فهرست مطالب

سیاستهای مالی و اقتصادی - سال پنجم شماره 18 (تابستان 1396)

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال پنجم شماره 18 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رامین شیردل *، حسین صادقی، عباس عصاری آرانی، قهرمان عبدلی صفحات 7-24
    در این مقاله، بر اساس رویکرد رجحان زمانی جامعه نرخ تنزیل اجتماعی برای ایران برآورد شده است تا در محاسبه هزینه فرصت وجوه عمومی خرج شده توسط دولت و همچنین ارزیابی پروژه های اجتماعی-اقتصادی، مورد استفاده قرار گیرد. قبلا نرخ تنزیل اجتماعی برای مناطق شهری ایران توسط عبدلی (1388) برآورد شده است ولی با توجه به حساسیت موضوع و اهمیت این نرخ در تخصیص وجوه دولتی و به دلیل تاثیر رکود تورمی اخیر در ساختار مصرفی جامعه، پارامترهای تشکیل دهنده این نرخ، نیاز به برآورد دوباره دارند که در این تحقیق انجام شده است. ضمنا وجه تمایز دیگر این تحقیق با مقاله عبدلی، جامعه آماری و مبنای نظری آن می باشد که این تحقیق در رابطه با کل کشور است و در ارتباط با مبنای نظری نرخ رجحان زمانی جامعه، مباحث تکمیلی ریاضی، ارائه شده است. مطابق رویکرد مذکور، اجزای نرخ تنزیل اجتماعی عبارتند از: نرخ رشد مصرف سرانه حقیقی، کشش مطلوبیت نهایی مصرف و نرخ تنزیل (بر اساس نرخ مرگ ومیر). با توجه به داده های سری زمانی 1390-1361، شکل کامل نرخ تنزیل اجتماعی، 12/5 درصد استخراج می شود که قابل اتکا است و می توان از آن در تحلیل های هزینه-فایده کشور استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نرخ تنزیل اجتماعی، نرخ رجحان زمانی جامعه، کشش مطلوبیت نهایی مصرف، ارزیابی پروژه های اجتماعی-اقتصادی، ارزیابی وجوه دولتی
  • فاطمه کرمپور*، علی دهقانی، محسن زاینده رودی صفحات 25-43
    ااین مطالعه به ارزیابی اثر نوع مالکیت بر صادرات در صنایع تولید وسایل نقلیه و حمل ونقل ایران پرداخته است. برای برآورد مدل اقتصاد سنجی این مطالعه از تکنیک داده های ترکیبی پویا و روش گشتاورهای تعمیم یافته دو مرحله ای (روش آرلانو و باند) استفاده شده است. داده های ترکیبی مورد نظر با توجه به طبقه بندی استاندارد (ISIC) در کدهای 4رقمی مرتبط با صنایع تولید وسایل نقلیه و حمل ونقل برای دوره 1392-1384 شکل گرفته است. نتایج حاصل از تخمین مدل حاکی از اثر مثبت و معنادار مالکیت خصوصی بر شدت صادرات در صنایع تولید وسایل نقلیه و حمل ونقل ایران است. همچنین مشخص شد بهره وری نیروی کار بر صادرات در صنایع مذکور اثر مثبت دارد. با توجه به اثر مثبت متغیر نسبت تعداد بنگاه های خصوصی به کل بنگاه ها بر صادرات صنایع فوق، فراهم کردن زمینه ورود برای سایر بنگاه های خصوصی که قصد تولید و صادرات در صنایع تولیدکننده وسایل نقلیه و حمل ونقل را دارند، می تواند گامی بلند در جهت ارتقای تولید و تجارت خارجی در ایران باشد.
    کلیدواژگان: شدت صادرات، مالکیت خصوصی، بهره وری، رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته پویا
  • محمدحسن فطرس، رویا کریمی صفحات 45-76
    اقتصاد زیرزمینی، پدیده ای جهانی است که در همه کشورهای جهان وجود دارد و در چهار دهه اخیر توجه محققین و سازمان های دولتی را به خود جلب کرده است. این توجه نشانگر اهمیت این مساله است. آنچه در ادبیات متعارف اقتصادی مطرح و در قالب آمار و ارقام منعکس می شود ناظر به فعالیت های رسمی اقتصاد است. حال آنکه بخش قابل توجهی از فعالیت های اقتصادی نیز وجود دارد که به صورت پنهان در جریانند و در قالب آمار و ارقام منعکس نمی شوند و به فعالیت های غیررسمی، سایه ای، پنهان یا زیرزمینی معروفند. مقاله حاضر به بررسی آن بخش از تبعات فعالیت های زیرزمینی می پردازد که محیط زیست را متاثر می کند و باعث می شود محیط زیست نتواند وظایف طبیعی خود را انجام دهد. این مطالعه به تجزیه و تحلیل ارتباط متغیرهای مذکور در قالب مدل اقتصاد سنجیARDL با استفاده از نرم افزار EViews9 برای دوره زمانی (1391-1357) و نیز با استفاده از نرم افزار آماریR به رابطه دو به دوی متغیرها پرداخته است. از این رو این مطالعه با هدف تعیین رابطه میان اقتصاد زیرزمینی و آلودگی محیط زیست (آلودگی هوا) انجام گرفته است. نتایج نشان داد که آلودگی هوا تابعی مثبت از اقتصاد زیرزمینی و درآمد ملی سرانه است و نیز تابعی منفی از درجه باز بودن اقتصاد است.
    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیست، اقتصاد زیرزمینی، درجه باز بودن اقتصاد، روشARDL
  • سید عباس هاشمی، داود کشاورزمهر *، مجتبی شهریاری صفحات 77-102
    با توجه به اینکه تعدیلات ساختار سرمایه هزینه بر می باشد، شرکت ها تنها زمانی ساختار سرمایه خود را تعدیل می کنند که مزایای انجام این کار بیش از هزینه های آن باشد. از سوی دیگر می توان استدلال نمود که شرکت ها با توجه به ویژگی های خاص خود، با هزینه های تعدیل متفاوتی مواجه شده و در نتیجه با سرعت های متفاوتی به سمت اهرم هدف شان حرکت می کنند. بدین منظور، در این پژوهش چند ویژگی تاثیرگذار بر سرعت تعدیل ساختار سرمایه شامل اندازه، دارایی های ثابت مشهود، سودآوری و انحراف از اهرم هدف مورد بررسی قرار گرفته است. در راستای هدف پژوهش، نمونه ای متشکل از 115 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1394-1381 انتخاب گردیده و جهت تخمین سرعت تعدیل و آزمون فرضیه ها از مدل تعدیل جزئی و برآوردگر گشتاورهای تعمیم یافته استفاده شده است. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که شرکت های دارای اندازه و سودآوری کمتر و انحراف از اهرم هدف بیشتر با سرعت بیشتری به سمت اهرم هدفشان حرکت می کنند.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، اهرم هدف، سرعت تعدیل، نظریه توازن پویا، مدل تعدیل جزئی
  • حسینعلی رجایی*، خسرو پیرایی صفحات 103-129
    در این مطالعه رابطه میان نرخ بیکاری و اقتصاد زیرزمینی در ایران در طول دوره زمانی 1394-1352 بررسی می شود. برای این منظور ابتدا با استفاده از روش علل چندگانه – شاخص چندگانه سری زمانی از اندازه اقتصاد زیرزمینی و مهمترین علل و آثار در ایران برآورد شده است، سپس به بررسی رابطه علیت بین اقتصاد زیرزمینی و نرخ بیکاری در ایران در دوره زمانی مربوطه پرداخته شده است. در این مطالعه علاوه بر رابطه هم جمعی اقتصاد زیرزمینی و بیکاری، با استفاده از آزمون علیت تودا و یاما موتو رابطه علیت میان اقتصاد زیرزمینی و نرخ بیکاری نیز آزمون شده است. در مورد اقتصاد زیرزمینی نتایج تحقیق نشان دهنده این است که به ترتیب سطح عمومی قیمت های کالا و خدمات، نرخ بیکاری، باز بودن تجاری و بار مالیاتی مهمترین علل پیدایش اقتصاد زیرزمینی در ایران می باشند و مهمترین اثرات اقتصاد زیرزمینی به ترتیب بر بازار پول، بازار عوامل تولید (مصرف انرژی) و بازار کالا و خدمات (تولید ناخالص داخلی) می باشد. اندازه اقتصاد زیرزمینی در طول دوره مورد تحقیق رشد قابل ملاحظه ای داشته است؛ هرچند در دهه 50 و 60 از رشد کمتری برخوردار بوده اما در دهه 70 و 80 روندی کاملا صعودی دارد، به طوری که اندازه اقتصاد زیرزمینی در ایران از 7 درصد تولید ناخالص داخلی در سال 1353 به5/36 در سال 1394 رسیده است. آزمون هم جمعی یوهانسون نشان دهنده رابطه بلندمدت میان اقتصاد زیرزمینی و نرخ بیکاری است و همچنین علیت انجام شده حاکی از وجود علیت یکطرفه از بیکاری به اقتصاد زیرزمینی می باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد زیرزمینی، روش علل چندگانه-شاخص چندگانه، نرخ بیکاری و آزمون علیت
  • رضوان ترابی، منیر موحدیان عطار، علیرضا فولادی * صفحات 131-145
    ایران، نه تنها یک تولیدکننده عمده انرژی، بلکه یک مصرف کننده بزرگ انرژی نیز محسوب می شود. جمعیت بالا، مساحت کشور و برنامه های صنعتی و توسعه شهری همگی عوامل مهم بازار مصرف در کشور هستند و طبیعی است که کشور پهناوری مثل ایران مصارف متنوعی برای انرژی داشته باشد. به همین سبب سطح مصرف در ایران بسیار بالا است و به دلایل گوناگون بایستی از وضعیت کنونی نگران بود. رویکرد ایران در زمینه یارانه های انرژی پیش از هدفمندسازی یارانه ها، رویکردی بس نامناسب و ضررده برای اقتصاد کشور بوده است. از یک سو پایین بودن قیمت منابع انرژی باعث اتلاف انرژی شده و بر اقتصاد کشور فشار گذاشته و از سوی دیگر یارانه های غیرمستقیم به گونه ای نامتعادل بین طبقات اجتماعی توزیع شده و کمترین سود را به طبقات آسیب پذیر می رسانند. با توجه به این مطالب بررسی تاثیر هدفمندی یارانه های انرژی بر میزان تقاضای مصرف کنندگان در شهرهای مختلف کشور لازم و ضروری به نظر می رسد که این مطالعه اختصاص به شهر اصفهان دارد. در این مطالعه به بررسی این امر با استفاده از الگوی سیترا و همکاران (2012) پرداخته شده است. محاسبه کشش های تقاضا با استفاده از روشGLS محاسبه شده است. قلمروی مکانی مورد تحقیق شهر اصفهان و دوره زمانی موردنظر به صورت ماهیانه از فرورین سال 1384 تا شهریور 1393 است. نتایج در معادله تقاضای بنزین نشان می دهد که اثر متغیر قیمت خود کالا بر تقاضا منفی بوده که نشان می دهد قانون تقاضا رعایت شده است. از طرف دیگر ضریب قیمتی کالا منفی و کوچک تر از یک می باشد که نشان می دهد بنزین یک کالای ضروری می باشد. منطبق با نتایج، اثر ضریب ارزش افزوده واقعی بر تقاضای بنزین مثبت و معنادار بوده که نشان می دهد که بنزین یک کالای نرمال می باشد. همچنین نتایج نشان می دهد که متغیر مجازی هدفمندی یارانه ها که منطبق با افزایش قیمت و یک شوک قیمتی در بنزین می باشد، بر تقاضای کالا منفی و معنادار است که نشان می دهد هدفمندی یارانه ها و قیمت ها منجر به کاهش تقاضای سوخت در شهر اصفهان شده است.
    کلیدواژگان: هدفمندی یارانه انرژی، تقاضای مصرف بنزین، سهمیه بندی، شهر اصفهان
  • وحید مهربانی * صفحات 145-170
    با توجه به موقعیت ممتاز منطقه 12 تهران در میان سایر مناطق شهر که به دلیل وجود بازار سنتی در آن است، در این مقاله سعی شده است تا شناختی از تکدی گری در این منطقه از تهران با نگاهی خاص به جنبه های اقتصادی موضوع صورت گیرد. روش تحقیق از نوع پیمایشی بوده، داده ها به روش میدانی و با ابزار پرسشنامه جمع آوری می شوند و تفسیر یافته ها به روش تحلیل درصدهای فراوانی انجام می گردد. شواهد به دست آمده نشان می دهد که با افزایش سطح آموزش، نسبت متکدیان رو به کاهش می گذارد که خود مهر تاییدی بر تاثیر عدم برخورداری از آموزش در ایجاد این معضل اجتماعی است. علاوه بر این، فقر، بیماری و بیکاری به ترتیب به عنوان مهم ترین علل موثر بر بروز تکدی گری در سطح منطقه شناخته شدند. این بررسی نشان می دهد که زنان بخش قابل توجهی از متکدیان منطقه12 تهران را تشکیل می دهند (49/50 درصد) و در مقایسه با مردان، از سهم بالاتری در گروه های سنی جوان برخوردارند که با توجه به حضور در بازار و مناطق پر رفت وآمد و پر کسب وکار، پیامد مخاطره آمیزی را در پی خواهد داشت.
    در حالی که مشخص گردید اکثر متکدیان تمایل به اشتغال با درآمد معادل تکدی گری دارند، معلوم شد که درآمد متوسط ماهانه متکدیان منطقه بسیار نزدیک به دستمزد حداقلی است که توسط دولت تعیین گردیده است. مجموعه این یافته ها، راهکارهایی را برای کنترل و تعدیل این پدیده و آسیب های اجتماعی مترتب بر شیوع آن در سطح منطقه ارائه می دهد. مثلا افزایش حداقل دستمزد در سطحی بسیار فراتر از درآمد تکدی گری، می تواند یک راه حل سیاستی قابل اجرا باشد.
    کلیدواژگان: تکدی گری، منطقه 12، بازار تهران، فقر، آموزش
  • سیدعلی پایتختی اسکویی*، لاله طبقچی اکبری صفحات 171-185
    با عنایت به نقش غیرقابل انکار فضای کسب وکار در افزایش انگیزه های سرمایه گذاری و ایجاد فعالیت های مولد اقتصادی، این مقاله به بررسی تاثیر برخی از مولفه های شاخص فضای کسب وکار (تعداد پرداخت های مالیاتی، نرخ کلی مالیات، تعداد اسناد لازم برای صادرات، زمان مورد نیاز برای صادرات، تعداد اسناد لازم برای واردات و زمان مورد نیاز برای واردات)، نرخ رشد اقتصادی و نرخ بهره حقیقی بر میزان سرمایه گذاری بخش خصوصی 7 کشور منتخب درحال توسعه (ایران، آلبانی، آنگولا، بلاروس، بوتان، بولیوی، مصر) به عنوان نمونه ای از جوامع در حال توسعه، طی دوره زمانی 2013-2006 می پردازد. جهت برآورد اثرات متغیرها از تکنیک هم انباشتگی پانلی با رهیافت حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS) استفاده شده است. با توجه به نتایج حاصل از برآورد صورت گرفته، موانع فضای کسب وکار مطابق انتظار اثر منفی و معنی داری بر سرمایه گذاری خصوصی داشته اند ، ولی رشد اقتصادی اثر مثبت بر سرمایه گذاری بخش خصوصی دارد.
    کلیدواژگان: فضای کسب وکار، سرمایه گذاری بخش خصوصی، تکنیک هم انباشتگی پانلی، کشورهای در حال توسعه
  • علی سرزعیم * صفحات 187-208
    بحران های مالی به طور عام و بحران بانکی به طور خاص پدیده ای رایج و فراگیر در کشورهای توسعه یافته و کشورهای در حال توسعه هستند. این مقاله در ابتدا یک گونه شناسی از اقسام بحران های مالی یعنی بحران ارزی، بحران بدهی، بحران تراز پرداخت و بحران بانکی ارائه کرده و معیارهایی برای سنجش آنها معرفی می کند. در ادامه تعریف خاصی از بحران بانکی ارائه می کند و بر اساس آن به سنجش کثرت و تناوب وقوع بحران های بانکی در مقاطع زمانی مختلف و در کشورهای گوناگون می پردازد. در ادامه همزمانی و توالی بحران بانکی با دیگر اشکال بحران مالی به صورت آماری مورد بررسی قرار گرفته است. سپس پیامدهای بحران بانکی احصا شده و تخمین هایی از هزینه بحران بانکی در کشورهایی که دچار آن شده اند ارائه گردیده است. پس از آن تبیین هایی که پس از بحران مالی اخیر در مورد چگونگی اثرگذاری بحران بانکی بر عملکرد بخش حقیقی اقتصاد مطرح شده، مرور شده است. جامعه آماری مبنای این مقاله 164 کشور در فاصله 2012-1970 بوده است. در پایان توصیه های سیاستی برای مقابله با بحران بانکی ارائه شده است
    کلیدواژگان: بحران مالی، بحران بانکی، سیاست های اقتصاد کلان، اقتصاد کلان بین الملل
  • همایون مافی، مهدی تلبا * صفحات 209-230
    ضمانت نامه های بانکی مستقل از قرارداد پایه میان طرفین می باشد و بانک صادرکننده ضمانت نامه در صورتی وجه ضمانت نامه را به ذی نفع پرداخت می نماید که اسناد مطابق با مفاد ضمانت نامه از سوی ذی نفع به بانک ارائه گردد. بانک پس از صدور ضمانت نامه به صورت غیر قابل برگشت در برابر ارائه اسناد مطابق، متعهد به پذیرش پرداخت می شود، اما این تعهد غیرقابل برگشت بانک که اطمینان کافی را برای خریدار و فروشنده ایجاد می کند، گاه به دلیل ایجاد فورس ماژور از بین می رود. در میان مصادیق فورس ماژور، تحریم های اقتصادی به دلیل این که به طور گسترده در جهان وضع و اعمال می شوند، از اهمیت فراوانی برخوردارند. در این مواقع گاهی اوقات بانک صادرکننده ضمانت نامه بانکی با درج شرط تحریم در مفاد ضمانت نامه، پای بندی خود را به آنها اعلام می کند و در نتیجه در صورت وضع تحریم های شرط شده، از آنها پیروی می کند که ممکن است به عدم انجام تعهدات بانک صادرکننده ضمانت نامه منجر شود. در این مقاله نقش و اثر فورس ماژور و تحریم های اقتصادی بر تعهدات بانک صادرکننده ضمانت نامه بررسی، مداقه و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ضمانت نامه بانکی، بانک صادرکننده ضمانت نامه، فورس ماژور، تحریم، تحریم بانکی
  • سارا معصوم زاده، مهدی شیر افکن* صفحات 231-245
    با توجه به تفاوت ماهیت دارایی در ایران با سایر کشورها، بازاری همچون ارز به عنوان یکی ازگزینه های پیش روی سرمایه گذار در انتخاب سبد دارایی شناخته می شود. از آنجا که سرمایه گذار به دنبال کسب سود بالا بوده، لذا بازاری را برای سرمایه گذاری انتخاب خواهد نمود که بالاترین بازدهی را داشته باشد. با افزایش سرمایه گذاری در این بازار، در بلند مدت، بازدهی بازار مذکور به سمت متوسط بازدهی ها همگرا خواهد شد. هدف این تحقیق بررسی همگرایی 10 بازار منتخب ارز؛ دلار امریکا، یورو، پوند، ریال، ین، درهم، دلار استرالیا، دلار کانادا، فرانک سوئیس و کرون سوئد در ایران طی دوره زمانی 1394:11- 1378:02 با استفاده از روش همگرایی ناهار و ایندر است.در این روش بر خلاف سایر روش های قبلی به صورت سری زمانی همگرایی بازارها مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج تحقیق نشان می دهد که بازدهی پوند، ین، دلار استرالیا و کرون به سمت متوسط بازدهی ارزها همگرا شده است. اما بازدهی بازارهای ارز دلار امریکا، یورو، ریال، درهم، دلار کانادا و فرانک سوئیس به سمت متوسط بازدهی ها همگرا نشده است. تمام ضرایب به لحاظ آماری در سطح اطمینان یک درصد معنی دار هستند.
    کلیدواژگان: همگرایی، بازارهای ارز، بازدهی، روش ناهار و ایندر، ایران
|
  • Ramin Shirdel * Pages 7-24
    Since to calculate a public fund‘s opportunity cost and also to do a feasibility study in government projects, we need social discount rate, this paper estimates the social discount rate for Iran based on the social time preference rate approach. Although, the social discount rate for urban areas has been estimated by Abdoli (2009) but since recent stagflation in Iran dramatically changed social consumption structure that can change the rate, and accuracy of approximation of this rate is very important in government resource allocation process, in this paper, we estimate this rate with using updated data. Furthermore, we use different theoretical approach rather that Abdoli (2009) to address this issue. The elements of the social discount rate are the growth rate of per-capita consumption, the elasticity of marginal utility of consumption and discount rate (based on mortality rate). We use data for the period 1361-1390 and obtain the social discount rate 5.12% with using time series technique. This estimation is reliable and can be used in the country’s cost-benefit analyses.
    Keywords: Since to calculate a public funds opportunity cost_also to do a feasibility study in government projects_we need social discount rate_this paper estimates the social discount rate for Iran based on the social time preference rate approach
  • Fatemeh Karampoor *, Ali Dehghani, Mohsen Zayandeh Roody Pages 25-43
    This study is designed to evaluate the effect of private ownership on the export intensity in the manufacturing of vehicles and transport equipment in Iran. Moreover, we examine the effect of competitiveness, firm size and R & D costs variables on exports in these industries. In this regard, GMM method is selected as an estimation method. In this paper, we use the manufacturing of motor vehicles and transport equipment data in Iran for the period of 2004-2012, which is classified at the 4-digit level of the International Standard of Industrial Classification (ISIC). The results show that private ownership in the industry has a positive and significant effect on its export intensity. Our findings indicate that the productivity of the labor force has a positive impact on exports in these industries. According to the results, paying attention to the problems of the export-oriented firms in the industry can be the industry's policy priority. Also easing entry condition for private firms that are planning to exports can improve production and foreign trade.
    Keywords: Export intensive, Private ownership, Productivity, Dynamic panel data
  • Rooya Karimi * Pages 45-76
    The underground economy is a global phenomenon in all the countries in the world and the researchers, and the governments have attracted to this issue in the past four decades. The conventional economic literature and official statistics do not indicate the situation of the shadow economy’s activities. However, the considerable parts of economic activities are placed in the informal, shadow, hidden, or underground economy. This paper examines the effects of the underground economy’s activities on the environment and its performance. This study analyzes these relationships with using ARDL econometric model for the period of 1978-2001. So in this study, we address to the relationship between the underground economy and environmental pollution (air pollution). The results indicate that air pollution is positively correlated with the underground economy and per capita national income. Moreover, the air pollution by economic openness negatively
    Keywords: environmental pollution, underground economy, openness economic, ARDL
  • Seyed Abbas Hashemi, Davoud Keshavarz Mehr *, Mojtaba Shahriyari Pages 77-102
    Considering that the capital structure adjustment is costly, firms only adjust their capital structure when the benefits of adjustment exceed its costs. On the other hand, it can be argued that firms faced the different adjustment costs due to their specific characteristics, so they move toward their target leverage with different speeds. Hence, this paper reviews several features that affect the capital structure adjustment speed such as size, tangible assets, profitability, and deviations from target leverage. By considering the objectives of this study, a sample consists of 115 firms, which listed in Tehran Stock Exchange are selected for the periods of 2003-2016. To estimate adjustment speed, we use partial adjustment model and Generalized Method of Moments (GMM) as an estimation method. The results show that small firms and firms with low profitability and high deviations from the target leverage move much more rapidly toward their target leverage.
    Keywords: Capital Structure, Target Leverage, Speed of Adjustment, Dynamic Trade-off Theory, Partial Adjustment Model
  • Hossinali Rajaee *, Khossrow Piraee Pages 103-129
    In this study investigated relationship between IRAN underground economy and unemployment rate for annual data during the period 1973-2015. therefore first , estimated underground economy white using multiple indicator-multiple causes(MIMIC) and next, investigated relationship between underground economy and the unemployment rate. in this paper Furthermore, co-integration relationship between the underground economy and unemployment rate tested causality relationship between underground economy and the unemployment rate with Toda- Yamamoto approach. resulte indicated The underground economy has been rising during study priod Although shown fluctuation in the first half of the period. So that has been increased from 7% in 1973 to 36/5% in 2015. Johansson co-integration test point out the existence of a long-run relationship between the underground economy and unemployment rate and also causality test indicated unidirectionalcausation that runs from unemployment rate to underground economy.
    Keywords: Capital Structure, Target Leverage, Speed of Adjustment, Dynamic Trade-off Theory, Partial Adjustment Model
  • Rezvan Torabi, Monir Movahedian Attar, Alireza Fouladi * Pages 131-145
    Iran is not only a major energy leading oil producer, but also is a large consumer of energy. High population, land area and industrial and urban development are all important factors in the consumer market in the country, and it is natural that a vast country like Iran has the energy demand for a variety of purposes. This is the reason that the level of energy consumption in Iran is very high and for various, reasons should be concerned about the current situation. Before the targeted subsidy plan, Iran's approach in the energy subsidies was very unsuitable and harmful. It seems necessary to evaluate the effect of the plan on the consumer demand for energy across the country. In this study, we examine this relationship in Isfahan. This paper uses a model which introduced by Sitra and et al (2012). The demand elasticity is calculated with using the SUR method and AIDS. In this regard, we use data of Isfahan’s consumers for the period of 1384 to September 1393. The estimation results of gasoline demand equation show that the effect of commodity prices on demand is negative, which indicates the law of demand works here. The estimated coefficient of commodity price is negative and smaller than one that shows gasoline is an essential commodity. In accordance with the results, the coefficient of real value added is estimated positive, which indicate the gasoline is a normal good. The results also show that the dummy variable for the targeted subsidy plan has a negative and significant effect on the commodity demands which can indicate that the plan and prices lead to lower fuel demand in the city.
    Keywords: Targeted energy subsidies, Demand for gasoline, Rationing, Isfahan city
  • Dr. Vahid Mehrbani * Pages 145-170
    The begging is one of the social maladies. Special features of District 12 of Tehran municipality—particularly the concentration of traditional businesses in that area and also being a crowded area—lead us to choose this area for studying such a phenomenon. In this paper, the begging is studied by using the constructivist epistemology. The data is collected by questionnaire and evidence is analyzed by frequency percentage interpretation. The evidence of this study shows that women have a considerable proportion of the beggars in our sample (50.49%). This difference is larger in young beggars’ categories, and most of the young beggars are women. It is also shown that as education, level increases the percentage of beggar's number decreases. Exploring the causes of begging shows that poverty, morbidity, and unemployment are respectively the most important cause of the begging. While the results of the study imply that most of the beggars tend to work with income equivalence of the begging, the monthly average of beggar's income is close to the minimum wage proposed by the government. Accordingly, the creation of employment is the key solution for disappearance of the begging.
    Keywords: Begging, Region 12, Tehran's market, Poverty, Education
  • Dr Seyyed Ali Paytakhti Oskooe *, Laleh Tabaghchi Akbari Pages 171-185
    Since the business environment has an undeniable role in increasing investment incentives and creation of productive economic activities, this paper examines the impact of some of the components of the business climate index (the number of tax payments, the overall tax rate, the number of documents required for export, the time required for export, import and the number of documents required for imports) on private-sector investment in seven selected developing countries (includes Iran) during the period 2006 to 2013. The estimation results of the panel Cointegration method with Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS) technique shows that whereas, all business climate variables, and the real interest rate have significant negative impacts on private investment, the impact of economic growth is positive.
    Keywords: Business environment, Private investment, Panel cointegration, Developing countries
  • Dr Ali Sarzaeem* Pages 187-208
    Financial Crisis in general and banking crises, in particular, are an ever-present phenomenon across the globe, including developed and developing economies. This paper presents a typology of the financial crisis, which includes debt crisis, terms of trade crisis, exchange rate crisis and finally banking crisis. It provides different criteria to measure unusual volatilities from the crisis for all types of crisis. Specifically, a definition of the banking crisis is mentioned. Based on these definitions the interrelation between various crisis is investigated. In particular, based on empirical data, this paper reports prevalence of banking crisis in different countries at a different time span. Then consequences of the banking crisis are argued and different estimation of the cost of the banking crisis in terms of output loss, fiscal cost and public debt in different countries is reviewed. The database used for this analysis is provided by IMF, which contains a history of the financial crisis for 164 countries from 1970 up to 2012. Then, a mechanism of transmission of a financial crisis from the banking sector to the real sector is explained. At the end, policy recommendation to reduce the probability of banking crisis is provided.
    Keywords: Banking Crises, Financial Crises, Macroeconomic Policy, Crises Costs
  • Mehdi Telba * Pages 209-230
    The bank guarantee is independent of the basic contract between the parties and only when the bank receives all the contract required documents, pay liabilities of the debtor. The bank responsibility to cover the debtor's failure (after receiving the required documents) is not cancelable, and this irreversible commitment of the bank reduces the risk of the transaction for the buyer and the seller. However, sometime this commitment can be canceled by the force majeure events. Among the force majeure cases, economic sanctions are more important because they are widely applied in the world. Sometimes the issuing bank inserts a sanction clause in the Bank guarantee contracts. In this situation, if the sanctions imposed, It may happen that the bank does not fulfill its commitment according to the bank guarantees. In this paper, the impact of the force majeure and the economic sanctions on the commitment of issuing bank is analyzed in the bank guarantee contracts.
    Keywords: Bank guarantees, issuing bank of Bank guarantees, force majeure, sanction, banking sanction
  • Mehdi Shirafkan * Pages 231-245
    Due to the nature of the assets in Iran, markets such as exchange rate markets are options facing investors as asset portfolio, with different returns. Usually, investors are looking for higher returns. By accumulation of investors on markets with higher returns, it is expected that the long-run returns of such markets be decreased, which leads to the induction of difference between these markets’ returns with other markets. This can be named as returns convergence of different asset markets. This study aims to also examine the returns convergence of exchange rate markets in Iran over the period 1999:05- 2016:02, using Nahar and Inder method. This method examines the returns convergence of each of these markets to the average returns of them. Based on the results, the returns convergence of Pounds, Yen, Australian Dollar and the Crone has converged to the average returns. But the dollar America, Euro, Real, scrambled, Canadian dollar and Swiss franc`s returns has not converged to the average returns. All coefficients are statistically significant at a confidence level of one percent.
    Keywords: Convergence, Returns, Exchange Rate Markets, Nahar, Inder Method, Iran