرح تحول) بود. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی( میانگین، انحراف معیار)، آزمون های آماری تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات رضایت از طرح تحول سلامت بترتیب در پرستاران، همراهان و بیماران 42/6±64/30، 52/7±45/29 و 75/5±65/26 بود. نتایج نشان داد که 1/83% ناراضی، 4/16% رضایت متوسط و 5/0% کاملا راضی بودند. میزان رضایت همراهان بیمار 5/35% ناراضی، 4/55% رضایت متوسط و 1/9% کاملا راضی بودند. میزان رضایت بیماران از طرح، 5/33% ناراضی، 5/57% رضایت متوسط و 9% کاملا راضی بودند.
    نتیجه گیری
    اکثریت نمونه های پژوهش (بیمار و همراه) از اجرای طرح تحول نظام سلامت راضی بودند، اما غالب پرستاران از اجرای طرح تحول نظام سلامت ناراضی بودند؛ لذا پیشنهاد می شود این پژوهش در سایر بیمارستان ها نیز انجام شود تا نتایج آن ها با هم دیگر مقایسه گردد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، بیمار، همراه، پرستار، طرح تحول نظام سلامت
  • علی دهقانی *، رسول اسلامی اکبر، ابراهیم رحیمی، علی عباسی جهرمی، سوره خاکی صفحات 19-29
    زمینه و هدف
    رعایت اخلاق حرفه ای جزء ماهیت ذاتی پرستاری است، به طوری که رعایت ضوابط اخلاقی منجر به بهبود خدمات پرستاری شده و تسهیل آن نیز رضایتمندی گیرندگان مراقبت را بهبود می بخشد. این مطالعه با هدف تعیین عوامل تسهیل کننده رعایت اخلاق حرفه ای از دیدگاه پرستاران انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقطعی با مشارکت 120 پرستار شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی جهرم به صورت سرشماری انجام گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته 36 سوالی بود که عوامل تسهیل کننده اخلاق حرفه ای را در 3 بعد مدیریتی، فردی و بیماران بررسی می نمود. جهت بررسی روایی پرسشنامه از روایی محتوی و پایایی پرسشنامه با آلفای 93/0 تایید شد. آنالیز اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (کای دو و ضریب همبستگی) انجام گردید.
    یافته ها
    از دیدگاه پرستاران مهم ترین عامل تسهیل کننده رعایت اخلاق در بعد مدیریتی مربوط به ارتباط بین فردی مناسب سرپرستاران با کارکنان پرستاری (2/59%)، در بعد فردی مربوط به توانایی تفکر انتقادی و توان تصمیم گیری صحیح در موقعیت های چالش برانگیز اخلاقی (2/64%) و در بعد بیماران نیز مربوط به رفتار مناسب بیماران با کارکنان پرستاری (7/41%) می باشد. به طوری که مهم ترین عامل تسهیل کننده نیز توانایی تفکر انتقادی و یا توان تصمیم گیری و قضاوت صحیح در موقعیت های چالش برانگیز اخلاقی (2/64%) عنوان گردید.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه، کمک و ارتقاء قدرت تفکر نقادانه و تصمیم گیری صحیح در موقعیت های مختلف چالش برانگیز اخلاقی به کارکنان پرستاری از طریق آموزش و ارائه کارگاه های متنوع با تاکید بر چالش های اخلاقی و تدریس میتنی بر ارائه موقعیت و نمونه های شبیه سازی شده و ایفای نقش از طرف مدیران پرستاری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، عوامل تسهیل کننده، عملکرد پرستاری، پرستاران
  • فیروزه غضنفری، شیما هاشمی * صفحات 30-39
    زمینه و هدف
    اهمیت بهره وری نیروی انسانی با انگیزه پیشرفت بالا در حیات و تداوم زندگی سازمان ها نقش به سزایی دارد. امروزه بهبود کیفیت زندگی کاری کارکنان به یکی از مهم ترین اهداف سازمان تبدیل شده است. هدف از این تحقیق تعیین رابطه بین کیفیت زندگی کاری و انگیزش پیشرفت کادر درمانی بیمارستان شهدای عشایر شهر خرم آباد بود.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر از نوع توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی است. جامعه آماری در این تحقیق شامل تمامی کادر درمانی بیمارستان عشایر شهر خرم آباد در سال 1394 می باشد، به این ترتیب تعداد 205 نفر از میان آن ها به عنوان نمونه آماری با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد سنجش کیفیت زندگی کاری(QWL) و پرسشنامه هرمانز (AMQ) برای سنجش انگیزش پیشرفت، استفاده شد. روایی پرسشنامه ها توسط ده نفر از اساتید مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار های فوق به ترتیب با ضریب آلفای کرونباخ 87/0 برای پرسشنامه کیفیت زندگی کاری و 79/0 برای پرسشنامه هرمانز به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون برای سنجش ارتباط بین ابعاد کیفیت زندگی کاری و انگیزش پیشرفت و تحلیل رگرسیون چندگانه برای سنجش ضریب تعیین هر یک از مولفه های کیفیت زندگی کاری روی انگیزش پیشرفت انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهند که بین کیفیت زندگی کاری و انگیزش پیشرفت کادر درمان رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد (001/0>P، 370/0=r). بین پرداخت منصفانه و کافی و
    انگیزش پیشرفت (001/0>P، 754/0=r)، محیط کاری ایمن و بهداشتی و انگیزش پیشرفت (001/0>P، 806/0=r)، فرصت رشد و امنیت مداوم و فرسودگی شغلی (001/0>P، 692/0=r)، وابستگی اجتماعی زندگی کاری و فرسودگی شغلی (001/0>P، 760/0=r) رابطه مثبت معنی داری وجود داشت. بین فضای کلی زندگی و انگیزش پیشرفت (001/0>P، 650/0=r) و توسعه قابلیت های انسانی و انگیزش پیشرفت (001/0>P، 677/0=r) رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    در صورتی که کیفیت زندگی کاری کادر درمان بیمارستان بهبود یابد، انگیزش پیشرفت آنان نیز افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، انگیزش، پیشرفت، کارکنان، بیمارستان
  • احمد اداوی، رضا فتحی مرغملکی *، یعقوب مدملی، مصطفی مدملی صفحات 40-50
    زمینه و هدف
    پرخاشگری با برانگیختگی فیزیولوژیک می تواند به وخیم تر شدن بیماری پرفشاری خون منجر شود. در این میان استفاده از روش های غیردارویی و رویکردهای شناختی می تواند به کاهش این عوارض کمک کند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر مدیریت استرس بر پرخاشگری زنان مبتلا به پرفشاری خون می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش کارآزمایی بالینی در سال 1392 به مدت یک ماه انجام شد. جامعه آماری زنان مبتلا به فشار خون مراجعه کننده به بیمارستان 22 بهمن مسجد سلیمان بودند که با کسب رضایت آگاهانه وارد مطالعه شدند. نمونه 40 زن مبتلا به فشار خون بودند که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده و در دو گروه 20 نفری آزمون و کنترل قرار گرفتند. سپس گروه آزمون تحت آموزش مداخله گروهی شناختی رفتاری مدیریت استرس در 10 جلسه 60 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) قرار گرفتند. محتوای کلی مداخله بدین قرار بود: شناسایی خودگویی منطقی و جایگزینی افکار منطقی، آموختن انواع سبک مقابله کارآمد، آموزش تنفس دیافراگمی و آرمیدگی عضلانی، آموزش تصویرسازی ذهنی و مدیریت خشم و مهارت حل مساله و مدیریت استرس. ابزار سنجش پرسشنامه پرخاشگری اهواز بود. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SSPS و از طریق تحلیل کوواریانس چند متغیره و ضریب همبستگی پیرسون، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این پژوهش 40 زن مبتلا به فشار خون با میانگین سنی 03/35 سال وارد گردیدند. بین دو گروه آزمون و کنترل از لحاظ سن، وضعیت تاهل و شغل تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد (05/0P).
    نتیجه گیری
    آموزش مدیریت استرس می تواند به عنوان الگویی مداخله ای برای کاهش پرخاشگری در زنان مبتلا به پرفشاری خون گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس، پرخاشگری، پرفشاری خون، مداخله شناختی رفتاری، زنان
  • لاله بابانظری * صفحات 51-63
    زمینه و هدف
    حاملگی یک موقعیت جدید و منحصر به فرد است که طی آن هر مادر آبستنی تغییرات فیزیولوژیکی و روانشناختی بسیاری تجربه می کند. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش هوش معنوی بر بهزیستی روانشناختی، رضایت زناشویی و اضطراب حاملگی زنان باردار بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش نیمه آزمایشی و با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر در بر گیرنده ی تمامی زنان باردار نخست زا در شهر شیراز بود که از مرداد تا مهر 1392 به مراکز مراقبت های پیش از تولد شهر شیراز مراجعه نمودند. از میان جامعه مورد مطالعه 42 نفر (20 نفر در گروه آزمایش و 22 نفر گروه کنترل) به شیوه در دسترس انتخاب شده و قبل از شروع برنامه آموزش هوش معنوی، پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی ریف، رضایت زناشویی گلومبوک راست و اضطراب حاملگی وندنبرگ را دریافت نمودند. سپس به افراد گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای برنامه آموزش هوش معنوی بر اساس مدل تیری، نوکلاینن و اوبانی ارائه گردید؛ اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پس از انجام پس آزمون روی هر دو گروه، داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره و به وسیله نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون نشان داد، دریافت برنامه آموزش هوش معنوی تفاوت معنی داری در کاهش اضطراب حاملگی و افزایش بهزیستی روانشناختی و رضایت زناشویی بین گروه آزمایش و گروه کنترل به وجود آورده است (001/0=P).
    نتیجه گیری
    هوش معنوی یکی از مهم ترین سازه هایی است که می تواند در کاهش هیجانات منفی مانند اضطراب حاملگی و افزایش بهزیستی روانشناختی و رضایت زناشویی به نحو موثری به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، بهزیستی روانشناختی، رضایت زناشویی، اضطراب حاملگی
  • محمود کاظمیان، مسعود ابوالحلاج، حامد نظری * صفحات 64-72
    زمینه و هدف
    تامین مالی در نظام سلامت زمانی عادلانه خواهد بود که هزینه های مربوط به مراقبت های سلامت برای خانوارها برحسب توان پرداخت آن ها نه بر اساس خطر خود بیماری توزیع شده باشد. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی عدالت در تامین مالی مراقبت های دولتی سلامت براساس دو منبع اصلی تامین مالی شامل پرداخت های مستقیم خانوارها برای مراقبتهای دولتی و توزیع بودجه دولتی میباشد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است. در این مطالعه از آمارهای ثبتی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و مرکز آمار ایران، در سال 1392 استفاده شده است. متغیرهای اصلی مورد مطالعه شامل پرداخت های مستقیم خانوارها برای مراقبتهای دولتی سلامت، توزیع بودجه دولتی سلامت و درآمد خانوارها به تفکیک استانهای کشور بوده است. برای تحلیل داده ها و انجام محاسبات از نرم افزار Excel و شاخص های ضریب جینی، شاخص تمرکز و شاخص پیش رونده کاکوانی برای سنجش عدالت در تامین مالی هزینه های سلامت استفاده شده است.
    یافته ها
    در سال 1392، محاسبه شاخص ضریب جینی توزیع درآمد بین خانوارها، معادل 387/0 و شاخص تمرکز پرداخت های مستقیم خانوارها برای مراقبت های سلامت در استان های کشور معادل 056/0 به دست آمد.شاخص پیش رونده کاکوانی معادل 331/0-، شاخص تمرکز توزیع بودجه سلامت در استان های کشور معادل 05/0- و شاخص پیش رونده کاکوانی معادل 337/0- محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    ارزیابی به عمل آمده براساس شاخص های ضریب جینی، شاخص تمرکز و شاخص پیش رونده کاکوانی نشان می دهد که توزیع بودجه دولتی سلامت در استان های کشور و پرداخت های مستقیم خانوارها برای مراقبت های دولتی سلامت براساس متغیر درآمد خانوارها، غیرعادلانه می باشد.
    کلیدواژگان: عدالت در تامین مالی، مراقبت های دولتی سلامت، ضریب جینی، شاخص تمرکز، شاخص پیش رونده کاکوانی
  • فاطمه خواجه محمود، غلامحسین محمودی راد * صفحات 73-83
    زمینه و هدف
    افزایش میزان خدمات فوریتی، بار کاری زیاد و کمبود تعداد پرستاران، تاثیر به سزایی بر کیفیت مراقبت های پرستاری دارد. همزمان با این کمبود جهانی پرستاری، بسیاری از آن ها ممکن است شغل خود را ترک کرده و در قسمت های دیگری، خارج از حرفه پرستاری مشغول به کار شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان تمایل به ترک خدمت و برخی عوامل مرتبط با آن در پرستاران شاغل بیمارستان های تابع دانشگاه علوم پزشکی زابل در سال 1394 انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی همبستگی، 196 پرستار شاغل در دو بیمارستان دانشگاهی زابل به صورت سرشماری شرکت داشتند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه مشخصات فردی (9 عبارت) و پرسشنامه پیش بینی ترک خدمت محقق ساخته (45 عبارت) پس از انجام روایی و پایایی انجام شد. برای بررسی داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری فراوانی، درصد، میانگین و انحراف استاندارد، t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و تعقیب رنج توکی، من ویتنی یو و کروسکال والیس استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره تمایل به ترک خدمت پرستاران (9/29±128) بود. اکثر واحدهای پژوهش (9/69%) تمایل به ترک خدمت متوسط داشتند. در این بین عوامل اجتماعی با میانگین نمره 63/3 از 5 بیشترین تمایل به ترک خدمت را ایجاد کرده بود. میانگین ماهیت حرفه، محیط شغلی و عوامل اجتماعی مرتبط با تمایل به ترک خدمت در پرستاران مونث نسبت به مذکر به طور معنی داری بیشتر بود (052/0=P). پرستاران مورد مطالعه از تعلق شغلی متوسطی (8/63%) برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر بیانگر تمایل متوسط به ترک خدمت پرستاران و بالا بودن میانگین نمره عوامل اجتماعی است؛ لذا توجه مسئولین را به بهبود و تغییر نوع نگاه جامعه به پرستاری با همکاری رسانه های جمعی جلب می کنیم.
    کلیدواژگان: تمایل به ترک خدمت، پرستار، بیمارستان
|
  • Amineh Amiri *, Abolfazl Hakimi Pages 1-8
    Background And Aims
    The metabolic syndrome is a combination of factors such as abdominal obesity, hypertension, dyslipidemia and hyperglycemia which increase the risk of many diseases such as diabetes, heart disease and stroke.
    The aim of this study was to investigate the prevalence of metabolic syndrome among nurses in in Shahid Mohammadi hospital of Bandar Abbas.
    Methods
    This study is a descriptive cross-sectional study among 197 nurses of Shahid Mohammadi hospital of Bandar Abbas in 2013-2014. The prevalence of metabolic syndrome was assessed by American Heart Association/the National Heart, Lung, and Blood Institute (AHA/ NHLBI), International Diabetes Federation (IDF), National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III (NCEP (ATP III) and Iranian criteria. Data were analyzed using descriptive statistics, Chi-square, T-test, and Mann-Whitney Tests.
    Results
    The prevalence of metabolic syndrome among nurses were detected as 11.7%, 19.8%, 16.2% and 12.7% based on NCEP (ATP III), AHA/ NHLBI, and IDF, Iranian criteria, respectively. Based on NCEP (ATP III), the syndrome was more prevalent among men, emergency staff and night shifts. However, the results were not statistically significant. In addition, the results of Mann-Whitney showed a significant difference in BMI between individuals with metabolic syndrome and healthy people (P=0.001).
    Conclusion
    Results of this study showed that the prevalence of metabolic syndrome among nurses same as the global prevalence. Metabolic syndrome is significantly related to the body mass index. Other factors such as age, sex, working award and working shift do not have significant effect. Finally, early detection and treatment of metabolic system needs specific program in health system. This would increase nurses’ health and decrease the disability and costs due to metabolic syndrome.
    Keywords: Metabolic Syndrome, Body Mass Index, Nurse
  • Abdulali Shariati, Yousef Jamshidbeigi *, Shahram Baraz Pardnjati, Mohammed Hussain Haghighizadeh, Mohammad Abbasi Pages 9-18
    Background And Aims
    Health system reform plan is one of the valuable services of the eleventh government in the health field. This study aimed to determine of satisfaction of nurses, patients and families of health system reform plan in educational hospitals of Ahvaz, 2015.
    Methods
    This is a descriptive-analytic study. The study population consisted of three hundred nurses, three hundred patients and three hundred families from teaching hospitals in Ahvaz. Simple random sampling was done. The research instrument was a questionnaire made by researcher in three point Likert ranking (complete satisfaction, moderately satisfied and dissatisfied of health system reform plan). Data analyses were done by descriptive statistical tests (mean, standard deviation, t-test and ANOVA and using SPSS).
    Results
    The mean scores of satisfaction from health system reform plan in nurses, families and patients were 30.64±6.42, 29.45±7.52 and 26.65±5.75, respectively. Results showed that 83.1% were dissatisfied of health system reform plan, 16.4% moderately satisfied and 0.5% had complete satisfaction. 35.5% of families were dissatisfied, 55.4% moderate satisfaction and 9.1% had complete satisfaction. Also, 33.5% of patients were dissatisfied, 57.5% moderate satisfaction and 9% had complete satisfaction.
    Conclusion
    The majority of subjects (patients and families) were satisfied with the health system development plan, but the majority of nurses were dissatisfied with health development plan, it is recommended that this research be done in other hospitals as well as its results are compared with each other.
    Keywords: Satisfaction, Patient, Family, Nurse, Health development plan
  • Ali Dehghani *, Rasool Eslamiakbar, Ebrahim Rahimi, Ali Abbasi Jahromi, Soore Khaki Pages 19-29
    Background And Aims
    The compliance of professional ethics standards is inherent nature of nursing profession, so that ethical principles compliance in nursing practice leads to improve nursing service and its facilities improves satisfaction of care recipients. This study was aimed to determine facilitating factors of professional ethics compliance from the viewpoint of nurses.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted with partnership of 120 working nurses in Jahrom University of Medical Sciences hospitals and was used census method. Data gathering tool was was a questionnaire made by researcher, including 36 questions to study facilitating factors of professional ethics in management, individual and patients dimensions. The content validity and reliability with α= 0.93 were confirmed. Data analysis was done by SPSS and using descriptive Statistical tests K- square and correlation coefficient.
    Results
    From nurses viewpoint, the most important facilitating factors of ethics, in management dimension, were related to good interpersonal relationship of head nurses with nurses (59.2%), in individual dimension was connected to the critical thinking ability and right decision-making in ethical challenging situations (64.2%) and in patients dimension as well as related to proper behavior of patients with nursing staff (41.7%), So that the ability of critical thinking ability and right decision-making in ethical challenging situations (64.2%) were known as the most important facilitating factors.
    Conclusion
    Based on the study findings, the assistance and promotion of critical thinking and right decision making in ethical challenging situations to nursing staff through teaching and various workshops with a focus on ethical challenges and examples of simulation-based teaching position and also role play of the nurse managers seem necessary.
    Keywords: Professional ethics, Facilitator factors, Nursing practice, Nurse
  • Firoozeh Ghazanfari, Shima Hashemi * Pages 30-39
    Background And Aims
    The importance of labor productivity with high progress motivation has an important role in the life and survival of organizations. The aim of this study was to investigate the relationship between quality of occupational life and progress motivation in health team of Ashayer in Khorramabad.
    Methods
    This research was a descriptive correlational study. Statisical population in this research included all health team of Ashayer hospital in 2015 and 205 subjects were selected by randomized simple sampling. For collecting data, two standard questionnaires, Quality of Work Life (QWL) to measure the quality of occupational life and (AMQ) to measure the progress motivation were used. In this study, the validity of questionnaire was confirmed by ten individuals and the alpha for their reliability was about 0.87 for QWL and 0.79 for AMQ. Pearson test was used for analyzing the relationship between different dimensions of quality of occupational life and progress motivation and multiple regression test for analysis each determination of the quality of occupational life on progress motivation.
    Results
    Results showed that there was a positive and significant relationship between quality of occupational life and progress motivation (r=0.370, P
    Conclusion
    If the quality of occupational life in health team in hospital develops, the rate of motivation will increase.
    Keywords: Quality of occupational life, Progress motivation, Health team, Hospital
  • Ahmad Adavi, Reza Fathi Marghmalaki *, Yaqub Madmoli, Mostafa Madmoli Pages 40-50
    Background And Aims
    Aggression with physiological arousal can lead to worsening hypertension. The use of non-medical and cognitive approaches can help to reduce these effects. This study was aimed to investigate the effectiveness of group cognitive-behavioral stress management intervention on aggression in women with hypertension.
    Methods
    This quasi-experimental study was done with a pretest-posttest control group for a month in 2013. Statistical population were women with hypertension who admitted to 22 Bahman hospital of Masjed-Soleyman that informed consent. Samples were 40 women with hypertension who were randomly selected and divided into two groups of 20 people testing and control. Stress management cognitive behavioral training in 10 sessions of 60 minutes (twice a week) in the experimental group was provided. This intervention was generally content: Identify rational self-talk and replace rational thought, learning types coping style, diaphragmatic breath practice and muscle relaxation, mental imagery training and anger management and problem solving skills and stress management.The assessment tool was Ahvaz Aggression questionnaire. Data using SPSS software through multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and Pearson, were analyzed.
    Results
    In this study, 40 women with an average age of 35.03 years with hypertension were enrolled. There was no statistically significant difference between the experimental and control groups in terms of age, marital status and occupation (P>0.05). The results showed that stress management teaching intervention based on cognitive behavioral approach was significant on reducing aggression in the experimental group (P>0.0001).
    Conclusion
    Stress management training can be used as a model for intervention to reduce aggression in the women with hypertension.
    Keywords: Stress management, Aggression, Hypertension, Cognitive-behavioral intervention, Women
  • Dr Laleh Babanazari * Pages 51-63
    Background And Aims
    Pregnancy is a new and unique situation in which the pregnant women experience many physiological and psychological changes. The aim of the current research was to investigate on the effectiveness of spiritual intelligence training on psychological well-being, marital satisfaction and pregnancy anxiety in Shiraz.
    Methods
    This was a semi-experimental study conducted in a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all of primigravida women in Shiraz who attended the Antenatal Care Centers of Shiraz from August to October 2013. 42 persons (20 persons in experimental group and 22 persons in control group) were selected by convenience sampling. Before beginning the spiritual intelligence training program, Ryff’s Psychological Well-being Scales, Golombok-Rust Marital Satisfaction and Wendenburg Pregnancy Anxiety Questionnaires were distributed between them. Then, experimental group received 10 sessions of 90 minutes about spiritual intelligence training based on Tiri, Noklain and Ubani’s models, but the control group received no intervention. After conducting post-test on both groups, data were subjected to multivariate analysis of covariance (MANCOVA) design using software SPSS.
    Results
    The results showed that receiving spiritual intelligence training causes a significant difference in decreasing pregnancy anxiety and increasing psychological well-being and marital satisfaction between the experimental and control group (P=0.001).
    Conclusion
    Spiritual intelligence is one of the most important components that can reduce negative emotions such as pregnancy anxiety and increase psychological well-being and marital satisfaction.
    Keywords: Spiritual intelligence, Psychological well-being, Marital satisfaction, Pregnancy anxiety
  • Mahmoud Kazemian, Masuod Abolhalaj, Hamed Nazari * Pages 64-72
    Background And Aims
    Financing in the health system will be equitable when the costs of health care for households in based on their ability to pay rather than on the disease risk are were distributed. The aim of this study was to assess equity in the public health care financing based on two main sources of funding include direct payments by households for public health care and public health budget is distributed.
    Methods
    This study was descriptive analytic study, and the registration statistics of the Ministry of Health and Medical Education Statistics Center of Iran in 2013 was used. The main variables studied including direct payments by households for public health care, public health budgets and household income distribution were studied separatelyin the provinces of the country. For data analysis, Excel as calculation software was used. Indicators used in this study to assess equity in health cost financing include the Gini coefficient, concentration index and the Kakwani progressive index.
    Results
    In 2013, the Gini index of income distribution among households and the concentration index of direct payments by households for public health care in the provinces were 0.387 and 0.056, respectively. On this basis, Kakwani progressive index and the concentration index of public health budget in the provinces were obtained -0.331 and -0.05, respectively. Accordingly, Kakwani progressive index, equivalent to -0.337 percent was calculated.
    Conclusion
    The assessment made based on the Gini coefficient, concentration index, and the Kakwani progressive index show that the distribution of the public budget in the provinces of country and direct payments by households for public health care, based on the household income variable, is inequitable.
    Keywords: Equity in financing, Public health care, Gini coefficient, Concentration index, Kakwani progressive index
  • Fatemeh Khajehmahmood, Gholamhossein Mahmoudirad* Pages 73-83
    Background And Aims
    Increasing rate of emergency services, high workload and shortage of nurses have significant effects on the quality of nursing care. Along with the global shortage of nurses, many of them may leave their jobs and work out of the nursing profession. This study was aimed to determine the amount of turnover and some related factors affecting the nurses working in hospitals of Zabol University of Medical Sciences in 2015.
    Methods
    In this descriptive correlational study, there were 196 nurses, participated based on census sampling, working in two hospitals of Zabol University. An individual profile’s questionnaire (9 clauses) and a questionnaire made by researcher predicting turnover (45 clauses) after performing validity and reliability were used. Data were analyzed by SPSS software and statistical tests of frequency, percentage, mean, standard deviation, independent t-test, ANOVA, Tukey, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney.
    Results
    Mean score of their tendency to leave the job was 128±29.9, and the majority of subjects (69.9%) had moderate tendency to turnover intentions. Among all, the social factors (mean= 3.63 out of 5) had created the highest tendency for leaving their job. Average in nature of the profession, job environment and social factors associated with leaving the service was significantly higher in male than female nurses (P=0.052). as well as the subjects of the job belong to a moderate (63.8%), respectively.
    Conclusion
    The results suggest that the nurses in this study have a modest tendency for turnover. However, due to the high mean score of the social factors in this study, it is essential to take the authorities attention to improve and change the viewpoints of the society towards nursing, in cooperation with the mass media.
    Keywords: Turnover, Nurse, Hospital