فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال ششم شماره 23 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد برخورداری، منصور خلیلی عراقی ، مریم فتاحی صفحات 7-28
    بنگاه های صنعتی کشور می توانند در ایجاد و توسعه ظرفیت های نوآوری و به کارگیری آن در فرایند تولید نقش بسزایی داشته باشند. در این مقاله، ضمن تحلیل وضعیت جذب و نوآوری در ایران، عوامل موثر بر میزان هزینه های تحقیق و توسعه به عنوان شاخصی از ظرفیت جذب در صنایع ایران با استفاده از داده های ترکیبی صنایع متوسط برای سال های 1388-1392 و با به کارگیری روش داده های ترکیبی پویا (DPD) بررسی شده است. برای این منظور، کل صنایع کشور در قالب 23 صنعت بر اساس تقسیم بندی کدهای دورقمی ISIC، طبقه بندی شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که اندازه بنگاه ها، بهره وری نیروی کار، ارزش تولید و صادرات، عوامل تعیین کننده فعالیت های نوآورانه در بنگاه های صنعتی ایران هستند. از این رو، حمایت از آموزش نیروی کار توسط بنگاه ها، ادغام بنگاه ها و حمایت از افزایش اندازه بنگاه ها، بهبود بسترهای تعامل بنگاه ها داخلی با بنگاه های خارجی، تشویق بنگاه ها به سمت صادرات محور شدن و حمایت از فعالیت های مولد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نوآوری، ظرفیت جذب، اندازه بنگاه، بازدهی تولید، داده های ترکیبی پویا (DPD)
  • فاطمه مردانی ، محمدحسین حسین زاده بحرینی، محمدعلی فلاحی صفحات 29-59
    در سال های اخیر، این سوال اساسی در حوزه اقتصاد کلان مورد توجه اقتصاددانان قرار گرفته است که اجرای سیاست های پولی از چه قاعده ای پیروی می کند و یا باید پیروی کند. علاوه بر این، آیا عمل به قاعده از قبل اعلام شده، اولویت عمل سیاست گذار است یا وی بنا به صلاحدید خود رفتار می کند؛ مسئله ای که با عنوان ادبیات ناسازگاری زمانی توسط کیدلند و پرسکات (1997) معرفی شد. تحقیق حاضر درصدد است قاعده مندی رفتار بانک مرکزی ایران را به عنوان مقام پولی برای دوره زمانی 13931360 در قالب دو سوال بررسی کند؛ آیا پشتوانه قانونی برای بخشنامه های صادر شده این بانک وجود دارد؟ و آیا بخشنامه های صادر شده با قوانین مرجع قانون پولی و بانکی، قانون عملیات بانکی بدون ربا و قانون برنامه توسعه هماهنگ است؟ به این ترتیب، پاسخ مثبت به سوالات فوق به مثابه پایبندی به «قواعد پولی» یا قوانین بالادستی خواهد بود که در بخشنامه های صادره این بانک رصد می شود. نتایج بدست آمده نشان می دهد با وجود مشاهده مواردی از نقض قانون، به لحاظ آماری فرضیه صفر مبنی بر پیروی بانک مرکزی از سیاست های صلاحدیدی تایید نمی شود.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، ویژگی های خاص شرکتی و متغیرهای کلان اقتصادی
  • امیرحسین مزینی صفحات 61-96
    در سال های اخیر قاچاق کالا به یکی از معضلات اقتصاد ایران تبدیل شده است. در این راستا تلاش جهت دستیابی به روشی جهت برآورد حجم آن به صورت ادواری یک ضرورت به حساب می آید. این بحث موضوع مقاله حاضر است. در این مقاله با استفاده از یک روش محاسباتی ترکیبی (اعم از روش مصرف ظاهری، درصد کشفیات و…) به برآورد حجم قاچاق ورودی به کشور پرداخته شده است. نتایج (تحقیق برای سال 1393) به صورت نمونه حکایت از قاچاق سرانه: 2/42 دلاری کیف و کفش، 17 دلاری تلفن همراه، 4/22 دلاری لوازم خانگی و… دارد. ضمن اینکه در مجموع عددی در حدود 97/21 میلیارد دلار برای قاچاق و شبه قاچاق به دست می آید که 42 درصد از واردات رسمی کشور بوده که بسیار قابل توجه است. در راستای کاهش قاچاق در کنار اقداماتی چون افزایش رقابت پذیری و ارتقای فرهنگ مصرف تولیدات ملی، اصلاح قیمت های نسبی در اقتصاد ملی با هدف کاهش حاشیه سود موجود در پدیده قاچاق یک ضرورت به حساب می آید.
    کلیدواژگان: قاچاق کالا، واردات، قیمت، اقتصاد ایران
  • مهسا تیموری ، فاطمه بزازان، یعقوب اندایش صفحات 97-117
    امروزه آلودگی به یکی از چالش های اصلی مدیریتی کشورها تبدیل شده است؛ به گونه ای که کشورها علاوه بر سیاست ها و اقدامات درون مرزهای خود، سامان دهی آلودگی را در حوزه بین المللی نیز دنبال می کنند. ایران به عنوان کشوری در مسیر توسعه، برای دستیابی به رشد مستمر توام با حفظ محیط زیست، لازم است به مبحث شدت انرژی و نیز انتشار آلاینده گازهای گلخانه ای توجه بیشتری داشته باشد. در این راستا هدف پژوهش حاضر تعیین اولویت بندی سرمایه گذاری در بخش های اقتصادی با توجه به حداقل انتشار گاز دی اکسید کربن و حداکثر رشد اقتصادی است. به همین منظور به کمک ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 دی اکسید کربن مستقیم و غیرمستقیم ناشی از تولیدات بخش های اقتصادی و ضریب فزاینده تولید محاسبه و به کمک روش نرمال سازی این شاخص ها و شاخص ترکیبی این دو، اولویت بندی سرمایه گذاری تعیین گردید. نتایج نشان می دهد که بخش های ساخت محصولات غذایی، کشاورزی، ساختمان، ساخت محصولات فلزی به لحاظ این شاخص ترکیبی بیشترین ضریب فزاینده تولید و کمترین میزان انتشار دی اکسید کربن را در اولویت قرار داده اند.
    کلیدواژگان: بخش های اقتصادی، ضریب فزاینده تولید، ضریب فزاینده انتشار دی اکسید کربن، ماتریس حسابداری اجتماعی
  • حمیدرضا ایزدی صفحات 119-138
    نظر به اهمیت سیاست های اقتصادی در راستای توسعه صادرات غیرنفتی در هر کشور، لزوم بررسی متغیرهای اثرگذار بر این تابع، ثبات ساختاری و میزان سرعت تعدیل انحراف از تعادل، این تابع را حائز اهمیت می کند. از این رو در این تحقیق به تخمین تابع صادرات غیرنفتی در ایران برای دوره (1395–1350) به روش خود توزیع برداری پرداخته شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند که رابطه بلندمدت تعادلی بین متغیرهای این تخمین وجود دارد. طبق یافته های این تحقیق، ضریب متغیرهای نرخ ارز بازار آزاد و تولید ناخالص داخلی دارای اثر مثبت و معنی دار بر تابع صادرات غیرنفتی هستند. از طرفی متغیرهای حجم پول و تورم دارای اثر منفی و بی معنی بر این تابع هستند. همچنین در این تحقیق آزمون های ثبات و تصحیح خطا روی متغیرهای این تابع صورت گرفته که نتایج آزمون ها حاکی از آن است که تابع مورد بحث در بلندمدت دارای ثبات ساختاری بوده و ضریب تعدیل (تعدیل انحراف از تعادل) به میزان 53% است. بنابراین، تابع صادرات غیرنفتی در ایران باثبات و دارای سرعت تعدیل متوسط است.
    کلیدواژگان: صادرات غیرنفتی، تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم، نرخ ارز، تصحیح خطا
  • مهدی حاج امینی صفحات 139-178
    از نیمه دوم قرن بیستم، اقتصاد جهانی به طور فزاینده‏ای به سمت افزایش وابستگی‏های متقابل بخش‏های واقعی و مالی کشورها حرکت کرده است. اما همراه با منافع حاصل از ادغام بازارها و اقتصادها، درجه آسیب پذیری کشورها از شوک‏های خارجی نیز افزایش می‏یابد، به طوری که یکی از مهم ترین چالش‏های پیش روی کشورها، تلاش برای کاهش آسیب پذیری شاخص‏های کلان ملی در مواجه با شوک‏های خارجی است. پژوهش حاضر ابتدا تاثیر تکانه‏های تورمی خارجی بر 34 کشور توسعه یافته و در حال توسعه را برای دوره 1988-2013 برآورد کرده و سپس با روش تجزیه وتحلیل واریانس و ضریب همبستگی، عوامل مرتبط با شدت آسیب پذیری تورمی را شناسایی می‏کند. طبق یافته‏های پژوهش، ارتباط قوی میان سهم ارزش افزوده کالاهای کارخانه‏ای، درجه باز بودن اقتصاد و واردات- صادرات غذا با درجه آسیب پذیری تورمی در مواجه با تورم وارداتی مشاهده می‏شود. به علاوه، تنظیمات بازارهای کلان به ویژه بازار اعتبارات و توسعه مالی ارتباط معنی‏داری با آسیب پذیری تورمی در مواجه با تکانه‏های غذا و نفت دارند. همچنین سهم انرژی‏های نو و پایدار ارتباط معنی‏داری با آسیب پذیری تورمی از تکانه نفت دارد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری تورمی، تورم وارداتی، تجزیه وتحلیل واریانس
  • جلیل بادپیما ، کیومرث شهبازی صفحات 179-203
    در سال های اخیر شرکت های مخابرات استانی وضعیت عملکردی مناسبی نداشته و روند عملکردی آنان با مرور زمان بدتر نیز شده است. وضعیت عملکردی بیان شده، موجبات نگرانی نسبت به وضعیت مالی این شرکت ها را ایجاد کرده است. از این رو هدف این پژوهش، ارزیابی توانمندی مالی شرکت های مذکور با استفاده از مدل های پیش بینی ورشکستگی است. برای ارزیابی توانمندی مالی این شرکت ها در طول سال های 1391 تا 1394، از سه شاخص خارجی ورشکستگی آلتمن، زیمسکی، اسپرینگیت و 4 شاخص بومی شده (یا کاملا بومی) آلتمن تعدیل شده، زیمسکی تعدیل شده، اسپرینگیت تعدیل شده و کردستانی- تاتلی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بر اساس شاخص های خارجی در سال های 1391 تا 1394 به ترتیب 23/0، 16/0، 13/0 و 16/0 شرکت های مخابرات استانی در وضعیت سلامت مالی قرار دارند؛ این نتایج برای شاخص های بومی و برای سال های یادشده به ترتیب برابر با 42/0، 27/0، 24/0 و 17/0 است. مقایسه شاخص های مذکور نشان می دهد که شاخص های بومی نسبت به شاخص های خارجی وضعیت بهتری را ترسیم می کنند. در حالت کلی می توان نتیجه گرفت که شرکت های یادشده دارای وضعیت مالی مناسبی نبوده و با گذشت زمان توانمندی مالی آن ها افت قابل ملاحظه ای داشته است. همچنین در صورتی که دارایی های این شرکت ها تجدید ارزیابی شوند، وضعیت مالی آنان بدتر نیز خواهد بود.
    کلیدواژگان: شرکت های مخابرات استانی، مدل های پیش بینی ورشکستگی، تجدید ارزیابی دارایی ها
  • ندا جعفری نسب کرمانی ، شهناز مشایخ، محدثه جعفری نسب کرمانی صفحات 205-229
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثرات همزمان ویژگی های خاص شرکت و متغیرهای کلان اقتصادی بر ساختار سرمایه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1386 تا 1393 است که برای سنجش ویژگی های خاص شرکتی از نسبت سودآوری، نسبت سود سهام پرداختی و نسبت عملکرد قیمت سهام استفاده شد؛ همچنین از متغیرهای نرخ رشد تولید ناخالص داخلی، نرخ ارز، نرخ تورم، نرخ بهره و نسبت میزان اعتبارات بانکی به عنوان درصدی از تولید ناخالص داخلی به عنوان متغیرهای کلان اقتصادی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که نسبت سودآوری، نسبت سود سهام پرداختی، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی و نسبت میزان اعتبارات بانکی به عنوان درصدی از تولید ناخالص داخلی بر ساختار سرمایه در سطح کل صنایع اثرگذار هستند. همچنین نتایج پژوهش به تفکیک صنعت نشان می دهند که اثرات متغیرهای خاص شرکتی و متغیرهای کلان اقتصادی بر ساختار سرمایه بر مبنای نوع صنعت متفاوت هستند.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، ویژگی های خاص شرکتی و متغیرهای کلان اقتصادی
|
  • Mansour Khalili Araghi Dr., Sajjad Barkhordari Dr. , Maryam Fattahi Dr. Pages 7-28
    Industrial manufacturing companies can have a vital role in creating, developing and applying innovation in the production process. In this paper, we analyze the absorptive capacity and innovation in Iran. Moreover, this paper addresses to determinant factors of R&D activity as a proxy for absorptive capacity and innovation in Iran's industries by using dynamic panel data approach (DPD) for the period of 2009-2013. The sample data are collected from all industries classified in two-digit codes of ISIC that include 23 industries. The results show the firm size, labor productivity, and value of production and export are determinant factors of innovational activities in Iran's industries. Therefore, we suggest some policies such as support of labor education by companies, integration of companies and support of increasing firm’s size, improving relations between domestic and foreign companies, encouraging companies to expand the export activates and support of productive activates.
    Keywords: Innovation, Absorptive capacity, Firm size, Return of product, DPD.
  • Fateme Mardai Mrs , Mohammad Hosein Hoseinzade BahreiniF Dr, Mohammad Ali Falahi Dr Pages 29-59
    Over recent years, the fundamental macroeconomic questions have been noticed by economists are whether monetary policy must be conducted based on policy rules. If yes, which rules should be followed? Moreover, another question is whether the policymaker prefers to commit to the announced rules or decide according to a discretionary approach. In the literature, this issue has been known as time inconsistency problem which is introduced by Kydland and Prescott (1977). In this study, through answering two questions, we examine the degree of commitment of the central bank, as a monetary authority, during the period of 1360 – 1393. First, is there any legal reliance for the directives issued by the central bank? Second, is there any coordination between the directives and the fundamental laws such as the monetary and banking law, Usury-free Banking law, and the development plans? So, directives issued by the central bank are checked and analyzed to find answers to these questions. The positive answers mean the central bank is committed to the rules. The results show that, despite some violations, we cannot statistically confirm the null hypothesis that the central bank follows a discretionary policy.
    Keywords: : Monetary Policy, Time Inconsistency, Policymaking Rule, Discretionary Policy, Central Bank of Iran.
  • Amir H. Mozayani Dr Pages 61-96
    Smuggling has been one of the main problems of the Iranian economy in recent years. So, achieving a proper technique for periodical estimating it can be fruitful. This study is mainly aimed to estimate smuggling import in Iran. This paper, by offering a combination of available computational methods (such as apparent consumption, smuggling detection rate, and ...) tries to estimate the volume of smuggled commodities imports in Iran during 2014. The results imply that the value of smuggled and semi- smuggled commodities imports in Iran was about 21.97 billion dollars which is so much considerable. Moreover, According to the findings, the per-capita smuggling import for selected commodities are as follows: Bags and Shoes (42.2$), Mobile Set (17$), Home Appliances (22.4$). In order to eliminate smuggling import volume, promoting national products competitiveness and encouraging to consume national products, besides amending relative prices of the domestic economy in order to minimize profit margin of smuggling can be recommended.
  • Pages 97-117
    Today, pollution has become one of the main challenges for governing countries. So that countries, in addition to set the related policies and practices within its borders, they looking for solutions to this problem in the international organization. To achieve a persistent growth with environmental protection in a developing country like Iran needs to pay more attention to energy intensity and the greenhouse gas emission. This study aimed to determine the investment priorities subject to minimizing the carbon dioxide emissions and maximizing economic growth. In this order, output multipliers of each sector, and direct and indirect carbon dioxide emissions of each sector production process, are calculated by using domestic social accounting matrix in 1390. The results show although foods, agriculture, construction, metal products have high output multipliers, emit lower carbon dioxide.
    Keywords: Output Multiplier, Carbon Dioxide, Social Accounting Matrix
  • Hamidreza Izadi Dr Pages 119-138
    Due to the importance of the Economic policies to support non-oil exports development in oil exporter countries, it is crucial to identify the effective variables in the function of non-oil exports. Also analyzing the structural stability and the adjustment rate of the deviation from the equilibrium of this function is so important. Therefore, in this paper, the function of non-oil exports is estimated with using Autoregressive Distributed Lag (ARDL) method and applying Iranian economy data from 1971 to 2001. The results show that there is a long-run relationship between the endogenous variables. According to the findings, the coefficients of variables such as GDP and exchange rate in the spot market have positive and significant impacts on the non-oil exports. However, money supply and inflation have negative and insignificant effects on non-oil exports. Moreover, in this research, the stability and error correction tests of this model have been checked and the results indicate that the model has structural stability in the long-run and the adjustment coefficient is 53%(adjustment rate of deviation from equilibrium). Therefore, a non-oil export in Iran is stable and its adjustment rate is in the medium level
    Keywords: Non-Oil Exports, Gross Domestic Product, Inflation Rate, Error Correction, Exchange Rate
  • Mehdi Hajamini Mr. Pages 139-178
    International interdependence between countries financial and real sectors has considerably increased since the middle of the twentieth century. Although increased economic integration has helped to improve the global economic performance, it has increased the degree of vulnerability to external shocks. Therefore, one of the most important challenges facing government is policy recommendations on how to reduce economic vulnerability to external shocks. This paper estimates the inflationary vulnerability for 34 developed and developing countries during the period 1988-2013, and then uses the methods of analysis of variance and correlation coefficient to identify factors related to the inflation vulnerability. The results indicate that the inflationary vulnerability to imported inflation is related to the manufacturing share of value-added, the degree of openness, and the foods import and export. The markets regulations, especially the credit market, and financial development have a significant relationship with inflationary vulnerability to foods and oil shocks. In addition, the use of sustainable energies has a significant relationship with the inflationary vulnerability to oil shocks.
    Keywords: inflationary vulnerability, imported inflation, analysis of variance.
  • Jalil Badpeyma Dr , Kiumars Shahbazi Dr Pages 179-203
    In recent years, provincial Telecommunication companies did not have a proper operational condition and their operational trend has worsened over time. This condition has created Concerns about the financial conditions of the firms. So this study is aimed to evaluate the financial ability of these firms using the bankruptcy prediction models. To do so, three international indexes of bankruptcy including Altman, Springate and Zmijewski and four localized indexes including adjusted Altman, adjusted Springate, adjusted Zmijewski and Kordestani-Tatli are applied for these companies during 1391 to 1394. The results show that on the basis of the calculated international index for the years 1391 to 1394, is respectively equal 0.23, 0.16, 0.13 and 0.16 which indicate the provincial telecommunication companies are in a financial soundness situation. Also, the localized index is respectively equal 0.42, 0.27, 0.24 and 0.17. Comparing these indexes show that the condition can be drawn better by the localized indexes than the international indexes. In general, it can be concluded that these companies did not have an appropriate financial condition and their financial ability significantly decrease over time. If the assets of these companies are also revalued, their financial conditions will be worse.
    Keywords: Provincial telecommunications companies, Bankruptcy prediction models, Revaluation of assets
  • Pages 205-229
    The main objective of this research is to study the simultaneous effects of company-specific characteristics as well as macroeconomic variables on the capital structure of listed companies in Tehran stock exchange market for the periods of 2007 to 2014. For Consideration of Company-Specific Characteristics in this paper, we use the profitability ratios, the dividend payout, and stock price performance ratios. Moreover, variables such as GDP growth, exchange rate, inflation, interest rate and the ratio of banks credit as a percentage of GDP are given as macroeconomic variables. The research findings reflect that the profitability and dividend payout ratios impact capital structure throughout the industry. Moreover, GDP growth and bank credits (as percentage of GDP) influence the capital structure across the industry. Also, the results indicate that the effects of Company-Specific variables and macroeconomic variables on the capital structure vary across the industries.
    Keywords: Capital Structure, Specific Corporative Traits, Macroeconomic Variables