فهرست مطالب

تعامل انسان و اطلاعات - سال سوم شماره 4 (زمستان 1395)

مجله تعامل انسان و اطلاعات
سال سوم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صدیقه محمداسماعیل، جمیله نعیمی صفحه 1
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر خوشه بندی و مطالعه تطبیقی نیازهای اطلاعاتی و رفتار اطلاع یابی دانش پژوهان حوزه و دانشگاه خراسان رضوی با استفاده از الگوریتم شبکه عصبی می باشد.
    روش پژوهش: روش پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش پیمایشی- توصیفی است که با رویکرد کمی و با استفاده از شبکه عصبی، انجام شده است. ابزار این پژوهش پرسشنامه ای متناسب با نیازهای اطلاعاتی و رفتار اطلاع یابی دانش پژوهان حوزه و دانشگاه استان خراسان رضوی است که بین نمونه ای از افراد جامعه (447 نفر) متشکل از اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی مشهد، سبزوار و گناباد و دانش پژوهان سطح چهار مدارس عالی علمیه نواب، آیت الله خویی و نرجس توزیع شده است. پس از جمع آوری داده ها، شبکه عصبی به منظور خوشه بندی داده ها انتخاب شد و با استفاده از نرم افزار Matlab14، دانش پژوهان حوزه و دانشگاه به صورت مجزا و یک بار به صورت کل بر اساس مولفه های اصلی پژوهش (هدف و انگیزه اطلاع یابی، منابع اطلاعاتی، راه های اطلاع یابی، خدمات اطلاعاتی) خوشه بندی شدند. سپس با حذف هر یک از زیرمولفه های مولفه اصلی پژوهش، موثرترین و کم اثرترین گزینه در نیازهای اطلاعاتی و رفتار اطلاع یابی دانش پژوهان حوزه و دانشگاه تعیین شد.
    یافته ها
    با انجام خوشه بندی با استفاده از شبکه عصبی خودسازمان ده، موثرترین مولفه در هدف و انگیزه اطلاع یابی دانش پژوهان حوزه انجام فعالیت های پژوهشی، فرهنگی و مذهبی و در دانش پژوهان دانشگاه ارتقای کیفیت تدریس می باشد. کم اثرترین مولفه در هر دو قشر حوزوی و دانشگاهی کسب وجهه علمی و رقابت با هم ترازان تعیین شد. موثرترین مولفه در منابع اطلاعاتی مورد نیاز هر دو قشر حوزوی و دانشگاهی مجلات تمام متن الکترونیک فارسی می باشد. کم اثرترین منابع اطلاعاتی مورد نیاز در دانش پژوهان حوزه، کتاب های لاتین و در دانش پژوهان دانشگاه، پایان نامه ها تعیین شد. موثرترین راه دسترسی به اطلاعات در حوزه، استفاده از منابع چاپی و در دانشگاه استفاده از منابع الکترونیکی و کم اثرترین راه در هر دو قشر خرید منابع می باشد. هر دو قشر دانش پژوهان حوزه و دانشگاه در موثرترین و کم اثرترین مولفه در زمینه خدمات اطلاعاتی در رفع نیازهایشان مشترکند. بیشترین خدمات در رفع نیاز اطلاعاتی آنان، آشنایی با انواع منابع در زمینه رشته تخصصی خود و کم اثرترین مولفه نیز آشنایی با آر. اس. اس. ها و پادکست ها می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به هدف و یافته های پژوهش حاضر، با تعیین رفتارهای اطلاعاتی که از نیازهای اطلاعاتی سرچشمه می گیرد، تهیه و تدارک منابع مورد نیاز دانش پژوهان حوزه و دانشگاه، از تمهیداتی است که لازم است برای رفع نیازهای اطلاعاتی آنان انجام شود و زمینه تصمیم گیری اطلاعات گرا برای مدیران کتابخانه ها فراهم می شود.
    کلیدواژگان: نیاز اطلاعاتی، رفتار اطلاع یابی، دانش پژوهان حوزه و دانشگاه، خراسان رضوی، شبکه عصبی مصنوعی، خوشه بندی
  • نسترن پورصالحی، فاطمه فهیم نیا، عباس بازرگان، مریم ناخدا صفحه 12
    زمینه و هدف
    با توجه به متغیر بودن سواد اطلاعاتی در هر فرهنگ و اجتماع، نیاز است مفهوم سواد اطلاعاتی در بافت های گوناگون از جمله مدارس مورد بررسی قرار گیرد. توسعه سواد خواندن که از اهداف اصلی درس فارسی است، بخشی از سواد اطلاعاتی است و پایه های آن در دوره ابتدایی گذاشته می شود. فهم ماهیت سواد اطلاعاتی در درس فارسی، ضمن درک بیشتر ماهیت سواد اطلاعاتی در بافت مدارس، کمک می کند بتوان در امر آموزش و ارزشیابی سواد اطلاعاتی در مدارس به نحو مطلوب تری عمل نمود.
    روش
    این پژوهش از نوع پدیدارشناسی است و از تکنیک تحلیل محتوای کیفی بهره برده است. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختار یافته و مشاهده است. از نمونه گیری هدفمند برای پیشبرد اهداف پژوهش استفاده شده است. چهار معلم پایه چهارم ابتدایی از سه مدرسه در منطقه 2 آموزش و پرورش شهر تهران مورد مصاحبه قرار گرفته و چهار کلاس آنان نیز پس از مشاهده با اجرای مراحل سه گانه کدگذاری نظری تحلیل گردید.
    یافته ها
    بر اساس تحلیل داده ها، می توان سواد اطلاعاتی در پایه چهارم را در گام های «تنظیم صحنه: ایجاد فضایی برای تفکر و تامل و برنامه ریزی»، «ایجاد و تبیین نیاز اطلاعاتی»، «جستجو و مکان یابی اطلاعات»، «بهره گیری از اطلاعات»، «پردازش اطلاعات»، «ثبت، سازماندهی و استفاده اخلاقی از اطلاعات»، «برقراری ارتباط»، «ارائه اطلاعات» تبیین نمود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها تاکید عمده بر ارتقای مهارت بهره گیری از اطلاعات(خواندن، دیدن، شنیدن)؛ پردازش اطلاعات(تامین زیرساخت های درک متن، تمرین درک مطلب به صورت دیداری، شنیداری و متنی؛ و انجام فعالیت های نیازمندپردازش اطلاعات) و ارائه اطلاعات(در قالبهای مکتوب و غیر مکتوب و شیوه تهیه آنها) است. با ادغام سواد اطلاعاتی درس فارسی، این درس می تواند به اهداف خود بهتر نایل آید. این پژوهش می تواند در جهت طراحی ابزار سنجش سواد اطلاعاتی و طراحی آموزشهای مورد نیاز معلمان و دانش آموزان به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، سواد خواندن، مدارس ابتدایی، درس فارسی
  • سحر انبارکی، عبدالرسول جوکار، سعیده ابراهیمی صفحه 26
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل ایجادکننده اعتماد بین فردی و نتایج حاصل از وجود اعتماد در شبکه های اجتماعی علمی پیوسته می باشد.
    روش پژوهش: پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی و با روش نمونه گیری خوشه ایاست. جامعه پژوهش را کلیه پژوهشگران (اعضای هیات علمی) دو دانشگاه شیراز و خلیج فارس بوشهر تشکیل می دهند، که با توجه به جمعیت 900 نفری، بر مبنای جدول مورگان، 269 نفر به عنوان نمونه تعیین گردید. گردآوری داده ها بر مبنای پرسشنامه اعتماد بین فردی در شبکه های اجتماعی وو، چن و چانگ 2010 انجام گرفت.
    یافته ها
    از بین عوامل ایجادکننده اعتماد بین اعضا در شبکه های اجتماعی علمی پیوسته، عامل رضایت با مقدار اختلاف میانگین 2/27 و کسب نمره t، 6/53 بیشترین تاثیر را در ایجاد اعتماد دارد. ضریب همبستگی 798/0 به دست آمده بین دو متغیر تعهد و اعتماد و ضریب همبستگی 744/0 بدست آمده بین دو متغیر تعلق خاطر و اعتماد، نشان می دهد که دو متغیر تعهد و تعلق خاطر از نتایج وجود اعتماد در شبکه های اجتماعی علمی پیوسته می باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر بالای رضایت در ایجاد اعتماد بین اعضای شبکه های اجتماعی علمی پیوسته، می توان با فراهم آوردن زمینه های ایجاد رضایت اعضا، احساس رضایت اعضا از توانایی ها و قابلیت های شبکه های اجتماعی علمی پیوسته در ارائه اطلاعات مورد نیاز را بالا برد تا محققان به این باور برسند که این شبکه ها مکان مناسبی برای ارائه تجارب و دانش تخصصی می باشند. در نتیجه این باور، علاوه بر این که محققان به اعضای شبکه اعتماد کرده و به مبادله اطلاعات و دانش با آن ها و شرکت در فعالیت های مربوط به شبکه تمایل بیشتری از خود نشان خواهند داد، حیات این دسته از شبکه ها نیز حفظ خواهد شد و توسعه روزافزون این شاهراه های ارتباطی را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اعتماد، شبکه های اجتماعی علمی پیوسته، عوامل ایجاد کننده، پژوهشگران، دانشگاه شیراز، دانشگاه خلیج فارس
  • حسن محمودی توپکانلو، رحمت الله فتاحی، محسن نوکاریزی، محمدحسین دیانی صفحه 37
    زمینه و هدف
    فرهنگ اطلاعاتی مفهوم جدیدی است که بیانگر نوع نگاه سازمان ها به اطلاعات، همچنین ارزش ها و هنجارهایی است که بر رفتار اطلاعاتی افراد در سازمان اثر می گذارد. هدف پژوهش حاضر واکاوی مفهوم فرهنگ اطلاعاتی و بررسی وضعیت آن در بین اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد است.
    روش
    این پژوهش از نوع کاربردی است که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 250 نفر به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. برای سنجش فرهنگ اطلاعاتی از پرسشنامه ای مبتنی بر مدل چو و همکاران (Choo et al.، 2008) استفاده شد که فرهنگ اطلاعاتی را به شش بعد درستی اطلاعات، رسمیت اطلاعات، کنترل اطلاعات، شفافیت اطلاعات، اشتراک اطلاعات، و استفاده فعالانه از اطلاعات دسته بندی می کند. قبل از گردآوردی داده ها روایی و پایایی این پرسشنامه مورد تائید قرار گرفت.
    یافته ها
    از دیدگاه اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، فرهنگ اطلاعاتی و ابعاد آن در این دانشگاه از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست. از میان ابعاد فرهنگ اطلاعاتی بیشترین میانگین مربوط به اشتراک اطلاعات و کمترین میانگین مربوط به شفافیت اطلاعات است. طبق نظر اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، الگوی فرهنگ اطلاعاتی حاکم بر دانشگاه فرهنگ اطلاعاتی رابطه محور است. همچنین، بررسی رابطه بین متغیرهای جمعیت شناختی و فرهنگ اطلاعاتی نیز نشان داد که بین متغیرهای جنسیت و حوزه تحصیلی با برخی از ابعاد فرهنگ اطلاعاتی رابطه معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    به دلیل نقش و اهمیت فراوان اطلاعات در سازمان های امروزی، پرداختن به فرهنگ اطلاعاتی به عنوان یک متغیر توانمندساز که بر رفتارهای اطلاعاتی در سازمان بویژه تولید و استفاده از اطلاعات اثرگذار می باشد، ضروری است. از طرفی، فرهنگ اطلاعاتی موضوع جدیدی است که پرداختن به آن افق پژوهشی جدیدی را به ویژه در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی ایجاد می کند و می تواند مبنایی برای پژوهش های بیشتر باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ اطلاعاتی، رفتار اطلاعاتی، دانشگاه فردوسی مشهد، اعضای هیئت علمی
  • شیوا یاری، رضوان اجاقی صفحه 56
    زمینه و هدف
    لذت بردن از خواندن، عاملی مهم در گرایش افراد به خواندن و افزایش سرانه خواندن است. خواندن لذت بخش تاثیر مهمی بر استمرار و تداوم خواندن و تبدیل شدن افراد به خوانندگان مادام العمر دارد. این مساله در جامعه ایرانی که با سرانه پایین خواندن مواجه است، اهمیت فزاینده ای دارد. در این میان باید دانست چه عواملی موثر بر خواندن لذت بخش و ایجاد کننده آن هستند. از این رو، پژوهش حاضر درصد است دیدگاه کتابداران و اعضای کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه را در خصوص عوامل اثرگذار بر خواندن لذت‏بخش شناسایی کند.
    روش
    پژوهش حاضر با رویکرد روش شناختی کیفی انجام شده و روش پژوهش، تحلیل محتواست. داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق گردآوری شده است. مشارکت کنندگان 33 نفر از کتابداران و اعضای کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه در پاییز سال 1395 بودند. نمونه‏گیری به روش هدفمند انجام گرفت و تا اشباع اطلاعات ادامه یافت. تحلیل داده ها همزمان با جمع آوری اطلاعات با رویکرد تحلیل موضوعی انجام گرفت.
    یافته ها: تحلیل داده ها منجر به استخراج 13 موضوع اصلی، 16 زیرموضوع و 22 موضوع فرعی در 2 مقوله اصلی با عنوان عوامل درونی و بیرونی شد. عوامل درونی شامل موضوعات علاقه، خودانگیختگی و اختیار، انگاره های خواندن، انگیزه ها، نیاز و هدف، پیش داشته ها، احساسات، کاربرد نگری، شناخت، ارتباط و تعامل و پیوندهاست. عوامل بیرونی در موضوع نهادها شامل زیرموضوعات خانواده، نظام آموزشی، کتابخانه ها، خلق کنندگان محتوا، توزیع کنندگان محتوا، رسانه ها و در موضوع شرایط و امکانات شامل زیرموضوعات موضوع مطالعاتی، زمان، مکان و محمل های خواندن می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد حصول خواندن لذت بخش اگرچه بستگی به خصوصیات درونی و شخصیتی افراد دارد، اما در این میان عوامل بیرونی چندی نیز اثرگذارند. لذا در پیوستار ایجاد خواندن لذت بخش، فرد در یک سمت و عواملی نظیر خانواده، نظام آموزشی، کتابخانه ها و نظایر آن در سمت دیگر قرار دارند که هماهنگی و تلاش مشترک همه آن ها فراهم کننده لذت خواندن است.
    کلیدواژگان: خواندن لذت بخش، عوامل اثرگذار، کتابخانه های عمومی، اعضا، کتابداران، شهر کرمانشاه
  • فاطمه سالکی ملکی، عصمت مومنی، گلنسا گلینی مقدم صفحه 74
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر تبیین فرایند جستجوی اطلاعات کودکان دوره پیش دبستانی مرکز ماه گل و ترنم شهر تهران و مقایسه آن با مدل بت است.
    روش پژوهش: پژوهش از نوع کاربردی با رویکرد کیفی و به روش تئوری زمینه ای وضعیت رفتار جستجوی اطلاعات کودکان دوره پیش دبستانی شهر تهران را موردبررسی قرار داده و با مدل بت مقایسه نموده است. روش نمونه گیری هدفمند با توجه به شرایط پژوهش است و با در نظر گرفتن هدف مطالعه در بستر عمومی جامعه دو مرکز از دو منطقه شهرداری انتخاب شد. با توجه به شرایط انتخاب نمونه دو مرکز پیش دبستانی منطبق با شرایط پژوهش که هر یک 10کودک در کلاس پیش دبستان داشتند؛ انتخاب و بنابراین 20 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. پژوهش با در نظر گرفتن سه گروه از افراد (کودک، مربی و والدین) انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشانگر آن است که رفتار جستجوی اطلاعات کودکان مرکز پیش دبستانی ماه گل و ترنم در مرحله برخورد با تکلیف پژوهشی دربرگیرنده آموزش، آماده سازی (ساخت) و رفتارهای پیش نگر، کنجکاو و عدم درک است که در مقایسه با مدل بت به جای خواندن دارای مرحله آموزش مفاهیم است. عملکرد آنان در مرحله جستجو دربرگیرنده برنامه ریزی، جستجو و جمع آوری و ساماندهی است و تعریف بسیار کم دیده شد و در مقایسه با مدل بت این مرحله برای آنان فاقد ارزیابی بود. رفتارهای مشابهی با رفتارهای مرحله دوم مدل بت دیده شد. رفتار شادی کمتر از سایر رفتارها دیده شد و بالاخره در مرحله ارائه دارای ارجاع دهی و ارائه و در درجات بسیار کمتر دارای تفسیر و تلفیق است و رفتارهای مشابهی نیز با رفتارهای مرحله سوم مدل بت داشتند.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت آموزش فرایند جستجوی اطلاعات به کودکان دوره پیش دبستانی با مدل بت و آشنایی آنان با منابع اطلاعاتی می تواند در پرورش دانش آموزانی پژوهشگر کمک شایانی کند.
    کلیدواژگان: رفتار جستجوی اطلاعات، کودکان پیش دبستانی، رفتار اطلاعاتی، سواد اطلاعاتی، مدل بت، خوانش
|
  • Sedigheh Mohammad Esmaeil, Jamileh Naeimi Page 1
    Background And Aim
    This study aims to investigate and clustering the information needs and information seeking behavior of seminary and university students using neural network analysis in Khorasan-e- Razavi.
    Methods
    The quantitative study is an applied and descriptive survey conducted with neural networks analysis. Data were collected by a questionnaire based on the information needs and information seeking behavior of seminary and university students of Khorasan-e- Razavi province. It was distributed between the samples (447 samples) included of Mashhad, Sabzevar and Gonabad University of Medical Sciences faculty members, and four grade seminary students of Nawab, Ayatollah Khoui and Narjes religious schools. After collecting data, the two variables of university and religious schools students were apart for data clustering using Matlab 14 software once in general based on the main components of the study such as (the purpose and the motivation of seeking information, information sources, information barriers, information seeking skills, seeking methods and information services. Then, after deleting each sub-component of the main components of the research, the most effective and the least effective item on information needs and information seeking behavior of seminary and university students were determined.
    Results
    the most effective component in motivating and aim of the students for information seeking in seminary students was to help them conduct research on cultural and religious activities and in university students was to improve the quality of their teaching. The least effective component in both seminary and university students were determined as academic reputation and compete with peers.
    The most effective component of the resources required by both seminary and university students were Persian full-text electronic journals. The least effective needed resources in seminary students were determined Latin books and in university students were determined theses. The most effective way to access information in the seminary schools was print resources and in university students was electronic resources and the least effective way was determined as buying needed resources. Both seminary and university students in the most and least effective component in information services in meeting their required information needs were common and the same. The most services in meeting their information needs were familiarity with a variety of resources in their special field and least effective component was determined as familiarity with RSS and podcasts.
    Conclusion. According to the aim and findings of this study, by determining information seeking behavior that descends from information needs, preparing required sources for seminary and university student is one of the most important needs that must be done to solve their informations needs and provide information deciding for libraries administrators.
    Keywords: Information needs, Information behavior, Seminary, university scholars, Khorasan Razavi, Artificial neural networks, Clustering
  • Nastaran Poursalehi, Fatima Fahimnia, Abbas Bazargan, Maryam Nakhoda Page 12
    Background And Aim
    Information literacy is a contextual concept that needs to be studied in different contexts like schools. Promoting reading literacy is a core instructional objectives of Persian literature curriculum and also a part of information literacy. Understanding Concept of information literacy helps us to understand information literacy in elementary schools and can implement it in information literacy Instruction and Assessment of schools.
    Methods
    This research is a phenomenological research that used Qualitative Content Analysis technique for analyzing Semi structured interviews and Observations. Theoretical sampling was used and three schools were selected. We interview with four Teachers and observed four classes in Fourth Grade.
    Findings: based on data analyzing we can describe information literacy for language in Fourth Grade in this phrases: “Set the scene: Make a space for thinking, reflecting and planning”, “ emerging of determining information need”, “locating and searching of information”, “information engagement”, “information Processing”, “record, organize and ethical use of information”, “Communication”, “Presentation”.
    Result
    based on findings, teachers highly focused on developing skills of information engagement(reading, listening, viewing), Information Processing(supplying Infrastructures of text understandings; Practice textual, audio, visual comprehension; practicing information processing in action), presenting information(in written and Unwritten format and learning how to do them). Integrating information literacy with language curriculum seems that can help to achieve language instructional objectives. The findings can be used for designing instrument of information literacy assessment and also can be used for teacher training.
    Keywords: information literacy, reading literacy, teaching language, elementary schools, Persian literature
  • Abdolrasoul Jokar, Saeideh Ebrahimi Page 26
    Background And Aim
    This study tends to investigate the reasons of interpersonal trust and the results of trust in online scientific social networks.
    Methods
    The applied Research has been used cluster sampling to collect data. The study population consisted of Shiraz university and Persian Gulf university faculties. A sampling of 269 person was determined by Morgan table according to whole population (900 person). In order to gathering data it was used Wu, Chen and Chang (2010) questionnaire. SPSS version 21 was used to analyze data.
    Results
    Results showed that Among the reasons that create trust among scientific social networks members, Satisfaction (Mean score= 27.2 and T score= 53./6) is the most effective. According to the obtained correlation coefficient between two variables commitment and trust (0.798), commitment is the result of trust in online scientific social networks. Furthermore, the correlation coefficient between two variables Stickiness and trust (0.744) showed that the stickiness is the results of trust between members of online scientific social networks.
    Conclusion. Due to high impact of satisfaction on creating trust between members of online scientific social networks, we should create consent and satisfaction of members, in order to provide a place that researchers think these networks are good places to present their specialized knowledge and experience and they can exchange their information and knowledge.
    Keywords: Trust, Online scientific social networks, Causes, Researchers, Shiraz University, Persian Gulf University
  • Hasan Mahmoudi, Rahmatollah Fattahi, Dr Mohsen Nowkarizi, Mohammad Hosein Dayani Page 37
    Background And Aim
    This study aims to explore the concept of information culture, and survey its status among the faculty members of Ferdowsi University of Mashhad.
    Method
    This research is applied research that conducted via survey research. Population included faculty members of Ferdowsi university of Mashhad that 250 of them were selected via random sampling. A questionnaire based on (Choo et al., 2008) model were used for data collection. This questionnaire including six dimensions: information integrity, information formality, information control, information transparency, information sharing, and proactive use of information. Before collecting data, validity and reliability of the questionnaire was confirmed.
    Results
    The results showed that, from the perspective of faculty members of Ferdowsi University of Mashhad, information culture and its dimensions are not desirable at the university. Among the dimensions of information culture information sharing has highest average and information transparency has the lowest average. Also the results show information culture pattern of the Ferdowsi University of Mashhad is Relationship-Based Culture. The relationship between demographic variables and information culture also showed that there is a significant relationship between gender and field of study with some dimensions of information culture.
    Conclusion
    survey the information culture as an empowerment variable that influence information behaviors and programs in organizations is essential, Because of the important role of information in organizations. Moreover, information culture is a new subject that addressing the new research area for further research, especially in the field of knowledge and information science.
    Keywords: information culture, information behavior, faculty members, Ferdowsi University of Mashhad, Faculty Members
  • Shiva Yari, Rezvan Ojaghi Page 56
    Background And Aim
    An important factor to tendency for read and increase per capita reading is enjoy the reading. Pleasure reading has significant impact on the continuity of reading and lifelong readers. This is very important in Iran due low per capita. It must be understood what factors are influencing and creating of Pleasure reading. Therefore, this study aim is, identify the experiences of Kermanshah public librarians and public libraries’ members about effective factors on Pleasure reading.
    Methods
    This study was qualitative methodological approach and methodology, subject analysis. Data were collected using in-deep interview. The research participants consisted of 33 people who were public librarians and public libraries’ members of Kermanshah city in 2016. Sampling was done in a systematic method and continued until the saturation of information. Data analysis was done with information gathering in a subject analysis approach.
    Result
    Analyzing data showed 13 primary codes, 16 sub-themes and 22 themes in 2 basic subjects as internal and external factors. The internal factors included Interest, spontaneity and discretion, the notion of reading, motivations, needs and goals, forehead knowledge, feelings, application review, cognition, communication and relations and links. The external factors as issue of foundations included Family, education, libraries, content creators, content distributors, and media and as issue of the conditions and facilities included Subject matter, time, place, and reading tools.
    Conclusion
    The results show that Pleasure reading depends on the internal and external factors. So, on one side is individual and on the other side are factors such as family, education, libraries and like this that, both of them, with the coordination and efforts can receive to aim of Pleasure reading.
    Keywords: Pleasure reading, Effective factors, public libraries, members, librarians, city of Kermanshah
  • Fatemeh Saleki Maleki, Esmat Momeni, Golnesa Galini Mogadam Page 74
    Background And Aim
    This study is set to represent information search process in the selected preschool children in Tehran (namely Mahgol and Taranom) and compare the results with BAT model.
    Methods
    This is an Applied and comparative study with qualitative approach based on grounded theory. Research population was preschool children in Tehran from two different regions of city. Sampling was done by multi-stage and clustering purposive method. Considering the context of the society, preschools in two different regions of Tehran were selected. 20 children were selected as a sample of the study. Three groups including children, teachers and parents were studied.
    Results
    The results show that information search behavior in Mahgol and Taranom preschools include education, preparing, predictive behavior, curiosity and incomprehension. In comparison with BAT model, it has education of concepts instead of reading. They have shown planning, finding, gathering data and organizing behavior in doing research assignments. Defining behavior was rare and there were no evaluating behavior in comparison with BAT model. Some similar behaviors with BAT model were seen in the second stage. Happiness behavior was seen less than other behaviors. Referencing was seen in the telling stage and there was little interpreting and integrating. The same behaviors with BAT model were seen in the third stage.
    Conclusion. Educating information search process to preschool children based on BAT model can enrich children’s skills in research.
    Keywords: Information search behavior, preschool children, information behavior, information literacy, Bat model, primery schools