فهرست مطالب

رسانه های نوین و آموزش - پیاپی 1 (تیر و امرداد 1393)

مجله رسانه های نوین و آموزش
پیاپی 1 (تیر و امرداد 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عالمه فلاح موسی کلایی صفحات 5-12
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش آموزش الکترونیکی در ارتقاء فرآیند تدریس و یادگیری در آموزش عالی انجام شد. جامعه آماری متشکل از 170 نفر از اساتید عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری بوده که از این جامعه تعداد 118 نفر با استفاده از جدول کرجسی – مورگان به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته با بهره گیری از تجارب جهانی مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با آمار توصیفی و استنباطی(آزمون های t تک نمونه) انجام گرفت. نتایج حاصل نشان داد آموزش آنلاین و حضوری، آموزش از طریق شبکه وب، آموزش از طریق موبایل، آموزش از طریق ویدئوکنفرانس، آموزش از طریق تلویزیون آموزشی و نوارهای صوتی و تصویری و آموزش از طریق چندرسانه ای های تعاملی در ارتقاء فرآیند یاددهی- یادگیری در آموزش عالی نقش دارد.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، فرآیند تدریس و یادگیری، روش های آموزش الکترونیکی
  • حمیدرضا جنگی زهی، زبیح الله اللهی صفحات 13-21
    پژوهش حاضر با هدف نیازسنجی آموزشی مدیران و معاونین مدارس استثنایی استان سیستان و بلوچستان و اولویت بندی آنها انجام شد. جامعه آماری این پژوهش متشکل از تمامی مدیران و معاونین مدارس استثنایی استان سیستان و بلوچستان بودند. به دلیل محدود بودن جامعه آماری، نمونه ی آماری با جامعه برابر و مشتمل بر تعداد 56 نفر بودند. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که مدیران و معاونین در مهارتهای سه گانه یعنی مهارتهای فنی، مهارتهای ادراکی و مهارتهای انسانی نیاز به آموزش داشتند.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، مهارتهای مدیریتی، مدارس استثنایی
  • ناصر منتظر صفحات 23-30
    پژوهش حاضر با هدف اثر بخشی نرم افزار کمک آموزشی بر انگیزه پیشرفت و خلاقیت دانش آموزان آسیب دیده شنوایی در درس زبان عربی، با روش نیمه تجربی(طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل) انجام شد. جامعه ی آماری شامل کلیه دانش آموزان آسیب دیده شنوایی دوره راهنمایی استان مازندران در سال 1393 بود که با روش نمونه گیری در دسترس دو کلاس به حجم 60 نفر انتخاب و به صورت جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش(30 نفر) و کنترل(30 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده آزمون انگیزه ی پیشرفت هرمنس و آزمون خلاقیت تورنس بود. به منظور آزمودن فرضیات، از آزمون آماری t مستقل استفاده شد. یافته ها نشان داد آموزش عربی به کمک نرم افزار آموزشی، انگیزه پیشرفت و خلاقیت دانش آموزان آسیب دیده شنوایی را افزایش داده است.
    کلیدواژگان: نرم افزار کمک آموزشی، انگیزه پیشرفت، خلاقیت، دانش آموزان آسیب دیده شنوایی
  • رسول استخری*، ابراهیم طلایی صفحات 31-39
    هدف از اجرای این پژوهش، ارزیابی اجرای طرح فراگیر از بعد بررسی روند پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دیرآموز پایه چهارم ابتدایی بود. روش پژوهش به کار برده شده از نوع پس از وقوع بوده که با استفاده از ثبت نمرات دانش آموزان دیرآموز از پایه دوم تا چهارم در دروس ریاضی، علوم و فارسی اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان دیر آموز استان هرمزگان تشکیل دادند و نمونه آماری متشکل از 30 نفر (15 پسر و 15 دختر) بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. داده های لازم با استفاده از نرم افزار SPSS-16 به دو شکل توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج حاصل بیانگر آن بود که فقط در دو درس ریاضی و علوم، این دانش آموزان توانسته بودند روندی رو به رشد داشته باشند. همچنین نتایج نشان داد بین دو گروه پسر و دختر در دو درس ریاضی و علوم تفاوت معناداری ملاحظه نگردید. در مورد درس فارسی، این دانش آموزان نتوانسته بودند رشد قابل قبول و مثبتی داشته باشند اما در دو گروه پسر و دختر در این درس تفاوت معناداری ملاحظه گردید.
    کلیدواژگان: طرح فراگیر، مدارس مجری طرح فراگیر، روند پیشرفت تحصیلی، معلمان پذیرا، معلمان ویژه
  • رضا پاشا*، غلامحسین جمشیدی صفحات 41-48
    پژوهش حاضر با هدف امکان سنجی استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در مدارس متوسطه شهر آمل اجرا شد. جامعه آماری این تحقیق را تمامی مدارس مقطع متوسطه شهر آمل تشکیل دادند و نمونه تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 10 مدرسه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته در چهار مولفه شرایط و امکانات استقرار، زمینه های کاربرد، موانع استقرار، و عوامل تسهیل کننده استقرار نظام آموزش ضمن خدمت مجازی با 41 سوال بسته پاسخ براساس مقیاس لیکرت بود. برای تجزیه و تحلیل داده های پارامتری از روش تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون تعقیبی شفه استفاده شد و برای داده های ناپارامتری از آزمون کالموگروف- اسمیرنف و آزمون کروسکال والیس استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد بین شرایط و امکانات استقرار نظام آموزش در مدارس متوسطه مورد تحقیق شهرستان آمل، تفاوت معناداری وجود دارد. اما از نظر زمینه های کاربردی نظام آموزش ضمن خدمت مجازی تفاوت معناداری وجود ندارد. همچنین میان مدارس متوسطه شهرستان آمل از نظر موانع استقرار نظام آموزش ضمن خدمت مجازی تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، امکان سنجی، آموزش مجازی
  • رمضان رضایی راد صفحات 49-56
    دست یابی به توسعه پایدار و همه جانبه نیازمند وجود پیش شرط ها و الزاماتی است که بدون فراهم شدن آن ها میسر نمی شود. لذا جهت توسعه پایدار ملی، هر کشوری نیازمند توسعه روستاها و توجه به روستا و روستایی می باشد. توسعه روستایی صرفا به معنای رشد اقتصادی، بدون ایجاد تحولات اجتماعی و فرهنگی نیست؛ ارتقای سطح آگاهی و مشارکت روستاییان بخش مهمی از فرایند توسعه روستایی است در دنیای معاصر، فرصت ها و کامیابی های افراد اساسا به این بستگی دارد که چه نهادهایی در جامعه وجود دارند و چگونه عمل می کنند. یکی از این نهادهای مهم و تاثیرگذار، رسانه ها هستند. مقاله حاضر با هدف نقش رسانه در توسعه روستایی به روش مروری انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات: منابع کتابخانه ای، منابع اینترنتی و مقالات مرتبط مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که میزان مصرف رسانه ای در مناطق روستایی، نسبت به مناطق شهری کم است. در ضمن، فاصله و شکاف مصرف رسانه ای در هر سه نوع وسایل ارتباط جمعی، یعنی رسانه های نوشتاری یا سنتی، جمعی و نوین مشاهده پذیر است.
    کلیدواژگان: رسانه، رسانه های الکترونیکی، توسعه، روستا
  • سمیه طبیبیان، باب ا& بخشی پور*، مهناز بابایی صفحات 57-63
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه ویژگی های شخصیتی والدین با رشد اجتماعی فرزندان آنها انجام شد. جامعه آماری متشکل از کلیه دانش آموزان پایه سوم راهنمایی ناحیه یک شهر ساری و والدین آنها به تعداد 3213 نفر بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، تعداد اعضای نمونه برابر بوده است و از این جامعه 346 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها دو پرسشنامه ویژگی شخصیتی نئو فرم کوتاه، و رشد اجتماعی وایلند مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با روش های آماری توصیفی(درصدهای فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی(همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون) انجام گرفت. نتایج حاصل نشان داد ویژگی های شخصیتی والدین و ابعاد آن(روان رنجورخویی، برون گرایی، تجربه پذیری، سازگاری، وظیفه شناسی) با رشد اجتماعی فرزندان آنها همبستگی دارد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، رشد اجتماعی، روان رنجورخویی، برون گرایی، تجربه پذیری، سازگاری، وظیفه شناسی
  • منصوره کراچی اصفهانی صفحات 65-70
    پژوهش حاضر با هدف بررسی موانع توسعه آموزش از راه دور از دیدگاه کارشناسان و مدیران مراکز آموزش از راه دور در استان سیستان و بلوچستان انجام گرفته است. این پژوهش از نوع کاربردی و روش مورد استفاده روش توصیفی- زمینه یابی بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی کارشناسان و مدیران مراکز آموزش از راه دور استان سیستان و بلوچستان شامل 40 نفر کارشناس و 56 نفر مدیر تشکیل دادند که جمعا 96 نفر شدند. به دلیل محدود بودن جامعه، نمونه آماری با جامعه برابر بود. یافته ها نشان داد که از دیدگاه کارشناسان و مدیران مراکز آموزش از راه دور استان سیستان و بلوچستان موانعی از جمله: 1) کمبود شبکه های اطلاع رسانی؛ 2) کمبود اتصال به شبکه های رایانه ای؛ 3) عدم شناخت نیازهای آموزشی برخی از فراگیران مناطق دور دست استان؛ 4) عدم حضور مرتب و به موقع فراگیران در کلاس های رفع اشکال؛ 5) فقدان چارچوب های قانونی برای پشتیبانی؛ 6) ضعف سیاست ها و خط و مشی ها و قوانین اجرایی؛ 7) ضعف شناخت مسئولین از آموزش های الکترونیکی؛ 8) عدم توانایی مالی بعضی از خانواده ها؛ 9) بالا بودن قیمت برخی از تجهیزات سخت افزاری؛ 10) پایین بودن بودجه تخصیص یافته به مراکز آموزش از راه دور، تا حد زیاد و خیلی زیادی در عدم توسعه آموزش از راه دور در استان سیستان و بلوچستان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: موانع توسعه، آموزش، آموزش از راه دور
  • فاطمه رمضانی کیوانی صفحات 71-78
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تکنولوژیست آموزشی در توانمندسازی سرمایه فکری آموزش و پرورش از دیدگاه مدیران مدارس متوسطه شهرستان ساری انجام شد. جامعه آماری متشکل از کلیه مدیران مدارس متوسطه شهرستان ساری به تعداد 223 نفر در سال تحصیلی 91-1390 بود که از این جامعه 145 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه سنجش سرمایه فکری سازمان ها که توسط بونتیس(2004)، بسط وتوسعه یافت و پایایی و روایی آن درکشورهای کانادا و مالزی تایید شده بود مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با روش های آمار توصیفی و استنباطی(t تک متغیره، t مستقل و تحلیل واریانس(ANOVA) انجام گرفت. نتایج حاصل نشان داد از دیدگاه مدیران ناحیه 1 و 2 آموزش و پرورش شهرستان ساری، نقش تکنولوژیست آموزشی در توانمندسازی سرمایه فکری در آموزش و پرورش متفاوت است. دیدگاه مدیران زن و مرد درباره نقش تکنولوژیست آموزشی در توانمندسازی سرمایه فکری در آموزش و پرورش متفاوت نیست، اما با توجه به مدرک تحصیلی و سابقه خدمت، درباره نقش تکنولوژیست آموزشی در توانمندسازی سرمایه فکری در آموزش و پرورش آزمودنی ها نظرات متفاوتی دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه رابطه ای، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، تکنولوژیست آموزشی
  • فاطمه سلیمان نژاد صفحات 79-85
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه خودپنداره با تعهد سازمانی مدیران مدارس شهرستان نکا انجام شد. جامعه آماری متشکل از کلیه مدیران مدارس(ابتدایی، راهنمایی و متوسطه) شهرستان نکا به تعداد 190 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر اساس جدول کرجسی مورگان نفر تعداد 127 به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه خودپنداره و تعهد سازمانی مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با آمار توصیفی (شامل: فراوانی، درصد میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (شامل: ضریب همبستگی پیرسون) با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج حاصل نشان داد رابطه معنی دار مثبت بین خودپنداره مدیران با تعهد سازمانی آنان وجود دارد. و نیز رابطه معنی دار مثبت بین نگرش های مدیران، شخصیت مدیران، پنداشت مدیران، ریسک پذیری مدیران و مسئولیت پذیری مدیران با تعهد سازمانی آنان وجود دارد.
    کلیدواژگان: خودپنداره، تعهد سازمانی، مدیران
|
  • Alemeh Fallah Mousakolai Pages 5-12
    Present study was performed to determine the role of e.learning to improve teaching and learning process in high education. statistical population were consisted of all 170 faculty members of Islamic Azad Univarsity,Sari branch in which 118 members were selected as sample by Kerjecie-Morgan table according to simple random sampling method. Data was collected using researcher made questionnaire regarding universal experiences. Data analysis was performed using descriptive and inferential (one sample t test) statistics. Results showed that online and attending based education, web based education, mobile based education, education via video conference, education via TV, Audio Video tapes and interactive multimedia play a role in improving teaching-learning process in high education.
    Keywords: E.learning, teaching, learning process, E.learning methods
  • Zabiholah Allahi, Hamid Reza Jangi Zehi Pages 13-21
    The present study is a Training Needs Assessment of bosses and assistants management skills in special schools and prioritizes them in Sistan& Baluchestan Province. The research methodology is descriptive-survey type. The population includes all administers and assistants of special education schools of Sistan & Baluchestan totaling 56 persons. Since the statistical population was limited، it was also considered as sample. Applied tool was a researcher-constructed questionnaire. According to results، administers and assistants have required training to technical cognitional and human skills.
    Keywords: training need assessment, special education school, management skills
  • Naser Montazar Pages 23-30
    Present study was performed to assess the effectiveness of educational software on achievement motivation and creativity of hearing impaired students in Arabic course with quasi-experimental method (pre and post test design with control group). Statistical population were consisted of all hearing impaired students of junior school in Mazandaran province in year 2013 in which according to convenience sampling method 2 classes of 60 students were selected and were classified in 2 experimental(30 persons) and control (30 persons) groups. Study tools were Herman’s questionnaire of achievement motivation and Torrance test of creativity. Statistical independent t test was used to test hypothesizes. Results showed that teaching Arabic by means of educational software has increased achievement motivation and creativity of hearing impaired students.
    Keywords: educational software, achievement motivation, creativity, hearing impaired students
  • Rasoul Estakhri*, Dr. Ebrahim Talaei Pages 31-39
    The study aimed to assess the implementation of the comprehensive plan from the aspect of reviewing the trend of academic achievement in fourth grade of elementary school students having learning disabilities. The statistical population included all late learning students in Hormozgan province that from this society 30 people (15 girls and 15 boys) were chosen randomly. The necessary data were analyzed in two ways of descriptive and inferential using SPSS-16 software. The results show that there wasnt significant difference between boys and girls in math and science subjects. In literature subject these students were not able to have an acceptable and positive growth, but there was a meaningful difference between boys and girls.
    Keywords: Comprehensive Plan, Schools implementing Comprehensive Plan, Trend of academic achievement, receptive teachers, special teachers
  • Reza Pasha*, Gholamhosein Jamshidi Pages 41-48
    This study feasibility of using ICT in Amol secondary schools. A survey of all secondary schools Amol formed the study sample using simple random sampling, 10 schools were selected. Data questionnaires facilities and the establishment of four components, application areas, the establishment of barriers and facilitating factors for establishing virtual training system with 41 closed questions answers were based on the Likert scale. For parametric data analysis, analysis of variance (ANOVA) and Schaffer’s test was used and to test for nonparametric data Kalmvgrvf - Smirnov and Kruskal-Wallis test were used. The results showed significant differences between the conditions and possibilities of education in Amol secondary schools. But in terms of the functional areas of the virtual training system there is no significant difference. Among the Amol secondary schools of barriers of virtual training system, there are significant differences.
    Keywords: Possibility, communication, information technology, virtual learning
  • Ramzan Rezaei Rad Pages 49-56
    Achieving sustainable and comprehensive development requires pre-conditions and requirements that cannot be achieved without providing them. Therefore, for a national sustainable development, each country needs to pay attention to rural development and rural villages. Rural development does not merely mean to have economic growth without social and cultural developments. Promoting the awareness and participation of villagers is an important part of the process in rural development. In the contemporary world, opportunities and successes of people basically depend on what institutions exist and how they function in society. The media is one of the most important and influential institutions. This paper aims to review the role of media in rural development. To collect information, library resources, Internet resources and related articles were used. The results showed that the use of media in rural areas is less than in urban areas. In addition, the gap in media consumption is visible in all three types of Medias as written or traditional and modern.
    Keywords: Media, Electronic Media, Development, Rural
  • Somayeh Tabibian, Dr Bab Alah Bakhshipour, Dr Mahnaz Babaei Pages 57-63
    The present study was conducted to identify the relationship between personality traits and social development of their children. Statistical population consists of all third grade students and their parents Surrey area; a number 3213 were selected by multi-stage cluster sampling. The number members of the sample, respectively. And 346 subjects were selected from the community. Short questionnaire to collect data NEO PI FF Character traits and social development Wieland Used. Data analysis of the descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation and regression analysis) were performed and the results showed that parental personality dimensions (personality traits, social development, Neuroticism, Extroversion, Agreeableness, Conscientiousness’) is correlated with the social development of their children
    Keywords: personality traits, social development, Neuroticism, Extroversion, Agreeableness, Conscientiousness
  • Mansoreh Karachi Esfahani Pages 65-70
    AbstractThis study aims to investigate the barriers to the development of distance education that was conducted from the professionals and manager's point of view in distance learning centers, in Sistan and Balouchestan province. The population of this survey was all the experts and managers of distance education centers in Sistan and Baluchestan, including 40 engineers and 65 managers that they totally were 96 people. Because of the limitation of the society, the sample study was equal to the society. We use the questionnaire for collecting data in this survey. First the background of the survey was studied carefully to make questionnaire and the first questions was designed based on the experts and managers of the distance education. We use the T test to analyze data along with some descriptive indexes as redundancy, percentage, and using different kinds of statistical curves. The results show that some barriers to development of distance education in Sistan and Balouchestan province are as follow: 1) Lack of information networks, 2) Lack of connection to the computer networks, 3) Lack of understanding of the educational needs of learners in remote areas, 4) Not attending troubleshooting classes regularly and on time, 5) The lack of a legal framework to support, 6) Poor policies and laws, 7) Poor understanding of the officials from the E-learning, 8) Financial inability of some families, 9) High price of some hardware equipment, 10) Low funding for distance education centers.
    Keywords: barriers to development, education, distance education
  • Fatemeh Ramzani Keyvani Pages 71-78
    Present study was performed to assess the role of educational technologist on empowerment of education intellectual capital from high school principal’s point of view of Sari. Statistical population was consisted of all 223 high school principals of Sari in the academic year 2010-2011 in which 145 persons were selected as sample. Data collection tool was organizations intellectual capital assessment questionnaire which developed by Bontis(2004) and its validity and reliability were approved in Canada and Malaysia. Data analysis was performed by descriptive and inferential statistics methods (one variable t, dependent t and ANOVA variance analysis). Results showed that from principal’s point of view, from Education office of Sari, District 1, 2, the role of educational technologist on empowerment of education intellectual capital is different. Male and female principal’s point of view about empowerment of education intellectual capital is not different. But, regarding educational degree and year of service, they have various ideas about the role of educational technologist on samples empowerment of education intellectual capital.
    Keywords: intellectual capital, relational capital, human capital, structural capital, educational technologist
  • Fatemeh Soleimannejad Pages 79-85
    The present study investigated relationship self concept with organizational commitment school managers the city of Neka was done. Statistical society consists of all school managers (elementary, guidance and high school) city of Neka to the number of 190 that a stratified random sampling method based on korjesi Morgan table; the numbers of 127 were selected. For data collection the questionnaire concept and the organizational commitment was used. Data analysis by descriptive statistics (including frequency, percentage mean and standard deviation) and inferential statistics (including Pearson correlation coefficient) were performed by using SPSS software. The results showed a significant positive relationship between self concept managers with their organizational commitment there. Also positive significant relationship between manager's attitudes, personality managers, thought managers, risk appetite managers and responsibility managers with their organizational commitment there.
    Keywords: self concept, organizational commitment, managers