فهرست مطالب

مطالعات خلیج فارس - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1395- بهار 1396)

نشریه مطالعات خلیج فارس
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1395- بهار 1396)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سرمقاله
  • حکمت الله ملاصالحی صفحه 4
  • مصاحبه
  • خلیج فارس، دریای داخلی ایران / گفت و گو با استاد احمد اقتداری
    صفحه 7
  • مقالات
  • ابراهیم عباسی صفحه 18
    این مقاله بر آن است که از منظری بین رشته یی به بررسی و نقد چارچوب های مختلفی که تاکنون در تبیین و تحلیل خلیجفارس و موضوعات آن بکار رفته، بپردازد. آنچه تا عصر حاضر در مورد خلیج فارس نمایه سازی شده، فقط بررسی موضوعی مقالات و کتاب های منتشرشده داخلی و خارجی بوده است؛ در حالی که رویکردهای نظری این مطالعات هنوز مورد بررسی قرار نگرفته اند. سوالات مطرح شده در این نوشتار عبارت از این است که چارچوب یا رویکردهای بکاررفته در مطالعه پدیده یا موضوعی به نام خلیجفارس، بویژه میزان کارآمدی این مطالعات در شناخت این حوزه بر چه اساسی است؟ و علت ورود این رویکردها به این حوزه چیست؟ فرضیه مهم، آن است که خلیجفارس موضوعی بین رشته یی است. از اینرو، رویکردهای تاریخی- جغرافیایی، فرهنگی– سیاسی و امنیتی و اقتصادی به ترتیب از جمله رهیافتهای پژوهشی بکار رفته در مطالعات مربوطه بوده و بیشترین کاربرد را در تولید ادبیات این حوزه داشته اند. این تحقیق با استفاده از روش تحلیلی – مقایسه یی انجام شده و گردآوری داده ها مبتنی بر روش کتابخانه یی است. یافته های پژوهش نشان از شکل گیری این رویکردها بر اساس نیازهای بیرونی و ملاحظات بین المللی، منطقه یی و داخلی دارد. آنها همچنین حاکی از این امر هستند که مناقشه بر سر بحرین، جزایر سه گانه و نام خلیجفارس، مهمترین مولفه های داخلی در گسترش مطالعات این حوزه با نگرش تاریخی بوده است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، مطالعات خلیج فارس، گونه شناسی، رویکردها
  • سید مهدی موسوی نیا، حسن باصفا صفحه 36
    با توجه به موقعیت ژئوپولیتیکی و ژئواستراتژیکی خلیج فارس و پتانسیل های تجاری، ارتباطی و نظامی آن، این آبراهه همواره مورد توجه قدرتهای بزرگ جهانی بوده است. با تحت الحمایگی هندوستان توسط بریتانیا حضور این کشور در خلیج فارس پررنگتر و با کشف منابع انرژی در سال 1908.م در خلیج فارس، اهمیت این آبراهه ملموس تر شد. قدرت های استعماری غرب و در راس آنها انگلستان، در راستای بهره برداری مطلوب از پتانسیل های این آبراهه، بطورعمد تغییرات محسوسی در جغرافیای سیاسی خلیج فارس بوجود آوردند. دامنزدن به اختلافات قومی، زبانی و تحریف تاریخ منطقه، بخش مهمی از سیاست خارجی انگلستان در خلیج فارس بود که بعدها توسط جمال عبدالناصر و همفکران او و بدنبال آن توسط کشورهای تازه استقلال یافته حاشیه جنوبی خلیجفارس ادامه یافت. یکی از ابزارهایی که در جنگ فرهنگی کشورهای غربی- عربی علیه ایران مورد استفاده قرار گرفته است، باستانشناسی منطقه است. ورود اصطلاحات جعلی به جای خلیج فارس در ادبیات علمی غرب و اهمیت یافتن حاشیه جنوبی خلیج فارس نسبت به کرانه شمالی، تنها بخشی از دستاوردهای باستان شناسی برای کشورهای عربی منطقه است. اهداف پژوهش حاضر تاکید بر درک اهمیت جنگ فرهنگی کشورهای غربی- عربی در منطقه و توجه به ظرفیت باستان شناسی ایران و نحوه عاملیت موثر آن در موازنه قدرت در خلیج فارس، در مبحث جایگاه باستان شناسی در جنگ فرهنگی بین المللی در منطقه است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، باستانشناسی، جنگ فرهنگی، انگلستان، ناسیونالیسم، جعل هویت
  • محمدحسن نامی صفحه 48
    خلیج فارس بعد از خلیج مکزیک و خلیج هورسن، سومین خلیج بزرگ جهان است. سال ها پیش از معرفی این راه آبی به عنوان منطقه مهم در جهان، موقعیت استراتژیک خلیج فارس آن را به یک راه مواصلاتی بسیار مهم برای کشورهای بسیاری تبدیل کرده بود و منافع امپراتوری های مختلفی وابسته به این پهنه آبی ارزشمند بود و این نقطه، مرکز توجهات سیاسی و صحنه تاخت و تازهای دریایی بشمار می آمد. وقایع پنج دهه گذشته نشان می دهد که نه تنها خلیج فارس زمینه ساز رخداد وقایع مهم اقتصادی جهان است؛ بلکه امنیت جهانی هم به این بستر آبی بینظیر، بعنوان یک دریای نیمهبسته وابسته است. در این مقاله سعی شده به ویژگی های خلیج فارس که در اتخاذ استراتژی های نظامی و اقتصادی بسیار قابل توجه است، پرداخته شود.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، موقعیت ژئوپولیتیکی، موقعیت ژئواستراتژیکی، رقابت ژئواکونومیکی، مرز دریایی، عبور ترانزیتی
  • مصطفی ملایی صفحه 62
    در قرن نوزدهم میلادی، هندوستان بزرگترین و سودآورترین مستعمره بریتانیا بشمار میرفت. حفظ هندوستان، بدون درنظرگرفتن خلیج فارس برای انگلیسی ها بسیار مشکل بود. دراختیار داشتن خلیج فارس، سدی برای جلوگیری از نفوذ قدرتهای بزرگ و رقبای اروپایی انگلیس در نواحی جنوب شرق آسیا و نیز محل مناسبی برای استقرار منافع اقتصادی، تجاری و نظامی آن دولت در آن مناطق محسوب میشد. نفوذ و سلطه انگلستان در قرن نوزدهم در منطقه خلیج فارس، مستلزم داشتن پایگاه ها و تاسیسات دریایی در بنادر و جزایر آن منطقه بود. در این مقاله سعی شده است با تکیه بر منابع کتابخانه یی و اسنادی به بررسی پایگاه ها و تاسیسات دریایی بریتانیا در قرن نوزدهم میلادی، در بنادر و جزایر خلیج فارس اشاره شود.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، بریتانیا، بنادر، جزایر، تاسیسات دریایی، قرن نوزدهم
  • مجتبی رضایی سرچقا صفحه 71
    جزایر متعدد خلیج فارس، بویژه جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک، همواره تحت حاکمیت ایران بودهاند. اگر در مقطعی از زمان بر این حاکمیت اشاره یا تصریحی صورت نگرفته، دلیل بر عدم حاکمیت ایران بر آنها نبوده است؛ بلکه این موضوع حاکی از وجود مالکیت و حاکمیت مسلم ایران بوده که نیازی به طرح دوباره آن احساس نشده است. ایران در ادوار مختلف تاریخی حاکمیت هیچ کشور و استعمارگری را بر جزایر خلیج فارس نپذیرفته و اشغال و تصرف برخی جزایر از سوی انگلیس در مقاطع تاریخی گذشته، همواره اعتراض ایران را در پی داشته است. حقوق بین الملل و کنوانسیون حقوق دریاها، اسناد رسمی و مکاتبات دو سفارت ایران و انگلیس، گزارش های رسمی اداری وزارت خارجه انگلیس، اصل تقدم تصرف و اثبات اشغال گری انگلیس، اصل استوپل و اعتراف به حق حاکمیت ایران، اصل جانشینی در معاهدات و لزوم پایبندی به آن و مفاد تفاهم نامه 1971.م، همگی از جمله دلایل و شواهدی هستند که مالکیت، تعلق دیرینه و حاکمیت ایران را بر جزایر سه گانه خلیج فارس نشان میدهد. بنابرین در حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه هیچگونه تردیدی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، ایران، جزایر سه گانه، شیخ نشین ها، ادله و ادعاها، انگلیس
  • نوباوری سدیدالسلطنه کبابی در تاریخ نگاری خلیج فارس / تقدیم به استاد احمد اقتداری بمناسبت نودمین سالگرد تولد ایشان
    حسام الدین نقوی صفحه 82
    میراث مکتوب محمدعلی سدیدالسلطنه کبابی در شمار نخستین آثار واقعگرایانه پژوهندگان ایرانی در زمینه تاریخ خلیج فارس بشمار می آید. سدید در نوشته ها و پژوهش های پرشمار خود، به شیوه یی علمی و نقادانه به شرح رویدادها و واقعیت های موجود در همه ابعاد طبیعی، جغرافیایی و انسانی خلیج فارس پرداخته است. وی در این زمینه، تمامی وجوه مشترک فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی شهرها و آبادی های شمالی و جنوبی خلیج فارس را مورد مطالعه قرار داده است. افزون بر این نگاه جهان شمول، سدیدالسلطنه برخلاف اینکه دولتمردی قاجاری بود، برای تاریخ نگاری این منطقه، تنها به وقایع نگاری و گزارشنویسی اکتفا نکرده است. او برخلاف منشیان و تاریخ نویسان حقوق بگیر درباری حکومت های پیشین و سلف خود، به تشریح و توصیف دقیق و تجزیه و تحلیل علمی و نتیجه گیری از این رخدادها نیز دست زده است. این مقاله به شیوه توصیفی، تطبیقی و تحلیلی، رویکرد نوجویانه این مورخ را با متنکاوی و جستجو در لابه لای بیشتر متونی که او از خود بجای نهاده، مورد بررسی قرار داده است. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که این بزرگمنش خودساخته، نه تنها با تمامی اصول و روش های تاریخ نویسی مدرن؛ بلکه با درنظرگرفتن شاخصترین عناصر و مولفه های متداول و شناخته شده آن روز (که در متن مقاله بدان ها اشاره می شود)، با نگرشی متفاوت و با خردورزی و ذهن جستجوگر خود برای نخستین بار به نگارش تاریخ نوین خلیج فارس همت گماشته است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، سدیدالسلطنه کبابی، تاریخنگاری علمی، نوباوری
  • سیروان محمدی قصریان، محمد ابراهیم زارعی صفحه 96
    محوطه خوربس، واقع در جزیره قشم، حدود ده هکتار وسعت دارد. این محوطه باستانی دربرگیرنده مجموعه آثار ارزشمندی از دوران پیش از تاریخ تا سده های متاخر اسلامی است. بر اساس بررسی های سطحی انجام گرفته، مشخص شد که شمار قابل توجهی از آثار این محوطه باستانی، متعلق به دوران متاخر اسلامی است. آثار عمده این محوطه استقراری، شامل: معماری سنگی، گورهای اسلامی، محوطه مسکونی، امامزاده، آب انبار، کانال های هدایت آب و بند خاکی است. هدف این نوشتار، بررسی، مطالعه و گاه نگاری آثاری از این محوطه است که تاکنون پژوهشی مستقل درباره آن انجام نشده است. بنابرین تاکید اصلی پژوهش حاضر بر این است که طی بررسی های انجام شده اهمیت این منطقه در آن زمان چه بوده و چگونه میتوان گاه نگاری آثار منطقه را انجام داد؟ پیش فرض تحقیق نشانگر این است که این منطقه به لحاظ موقعیت سوق الجیشی، نقش مهمی در مبادلات دریایی داشته و همین امر موجب شده است که توجه ویژه یی در سده های اخیر به آن شود. یافته های پژوهش نشان داد که این منطقه بعنوان یک بندر تجارتی اهمیت بسزایی درصادرات و واردات کالاهای مناطق شمال و جنوب خلیجفارس داشته است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، جزیره قشم، محوطه خربس، دوره اسلامی، سفال
  • یادداشت ها و جستارهای پراکنده
  • استاد احمد اقتداری صفحه 106
  • اکوتوریسم
  • گزارش پژوهشی
  • اسناد و مدارک
  • استاد احمد اقتداری صفحه 152
  • چکیده مقالات به عربی
|
  • Ebrahim Abbasi Page 18
    This paper is intended to explore and criticize the various frameworks which have been used in order to explain and analyze the issues and problems related to the Persian Gulf. What has been indexed regarding this waterway until the present time has been solely limited to a thematic study of the articles and books published inside and outside Iran, whereas the theoretical approaches of such studies have still remained obscure. This study mainly seeks to answer the following questions: What frameworks or approaches are used in the study of a phenomenon or topic called the Persian Gulf? What is the criterion for determining the efficiency of such studies in developing the knowledge of this field? What is the reason for choosing specific approaches in this field? The important assumption here is that the Persian Gulf is an interdisciplinary subject, and, thus, historical-geographical, cultural-political, security-orientated, and economic approaches, respectively, have been the most frequently adopted approaches in the related studies and have had the greatest share in producing the literature in this regard. This study was conducted following an analytic-comparative method, and the required data were collected using the library method. The findings indicate that the above approaches have been formed on the basis of external needs and international, national, and regional considerations. They also demonstrate that the disputes over Bahrain, the three-fold islands, and the name of the Persian Gulf are the most important national elements involved in expanding the historical studies in this field.
    Keywords: Persian Gulf, Persian Gulf Studies, typology, approaches
  • Seyyed Mehdi Mousavinia, Hassan Basafa Page 36
    Given the geopolitical and geostrategic status of the Persian Gulf and its commercial, transit, and military potentials, this waterway has always attracted the attention of great world powers. Due to Britain’s support of India, the presence of this country in the Persian Gulf became more tangible in the past and, after the discovery of energy resources in 1908 in this region, it turned into a very important waterway. The colonial powers of the West, headed by England, deliberately created some tangible changes in the political geography of the Persian Gulf in order to optimally exploit its potentials. Two important foreign policies of England in the Persian Gulf included provoking ethnic and language-related disagreements and distorting the history of the region. Such policies were later followed by Jamal Abdul Nasir, his advocates, and, later, by the newly independent countries of the south coasts of the Persian Gulf. One of the tools that has been used in the cultural war of western-Arab countries against Iran is the archaeology of the Persian Gulf region. The entrance of fake names instead of the Persian Gulf into the scientific literature of the West and attaching greater importance to the southern coasts of this waterway comparing to its northern coasts comprise only a small part of the archeological achievements of the Arab countries of the region. Considering, the place of archeology in the international cultural war in the Persian Gulf, this paper focuses on perceiving the significance of the cultural war provoked by western-Arab countries in this region andpaying attention to the archeological potentials of Iran and its critical and determining role in establishing the power balance in the Persian Gulf.
    Keywords: Persian Gulf, cultural war, archeology, England, nationalism, forging names
  • Mohammad Hassan Nami Page 48
    The Persian Gulf is the third largest gulf of the world after the Gulf of Mexico and Hudson Bay. Several years before oil transformed it into an important region in the world, its strategic location had turned it into the most important commercial linking route for various countries, and the benefits of different empires depended on this valuable waterway. That is why at that time it was a magnet for political attention and an arena of marine attacks. The events of the last 50 years show that not only the Persian Gulf is an important cradle for economic enterprises, but also the security of the world depends on this unique waterway as a semi-closed sea. This paper aims to explore the specific features of the Persian Gulf which are of great significance in determining military and economic strategies.
    Keywords: Persian Gulf, geo-political, geo-strategic status, geo-economic competition, sea border, transit passage
  • Mostafa Mollaii Page 62
    India was the largest and most beneficial colony of the British Empire in the 19th century. However, it was very difficult for this Empire to maintain its colonial rule over India without taking the Persian Gulf into account. Holding control over this region functioned as a strong barrier against the penetration of great world powers and England’s European rivals into the southeastern regions of Asia. Moreover, the Persian Gulf was considered to be an appropriate place for securing the economic, commercial, and military benefits of the British Empire in the region. The dominance of England over the Persian Gulf in the 19th century necessitated establishing some naval bases and facilities in the ports and islands of that region. Relying on library resources and documents, this paper aims to explore Britain’s naval bases and establishments in the Iranian ports and islands of the Persian Gulf.
    Keywords: Persian Gulf, ports, naval establishments, Britain, islands, 19th century
  • Mojtaba Rezaiee Sarchogha Page 71
    The several islands of the Persian Gulf, particularly, Abu Musa and the Greater and Lesser Tunbs, have always been the dominions of Iran. If during some periods of time, no explicit reference has been made to this rule, it is not because Iran had no control over them. Rather, it means that Iran’s possession of and rule over these islands have always been so absolute and certain that there has never been any need to emphasize it again. Iran has never accepted the rule of any country and colonial power over the islands of the Persian Gulf in any historical period; in fact, the occupation of some of these islands by England in the past has always been opposed by Iran. The international law, United Nations Convention on the Law of the Sea, some official documents of the Iranian and British embassies and the correspondences between them, some official and administrative reports of the Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs of the United Kingdom, the law of priority in property and proving Britain’s unlawful occupation of the islands, the doctrine of promissory estoppel and admitting Iran’s sovereignty over the islands, the law of succession agreement and the necessity of commitment to it, and the content of the 1977 agreement are all among the proofs demonstrating Iran’s longstanding ownership of and sovereignty over the three island in the Persian Gulf.
    Keywords: Persian Gulf, Iran, three Islands, Emirates, proofs, claims, England
  • Hesam Al-Din Naghavi Page 82
    The written legacies of Mohammad Ali Sadid al-Saltanah Kababi are considered to be among the earliest works of Iranian researchers in the field of the history of the Persian Gulf. In his numerous writings and research activities, Sadid has explained the existing events and facts regarding all the natural, geographical, and anthropological dimensions of the Persian Gulf following a scientific and critical method. In doing so, he has studied all the common cultural, economic, and social aspects of the northern and southern cities and villages of this region. In addition to this all-inclusive view, Sadid al-Saltanah, in spite of being a Qajar statesman, was never content withchronicle or report writing in the historiography of the Persian Gulf. Unlike the secretaries and historiographers in the employment of the courts of the governments before and after him, he was involved in the accurate description and explanation of events, scientific analysis of the related facts, and drawing of logical conclusions. In this paper, following a descriptive comparative-analytic method, the writer has examined the innovative approach of this historian through reading the lines and between the lines of the texts left from him. The findings of the study indicate that this self-made distinguished figure was the first person to write the modern history of the Persian Gulf, not only based on all the principles and methods of modern historiography but also by considering the most important known and pervasive elements of that time, following a different approach and while using his own profound wisdom and inquisitive and creative mind.
    Keywords: Persian Gulf, Sadid al-Saltanah Kababi, scientific historiography, modernism
  • Sirvan Mohammadi Ghasrian, Mohammad Ebrahim Zarei Page 96
    Khurbas on Qeshm Island, with an area of about 10 hectares, is an ancient site housing a valuable collection of remains from the prehistoric period until the recent Islamic centuries. Based on surface explorations, it has been discovered that a noteworthy number of the remains of this ancient site belong to the recent Islamic era. They mainly include stone architectural structures, Islamic graves, a residential area, a shrine, an underground cistern, water ducts, and an embankment dam. The purpose of this paper is to explore and record the chronology of those historical remains in this site which have not been previously studied. Therefore, it mainly aims to provide an answer to the following questions: Based on the previously conducted studies, what was the significance of this site in the past? How can we create the timeline of such remains? This study rests on the presupposition that, due to its strategic location, this region played a significant role in sea commerce, which is the reason why it has been the focus of particular attention during the recent centuries. The research findings indicate that as a commercial port, Khurbas played a very important role in the export and import of the goods of the northern and easterns coasts of the Persian Gulf.
    Keywords: Persian Gulf, Qeshm Island, Khurbas site, Islamic Period, clay