فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال یکم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیدشمس الدین حسینی صفحات 5-20
    تحریم اقتصادی برای پژوهشگران و دست اندرکاران امور اقتصادی کشور شناخته شده است، زیرا از همان آغاز پیروزی انقلاب اسلامی ایران به عنوان مانعی در مسیر پیشرفت کشور قرار داده شده است اما تحریم های دو سال گذشته علیه اقتصاد ایران دارای ابعاد به مراتب گسترده تری است که شناخت آثار و مقابله با آن نیازمند چگونگی اثرگذاری آن بر بخش های اقتصاد کلان است. مقاله حاضر با همین نگاه نوشته شده است. نگارنده به فراخور مسئولیت و شناخت علمی موضوع تلاش کرده است ساز و کار اثرگذاری تحریم های اخیر در حوزه سیاست های مالی، ارزی و پولی را ارائه و اثرات آن و وضعیت بخش های واقعی، بازار سرمایه و شاخص های کلان چون بیکاری و تورم را تحلیل کند. اقدامات انجام شده در مقابله با تحریم ها و توصیه هایی برای ادامه راه از بخش های دیگر این نوشتار است که ازنظر خوانندگان محترم می گذرد.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، اقتصاد جهانی، تحریم، آثار تحریم، رشد اقتصادی، نقدینگی
  • داوود منظور، منوچهر مصطفی پور صفحات 21-42
    براساس نظریه اقتصاد بین الملل، روابط تجاری و اقتصادی دو جانبه یا چند جانبه، عمدتا بازی برد- برد است و ایجاد هرگونه محدودیت بر سر راه تجارت به ویژه با اعمال تحریم ها به هر دو طرف تحریم کننده و تحریم شونده آسیب وارد میکند. به لحاظ کشورهای تحریم شونده تقریبا تمام تحریمهایی که از جنگ دوم جهانی به بعد اعمال شده – بجز مورد یوگسلاوی – علیه کشورهای جنوب بوده است. جمهوری اسلامی ایران تقریبا از بدو شکل گیری مورد تحریم آمریکا و متحدان این کشور قرار داشته اما از سال 1384 به بهانه غنی سازی اورانیوم این تحریم ها وارد دور تازه ای شد. هدف اصلی تحریم کنندگان به زعم ایشان ایجاد تغییر بنیادین در رویکردها و سیاست های ایران است. در حال حاضر ایران با بی سابقه ترین تحریم ها در تاریخ اقتصاد جهانی روبروست؛ به طوری که می توان درباره آن اصطلاح جنگ اقتصادی را بکار برد. آمریکا توانسته است با بکارگیری ابزارهای مختلف، متحدان خود و بسیاری کشورهای دیگر را مجاب کند تا در راستای فشار اقتصادی بر ایران با این کشور همکاری کنند. با نگاهی به روند کلیه تحریم های وضع شده از سوی غرب بر علیه کشورمان می توان 5 موج تحریم را شناسایی کرد: تحریم های تکنولوژیک، سرمایه گذاری و تجهیزات نظامی، محدودسازی نقل و انتقالات مالی، تحریم بانک مرکزی، تحریم های فروش نفت و گاز و ممنوعیت مبادلات فلزات گران بها و طلا و مسدودسازی وجوه. هرچند تحریم ها بخش های مختلف اقتصاد ایران را متاثر کرده است اما مقامات اقتصادی کشور کوشیدند با اتخاذ تدابیر مناسب اثرات تحریم ها را مدیریت نمایند.
    کلیدواژگان: تحریم اقتصادی، جنگ اقتصادی، اقتصاد ایران
  • تامین منابع مالی و سرمایه گذاری خارجی:مبانی، الزامات، اقدامات و دستاوردها
    بهروز علیشیری، شراگیم شمس عراقی صفحات 43-84
    تامین منابع مالی خارجی و بکارگیری روش های متنوع آن یکی از ابزار و پیش نیازها برای توفیق کشورها در دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی و محقق نمودن اهداف کلان توسعه ای آنها است. بین روش های گوناگون تامین مالی خارجی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی یکی از کارامدترین و تاثیرگذارترین روش ها به ویژه از منظر کشورهای میزبان است. وجود آثار مثبت فراوان بر شاخص های کلان و خرد اقتصادی و تاثیرات مثبت در سطح بنگاه های سرمایه پذیر نظیر دسترسی به بازارهای صادراتی جدید ارتقا سطح رقابت پذیری، انتقال دانش فنی و مدیریتی، ایجاد امنیت اقتصادی و اشتغالزایی گواهی بر این کارایی و کارامدی است. به این دلیل بیش از 30 سال است که غالب کشورهای جهان با توجه ویژه به موضوع سرمایه گذاری خارجی، سیاست ها و برنامه هایی را برای تشویق و حمایت و جذب سرمایه های خارجی تدوین و به اجرا درآورده و در تلاشی مستمر در ایجاد مزیت های رقابتی برای هدایت سرمایه گذاران خارجی به کشور متبوعشان هستند. ایران نیز با تصویب قانون جلب و حمایت سرمایه گذاری خارجی در سال 1334 و در نهایت پس از انقلاب با تصویب قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی در سال 1381 به عنوان جایگزین قانون قبلی، محیط قانونی و مقرراتی لازم و پیش نیاز اساسی ورود و فعالیت سرمایه گذاران خارجی در کشور را فراهم نمود. علاوه بر این، به دلیل تنوع فراوان روش های سرمایه گذاری خارجی و الزامات و ترتیبات هر یک از آنها بازار رقابتی شدید بین کشورها در تشویق و جلب سرمایه گذاری خارجی، لزوم آمادگی فنی و زیرساختی در سطح کشورهای میزبان سرمایه به طور عام و دستگاه های اجرایی و تخصصی و بخش خصوصی آنها به طور خاص لازم اقدامات گسترده و متنوعی هم در داخل و هم در خارج از کشور صورت گیرد تا بتوان از بستر قانونی موجود حداکثر بهره برداری را نمود. با مروری بر ادبیات موضوع، روش ها و تقسیم بندهای انواع سرمایه گذاری خارجی و تفاوتهای فنی و کارکردی آنها بر اساس تعاریف و استانداردهای بین روندها و اطلاعات آماری مرتبط با جریان سرمایه گذاری خارجی در جهان، ضرورت ها و الزامات استفاده از منابع مالی خارجی به طور عام و سرمایه گذاری خارجی به طور خاص قابل توجیه است. علاوه بر این، با نگاهی بر روندهای ورود و جذب سرمایه گذاری خارجی در ایران و رشد مستمر و پیوسته آن طی سال های اخیر مشخص می گردد این موضوع ضمن اینکه در سیاستگذاری ها و برنامه های کلان کشور مورد توجه بوده، بلکه سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران به عنوان تنها نهاد قانونی متولی تشویق و حمایت از سرمایه گذاری خارجی اقدامات گسترده و متنوعی را در دستور کار قرار داده تا بتوان ضمن ایجاد جهش در حجم سرمایه های خارجی ورودی به کشور روند رشد آن را نیز حفظ و تثبیت نماید. گرچه سیاست ها و برنامه های اتخاذ شده و اقدامات سازمان تاثیرگذار بوده است، اما با توجه به شرایط کاملا رقابتی و پیوسته در حال تغییر در سطح جهان در حوزه جذب سرمایه گذاری خارجی و جریانات سرمایه گذاری ضروری است با اتخاذ رویکردی تحول گرا در برخی ترتیبات متداول کشور از قبیل نظامات بودجه ریزی، طراحی و ارائه مشوق های سرمایه گذاری رقابتی و بهبود فضای سرمایه گذاری و محیط عمومی کسب و کار، ضمن ایجاد ابزارها و ظرفیت هایی نوین و کارامد برای سازمان سرمایه گذاری کشور را به سمت جهش در جذب سرمایه گذاری های خارجی و بالفعل در آوردن ظرفیت های اقتصادی بکر و استفاده نشده سوق دهد.
    کلیدواژگان: تامین منابع مالی خارجی، تامین منابع مالی غیرقرضی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران
  • کالبد شکافی اصلاح نظام مالیاتی کشور:چالش ها، برنامه ها و عملکرد نظام مالیاتی
    علی عسکری صفحات 85-120
    توسعه نظام مالیاتی به عنوان یکی از محورهای اساسی توسعه اقتصادی کشور شناخته می شود. در این راستا، جایگزینی درآمدهای مالیاتی به جای درآمدهای ناپایدار نفتی همواره از مهم ترین محورهای برنامه های توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور بوده و این مهم با عنایت به الزام قانون برنامه پنجم بر قطع وابستگی هزینه های جاری دولت به درآمدهای نفت و گاز تا پایان برنامه، رسیدن به نسبت مالیاتی حداقل 10 درصد در پایان برنامه و نیز رشد سالانه 10 درصدی نسبت درآمدهای عمومی به استثناء درآمدهای نفت و گاز به اعتبارات هزینه ای درکنار شرایط به وجود آمده به دلیل تحریم های اقتصادی بیش از بیش احساس می شود. علیرغم تلاش های صورت گرفته طی سال های اخیر در جهت توسعه نظام مالیاتی کشور، نظام مالیاتی کشور هنوز با جالش های بسیاری مواجه است. ترکیب نامناسب تولید ملی و گستردگی بخش خدمات، تولید ملی و نحوه توزیع درآمد در کشور، سنتی بودن نظام توزیع و بخش مشاغل، سهم بالای بخش های معاف از مالیات و محدود بودن پایه های مالیاتی، حجم نسبتا بالایی از اقتصاد زیرزمینی، وجود نهادهای عمومی با گردش مالی بالا، پیچیدگی قوانین و مقررات مالیاتی، ضعف ضمانت های اجرایی قوانین، مالیاتی، محدودبودن پایه های مالیاتی، معافیت های گسترده مالیاتی اثربخش پایین برخی از مشوق های مالیاتی، کمبود نیروی انسانی ماهر بر بودجه، عدم وجود پایگاه اطلاعات اقتصادی و مالی یکپارچه، فرایندهای ناکارامد مالیاتی، عدم وجود نگاه یکپارچه به مودی مالیاتی، عدم همکاری اصناف درخصوص تکالیف قانونی و صنفی آنها از مهم ترین مشکلات و چالش های نظام مالیاتی براساس ارکان سه گانه تشکیل دهنده یعنی رکن تولید ملی، قوانین و مقررات و سازمان وصول مالیات است. تردیدی وجود ندارد که توسعه نظام مالیاتی کشور بدون تقویت همزمان سه رکن اصلی آن میسر است. در این مقاله پس از بررسی کارکردهای مالیات در کشور و چالش های آن براساس ارکان سه گانه به بررسی اهم اقدامات صورت گرفته در سال های اخیر و برنامه های آتی برای توسعه نظام مالیاتی کشور پرداخته شده است. توسعه و تکمیل نظام مالیات برارزش افزوده، بازنگری قوانین و مقررات مالیاتی، اجرای طرح جامع مالیاتی و اصلاح و تکمیل نیروی انسانی از محورهای اصلی تحول نظام مالیاتی است. اصلاح ساختار اقتصاد کلان کشور از حیث نحوه انجام فعالیت های اقتصادی، توسعه فعالیت های شرکتی و توسعه کیفی (مدرنیزه کردن) بخش خدمات، گسترش پایه های مالیاتی و حذف معافیت های غیرضرور، رفع محدودیت های بودجه ای سازمان، تامین نیروی انسانی، اتخاذ تمام تدابیر قانونی، اجرایی و قضایی برای مواجهه با اقتصاد زیرزمینی از اهم برنامه های آتی برای توسعه نظام مالیاتی کشور قلمداد می شود.
    کلیدواژگان: نظام مالیاتی، کارکردهای مالیاتی، ارکان نظام مالیاتی، طرح جامع مالیاتی، ضمانت های اجرایی
  • عباس معمارنژاد، بهزاد شیری، حسین کاخکی صفحات 121-142
    این مقاله نخست به سیر تحول در وظایف و نقش گمرک در دهه های اخیر پرداخته و با بیان اهمیت و ضرورت گمرک در نظام اقتصادی و تجاری کشور سعی در معرفی نقش و وظایف خطیر و متنوع گمرک دارد. همچنین، با بررسی روند رشد عملیات تجاری در رویه های واردات، صادرات، ترانزیت و درآمدهای گمرکی طی برنامه های چهارم و پنجم توسعه کشور به بررسی چالش های پیش روی گمرک و دلایل قرار گرفتن گمرک به عنوان یکی از محورهای طرح تحول اقتصادی دولت پرداخته است و ضمن ارائه اقدامات انجام شده گمرک در چارچوب پروژه های 10گانه تحول در نظام گمرکی پیشنهاداتی در جهت رفع چالش ها و استقرار گمرک نوین ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: نظام گمرکی، طرح تحول اقتصادی و پروژه های تحول
  • محمدرحیم احمدوند صفحات 143-182
    از سال 1979 به بعد خصوصی سازی به عنوان یکی از راه حل های کاهش حوزه دخالت دولت در اقتصاد و بهبود عملکرد شرکت های دولتی مورد توجه اغلب سیاستگذاران اقتصادی قرار گرفته است. در کشور ما نیز سیاست خصوصی سازی به صورت جدی با ابلاغ سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی در سال 1384 و قانون اجرای سیاست های مذکور از سال 1368 آغاز و در سال 1387 پیگیری شد موضوعی که اغلب تحت عنوان انقلاب اقتصادی در کشور از آن تعبیر می شود. واضح است که اجرای مناسب سیاست یادشده مدیون تلاش بی وقفه و نستوه تمام دست اندرکاران سیاست خصوصی سازی در کشور از جمله سازمان خصوصی سازی بوده است. در این مقاله تلاش می شود برخی از تلاش های صورت گرفته توسط این سازمان در این راستا به تصویر کشیده شود. به این منظور، تلاش می شود تا به منظور درک سیر تاریخی موضوع ابتدا مبانی حقوقی اجرای سیاست خصوصی سازی در کشور به صورت اجمالی ارائه گردد. در بخش های دوم و سوم تلاش می شود اهداف و روش های خصوصی سازی و در بخش چهارم عملکرد برنامه خصوصی سازی در کشور در دوره 1370 تا 18/04/1392 ارائه گردد. در بخش پنجم، مشکلات و چالش های اجرای سیاست خصوصی سازی در کشور بیان می گردد و درنهایت احصاء برنامه های آتی سازمان خصوصی سازی از موضوعات مهم دیگری است که در بخش ششم مقاله به آنها پرداخته خواهد شد. به طور کلی، از سال 1380 تا تیرماه 1392 در مجموع حدود 140 هزار میلیارد تومان از سهام شرکت های دولتی به تفکیک 32 درصد سهام عدالت، 46 درصد بخش غیردولتی و 22 درصد سهام های عمومی غیردولتی واگذار شده است. از این رقم 67 درصد از طریق بازار سرمایه (بورس - فرابورس) و 33 درصد از طریق مزایده واگذار شده است. 94 درصد کل واگذاری ها به صورت بلوکی و 6 درصد به صورت تدریجی و ترجیحی انجام شده است. 67 درصد ارزش واگذاری ها از شرکت های گروه 2 و 33 درصد از شرکت های گروه یک بوده است. در این سال ها در قوانین بودجه سنواتی حدود500/28 میلیارد تومان درآمد پیش بینی شده است که از این رقم 000/25 هزار میلیارد تومان 86 درصد تحقق یافته است.
    کلیدواژگان: اصل 44 قانون اساسی، خصوصی سازی، سهام عدالت، واگذاری شرکت ها
  • سید محمد کریمی صفحات 183-202
    صنعت بیمه در اقتصاد کنونی جهان یکی از بخشهای پیشرو در بازار سرمایه است. بیمه بهعنوان یکی از ابزارهای کارای مدیریت ریسک و تامین امنیت و آرامش خاطر از یک سو سبب گسترش رفاه اجتماعی گردیده و از سوی دیگر باعث رشد سرمایه گذاری شده و در پی آن، تولید با سرعت بیشتری رشد نموده و اقتصاد رونق میگیرد. در گزارش حاضر با رویکرد ارزیابی عملکرد صنعت بیمه در بازه زمانی (1392-1384) به بررسی وضع موجود و تشریح چشم انداز آینده پرداختهایم.این نوشتار از بعد هدف کاربردی و دارای ماهیت توصیفی میباشد و طی آن به جایگاه عملکردی صنعت بیمه طبق شاخصهای جهانی پرداخته، دستاوردهای صنعت بیمه در بازه زمانی (1392-1384) تحلیل گردید. اصلاح فرایندهای موجود در صنعت بررسی شده، اقدامات بیمه مرکزی ایران در اجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی ذکر و در نهایت چشم انداز صنعت بیمه در افق 1404تبیین شده است.
    کلیدواژگان: بیمه مرکزی ایران، ارزیابی عملکرد، چشم انداز
  • علی صالح آبادی صفحات 203-216
    بازار سرمایه کشور با تصویب قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران در آذر ماه سال 1384، حرکت خود را به سوی توسعه و تحول آغاز نمود و در چارچوب مبانی و اصول بازار سرمایه اسلامی، اهداف سند چشم انداز توسعه 1404 و سیاست های پیش بینی شده در برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، همچنین سیاست های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، مسیر توسعه یافتگی را ادامه داده است. در گام اول اجرای قانون بازار اوراق بهادار و در راستای حمایت از حقوق سرمایه گذاران و حفظ و توسعه بازاری شفاف، منصفانه و کارا، شورای عالی و سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان نهاد نظارتی و شرکت های بورس اوراق بهادار تهران، بورس کالای ایران، بورس انرژی، سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه و فرابورس ایران به عنوان نهادهای عملیاتی تشکیل و به عبارتی مقام ناظر بازار از نهادهای اجرایی تفکیک گردید. تصویب قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران در سال 1384 چارچوب قانونی لازم و بستر مناسب برای ایجاد ابزارها و نهادها و بازارهای جدید مالی را فراهم آورد که زمینه ساز انجام فعالیت های توسعه ای در بازار سرمایه و تحول چشمگیر این بازار گردید. ابلاغ سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی و توجه به ساز و کار بورس برای خصوصی سازی شرکت های دولتی و تصویب قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 از دیگر فرصت های ایجاد شده به منظور توسعه و گسترش بازار سرمایه بوده است. در کنار موارد برشمرده و به منظور تحقق اهداف برنامه پنج ساله چهارم و پنجم توسعه در دولت های نهم و دهم، فراهم آوردن شرایطی با هدف افزایش کسب بازدهی حاصل از سرمایه گذاری در بازار اوراق بهادار، مدیریت ریسک سرمایه گذاری به ویژه در شرایط بحران، افزایش شفافیت اطلاعات از طریق توسعه شبکه مکانیزه اطلاع رسانی ناشران به منظور تعیین قیمت های عادلانه، افزایش نقدشوندگی سرمایه گذاری ها در کمترین زمان توسعه سیستم های الکترونیکی به منظور دسترسی اینترنتی مشتریان به کارگزاران و تلاش جهت طراحی و راه اندازی شبکه داد و ستد الکترونیک در چارچوب برنامه گسترش فراگیر بازار، گسترش سیستم های مکانیزه نظارتی به منظور جلب اعتماد سرمایه گذاران در بازار سرمایه و توسعه همکاری های بین المللی و جذب سرمایه گذاری خارجی همواره مورد توجه دست اندرکاران بازار سرمایه بوده است.
    کلیدواژگان: سازمان بورس و اوراق بهادار، بازار سرمایه، قانون بازار اوراق بهادار، اصل 44 قانون اساسی، خصوصی سازی
  • هوشنگ عمرانی صفحات 217-240
    در جوامع مختلف حمایت از گروه های آسیب پذیر و بهبود توزیع درآمد همواره یکی از دغدغه های دولت ها، اقتصاددانان و جامعه شناسان بوده است. توزیع درآمد نه تنها از موضوع های اقتصادی است بلکه از شاخص های مهم اجتماعی و سیاسی نیز تلقی می گردد. در ج. ا. ایران نیز یکی از اهداف دولتها همواره دستیابی به توزیع برابرتر درآمد و تحقق عدالت اجتماعی بوده است. یکی از اقدامات مهم در این راستا که در دولت نهم با شعار عدالت و مهرورزی به منصه ظهور رسید، اجرای طرح سهام عدالت بود. توزیع درآمد و حمایت از اقشار آسیب پذیر و تامین درآمدهای پایدار برای آنان، گسترش خصوصی سازی و کوچک شدن حجم دولت، افزایش ثروت شهروندان از آثار اجرای طرح سهام عدالت می باشد. لیکن یکی از آثار حایز اهمیت طرح، گسترش فرهنگ سهامداری و ارتقا آگاهی های عمومی در جهت سرمایه گذاری در بازارهای مولد به جای سفته بازی در بازارهای موازی می باشد. یک از اقدامات مهم در اجرای طرح، شناسایی مشمولین بود که با توجه به رویکرد حمایتی طرح از اقشار آسیب پذیر و بهبود توزیع درآمد، ابتدا دو دهک پایین درآمدی را مورد پوشش قرار گرفتند و برای این مرحله 50 درصد تخفیف در ارزش سهام واگذاری نیز لحاظ گردید. سپس به تدریج گروه های دیگری به این طرح پیوستند و تا کنون بیش از 40 میلیون سهامدار را پوشش می دهد. از سال 1385 تاکنون بخشی از سهام تعداد 62 شرکت مشمول واگذاری در 8 صنعت مهم و راهبردی کشور، از جمله پتروشیمی، پالایشگاهی، نیروگاهی، کانه های فلزی، خودرو، بانکها، سیمان، فلزات اساسی به سبد سهام عدالت تخصیص یافته است. اهم شرکتهای اختصاص داده شده که اکنون در بورس اوراق بهادار جزو فعالترین سهام های بازار سهام می باشند، عبارت از: ملی صنایع مس، فولاد خوزستان، فولاد مبارکه، چادرملو، گل گهر، مخابرات ایران، پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان، پتروشیمی مارون، بانک ملت، بانک تجارت، و...می باشد. میزان واگذاری سهام شرکت های دولتی به سهام عدالت از ابتدای دولت نهم مجموعا معادل 7/444 هزار میلیارد ریال می باشد.
    کلیدواژگان: سهام، عدالت، توزیع، مشمولین
  • محمد پاریزی صفحات 241-272
    اجرای صحیح برنامه های مهم و اساسی دولت ها عمدتا متکی به داشتن نهادهای پولی و مالی مقتدر و کارامد است. کارکردهای اصلی نظام بانکی، خلق پول، واسطه گری مالی، تجهیز منابع و اعطاء تسهیلات است. سیستم بانکی کشور به خصوص در سال های اخیر، نقش عمده ای در توسعه و سازندگی کشور داشته است که در مقاله حاضر به برخی از مهم ترین رویکردها و سیاست ها طی دوره هشت ساله اشاره شده است.بازتعریف اصل 44 قانون اساسی در قالب سیاست های کلی ابلاغی این اصل از پایه ای ترین سیاستگذارهای اقتصادی کشور محسوب می شود. با اجرای این سیاست ها در چارچوب مقررات ساختارها و نهادهای پیش بینی شده، نظم نوینی در نظام اقتصادی کشور برقرار شده است. بازنگری در قلمرو فعالیت هریک از سه بخش اقتصادی دولتی، خصوصی و تعاونی، خروج دولت از فعالیت های تصدی گری اقتصاد و بسترسازی حضور بخش های غیردولتی در تمام عرصه های اقتصادی، واگذاری گسترده بنگاه های بزرگ دولتی و در نهایت بهبود محیط کسب و کار از محوری ترین رویکردهای این سیاست ها است که این بخش از مقاله نیز به تبیین اقدامات مهم ناشی از سیاست های مذکور با رویکردهای مورد اشاره می پردازد.
    کلیدواژگان: سپرده، تسهیلات، طرح تحول نظام بانکی، بانکداری الکترونیک
  • محمدرضا فرزین، علی موحدنژاد، سیدمهدی حسینی صفحات 273-300
    ناکارامدی نظام تخصیص و توزیع یارانه ها در کشور، دولت را بر آن داشت تا اصلاح آن را در قالب یکی از محورهای «طرح تحولات اقتصادی» و به عنوان مهم ترین برنامه اقتصادی در دستور کار خود قرار دهد. در این راستا، بررسی های کارشناسی و آسیب شناسی دقیق موضوع همراه با تحلیل آثار آن بر متغیرها و شاخص های کلان اقتصادی صورت پذیرفت و اصلاح نظام یارانه ها پس از تصویب «قانون هدفمند کردن یارانه ها (مصوب 1388)» و آماده سازی مقدمات و بسترهای اجرایی قانون، در تاریخ 28/9/1389 به مرحله اجرای نهایی درآمد. نتایج حاصله به دو دلیل اصلی، نخست: همراهی و همکاری مردم و فعالان اقتصادی و دوم: مدیریت مناسب و بهینه اجرای قانون توسط دولت، تجربه اجرایی موفقی را در سطح ملی و بین المللی برای کشور رقم زده است. شایان ذکر است اگرچه در مطالعات کارشناسی، تجارب جهانی در این خصوص نیز مورد بررسی قرار گرفت، اما الگوی اجرایی طرح، الگویی کاملا بومی و ایرانی بود و به همین دلیل است که مجامع بین المللی، ضمن اذعان به موفقیت طرح، آنرا الگویی مناسب برای سایر کشورها نیز معرفی کرده اند. این مقاله به ارائه خلاصه ای از رویکردها، آثار و نتایج اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها می پردازد.
    کلیدواژگان: هدفمندی یارانه ها، سیاست های حمایتی، بهبود توزیع درآمد
|
  • Seyed Shams Aldin Hosseini Pages 5-20
    Economic sanctions are well known for researchers and those who are in charge of Iran’s economic affairs because since the very beginning of the Islamic revolution of Iran they have bean used as barriers in the way of the country’s development. However، the last-two-year sanctions had broader dimensions so in order to recognize their effects and to confront them it is needed to know that how sanctions affect every section of macroeconomic. The present study aims to do so. As researcher is one of economical authorities of Iran who has scientific knowledge about this issue، tries to present the recent sanctions mechanism of influencing on financial، monetary and foreign exchange policies then analyses their effects and condition of real sectors، capital market and macroeconomic indexes such as unemployment and inflation. Finally، some of measures which have done in order to confront sanctions and guidelines for future encounter are addressed.
    Keywords: Iran's Economy, Global Economy, Sanction, Effects of Sanctions, Economical Growth, Liquidity
  • Davood Manzoor, Manoochehr Mostafapour Pages 21-42
    According to theory of international economics، mutual and multilateral commercial and economical relations are mainly a win-win game so restricting them especially through sanctions could harm both parties of a sanction. After World War II almost all sanctions، except for Yugoslavia، have been imposed against South. Since its constitution، IR Iran has been exposed to the sanctions imposed by USA and its allies but from 2005، uranium enrichment has become an excuse for intensifying sanctions. The main objective of the imposed sanctions is fundamental change of Iran’s nuclear policies and approaches. Now، Iran is suffering from most unprecedented sanctions in the history so they could be referred to as economic wars. Using various tools، USA has been able to persuade its allies and many other countries to impose economic pressure against Iran. All West imposed sanctions against Iran could be categorized in 5 groups: technologic، investment and military equipment sanctions، restricting financial transaction، the Central Bank sanctions، selling gas and oil sanctions، prohibiting precious and gold trade and finally blocking the funds. Even though different sectors of Iran’s economy have been affected by the sanctions، but economic authorities of the country، adopting proper policies have been trying to manage the effects of these sanctions.
    Keywords: Economic Sanction, Economic War, Economic of Iran
  • Foreign Financing and Investment: Principals and Requirements, Measures and Achievements
    Behrooz Alishiri, Sharagim Shams Araqi Pages 43-84
    Utilization of foreign financing and its various windows and methods are considered as one of the prerequisites and tools enabling countries to realize their economic growth and development and reach their macroeconomic and developmental targets. Amongst those windows، foreign direct investment is one the most efficient and effective methods especially from the host country perspective. Various positive and constructive impacts on macro and micro economic indices and the positive impacts on the recipient companies such as access to new export markets، upgrading the level of competitiveness، transfer of managerial and technological knowledge، increasing the economic security and job creation، is a witness to this efficiency and effectiveness. Therefore it is more than thirty years that most countries have paid special attention to foreign investment and implementing policies and programs to promote and attract foreign capitals and is making continuous effort to make their favorite country more competitive for hosting foreign investors. Iran has also provided the required regulatory environment as a prerequisite for engagement and activity of foreign investors in the national economy، by adopting and approval of the Law for Attraction and Promotion of Foreign Investment in 1334 (H. S.) and consequently its replacement in 1381 (H. S.) by Foreign Investment Promotion and Protection Act. But due to the different kinds of foreign investment methods and their requirements، though competition between the countries for attracting foreign investment، the necessity to prepare technical arrangements by the host country in general and by its administrative organs and private entities in specific، it is necessary to take a vast variety of measures nationally and internationally in order to make the most of the available legal environment. A review of the literature of the topic، the schemes and types of Foreign Investments and the technical and functional differences of those schemes according to international standards and definitions and the trends and statistical information related to the foreign investments flows in the world، reveals the significance of taking advantage of foreign financing in general and foreign investments in particular. Furthermore، a glance at the trends of foreign capital importation and attraction in Iran and its constant growth during recent years shows that particular attention has been directed to this topic in the country''s macro policies and plans and the OIETAI as the sole official authority for promotion and protection of foreign investments has put extensive measures on its agenda for action to not only create a leap in volume of foreign investments in Iran، but also to preserve and stabilize its growth trend. Though the policies، plans and measures taken by the OIETAI have created considerable impact in this regard، taking into account the ever-changing، fiercely competitive environment in the world for attracting foreign investors and investment flows، it''s necessary to adopt a reform-oriented guideline concerning a number of the country''s common arrangements and systems such as budgeting system، designing and offering competitive incentives for investment as well as promotion of investment climate and the business environment in order to provide the OIETAI with modern and efficient tools and capacities and drive the country to a significant increase in attraction of foreign investments and to utilize the country’s untapped economic capacities.
    Keywords: Foreign Financing, Direct Foreign Investment, OIETAI
  • Dissection of the Tax Reform of the Country: Challenges, Programs and the Tax System Operation
    Ali Askari Pages 85-120
    Tax system development is regarded as a fundamental area of the Iranian economic development. In this respect، substitution of tax revenues for unsustainable ever-changing oil revenues has always been a major area of the country’s economic and social development plans. This is what one may feel more significantly than ever bearing in mind the 5th Development Plan’s obligation for independence of the state’s current expenditures from oil and gas export revenues، achieving a T/GDP ratio of %10 and an annual %10 growth of public revenues to cost credits (excluding oil and gas export revenues) taking into account circumstances resulting from economic sanctions against Iran. In spite of efforts made for the development of the country’s tax system during recent years، there still remain so many challenges. Having in mind three pillar components of a tax system namely، “national production”، “tax laws and regulations”، and the “organization in charge of taxation”، one may mention the following as major barriers and challenges ahead of the Iranian National Tax Administration (INTA): The asymmetrical combination of the Iranian national production، a large volume of the services sector، the way incomes are distributed throughout the country، existence of a large underground economy، existence of public institutions with high turnovers، complexity of tax laws and regulations، weakness of tax laws enforcement guarantees، narrowness of tax bases، broadness of tax exemptions، low efficiency of certain tax incentives، shortage of skilled human resources and insufficient fund resources، lack of an integrated approach to taxpayers، and infidelity of guild unions to their legal and professional obligations. There is no doubt that it will be impossible to develop the country’s tax system without simultaneous reinforcement of the mentioned-above pillar components. The present paper aims at studying the most important measures already taken for the development of the Iranian tax system along with measures to be taken in future following a review of the functions of taxes in the country and the challenges ahead of the country’s tax system having in mind the three pillar components mentioned above. The introduction and development of the VAT system، revision of tax laws and regulations، implementation of TARA (Tax Automation and Revenue Administration) Project، and HRD reforms are among major areas followed for changing and developing the country’s tax system. But as for measures to be taken in future for the development of the country’s tax system، one may refer to the reform of the country’s overall macroeconomic structure in terms of the way economic activities are done، development of corporate activities، qualitative development (modernization) of the services sector، broadening tax bases، elimination of redundant tax exemptions، resolving INTA’s budget restrictions، provision of human resources، as well as taking all legal، administrative and judicial measures required for combating underground economy.
    Keywords: Tax System, Tax Functions, Pillar Components of Tax System, TATA Project, Enforcement Guarantees
  • Abbas Memar Nejad, Behzad Shiri, Hossein Kakhki Pages 121-142
    This paper discusses the evolution of the role of Customs in recent decades and states the necessity and importance of trade and economic in the state of the country endeavoring to introduce the Customs and Customs duties are important and diverse. It also considers the growth in commercial operation procedures for import، export، transit and Customs revenue during the fourth and fifth plan of the country development to find a way to examine the challenges facing Customs and Customs as being reasons for the economic development plan will focus as part of outreach. This article analyzes Customs procedures done within ten projects in the development of Customs duty proposals to meet the challenges of new deals.
    Keywords: System of Customs, Economic Development Plan, Development Projects
  • Mohammad Rahim Ahmadvand Pages 143-182
    Since 1979، privatization has bean considered by most economic policymakers as one of the solutions aimed at the reduction of the engagement of the governments in economy and the promotion of SOEs performance. In our country، the privatization process has bean seriously started in 2006، with the notification of general policies of the Principle 44 of the Constitution، and subsequently، the Law for the enforcement of the said policies was legislated in 2008. Privatization is often referred to as the economic revolution in Iran. Undoubtedly، the proper enforcement of the said policies owes to the uninterrupted and brave efforts of all the privatization policy players in the Country، specially the Iranian Privatization Organization (IPO). This Article tries to review some of the efforts made by the IPO in this regard. Consequently، in order to understand the historical trend of the subject، first of all the legal principles of privatization policy enforcement in the Country are presented briefly. In the second and third parts of the Article، the goals and methods of privatization and in the fourth part، the most important measures and activities related to the privatization during 1991 to July 9، 2013 are studied. Fifth and sixth parts of the Article are devoted to the most significant problems and challenges in the way of enforcement of the privatization and future plans of the privatization in the Country. Finally، the seventh part of the Article makes conclusions in this regard.
    Keywords: Principle 44, Privatization, Justice Shares, Divestiture of SOEs
  • Seyed Mohammad Karimi Pages 183-202
    Nowadays، insurance industry is one of the leading sectors of capital market in global economy. Insurance as an efficient means of risk management، security and peace of mind provision، not only contributes to social welfare but also to investment growth، consequently accelerates the production growth and helps to economic boom. The present report sheds light on the current status of Iran’s Insurance Industry as well as its future prospect through the assessment of its performance during the years 1384-1392 (2005-2012) of the Iranian Calendar. Having adopted descriptive approach، the practical aim of the present study is to explore precise status of Iran’s Insurance Industry performance، consistent with international indices from 1384 to 1392 (2005-2012). Furthermore، current procedures of Iran’s Insurance Industry is reviewed، fulfilled measures by Bimeh Markazi Iran (Central Insurance of IR Iran) in compliant with general policies of Article 44 of Constitution regarding to the Insurance Industry is mentioned then Iran’s Insurance Industry outlook for the year 1404 (2025) is clarified.
    Keywords: Bimeh Markazi Iran (Central Insurance of IR Iran), Performance Assessment, Outlook, Index, Procedure, KAIZEN Model
  • Ali Salehabadi Pages 203-216
    The whole national capital market، by the Capital Market Act of the Islamic Republic of Iran enacted in November 2005، began its move toward development and improvement and continued to step through the framework of the Islamic capital market principles، the objectives of «The Future Outlook of the Islamic Republic of Iran in the Horizon of the Next two Decades (2025)، the policies prescribed in the Fourth Economic، Social and Cultural Development Plan، and also the general policies of the holy Islamic Republic of Iran. At the first step to enforce the Securities Market Act and to protect the investors'' rights and maintain and develop a transparent، fair and efficient market، the Securities and Exchange High Council، the Securities and Exchange Organization as the regulatory body of the whole capital market، Tehran Stock Exchange (TSE)، Iran Mercantile Exchange (IME)، Energy Exchange، Central Securities Depository and Settlement Of Iran (CSDI)، and Iran Farabours company as the operational bodies established and in other words، the regulatory and executive bodies separated from each other. By enacting the Securities Market Act of the Islamic Republic of Iran in the year 2005، the required legal framework established to develop new financial instruments، institutions and markets which paved the roads for a comprehensive development and improvement in our capital market. Notification of the general policies of the principle 44 of the constitution، considering the Exchange mechanism for privatization of state companies and enactment of the Law of the Enforcement of the General Policies of the Principle 44 were all among the opportunities to develop and enhance the whole capital market. However، in order to realize the objectives of the Fourth and Fifth Development Plan in the ninth and tenth governments، such great works as providing the conditions to increase the returns from investment in securities market، management of investment risk especially in the critical conditions، improving the transparency of information via the development of the Comprehensive Database of All Listed Companies (CODAL) in order to determine fair prices، increasing the liquidity of investments in the shortest time، establishing the electronic systems for online accessing of customers to the brokers، the attempt to design and operate an online trading network، improving the regulating mechanisms and developing international cooperation''s and also attracting foreign investments were considered by the capital market authorities.
    Keywords: Securities, Exchange Organization, Capital Market, Securities Market Act, Principle 44 of the Constitution, Privatization
  • Hooshang Omrani Pages 217-240
    Supporting vulnerable groups and improving income distribution is one of key priorities of all governments. This is not only an economic subject، but is one of political and social indexes. In I. R. Iran one of social justice and income distribution orienting policy which was implemented in the 9th Government was Equity Shares Plan. The structure of the plan was based on allocating some of governmental companies stocks to low income people. Preparing sustainable income for low income deciles and improving income distribution، privatization expanding and increasing people’s wealth were the main goals of this plan. However، one side effect of this plan is stockholder culture improving among citizens and public knowledge level promoting and directing them to invest in productive markets instead of speculative activities in parallel markets. The main step in performing the plan was to indentify eligible people. Respecting to supporting approach of the plan، at first the two lowest income deciles were covered and fifty percent discount was imposed on stock value for these groups. After that، other groups were jointed to the plan in different phases as targeted groups، so that up to now more than 40 million people are included. Since the beginning year (2006)، some part of stocks of 62 corporations in different areas namely: Petrochemical، Refineries، Power plants، Banks، Cements، Basic Metals are allocated to the plan. According to this plan the value of these stocks would return through dividend profit in10 years and after that stockholders can receive their profit directly. One more useful action is preparing the procedure that stocks owner could transact them through stock Market.
    Keywords: Equity Shares, Income Distribution, Privatization, Eligible Persons
  • Mohammad Parizi Pages 241-272
    Proper implementation of important and basic governmental plans primarily depends on existence of robust and efficient monetary and financial institutions. Creating Money، financial brokering، financing and granting banking facilities are main functions of banking system. In recent years banking system has played important role in the country’s development and construction so this paper indicates the most important policies and approaches of banking system in recent 8 years. Redefining the principal 44 of the Constitution and notification of its general policies are main pillars of the country’s economic policy making. Since the implementation of these policies within the framework of predicted regulations and structure، a novel order has been set up in the economic system of the country. Reappraisal of economic domain of governmental، private and cooperative economic activities، putting an end to government’s economic tenure، laying the foundation for non-governmental sectors to participate in all economic fields، extensive granting of big state-own firms and finally improving the business environment are most crucial approaches of these policies. This article tries to clarify important actions resulted from above mentioned policies with noted approaches.
    Keywords: Banking Deposit, Banking Facilities, Banking System Transformation Plan, E, Banking
  • Mohammad Reza Farzin, Ali Movahed Nejad, Seyed Mahdi Hosseini Pages 273-300
    Inefficient system of subsidies allocation and distribution in Iran made government to reform it. As a result subsidies targeting became one of most important axis of the economic transformation plan and set high on Iran’s economical agenda. In order to do this some proficient investigations and scrupulous pathology conducted then the effects of this plan on macroeconomic variables and indexes analyzed. After ratification of subsidies targeting law in 2009 and making preparations for the law enforcement، finally in December 19 of 2010 the subsidies targeting law enacted. Due to cooperation of people and market and economic players and proper management and implementation of the law by the government it has been a successful administrative experience for government in national and international level. Although all similar experience in the world studied، the used execution model was entirely a native and Iranian one so international organization and bodies admitted the successful implementation of this law and introduced it as a proper model for other countries. This paper briefly addresses approaches، effects and enforcement results of the subsidies targeting law
    Keywords: Support Policies, Improve Income Distribution