فهرست مطالب

پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1395)

مجله پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد پوراسدی، وجه الله قربانی زاده، سعیده گل پرور صفحات 131-150
    زمینه و هدف
    حمایت سازمانی ادراک شده به برداشت کارکنان از میزان توجه سازمان به تلاش، سلامتی و آسایش آن ها اشاره دارد و تعهد سازمانی نیز به معنی تعلق خاطر کارکنان به اهداف سازمان است. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر حمایت سازمانی ادراک شده بر روی تعهد سازمانی بود.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی، از نظر روش پیمایشی و از دیدگاه هدف از نوع تحقیقات کاربردی بود. جامعه پژوهش شامل کارکنان مجتمع آموزشی زنان پلیس (کوثر) دانشگاه علوم انتظامی امین شهر تهران بود. از میان آن ها، نمونه ای به حجم 87 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها دو پرسش نامه حمایت سازمانی ادراک شده آیزنبرگر و تعهد سازمانی آلن و می یر بوده است که با استفاده از نرم افزارهای 20 Spss و 2 Smart pls تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    حمایت سازمانی ادراک شده به صورت مثبت و معنادار بر تعهد سازمانی تاثیرگذار بود. همچنین، حمایت سازمانی ادراک شده به صورت مثبت و معناداری بر هر یک از ابعاد تعهد سازمانی (تعهد عاطفی، تعهد هنجاری و تعهد مستمر) تاثیرگذار بود. در بین ابعاد تعهد، تعهد عاطفی بیشترین و تعهد مستمر کمترین تاثیر را در شکل گیری تعهد سازمانی کارکنان داشت.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد که با افزایش حمایت مافوق از کارکنان، توجه به رفاه و آسایش، پاداش ها و پیشرفت شغلی آنان می توان حمایت سازمانی ادراک شده کارکنان را ارتقاء بخشید که این امر پیامدهای مثبتی مانند وابستگی عاطفی، تعلق خاطر به سازمان، کاهش غیبت و ترک از سازمان را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد مستمر، تعهد هنجاری، مجتمع آموزشی زنان پلیس
  • محمد جوانمرد، رضا پور علی، رضا پارسای صفحات 151-166
    زمینه و هدف
    اگرچه امروزه زنان در اکثر ماموریت های پلیس حضور دارند، اما چنین به نظر می رسد که جامعه نیازمند حضور بیشتر این پلیس در شرایط و وضعیت های خاص همچون بروز برخی مشکلات اجتماعی یا سیاسی (واقعی یا غیرواقعی) که می تواند منجر به شکل گیری انواع ناآرامی ها، رفتارهای جمعی، آشوب ها، رفتارهای پیش بینی ناپذیر و از این قبیل از سوی قشر زنان شود؛ است. در همین راستا، این مطالعه با هدف بررسی جامعه شناختی نگرش کارکنان ناجا به تاسیس پلیس یگان ویژه زن انجام پذیرفته است.
    روش
    تحقیق حاضر از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و از حیث روش اجرا، پیمایشی است. جامعه آماری شامل کارکنان و دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی امین و کارکنان یگان ویژه تهران بزرگ است که تعداد 150 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای به عنوان حجم نمونه انتخاب و به صورت تمام شمار مورد پرسش قرارگرفته اند. برای جمع آوری داده ها، از روش میدانی و از ابزار پرسش نامه محقق ساخته استفاده و پرسش نامه طراحی شده در سه حوزه الف) ضرورت و لزوم تاسیس پلیس یگان ویژه زن؛ ب) میزان موفقیت پلیس یگان ویژه زن در ماموریت ها و ج) چالش ها و نیازمندی های پلیس یگان ویژه زن تنظیم شد.
    یافته ها
    مقادیر تی به دست آمده از آزمون تی تک نمونه ای در مورد هر سه متغیر فوق، در سطح اطمینان بیش از 99 درصد (000/0= Sig) پذیرفته و تایید شده است و میانگین پاسخ های ارائه شده توسط نمونه آماری در مورد هر سه متغیر تحقیق و شاخص های مربوطه، بر اساس طیف لیکرت (1 تا 5)، در دامنه 3 تا 5 قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    از آنجا که دامنه میانگین های محاسبه شده بیشتر از 3 است، می توان استدلال کرد که پاسخگویان با توجه به سه محور اصلی ضرورت و لزوم تاسیس، میزان موفقیت و چالش ها و نیازمندی های پلیس یگان ویژه زن، نگرش مثبتی نسبت به تاسیس پلیس یگان ویژه زن داشته اند.
    کلیدواژگان: جامعه شناختی، نگرش، تاسیس، پلیس، یگان ویژه زن
  • اکرم علیمردانی، زهره عبدالهی، اکبر استرکی صفحات 167-178
    زمینه و هدف
    ورود تعدادی از زنان در فعالیت های مجرمانه، ضرورت حضور پلیس زن را برای مقابله با آن ها بیشتر کرده است. بدیهی است برای به کارگیری موفقیت آمیز زنان پلیس در عرصه های عملیاتی همچون یگان ویژه باید راهبردها و استراتژی های به کارگیری آن ها ترسیم شود و بدین منظور، شناخت فرصت ها و تهدیدات و نقاط قوت و نقاط ضعف حضور آن ها در یگان های ویژه می تواند راه گشا باشد. لذا هدف این پژوهش پرداختن به این مقوله است.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی - پیمایشی است که با روش تجزیه وتحلیل SOWT و به کارگیری نرم افزار SPSS در جامعه آماری متشکل از کلیه افراد شاغل در یگان ویژه ناجا و اساتید دانشگاه علوم انتظامی امین با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انجام شده است. تعداد نمونه آمار انتخاب شده 61 نفر از فرماندهان، مدیران و اساتید یگان ویژه است. ابزار تحقیق پرسشنامه ای محقق ساخته است که در کل شامل 14 گویه است. در تنظیم گویه های پرسشنامه از نظرات متخصصان حوزه پلیس و یگان ویژه و محتوای مباحث مطرح شده در میزگردها و کمیته های علمی مرتبط استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد مولفه ها در به کارگیری زنان پلیس در حوزه عملیات روانی یگان ویژه در حد مطلوب است. ولی از سوی دیگر، به کارگیری آن ها در عملیات روانی با تهدید خارجی مواجه است و استراتژی مناسب به کارگیری زنان پلیس در حوزه عملیات روانی یگان ویژه باید یک استراتژی رقابتی باشد.
    کلیدواژگان: پلیس زن، یگان ویژه، فرصت ها، تهدیدات، نقاط قوت، نقاط ضعف
  • صغری ابراهیمی قوام، علی اکبر خسروی، فاطمه حیدری صفحات 179-199
    زمینه و هدف
    طرح واره های ناسازگار اولیه، الگوهای هیجانی و باورهای عمیقی که احساس فرد را درباره خود شکل می دهند، به عنوان یک عامل روانی در بررسی کیفیت زندگی مددجویان زن مورد بررسی قرارگرفته است. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه طرح واره های ناسازگار اولیه باکیفیت زندگی مددجویان زن شهر تهران است.
    روش
    از میان جامعه مددجویان زن شهر تهران در ندامتگاه شهر ری در سال 1394، تعداد 153 نفر به عنوان نمونه، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. با بررسی برخی ویژگی های جمعیت شناختی و با استفاده از پرسشنامه های فرم کوتاه، طرح واره های یانگ (SQ-SF) و کیفیت زندگی (SF-36)، اطلاعات موردنیاز جمع آوری و با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره، روابط موجود میان متغیرهای پژوهش با استفاده از نرم افزار spss بررسی و سهم هر یک از حوزه های طرح واره بر کیفیت زندگی مددجویان مشخص شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، طرح واره های حوزه های قطع ارتباط و طرد به میزان 54/0، خودگردانی و عملکرد مختل به میزان 44/0، محدودیت های مختل به میزان 26/0، دگر جهت مندی به میزان 21/0 و گوش بزنگی و بازداری بیش ازحد به میزان 26/0، با کیفیت زندگی در بعد روانی همبستگی و رابطه معنادار معکوس و منفی دارد. بین طرح واره های حوزه دگر جهت مندی و گوش بزنگی و بازداری بیش از حد با بعد جسمانی کیفیت زندگی رابطه معنادار آماری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با گسترش سطح طرح واره های ناسازگار در میان مددجویان زن، کیفیت زندگی آن ها به ویژه بعد روانی کاهش می یابد. لذا با تمرکز بر روی طرح واره ها و تلاش برای بهبود آن ها و گسترش احساس مثبت فرد نسبت به خود و محیط، می توان کیفیت زندگی آن ها را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، کیفیت زندگی، زندانی زن، ندامتگاه
  • زهرا محمدی صفحات 200-214
    زمینه و هدف
    یگان ویژه به عنوان مهم ترین راهبرد (ضد شورش)، نقش بی بدیلی در مقابله با شورش ایفا می کند. طی سال های اخیر، زنان در آشوب های خیابانی هم پای مردان به صحنه آمده اند و نبود پلیس زن در این زمینه، ممکن است شورش و آشوب را دامنه دار کند. لذا پژوهش حاضر با هدف نیاز به کارگیری پلیس زن در یگان های ویژه انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع کیفی و با رویکرد پدیدار شناختی بود. داده های پژوهش از طریق نمونه گیری هدفمند و با استفاده از تکنیک مصاحبه گروهی با یازده نفر از زنان خبره و فعال اجتماعی گردآوری شد. به منظور اعتبار داده ها و تکمیل نتایج با دو نفر از مطلعین کلیدی زن نیز مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. برای تحلیل داده ها از چارچوب موضوعی استفاده شد.
    یافته ها
    اظهارات شرکت کنندگان پیرامون مباحث انجام شده در چهار محور دسته بندی شد: 1- نقش فعال و گسترده زنان در ناآرامی ها و اغتشاشات اجتماعی؛ 2- ارزیابی مفید نقش پلیس زن در جامعه کنونی؛ 3- نیاز به آموزش پلیس زن در یگان ویژه برای مقابله با ناآرامی ها و اغتشاشات خیابانی، باوجود خشن بودن آن برای زنان؛ 4- راهکارهای پیشگیرانه و مقابله ای با ناآرامی ها و اغتشاشات.
    نتیجه گیری
    از تحلیل داده ها این نتیجه حاصل شد که با توجه به ورود زنان به حوزه های جرم خیز جدید به خصوص استفاده از آن ها در اغتشاشات و آشوب های خیابانی، به کارگیری پلیس زن در یگان ویژه ضروری است. برای پذیرش و عملکرد بهتر این نیرو باید به رعایت مسائل شرعی، زمینه سازی در جامعه، انتخاب مناسب نیرو، آموزش و تجهیز زنان علاقه مند، فعال و دارای شرایط خدمت در یگان ویژه توجه داشت.
    کلیدواژگان: نیروی انتظامی، پلیس زن، آشوب خیابانی (اغتشاش)، یگان ویژه
  • زهرا نوبهار، سمیه اصغرزاده صفحات 215-230
    زمینه و هدف
    یگان های ویژه ناجا مسئولیت اصلی مقابله با هرگونه ناآرامی های اجتماعی را بر عهده دارد. گاه مخاطب و گروه های اغتشاش کننده زنان هستند و لازم است که با گروه زنان، زنان پلیس برخورد کنند. اما به کارگیری پلیس زن در این سازمان مردانه، نیازمند توجه به الزاماتی است که بسترها و زمینه های فردی، سازمانی و اجتماعی لازم را برای حضور آن ها آماده می کند و اگر این الزامات به درستی شناخته و پرداخته نشود، می تواند باعث ناکارآمدی و نارضایتی کارکنان ، تحمیل هزینه گزاف بر سازمان و غیره شود و تشخیص آن ها باعث بهره وری سازمان می شود.
    روش
    تحقیق حاضر از نوع پژوهش کیفی با استفاده از تکنیک بحث گروهی با 35 نفر از صاحب نظران مسلط بر موضوع پلیس زن و یگان ویژه که به صورت هدفمند از میان کلیه افسران، فرماندهان و اساتید آگاه به این دو حوزه که حداقل دارای 10 سال سابقه کار مرتبط بوده، انتخاب شده تا به این سوال پاسخ دهند که الزامات به کارگیری پلیس زن در یگان ویژه چیست؟
    یافته ها
    یافته های حاصل از مفاهیم استخراج شده از بحث گروهی حاکی از آن است که در راستای به کارگیری زنان در یگان ویژه و مدیریت بهینه منابع انسانی در این حوزه در بحث تدوین استراتژی و اجرا و ارزشیابی آن الزامات و زیرساخت هایی وجود دارد که باید مدنظر قرار گیرد.
    نتیجه گیری
    برای به کارگیری پلیس زن در یگان ویژه، نیاز به تغییر و بازنگری در استراتژی های سازمانی فرماندهی یگان های ویژه است که این تغییر باید با توجه به شناخت عوامل درونی و بیرونی مرتبط با زنان (تهدیدات و فرصت ها، ضعف ها و نقاط قوت)، به کارگیری زنان در بستر فرهنگی اجتماعی ایران انتخاب شود و پس از آن، زمینه های لازم برای اجرای این استراتژی در ابعاد فردی و درون و برون سازمانی فراهم شود تا بتوان پلیس زن را در این سازمان به کار گرفت و متعاقب آن، برای جلوگیری از هرگونه خطا و بیراهه، سنجش عملکرد و بازنگری استراتژی ها در طول زمان مورد تاکید جدی است.
    کلیدواژگان: الزامات، پلیس زن، یگان ویژه، تدوین استراتژی، اجرای استراتژی، ارزشیابی استراتژی
  • حمید وطن خواه صفحات 231-252
    زمینه و هدف
    زمینه انجام این پژوهش، مشکلات موجود در عرصه اجرایی برای مدیران نیروی انتظامی در زمینه کنترل و مقابله با بحران هایی است که تعدادی از معترضان آن ها زنان می باشند که با توجه به کمبود نیروی پلیس زن در مقابله با اغتشاشگران، مشکلات مذکور در زمینه مدیریت بحران ایجاد می شود و هدف آن، بررسی مشکلات موجود و ارائه الگوی اقدامات لازم در این خصوص برای واحدهای یگان ویژه ناجا است.
    روش
    این تحقیق بر اساس نوع و هدف پژوهشی، کاربردی و با ماهیت توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری، مجموعه کارشناسان خبره یگان ویژه و ستاد ناجا با حجم نمونه 56 نفر بوده است. ابزار گردآوری، پرسشنامه محقق ساخته بر مبنای طیف لیکرت است که روایی آن از طریق روایی صوری و پایایی آن با روش باز آزمایی و از طریق آلفای کرونباخ در کل 845/0 به دست آمده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های فریدمن و تی تک نمونه ای استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد به کارگیری ظرفیت پلیس زن در یگان ویژه برای کنترل زنان اغتشاش گر در بحران ها و اعتراضات اجتماعی، تاثیر زیادی در انجام بهینه ماموریت دارد. با توجه به محدودیت جذب نیروهای جدیدالاستخدام، راهکارهای کلی افزایش ظرفیت به کارگیری زنان در یگان ویژه به ترتیب اولویت عبارت اند از: جذب نیروی تخصصی پلیس زن در حد مقدورات سازمانی، استفاده از ظرفیت جذب پلیس افتخاری زن و استفاده از ظرفیت پلیس زن موجود در سایر یگان ها.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد استمرار آموزش های تخصصی و عمومی، افزایش انگیزه های معنوی و مادی و نظارت و کنترل مستمر بر نیروهای پلیس افتخاری و سایر نیروهای پلیس زن که در اختیار یگان های ویژه قرار می گیرند، لازمه استفاده از این نیروها در یگان های ویژه است.
    کلیدواژگان: پلیس زن، پلیس افتخاری، یگان های ویژه، آموزش، نظارت و کنترل، انگیزه