فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال سوم شماره 10 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رویا عاطفی منش صفحات 5-32
    مطالعه حاضر ضمن طبقه بندی رژیم های ارزی تجربه شده در کشورهای مختلف جهان، ویژگی های اصلی و منافع و مضار هر یک از این رژیم ها را بررسی کرده و ملاحظات کلی انتخاب هر یک از رژیم های ارزی را ارائه می کند. مطالعه به این نکته اشاره می کندکه ویژگی های خاص کشورها، ترجیحات سیاستگذاران، اعتبار موسسات و سیاستگذاران و... بر انتخاب رژیم ارزی تاثیرگذارند. بدین ترتیب نه یک رژیم ارزی واحد برای همه کشورها مناسب است و نه برای یک کشور استفاده از یک رژیم ارزی در همه زمان ها می تواند مفید باشد. بخش بعدی مطالعه مقایسه ای تطبیقی از رژیم های ارزی در کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی را ارائه می کند و نشان می دهد که اغلب کشورهای عضو این سازمان، پولشان را با نرخ ثابتی به پول کشور دیگر یا سبدی از ارزهای دیگر میخکوب کرده اند. بخش پایانی مطالعه نیز به بررسی سیر تحولات رژیم ارزی ایران و چالش های پیش روی رژیم ارزی ایران پرداخته و نشان می دهد نرخ بالای تورم و فشار افزایشی دائمی روی افزایش نرخ ارز اسمی، عدم پایبندی دولت و مقام پولی به قاعده آربیتراژ، نگاه به نرخ ارز به عنوان ابزار کنترل تورم و حفظ ثبات اقتصادی و ترس از شناوری مقام پولی از مهم ترین چالش های پیش روی اقتصاد ایران می باشند که موجب شده اند تغییرات شوک گونه و اجتناب ناپذیر نرخ ارز رسمی در مقاطع 10ساله در ایران بروز کند. در پایان نیز نتیجه گیری شده که صیانت از رژیم نرخ ارز شناور مدیریت شده که رسما به عنوان رژیم نرخ ارز در ایران اعلام شده، مستلزم پیش نیازها و الزاماتی چون هدفگذاری تورم و استقلال بیشتر مقام پولی است و بدون هدفگذاری تورم تک رقمی و رعایت الزامات آن ناممکن خواهد بود.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، رژیم های ارزی، کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی
  • فرهاد نیلی، زهرا خوشنود، مهشید شاهچرا صفحات 33-66
    قوانین و مقررات با تنظیم روابط حاکم بر اجزای فعال در هر یک از محیط های اقتصادی، از جمله نظام بانکی، نقش موثری بر فضای کسب وکار ذیربط ایفا می کند. در نظام بانکی نیز بانک مرکزی با طراحی مقررات مختلف، به ویژه بخشنامه های نظارتی، گستره ابعاد مختلف فعالیت بانک ها و روابط بین آنها را به تصویر می کشد. از آنجا که در عرصه بین المللی کمیته بال الگویی را در قالب برنامه ارزیابی مالی برای نظارت موثر بانکی طراحی کرده است، ارزیابی بخشنامه های فوق در سال های اخیر در مقایسه با این الگو می تواند تصویر شفافی از فضای مقرراتی حاکم بر کسب و کار بانکی ایران را به تصویر بکشد. بررسی انجام شده در این زمینه در مقاله حاضر بیانگر خلاهای شدیدی در الگوی مقررات گذاری بانک مرکزی در نظارت بر بانک ها است، به نحوی که تنظیم فضای مناسب کسب وکار بانکی مورد توجه قرار نگرفته است. از این رو پرداختن به موارد نادیده گرفته شده، پررنگ نمودن حوزه های کمرنگ و تخصصی تر نمودن حوزه های مورد تاکید اصول نظارت موثر بانکی کمیته بال باید در دستور کار اداره مطالعات و مقررات بانکی بانک مرکزی قرار گیرد. توجه به موارد فوق در مقررات گذاری و نظارت بانک مرکزی می تواند خط مشی لازم را در شکل دهی فضای مناسب کسب وکار بانکی در اختیار بانک ها قرار دهد
    کلیدواژگان: فضای کسب وکار، قوانین و مقررات بانکی، نظارت موثر بانکی
  • محمد غفاری فرد، جمشید زاهدی صفحات 67-88
    در سال های اخیر به دنبال رقابتی شدن اقتصاد جهانی و افزایش آگاهی عمومی از مسائل مالی و سرمایه گذاری، بازار سرمایه نگاه ها را بیش از پیش به خود معطوف کرده است و اغلب شرکت ها به منظور جلب توجه سرمایه گذاران اقدام به تولید کالا و خدمات دارای کیفیت بالا و بهای تمام شده پایین می نمایند. در این بین تعدادی از شرکت ها نیز سعی می کنند با ارائه اطلاعات غیرواقعی و گمراه کننده تصویر مطلوبی از وضعیت شرکت نشان داده و خود را در سطح رقابت برای جذب سرمایه گذاران حفظ کنند. از این رو ارزیابی عملکرد شرکت ها با شاخص های مناسب و گوناگون و همچنین رتبه بندی آنها با در نظر گرفتن این شاخص ها مهم است و برای سرمایه گذاران مطلوبیت دارد. یکی از مهم ترین عوامل موثر در نتایج حاصل از مقایسه و رتبه بندی شرکت ها معیار مورد ارزیابی می باشد. در این تحقیق نسبت های مالی شرکت ها در 5 نسبت اصلی و 16 نسبت فرعی که زیرمجموعه نسبت های اصلی می باشند، به عنوان معیار رتبه بندی در نظر گرفته شده تا شرکت های صنعت ماشین آلات و تجهیزات بورس اوراق بهادار با استفاده از مدل ترکیبی AHP و TOPSIS، در سال های 1389، 1390 و 1391 مورد ارزیابی و رتبه بندی قرار گیرند. نتایج رتبه بندی نشان می دهد که صنایع پمپ سازی ایران، شرکت سرمایه گذاری پارس توشه و گروه صنعتی بوتان به ترتیب در رتبه های اول تا سوم شرکت های برتر صنایع ماشین آلات و تجهیزات قرار می گیرند..
    کلیدواژگان: صنعت ماشین آلات و تجهیزات، رتبه بندی، نسبت های مالی، AHP، TOPSIS
  • حسن گلمرادی، سجاد انجم شعاع * صفحات 89-108

    این مقاله به بررسی اثرات کوتاه مدت و بلندمدت مخارج دولت و تورم بر رشد اقتصادی با استفاده از روش خودرگرسیون با وقفه های گسترده (1389-1358) می پردازد. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین متغیرهای تورم، مخارج دولت و رشد اقتصادی یک رابطه بلندمدت وجود دارد، به طوری که مخارج دولت دارای اثرات مثبت خارجی در ایران است. تورم در کوتاه مدت و بلندمدت اثر مثبتی بر رشد اقتصادی ندارد، اما اثر مخارج عمرانی دولت بر رشد اقتصادی مثبت است. همچنین آزمون علیت گرنجری نشان می دهد که رابطه علی یک طرفه بین تورم و رشد اقتصادی و همینطور بین مخارج دولت و رشد اقتصادی وجود دارد.

    کلیدواژگان: تورم، مخارج دولت، رشد اقتصادی، خودرگرسیون با وقفه های گسترده (ARDL)
  • کیومرث شهبازی، ساناز حسینی صفحات 109-124
    هدف این مطالعه بررسی همزمان روابط بین تبلیغات، تحقیق و توسعه، درجه تمرکز، موانع ورود به بازار و سودآوری در 9 زیربخش صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی ایران طی سال های (1386-1374) طبق کد ISIC می باشد. سیستم معادلات همزمان شامل 3 معادله مربوط به متغیرهای تمرکز بازار، تبلیغات و سودآوری است که برای تخمین معادلات مربوطه از رهیافت داده های تابلویی در معادلات رگرسیون به ظاهر نامرتبط استفاده می شود. نتایج حاصل از تخمین مدل دلالت بر این دارد که متغیرهای ساختار، رفتار و عملکرد در صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی در ایران با یکدیگر ارتباط متقابل دارند. بر اساس نتایج به دست آمده هزینه های تبلیغات تاثیر چندانی بر سودآوری صنایع نداشته است و برخلاف انتظار بر تمرکز بازار تاثیر منفی داشته است. با توجه به بیشتر بودن ضریب متغیر تحقیق و توسعه نسبت به ضریب هزینه های تبلیغات در معادله سود توصیه می شود در راستای منافع اجتماعی، بخشی از هزینه های تبلیغات به سمت تحقیق و توسعه سوق داده شود.
    کلیدواژگان: عناصر بازار، صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی، معادلات رگرسیون به ظاهر نامرتبط، داده های تابلویی
  • محسن کمالی اردکانی، علی رجبی قیری صفحات 125-142
    سرمایه گذاران انفرادی در مقایسه با سرمایه گذاران عمده از امکانات کمتری جهت تصمیم گیری در بورس برخوردار می باشند. این عامل در کنار بی ثباتی ها و نوسان های سیاسی و اقتصادی، بازار سهام را با ریسک ثانویه ای ناشی از فردگرایی و غیرقابل پیش بینی بودن رفتار سرمایه گذاران مواجه می کند که ضرورت ایجاد یک سیستم مدیریت ریسک را جهت ثبات و توسعه بازار سهام ایجاب می کند. هدف این پژوهش تعیین آثار روانشناختی و عوامل موثر بر درک سرمایه گذاران از ریسک در بورس است. نتایج به دست آماده نشان داد که سیاست های مرتبط با بازار سهام، سفته بازی افراطی، کیفیت افشای اطلاعات منتشر شده توسط شرکت ها و عدم تقارن اطلاعاتی بر درک سرمایه گذاران انفرادی از ریسک تاثیر دارد. همچنین درک ریسک، تمایل به سرمایه گذاری مجدد و رضایتمندی از سرمایه گذاری، سرمایه گذاران را تحت تاثیر قرار می دهد. در نهایت می توان گفت که درک ریسک در مکانیزم روانشناختی رفتار سرمایه گذاران نقش کلیدی بازی می کند.
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، درک ریسک، مالیه رفتاری، مکانیزم های روانشناختی
  • روح الله بیات، شهلا قاسمی فلاورجانی * صفحات 143-158

    هدف این پژوهش شناخت نحوه و میزان استفاده سرمایه گذاران حرفه ای از داده های مرتبط با سود و جریان های نقدی است. داده ها در قالب یک سناریوی مالی و به صورت پرسشنامه، از نمونه ای شامل 47 مدیر از مدیران صندوق های سرمایه گذاری مشترک جمع آوری و اهمیت عوامل سود و جریان های نقدی، از نظر این مدیران سنجیده شد. به منظور تایید یا رد فرضیه های تحقیق از آزمون میانگین رتبه ای ویلکاکسون و برای رتبه بندی و تعیین میزان اهمیت عوامل سود و جریان های نقدی، از آزمون رتبه بندی فریدمن استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که سرمایه گذاران حرفه ای در تصمیم های سرمایه گذاری خود داده های مرتبط با جریان های نقدی را نسبت به داده های مرتبط با سود، در اولویت قرار می دهند. همچنین آنها در تصمیم های سرمایه گذاری خود، از اقلام صورت جریان وجوه نقد بیشتر از اقلام صورت سود و زیان استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: جریان های نقدی، سود، سرمایه گذاران حرفه ای، تصمیم گیری
  • احمد اسدزاده، نازیلا محرم جودی، الناز مهریاری صفحات 159-178
    فرار سرمایه اصطلاحی است که به جریانات داخلی ثبت نشده اطلاق می شود که در بر گیرنده دامنه وسیعی از فعالیت های قانونی و مفید اقتصادی و غیر قانونی و مضر اقتصادی است. فرار سرمایه یک مسئله نگران کننده در بین محققین است که به طور ضمنی بر حرکت غیر قانونی سرمایه از یک کشور به کشور دیگر دلالت دارد. در این پژوهش به بررسی اثر فرار سرمایه در توضیح رفتار سرمایه گذاری در کشور های منتخب منطقه منا طی سال های (2011-2005) با استفاده از تخمین زن های IRLS و GMM پرداخته شده است. به منظور در نظر گرفتن تورش در تخمین از روش IRLS استفاده شده است، نتایج آن نشان می دهد که یک ارتباط منفی بین سرمایه گذاری و فرار سرمایه وجود دارد. جهت لحاظ درون زایی نرخ رشد اقتصادی از روش تخمین GMM استفاده شده است که نتایج مربوط به تخمین زن مذکور با نتایج به دست آمده از روش تخمین IRLS از لحاظ علامت همخوانی دارد. نتیجه حاصل از روش GMM بیان می کند که اگر فرار سرمایه یک درصد افزایش (کاهش) یابد، سرمایه گذاری کل به میزان 07/0 درصد کاهش (افزایش) می یابد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، فرار سرمایه، IRLS، GMM
|
  • Roya Atefimanesh Pages 5-32
    Present study categorizes the experienced exchange rate regimes in various countries of the world، considers their main characteristics، advantages، disadvantages and finally discusses about a total consideration of each exchange regimes selection. This paper mentions those countries special characteristics، policymakers’ preferences، institute، policymaker’s credibility the choice of exchange regimes. Therefore، neither a single exchange regime is appropriate for all countries nor using one-exchange regimes is useful for a country during some years. Next part of paper presents comparative study of exchange regimes in OIC member countries and shows that most member countries، have pegged their money with a stable rate to other country’s money or basket of other exchanges. Following session considers transitions revolution of Iran’s exchange regime، its challenges and discuss about most important Iran’s economic challenges via high rate of inflation، consistent growing pressure on formal exchange rates increase، not regarding government and monetary position to arbitrage rule، considering exchange rate as inflation’s control tool، maintaining economic stability and fear of flotation of monetary position. These factors caused inevitable shocking changes in formal exchange rate in 10 years period in Iran. Finally concluded that protection of managed floating exchange rate that announced as formal exchange rate regime in Iran، needs some requirements، obligations as inflation targeting، more independent of monetary position and without targeting of single-digit inflation، its own requirements will be impossible.
    Keywords: Exchange Rate, Exchange Regimes, OIC Member Countries
  • Mahshid Shahchera Pages 33-66
    Laws and regulations with the adjusting relations in each of the economic environment including the banking system plays an important role on the relevant business environment. Banking system is also designed Central Bank regulations، regulatory guidance and the scope of various aspects of banking the relationships between them. Basel committee for effective supervision of banking in the form of financial assessment is designed to evaluate the above circulars in recent years compared to the banking business model. This paper represents serious gaps in the regulation of the Central Bank which is monitoring the banks. Therefore، this paper shows that highlighting areas of light and specialized areas to emphasis on Basel Committee principles of effective supervision of banking. According to the results، regulation and supervision of the Central Bank is necessary to the banking business.
    Keywords: Banking Business, Regulations, Central Banks, Effective Supervision of Banking
  • Pages 67-88
    in the recent years; Capital market، due to the global economic competitiveness and increasing public awareness of finance and investment، has attracted more and more attention and Most companies، in order to attract investors to produce goods and services with their high quality and low cost In the meantime، some companies try to present a good image of the find themselves in the competition to attract and retain investors. Therefore، appropriate indicators and performance evaluation of various companies and their ranking، regard to these indicators is important and suitable for investors. One of the most important factors affecting the results of the comparison and ranking of companies is evaluation criteria. In this study، the financial ratios of companies in 5 main ratios and 16 minor subset of the original، are the criteria for ranking intended to companies manufacturing machinery and equipment Exchange using hybrid models AHP and TOPSIS، during the years 1389-1391 are evaluated and ranked. Ranking results show that: Industries «Pump Iran»، Investment company «Pars tushe» and «Butane Group»، The top companies were ranked first and third Industries are machinery and equipment.
    Keywords: Industries are machinery, equipment, Ranking, financial ratios, AHP, TOPSIS
  • Hassan Golmoradi, Sajad Anjomshoaa Pages 89-108

    This Study Is Going to Explore the Short Run And Long Run Effects of Inflation And Government Expenditure On Economic Growth In Iran By Using ARDL Model And Granger Causality Test During The Period 1358-1389. The results show that there is a long term relationship between Inflation rate، economic growth and government expenditure; it means the government expenditures Has a positive externalities yield in Iran. In the short run and long run، the rate of inflation does not have a Positive effect on the economic growth but government expenditures do So. The causality test results show that there is unidirectional causality between Inflation rate and economic growth، and between economic growth and government Expenditure.

    Keywords: Inflation, Government Expenditure, Economic Growth, ARDL Model
  • Pages 109-124
    The aim of this study is to simultaneously investigate the relationship between advertising، R&D، degree of concentration، barriers to entry into market and profitability of 9 subsectors of Iranian materials and chemical products industries during the period 1995 – 2007 according to the ISIC code. Simultaneous equations system includes three equations related to variables of market concentration، advertising and profitability. The equations are estimated using seemingly unrelated regression (SUR) on a panel data set. The results indicate that the variables of structure، conduct and performance in materials and chemical products industry in Iran have a mutual and significant relationship According to the results has a negative effect on market concentration.
    Keywords: Market Elements, Materials, Chemical Products Industries, SUR, Panel Data
  • Pages 125-142
    Individual investors compared major investors have fewer features to decision-making in stock exchange. This factor with unstable and economic and political swings، faced stock exchange to secondary risk of individualism and undetectable behavior of investors that these require to establish a risk management system for optimum stability and stock market development. The target of this research is investors understanding of risk factors and psychological effects. The result show that policies related to the stock market، excessive speculation، disclosure of the information published by companies، information asymmetry، has an impact on risk perception of individual investors، also risk perception has an impact on willingness to re- invest and investment satisfaction. Finally، it can be said that the perception of risk perform a fundamental role in the mechanism of behavioral psychology investors.
    Keywords: Stock Exchange, Risk Perception, Behavioral Finance, Psychological Mechanisms
  • Rohollah Bayat, Shahla Ghasemi Falavarjani Pages 143-158

    The purpose of this study is to identify the use of Iranian professional investors through the data related to earnings and cash flows. The data has been collected by 47 fund managers in the framework of a financial scenario position and questionnaire format. Accordingly، the importance of earnings and cash flows factors have been tested among the manager. Then، in order to test the hypotheses، the Willcaxon ranking test method was applied. The results indicate that professional investors prefer relevant cash flow data to earning data in their own decisions. Also they use more cash flow statements than income statements in their own investment decision makings.

    Keywords: Cash Flow, Earning, Professional Investors, Decision Making
  • Ahmad Assadzadeh, Nazila Moharram Joudi, Elnaz Mehryari Pages 159-178
    Capital flight is a term which refers to unregistered domestic capital flows that include a broad variety of activities ranging from the legal and economically beneficial to those that are illegal and harmful to the economy. Researchers concern the most about capital flight which implicitly implies to illegal movements of capital from one country to another. In this paper، we will evaluate the effects of capital flight on total investment. We use data from 2005 until 2011 of chosen countries of MENA zone. Estimation methods are IRLS and GMM. In order to regard bias in estimation، IRLS method is used. In GMM method، growth rate is considered as endogenous variable. Results of both methods indicate that there is a negative relationship between capital flight and total investment. So that if capital flight increase for 1 percent، total investment would decrease for 0. 07 percent.
    Keywords: Investment, Capital Flight, IRLS, GMM