فهرست مطالب

سیاستهای مالی و اقتصادی - سال چهارم شماره 13 (بهار 1395)

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال چهارم شماره 13 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شعیب رستمی، ثمین کهنسال، ذکیه آذرهوش صفحات 7-26
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تطبیقی رابطه بین نسبت سود به قیمت آتی با رشد فروش و ریسک شرکت در دوره های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت در بورس اوراق بهادار تهران است. به منظور دستیابی به این هدف، با استفاده از نمونه گیری حذف سیستماتیک تعداد 67 شرکت طی بازه زمانی 1387 تا 1393 انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش ابتدا رابطه بین نسبت سود به قیمت آتی با رشد فروش مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه بر اساس ادبیات پژوهش، ما به بررسی رابطه بین نسبت فوق با ریسک شرکت پرداختیم. روش آماری مورد استفاده جهت آزمون فرضیه های پژوهش، رگرسیون چند متغیره با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته برآوردی (EGLS) است. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که در هر سه دوره کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت، نسبت سود به قیمت آتی رابطه ای منفی و معنادار با رشد فروش مورد انتظار در سال های آتی دارد. از سوی دیگر نتایج آزمون فرضیه دوم پژوهش در تمام دوره ها بیانگر آن است که رابطه معناداری بین نسبت سود به قیمت آتی با ریسک شرکت برقرار نمی باشد.
    کلیدواژگان: نسبت سود به قیمت آتی، رشد سود، ریسک شرکت، رشد فروش، تصمیمات سرمایه گذاری
  • سید جلال صادقی شریف، سعید خزایی صفحات 27-54
    بدون شک یکی از مهم ترین وظایف مدیران مالی چینش ساختار سرمایه شرکت به گونه ای بهینه است. این امر منجر به متعادل نگه داشتن سطح نااطمینانی در شرکت و بازده حداکثری ناشی از سیاست های درست در قبال ساختار سرمایه می شود. ازاین رو کشف عامل های اثرگذار بر ساختار سرمایه امری ضروری است. هدف اصلی این پژوهش بررسی اثر مستقیم و غیرمستقیم نااطمینانی اقتصاد کلان و خاص شرکت بر روی نسبت اهرمی شرکت ها از دو دیدگاه تئوری توازی شامل تئوری توازی ایستا و پویا است. برای آزمون تئوری توازی ایستا از رگرسیون پانلی اثرات ثابت و برای تئوری توازی پویا از روش رگرسیون پانلی پویا و برآوردگرهای گشتاوری تعمیم یافته استفاده شده است. برای این منظور از داده های شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران نمونه ای شامل 153 شرکت برای دوره زمانی (1392-1380) انتخاب شده است. نتایج مدل ها رابطه معنادار مثبت نااطمینانی خاص شرکت در حالت ایستا و رابطه معنادار منفی بین نااطمینانی اقتصاد کلان و خاص شرکت در حالت پویا بر نسبت اهرمی را نشان می دهد. همچنین اثر نااطمینانی اقتصاد کلان و خاص شرکت از کانال سودآوری بر اهرم در مدل پویا معنادار است و به ترتیب اثر مثبت و منفی دارد.
    کلیدواژگان: نااطمینانی اقتصاد کلان، نااطمینانی خاص شرکت، نسبت اهرمی، GMM، تئوری توازی ایستا و پویا
  • مجید زنجیردار، مونا مصلحی عراقی صفحات 55-76
    سرمایه گذاری به عنوان یک تصمیم مالی همواره دارای دو مولفه ریسک و بازدهی بوده که مبادله این دو ترکیب های گوناگون سرمایه گذاری را عرضه می نماید. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تغییرات عدم اطمینان، سود غیر منتظره هر سهم، اخبار خوب و بد پیش بینی سود هر سهم در شرایط مختلف اقتصادی بر ریسک سرمایه گذاری است. دوره زمانی پژوهش 1388 تا 1392 و نمونه آماری مشتمل بر 108 شرکت بوده که تعداد 324 داده- سال می باشد. برای بررسی فرضیه ها از رگرسیون خطی و ضریب همبستگی و جهت تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از نرم افزار Eviews نسخه 7 استفاده شده است، یافته های پژوهش حاکی از این است که میان تغییرات عدم اطمینان موجود در بازار سهام در شرایط رونق اقتصادی و ریسک سرمایه گذاری در حالت کلی رابطه معناداری وجود دارد که این رابطه در شرایط رکود اقتصادی معنادار نمی باشد. در شرایط رونق و رکود اقتصادی با افزایش سود غیرمنتظره هر سهم، ریسک سرمایه گذاری کاهش یافته و در شرایط رونق و رکود اقتصادی افزایش اخبار خوب باعث کاهش ریسک سرمایه گذاری و در شرایط رونق و رکود اقتصادی افزایش اخبار بد پیش بینی سود هر سهم باعث افزایش ریسک سرمایه گذاری می شود.
    کلیدواژگان: ریسک سرمایه گذاری، عدم اطمینان، سود غیرمنتظره هر سهم، اخبار خوب و بد پیش بینی سود هر سهم، شرایط اقتصادی، بازار سرمایه ایران
  • سیدکاظم ابراهیمی، منصور احمدی مقدم صفحات 77-94
    امروزه مقوله مدیریت سود توجه بسیاری از محققین را به خود جلب کرده است، به طوری که محققین بیشتر به دنبال دلایل و انگیزه های مدیریت سود می باشند. یکی از دلایل مدیریت سود، نرخ مالیات بر درآمد شرکت ها است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر نرخ موثر مالیاتی بر مدیریت سود است.برای این منظور، نمونه ای متشکل از 107 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1388 تا 1392 بررسی شده اند. نرخ موثر مالیاتی از طریق تقسیم هزینه مالیات بر سود قبل از مالیات محاسبه می شود. نتایج پژوهش با استفاده از الگوی رگرسیون چند متغیره و روش داده های تابلویی، بیانگر رابطه مثبتی بین نرخ موثر مالیاتی و مدیریت سود اقلام تعهدی اختیاری است. همچنین بین نرخ موثر مالیاتی و مدیریت سود واقعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مالیات بر درآمد، اقلام تعهدی اختیاری، مدیریت سود واقعی
  • فاطمه کیمیایی، محمد ارباب افضلی صفحات 95-114
    بر اساس نظریه های جدید رشد اقتصادی و اقتصاد بین الملل بهبود شاخص های نهادی می تواند از طریق ایجاد فضای رقابتی و بازاری مطمئن و نیز کاهش هزینه های مبادلاتی موجب افزایش قدرت رقابت پذیری و توسعه صادرات گردد. بر این اساس هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر عوامل نهادی (حکمرانی) و مولفه های منتخب اقتصاد دانش بنیان (انباشت هزینه های تحقیق و توسعه، سرمایه انسانی و فناوری اطلاعات و ارتباطات) و متغیر قیمتی (نرخ ارز) بر صادرات اقتصادهای نوظهور طی دوره زمانی(2013-1996) است. نتایج مطالعه که به روش داده های پانل انجام گرفته، بیانگر تاثیر مثبت و معناداری شاخص حکمرانی خوب بر صادرات است. همچنین مولفه های دانش (انباشت تحقیق و توسعه داخلی، انباشت فناوری اطلاعات و ارتباطات و انباشت هزینه های آموزشی به عنوان جانشین سرمایه انسانی) تاثیر مثبت و معناداری بر توسعه صادرات اقتصادهای نوظهور دارند. متغیر قیمتی نرخ ارز نیز تاثیر مثبت و معناداری بر صادرات اقتصادهای نوظهور دارد. بنابراین می توان بیان داشت مولفه های جدید تولید نقش تعیین کننده در توسعه صادرات اقتصادهای نوظهور دارد.
    کلیدواژگان: صادرات، حکمرانی خوب، تحقیق وتوسعه، فناوری اطلاعات و ارتباطات، سرمایه انسانی
  • ابوالقاسم گل خندان، صاحبه محمدیان منصور صفحات 115-142
    از دیدگاه مالی، تمرکززدایی انتقال مدیریت منابع و انجام مخارج از دولت مرکزی به دولت های محلی است. بسیاری از اقتصاددانان و به ویژه اقتصاددانان توسعه، اجرای تمرکززدایی مالی صحیح را یکی از مهم ترین عوامل رشد و توسعه اقتصادی در کشورهای درحال توسعه بیان می کنند. در این راستا هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر تمرکززدایی مالی بر رشد اقتصادی منتخب کشورهای درحال توسعه است. برای نیل به هدف مذکور، از سه شاخص تمرکززدایی مالی درآمد، تمرکززدایی مالی مخارج و عدم توازن عمودی و تحلیل های هم انباشتگی پانلی و برآوردگر دومرحله ای گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی (SGMM) (ارائه شده توسط بلوندل و باند (1998)) استفاده شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که اثر تمرکززدایی مالی درآمد و تمرکززدایی مالی مخارج بر رشد اقتصادی کشورهای مورد مطالعه منفی و معنادار است. همچنین، تاثیر شاخص عدم توازن عمودی بر رشد اقتصادی این کشورها بی معناست. مهم ترین دلایل این نتایج را می توان در عدم وجود قوانین شفاف و ساده تمرکززدایی، کمبود تخصص در سطوح مدیریتی و عدم تقویت سیستم های کنترل دولت های تابع در کشورهای درحال توسعه دانست. معناداری و ثبات علامت متغیرهای کنترل به همراه آزمون های تشخیصی انجام شده نیز نشان از تصریح صحیح مدل اقتصادسنجی دارد.
    کلیدواژگان: کشورهای درحال توسعه، تمرکززدایی مالی، رشد اقتصادی، هم انباشتگی پانلی، برآوردگر دومرحله ای گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی(SGMM
  • مهدی تلبا، علیرضا ابراهیمی صفحات 143-166
    اعتبار اسنادی مبتنی بر دو اصل دکترین مطابقت کامل و اصل استقلال می باشد. این دو اصل ویژگی خاصی به اعتبارات اسنادی داده اند و آن را تبدیل به مطمئن ترین و رایج ترین روش پرداخت
    در تجارت بین الملل کرده اند. با این وجود در هر تجارتی به ویژه در عرصه بین الملل، احتمال ایجاد ریسک هایی برای صادرکننده و واردکننده وجود دارد. اعتبار اسنادی هم اگر چه مطمئن ترین روش پرداخت است، اما از این ریسک ها مستثنا نمی باشد. در ریسک هایی که ممکن است برای صادرکننده و واردکننده در فرایند اعتبار اسنادی به وجود آید، گاهی اوقات اصل استقلال و اصل مطابقت کامل اعتبار اسنادی سبب اصلی ایجاد ریسک هستند و گاهی اوقات نیز دخالتی در ایجاد ریسک ندارند. از مهم ترین ریسک هایی که امکان دارد برای صادرکننده به وجود آید این است که واردکننده از عدم آگاهی او سوء استفاده کند و شروطی را در اعتبار اسنادی درج کند که دستیابی به آن ها برای صادرکننده غیرممکن باشد. از سوی دیگر واردکننده نیز با ریسک هایی مواجه است که مهم ترین آن ریسک تقلب است؛ به این صورت که صادرکننده با ارئه اسناد جعلی وجه اعتبار را از بانک دریافت کند، در حالی که کالایی برای واردکننده ارسال نگریده است. هدف از این نوشتار این است که به بررسی و تبیین این ریسک ها بپردازیم و در مواردی که دو اصل استقلال و مطابقت کامل در ایجاد ریسک موثر هستند به تبیین آن بپردازیم و در نهایت نیز راه حل هایی را جهت پیشگیری از این ریسک ها بیان کنیم.
    کلیدواژگان: اعتبار اسنادی، اصل استقلال اعتبار اسنادی، اصل مطابقت کامل، ریسک اعتبار اسنادی، صادرکننده، واردکننده
|
  • Sh Rustami, S. Kohansal, Z. Azarhosh Pages 7-26
    The aim of this paper is to investigate and adopt the relationship between the forward earnings to price ratio and sales growth and also firm’s risk in Tehran stock exchange in a short term, midterm and long term periods. Hence, a sample of 67 firms from 2008 to 2014 is collected by a systematic elimination selection method. In this paper, we initially studied the relationship between forward earnings to price ratio and sales growth. Then we captured the relationship between forward earnings to price ratio and firm’s risk. In order to test hypothesis multiple regressions with estimated generalized least square method were employed. The results showed that there is a significant negative relationship between forward earnings to price ratio and sales growth in all three horizons. Besides the results of testing the second hypothesis showed that there is no significant relationship between forward earnings to price ratio with firm’s risk in all three horizons.
    Keywords: Forward Earnings to Price ratio, Earnings Growth, Firm's Risk, Sales Growth, Investment Decisions
  • J. Sadeghisharif, S. Khazaei Pages 27-54
    Undoubtedly, the optimal arrangement of capital structure is one of the most important financial manager's tasks. This leads to a balance between uncertainty in the company and maximum returns of correct policies about the capital structure. Therefore, identifying of effective factors in the capital structure is essential. This paper aims to study the direct and indirect effect of macroeconomic and company-specific uncertainty on the leverage ratio of companies with using Static and Dynamic Trade-off Theory. Fixed-effects panel regression was used for the static trade-off theory, while dynamic panel regression and Generalized Moment Estimators were employed for the dynamic trade-off theory. The Selected Sample of data includes 153 listed companies in Tehran Stock Exchange for the period of 2001 to 2013. The results of estimated models show a positive and significant relationship between company-specific uncertainty and the leverage ratio of companies in static mode. They also show a negative and significant relationship between both kinds of uncertainty and the leverage ratio of companies in dynamic mode. Macroeconomic and company-specific uncertainty have affected on leverage ratio by profitability channel in the dynamic model. It has positive and negative effects, respectively.
    Keywords: Macroeconomic Uncertainty, Firm, Specific Uncertainty, Leverage, GMM, Static, Dynamic Trade, off Theory
  • M. Zanjirdar, M. Moslehi Pages 55-76
    Investment as a financial decision always comprises two elements, investment risk and rate of return. The interchange of these two provides different compound of investment. Therefore, the aim of this research is to investigate the impacts of changes in uncertainty, unexpected earning per share, positive and negative profit forecast for each share in different economic conditions on investment risks. The research covers a period between 2009 and 2013 and the statistical sample is comprised of 108 companies, which consists of 324 data-years. For hypothesis evaluation, we used linear regression and correlation coefficient on Eview7 software. The outcome of research indicates a significant relation between the stock market uncertainty changes in an economic boom and the investment risk in general, which is not significant in terms of the economic turndown. The Investment risk during both economic boom and recession is decreased by the unexpected increase in profit of each share and propagation of positive news. Although the risk is increased by the spread of negative forecast in relation to shares.
    Keywords: Investment Risk, Uncertainty, Unexpected Earnings Per Share, Positive, Negative News, Forecasting Earnings Per Share, Economic Condition, Stock Market
  • K. Ebrahimi, M. Ahmadi Pages 77-94
    Today, the concept of earnings management has drawn many investigators attention. In this regards, further researchers are looking for reasons and motives of earnings management. One of these reasons is the firm income tax rate. The purpose of this study is to examine the impact of the effective tax rate on earnings management. For this purpose, a sample of 107 listed companies in Tehran Stock Exchange in the period of 1388 to 1392 is examined. The effective tax rate is calculated by dividing the cost of the tax on profit before tax and Aggressive financial reporting is related to profit of accruals and real earnings management. According to Results of a multivariate regression model with using panel data method, there is a positive relationship between effective tax rate and earnings management of discretionary accruals. Also, there is a positive correlation significant between effective tax rate and real earnings management.
    Keywords: Income Taxes, Discretionary Accruals, Real Earnings Management
  • F. Kimiyaei, M. Arbabafzali Pages 95-114
    According to the new theories of economic growth and international economy, improving institutional factors can reduce transaction costs and increase the competitive power and expand the export through the creation of a competitive environment and market institutions. Therefore, this study investigated the effect of institutional factors (governance) and the selected components of knowledge-Based Economy (research and development spending, ICT and human capital) and price variable (exchange rate) on exports of emerging economies during the period 1996-2013. The results of the study which Estimated by panel data, show a significant positive effect of good governance on exports emerging economies. The knowledge components (accumulation of domestic R&D, ICT accumulation and human capital accumulation, the cost of training as a successor) have a significantly positive effect on export development in emerging economies. Price variable shows a positive and significant effect on exports to emerging economies. Thus, it can be stated that the new components are generated determining role in export development in emerging economies.
    Keywords: Exports, Good Governance, Research, Development, Information, Communication Technology, Human Capital
  • A. Golkhandan, S. Mohamadiyan Pages 115-142
    From a financial perspective, decentralization is a transfer of resources and does expenses from the central government to local governments. Many economists and economic development, in particular, suggests the correct implementation of fiscal decentralization is one of the most important factors of economic growth in developing countries. In this context, the main objective of this study was to evaluate the impact of fiscal decentralization on economic growth in selected developing countries. To achieve the above objective is used three indexes of fiscal decentralization including revenue, expenses and vertical imbalance and Panel Co integration analysis and two-stage system generalized method of moment estimator (SGMM) (presented by Blundell and Bond (1998)). Results of this study show that the effect of fiscal decentralization of revenue and expenditure on economic growth is negative and significant. Also, the effect of vertical imbalance on economic growth is meaningless. The main reasons for these results can be found in the absence of clear and simple rules of decentralization, lack of expertise in the management and strengthen of control systems the subordinate governments in developing countries. Significant and symptom stable of control variables with diagnostic tests, show the econometric model is correctly specified.
    Keywords: Developing Countries, Fiscal Decentralization, Economic Growth, Panel Co Integration, Two, Step SGMM Approach
  • M. Talba, A. Ebrahimi Pages 143-166
    Letter of Credit is based on the principle of autonomy and doctrine of strict compliance. These two principles give a special feature to the letter of credit and convert it into the safest and most common method of payment in international trade. However, in any business, especially in international trade, there is a possibility of the creation of risks for exporter and importer. Although, The letter of credit is the safest method of payment but it is exposed to different risks. Among credit risks for Exporter and importer, sometimes the principle of autonomy and doctrine of strict compliance are the main cause of the risks. The main credit risks of exporters come from ignorance of exporters about conditions of the letter of credit. The importer also faces with risks such as the risk of fraud. In this way, an exporter gets credit from banks by providing fake documents, while there is not any commodity for exporting. In this paper, we attempt to review and explain these risks and focus on cases that the principle of autonomy and the doctrine of strict compliance are effective in the creation of risks, and eventually we give solutions to managethese risks.
    Keywords: Letter of Credit, Principle of Autonomy, Doctrine of Strict Compliance, Risk of Letter of Credit, Exporter, Importer