فهرست مطالب

سراج منیر - پیاپی 24 (پاییز 1395)

فصلنامه سراج منیر
پیاپی 24 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رسول محمدجعفری*، حسن اصغرپور، مرتضی اوحدی صفحات 7-46
    در روش تفسیر قرآن به قرآن، یکی از قراین مقالیه برای فهم آیات، توجه به سیاق آن هاست. از این رو، علامه طباطبائی که در تفسیر المیزان به روش تفسیر قرآن به قرآن عنایت ویژه ای داشته، به سیاق آیات اهمیت فراوانی داده است، آن سان که بالغ بر 2111 بار قاعده سیاق را در فهم و تبیین آیات و روایات به کار گرفته است. برخلاف پژوهش های پیشین که تنها بخشی از کارکردهای سیاق را در المیزان تحقیق کرده اند، این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی به احصا و بررسی دقیق تمام استعمال های سیاق در این تفسیر پرداخته است و کارکردهای آن را در دو محور کلان ایجابی و سلبی سامان داده است. در محور کارکردهای ایجابی، چهارده کارکرد مختلف سیاق، از جمله بیان احکام شرعی، تاریخ گذاری آیات، تبیین مبهمات، تبیین مفهوم آیات، تبیین و تعیین معنای واژگان و... به دست آمد و در محور کارکردهای سلبی سیاق نیز سه رویکرد نسبت به سیاق تبیین گردید.
    کلیدواژگان: المیزان، قرآن، تفسیر، سیاق
  • بیژن منصوری * صفحات 47-72
    در آیات 172 و 173 سوره مبارکه اعراف، حکایتی نقل می شود که در تحلیل معنای آن میان مفسران فریقین اختلاف وجود دارد. بعضی از مفسران این حکایت را تمثیل می دانند و آن را بر اساس نظریه تمثیل تفسیر می کنند و باور دارند که منظور آیات مذکور، جریان متعارف زندگی دنیایی و گرایش درونی انسان به خداست. اما برخی از آن ها این حکایت و خطاب نهفته در آن را واقعی می دانند. از نظر گروه دوم، عالمی وجود داشته که در آن، خداوند از همه بنی آدم بر وحدانیت و ربوبیت خود پیمان گرفته است. البته میان گروه دوم در تفسیر این عالم تفاوت وجود دارد، بعضی آن را به عالم عقل، برخی به عالم ملکوت و عده ای هم به عالم ذر تفسیر می نمایند. غیر از دو نظریه تمثیل و عالم ذر، همه دیدگاه های دیگر تضعیف می شوند.
    کلیدواژگان: میثاق، عالم ذر، عالم ملکوت، عالم عقل، فطرت، اشهاد
  • سهیلا جلالی کندری، فرشته معتمد لنگرودی * صفحات 73-104
    اعجاز قرآن از جمله مسایل محوری در مباحث اندیشمندان است. ابوسلیمان خطابی و عبدالقاهر جرجانی از صاحب نظران در این عرصه هستند که وجه اعجاز قرآن را در نظم آن مطمح نظر قرار داده اند. جستار حاضر، با روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد مقایسه و نقد، به بررسی آرای خطابی و جرجانی در زمینه اعجاز قرآن کریم پرداخته است. خطابی معتقد است که اساس بلاغت در قرآن به گونه ای است که اگر لفظی از جای خود برداشته شود و لفظ دیگری به جای آن قرار گیرد، سخن تباه می گردد یا شکوه و جلوه ای که داشته، از میان می رود و در نتیجه، بلاغت رخت برمی بندد. لیکن نظریه نظم از منظر جرجانی با نحو مرتبط است. از دیدگاه وی، نظم از طریق ادراک معانی نحوی محقق می گردد و این ادراک از طریق گزینش نیکو میسر است. وی معتقد است که لفظ در نظم، تابع معناست. همچنین، ارتباط میان الفاظ، مانند ارتباط های نحوی، به خودی خود، به نظم منجر نمی شود، بلکه ترتیب معانی و ساختار آن در ذهن متکلم است که موجب نظم می شود. خطابی و جرجانی هر دو اعجاز تاثیری قرآن را می پذیرند، ولی تحدی قرآن را در نظم آن دانسته اند. تامل در نظرات این دو اندیشمند نشان می دهد که رویکرد خطابی در البیان بلاغی است، اما جرجانی در دلائل الإعجاز رویکردی نحوی بلاغی و در عین حال، هنری دارد. در حقیقت، جرجانی اندیشه نظم را به کمال رساند، به گونه ای که اکنون از نظر بسیاری، مهم ترین وجه اعجاز محسوب می شود.
    کلیدواژگان: خطابی، جرجانی، نظم، اعجاز قرآن، اعجاز تاثیری
  • حسین زارع *، رحمت الله روحی صفحات 105-134
    برقراری اتحاد، برادری و صلح یکی از ویژگی های دین مبین اسلام است. از آن رو، همزیستی مسالمت آمیز به عنوان یکی از مهم ترین مولفه های زندگی در جوامع اسلامی مطرح است. در این رابطه، تعاملی که بین مسلمانان با اقلیت های دینی بر مبنای قرارداد ذمه شکل گرفته، از مصادیق مهم صلح جویی دین مبین اسلام است. بی گمان اثبات ادعای عدالت جویی و صلح طلبی دین اسلام در برخورد با هم پیمانان خود، تنها با اثبات حقوق مسلم اقلیت های دینی در جامعه اسلامی میسر است. با این رویکرد، مقاله حاضر بر آن است تا با کنکاش در سخنان امام علی(ع) در نهج البلاغه به ارزیابی حقوق اقلیت های دینی در جامعه اسلامی بپردازد و اثبات کند کههمزیستی مسالمت آمیز با پیروان سایر ادیان و رعایت حق حیات جانی و مالی، آزادی اندیشه و بیان، برابری با رعایت اصل ابراز محبت به همه مردم، اصل تساوی در برابر قانون و حقوق اجتماعی و اصل احترام به سنت ها و قوانین دیگر ادیان، یک اندیشه اصیل اسلامی در سیره آن بزرگوار است و در گفتار و کردار آن حضرت نمایان و مشهود استکه این حسن سلوک و رفتار احترام آمیز در ارتباط با همه اقلیت ها به خوبی تحقق یافته است.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، اقلیت ها، حقوق، تعامل
  • حامد دژآباد*، اعظم خداپرست صفحات 135-158
    یکی از آیاتی که اهل سنت درباره فضایل ابوبکر مطرح نموده اند، آیه Pوالذی جاء بالصدق وصدق بهO (الزمر/33) می باشد. ایشان با استناد به روایات وتحلیل هایی که از این آیه نموده اند، فراز «صدق به» را به «ابوبکر» نسبت داده اند. مهم ترین دلیل روایی آنان، روایتی منسوب به امام علی(ع) است که بر اساس آن، مصداق این فراز از آیه، ابوبکر می باشد. از سوی دیگر، با مطرح نمودن سبقت ابوبکر بر دیگران در تصدیق پیامبر اکرم(ص)، شهرت ابوبکر به این آیه و تعمیم لفظ آیه برای اثبات همین ادعا تلاش نموده اند. در این نوشتار، مستندات و دلایل مفسران فریقین در یک بررسی تطبیقی ارزیابی خواهد شد و با توجه به دلایل متعدد درون متنی و برون متنی، به این نتیجه خواهد رسید که روشن ترین مصداق این آیه، «حضرت علی(ع)» است و روایت منسوب به آن حضرت(ع) و دیگر دلایل اهل سنت بر مبنای منابع مورد اعتماد خودشان پذیرفتنی نیست.
    کلیدواژگان: صدیق، ابوبکر، شیعه، امام علی(ع)، افضلیت
  • فتحیه فتاحی زاده، حسین افسر دیر* صفحات 159-178
    برای غنا بخشیدن به یک کلام می توان از جملات و عبارات کلامی فراتر از آن استفاده نمود. به این عمل که یکی از محسنات علم بدیع به شمار می رود، اقتباس گفته می شود. از آنجا که قرآن در بعد ادبی نیز صاحب اعجاز است، سخنوران و خطیبان در گفته های خود به فراخور حال، آیاتی را از قرآن اقتباس کرده اند. معصومان(ع) از جمله حضرت زهرا(س) نیز در خطبه ها، دعاها و سخنان خود به گونه ای شایسته و بجا از آیات قرآن اقتباس کرده اند. به این اقتباس های قرآنی، بیشتر از جنبه ادبی نگاه شده است و کارکرد دیگری برای آن ذکر نشده است. اما باید گفت این گونه اقتباس های قرآنی که در کلام معصومان(ع) صورت گرفته، یکی از بهترین منابع، برای دست یافتن به تفسیر قرآن است. بیشترین کارکرد این اقتباس ها، در توسعه دامنه تفسیر نقلی است؛ چراکه در روش تفسیر روایی، روایاتی که در آن صریحا به تفسیر قرآن پرداخته شده است، جمع آوری می شود، ولی اگر به اقتباس های قرآنی معصومان(ع) توجه شود، می توان به تفسیرهای بیشتری از حضرات معصوم(ع) دست یافت.
    کلیدواژگان: حضرت زهرا(س)، خطبه فدک، اقتباس، تفسیر روایی
  • مرتضی سازجینی*، عباس یوسفی تازه کندی صفحات 179-198
    یکی از مهم ترین جنبه های اعجاز قرآن کریم، اعجاز ادبی آن است که این امر موجب شده قرآن کریم از دیرباز مورد توجه ادیبان و زبان شناسان قرار گیرد. با رشد و گسترش مباحث زبان شناسی در حوزه های تئوری و کاربردی، دانشمندان اسلامی به ارزش های این دانش پی برده، قوانین و شیوه های آن را با دقت بررسی کرده اند و در پی اجرای آن در قرآن کریم به عنوان بلیغ ترین کلام هستند. در این نوشتار، با تقسیم سوره جمعه به چهار سطح آوایی، صرفی نحوی و بلاغی و استخراج موارد مربوط به هر یک از سطوح، به رابطه آن ها با علم سبک شناسی پرداخته شده است. حاصل پژوهش بدین گونه است که هر کلمه ای در قرآن، معنای خاصی دارد که در بهترین جایگاه خود قرار گرفته است و چینش کلمات نیز به گونه ای است که در بهترین مکان از نظر نحوی قرار گرفته اند و همگی این ترکیب ها دلیل بلاغی دارند.
    کلیدواژگان: قرآن، سوره جمعه، سبک شناسی، اعجاز ادبی
|
  • Rasoul Mohammad Jafari *, Hasan Asgharpour, Morteza Ohadi Pages 7-46
    In the interpretation of the Quran through the Quran, one of the pieces of evidence is paying attention to the context of the verses. Therefore, Allameh Tabatabai, who paid careful attention to the interpretation of the Quran through the Quran in Almizan, regarded the contexts of the verses with special attention. More specifically, he has used this word over 2111 times to explain the verses and hadiths. This study, unlike previous studies that only investigated some aspect of the context of the Almizan, investigates the whole aspect of the context in Almizan through analytical and descriptive methods based on two axes: positive and negative macro-discourse. Fourteen different functions in the context of positive actions such as the expression of religious rituals, dating the verses, explaining ambiguities, explaining the meaning of the verses, and determining the meaning of words were determined. Likewise, three approaches regarding the context of thenegative performance were determined.
    Keywords: Almizan, Quran, Interpretation, Context
  • Bizhan Mansouri * Pages 47-72
    There is a story behind the verses 172 and 173 of blessed sura of Araf in which Shiite and Sunni commentators have different ideas. Some of the commentators consider this story as an allegory and have commentated upon them as an allegory, and believe that the aim of above- mentioned verses is the ordinary course of mundane life and the inner tendency of man to God. In contrast, some consider the story and all its hidden details as something real . According to the view of the second group, there was a world in which God contracted with all humans on His unity and divinity. Of course, there are differences among the second group in interpreting that world. Some of them take it as the rational world, some as the celestial world, and some as the Zarr world. In this essay, the above theories have been analyzed and proved to be weak in terms of evidence except the allegory and Zarr world theories.
    Keywords: Promise, Zarr World, Celestial World
  • Soheila Jalali Kondori, Fereshteh Motamed Langarodi * Pages 73-104
    Miracles of the Quran are those of the key issues disscused by the thinkers. Abusoleiman Khataei and Abdolghaher Jorjani are considered as the leading figures of the field that have paid close attention to the miracle aspect of the Quran in terms of poetry. The present study is meant to examine Khataei and Jorjani s views on the miracles of the Quran based on a descriptive-analytic approach and through comparing and critiquing. Khataei holds that the nature of the Quran is in a way that if a word of it is replaced with another word, the word will lose its intended meaning or its glory, and therefore, its rhetoric will go away. On the other hand, Jorjani holds that the structure of the Quran is related to the poetic aspect of it. He believes that the poetic aspect can be understood through the structural meanings, and this understanding is possible through a nice selection. He also believes that a word in the poetry is a function of semantic. Moreover, the relation between the words, unlike structural relations, does not lead to poetry, yet it is the order of the meaning and their structures in the mind of the speaker that makes poetry. Both Khataei and Jorjani accept the effect of the miracle of the Quran, but they see its uniqueness in its poetry. Considering these two thinkers’ ideas, we can understand that Khataei’s approach in Albayan is rhetoric, but that of Jorjani in Dalaelolejaz is structural and rhetoric as well as artistic. In fact, Jorjani has perfected the poetic thought in a way that, at present, many consider it as the most important aspect of the miracle.
    Keywords: Khataei, Jorjani, Poetry, the Quranic Miracle, the Effective Miracle
  • Hossein Zare *, Rahmatolah Roohi Pages 105-134
    Making unity, fraternal relation, and peace is one of the features of perspicuous religion of Islam. Therefore, peaceful coexistence is considered as one of the most important factors in Islamic societies. Accordingly, the interaction between Muslims and religious minorities based on Zemmeh Agreement is one of the examples of the peacefulness of the perspicuous religion of Islam. There is no doubt that the only way to prove the justice and peacefulness of Islam is through proving the inalienable rights of the religious minorities. To this end, the present study tries to evaluate the rights of the religious minorities in Imam Ali (AS)’s Speeches in Nahjolbalagheh, and also proves that having peaceful coexistence with other religion’s followers and their rights of living and making money, freedom of though and speech, equality based on liking of all of the people, the basis of equality by the law and social rights, and the basis of respecting the traditions and rituals of other religions is the Islamic and original thought of Imam Ali (AS). Moreover, this can easily be found in his speeches and behaviors, and this good behavior and respectful manner in relation with all minorities can be easily observed.
    Keywords: Imam Ali (AS), Minorities, Rights, Interaction
  • Hamed Dezhabad *, Azam Khodaparast Pages 135-158
    One of the verses that Sunnis regarding the good deeds of Abubakr have put forward is the verse “va lazi jaa belsedghe va sadagha beh”(Zomar,33). Based on the Hadiths and analyses they have gathered, they attribute “sadagha be” to Abubakr. Their most important and valid reason is that of attributing that hadith to Imam Ali (AS), based on which the reference of this verse is Abubakr. Moreover, by mentioning that Abubakr preceded others in confirming the prophet (Pbuh), they have tried to make a relation between Abubakr and this verse. In this comparative study, the Sunni‘s pieces of evidence and reasons have been evaluated, and based on the several inter textual and outer textual reasons, we have come to the conclusion that the reference of the verse is Imam Ali (AS). Additionally, the tradition attributed to Imam Ali (AS) and other Sunni’s reasons which they consider reliable for themselves are not acceptable.
    Keywords: Sedigh(Honest), Abubakr, Shiiat, Imam Ali (AS), Afzaliat (Being Best)
  • Fathiyeh Fattahizadeh, Hossein Afsardyr * Pages 159-178
    To enhance the rhetoric of our speeches, we can draw on the words and phrases rhetorically beyond our speeches. This is one of the rewards of the new science and is called quotation. Quotations have often been considered from a literary point of view, and other functions of them have not been mentioned. From a literary view, the Quran is abundant with miracles, and rhetoricians and speakers have quoted some verses based on their time and needs. However, it should be noted that Imams’ speeches are abundant with such quotations from the Quran and are the best sources for interpreting the Quran. The most frequent function of these quotations is in developing traditional exegeses. The reason lies in the fact that in narrative exegeses the Hadiths which are directly about interpreting the Quran are compiled, but if we focus on Imams’ quotations from the Quran, we will find more interpretations from Imams.
    Keywords: Hazrat Zahra (SA), Fadak Sermon, the Adoption, Interpretation, Narrative
  • Morteza Sazjini *, Abbas Yousefi Tazehkondi Pages 179-198
    One of the most important aspects of the miracle of the Quran is its literary miracle which has made scholars and linguists pay attention to the Holy Quran. With the development of linguistic issues in the theoretical and practical fields, the Islamic scientists have appreciated the values of this science, and are going to apply it to the Holy Quran as the most eloquent speech. In this article, Sura Al Jumah has been divided into four categories: Phonetic, morphological, syntactic, and rhetoric and each category has been considered in relation to stylistics. The findings indicate that each word in the Quran has a special meaning and has been place in its best position and the arrangement of the words is in the way that each word syntactically is in its best place. Moreover, all these combinations have the rhetoric reason.
    Keywords: Quran, Surah Al Jumah, Stylistics, Literary miracle