فهرست مطالب

نشریه مهندسی بهداشت محیط
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نوشین لطیفی، محمود علی محمدی، رامین نبی زاده نودهی، امیرحسین محوی، کامیار یغماییان صفحات 1-6
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر مصرف آب های بطری شده در بسیاری از کشورها از جمله ایران افزایش یافته است. آب های بطری شده گاهی ممکن است آلوده به عوامل شیمیایی نظیر نیترات باشند که باعث ایجاد عوارض بهداشتی در مصرف کنندگان می گردد. بنابراین پایش کیفیت این آب ها اهمیت زیادی دارد. هدف این مطالعه، بررسی مقدار نیترات موجود در آب های بطری شده ایران بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی، برای تعیین میزان نیترات موجود در آب های بطری شده ایران در سال 1393 انجام شد. 71 برند مختلف نمونه آب، از مناطق مختلف جغرافیایی جمع آوری و با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی یونی آزمایش گردید.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که غلظت نیترات در همه نمونه ها در دامنه 1/50- 15/0 میلی گرم در لیتر و میانگین نیترات 9/9±55/10 میلی گرم در لیتر بود. همچنین در بیشتر برندها، نتایج آزمایشات بیشتر از غلظت نیترات بر روی برچسب بطری بود.
    نتیجه گیری
    نتایج غلظت نیترات در همه نمونه های مورد مطالعه، مطابق با استاندارد ملی ایران و سازمان بهداشت جهانی قرار دارد. در 70 برند، مقدار نیترات کمتر از استانداردهای آژانس حفاظت محیط زیست امریکا، سازمان غذا و داروی آمریکا و انجمن بین المللی آب های بطری شده بوده است.
    کلیدواژگان: آب بطری شده، کیفیت شیمیایی، غلظت نیترات
  • مجتبی موذن، نوشین راستکاری، محمود علی محمدی، نبی شریعتی فر، رضا احمدخانیها، شاهرخ نظم آرا، آرش اکبرزاده، علی آذری، رامین نبی زاده، غلامرضا جاهد خانیکی صفحات 7-18
    زمینه و هدف
    استرهای فتالات معمولا به عنوان پلاستی سایزر در ساخت ترکیبات پلیمری استفاده می شوند. این مواد از راه های مختلفی می توانند وارد بدن انسان شوند که در این میان، مقدار قابل توجهی از طریق بسته بندی مواد غذایی می باشد. برخورد مزمن با این مواد، در بروز انواع سرطان از جمله سرطان پستان در بانوان و سرطان پروستات در آقایان و نیز سایر بیماری ها نقش دارند. هدف از این مطالعه، بررسی حضور استرهای فتالات در نوشابه های کربناته می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، ابتدا یک ترکیب مغناطیسی در اندازه نانو با ترکیب نانوتیوب و اکسید آهن ایجاد گردید. نشاندن آهن روی جاذب مذکور، منجر به افزایش میزان جذب و واجذب توسط آهن ربا و جداسازی آسان شد. در مرحله بعد، به کمک این جاذب، استرهای فتالات را از ماتریکس نوشابه استخراج و توسط دستگاه GC-MS میزان هرکدام از آنها اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در بین ترکیبات مطالعه شده، ترکیب BEP یا DEHP که خطر سرطان زایی آن نیز محرز شده است، بیشترین میزان را در نوشابه ها دارا بود که بالاترین مقدار میانگین غلظت آن، مربوط به برند A و طعم C بود. میزان این ترکیب، در تمامی نمونه ها به جز یک مورد، از استانداردهای بین المللی پایین تر بوده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل می توان اظهار نمود به دلیل پایین بودن میانگین کل استرهای فتالات در نوشابه، خطر جدی از بابت مصرف این محصولات برای انسان وجود ندارد. نکته دیگر، اینکه این جاذب توانایی لازم جهت کاربرد اندازه گیری استرهای فتالات را داراست.
    کلیدواژگان: استرهای فتالات، نوشابه، کربن نانوتیوبهای مغناطیسی
  • امین کیانی، محمود علی محمدی، ساسان رضایی، رامین نبی زاده نودهی، سیمین ناصری، عماد دهقانی فرد، مجتبی موذن صفحات 19-26
    زمینه و هدف
    استفاده از آب های معدنی در جهان افزایش یافته و همچنین آلودگی این آب ها باعث نگرانی مصرف کنندگان شده است. بکارگیری یک سیستم پیشگیرانه مانندHACCP می تواند مانع از آلودگی این آب ها توسط عوامل مختلف شود. هدف این تحقیق، تدوین یک HACCP-Plan استاندارد در کارخانجات آب معدنی ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، خطوط تولید آب معدنی و ظروف پلی اتیلن تری فتالات (PET)، انبارها و آزمایشگاه های کارخانجات از جنبه های تولید و کنترل کیفیت بررسی شدند. اصول هفت گانه سیستم HACCP در جهت پایش، کنترل و محدود سازی این مخاطرات بررسی شد. در ادامه، راهکارهای عملی بصورت فراگیر و قابل پیاده سازی برای همه کارخانجات ارائه شدند. اطلاعات لازم با مطالعه استانداردهای ملی و بین المللی صحه گذاری و ارائه گردیدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که خطرات ناشی از عدم بهسازی منابع آب معدنی و محیط کارخانه، فرآیند ناقص تصفیه، تولید بطری های PET بصورت غیر استاندارد، ذخیره سازی نادرست مواد اولیه و محصول نهایی و عدم بازرسی تجهیزات کارخانجات باعث افزایش مخاطرات در محصول و به خطر انداختن سلامت مصرف کننده می گردد.
    نتیجه گیری
    جهت تولید آب معدنی سالم، باید منابع تامین آب معدنی و محیط کارخانجات بهسازی شوند. همچنین می بایست که فرآیند تصفیه آب و تولید بطری های PET، طبق استانداردهای ملی و بین المللی انجام گیرد. از آنجایی که نحوه اجرای سیستم HACCP در کارخانجات آب معدنی متفاوت است، بکارگیری سیستم تدوین شده در این مطالعه، جهت استاندارد سازی اجرای این سیستم در کارخانجات موثر می باشد.
    کلیدواژگان: آب معدنی، برنامه HACCP، کنترل مخاطرات، ظروف پلی اتیلن تری فتالات
  • منیره مجلسی نصر، مهدی حسینی صفحات 27-38
    زمینه و هدف
    پسماندهای دندانپزشکی یکی ازبزرگترین معضلات زیست محیطی هستند که به علت دارا بودن عوامل خطرناک سمی و بیماریزا از جمله مواد زائد عفونی، دارویی و شیمیایی- سمی از حساسیت خاصی برخوردار است. هدف این مطالعه تعیین کیفیت، کمیت و مدیریت پسماندهای دندانپزشکی در 4 کلینیک دندانپزشکی شهر تهران بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی جامعه مورد بررسی 4 کلینیک دندانپزشکی در غرب، مرکز، شرق و شمال شهر تهران بود. در مجموع 195 نمونه برداشت شد. سپس نمونه پسماند بصورت دستی به 36 جزء جداسازی شد. در ادامه با استفاده از ترازوی آزمایشگاهی توزین گردیدند. برای ارزیابی وضع موجود و روند اجرایی مدیریت پسماند خطرناک دندانپزشکی، از یک چک لیست حاوی 54 سوال استفاده کردیم.
    یافته ها
    بر اساس نمرات بدست آمده، وضعیت مدیریت 3 کلینیک متوسط و فقط کلینیک شماره 4 مدیریت خوبی داشت. درصد سرانه بخش عفونی پسماندها بجز کلینیک شماره یک که 50 درصد بود، بقیه 48 درصد حاصل شد. درصد سرانه برای بخش شیمیایی- دارویی پسماندها بجز کلینیک شماره یک که 36درصد بود، بقیه کلینیکها 48 حاصل شد. سرانه برای بخش سمی در همه کلینیکها، 13درصد بود. میانگین سرانه پسماند عفونی، سمی و شیمیایی- دارویی به ترتیب برابر با 81/9± 09/187 ، 4/1±38/48 و 33/4±147 گرم در روز بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود انواع مواد و اجزای مختلف با خصوصیات متفاوت در پسماندهای های دندانپزشکی، مدیریت بهینه این نوع پسماندها می بایست بر اساس خصوصیات ویژه آن صورت پذیرد که شامل برنامه های کاهش تولید پسماند، جداسازی و بازیافت و استفاده مجدد می باشد.
    کلیدواژگان: پسماند دندانپزشکی، پسماند عفونی، پسماند سمی، پسماند خطرناک
  • زهرا تولابی، سجاد مظلومی، عطاالله نظری لنگرودی، الهه محمودی صفحات 39-45
    زمینه و هدف
    از حساسترین بخشهای بیمارستان ها اتاق های عمل می باشند که رعایت بهداشت آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. اسپورهای قارچی موجود در هوای بیمارستان می تواند عامل بسیاری از عفونتهای بیمارستانی باشند. هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع آلودگی قارچی در هوای اتاق عمل بیمارستان های منتخب استان البرز بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق اتاق های عمل مختلف دو بیمارستان، با توجه به نوع فعالیت و بیماران بستری شده، انتخاب شدند. زمان نمونه برداری ساعت 6 صبح، قبل از اولین عمل (زمانی که اتاق عمل توسط لامپ UV گندزدایی شده بود) و ساعت 12 شب بعد، از آخرین عمل (زمانی که مقدار آلودگی زیاد بود) انجام گرفت. نمونه ها بر روی محیط سابارو دکستروز آگار و به روش پلیت باز کشت داده شدند.
    یافته ها
    بیشترین درصد قارچ های مشاهده شده در هوای اتاق های عمل بیمارستان ها، به ترتیب به جنسهای کلادوسپوریوم، پنیسیلیوم، موکور و آسپرژیلوس فلاووس به ترتیب با 8/36%، 47/18%، 2/13% و 5/10% اختصاص داشت. بیشترین و کمترین میزان آلودگی به ترتیب مربوط به اتاق عمل جراحی و اتاق عمل زیبایی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل شده، یک سیستم تهویه فشار مثبت می تواند یک گزینه پیشنهادی مناسب برای کنترل و پیشگیری عفونت های بیمارستانی ناشی از عوامل قارچی باشد.
    کلیدواژگان: عفونتهای بیمارستانی، اتاق های عمل، لامپ UV
  • صفورا جوان سیامردی، محمدرضا رضایی کهخا، عاطفه صفایی مقدم، رقیه نوری صفحات 46-53
    زمینه و هدف
    آلودگی فلزات سنگین نه تنها به طور مستقیم بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، کاهش فعالیت بیولوژیکی و کاهش دستیابی زیستی مواد مغذی خاک تاثیر می گذارند، بلکه خطر جدی برای سلامتی انسان و امنیت غذایی به حساب می آیند. بنابراین، حفاظت از این منبع و اطمینان از پایداری آن حائز اهمیت می باشد. به این منظور در این مطالعه، میزان غلظت فلزات سنگین آهن، سرب، مس، روی و نیکل در خاک کشاورزی بخش مرکزی سیستان بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع بنیادی- کاربردی بوده و 160 نمونه خاک از زمین های کشاورزی بخش مرکزی سیستان بصورت تصادفی نمونه برداری شد. مقادیر آهن، سرب، روی، نیکل و مس با استفاده از دستگاه جذب اتمی شعله ای، طبق روش استاندارد متد اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت فلزات آهن، نیکل، مس، روی و سرب به ترتیب برابر با 340.96، 18.56، 7.26، 19.806، 29.909 میلی گرم بر کیلوگرم می باشد.
    نتیجه گیری
    مقادیر آهن، سرب، نیکل، روی و مس در خاک کشاورزی در منطقه کمتر از حد مجاز سازمان جهانی بهداشت (WHO) بوده است و از این نظر مشکلی در سلامت خاک وجود ندارد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، خاک کشاورزی، آلودگی خاک
  • سلمان زارعی، محبوبه دهواری، بهزاد جمشیدی، محسن سعدانی صفحات 54-64
    زمینه و هدف
    فلزات سنگین به دلیل سمیت و عدم تجزیه بیولوژیکی، به عنوان آلاینده های حائز اهمیت شناخته شده اند. کادمیوم از جمله فلزات سنگین بوده که دارای پتانسیل سرطانزایی است. لذا این مطالعه با هدف بررسی کارایی خاکستر میوه بلوط در حذف کادمیوم از محلول های آبی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در شرایط آزمایشگاهی و به صورت ناپیوسته انجام گرفت. طی این مطالعه، تاثیر پارامترهایی نظیر pH، زمان تماس، جرم جاذب و غلظت اولیه کادمیوم ارزیابی شد. مدل های ایزوترم لانگمویر، فروندلیچ و تمکین برای آنالیز نتایج ایزوترم تعادلی مورد بررسی قرار گرفت. سینتیک های جذب کادمیوم نیز توسط مدل های مختلف بررسی گردید. اندازه گیری مقدار باقیمانده کادمیوم در نمونه ها با استفاده از روش طیف سنجی جذب اتمی در طول موج 8/228 نانومتر انجام شد. جهت آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS16 استفاده گردید.
    یافته ها
    مطابق با نتایج به دست آمده، حداکثر ظرفیت جذب کادمیوم برابر با mg/g29/9 در 7=pH و جرم جاذب g/l 8 به دست آمد. نتایج نشان داد که با افزایش زمان تماس، راندمان حذف کادمیوم افزایش یافته و با افزایش غلظت اولیه کادمیوم راندمان حذف کاهش یافت. بررسی داده های به دست آمده نشان داد که فرآیند جذب، از ایزوترم فروندلیچ تبعیت می کند و با سینتیک شبه درجه دوم تطابق بهتری دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این تحقیق، مشخص شد که خاکستر میوه بلوط توانایی بالایی در جذب کادمیوم داشته و می تواند به عنوان یک جاذب ارزان قیمت در حذف کادمیوم مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، فرآیند جذب، خاکستر میوه بلوط
  • عبدالایمان عمویی، حسینعلی اصغرنیا، کمال الدین کریمیان، یوسف مهدوی، داود بلارک، سید مهدی قاسمی صفحات 65-75
    زمینه و هدف
    یکی از مهمترین منابع آلودگی محیط زیست رنگ ناشی از فاضلاب صنایع رنگ می باشد که برای انسان و محیط زیست مخاطراتی ایجاد می کند. لذا هدف از این مطالعه، بررسی کارایی حذف رنگ کریستال ویوله از محیط های آبی با استفاده از کاه جو اصلاح شده با اسید سیتریک توسط روش پاسخ سطح می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه، یک پژوهش تجربی-آزمایشگاهی می باشد. از آزمایشات ناپیوسته به منظور ارزیابی اثر pH، غلظت رنگ، دوز جاذب و زمان تماس در حذف رنگ از محیطهای آبی استفاده شد. در آزمایشات از روش پاسخ سطح به منظور ارزیابی اثرات متقابل این متغیرها استفاده شد. غلظت رنگ نمونه ها با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج 594 نانومتر اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش مقدار جاذب، pH و زمان تماس، راندمان حذف رنگ افزایش یافت در حالی که با افزایش غلظت اولیه رنگ، راندمان حذف کاهش یافت. بیشترین و کمترین درصد حذف رنگ به ترتیب 94 و 35 درصد حاصل شد. آزمون آنالیز واریانس نشان دادکه مدل خطی، بهترین مدل برای تبیین برهمکنش متغیرهای مطالعه می باشد.
    نتیجه گیری
    بر مبنای نتایج حاصل از این مطالعه به نظر می رسد که کاه جو اصلاح شده می تواند به عنوان یک جاذب مناسب، ارزان قیمت و کارا در حذف رنگ کریستال ویوله از محلول های آبی مورد استفاده قرارگیرد.
    کلیدواژگان: کاه جو، رنگ کریستال ویوله، فرآیند جذب سطحی، روش پاسخ سطح
|
  • Noushin Latifi, Mahmood Alimohammadi, Ramin Nabizadeh Nodehi, Amirhosein Mahvi, Kamyar Yaghmaeian Pages 1-6
    Background
    In recent years, consumption of bottled water has increased in many countries, including Iran. Bottled waters sometimes can be contaminated by chemical agents such as nitrate which cause healthy effects on consumers. So, quality monitoring of such waters has great importance. The aim of this study was evaluation of nitrate concentration in existing bottled waters in Iran.
    Methods
    This descriptive cross- sectional study was performed to determine nitrate in Iranian bottled water in 2014. 71 water sample brands were collected from different geographical regions and were examined by Ion chromatography (IC).
    Results
    Obtained results showed that nitrate concentration in all examined water samples ranged from 0.15 to 50.1 mg/L and average of nitrate concentration was 10.55±9.9 mg/L. Also, in most brands, results of examination concentration were higher than concentration of nitrate on labels.
    Conclusion
    In all exanimated brands, nitrate concentrations were incompliance with WHOand Iranian standards. 70 brands were lower than USEPA, FDA, and IBWA standards.
    Keywords: Bottled Water, Chemical Quality, Nitrate Concentration
  • Mojtaba Moazzen, Noushin Rastkari, Mahmood Alimohammadi, Nabi Shariatifar, Reza Ahmadkhaniha, Shahrokh Nazmara, Arash Akbarzadeh, Ali Azari, Ramin Nabizadeh, Gholamreza Jahed Khaniki Pages 7-18
    Background
    Phthalate esters are polymeric compounds usually used as a plasticizer. These materials can enter to the human body through various ways the main way could be food packaging. Chronic contact with these materials could result cancer, including breast cancer in women and prostate cancer in men as well as other endocrine problems. The objective of this study was to assess the concentration of phthalate esters in carbonated beverages.
    Methods
    In this study, a magnetic nano-scale adsorbent, made from carbon nanotubes and Fe3O4. Deposition of Fe3O4 on the adsorbent could result in improvement of adsorption and desorption as well as extraction procedure. Then, by means of adsorbent and solvent extraction, phthalate esters were extracted from the beverage matrices and determined using GC-MS analysis.
    Results
    amongst studied ingredients, BEP or DEHP, that have been found to be carcinogenic, had highest concentration in beverages, and also the brand of A and taste of C had the highest average concentration. Except one sample, the total amounts of these ingredients were below than international standards.
    Conclusion
    Based on the results, consumers can use these beverages without any concern regarding phthalate esters amounts. The results also demonstrated that this synthesized adsorbent has good performance for extraction of phthalates from studied matrices.
    Keywords: Phthalate Esters, Beverage, Magnetic Carbon Nanotubes
  • Amin Kiyani, Mahmood Alimohamadi, Sasan Rezaee, Ramin Nabizadeh Nodehi, Simin Naseri, Emad Dehghani Fard, Mojtaba Moazzen Pages 19-26
    Background
    consumption of mineral waters in the world has increased in recent years, and also concerns of consumers about its contamination are growing. Thereby, implementation of such a protective system as HACCP can prevent contamination of waters by different agents. This research aimed to develop an HACCP-Plan standard for mineral waters manufacturing factories in Iran.
    Methods
    In current study, like production lines, polyethylene terephthalate (PET) containers packaging, warehouses and laboratories sections of factories were observed from view of production and quality control. To monitor, control and restrict the hazards, seven principles of HACCP were considered. In continue applicable solutions were presented inclusive and practically for all factories. Required information were verified and presented through investigation of national and international standards.
    Results
    The results shown that lack of sanitizing mineral water supplies and factories environment, incomplete water treatment, non-standard production of PET bottles, improper storage of raw materials and final product, and lack of inspection of equipment led to the increasing health hazards of the product and endanger the consumers health.
    Conclusion
    In order to produce safe mineral water, it is necessary to sanitize the water supplies and factory environment. In addition, the process of water treatment and the production of PET bottles must be according to national and international standards. As the implementation of the HACCP system in various mineral water producing factories is not same, application of developed system in this research will be effective to standardize the implementation of this system in plants.
    Keywords: Mineral water, HACCP, plan, Hazards Control, Polyethylene terephthalate
  • Monire Majlesi Nasr, Mehdi Hosseini Pages 27-38
    Objective
    Dental wastes are one of the environmental issues which are of great importance due to having hazardous, toxic, and pathogenic agents such as infectious, medical, chemical, and toxic wastes. The objective of this study was to determine the quality, quantity, and management of dental wastes in 4 dental clinics in Tehran.
    Methods
    In this cross-sectional descriptive study, the study area was consisted of 4 dental clinics in west, center, east, and north of Tehran city. Overall, 195 samples were taken. Then, the wastes were manually segmented and divided into 36 parts. In continue they were weighted using a laboratory scale. In order to examine the current state and the implementation process of hazardous dental waste management, we applied a checklist technique which was containing 54 questions.
    Results
    According to the obtained scores, management quality of 3 clinics was proved to be at an average level and only clinic number 4 was perfectly managed. The capita percentage for infectious waste except for clinic 1, which was 50%, was 48% for all clinics. The capita percentage for chemical-pharmaceutical waste except for clinic 1, which was 36%, was 48% for all clinics. The amount of toxic waste for each clinic was 13%. The averages of infectious, toxic and chemical-pharmaceutical wastes were 187.09 ± 9.81, 48.38 ± 1.4, and 147± 4.33 g per capita per day, respectively.
    Conclusion
    Considering the existence of different types of materials with different components and various features in dental wastes, their optimal management must be done based on their specific features which are include plans for generation reduction, segmentation, separation, and recycling of these wastes.
    Keywords: Dental Waste, Infectious Waste, Toxic Wastes, Hazardous Waste
  • Zahra Tulabi, Sajad Mazloomi, Attaullah Nazari Langroodi, Ellahe Mahmoudi Pages 39-45
    Background
    Hospital operating rooms are one of the most sensitive parts of hospital which observe their hygiene is very important. Fungal spores present in the hospital air can cause many nosocomial infections. The Aim of this study was to determine the prevalence of fungal pollution in the air of operation room in the Alborz Province selected hospitals.
    Methods
    In this study, the operating rooms of two hospitals were selected according to the type of activity and hospitalized patients for sampling. Sampling was carried out before the first operation at 6 AM, when the operating room had been disinfected by UV light, and after the last operation at 12 PM, when the pollution was too much. Samples were cultured on Sabouraud Dextrose Agar according to open plate method.
    Results
    The most fungi found in the hospitals operating rooms air were allocated to the Cladosporium, Penicillium, Mucor, and Aspergillus flavus genus which were equal to 36.8%, 18.47, 13.2, and 10.5%, respectively. The highest and lowest pollution rate was related to operating room and cosmetic surgery room, respectively.
    Conclusion
    According to the obtained results, a positive pressure ventilation system can be a good option to control and prevention of nosocomial infections caused by fungi agents.
    Keywords: Nosocomial infections, operating rooms, UV lamp
  • Safoora Javan Siamardi, Mohammad Reza Rezaei Kahkha, Atefeh Safaei Moghaddam, Roghayeh Noori Pages 46-53
  • Salman Zarei, Mahboubeh Dehvari, Behzad Jamshidi, Mohsen Sadani Pages 54-64
    Background
    Heavy metals are known as significant pollutants because of toxicity and nonbiodegradable characteristics. Cadmium is one of the heavy metals that have carcinogen potential. So, this study carried out in order to investigate the acorn fruit ash efficiency in cadmium removal from aqueous solutions.
    Methods
    This study was done in the batch laboratory conditions. In this study, the effect of different parameters including pH, contact time, adsorbent dose, and initial cadmium concentration were evaluated. The Langmuir, Freundlich and Temkin isotherm models were used for analysis of the equilibrium isotherm. Adsorption kinetics of cadmium by different models were also investigated. The measurement of residual cadmium in the samples was determined by atomic absorption spectrophotometry at 228.8 nm. The SPSS-16 software was used for analysis of data.
    Results
    According to the results, the maximum adsorption capacity of cadmium was 9.29 mg/g at pH=7 and 8 g/L adsorbent dose. The removal efficiency was increased with increasing contact time and decreased with increasing of cadmium initial concentration. Investigation of achieving data showed that the adsorption process followed better by Freundlich isotherm and the pseudo-second order kinetic.
    Conclusions
    According to the results of this study, it could be concluded that the acorn fruit ash had high ability in cadmium adsorption and could be used as a cheap adsorbent in the removal of cadmium.
    Keywords: Heavy metals, Adsorption process, Acorn fruit ash
  • Abdoliman Amoei, Hosein Ali Asgharnia, Kamaleddin Karimian, Yosef Mahdavi, Davoud Balarak, Seyed Mehdi Ghasemi Pages 65-75
    Background
    One of the most important sources of environmental pollution is dye from industrial wastewater which is harmful for human health and environment. Therefore, the aim of this study was to evaluate removal of Crystal violet (CV) dye from aqueous solutions by citric acid modified barley straw using response surface methodology.
    Methods
    This research was an experimental-laboratory study. The batch experiment was conducted to evaluate the effect of pH, dye concentration, adsorbent dosage, and contact time on dye removal from aqueous solution. Response surface methodology was applied to appraise the effect of these different variables. The dye concentration in the solutions was measured by spectrophotometer at the wavelength of 594 nm.
    Results
    The result of this research showed that dye removal efficiency was increased by increasing of adsorbent dosage, pH, and contact time, whilst decreased by increasing of initial dye concentration. The Maximum and minimum dye removal were obtained 94 and 35 percent, respectively. Analysis of variances test showed that the linear model was the best model to explain the interaction of variables.
    Conclusion
    According to the obtained results, modified barley straw appears to be used as a suitable, low cost, and efficient adsorbent for removal crystal violet dye from aqueous solutions.
    Keywords: Barley straw, Crystal violet dye, Adsorption process, Response surface methodology