فهرست مطالب

مهندسی بهداشت محیط - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، زمستان 1394)

نشریه مهندسی بهداشت محیط
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفورا جوان، مسلم دیده ور، رحیم بخش رئیسی، محمد عباسیان، سمیه احمدی، رقیه نوری صفحات 81-92
    زمینه و هدف
    تولید کمپوست از مواد آلی و زباله های جامد شهری یکی از راه های مهم بازیافت مواد آلی است که نقش مهمی در مدیریت مواد زائد ایفا می کند. همچنین کمپوست می تواند برخی از مواد سمی مانند فلزات سنگین را وارد خاک و زنجیره غذایی کند که این مواد تاثیرات منفی برای موجود زنده داراست.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع توصیفی- مقطعی است که در دو فصل تابستان و بهار بر روی ورمی کمپوست زاهدان انجام شد. تعداد نمونه ها 100 عدد و اندازه گیری میزان تحرک پذیری فلزات سنگین سرب و کادمیوم و نیکل با روش استخراج ترتیبی پنج مرحله ای صورت پذیرفت. سپس ارزیابی خطر فلزات در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد بیشترین میزان تحرک پذیری مربوط به فلز کروم و سپس کادمیوم و سرب است. همچنین بررسی ارزیابی ریسک فلزات سنگین خطر متوسطی را برای هر سه فلز در محیط برای موجودات زنده براورد می کند.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج بدست آمده مقدار فلزات سنگین مورد مطالعه در کمپوست تولیدی در زاهدان کمتر از حد استاندارد مورد تایید ایران است.
    کلیدواژگان: کمپوست، فلزات سنگین، استخراج ترتیبی، تحرک پذیری، ارزیابی خطر
  • فاطمه سهل آبادی، هنگامه زندی، مهدی مختاری، سارا جمشیدی، طاهره جاسمی زاد، اکرم منتظری، عارفه دهقانی تفتی صفحات 93-101
    زمینه و هدف
    بخش سوختگی محیط مناسبی جهت رشد باکتری های بیماریزا می باشد که با روش های مناسب گندزدایی می توان این عوامل بیماریزا را کاهش داد. انتخاب گندزدای مناسب و به کارگیری روش های استاندارد گندزدایی، می تواند در کاهش عفونتهای بیمارستانی نقش موثری داشته باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر بخشی گندزداهای دکونکس AF 50، اپی مکس SC ، دسکوسید و سیلوسپت بر روی پاتوژنهای جدا شده از سطوح مختلف بخش سوختگی بیمارستان سوانح و سوختگی شهید صدوقی یزد می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، نمونه گیری با روش غیر احتمالی آسان انجام و جمعا 240 نمونه از 30 محل مختلف بیمارستان سوانح سوختگی گرفته شد (برای هر گندزدا، تعداد 30 نمونه قبل و 30 نمونه بعد از گندزدایی). نمونه ها در آزمایشگاه میکروب شناسی دانشگاه علوم پزشکی یزد، بر روی محیط های آگار خون دار و متیلن بلو کشت داده شد، کلنی های مشکوک به پاتوژنها توسط تستهای بیوشیمیایی تعیین هویت، و کلنی کانت آنها تعیین شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری T-Test زوجی آنالیز گردید.
    نتایج
    میانگین باکتری های جدا شده از 4 قسمت بخش سوختگی بیمارستان، قبل از گندزدایی با دکونکس 50، دسکوسید، اپی مکس و سیلوسپت، بترتیب 02/58، 28/18897، 05/30989 و52/38 و بعد از گندزدایی بترتیب 8/12، 62/0، 65/1 و 09/5 بود که در همه گندزداها کاهش آلودگی تفاوت معناداری را نشان داد (05/0p<). شایع ترین پاتوژن های جدا شده شامل سودوموناس آئروژینوزا، کلبسیلا، استافیلوکوکوس اورئوس، انتروباکتر، اشریشیاکلی بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد همه گندزداهای مورد مطالعه، بر پاتوژن های جدا شده موثر بوده و همچنین بین میانگین تعداد باکتری ها قبل و بعد از گندزدایی اختلاف معناداری مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: گندزدا، پاتوژن، بخش سوختگی، عفونت بیمارستانی
  • اسرافیل عسگری، رحیم عالی، ایوب رستگار صفحات 102-113
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت روزافزون موضوع بهداشت محیط و گستردگی حیطه های آن، در دهه های اخیر تلاش های منسجم و برنامه ریزی شده ای جهت شناسایی شاخص های بهداشت محیطی و مقادیر آن و نحوه کنترل آن انجام شده است. اصولا برای ارزیابی و پایش بهتر کیفیت هوا نیز شاخص هایی در نظر گرفته شده است . بنابراین در این تحقیق به شاخص های جامع کیفیت هوا، تابش، صدا و فلزات سنگین ایران پرداخته می شود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه شاخص هایی که تمام کشورهای دنیا در زمینه کیفیت هوا، تابش، صدا و فلزات سنگین (سرب و جیوه) دارند بررسی شد و با توجه به این شاخص ها، شاخص هایی که با کشور ما متناسب بودند انتخاب گردید. در مورد هر یک از این شاخص ها، نحوه تعیین شاخص ها و روش های محاسبه نیز مشخص شد.
    یافته
    در طی این مطالعه حدود 35 شاخص بدست آمد و با توجه به اهمیت شاخص در بهداشت محیط، قابل محاسبه بودن آن و وجود اطلاعات در مورد شاخص، شاخص های کیفیت هوا، تابش، صدا و فلزات سنگین به ترتیب به تعداد 16، 1، 1 و 0 شاخص در اولویت دو ساله اول قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که از میان از میان 35 شاخص بررسی شده 13 شاخص در کشور ایران موجود بوده و 22 مورد از طریق تحقیق حاضر اضافه شده است.
    کلیدواژگان: شاخص، کیفیت هوا، تابش، صدا، سرب، جیوه، ایران
  • احسان صادقی، علی الماسی، معین بشیری صفحات 123-128
    زمینه و هدف
    در دهه های اخیر با توجه به مشکل کمبود منابع آب شیرین و بالا بودن هزینه های تصفیه فاضلاب، مواردی از آبیاری زمین های تحت کشت سبزیجات با استفاده از فاضلاب خام و پساب های آلوده ویا استفاده از کودهای انسانی و حیوانی گزارش شده است. سبزیجات حاصل از این زمین ها از منابع مهم مواجهه با پاتوژن های بیماری زای انسانی از قبیل کلیفرم های مدفوعی به شمار می آیند. هدف این مطالعه، بررسی کارایی سه گندزدای مختلف بر روی چند نوع سبزی که به طور معمول در بازار شهرکرمانشاه عرضه می شود، می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی– مقطعی، تعداد 180 نمونه سبزی به صورت تصادفی از سبزی فروشی های سیار و ثابت شهر کرمانشاه جمع آوری گردید. سپس به منظور بررسی کارایی گندزداهای موجود در حذف بار میکروبی نمونه های مورد مطالعه، تعداد سه نوع گندزدا حاوی ماده فعال بنزآلکونیوم کلراید، بررسی قرار گرفت. به منظور شمارش کلی بار میکروبی از محیط کشت پلیت شمارش هترروتروفیک (HPC) Heterotrophic Plate Count Agar به روش کشت سطحی، برای شمارش کلیفرم ها از محیط کشت (VRBA) Violet Red Bile Agar به روش پورپلیت و در نهایت جهت شمارش کپک و مخمر از محیط کشت (YGCA) Yeast Glucose Chloramphemicole Agar به روش کشت سطحی استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که میانگین کلی کارایی هر سه گندزدا کمتر از 75% بود و بیشترین تاثیرگندزدا در غلطت دو برابر دستورالعمل پیشنهادی بر روی ظرف مشاهده شد. براساس آنالیز داده های حاصله، گندزداهای مورد بررسی در این پژوهش دارای میانگین کارایی 13/76% در حذف کلی فرم ها به عنوان شاخص باکتری های گرم منفی و میانگین کارایی 100 درصد در حذف استرپتوکوک به عنوان شاخص باکتری های گرم مثبت می باشند.
    نتیجه گیری
    گندزدایی به تنهایی نمی تواند متضمن حصول اطمینان برای حفظ سلامت مصرف کننده باشد. پس می توان به صراحت اعلام نمود گندزدائی با شرایط توصیه شده و امکانات موجود نمی تواند منجر به کاهش موثر بار میکروبی سبزیجات گردد. توصیه می گردد حتی المقدور هنگام تهیه سبزیجات از سالم بودن و مناسب بودن محل کاشت آن اطمینان حاصل نمایید. همچنین در فصول حساس و شرایط مخاطره آمیز از مصرف سبزیجات خام اجتناب گردد.
    کلیدواژگان: سبزیجات خام، گندزدایی، کلیفرم مدفوعی، استرپتوکوک مدفوعی، کرمانشاه
  • عادل الماسی نهنجی، لیلا مهدویان صفحات 129-142
    زمینه و هدف
    هدف این مطالعه، بررسی میزان حذف کروم (VI) توسط نانو کامپوزیتکیتوسان-کتیرا از محلول آبی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش ابتدا نانو کامپوزیت کیتوسان-کتیرا سنتز شده و توسط دستگاه میکروسکوپ الکترونی (SEM)، (TEM) و طیف سنجی تبدیل فوریه (FT-IR)اندازه و شکل سطح آن مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس از نانو کامپوزیت کیتوسان-کتیرا، برای جذب سطحی کروم (VI) در محیط آبی به عنوان جاذب استفاده شد.
    یافته ها
    با انجام آزمایشات متعدد شرایط بهینه محیطی برای بالا بردن کارایی این جاذب ارزیابی گردید، بهترین دز جاذب 2/0 گرم، بالاترین جذب در غلظت ppm8 برای یون کروم شش، بهترین pH برابر شش و نیز بهترین زمان ماندگاری 50 دقیقه در دمای K298 ارزیابی گردید. پس از استخراج شرایط بهینه معادلات و ایزوترم های جذب سطحی بررسی و پارامترهای ترمودینامیکی آنها محاسبه گردید. فرآیند جذب سطحی کروم (VI) بر روی نانو کامپوزیت کیتوسان – کتیرا از همدمای تمکین تبعیت کرد.
    نتیجه گیری
    پارامترهای ترمودینامیکی مانند تغییرات انرژی آزاد استاندارد گیبس، تغییرات آنتالپی استاندارد و تغییرات آنتروپی استاندارد نشان داد که فرآیند جذب سطحی فلز کروم (VI) به صورت خود به خودی و گرماده می باشد و برای مطالعات سنتیکی انجام شده در این تحقیق از مدل های لاگرگرن، هو، الویچ و نفوذ درون ذره ای استفاده شده است، نتایج نشان می دهند این جذب از سنتیک شبه مرتبه دوم تبعیت می کند.
    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت کیتوسان، کتیرا، یون کروم 6، جذب سطحی، مدل الویچ، مدل نفوذ درون ذره ای
  • محمد میری، محمد تقی قانعیان، عبدالمجید قلیزاده، محسن یزدانی اول، علی نیکونهاد صفحات 143-154
    مقدمه و هدف
    این مطالعه به مقایسه و ارزیابی مدل های فضایی و آماری برای پیش بینی غلظت PM2.5 در سطح زمین و در مقیاس کلان در شهرستان مشهد می پردازد.
    روش کار
    برای بررسی فضایی وضعیت آلودگی هوای کلان شهر مشهد از سه مدل درون یابی (OK) Ordinary Kriging ، Universal Kriging و وزن دهی معکوس فاصله (IDW) استفاده گردید. برای مقایسه مدل ها و انتخاب بهترین مدل از ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و ضریب همبستگی (R2) استفاده گردید. همچنین برای انتخاب بهینه ترین شرایط برای اجرای دو مدل OK و UK از Standardized RMSE استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشترین میانگین ماهیانه آلودگی PM2.5 مربوط به مهر ماه و ایستگاه «ساختمان» (g/m3μ 1/95) می باشد. کمترین میانگین آلودگی ماهیانه نیز مربوط به ایستگاه «طرق» و در آبان ماه (g/m3μ 5/15) است. با توجه به داده ها، مدل OK دارای کمترین RMSE (601/10) و بیشترین ضریب همبستگی نسبت به مدل UK و IDW داشت. مقدار کمتر RMSE نشان دهنده میزان خطای کمتر در مقادیر پیش بینی نسبت به مقادیر اندازه گیری است. بنابراین مدل OK دارای شرایط بهتر در میان یابی است
    نتیجه گیری
    در نهایت باید بیان کرد که تولید و استفاده از چنین نقشه های زمین مرجعی امکان تجزیه و تحلیل های مکانی را به سرعت فراهم می آورد، چرا که می تواند در ترکیب با سامانه های اطلاعات جغرافیایی، کاربر را قادر سازد تا تاثیر عوامل مختلف بر غلظت آلاینده ها را بررسی کند.
    کلیدواژگان: ذرات معلق، شهر مشهد، مدل سازی، GIS
  • رقیه نوروزی، محمد نوری سپهر صفحات 155-168
    زمینه و هدف
    میکروارگانیسم های موجود در بیمارستان منابع بالقوه عفونت برای بیماران و کارکنان محسوب می شوند. تماس با بیوآئروسلها با گستره وسیعی از اثرات بهداشتی شامل بیماری های واگیر، اثرات سمی حاد، آلرژی و سرطان در ارتباط است. این مطالعه با هدف بررسی نوع وتراکم بیوآئروسلها در هوای بخش های مختلف بیمارستان های آموزشی گرگان درسال 92 می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی مقطعی بخش های مختلف بیمارستانهای آموزشی گرگان شامل دیالیز، اتاق عمل و ICU مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع تعداد 81 نمونه هوا با استفاده از روش NIOSH جمع آوری شد. برای نمونه برداری از محیط کشت سابرو دکستروز آگار و نوترینت آگار به روش پسیو استفاده شد. نمونه های جمع آوری شده به آزمایشگاه منتقل و به مدت 48 ساعت در انکوباتور قرار گرفته و به روش اسلاید کالچر مورد تشخیص قرار گرفتند. در نهایت تراکم بر حسب cfu/m2/hr تعیین شد.
    یافته ها
    از نظر تنوع و تراکم بیوآئروسلهای موجود بیشترین و کمترین تراکم در بخشهای دیالیز(5/29%) و اتاق عمل(9/18%) بیمارستان پنجم آذر و بخشهای جراحی زنان(3/22%) و اتاق عمل (3/14%) بیمارستان صیاد شیرازی به دست آمد. شایعترین قارچ ها و باکتری های جدا شده از هوای بیمارستانها پنیسیلیوم (45/23%) و استافیلوکوک اپیدرمیس(41%) بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج آزمون کای اسکوار وجود یا عدم وجود آلودگی باکتریایی سطوح و وسایل در دو بیمارستان مورد بررسی، تفاوت آماری معنا داری را نشان نمی دهد (4/0 = (p-valueو بیشترین درصد آلودگی باکتریایی مربوط به بیمارستان پنجم آذر می باشد. همچنین مقایسه آلودگی قارچی دو بیمارستان نشان داد که اختلاف آماری معناداری وجود دارد (000/0 = (p-value و بیشترین درصد آلودگی قارچی مربوط به بیمارستان پنجم آذر می باشد.
    کلیدواژگان: بیوآئروسل، آلودگی هوای بیمارستان، نمونه برداری از بیوآئروسل
|
  • Safoora Javan, Moslem Didehvar, Rahimbakhsh Raisi, Mohammad Abasiyan, Somaye Ahmadi, Roghayeh Noori Pages 81-92
    Background
    Producing compost out of municipal solid wastes and organic materials is one of the main ways to recycle organic materials which plays an important role in waste management. Compost can also bring some toxic substances such as heavy metals into the soil and food chain and these substances have negative effects on the living things.
    Methods
    This research is a cross-sectional descriptive study which was carried out during two seasons of spring and summer on Zahedan vermicompost factory. There were 100 samples in the research and the rate of mobility of heavy metals of lead, cadmium, and nickel was measured through five-step sequential extraction method. Then the hazard of the metals was assessed too.
    Results
    The results show that the highest rate of mobility is related to chromium and then cadmium and lead. Moreover, the risk assessment of heavy metals estimates the average risk of all three metals for the living things in the environment.
    Conclusion
    Heavy metals of lead and cadmium and nickel in Zahedan compost are less than the standard that is set for Iran.
    Keywords: Compost, Heavy metals, Sequential extraction, Risk assessment, Mobility
  • Fatemeh Sahlabadi, Hengameh Zandi, Mahdi Mokhtari, Sara Jamshidi, Tahereh Jasemizad, Akram Montazeri, Arefeh Dehghani Tafti Pages 93-101
    Background
    The burn unit is a suitable environment for the growth of pathogenic bacteria that can reduce these pathogens by appropriate disinfection methods. So, choosing an appropriate disinfectant and applying standard methods of disinfection can be effective in reducing nosocomial infections. The aim of this study is evaluation of efficacy of current disinfectants on pathogens isolated from surface of different parts of Shahid Sadughi accidents burns hospital in city of Yazd.
    Methods
    In this study, the sampling method has done simple randomly and 240 samples were collected from 30 different parts of hospital surfaces (for every disinfectant 30 samples before and 30 samples after disinfection). The samples in the Microbiology laboratory of Medical Sciences University were cultured on blood agar and EMB agar culture. Colonies that were suspected to pathogens were identified by biochemical tests and their colony count was determined. Data were analyzed using Paired T-test.
    Results
    The average of isolated bacteria at 4 parts of burn unit of hospital before disinfecting by Deconex 50 AF, Descoscid, Epimax SC and Silvosept was 58.02, 18897.28, 30989.05 and 38.52 respectively and after disinfecting was 12.8, 0.62, 1.65 and 5.09 respectively. Reducing of contamination in all disinfectants shown a significant difference (p
    Conclusion
    The results showed that all disinfectants was effective on isolated pathogens and also have shown a significant difference (p
    Keywords: Disinfectant, Pathogen, Burn unit, Nosocomial infections
  • Esrafil Asgari, Rahim Aali, Ayoob Rastgar Pages 102-113
    Background
    With Regard to importance of environmental health issues in recent decades, coherent and planned efforts to identify environmental health indicators and values and how it is controlled. Primarily for evaluation and monitoring for each subject should be determined the indicators also indicators for the evaluation of air quality should be considered. In the present study Addressed to survey of indicators of air quality, radiation, sound and heavy metals to Iran.
    Methods
    In the present study is that all countries in the world in terms of air quality, Radiation, sound and heavy metals (lead and mercury) are to be examined And according to these criteria, indicators that are commensurate with our country elected. For each of these indicators, the indicators and methods of calculation are determined.
    Results
    During this study was about 35 indicator Given the importance of health and the environment, it is calculated and information about the index, an indicator of air quality, radiation, sound and heavy metals, 16, 1, 1 and 0 in the first two years of the first respectively.
    Conclusion
    Among the indicators selected at the beginning of what exists and what indicators in this study were obtained, As can be seen from the 35 indicators surveyed, There are 13 indicators in the country and 22 of the present investigation was added.
    Keywords: Air quality, Radiation, Sound, Lead, Mercury, Iran
  • Ehsan Sadeghi, Ali Almasi, Moein Bashiri Pages 123-128
    Background
    In recent decades, due to the scarcity of fresh water resources and high costs of wastewater treatment, cases of irrigation of cultivation of vegetables using raw sewage and polluted effluents or the use of human and animal faeces have been reported. Vegetables are important sources of exposure of human pathogenic pathogens such as fecal coliforms. The aim of this study was to evaluate the performance of three different disinfectant on several kinds of vegetables that would normally be released in Kermanshah.
    Methods
    In this cross sectional study, 180 randomly selected vegetable samples were collected from mobile and fixed stores of vegetables in Kermanshah. Then, to evaluate the effectiveness of disinfectants in eliminating microbial samples, three types of disinfectants containing active ingredient Benzalconium chloride, were studied. Heterotrophic plate count (HPC) surface culture method, coliform count (VRBA) Violet Red Bile Agar purplate method and Yeast Glucose Chloramphemicole Agar (YGCA) surface culture method was used in order to count the microbial load.
    Results
    The findings of this study suggest that the overall average performance of all three disinfectants was less than 75% and most disinfection efficiency was observed in two-fold concentrations of proposed by manufacturer. Based on the analysis of the resulting data, disinfectants examined in this study had an average efficiency of 76.13% for the removal of coliforms as an indicator of gram-negative bacteria and 100% for the removal of Streptococcus bacteria as indicators gram positive bacteria.
    Conclusion
    Disinfection can not solely guarantees the maintaining the health of the consumer. We could have declared that recommended disinfection conditions and existing facilities can effectively reduce the microbial load of vegetables. However, preparing vegetables from safe and ensure proper burial are recommended. Moreover, consuming the raw vegetables in sensitive seasons and precarious conditions should be avoided.
    Keywords: Raw vegetables, Disinfection, Fecal coliform, fecal streptococci, Kermanshah
  • Adel Almasi Nahnaji, Leila Mahdavian Pages 129-142
    Background
    The aim of this study was to investigate the removal of chromium (VI) by Nanocomposites Chitosan-tragacanth solution from aqueous solution.
    Methods
    In this study, chitosan-tragacanth nanocomposites were synthesized and analyzed by electron microscopy (SEM), (TEM) and Fourier transform spectroscopy (FT-IR) for the size and shape of the surface. The nano-composite of chitosan-tragacanth, for the adsorption of chromium (VI) in aqueous solution was used as adsorbent.
    Results
    The optimum conditions with multiple experiments to enhance the absorption were evaluated. The highest absorption of Cr (VI) was occurred in the adsorbent dosage of 0.2 g, 8 ppm concentration of chromium ions, the pH=6 and also retention time of 50 min; in 298 ˚K temperature. After determining optimal conditions of adsorption, isotherms equations and study and thermodynamic parameters were applied. Adsorption process of chromium (VI) on nano-composite chitosan - Tragacanth was conformed with Temkin isotherm.
    Conclusion
    The thermodynamic parameters such as standard Gibbs free energy changes, changes in enthalpy and entropy changes in the standard showed that the adsorption process of Cr (VI) is spontaneous and heating, and kinetics studies of models Lagergren, Ho , Alovich and intraparticle is used, the results show that the adsorption kinetics follows the pseudo-second order.
    Keywords: Nano_composite chitosan – Tragacanth_Chromium ion (VI)_Surface adsorption_Alovich model_Intraparticle model
  • Mohammad Miri, Mohammad Taghi Ghaneian, Abdolmajid Gholizadeh, Mohsen Yazdani Avval, Ali Nikoonahad Pages 143-154
    Background
    This study aimed to compare and evaluate the spatial and statistical models to predict PM2.5 concentrations at ground level and at the macro scale in Mashhad.
    Methods
    To investigate the status of air pollution in the metropolis of Mashhad air, three interpolating models including Ordinary Kriging (OK), Universal Kriging (UK) and inverse distance weighting (IDW) were used. Root Mean Square Error (RMSE) and correlation coefficient (R2) were employed to compare three models and choose the best one. As well as to select the most optimal conditions for the implementation of both OK and UK, used from Standardized RMSE.
    Results
    The results showed that the highest monthly average of PM2.5 was belonged to September and “Sakhteman” station (95.1 μg/m3). Also, the lowest monthly average pollution had happened in "Torogh" station, in November (15.5 μg/m3). According to the data, the OK had the lowest RMSE (10.601) compared to the UK and IDW. Lower RMSE represents lower error between the predicted and measured values. So, OK model selected as better one in interpolation. Also, Judging by correlation coefficient (R2), the highest correlation belonged to OK compared to other two models. UK model showed a greater standard error of predicts than OK. The greatest standard errors of prediction were related to areas that have more distance from air pollution monitoring stations.
    Conclusion
    it should be noted that the production and use of geo-referenced maps could quickly provide spatial analyses, and because it can be combined with GIS, the user is able to investigate the influence the various concentrations of contaminants.
    Keywords: Particles, Mashhad, Modeling, GIS
  • Roghayeh Noroozi, Mohammad Noorisepehr Pages 155-168
    Background
    Microorganisms in hospitals are potential sources of infection to patients and staff. Bioaerosol exposure is associated with a vast range of adverse health effects including infectious diseases, acute toxic effects, allergy and cancer. This study aimed to survey the type and density of bioaerosols in ambient air of different parts of educational hospitals Gorgan 2012.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, different wards of Gorgan educational hospitals including dialysis, patient room and ICU were investigated. Totally, 81 air samples were taken based on NIOSH standard method. Saborad Dextrose agar and Nutrient agarculture medium was used passive method media. Samples collected were shipped to lab and incubated for 48 hours. Finally Concentration was determined in cfu/m2/hr.
    Results
    The diversity and density of Bioaerosoles the highest and lowest densities were in dialysis (30.65%) and operating rooms (19.55%) wards of panjom azar hospital and surgical women (23.35%) and operating rooms(15.35%) wards of Sayyad Shirazi hospital. The most common fungi and bacteria isolated from air hospitals were Staphylococcus epidermisand (41%) and penicillium (23.45%).
    Conclusion
    According to the results of the chi-square test for detection of bacterial contamination of surfaces and equipment in the hospitals studied did not show a significant statistical difference (p-value
    Keywords: Bioaerosols, Hospital ambient air pollution, Bioaerosls sampling