فهرست مطالب

مطالعات خلیج فارس - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1395)

نشریه مطالعات خلیج فارس
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/12
  • تعداد عناوین: 22
|
  • مقالات
  • محمد مهدی مظاهری*، اعظم ملایی صفحه 9
    با توجه به اهمیت ارتباطات در عصر حاضر، این پژوهش بدنبال مطالعه راهکارهای افزایش همکاری و همگرایی کشورهای خلیج فارس بوده و در صدد است، تاثیرات احیای راه ابریشم دریایی بر نزدیکی و همکاری های فرهنگی- تمدنی کشورهای خلیج فارس را بررسی کند. یافته های پژوهش که بر اساس تئوری های همگرایی منطقه یی و سازه انگاری صورت گرفته، حاکی از آن است که احیای راه ابریشم دریایی در ابتدا سبب افزایش و تحکیم زمینه های اقتصادی، ارتباطی و توریستی بین کشورهای منطقه میشود. این امر به تغییر تصاویر در ذهن ملتها و دولتهای منطقه از یکدیگر می انجامد و در نهایت سطح همکاری و مناسبات آنها را به مسائل سیاسی و فرهنگی ارتقا میدهد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، راه ابریشم دریایی، همگرایی، تسری، سازه انگاری، همکاریهای فرهنگی، تمدنی
  • بهمن شجاعی نسب*، پروین دخت جهان کهن صفحه 25
    بندر لنگه، روزگاری از مهمترین و پررونق ترین مراکز تجارت دریایی ایران، هند، شمال آفریقا، شیخ نشینهای خلیج فارس و نواحی همجوار ساحلی بوده و دریانوردی و بازرگانی شغل اصلی مردمان بومی آن بشمار می آمده است. با توجه به اهمیت و جایگاه بندر لنگه، این مقاله با تکیه بر اسناد و منابع کتابخانه یی، درصدد بررسی نقش اقتصادی این بندر در حوزه خلیج فارس در دوره زندیه و قاجار است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان میدهد که بندر لنگه در دوره زندیه با ورود قواسم به آن و سهولت ارتباط دریایی سواحل شمالی و جنوبی خلیج فارس، رونق بازرگانی فوق العاده یی یافت. در دوره قاجار نیز، بویژه در دوره دوم ناصری، این بندر تحت نظارت حکومت بنادر و جزایر به اوج رونق اقتصادی و تجاری خود رسید. سیاستهای غلط مالیاتی حکام قاجار بیشترین آسیب را به بندر لنگه وارد کرد.
    کلیدواژگان: بندر لنگه، خلیج فارس، اقتصاد، زندیه، قاجار
  • حسن داداشی آرانی* صفحه 35
    طوفانهای گرد و غبار فراوان و شدیدی در جنوب و جنوب غربی ایران رخ میدهد که ممکن است در نزدیک خلیج فارس تغییر کند. در سالهای اخیر، چندین طوفان مهم گرد و غبار و ماسه در این منطقه رخ داده که موجب بروز آسیبهای زیادی شده و تلفات سنگینی را بر ساکنین و منطقه تحمیل کرده است. کاهش دید، بادهای شدید، قرمزی آسمان، بارش تگرگ و نیز رعد و برق شدید از نتایج سنگین وقوع این طوفانهاست. این مقاله سعی کرده است رفتار طوفانهای گرد و غبار و نیز آثار کوتاه مدت و دیرپای این طوفانها را بصورت آماری و تحلیلی مورد بررسی قرار دهد. داده های بدست آمده توسط دیده بانی هواشناسی فیزیکی نشان میدهند که طوفانهای گرد و غبار در مقیاس هواشناسی فیزیکی به جبهه هوای سرد و فعالیت طوفانها ارتباط دارند. این طوفانها و طوفانهای ماسه یی موقعی رخ میدهند که طوفانهای قوی که از مناطق خشک میوزند با جبهه های هوای سرد برخورد کنند و منجر به آشفتگی جریان هوا شوند.
    کلیدواژگان: طوفان گرد و غبار، خلیج فارس، تصاویر ماهواره یی، مدلهای آب و هوا، جنوب غرب، ایران
  • رسول بشاش کنزق* صفحه 46
    کتیبه خارگ، در مقایسه با کتیبه های تکراری و رسمی هخامنشی، یک کتیبه استثنایی و منحصر بفرد بشمار میرود. بر اساس ترجمه پیشنهادی توسط نگارنده، این کتیبه تحت شرایط خاص غیررسمی بومی و به احتمال، خصوصی، در ارتباط با حفر چاه آبی است که هنوز هم بقایای آن در چند قدمی محل کتیبه وجود دارد. کتیبه فوق از نظر سندیت تاریخی و در نتیجه ارزش پژوهشی مورد شبهه میباشد. بنابرین در این مقاله، ضمن اشاره به اظهار نظرات موافقان و مخالفان ترجمه پیشنهادی نگارنده، تلاش شده است تا پاسخهایی درخور به نقدهای انجام شده، داده شود. کتیبه خارگ به شدت مورد تخریب واقع شده است. بنابرین هدف نویسنده در اینجا فقط ارائه یک ترجمه پیشنهادی با توجه به خطوط باقیمانده از این کتیبه با استفاده از روش بررسی تطبیقی است. این روش موثرترین روش جهت رمزگشایی از خطوط کتیبه های باستانی از دوران پیشین تاکنون است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، کتیبه خارگ، کتیبه های دوره هخامنشی، بررسی تطبیقی
  • ایرج افشار سیستانی* صفحه 53
    شهرمرزی چابهار، مرکز شهرستان چابهار استان سیستان و بلوچستان در کنار دریای مکران، در گوشه خاوری خلیجی به همین نام، بیرون از تنگه هرمز و در دهانه اقیانوس هند قرار دارد. چابهار نه تنها درجغرافیای سیاسی کشور؛ بلکه در جهان دارای نقشی ارزشمند و استراتژیک است؛ زیرا کیلومترها مرز آبی در دریای مکران دارد و خلیج چابهار از یک جایگاه برتر در بیرون تنگه هرمز برخوردار است. چابهار تنها بندر و شهر مرزی ایران است که در کنار آبهای اقیانوسی قرار گرفته و از دیدگاه اقتصادی، بویژه ترانزیت کالا و انرژی، در یک گذرگاه استراتژیک قرار داشته و یک «مگاپورت» ( بندر مادر) نیز بشمار میرود. قوم بلوچ و طایفه های ناحیه و شهر مرزی چابهار با یکپارچگی و همدلی همواره در کنار یکدیگر بوده و هستند تا به رشد و شکوفایی فرهنگ و ادبیات همسان و همبازشان دست یابند و برخود واجب میدانند که دست در دست دولت بگذارند و به پویایی، پیشرفت و امنیت پایدار ناحیه و منطقه کمک کنند. منطقه آزاد چابهار به انگیزه قرارگرفتن در یکی از کریدورهای مطرح، میتواند بهترین گذرگاه برای ترانزیت (گذرکالا) به کشورهای آسیای مرکزی و افغانستان باشد. ناحیه چابهار پیوند دهند ه پس کرانه های آسیای مرکزی و فلات درونی ایران به آبهای آزاد است. دارا بودن چنین جایگاه پیوندی که پیوند دهنده شمال به جنوب و خاور به باختر است، میتواند بعنوان محور گسترش اقتصادی منطقه مورد نگرش قرار گیرد و از این رهگذر میتوان به توسعه امنیت در جنوب خاور ایران امیدوار شد. پیوندهای اجتماعی و فرهنگی و هم بستگی های دو سوی مرز، نه تنها انگیزه کمک به ایجاد امنیت و توسعه پایدار در شهرهای مرزی میشود؛ بلکه به جلوگیری از قاچاق و گروگانگیری و تقویت امنیت در شهرها و منطقه و فرامنطقه نیز کمک میشود.
    کلیدواژگان: سیستان و بلوچستان، شهر مرزی چابهار، دریای مکران، خلیج فارس، تنگه هرمز، پاکستان، اقیانوس هند، آسیای مرکزی
  • فرضعلی سالاری سردری* سجاد عرب زاده، سمیه تیموری، مسلم جام صفحه 64
    سواحل شمالی خلیج فارس، بدلیل دارا بودن ذخایر نفتی و گازی و همچنین ارتباط با آبهای آزاد بیشتر از سایر سواحل ایران، دستخوش تحولات شدید ژئومورفولوژیکی شده است. گسترش فعالیتهای صنعتی در سواحل جنوب شرقی استان بوشهر، سبب نابودی بخشهایی از لندفرمهای ساحلی و نیز بروز تغییرات قابل توجه در خط ساحلی منطقه شده است. بنابرین مقاله حاضر بدنبال بررسی و تحلیل چگونگی تغییرات ژئومورفولوژی ساحلی منطقه عسلویه در اثر عوامل آنتروپیک(عوامل انسانی) است. در این پژوهش ضمن بررسی متغیرهای مختلف محیط خشکی و دریا در هفت حوضه ساحلی منطقه عسلویه، عوامل انسانی موثر بر تغییرات ساحل، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. همچنین در این پژوهش از تکنیک سنجش از راه دور و تصاویر ماهواره یی، سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) و روش توصیفی- تحلیلی(مبتنی بر مطالعات اسنادی- کتابخانه یی، بررسی های میدانی محدوده مطالعاتی و مراجعه مستقیم به سازمان های مربوطه، بررسی پدیده ها و فرآیندهای ژئومورفولوژیک فعال منطقه با کمک مشخصه های شیب، اندازه گیری تغییرات رسوب-گذاری و طول خط ساحلی) استفاده شده است. نتایج تحقیق با توجه به وجود جلگه کم عرض عسلویه و فعالیتهای صنعتی منطقه اقتصادی انرژی پارس(پارس جنوبی) نشان میدهد که عوامل و فعالیتهای انسانی، مانند ساخت پالایشگاه، پتروشیمی، ساخت تاسیسات، بهره برداری از فرودگاه بین المللی خلیج فارس، استحصال دریا و ساخت بندر(پارس)- ساحل سازی و اسکله، همچنین موج شکنها - سازه-های ساحلی، خاکبرداری در بالادست حوضه ساحلی منطقه در سکونتگاه های انسانی شهر عسلویه و نخل تقی(پارک ساحلی) و نیز فعالیتهای استخراجی معادن در بالادست و فعالیت سدسازی، بارگذاری رسوبات بر روی سواحل در زمینه طول خط ساحلی و شکل ساحل، تغییرات فیزیکی ایجاد کرده است. بر این اساس، بیشترین تغییرات رخ داده لندفرمهای ژئومورفولوژیکی در منطقه ساحلی عسلویه از سال 1990- 2010.م تحت تاثیر مورفولوژی آنتروپیک (انسانی) در تپه های ماسه یی ساحلی و سواحل ماسه یی صورت گرفته است. همچنین بیشترین افزایش در تغییرات طول خط ساحلی در بازه زمانی بیست ساله از 32متر تا 110متر در بندر پارس و صنایع پتروشیمی (سایت یک) بوقوع پیوستع است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، منطقه ساحلی عسلویه، ژئومورفولوژی، پارس جنوبی، ژئومورفولوژی آنتروپیک
  • خسرو خوانساری* صفحه 78
    در این مقاله ضمن بررسی علل و انگیزه های حضور بیگانگان در خلیج فارس، در طول چند قرن اخیر، در نظر است، نگاهی گذرا به حضور انگلیسی ها در خلیج فارس در خلال قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم میلادی داشته باشیم. با توجه به اینکه خلیج فارس به عنوان آبراه بین شرق و غرب از دیر باز مورد توجه بیگانگان بوده؛ ولی در قرن نوزدهم اهمیت سیاسی و نظامی نیز بر آن افزوده شد. در واقع جایگاه ویژه و اهمیت بین المللی خلیج فارس در دوره مورد نظر، معلول حضور استعمارگران اروپایی، بویژه بریتانیا، در این منطقه بعلت حفظ منافع این امپراتوری در هند بود. با مروری بر تحولات خلیج فارس در دو قرن اخیر، در می یابیم که بریتانیا برای حفظ منافع خود در این منطقه از انجام هیچ اقدامی دریغ نکرده است. به همین سبب در طول قرن نوزدهم تا اوایل قرن بیستم، بریتانیا قدرت برتر منطقه بشمار میرفت. بطور کلی حضور امپراتوری بریتانیا در خلیج فارس به سه دوره تقسیم میشود: 1. دوره آغاز نفوذ (قرن هفدهم میلادی)؛ 2. دوره گسترش نفوذ (قرن هجدهم میلادی)؛ 3. دوره تثبیت نفوذ (قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم میلادی). شرح و بررسی هر یک از دوره های مذکور بدنه اصلی مقاله را تشکیل داده و کوشش شده است تا برای تبیین بهتر مطلب از منابع و مراجع اصلی موضوع مورد نظر استفاده شود.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، بریتانیا، استعمار، کمپانی هند شرقی، لرد کرزن
  • عبدالجلیل مرداسنگی* صفحه 83
    محوطه باستانی خربس در ده کیلومتری جنوب غربی شهر قشم با فاصله یی اندک از دریا قرار دارد. در این محوطه، آثار و شواهد باستانی و تاریخی همچون قلعه، گورستان و یک آب انبار یافته شده است که دلالت بر مسکونی بودن طولانی مدت این محوطه دارد. در نزدیکی تپه های باستانی خربس و در دل کوه، غار طبیعی خربس (که بشر کندوکاوی در آن صورت داده و الحاقاتی بدان افزوده است) قرار دارد. نقل قولهای متفاوت، این دستکندها را متعلق به دوره های متفاوتی از دوره ماد تا دوران اسلامی میدانند که گاه آن را معبدی مهری و گاه مامن و پناهگاهی در مقابل ناامنی و خطرات احتمالی دانسته و برای آن کارکردهای متفاوت نظامی، مسکونی، دفاعی، مذهبی و... قائل بوده اند. در این جستار به معرفی و بحث و بررسی این غار صخره یی و معماری ویژه آن و همچنین تاریخ سکونت بشر در جزیره قشم به روش پژوهش کتابخانه یی، بررسی مطالعات باستان شناسی و بازدید و بررسی میدانی از محل پرداخته میشود. براساس یافته ها و نتایج حاصل از این پژوهش، به احتمال زیاد این غار، مهرابه یی متعلق به دوران باستان بوده که در دوره های بعد، از آن بعنوان یک پناهگاه و مخفیگاه در برابر خطرات ناشی از ناامنی ها استفاده میشده است.
    کلیدواژگان: جزیره قشم، تپه خربس، غار خربس، خلیج فارس، معماری دستکند، مهرپرستی
  • یادداشتها و جستارهای پراکنده
  • عباسعلی کدخدایی صفحه 92
  • اکوتوریسم
  • گزارش پژوهشی
  • اسناد و مدارک
  • گزیده اخبار
|
  • Mohammad Mehdi Mazaheri*, Azam Molaee Page 9
    Given the significance of communication in the present era, this study aimed to investigate the ways for increasing cooperation and convergence among the countries in the Persian Gulf region. It also examined the effects of reviving the sea Silk Road on the relationships among these countries and their joint activities in the fields of culture and civilization. The findings of this research, which was conducted based on regional convergence theories and constructivism, demonstrate that the revival of this road can initially result in increasing and consolidating the bases for communication, economic relationships, and tourism among the countries in the Persian Gulf region. The expansion of such relationships, in turn, can lead to the change of the picture such countries and their nations have from each other and, consequently, promote the level of their cooperation and relationships to the level of political and cultural affairs.
    Keywords: Persian Gulf, Sea Silk Road, convergence, extension, constructivism, cooperation in the fields of culture, civilization
  • Bahman Shojaee Nasab*, Parvindokht Jahan Kohan Page 25
    Bandar Lengeh was once one of the most important and thriving sea trade centers of Iran, India, North Africa, and the states of the Persian Gulf and its adjacent coastal areas. The main jobs of the people living there were sailing and trade. Given the significance of this port and based on library sources and documents, this study aimed to explore the economic role of Bandar Lengeh in the Persian Gulf during the Zandiyeh and Qajar periods. The obtained results indicate that, during the Zandiyeh era and upon the arrival of the Qawasim tribe to Bandar Lengeh and through the facilitation of the sea connections between the northern and southern coasts of the Persian Gulf, this port developed great commercial prosperity. During the Qajar era, particularly, in the second Naseri period, Bandar Lengeh also reached its peak of economic and commercial thriving under the supervision of the Government of Ports and Islands. However, the wrong tax policies of Qajar rulers inflicted the greatest harms upon this port.
    Keywords: Bandar Lengeh, Persian Gulf, economy, Zandiyeh, Qajar
  • Hassan Dadashi Arani* Page 35
    Several heavy sand and dust storms occur in the south and southwest of Iran, which might undergo certain changes near the Persian Gulf. In recent years, a great number of violent sand and dust storms in this area have caused great damages and imposed major casualties on the region and its residents. Reduced visibility, harsh winds, red sky, hail fall, and heavy thunderstorms are among the disastrous consequences of such storms. In this paper, the writer has tried to explore the behavior of dust storms and their short-term and long-term effects both qualitatively and quantitatively. The physical findings of the Meteorological Organization demonstrate that, based on the synoptic scale of meteorology, dust storms are related to cold fronts and storm activities (cyclones). Dust and sand storms occur when the heavy storms which proceed from arid areas hit cold fronts and create turbulence in the air flow.
    Keywords: dust storms, Persian Gulf, satellite images, climate models, southwest, Iran
  • Iraj Afshar Sistani* Page 53
    The border town and seaport of Chabahar, the center of Chabahar County in Sistan and Baluchestan Province, next to the Makran Sea, is located in the east of a bay of the same name, outside the Strait of Hormuz at the mouth of the Indian Ocean. Chabahar plays an invaluable and strategic role not only in the political geography of Iran but also in the world because of its kilometers of sea borderlines with the Makran Sea. Chabahar Bay enjoys a supreme place outside the Strait of Hormuz. It is the only Iranian border port and town which is located next to oceanic waters and, from an economic view, particularly regarding goods and energy transit, positioned on a strategic pathway, too. It is also considered to be a megaport. The Baluch tribe and the other tribes of Chabahar and its neighboring regions have always lived alongside each other in peace and unity in order to contribute to the growth and flourishing of their unique culture and literature. They also consider it necessary to lend a hand to the government in order to promote dynamism and establish permanent security in the region and play a role in the development of this town. Because of its desirable location, the free zone of Chabahar can function as the best transit route to other central Asian countries and Afghanistan. The Chabahar region connects the hinterlands of central Asia and the internal plateau of Iran to international waters. Linking the north to the south and the east to the west can be viewed as the main factor underlying the economic flourishing of this region. In this way, we can be hopeful about the spread of security in the southeast of Iran. Social and cultural connections and the cooperation of the two sides of borderlines not only promote the motivation to establish security and sustainable development in border towns and cities but also contributes to the fight against smuggling and hostage-taking and consolidates peace in the cities and town of this region and other regions.
    Keywords: Sistan, Baluchestan, border town of Chabahar, Makran Sea, Persian Gulf, Strait of Hormuz, Pakistan, Indian Ocean, Central Asia
  • Farzali Salari Sardari*, Sajjad Arabzadeh, Somayyeh Teymouri, Moslem Jam Page 64
    Inserts coastal destroyed and significant changes in shoreline Thus¡ the aim of this paper is to create¡ review¡ and analyze how changes in coastal geomorphology ASALUYEH by entropic factors (human factors) extrusion .active geomorphologic processes with Features slope sedimentation changes and long coastline¡ while environmental variables cites land and sea in the coastal area of the South Pars 7 human factors affecting the coast have been analyzed. One of the complications of zoning is location of pathways¡ zoning changes based on the compatibility between the natural environment and land use is the beach. Results due to the narrow plain ASALUYEH and industrial activities Pars Economic Energy Zone (South Pars) show that the factors and human activities such as refineries¡ petrochemicals¡ construction of facilities¡ international airports Bay Gulf gas pipelines¡ exploitation of the sea and harbor construction (PARS) - harbor- beach and pier¡ breakwaters structures Beach¡ excavation and extraction in the upper catchment area of the coastal sea and the beach (beach fill) The Human Settlements in South Pars and palm Taghi (Beach Park and the Port)¡ the upstream mining activities¡ activities that load sediment dam (sedimentation) along the coastline and the beach on the shores of the physical changes has. Accordingly¡ the greatest changes occurred in the coastal geomorphologic landforms Asalooye from 1990 to 2010 under the impact of human morphology (entropic) in sand hills and coastal sand beaches occurred. The biggest change over the period of 20 years from 32 m to 110 coastline m Pars Petrochemicalport(site1respectively).
    Keywords: coastal geomorphology, coastal zone ASALUYEH, Anthropic Geomorphology, Integrated Coastal zone management
  • Khosrow Khonsari* Page 78
    In this paper¡ while exploring the causes and motives of foreign countries in the Persian Gulf during the recent centuries¡ the writer has a glance at the presence of England in this region during the 19th and early 20th centuries. The Persian Gulf¡ as a waterway connecting the East and the West¡ has attracted the attention of other countries since long ago; however¡ it achieved great political and military importance in the 19th century. In fact¡ the particular place and international significance of the Persian Gulf during this period was the result of the presence of European exploiters¡ particularly Britain¡ in this region for the purpose of protecting its interests in India. A review of the changes in the Persian Gulf during the last two centuries reveals that this Empire has spared no effort in this regard. That is why during the 19th and early 20th centuries Britain was considered to be the supreme power in the Persian Gulf region. Generally speaking¡ the history of the presence of the British Empire in this Gulf can be divided into three periods. 1) the beginning of domination (17th century)¡ 2) the spread of domination (18th century)¡ and 3) the consolidation of domination (19th and early 20th centuries). Here¡ the writer has discussed and explored each of these periods and tried to refer to the most valid sources in relation to each of them in order to clarify the points in the best way possible.
    Keywords: Persian Gulf, Britain, exploitation, East India Company, Lord George Nathaniel Curzon
  • Abdoljalil Mordasangi* Page 83
    The ancient area of Khourbas, 10 kilometers to the southwest of Qeshm, is located at a short distance from the seafront. Some ancient and historical structures such as a castle, a graveyard, and a cistern have been discovered in this area, which indicate that it had been a residential place for a long time. In the vicinity of the ancient hills of Khourbas and at the heart of the mountain, there is the natural Khourbas Cave, which has also undergone some changes and received some additions by Man. Some experts believe that these troglodytic structures belong to different periods from the Median era to the Islamic period. They consider this cave to be a Mithraic temple and also a shelter with a variety of military, residential, defensive, and religious functions. In this paper, the writer has introduced and examined this rock cave and its particular architecture and the history of Man’s residence on Qeshm Island through following the library research method, reviewing archeological studies, and performing field observations and explorations. The findings of this research indicate that this cave was most probably an ancient place of worship or sanctuary which was later used as a shelter or hidding place against different hazards.
    Keywords: Qeshm Island, Khourbas Hill, Khourbas Cave, Persian Gulf, troglodytic architecture, Mithraism