فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال دوم شماره 5 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام غلامی صفحات 5-22
    در این مقاله به منظور دستیابی به نقشه راه جهت اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده و رویه های اجرایی آن در ایران بررسی مولفه های اجرایی نظام مالیات بر ارزش افزوده در 22 کشور مجری مالیات مزبور و مقایسه تطبیقی آن با ایران مدنظر قرار گرفته است. یافته ها حاکی از آن است که مالیات بر ارزش افزوده در ایران همانند کشورهای منتخب از نوع مصرفی و مبتنی بر اصل مقصد است. ملاک ثبت نام در اغلب کشورها گردش مالی سالانه یا گردش مالی مشمول مالیات سالانه است، در حالی که در ایران علاوه بر استفاده از این معیارها ماهیت فعالیت های اقتصادی نیز به کار می رود. به علاوه، نرخ استاندارد مالیات بر ارزش افزوده تقریبا در تمام کشورها بجز اتریش و هند همانند ایران به صورت واحد می باشد. در کشورهایی که در ساختار نرخ مالیاتی آنها نرخ های تخفیفی وجود ندارد معمولا دامنه کالاها و خدمات دارای معافیت بدون اعتبار گسترده تر است که این موضوع در کشورهای ایران، ارمنستان و... مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: نظام مالیاتی، مالیات بر ارزش افزوده، مولفه های اجرایی
  • رویا عاطفی منش صفحات 23-40
    مطالعه حاضر که به روش توصیفی تدوین شده به اشکال مختلف رژیم ارزی میخکوب پرداخته و نشان می دهد این نوع از ترتیبات ارزی که از بیشترین کاربرد بین کشورهای جهان برخوردارند در کشورهای صادرکننده نفت مورد استفاده قرار می گیرد. از مهم ترین مزایای استفاده از این رژیم ارزی، کنترل نوسان های نرخ ارز، مهار تورم، ایجاد لنگر قیمتی برای تجارت کالا و تسهیل زمینه های سرمایه گذاری خارجی است. با این حال به دلیل جهانی شدن و همپیوندی رو به پیشرفت بازارهای مالی جهان هزینه های رژیم های ارزی میخکوب در حال افزایش است و بسیاری از کشورهای دارای چنین ترتیباتی به رژیم های شناورتر گرایش یافته اند. در ادامه، به بررسی رژیم ارزی ایران پرداخته و نشان می دهیم به رغم رژیم های ارزی متفاوت اعلام شده از سوی بانک مرکزی ایران طی 35 سال گذشته همواره ترس از شناوری و گرایش به شیوه ای از میخکوب نرخ ارز وجود داشته و عدم تعدیل تدریجی نرخ اسمی ارز متناسب با نسبت تورم داخلی و بین المللی با افزایش پلکانی آن در مقاطع 10 ساله همراه بوده است. در نهایت، در این مقاله ضمن تاکید بر تامین الزامات رژیم ارزی شناور مدیریت شده و با توجه به اینکه هدفگذاری و کنترل تورم، استقلال بانک مرکزی و تعدیل نرخ اسمی ارز متناسب با نسبت تورم داخلی و خارجی به عنوان گزینه مناسب عنوان شده که احتمالا حتی گزینه میخکوب شدن به سبدی از ارزها و نفت برای ایران به مراتب بهتر از رژیم ارزی شناور مدیریت شده می باشد، اما به دلیل عدم رعایت الزامات آن در عمل به میزان قابل توجهی به میخکوب کردن نرخ ارز گرایش نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، رژیم ارزی میخکوب شده، برابری قدرت خرید، رژیم ارزی ایران
  • امیرحسین مزینی، سعید قربانی صفحات 41-60
    سیاست های پولی مجموعه اقداماتی هستند که بانک های مرکزی (سیاستگذاران پولی) با اهدافی چون کنترل تورم، ایجاد شرایط مناسب برای رساندن تولید و اشتغال به سطح بالقوه، حفظ ارزش پول ملی و... به کار می برند. هر چند اهداف اعلام شده سیاست پولی در ایران با اهداف تعریف شده بانک های مرکزی دیگر تفاوت چندانی ندارد، اما اولویت های سیاستی آن مشخص نیست. در مطالعه حاضر به بررسی مدیریت بهینه سیاست پولی در اقتصاد ایران پرداخته شده است. پرداختن به این امر نیازمند اتخاذ رویکردی استراتژیک و برنامه ریزی بلندمدت و نیازمند در اختیار داشتن یک نقشه راه است. این بحث (طراحی یک نقشه راه) موضوع اصلی مقاله حاضر می باشد. به این منظور، تلاش می شود با استفاده از مطالعات کتابخانه ای با رویکردی تحلیلی-توصیفی از روش تحلیل شکاف استفاده شود، به این صورت که پس از شناسایی و تحلیل وضع موجود و طراحی وضع مطلوب با استفاده از ادبیات رایج به تحلیل شکاف پرداخته و با استخراج استراتژی ها و راهکارهای عملیاتی (به تفکیک کوتاه مدت و بلندمدت) نقشه راه مدیریت سیاست پولی در اقتصاد ایران استخراج گردد. نتایج حکایت از آن دارند که مدیریت بهینه سیاست پولی مستلزم مجموعه ای منسجم از سیاست ها و راهکارهای عملیاتی (به تفکیک کوتاه مدت و بلندمدت) در بستر زمان است که در قالب نقشه راه پیشنهادی مورد تاکید قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، بانک مرکزی، دولت، نقشه راه، تحلیل شکاف، اقتصاد ایران
  • محمدحسن فطرس، مهری کبیریان صفحات 61-72
    با توجه به نوسان های قیمت نفت گسترش صادرات غیرنفتی از اهداف مهم توسعه اقتصادی کشور به شمار می رود. صادرات صنایع نساجی یکی از با اهمیت ترین صنایع جهان بوده و با گردش مالی بالای خود و کاربر بودن آن از اولویت خاصی برخوردار است، بنابراین آگاهی در مورد تقاضا وکشش پذیری های آن به منظور موفقیت در تحصیل ارز خارجی و رشد اقتصادی مهم است، بنابراین این مقاله با انتخاب سیستم تقاضای تقریبا ایده آل به عنوان الگوی تقاضا برای صادرات محصولات نساجی کشور و تقسیم بندی آن به گروه های چرم، پشم و پنبه و محصولات آن با استفاده از روش برآورد رگرسیون های به ظاهر نامرتبط برای دوره (1389-1371) به محاسبه تقاضا و کشش های محصولات نساجی ایران در بازار جهانی می پردازد، سپس به آزمون فرضیه ثبات ساختاری ضرایب الگو در دوره زمانی (1394-1390) از طریق شبیه سازی متغیرهای الگو بر مبنای تعریف سناریوهای مختلف کاهش قیمتی اقدام می نماید. نتایج بیانگر این است که کاهش قیمت ها منجر به شکست ساختاری در ضرایب الگو خواهد شد و سهم های مخارج بلندمدت تقاضای جهانی بر صادرات گروه کالاهای مورد بررسی را تغییر خواهد داد.
    کلیدواژگان: نساجی ایران، دستگاه تقاضای تقریبا ایده آل، ثبات ساختاری ضرایب
  • حسن رشیدی صفحات 73-92
    ارائه برنامه ریزی بنگاه به عنوان نوعی برنامه ریزی منابع سازمان یا بنگاه در سطح کلان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بسته های نرم افزاری کاربردی در راستای مدیریت منابع سازمان مجموعه ای از نرم افزارهای یکپارچه آماده راه اندازی از پیش طراحی شده و از پیش ساخته شده ای است که تمام فرایندهای تجاری سازمان راپوشش می دهد. دستیابی به حداکثرکارایی درپیاده سازی این نرم افزارها با هماهنگ سازی آن بانیازهای سازمانی بسیارپیچیده است. سازگاری ورودی و خروجی این نرم افزارها و کنترل پردازش آنها در یک نگاه کلان و منسجم نیازمند الگوسازی و طراحی یک سامانه به صورت یک بسته نرم افزاری جهت برنامه ریزی بنگاه است.در این مقاله سامانه ای که بتواند برای برنامه ریزی در بنگاه های مختلف اقتصادی مفید واقع شود تهیه و پشتیبانی می شود، همچنین سامانه موردنظر به عنوان نمونه در مورد یکی از شرکت های تحت پوشش سازمان گسترش و نوسازی و صنایع ایران به کار می رود. می توان با استفاده از سامانه و الگوی برنامه ریزی بنگاه تهیه شده مشکلات گذشته و حال آن را در سطح کلان ارزیابی و آثار خط مشی را به عنوان نمونه بررسی نمود. خروجی های الگو به صورت نسبت های اقتصادی و مالی برای بررسی کارایی و امکان ارزیابی خط مشی های مختلف و نیز چارچوب ترازنامه و صورتحساب سود و زیان بنگاه در افق برنامه ریزی شرکت است. این چارچوب می تواند برای تدوین بودجه و برنامه های مالی بنگاه نیز به کار رود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی بنگاه، سامانه، برنامه ریزی منابع سازمان
  • هاجر رستمی حصوری صفحات 93-104
    به نظر می رسد خروج نیروی انسانی متخصص از کشورهای در حال توسعه (مبدا) آثار منفی بر اقتصاد این کشورها بر جای می گذارد. کشورهای در حال توسعه برای نیل به اهداف توسعه ای خود از جمله کاهش فقر به این افراد نیازمندند، در حالی که طبق برخی مطالعات صورت گرفته مهاجرین با ایجاد آثار بازخوردی مثبت به ویژه وجوه ارسالی که از کشورهای توسعه یافته (مقصد) به کشورهای مبدا دارند نقش موثری در کاهش فقر این کشورها داشته اند. از این رو، به منظور بررسی اثر مهاجرت نیروی انسانی متخصص (فرار مغزها) بر فقر کشورهای مبدا فرار مغزها از 32 کشور در حال توسعه طی دوره زمانی (2004-1991) با استفاده از رهیافت داده های تابلویی مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج نشان دادند که اثر فرار مغزها بر فقر در این کشورها معنادار نیست. در اثرگذاری فرار مغزها بر فقرکشورهای مبدا ویژگی ها و رفتار اقتصادی افراد دریافت کننده وجوه ارسالی مهم بوده و این مقادیر به اندازه ای نیست که بتوانند آثار منفی ناشی از عدم حضور متخصصین را در این کشورها جبران نمایند.
    کلیدواژگان: مهاجرت بین المللی، نیروی انسانی متخصص، فقر
  • سعید محمودزاده باغبانی، جواد پورغفاردستجردی صفحات 105-120
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ساختار هیئت مدیره بر مدیریت سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های (1389–1382) و بین 480 مشاهده است، در حالی که نقش هیئت مدیره شرکت ها در بازارهای توسعه یافته مانند ایالات متحده و بریتانیا مورد بررسی قرار گرفته است، اما بررسی این موضوع به دلیل ساختارهای متفاوت شرکت ها در بازارهای در حال توسعه مانند ایران ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش اندازه هیئت مدیره، استقلال هیئت مدیره و دوگانگی وظیفه مدیرعامل به عنوان ساختار هیئت مدیره در نظر گرفته شده است و از مدل تعدیل شده جونز (ارائه شده توسط دیچو و همکاران) برای تعیین مدیریت سود استفاده گردیده است. نتایج مدل رگرسیونی نشان می دهد بین دوگانگی وظیفه مدیرعامل و مدیریت سود ارتباط مثبت وجود دارد، در حالی که رابطه ای بین اندازه و استقلال هیئت مدیره با مدیریت سود مشاهده نگردید. البته در این پژوهش آثار برخی متغیرهای کنترلی نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، اندازه هیئت مدیره، استقلال هیئت مدیره، دوگانگی وظیفه مدیرعامل
  • وحید تقی نژاد عمران، ولی حاجی بابایی صفحات 121-134
    بخش مالی به عنوان مکمل بخش واقعی اقتصاد با کاهش هزینه و افزایش اطمینان وجوه مازاد در اقتصاد را به تامین مالی فعالیت های مولد تخصیص داده و موجب رشد اقتصادی می شود. پژوهش ها نشان می دهند بخش مالی از عوامل مختلفی همچون تغییرات نرخ ارز تاثیر می پذیرد. در پژوهش حاضر، اثر تغییر نرخ ارز واقعی بر بی ثباتی مالی در 25 کشور در حال توسعه منتخب در فاصله سال های (2010-1995) با استفاده از روش اقتصادسنجی داده های تابلویی مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعه از 4 متغیر تغییر نرخ بهره واقعی، تغییر در گستره نرخ بهره، تغییر در پول و شبه پول به عنوان درصدی از GDP و نسبت دارایی بانک مرکزی به GDP به عنوان شاخص های بی ثباتی مالی استفاده شده است. نتیجه برآوردها بیانگر رابطه مثبت و معنادار تغییر نرخ ارز واقعی بر بی ثباتی مالی است. استفاده از متغیرهای مجازی نشان می دهد که شدت اثر تغییر نرخ ارز واقعی بر بی ثباتی مالی در کشورهای حوزه جغرافیایی مختلف متفاوت است، همچنین متغیرهای نرخ رشد اقتصادی، نرخ تورم، اندازه دولت و باز بودن اقتصاد به عنوان متغیرهای کنترل در نظر گرفته شده اند.
    کلیدواژگان: بی ثباتی مالی، تغییر نرخ ارز واقعی، داده های تابلویی
|
  • Pages 5-22
    In this paper، in order to achieve the roadmap for reforming the VAT law and its administrative procedures in Iran، executive components evaluation of the VAT system in 22 countries and its comparison with Iran have been studied. The results suggest that the VAT in Iran is a consumption one and based on the destination principle as in the selected countries. Registration criteria in most of the countries are annual turnover or annual taxable turnover، while in Iran، addition to these criteria، the nature of economic activities also is used. Moreover، VAT standard rate in almost all countries، except Austria، India، is a unit as in the Iran. In the countries without discounted rates in their tax structure، usually there is a wider range of exempted goods and services without credit، and this observed in Iran، Armenia and etc.
    Keywords: Tax System, VAT, executive components
  • Roya Atefimanesh Pages 23-40
    The present paper reviews the various forms of pegged exchange rate regimes and shows that these types of exchange arrangements are the most used ones in the world، especially in oil-exporting countries. Some of the most considerable advantages of this regime usage are controlling exchange rate fluctuations، restraining inflation، creating an anchor price for commodity trading and facilitating foreign investment. However، due to the increasing interconnectedness of global financial markets and globalization، the costs of pegged exchange rate regimes are ascending. So a lot of countries with such arrangements tend to use more floated regimes. However، transition from pegged to floating regimes in developing countries has its own risks which impose massive economic costs. From this point of view، some more flexible options like «pegging to a basket of currencies»، “pegging to a basket that includes the price of oil «and» managed floating regime «have been considered as intermediated options. The report also indicates that despite different currency regimes announced by the Central Bank of I. R. Iran over the last 35 years، there is always some fear of floating exchange rates and tendency to a pegging exchange rate regime، and gradual non-adjustment of nominal exchange rate in proportion with internal and international inflation ratio، coincides with its gradual increase in 10 years periods. Finally، the paper in addition to emphasize at providing managed floating exchange rate regime requirements such as targeting and controlling inflation، declares that independence of central bank and adjusting nominal exchange rate in proportion with internal and international inflation ratio، as the most appropriate options and suggests that» pegging to a basket that includes the price of oil «is certainly better than» managed floating regime«for Iran. But due to non-compliance with its obligations، Iran actually shows significant tendency to pegged exchange rate.
    Keywords: Exchange Rate, Pegged Exchange Rate Regime, Purchasing Power Parity, Iran's Exchange Regime
  • Amir Hossein Mozayani, Saeid Ghorbani Pages 41-60
    Monetary policies are the combination of policies which are implemented by central banks in order to control macroeconomic processes. These policies are used to control inflation، stimulate economic growth، employment and etc. These purposes are the same in majority of countries. But their priorities are different especially in Iran that they are more or less ambiguous. In this study we are going to study that what is an optimal comprehensive monetary policies in Iran. To do that، we need to develop a strategic framework in order to extract a roadmap for a national monetary behavior. We used a SWOT technique and results lead to an operational road map consisting short & long run policies and their related action plans.
    Keywords: Monetary Policy, Central Bank, Government, Road Map, Gap Analysis, Iran Economy
  • Pages 61-72
    Promoting non-oil exports is one of major and principal goals of economic development of Iran. Textile industry with its high financial turnover and its labor intensive technology is an ancient industry in the world that has been suitable to rely on for advancement of exportation. So، knowing about the textile demand and its elasticity in order to gain foreign exchange and economic growth seems to be a matter of great importance. So this paper uses seemingly unrelated regressions econometric method to estimate the almost ideal demand system model to determine the demand for the textile products export (in three groups of leather، wool and cotton and their products). This paper aims to obtain demand and elasticity of textile products for the period of 1992 to 2010; then it will test the hypothesis of structural stability of model''s coefficients for a predicted period (2011-2015) via simulation of model variables on basis of different decreasing price scenarios. Results show that decrease of prices lead to lack of structural stability in model coefficients and would change the long run expenditure shares of world''s demand in textile products exportation.
    Keywords: Structural Stability of Coefficient, Almost Ideal Demand System, Iranian Textile
  • Hassan Rashidi Pages 73-92
    Planning in firms as a kind of resources planning in an enterprise at the macro level is of particular importance. Software packages used to manage resources are integrated sets of pre-designed and pre-built software that cover all business processes of the organization. Achieving maximum efficiency in the implementation of these software’s and their synchronization with organizational needs are very complex problems. From a general view compatibility of software’s input and output and its process control requires modeling and designing of a corporate planning system as a software package in the firm. In this paper، a system which can be useful for different economic planning agency is prepared and supported. This system has been used in of one of the companies of the Industrial Development and Renovation Organization of Iran. Using this system we could evaluate company’s past and present problems. The output of this system in the form of economic and financial ratios could be used to evaluate the policy of the firm and its balance sheet within the firm’s planning framework. This framework can then be used in the preparation of budgets and financial plan in the firm.
    Keywords: Planning in Firms, System, Organization's Resources Planning
  • Hajar Rostami Hosuri Pages 93-104
    It seems، skilled workers migration from developing country have negative effects on their economy. Developing countries need their skilled workers to reach their developing goals. As shown in some studies، migrants reduced poverty in their origin countries through creation of positive feedback effects especially by sending remittance from developed countries. Therefore in order to evaluate the effect of brain drain on poverty of their countries، the panel data of 32 developing countries during 1991-2004 have been examined by a panel data regression model. The results showed that the effect of brain drain on poverty is not a significant one. The economic characteristics and behavior of individuals receiving remittances have important roles in the impact of brain drain on poverty in origin countries. In addition the amount of remittances is not enough to compensate the negative effects caused by the lack of skilled workers
    Keywords: International Migration, Skilled Worker, Poverty
  • Saeid Mahmoudzadeh Baghbani, Javad Pourghaffar Dastjerdi Pages 105-120
    The purpose of this paper is to examine the influence of the board of directors’ structure on earnings management for a panel of 480 observations from 2003 to 2010 in Firms Accepted in Tehran Stock Exchange. While the role of companies’ board of directors in earnings management has been examined in developed markets، particularly in USA and UK، understanding its effectiveness in emerging markets such as Iran is important due to differences of structure of business organizations across these markets. In this paper board size، board independence، and CEO-duality have been considered as the board of directors’ structure. Modified Jones Model (1995) has been used to determine the earnings management. Common effect model results indicate that the presence of positive relationship between CEO-duality and earnings management while we did not observe a statistically significant relationship between board size and board independence with earnings management. Furthermore، in this research، some control variables effects have been considered.
    Keywords: Earnings Management, Board Size, Board Independence, CEO, Duality
  • Pages 121-134
    Reducing in the costs and increasing the confidence، the financial sector as a complement of the real economy، allocates the surplus funds of the economy to finance productive activities in order to encourage the economic growth. It is known that، there are different factors such as changes in the real exchange rate which have influence on the financial sector. This study investigates the effect of the real exchange rate changes on the financial instability، by using panel data technique based on data for 25 selected developing countries during 1995–2010. In this study، changes in the interest rates، changes in the interest rate spread، changes in the money and quasi money as a percentage of GDP and changes in the central bank assets to GDP ratio are used as indicators of the financial instability. The results show that real exchange rate changes، significantly، increase financial instability and the intensity of this effect in various geographical areas is different. Moreover، economic growth rate، inflation rate، size of the government and openness of the economy have been considered as control variables in this study.
    Keywords: Financial Instability, Changes in the Real Exchange Rate, Panel Data