فهرست مطالب

تعامل انسان و اطلاعات - سال چهارم شماره 2 (تابستان 1396)

مجله تعامل انسان و اطلاعات
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی عظیمی، اعظم صنعت جو، محمدحسین دیانی، رحمت الله فتاحی صفحه 1
    زمینه و هدف
    هدف ترجمه دانش، که در ایران و سایر کشورها با عناوین متعددی شناخته می شود، انتقال دانش علمی به عرصه عمل است. در پژوهش های پزشکی و مراقبت های سلامت، ترجمه دانش عبارت است از نیازسنجی، تولید دانش موثر، توجه به انواع مخاطبان، سنتز و ارزیابی دانش و نظارت بر استفاده مداوم. هدف پژوهش حاضر معرفی و بررسی اثربخشی ترجمه دانش در حوزه علوم پزشکی است.
    روش پژوهش: برای معرفی ابعاد ترجمه دانش، از منابع مستند موجود و نظرات تنی چند از پژوهشگران بین المللی این حوزه استفاده شد. برای بررسی اثربخشی، علاوه بر استفاده از نظر متخصصان، از یکی از روش های سنتز دانش با عنوان مرور دامنه ای استفاده شد. با استفاده از جستجوی کلیدواژه ای، پژوهش های مرتبط در چند پایگاه اطلاعاتی برخط بازیابی و از بین 316 مطالعه مرتبط منتشر شده به زبان انگلیسی در 10 سال اخیر (2008 تا 2017)، 22 مطالعه وارد پژوهش شدند. فرایند انتخاب منابع نهایی بر اساس توصیه ها و الگوریتم PRISMA صورت گرفت. یافته ها بر اساس الگوی C+M=O یعنی: زمینه، سازوکار و پیامد بررسی شد.
    یافته ها
    ابتدا برخی ابعاد ترجمه دانش از جمله زمینه ها، عناوین موازی، سنتز دانش، هرم دانش، و مسئله استفاده از الگوهای ترجمه دانش در غیر از علوم پزشکی بررسی شد. در مرحله بعد، مرور دامنه ای مطالعات منتخب نشان داد که ترجمه دانش در اکثر موضوع های بررسی شده اثربخش بوده به نحوی که از 22 مطالعه بررسی شده تنها 3 پژوهش اثربخشی آن را تایید نکردند. آموزش عمده ترین مداخله به کارگرفته شده برای بررسی اثربخشی ترجمه دانش بود.
    نتیجه گیری
    ترجمه دانش در برخی کشورهای غربی نظیر کانادا و امریکا و اخیرا در ایران با استقبال مواجه شده است. اگرچه ادعا می شود که در زمینه ترجمه دانش سرمایه گذاری لازم انجام نشده، بجز حوزه سیاست گذاری، اثربخشی آن بر متخصصان و عامه مردم مثبت ارزیابی می شود. با وجود این، تردیدهایی هست مبنی بر اینکه احتمالا ترجمه دانش پارادایم جدیدی نیست و تنها بازگویی راهبردهای مرسوم در تولید و استفاده از دانش علمی است.
    کلیدواژگان: ترجمه دانش، هرم دانش، سنتز دانش، اثربخشی، مرور نظام مند، مرور دامنه ای، ترجمان دانش، علوم پزشکی
  • علی عبدالهی نیسیانی، علی رضاییان صفحه 17
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر دستیابی به مدل توصیفی عوامل موثر بر رفتار ابهام گریزی انسان، براساس تحلیل آیات قرآن کریم می باشد. در منابع علمی مرتبط با رفتار انسان مطرح شده که بوسیله منابع علمی رایج، تعداد معدودی مدل توصیفی کامل از رفتار انسان بدست آمده که پاسخگوی نیازهای علمی نیست. بعلاوه رفتار ابهام گریزانه انسان از پدیده های بسیار تکرار شونده انسان بوده و در علوم مختلف مرتبط با رفتار انسان بسیار مورد استفاده است.
    روش پژوهش: در پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و مرتبط با اهداف تحقیق، آیات مرتبط شناسایی و سازماندهی شده، مورد بررسی قرار گرفته و در سه سطح متفاوت انتزاع، کدگذاری شدند. بدین وسیله مدل ابهام گریزی مبتنی بر تجزیه و تحلیل های لغوی آیات، دقت های ادبی (صرفی و نحوی) و همراه با استناد به منابع معتبر تفسیری و پس از تایید خبرگان توضیح داده شده است.
    یافته ها
    هشتصد و چهارده آیه از قرآن کریم مرتبط به مدلهای توصیفی رفتار انسان میباشند و برخی از این آیات مستقیما به رفتار ابهام گریزی انسان پرداخته اند. مدل ابهام گریزی که مبتنی بر تحلیل قرآن کریم ارائه شده یک مدل کامل توصیفی از رفتار انسان است که تمامی ابعاد لازم از یک مدل توصیفی علمی را دارد و بنابراین با چهارچوب نوع ایده آل مدل های توصیفی رفتار انسان قابلیت انطباق پیدا کرده است.
    نتیجه گیری
    این مدل علت اصلی ابهام گریزی انسان را اجتناب او از عدم اطمینان در تامین مطلوبیت هایش بیان می کند. از مهم ترین پدیده هایی که موجب این عدم اطمینان در افراد می شود تغییر شرایط است. انسانها در مقابله با این تغییر شرایط دست به رفتارهایی چون انکار اصل تغییر، تفسیر غیر شدید بودن تغییر، مقاومت در برابر تغییر میزنند. همچنین واکنش های رفتاری انسان در مقابله مستقیم با ابهام شامل روشن سازی، اقدام به پوشش ریسک، و افزایش تسلط بر منابع است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوای کیفی، قرآن، تغییر، مدل توصیفی رفتار، مدل ابهام گریزی
  • اکبر مجیدی، نادر نقشینه، محمدرضا اسمعیلی گیوی، محمودرضا هاشمی صفحه 31
    زمینه و هدف
    گزینش و مدیریت داده های پژوهشی حوزه نوظهور آموزشی و پژوهشی در علم اطلاعات و دانش شناسی است. این حوزه دارای مسائل و ابعاد گسترده ایی است. هدف این مقاله مطالعه،شناسایی و بحث و بررسی مبانی و مفاهیم،مدل ها و چهارچوب ها و ابعاد و چالش های گزینش و مدیریت داده های پژوهشی در محیط های علمی و دانشگاهی است.
    روش پژوهش: مقاله حاضر یک مقاله مروری است و از روش کتابخانه ایی برای گردآوری مدارک و متون علمی و پژوهشی این حوزه استفاده شد. در این پژوهش پایگاه های اطلاعات علمی خارجی و داخلی و همچنین منابع وب با کلیدواژه های «data curation»،«digital curation»،«research data management»،«research data curation» و معادل آنها در فارسی جست و جو شدند. پس از حذف منابع تکراری و منابع نامرتبط، در مجموع 132 منبع تفکیک و محتوی آنها ارزیابی و تحلیل نهایی شد.
    یافته ها
    تحلیل متون نشان داد که گزینش و مدیریت داده های پژوهشی حوزه ایی نوظهور با مسائل پیچیده و ابعاد مختلفی است که طیف وسیعی از مسائل آموزشی،سازمانی،فرهنگی،فناوری،قانونی،امنیتی را شامل می شود. این حوزه از دهه 2000میلادی مورد توجه دولت ها،سازمان های تامین مالی پژوهش، دانشگاه ها قرار گرفته و اجتماع پژوهشی قوی از پژوهشگران مختلف به خصوص پژوهشگران علم اطلاعات و دانش شناسی، آرشیو و سیستم های اطلاعاتی حول آن شکل گرفته است. امروزه گزینش و مدیریت داده های پژوهشی به عنوان یکی از اجزای اصلی سیاست گذاری کلان علم و فناوری مطرح شده و نیازمند حمایت دولت و نهادهای قانون گذار و سیاست گذار است. مدل ها و چهارچوب های مختلفی در سطوح مختلف ملی،موسسه یا اجتماع خاص و رشته برای درک ابعاد گزینش و مدیریت داده های پژوهشی و اجرای آن ترسیم شده اند.همچنین مطالعه متون نشان داد که کتابخانه ها و کتابداران از شایستگی و صلاحیت لازم برای برعهده گرفتن نقش ها و مسئولیت های گزینش و مدیریت داده های پژوهشی در دانشگاه و موسسات علمی برخوردارند. با این حال، گزینش و مدیریت داده های پژوهشی در اجرا و عمل با چالش هایی از قبیل حریم خصوصی،مالکیت داده،حقوق مالکیت فکری،عدم به اشتراک گذاری داده توسط محققان،نبود زیرساختارهای مناسب مدیریت داده،عدم آگاهی و شناخت و دانش درباره فرایند گزینش و مدیریت داده و غیره روبرو است.
    نتیجه گیری
    علیرغم پژوهش های گسترده در خارج، این حوزه در ایران چندان مورد توجه واقع نشده است. بنابراین این مقاله به طور نسبتا جامع به موضوع و ابعاد گزینش و مدیریت داده های پژوهشی می پردازد و می تواند برای پژوهشگران، سیاستگذاران علم و فناوری، کتابداران به منظور تحقیق و اجرای خدمات گزینش و مدیریت داده های پژوهشی مفید باشد.
    کلیدواژگان: گزینش داده، مدیریت داده های پژوهشی، داده های پژوهشی، مدل های چرخه حیات، مدل های چرخه حیات گزینش داده، گزینش دیجیتال
  • فاطمه نویدی، سیده لیلی میرطاهری، محمدحسن زاده صفحه 58
    زمینه و هدف. جذابیت ناشی از ارتباط آسان با هزینه حداقلی در شبکه های اجتماعی باعث گردیده است که روز به روز بر تعداد اعضای فعال در آنها افزوده شود و اعضا با اشتراک گذاری اطلاعات، از جمله اطلاعات شخصی خود، ارتباطات خود را در سطح محیط بین المللی گسترش دهند. همین امر تحلیل داده های کلان در شبکه های اجتماعی را تبدیل به فرصت بی بدیلی برای شرکت ها، سازمان ها و دولت ها جهت دستیابی به اهداف خود، کرده است. به طوری که روش های گوناگونی در این راستا ارائه شده است که هر یک از این روش ها مزایا، معایب و دامنه کاربرد مختص به خود را دارند و درک کاربرد مشخص هر یک از این روش ها نیازمند بررسی و مقایسه عمیق تری می باشد. بر این اساس، هدف از مطالعه حاضر، بررسی رویکردها و انواع روش های تحلیل داده ها در شبکه های اجتماعی و بررسی نقاط قوت، نقاط ضعف و کاربردهای هر یک از این روش ها است.
    روش. این مطالعه با رویکرد کیفی و به روش تحلیل مضمون به مطالعه تحلیلی و مقایسه ای انواع روش های تحلیل داده ها در شبکه های اجتماعی پرداخته و جامعه مورد مطالعه شامل 25 مقاله کنفرانس، مقاله مجله و گزارش الکترونیکی مرتبط منتشر شده طی سال های 2010 تا 2016 است.
    یافته ها. روش های گوناگونی برای تحلیل شبکه های اجتماعی مورد استفاده قرار می گیرد که این روش ها در سه مقوله رویکرد کمی، کیفی و آمیخته و دو دسته کلی از روش های خودکار و انسانی قابل طبقه بندی هستند.داده های مورد بررسی در روش های خودکار شامل داده های ساختاری و داده های مورد بررسی در روش های انسانی مبتنی بر محتوا و فرایندهای شبکه است.
    نتیجه گیری. با توجه به ماهیت پیچیده و چندبعدی شبکه های اجتماعی، اکتفا بر یک روش متضمن تحلیل همه ابعاد شبکه نیست بنابراین مناسب ترین رویکرد، استفاده از رویکرد آمیخته یعنی به کارگیری ترکیبی از روش های کمی و کیفی و بررسی همزمان ابعاد مختلف شبکه ها می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه های اجتماعی، داده های کلان در شبکه های اجتماعی، رویکرد آمیخته
  • بابک سهرابی، ایمان ریسی وانانی، محمدرضا خرمی صفحه 71
    زمینه و هدف
    با توجه به ورود وب گردی به سبک زندگی طیف وسیعی از افراد جامعه و احساس نیاز به سیاست گذاری های فرهنگی و اجتماعی دقیق تر در این حوزه، محققین پژوهش حاضر بر آن شدند تا با تحلیل رفتار افراد جامعه در مراجعه به وب سایت های مختلف، سیاست گذاران را در تصمیم گیری کارآمدتر یاری نمایند.
    روش پژوهش: در این تحقیق از گام های روش علم طراحی استفاده شده است. جامعه ی داده این تحقیق، کل کاربران بازدیدکننده از وب سایت ها در ایران هستند که در دسترس بوده اند. برای انجام این تحقیق نیاز به اطلاعات وب گردی افرادی از صنوف مختلف جامعه وجود داشت که بدین منظور با طراحی و انتشار افزونه هایی قابل نصب بر روی مرورگرهای مختلف، داده های مورد نیاز جمع آوری گردید.
    یافته ها
    با استفاده از الگوریتم های متن کاوی، صفحات رجوع شده از منظر محتوا از هم تفکیک شده و سپس به کمک الگوریتم های داده کاوی، مراجعات کاربران و هم چنین صفحات اینترنتی دسته بندی شده و هر دسته تفسیر شده است. در نهایت با توجه به داده های جمع آوری شده و دسته بندی های انجام شده، گزارشات متنوع و کارآمدی به عنوان نمونه و با توجه به نیاز جامعه تصمیم گیرنده، آماده و ارائه گردیده است.
    نتیجه گیری
    در نهایت یک سیستم جامع به منظور تحلیل روند وب گردی کاربران اینترنتی طراحی گردید که از جمع آوری اطلاعات تا آماده سازی گزارشات نوآورانه را در بردارد که می تواند به عنوان یک نمونه ای کارآمد جهت تحلیل، طراحی و پیاده سازی سیستم های تحلیلی تحت وب مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دسته بندی صفحات اینترنتی، خوشه بندی مراجعات، وب گردی، تحلیل روند
  • غلامرضا حیدری، زاهد بیگدلی، بابک مختاری، روح الله خادمی صفحه 88
    زمینه و هدف
    اطلاعات تجاری به عنوان یکی از منابع مهم شرکت ها بیان شده است. به خصوص برای شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری که قصد راه اندازی کسب و کاری فناورانه و ورود به بازار را دارند. اما در این بین نیاز است که مسائل مختلف رفتار اطلاعاتی تجاری شرکت ها بررسی شود. بنابراین هدف این پژوهش بررسی رفتار اطلاعاتی تجاری شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری است.
    روش
    این پژوهش به صورت کیفی و با استفاده از رویکرد نظریه زمینه ای انجام شده است. جامعه پژوهش را شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری خوزستان تشکیل می دهند. ابزار گردآوری داده مصاحبه نیمه ساختار یافته بوده است که مصاحبه با 14 شرکت داده های این پژوهش را تشکیل می دهند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که اهداف جستجو و کسب اطلاعات تجاری در مقوله های دستیابی به اهداف و انجام وظایف سازمانی، به روز بودن، بهره وری، رقابت جویی، آمادگی برای موقعیت ها و حل مسئله و نیازهای اطلاعاتی تجاری در مقوله های اطلاعات زمینه ای از بازار، اطلاع از سیاست های ملی و بین المللی، قوانین، اطلاعات مالی، اطلاعات محصولات، اطلاعات مدیریتی، مدیریت اطلاعات قرار گرفته اند. همچنین مقوله های رسانه های جمعی، پارک علم و فناوری، اینترنت، دوره های آموزشی، ارتباطات غیررسمی، کتابخانه و مشاورین طبقات منابع کسب اطلاعات تجاری را تشکیل داده و موانع کسب اطلاعات در طبقه های نداشتن مهارت های اطلاع یابی و سواد اطلاعاتی، مشکلات پیرامون خود اطلاعات، زیرساخت های فنی، عوامل فردی، مشکلات فرهنگی، سیاسی و اخلاقی، مشکلات دریافت اطلاعات از پارک و مشکلات سازمانی قرار گرفته اند.
    نتیجه گیری
    بررسی رفتار اطلاعاتی تجاری شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری نشان می دهد این شرکت ها از اهمیت اطلاعات تجاری در کسب و کار آگاه هستند و نیازهای اطلاعاتی تجاری آن ها مطابق با جوامع پژوهشی دیگر است و در این راه منابعی و موانعی شناسایی شده اند که می تواند به ارائه خدمات اطلاعاتی مناسب برای این شرکت ها کمک کند.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاعاتی تجاری، پارک علم و فناوری خوزستان، نظریه زمینه ای، نیاز اطلاعاتی تجاری
  • لیلا خلیلی صفحه 108
    مقدمه
    سواد اطلاعاتی یک عنصر اساسی در توسعه یادگیری مستقل و موثر در آموزش عالی قرن 21 است. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین سواد اطلاعاتی و انگیزش یادگیری دانشجویان بود. بعلاوه سنجش میانگین سواد اطلاعاتی دانشجویان بر اساس متغیرهای آموزشی و جمعیت شناختی نیز مدنظر قرار گرفت.
    روش پژوهش: این پژوهش کاربردی، با رویکرد کمی و به روش پیمایشی انجام شد. ابزار گردآوری داده، پرسشنامه بود. جامعه آماری پژوهش دانشجویان کارشناسی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان بوده، که 379 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی بعنوان نمونه انتخاب شدند. تحلیل های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون، تی- مستقل و تحلیل واریانس) با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سواد اطلاعاتی دانشجویان بر اساس پنج استاندارد، 48/2 بود. طبق یافته های آزمون همبستگی پیرسون با اطمینان 99 درصد بین سواد اطلاعاتی دانشجویان و انگیزش یادگیری آنها رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. همچنین با اطمینان 99 درصد رابطه مثبت و معنی داری بین سواد اطلاعاتی و معدل دانشجویان وجود داشت. بر اساس آزمون تی- مستقل تفاوت معنی داری در میانگین سواد اطلاعاتی دانشجویان دختر و پسر وجود نداشت. نتایج آزمون تحلیل واریانس حاکی از تفاوت معنی دار بین میانگین سواد اطلاعاتی و سال ورودی دانشجویان با اطمینان 99 درصد بود. بر اساس آزمون تحلیل واریانس تفاوت معنی داری در میانگین سواد اطلاعاتی دانشجویان بر حسب حوزه تحصیلی آنها وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    میانگین سواد اطلاعاتی دانشجویان در سطح نامطلوب بود. سواد اطلاعاتی دانشجویان و انگیزش یادگیری و همچنین عملکرد تحصیلی دانشجویان (معدل) و سواد اطلاعاتی رابطه مثبت و متقابل داشتند. سواد اطلاعاتی دانشجویان سال آخر بیشتر از دانشجویان سال اول بود. سواد اطلاعاتی دانشجویان در چهار حوزه تحصیلی علوم انسانی، فنی و مهندسی، علوم و کشاورزی تقریبا مشابه بود.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، انگیزش یادگیری، دانشجویان، کارشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
|
  • Ali Azimi, Azam Sanatjoo, Mohammad Hosein Dayani, Rahmatollah Fattahi Page 1
    Background And Aim
    Known by different titles in Iran and worldwide, knowledge translation (KT) has been introduced to push the knowledge from theory to action. In medicine and healthcare research fields, KT reads as needs assessment procedures, producing effective knowledge, taking into account all types of audiences, knowledge synthesis, appraisal, and monitoring sustained knowledge use. This research aimed to introduce KT and assess its effectiveness in medical fields.
    Methods
    Description of KT was provided using available literature and ideas from some international KT researchers. KT effectiveness was assessed using some ideas from some experts in the KT field and also conducting a type of systematic review namely scoping review. Using keyword inquires relevant research were retrieved from several online databases and of 316 collected English articles published between 2008 and 2017, 22 articles were included. Selection of articles was based on PRISMA recommendations and flowchart. Findings were presented through C=O, i.e. context, mechanism, and outcome pattern configuration.
    Results
    Initially, various dimensions of KT such as its backgrounds, parallel names, knowledge synthesis, knowledge hierarchy, and issues of application of KT in other than medical fields were discussed. Then, through a scoping review general effectiveness of KT in most reviewed subjects was confirmed, so that of 22 assessed articles only 3 were not supportive. Education was the major intervention used for assessing effectiveness of KT.
    Conclusion
    KT has received attentions from some Western countries like Canada, the US and recently Iran. Despite the allegedly insufficient resources on KT, it has good results in practice for delivering knowledge to experts and lay people, with an exception of policy makers. However, there are some doubts as if KT is not a new paradigm but a restatement of traditional strategies in production and application of scientific knowledge.
    Keywords: Knowledge translation, Knowledge hierarchy, Knowedge synthesis, Effectiveness, Systemat-ic review, Scoping Review, Medical field
  • Ali Abdollahi Neisiani Dr, Ali Rezaeian Dr Page 17
    Background And Aim
    The current study aimed to investigate "ambiguous aversion behavior" based on Quran explains. The lack of "Descriptive Models of Human Behaviour" (DMHB) is one of the oldest anomalies in behavioral sciences. It's because different scientific demands to understand, predict and control human behavior. Specially, ambiguous aversion that is a common behavior and extremely influences different scientific issues.
    Methods
    The methodology and all the steps of this research in preparing, organizing text, studying, and documentation, coding, abstraction and final conclusions are based on qualitative content analysis. The model is identified and explained thorough the deep studies in scientific literature of DMHB and Quran text. Quran in this research is the source of idea to find DMHB; also the guide of explaining DMHB.
    Results
    The results showed that 814 phrase of Quran (Ayah) are related to DMHB and ambiguous aversion behavior. The final model could be explained in the scientific standard structure -as "Ideal Type of DMHB"- so its Comprehensiveness to explain a behavioral model is approved. Also, its relations to other renowned theories is discussed.
    Conclusion
    According to the results, in this paper we developed new model of "Ambiguous Aversion" that describes why people tend to resist against changes and ambiguous situations; and what their behavioral strategies are. The basic reason of ambiguous aversion is avoiding uncertainty to owning utilities. And human feels uncertainty when he feels situational changes. His behavioral strategies against change are: change denial, interpreting not important change, change resistance. Also his direct behavioral strategies against ambiguous are: clarification, Risk coverage and resource possessing.
    Keywords: descriptive model of human behavior, ambiguous aversion, change, qualitative content analysis, quran
  • Akbar Majidi, Nader Naghshineh, Mohammad Reza Ismaili Ghivi, Manhoodreza Hashemi Page 31
    Background And Aim
    The purpose of this paper is to study, identifying and discuss the foundation and concepts, models and frameworks, dimensions and challenges of research data curation and management in scientific and academic environments.
    Method
    This article is a review article and library method was used to collect scientific and research texts in this field. In this research, external and internal scientific databases, as well as web resources, were searched with the keywords "data curation", "digital curation", "research data management", "research data curation" and their equivalent in Persian. After removing duplicate sources and unrelated sources, a total of 132 sources were selected and their content evaluated and analyzed.
    Results
    The analysis of the literature revealed that the curation and management of research data is a emerging area with complex issues and different dimensions which included of a wide range of educational, organizational, cultural, technological, legal, and security issues. Since the 2000s,This area has been at the forefront of governments, funding organizations, universities and has been formed around it a strong research community of researchers, especially in the field of information and knowledge science, archives and information systems. Today, the curation and management of research data is considered as one of the main components of the large-scale science and technology policy and needs government support and legislative and policy-making institutions. Different models and frameworks have been drawn up at various levels of the national, institution or community for understand the dimensions of the curation and management of research data and its implementation. The study of literature also has shown that libraries and librarians have the ability and competence to take on the roles and responsibilities of curation and management of research data at universities and scientific institutes. However, the research dat curation and management in implementation and practice faces with challenges such as privacy, data ownership, intellectual property rights, lack of data sharing by researchers, lack of proper data management infrastructure, lack of awareness and cognition and knowledge of the process of research data curation and management, and so on.
    Conclusion
    Despite extensive research abroad, this area has not received much attention in Iran. Therefore, this article addressed relatively comprehensive the subject and dimensions of the research data curation and management, and it can be useful for researchers, policy makers of science and technology, librarians for research and implement research data curation and management services.
    Preservation and creat added value for data research throughout its lifecycle in order to reuse it for new purpose of research is an important application of data curation. Several models have been provided by various reserchers and organizations for data curation based on the life cycle approach.Among which Digital Curation Center curation model had important role in identification of data and curation practices as well as others models development.
    This paper is an opinion paper based on library method.
    This paper addresses the issue of Data Curation and its foundations, models and issues. So, it could be of interest to Information professionals, Archive and data management researchers, academic and scientific and educational organizations’ managers and other data-intensive Environments.
    Keywords: Data curation, Research Data Management, Research Data, Life Cycle Models, Data Curation Life Cycle Models, Digital Curation
  • Fatemeh Navidi, Seyedeh Leili Mirtaheri, Mohammad Hassanzadeh Page 58
    Background and Aim. The promising outlook of easy communication incurring minimum cost has caused social networks to face increasing number of active members each day. These members develop and expand international communication through information sharing including personal information. Thus, big data analysis of social networks provides companies, organizations and governments with ample and unique opportunities to reach their strategic goals and various methods have been proposed in order to accomplish this objective. Each method has its own advantages, disadvantages and application area which would require deep study and assessment to understand. Therefore, the aim of this study is to investigate the approaches and methods of data analysis in social networks and study the advantages, disadvantages and application area of each method.
    Method. This research is an applied research with qualitative approach and it was conducted using thematic analysis method and the study population include 35related conference papers, journal articles and reports published during 2010-2017.
    Results. Various methods are used for the analysis of social networks and these methods are classified into three categories: quantitative, qualitative and mixed methods.
    Conclusion. Due to the complex and multidimensional nature of social networks, the best approach is a mixed approach. This means combination of qualitative and quantitative methods and exploring various aspects of networks.
    Keywords: Big data in social networks, Mixed method, Social network Analysis
  • Babak Sohrabi, Iman Raeesi Vanani, Mohammad Reza Khorami Page 71
    Background And Aim
    As of the entrance of web surfing to the lifestyle of a vast majority of people in the society and the need for a more accurate social and cultural policy making in the field, authors intended to analyze the behavior of the society users in viewing different websites so as to help politicians and practitioners.
    Methods
    Design science research method is used in this research. The data sample of research consists of all available users that surf Iranian and foreign websites. For gathering data from various active users, some add-ons were designed and published over browsers so as to gather sufficient data.
    Results
    Through the utilization of text mining algorithms, the browsed webpages were differentiated and using data mining algorithms, the pages were categorized and interpreted.
    Conclusion
    Finally, a comprehensive system was designed for the analysis of internet users’ web browsing trends which contains the data gathering phase and innovative report preparation that can be used as an effective sample for analysis, design, and implementation of web-based analytical systems.
    Keywords: Web Page Categorization, Action Clustering, Web Surfing, Trend Analysis
  • Gholamreza Heidari, Zahed Bigdeli, Babak Mokhtari, Rohollah Khademi Page 88
    Background and
    Purpose
    Business Information is among the important sources for companies, especially for those located in Science and Technology Park which intend to launch a technological business and enter the market. To this end, different aspects of business information behavior of the companies need to be investigated. The aim of this article is to study business information behavior of companies based in Khuzestan Science & Technology Park.
    Methodology
    This qualitative study was conducted based on grounded theory. Companies affiliated with Khouzestan Science and Technology Park formed our research population. The data was collected through semi-structured interviews with 14 companies.
    Finding: The results show that the aims of business information seeking include: organizational goal completion and task fulfillment, updatedness, efficiency, competitiveness and preparation for difficult situations and problem solving. Furthermore, business information need includes knowledge of market, national and international policies, laws, financial information, information about products, information about management, as well as information management. Sources of business information were mass media, science and technology park, internet, educational courses, informal communication, and library and financial consultants. However, barriers to business information seeking included lack of information seeking and information literacy skills, problems about information, technical infrastructure, personal factors, cultural, political and ethical problems, problems in receiving information from the science & technology park and organizational problems.
    Conclusion
    Companies based in science and technology parks are well-aware of the importance of business information. Moreover, their business information needs are in line with other researches. By identifying the relevant sources and obstacles, this paper can help to provide appropriate information services to these companies.
    Keywords: Business information behavior, Business information need, Khouzestan Science, Technology Park, Grounded Theory
  • Leila Khalili Page 108
    Background And Aim
    Information literacy is a key element in the development of an independent and effective learning in higher education in the 21st century. The aim of this study was to investigate the relationship between information literacy and learning motivation in undergraduate students. In addition, the mean score of information literacy was measured based on educational and demographic variables.
    Methods
    This applied research carried out with a quantitative approach and survey method. The data collection instrument was a questionnaire. The study population was undergraduate students at Azarbaijan Shahid Madani University and 379 samples were selected using stratified random sampling. Descriptive and inferential statistics analyses (Pearson correlation, independent T and ANOVA) were performed using SPSS software.
    Results
    Student's information literacy based on five standards was 2.48. Based on the findings of the Pearson correlation coefficient with 99 percent confident there was positive and significant relationship between information literacy and learning motivation. In addition there was positive and significant relationship between information literacy and Grade Point Average (GPA) of students with 99 percent confident. Based on independent T-test was not observed a significant difference in male and female student's information literacy. ANOVA test showed a significant difference with 99 percent confident between information literacy and entrance year of students. Based on ANOVA test there was no significant differences on student's information literacy based on field of study.
    Conclusion
    Student's information literacy unsatisfactory. Information literacy had a positive relationship with learning motivation. Also there was a positive relationship between information literacy and academic performance (GPA). Information literacy of senior students was more than freshmen. Information literacy of students in four areas of study (Humanities, Engineering, Agriculture and Science) was almost similar.
    Keywords: Information Literacy, Learning Motivation, Students, Azarbaijan Shahid Madani University