فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال دوم شماره 8 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید عزیزی*، نادر مهرگان، غلامرضا یاوری صفحات 5-20
    این مطالعه شواهد تجربی از قانون تیروال یا مدل رشد محدود شده به ترازپرداخت ها را برای بخش کشاورزی ایران طی دوره (1390-1368) بررسی می کند. تیروال نشان می دهد نرخ رشد با ترازپرداخت ها مهار خواهد شد، زیرا اقتصاد نمی تواند سریعتر از آنچه با تعادل ترازپرداخت ها یا حداقل با کسری پایدار در ترازپرداخت ها سازگار است رشد کند.به این ترتیب، قانون تیروال بیان می کند که نرخ رشد تولید سازگار با ترازپرداخت ها با نسبت نرخ رشد صادراتبر کشش درآمدی وارداتبرابر است، بنابراین در این پژوهش برای محاسبه نرخ رشد تعادل تیروال در بخش کشاورزیابتدا تابع تقاضای واردات محصولات کشاورزی با استفاده از روش خود توضیح با وقفه های گسترده برآورد شد. در ادامه با تقسیم نرخ رشد صادرات محصولات کشاورزی بر کشش درآمدی تقاضای واردات نرخ رشد تیروال برای17سری از دوره های 7سال که با هم تداخل دارند محاسبه شد. نتایج نشان داد که نرخ رشد تیروال در ابتدای دوره های مورد بررسی با نرخ واقعی رشد کشاورزی اختلاف قابل توجهی دارد، اما در ادامه با گذشت زمان این اختلاف بسیار کاهش یافته و نرخ رشد تیروال به نرخ واقعی رشد کشاورزی نزدیک شده است. نتایج تحقیق اعتبار قانون تیروال را در دهه 80 تایید می نماید، بنابراین در طول دوره مورد بررسی با گذشت زمان نسبت نرخ رشد ارزش صادرات به کشش درآمدی تقاضای واردات نزدیک شده است.
    کلیدواژگان: رشد کشاورزی، محدودیت ترازپرداخت ها، کشش تقاضای واردات، قانون تیروال، ایران
  • کاظم بیابانی خامنه*، حسین صادقی صفحات 21-40
    هدف از این پژوهش بررسی نقش اعتبارات اعطا شده به بخش خصوصی در میزان سهم صادرات از تولید یک اقتصاد و تاثیر آن بر عملکرد و پویایی های صادراتی بنگاه های فعال در بازارهای خارجی است. بر اساس ادبیات جدید تجارت بین الملل انتظار داریم با رفع محدودیت های اعتباری و سهولت بنگاه ها در تامین مالی حضور موثرتر آنها در بازارهای صادراتی افزایش یابد. به این جهت با استفاده از داده های 45 کشور و بهره گیری از روش هم انباشتگی و علیت گرنجر پانلی این ارتباط را در سطح کلان بررسی کرده و سپس با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته تاثیر اعتبارات اعطایی بر رفتارها و عملکرد صادراتی بنگاه ها ارزیابی شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهند که افزایش اعتبارات به افزایش سهم صادرات از تولید منجر می شود. همچنین این تاثیر مثبت بر تعداد صادرکنندگان، تعداد بازارهای مقصد و نرخ ورود بنگاه ها به بازارهای صادراتی نیز تایید می گردد. در نتیجه دسترسی بهتر به اعتبارات می تواند به عنوان یک مزیت نسبی در جریان تجارت بین الملل تلقی شود.
    کلیدواژگان: اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی، توسعه مالی، صادرات، مزیت نسبی
  • سعید راسخی*، مجتبی منتظری، پگاه پاشا زانوس صفحات 41-62
    نظریه های سنتی اقتصاد بین الملل بر کاهش ارزش پول ملی به عنوان سیاستی کارا جهت افزایش صادرات، کاهش واردات و کاهش کسری حساب جاری تاکید می کنند. ادبیات اخیر ضمن تاکید بر اثر مبهم کاهش ارزش پول ملی بر تراز تجاری احتمال واکنش نامتقارن متغیرهای تجاری به تغییرات نرخ ارز را مورد توجه قرار می دهد. این یافته از آنجا اهمیت می یابد که موفقیت سیاست های تجاری در گرو درک ماهیت رفتار تراز تجاری است. مقاله حاضر با استفاده از مدل رگرسیون انتقال ملایم با تابع انتقال لاجستیک (LSTR) طی دوره زمانی (1388-1352) به بررسی رفتار تراز تجاری ایران در رابطه با نرخ ارز می پردازد. نتایج این تحقیق نشان می دهد اولا نرخ واقعی ارز به صورت غیرخطی و نامتقارن بر تراز تجاری ایران موثر است و ثانیا ارزش گذاری بیش از حد پول داخلی اثر منفی بر تراز تجاری کشور دارد.
    کلیدواژگان: تراز تجاری، نرخ واقعی ارز، مدل رگرسیون انتقال ملایم، حد آستانه ای، ایران
  • زهرا سادات میرهاشمی*، محمد سرهنگیان صفحات 63-82
    سنت حسنه وقف پشتوانه اقتصادی اهداف بلند انسانی است. هر چند در گذشته میان نهاد وقف و دانش و فناوری در قالب هایی مانند وقف مدارس علمی پیوند عمیقی وجود داشت، اما امروز می توان یکی از جلوه های برقراری تناسب میان اهداف وقف با پیشرفت های علمی روز را در استفاده از وقف در جهت تجاری سازی دانش و فناوری معرفی نمود، به این معنا که واقف برای استفاده از عین موقوفه را در مسیر تجاری سازی دانش و فناوری تعیین کند و از این ظرفیت بالقوه برای رشد و تعالی جامعه و کمک به توسعه اقتصادی از طریق فراهم آوردن بسترهای تبدیل دانش به کالای مورد نیاز جامعه گام برداشت. چنین وقفی به طور کلی و در صورت عدم نقض سایر مسائلی که رعایت آن در شرع و قانون الزامی می باشد منافاتی با هیچ یک از شرایط اساسی صحت وقف در فقه شیعه و حقوق ایران ندارد. علاوه بر این، این وقف به دلیل تنوع صورت هایی که برای آن متصور است و آثار متعدد اقتصادی و اجتماعی که دارد می تواند سلایق خیرین متعددی را تامین نموده و با فرهنگ سازی و ارائه الگویی جامع آنها را به امر وقف در جهت تجاری سازی تشویق کند و با شرایط ویژه ای که از آن برخوردار است زمینه جدیدی را در جهت احیای سنت حسنه وقف و در پی آن تحقق تعاون اجتماعی و عدالت اجتماعی فراهم آورد.
    کلیدواژگان: وقف، تجاری سازی، دانش، فناوری، فقه، حقوق
  • وحید محمودی، مصطفی امام دوست *، محمدرضا مایلی صفحات 83-102
    سرمایه گذاری در بخش املاک و مستغلات از جمله فرصت های سرمایه گذاری جذاب در ایران است که همواره بخش عمده ای از سرمایه های افراد و موسسات به سمت آن سرازیر می گردد. این پژوهش ضمن مقایسه عملکرد سرمایه گذاری در املاک و مستغلات در نواحی مختلف جغرافیایی کشور تاثیر ایجاد تنوع جغرافیایی در پرتفوی املاک و مستغلات را در 15 مرکز استان در بازه زمانی (1392-1370) مورد بررسی قرار داده است. یافته های تحقیق نشان می دهد ناحیه مرکزی کشور با فاصله اندکی نسبت به سایر نواحی بیشترین ریسک و بازدهی را دارد. بررسی رابطه میان بازده نواحی جغرافیایی کشور نشان می دهد مطابق انتظار رابطه مثبتی میان بازده نواحی مختلف وجود دارد، همچنین یافته های تحقیق در خصوص اثر تنوع جغرافیایی در پرتفوی املاک و مستغلات نشان می دهد ایجاد تنوع جغرافیایی در پرتفویی شامل املاک و مستغلات موجب بهبود وضعیت پرتفوی های بهینه و انتقال مرز کارایی به سمت بالا خواهد شد.
    کلیدواژگان: املاک و مستغلات، عملکرد سرمایه گذاری، پرتفوی سرمایه گذاران
  • عبدالرضا کرانی*، وحید جلالوند، محمدنبی شهیکی تاش صفحات 103-124
    مانع ورود به عنوان یکی از متغیرهای ساختاری بازار نقش مهمی در شکل دهی سازمان بازار دارد. اهمیت موانع ورود به این دلیل است که می تواند ساختار بازار را به انحصار سوق دهد. با توجه به اینکه شناخت موانع ورود به صنعت و توسعه فضای کسب و کار رقابتی به منظور رشد بیشتر امری ضروری است نیاز به مطالعات تجربی گسترده ای در این زمینه احساس می شود، از این رو در این مطالعه با استفاده از روش AHP فازی و نظریه اقتصاد صنعتی پس از بررسی منابع و انجام مصاحبه های تخصصی به تعریف معیارها و شناسایی شاخص های تاثیرگذار بر ورود بنگاه ها به صنعت پرداخته شد و تلاش شد با استفاده از رویکرد سلسله مراتبی عوامل موثر بر ورود بنگاه ها به صنعت شناسایی و اولویت بندی شود. داده های تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شده و نمونه تحقیق نیز از بین مدیران و فعالان اقتصادی صنایع و اعضای هیات علمی رشته های مرتبط با صنایع کشور انتخاب شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد مهم ترین شاخص موثر در ایجاد مانع ورود در بخش صنعت شاخص تمرکز با وزن 0/528 می باشد و از میان سایر معیارهای اصلی تعداد بنگاه ها با وزن 0/196 بیشترین اثر را در ایجاد مانع ورود در بخش صنعت دارد. از این رو بر اساس نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود با فراهم نمودن زمینه برای حضور بنگاه های تازه وارد از طریق دادن تسهیلات مالی، اعطای مجوزها و حمایت های محدود و زمانبندی شده از بنگاه هایی که قصد ورود به بازار را دارند زمینه را برای کاهش تمرکز در بازار و افزایش تعداد بنگاه ها و توزیع یکسان بازار میان بنگاه ها فراهم نمود و گسترش بازارها و بزرگتر شدن اندازه آنها در دستور کار سیاست رقابتی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: موانع ورود، رقابت، شاخص تمرکز، تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی فازی (AHP، FUZZY)
  • زهره مدرسی عالم *، آزاده داودی صفحات 125-146
    یکی از مهم ترین مولفه های مرتبط با محیط کسب و کار در هر اقتصاد توجه به کارآفرینی است.کنسرسیوم دیده بان جهانی کارآفرینی به عنوان مهم ترین مرجع از سال 1999 هر ساله فعالیت های کارآفرینانه را در کشورهای مختلف مورد ارزیابی قرار داده و در قالب گزارش سالانه منتشر می نماید. این مقاله که با استفاده از گزارشات دیده بان جهانی کارآفرینی تهیه شده است ضمن معرفی شاخص های دیده بان جهانی کارآفرینی و بررسی وضعیت ایران در 5 سال (1391-1387) به جایگاه ایران در مراحل توسعه و مقایسه وضعیت کشور با کشورهای هم تراز اقتصادی می پردازد. نتایج گزارش جهانی دیده بان کارآفرینی نشان می دهد ایران اغلب از نیروی کار غیرماهر و منابع طبیعی استفاده می نماید و مشکلاتی مانند عدم ثبات در بسترها و حمایت های فرهنگی، اجتماعی، رسانه ها، شاخص کارآفرینی بین المللی و پیچیدگی فرایندهای اداری صادرات و واردات دارد، همچنین تولیدات ایران اغلب نوآورانه، محصول محور و فناورانه نمی باشد، بلکه بیشتر سنتی بوده و نمی تواند ارزش افزوده زیادی برای اقتصاد ایجاد نماید. نتایج نظرسنجی از خبرگان در رابطه با چالش های کارآفرینی در ایران نشان می دهد ایران در تمام مولفه ها بجز دسترسی به زیرساخت های فیزیکی و خدمات وضعیت مناسبی در مقایسه با متوسط جهانی ندارد. در این میان، شاخص های کارامدی حقوق مالکیت فکری، حمایت از کسب و کارهای با رشد بالا، برنامه های دولت، شبکه همکاری بین شرکتی و ارزش اجتماعی کارآفرینان بدترین وضعیت را در مقایسه با متوسط جهانی دارند. در انتها توصیه هایی در این خصوص ارائه شده است.
    کلیدواژگان: محیط کسب و کار ایران، کارآفرینی، دیده بان جهانی کارآفرینی
|
  • Vahid Azizi *, Nader Mehregan, Gholamreza Yavari Pages 5-20
    This study reviews the empirical evidence of the Thirlwall’s Law, i.e. the balance-of-payments-constrained-growth model of the agricultural sector in Iran during the (1989-2012). Thirlwall shows that the growth rate is limited by the balance of payments, as the economy cannot grow faster than a rate that is compatible with a balance of payments or a minimum stable deficit. Thus Thirlwall’s Law states that the production growth rate consistent with the balance of payments is equal to the ratio of the growth rate of exports over imports income elasticity. In this study, we first estimate the agricultural crops import demand function using an ARDL model. Then by dividing the growth rate of agricultural exports on income elasticity of import demand Thirlwall equilibrium growth rate for the 17 series of overlapping periods of seven years is calculated. Results show that the Thirlwall growth rate in the beginning of periods is significantly different from actual growth rate of agriculture sector, but then this difference declines over time, and actual growth rate and the Thirlwall equilibrium growth rate get closer. Therefore, the results from this study confirm the validity of Thirlwall Law in the 2000s.
    Keywords: Agricultural Growth, The Balance of Payments Constraint, Elasticity of Import Demand, Thirlwall's Law, Iran
  • Kazem Biabany Khameneh*, Hossein Sadeghi Pages 21-40
    The purpose of this study was to investigate the role of credit provided to the private sector in the share of exports in production of an economy and its impact on the export performance and dynamics of firms in foreign markets. According to recent literature of international trade we expected with resolves credit constraints and ease of firms in financing، their performance in export markets Increased. Therefore، with using statistical data on 45 countries under the panel cointegration approach and Granger causality examined this relationship in macro-level، then with using the generalized method of moments investigating credits impact on firms'' export behavior and performance. The results indicate that increasing in credits increase the share of exports in production. It is also confirmed a positive impact on the number of exporters، number of destinations and firm entry rate into export markets. As a result، access to credits can be seen as a comparative advantage in international trade.
    Keywords: Credit Provided To The Private Sector, Financial Development, Exports, Comparative advantage
  • Saeed Rasekhi *, Mojtaba Montazeri, Pegah Pasha Pages 41-62
    The traditional theories of international economics emphasize on national currency devaluation as an efficient policy to enhance export, reduce import and consequently reduce current account deficit. The latest literature considers asymmetric response of trade variables to exchange rate changes and pays attention to ambiguous effect of reducing exchange rate on trade balance. This is an important finding since the success of trade policy depends on the understanding of the nature of trade balance behavior. The present paper examines Iran’s trade balance behavior in relation to exchange rate using logistic smooth transition regression (LSTR) during 1973-2009. The results of this research show that real exchange rate effects on Iran’s trade balance are asymmetrical and nonlinear. Furthermore, overvaluation of domestic currency effects negatively on the trade balance.
    Keywords: Trade Balance, Real Exchange Model, Smooth Transition Regression, Threshold, Iran
  • Zahra Sadat Mirhashemi*, Mohammad Sarhangian Pages 63-82
    Waqf is one of the charritable acts in Islamic law. According to Islamic jurisprudence rules, it is possible to land owner that endow his prpperty with intention and purpose of commercialization from knowledge and technology; as in the past people used waqf for advancing and progressing knowledge with different ways and forms of waqf. Using waqf in commercialization of knowledge and technology has very affirmative and positive effects in economy and advancement of knowledge in society. Social cooperation and social justice are it’s results. We must try to culturalize this kind of waqf by informing the public and encouraging well-whishers.
    Keywords: Knowledge, Technology, Trade, Islamic Jurisprudence
  • Vahid Mahmudi, Mostafa Emamdoost *, Mohammad Reza Mayeli Pages 83-102
    Investment in real estate such an attractive investment opportunities in Iran, which is always a major part of the assets of individuals and institutions is poured into it. This study also compares the performance of real estate investments in various geographic areas of the country, the impact of the geographical diversification of real estate portfolios in the period from 1370 to 1392 in 15 of the cases examined. The results show that, compared to other areas, the central region of the country with a small distance has the highest risk and yield. The examination of the Examine the relationship between the expected return on geographic areas of the country releave that there is a positive correlation between the returns of different areas. The findings regarding the effects of geographic diversification in a portfolio of geographically diversified portfolio of real estate that includes real estate, improved the condition of optimal portfolios and efficient frontier upward move will be.
    Keywords: Real Estate, Investment Performance, Portfolio Investors
  • Abdolreza Korani *, Vahid Jalalvand, Mohammad Nabi Shahikitash Pages 103-124
    Barriers to entry, as the one of structural variables of market, has an important role in forming the market organization. Barriers to entry are important that is why it can drive market structure to the monopoly. Noting that, identifying the barriers to entry of industry and developing environment of the competitive businesses in order to more growth are necessary, so there is a major need of empirical studies. Hence, in this study after investigating the resources and doing special interviews, using AHP Fuzzy approach and industrial economy theory, the measures have been defined and effective index of barriers to entry of firms to industry have been identified, and it have been tried to identifying and ranking the effective factors of firm’s entry to industry using Analytically Hierarchy Process. Data have been collected using questionnaire, and sample of the study have been selected among the economic managers and activists of industries and scientific members of related majors with country’s industries. The results of the study show that the most important effective index in creation of barrier to entry in industry sector is concentration index by weight of. 0528. And between the major measures, the number of firms has the most effect in creation of barrier to entry in industry sector. Hence, based on these results, it is recommended to make a context in order to reduction of concentration in market and increasing the number of firms and provide uniform distribution of market between firms and also the expansion of markets and outgrow their size to be on the agenda of competitive policy by providing a context for the presence of newcomer firms through the financial facilities of licenses and also limited and scheduled support of firms that are entering the market.
    Keywords: Barriers to Entry, Competition, Concentration Index, Analytically Hierarchy Process (AHP, Fuzzy)
  • Zohreh Modaresi *, Azadeh Davodi Pages 125-146
    One of the most important factors related to the Doing Business in any economic is considering on Entrepreneurship. Global Entrepreneurship Monitor Consortium, as the original source of entrepreneurial activity since 1999, analyzes the framework of the Annual Report each year for different countries. In this article, by using of GEM report's finding, we introduce the Global Entrepreneurship indicators and review the situation of Iran in five years (2008-2012) as well as to indicate Iran's position in the development process and to compare with other countries. The findings demonstrate that Iran often uses unskilled labor and natural resources and faces with problems such as lack of stability and support in the fields of cultural, social, media, International entrepreneurship index and the complexity of the administrative procedures of export and import. Also, often Iranian productions are not innovative, technological and product-oriented, but also more traditional, so that is unable to create added value for the economic. Also, the Results from the survey of experts about the challenges of entrepreneurship reveal that among all indicators except access to the physical infrastructure and services, Iran is lower than the world average. Moreover the efficiency indices of intellectual property rights support for high-growth businesses, government programs, social networks, cooperation between enterprises and the entrepreneurs are the worst compared to the global. The implications of this study are discussed along with some recommendations.
    Keywords: Doing Business, Entrepreneurship, Global Entrepreneurship Monitor