فهرست مطالب

سیاستهای مالی و اقتصادی - سال چهارم شماره 16 (زمستان 1395)

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال چهارم شماره 16 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد علی فیض پور، علی شمس اسفند آبادی صفحات 7-27
    در ادبیات اقتصادی، از بهره وری نیروی کار به عنوان مقوله ای دوگانه یاد می شود و در حالی که نتایج برخی مطالعات حاکی از آن است که افزایش بهره وری نیروی کار زمینه را برای کاهش نرخ بیکاری فراهم می کند، نتایج برخی مطالعات دیگر نشان دهنده رابطه مثبت بهره وری نیروی کار و نرخ بیکاری است. بنابراین، مسئله اساسی پژوهش حاضر، بررسی رابطه بهره وری نیروی کار و نرخ بیکاری در استان های ایران است. بدین منظور، داده های مورد نیاز از حساب های ملی ایران و نتایج آمارگیری از نیروی کار مرکز آمار ایران طی سال های برنامه چهارم توسعه (88-1384) استخراج گردیده است. با استفاده از روش اقتصادسنجی داده های تابلویی و بهره گیری از تکنیک حداقل مربعات تعمیم یافته، نتایج نشان دهنده رابطه منفی و معنی دار بهره وری نیروی کار و نرخ بیکاری در استان های ایران می باشد. بنابراین و از نظر سیاست گذاری، نتایج مبین لزوم توجه به سیاست های افزایش بهره وری نیروی کار به منظور فراهم شدن زمینه های کاهش نرخ بیکاری در استان های کشور می باشد.
    کلیدواژگان: بهره وری، بهره وری نیروی کار، نرخ بیکاری، استان های ایران
  • حسن قالیباف اصل، شهروز پورفرد صفحات 29-65
    این پژوهش با استفاده از مدل شرطی قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای تعدیل شده با نقدشوندگی، ارائه شده توسط آچاریا و پدرسون (2005) انجام شده است. یافتن دلیل تفاوت در صرف ریسک سهام در بازار بورس اوراق بهادار، از موضوعاتی است که در بسیاری از پژوهش های مالی به آن پرداخته و نظریه های متفاوتی در خصوص اینکه در بازار سهام چه نوع ریسکی می بایست قیمت گذاری گردد، ارائه شده است. هدف از این تحقیق آن است که با افزودن ریسک نقدشوندگی به مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای استاندارد، به تبیین رابطه ریسک و بازده برای دوره زمانی ابتدای فروردین 1389 تا پایان اسفند 1393در بازار بورس اوراق بهادار تهران بپردازیم. روش پژوهش از نوع توصیفی و تحلیل رگرسیون می باشد. همانگونه که بر اساس مبانی تئوری انتظار می رفت، یافته های پژوهش نشانگر تاثیرپذیری قیمت سهام از ریسک نقدشوندگی و مطالبه بازده بالاتر توسط سرمایه گذاران جهت نگهداری اوراق بهادار با نقدشوندگی کمتر می باشد. ولی با این حال، بتای به دست آمده به لحاظ آماری دارای سطح اهمیت بالایی نبوده و صرف ریسک محاسبه شده به اندازه 85/0٪ می باشد.
    کلیدواژگان: مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای استاندارد، مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای تعدیل شده با نقدشوندگی، ریسک نقدشوندگی
  • محمد مولایی، آزاده شهاب صفحات 67-96
    تولید بالقوه از یکی متغیرهای مهم و تاثیرگذار در اقتصاد می باشد. صنایع سهم بسزایی در توان تولیدی کشور دارند، بنابراین برآورد تولید بالقوه و شکاف تولید در صنایع بزرگ (کارگاه های صنعتی دارای 50 نفر نیروی کار و بیشتر) می تواند ما را در جهت برنامه ریزی و استفاده حداکثری از ظرفیت تولیدی واحدهای صنعتی راهنمایی کند. در این تحقیق تولید بالقوه صنایع بزرگ از روش اقتصادسنجی پانل دیتا بر اساس روش اینتریلیگیتور به دست آمده است. داده های پژوهش از بانک مرکزی و مرکز آمار ایران طی دوره زمانی (1392-1373) برای کدهای نه گانه صنعتی مطابق با طبقه بندی (I. S. I. C،Rev. 2)، جمع آوری شده است. باتوجه به نبود داده های آماری برای برآورد متغیر موجودی سرمایه فیزیکی از روش نمایی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که صنایع نساجی (پوشاک، چرم) صنایع چوب و محصولات چوبی، صنایع کاغذ (مقوا، چاپ و انتشار) و صنایع متفرقه طی سال های 1392-1373 و صنایع محصولات کانی غیرفلزی به جز نفت و زغال سنگ از سال 1382-1373؛ دارای شکاف تولید مثبت هستند. صنایع مواد غذایی و آشامیدنی و دخانیات، صنایع شیمیایی، نفت، زغال سنگ، لاستیک و پلاستیک، صنایع تولید فلزات اساسی، صنایع ماشین آلات، تجهیزات، ابزار و محصولات فلزی، طی سال های 1392-1373 و صنایع محصولات کانی غیرفلزی به جز نفت و زغال سنگ از سال 1382 به بعد دارای شکاف تولید منفی هستند.
    کلیدواژگان: صنعت، تولید بالقوه، شکاف تولید، پانل دیتا
  • سید عزیز آرمن، پویان کیانی، امین نوری کوچی صفحات 97-120
    سرمایه گذاری مستقیم خارجی یکی از عوامل تاثیرگذار بر بازار سرمایه در کشورهای مختلف است. بهبود وضعیت بازار سرمایه و تسهیل شرایط سرمایه گذاری از عوامل تاثیرگذار در راه رشد اقتصادی کشورها است. در ادبیات اخیر اقتصادی از شفافیت به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر میزان ورود سرمایه خارجی به کشورها یاد شده است، به همین علت و باتوجه به اینکه کشورهای خاورمیانه را کشورهای در حال توسعه تشکیل داده اند و در این کشورها سرمایه گذاری مستقیم خارجی از اهمیت بالایی برخوردار است، در این مطالعه به بررسی تاثیر شفافیت بر سرمایه گذاری مستقیم در این کشورها پرداخته می شود. شفافیت در این مطالعه شامل وضعیت کشور به لحاظ رعایت حق مالکیت، میزان فساد موجود در کشور و کارایی نظام قضایی است. آمار و اطلاعات بررسی شده در این پژوهش مربوط به بازه زمانی (2015-2000) است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که شفافیت تاثیر مثبتی بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی داشته است. به صورتی که با افزایش شفافیت یعنی کاهش فساد، رعایت بهتر حق مالکیت و کارا شدن نظام قضایی کشورها، سرمایه گذاری خارجی انجام شده در این کشورها افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، شفافیت، پنل دیتا
  • داوود حسین پور، حمیدرضا محمدی سیاهبومی صفحات 121-150
    سیاست های اقتصاد مقاومتی برای توسعه اقتصادی کشور از راهکارهایی مانند خنثی سازی و دور زدن تحریم ها، عدم وابستگی به نفت و... استفاده می کند که در کنار آن، کوچک سازی و توانمندسازی دولت نیز از سایر راهکارهای آن می باشد. با توجه به اینکه از اولین روزهای انقلاب اسلامی دشمنان این نظام مقدس هر روز به گونه ای موجب کارشکنی و نقصان در راستای پیشبرد و به ثمر نشاندن اهداف آن شده اند، در این پژوهش نیز متناسب با نیاز روز (اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال) و مشکلات اقتصادی، تحقیقی پیرامون سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، برای مقابله با تحریم ها و مشکلات اقتصادی، با هدف ایجاد راهکارها و سیاست های کارآمد صورت پذیرفته و به مصداق هایی مانند اقتصاد الگو، اقتصاد موازی، اقتصاد دفاعی و اقتصاد ترمیمی نیز اشاره شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، تحریم، سیاست های عمومی
  • حمیدرضا فتاحی، ندا طباخیان صفحات 151-173
    در مورد تعریف کارآفرینی دیدگاه های مختلفی وجود دارد. شین و ونکاتارامان کارآفرینی را به صورت کشف، ارزیابی و بهره برداری از فرصت ها معرفی می نمایند، و شومپیتر معتقد است که کارآفرینی تخریب خلاق و نوآوری در امور جاری است. اما اکثر دانشمندان حوزه کارآفرینی اتفاق نظر دارند که کارآفرینی عامل اصلی توسعه اقتصادی محسوب می گردد. در سال های اخیر با رشد مطالعات در حوزه پژوهش کارآفرینی، توسعه کارآفرینی به یکی از عوامل شناخته شده در پویایی محیط کسب وکار و توسعه اقتصادی کشورها تبدیل شده است. ایران در طی سالیان اخیر در شرایط تحریم، خود را در وضعیت خودکفایی و کشف و ارزیابی و بهره برداری از فرصت های داخلی قرارداده و هم اکنون با از بین رفتن تحریم های بین المللی فرصت های بیشتری در راستای توسعه کارآفرینی پیش روی کارآفرینان قرار خواهدگرفت. تاکید مقاله حاضر بر ارائه چارچوبی مفهومی در جهت مشخص کردن نقش سیاست های دولت در بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه و تسهیل فعالیت های کارآفرینانه است. این تحقیق دارای ماهیت مروری بوده و از بررسی، تحلیل و جمع بندی اسناد، متون و مبانی نظری مربوطه جهت ارائه چارچوب نظری بهره گرفته است. یافته ها حاکی از آن است که سیاست های دولتی می تواند در حوزه های مختلفی مانند اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و یا آموزشی بر فرایند بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، فرصت های کارآفرینانه، فرآیند بهره برداری از فرصت، سیاست های دولت
  • رضا قادری مقدم، یوسف محنت فر صفحات 175-188
    گسترش جهانی شدن و رشد مبادلات تجاری بین اقتصادها، تاثیرپذیری اقتصادها از یکدیگر را افزایش داده است که از این میان، اقتصادهایی که سهم تبادلات تجاری آنها از تولید ناخالص داخلی بیشتر است (بازتر هستند)، بیشتر متاثر از تحولات جهانی، به ویژه تحولات در اقتصاد شرکای تجاری عمده شان، هستند. بر این اساس، این مطالعه با هدف بررسی اثر سیاست های پولی چین بر درجه باز بودن اقتصاد ایران طی سال های (2012-2002)، رابطه علیت بین متغیرهای پولی و تجاری این دو کشور را مورد تحلیل قرار می دهد. برای این منظور، از آزمون تصحیح خطای برداری، علیت گرنجری و وجود رابطه هم جعی جوهانسون- جوسیلیوس استفاده می شود. نتایج به دست آمده از این مطالعه بیانگر این واقعیت است که سیاست های پولی اعمال شده بر روی درجه بازبودن چین اثرگذارتر است تا ایران از طرفی نتایج آزمون گرنجر نشان می دهد که ارتباط دو سویه بین این دو متغیر وجود دارد، یعنی عرضه پول می تواند بر درجه باز بودن و همچنین درجه باز بودن می تواند بر عرضه پول در کشور چین تاثیر بگذارد و درجه باز بودن چین، درجه باز بودن ایران را تحت الشعاع خود قرار می دهد.
    کلیدواژگان: درجه باز بودن اقتصاد، عرضه پول، مدل تصحیح خطای برداری و هم جمعی جوهانسون
|
  • Mohammad Ali Feizpour, Ali Shams Esfandabadi Pages 7-27
    Globalization and the growth of trade among the economies, increase of the economies’ impact on each other and the economies that have a higher trade to GDP ratio (more open), are strongly influenced by global economy circumstance and particularly, their major trading partners. Accordingly, this study aimed to investigate the effect of China’s monetary policy on the degree of openness of Iran during 2002-2012. In this regard, the causalities between monetary and trade variables in two countries are analyzed. For this purpose, the study used vector error correction test, the Granger causality test and the Johansen – Juselius cointegration test. The results of this study indicate the effects of monetary policy are more effective on China’s degree of openness than Iran. Moreover, the Granger test results show that there is a bilateral relationship between these two variables. In other words, change in the money supply can affect the degree of openness, and openness can influence on the money supply in China and China’s degree of openness has a significant effect on Iran’s degree of openness.
    Keywords: degree of openness of the economy, the money supply, Johansen co-integration, vector error correction model
  • Dr Hasan Ghalibaf Asl, Shahrooz Pourfard Pages 29-65
    There are different views about definitions of entrepreneurship. Shane and Venkataraman introduce entrepreneurship as discovery, assessment, and use of opportunities, and Schumpeter believes that entrepreneurship is creative destruction and innovation in a current position. But most of the entrepreneurial scientists are agree that entrepreneurship is the main factor in economic development. In recent years, by the growth of studies in the research area of entrepreneurship, the entrepreneurship development has become as one of the known factors in dynamic business environments and economic development of countries. In terms of sanctions, Iran put itself in self-sufficiency status and tried to explore, evaluate and use internal opportunities. Now with the disappearance of international sanctions, more opportunities will be created in entrepreneurship development, that uses these opportunities can help for rehabilitation of the country situation in economic development. One of the key factors in facilitates this process is the policies that are applied for entrepreneurship development in the country and exploitation of available entrepreneurial opportunities. The emphasize of this article is, to present a conceptual framework, in the direction of highlighting the role of government policy in the exploitation of entrepreneurial opportunities and facilitating entrepreneurial activities. This research has an overviews nature, and reviews, analysis, documents conclusions, text and theoretical foundation have been used to provide a theoretical framework. Findings show that government policies can influence on exploitation process of entrepreneurial opportunities in different domain like economic, social, politic, cultural or education.
    Keywords: entrepreneurship, entrepreneurial opportunities, Exploitation process, government policy
  • Mohammad Mowlaei, Azade Shahab Pages 67-96
    Resilient economy policies suggest some approaches for the country's economic development strategy, such as thwarting and circumventing the sanctions, lack of dependence on the oil sector, and downsizing the government and reinforcement of it. The enemies of the sacred system have led to obstruction and failure in achievement to its goals since the earliest days of the Islamic Revolution. According to the today's needs (and subject to “resistive economy; action and implementation”), to cope with the sanctions and economic problems, this paper studies the overall resistive economy Policies. The paper aimed to create efficient solutions and Policies. In addition, in this context, some concepts are addressed such as a model for an economy, Parallel economy, Defensive Economy and Restorative economy.
    Keywords: Resilient Economy, Sanction, Public Policy
  • Aziz Arman, Poyan Kiyani, Amin Noori Pages 97-120
    The foreign direct investment is one of the factors affecting capital markets in different countries. Improvements in capital market and facilitate in the investment situation are one of the factors affecting countries’ economic growth path. In the recent economic literature, transparency is regarded as an important issue that influences foreign capital inflow into countries. For this reason and because the Middle East is formed by developing countries and so FDI has a great importance in this area. This paper studies the influence of transparency on FDI in these countries. Transparency involves a country's situation in terms of property right, the size of corruption and efficiency of the judicial system. The data that are examined within this study covers the period 2000-2015. The results indicate that transparency has a positive impact on the foreign direct investment in these countries, meaning that rising transparency increases FDI in these countries.
    Keywords: Foreign direct investment, Transparency, Panel data
  • Davod Hoseiinpuor, Hamidreza Mohamadisiyahboomi Pages 121-150
    Resilient economy policies suggest some approaches for the country's economic development strategy, such as thwarting and circumventing the sanctions, lack of dependence on the oil sector, and downsizing the government and reinforcement of it. The enemies of the sacred system have led to obstruction and failure in achievement to its goals since the earliest days of the Islamic Revolution. According to the today's needs (and subject to “resistive economy; action and implementation”), to cope with the sanctions and economic problems, this paper studies the overall resistive economy Policies. The paper aimed to create efficient solutions and Policies. In addition, in this context, some concepts are addressed such as a model for an economy, Parallel economy, Defensive Economy and Restorative economy.
    Keywords: Resilient Economy, Sanction, Public Policy
  • Hamidreza Fatahi, Neda Tabakhiyan Pages 151-173
    There are different views about definitions of entrepreneurship. Shane and Venkataraman introduce entrepreneurship as discovery, assessment, and use of opportunities, and Schumpeter believes that entrepreneurship is creative destruction and innovation in a current position. But most of the entrepreneurial scientists are agree that entrepreneurship is the main factor in economic development. In recent years, by the growth of studies in the research area of entrepreneurship, the entrepreneurship development has become as one of the known factors in dynamic business environments and economic development of countries. In terms of sanctions, Iran put itself in self-sufficiency status and tried to explore, evaluate and use internal opportunities. Now with the disappearance of international sanctions, more opportunities will be created in entrepreneurship development, that uses these opportunities can help for rehabilitation of the country situation in economic development. One of the key factors in facilitates this process is the policies that are applied for entrepreneurship development in the country and exploitation of available entrepreneurial opportunities. The emphasize of this article is, to present a conceptual framework, in the direction of highlighting the role of government policy in the exploitation of entrepreneurial opportunities and facilitating entrepreneurial activities. This research has an overviews nature, and reviews, analysis, documents conclusions, text and theoretical foundation have been used to provide a theoretical framework. Findings show that government policies can influence on exploitation process of entrepreneurial opportunities in different domain like economic, social, politic, cultural or education.
    Keywords: entrepreneurship, entrepreneurial opportunities, Exploitation process, government policy
  • Reza Ghaderimoghadam, Yosuf Mehnatfar Pages 175-188
    Globalization and the growth of trade among the economies, increase of the economies’ impact on each other and the economies that have a higher trade to GDP ratio (more open), are strongly influenced by global economy circumstance and particularly, their major trading partners. Accordingly, this study aimed to investigate the effect of China’s monetary policy on the degree of openness of Iran during 2002-2012. In this regard, the causalities between monetary and trade variables in two countries are analyzed. For this purpose, the study used vector error correction test, the Granger causality test and the Johansen – Juselius cointegration test. The results of this study indicate the effects of monetary policy are more effective on China’s degree of openness than Iran. Moreover, the Granger test results show that there is a bilateral relationship between these two variables. In other words, change in the money supply can affect the degree of openness, and openness can influence on the money supply in China and China’s degree of openness has a significant effect on Iran’s degree of openness.
    Keywords: degree of openness of the economy, the money supply, Johansen co-integration, vector error correction model