فهرست مطالب

نشریه مهندسی بهداشت محیط
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هدی کهریزی، معصومه فراستی، علی بافکار صفحات 76-88
    زمینه و اهداف
    آلودگی آب و خاک به فلزات سنگین، تهدیدی جدی برای محیط زیست و سلامت بشر است. یافتن روشی موثر برای پالایش این فلزات از آب اهمیت فراوانی دارد. هدف از انجام این پژوهش، استفاده از جاذب گیاه نی در مقیاس میکرو و نانو به عنوان جاذب گیاهی و بررسی کارایی آن برای حذف فلز مس از محلول های آبی بود.
    مواد و روش ها
    جاذب طبیعی نی، از نیزارهای خوزستان تهیه گردید و ویژگی های جاذب با استفاده از آنالیز PSA، IDEX، SEM و FTIR تعیین شدند. اثر پارامترهای مختلف مانند pH، pH در نقطه بار صفر، زمان تماس، دز جاذب و غلظت اولیه یون مس بر حذف مس بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بالاترین راندمان حذف مس، در 6=pH برای میکرو و نانو جاذب نی به ترتیب 22/80 و 85/90 درصد اتفاق می افتد. از بین مدل های سینتیک مورد مطالعه، بیشترین همخوانی و کمترین مقدار خطا مطابق با مدل الوویچ و مقدار ضریب همبستگی برای میکرو و نانو جاذب نی به ترتیب برابر با 85/0 و 99/0 بود. برازش داده های متناسب با مدل لانگمویر بود و ظرفیت جذب لانگموئر برای میکرو و نانوذرات 25/5 و 59/8 میلی گرم بر گرم بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد نانو جاذب نی می تواند به عنوان یک گزینه مناسب برای حذف مس از آبهای آلوده مد نظر قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: حذف مس، محلول آبی، میکرو و نانو جاذب نی، ایزوترم جذب
  • پگاه بهمنی، افشین ملکی، محمد سلیمی، شهرام صادقی صفحات 89-97
    زمینه و هدف
    بهداشتاستخرهای شنا جهت حفظ سلامت شناگران، از اهمیت ویژه ای برخوردار است که در صورت عدم رعایت موازین بهداشتی می تواند منجر به بروز مشکلات بهداشتی و انتقال بیماری های عفونی به شناگران شود. هدف از این مطالعه، بررسی کیفیت آباستخرهای شنای شهر سنندج و مقایسه نتایج آن با استانداردهای ملی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی، 108 نمونه آب از 9استخر شنای شهر سنندج جمع آوری شده است. پارامترهای کلر آزاد باقیمانده، pH، کدورت، سختی، قلیائیت و دما و همچنین پارامترهای میکروبی نظیر باکتری های هتروتروف، استافیلوکوک اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا، استرپتوکوک مدفوعی، کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که به ترتیب مقدار کلر آزاد باقیمانده، pH، کدورت، سختی، قلیائیت و دما در %5/80، %2/72، %1/60، %7/52، %5/30 و %100 نمونه در حد مطلوب بوده است. همچنین جمعیت کلیفرم کل، کلیفرم مدفوعی و استافیلوکوک اروئوس به ترتیب در 4/32، 3/45 و %3/96 در محدوده مطلوب بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، کدورت، سختی و قلیائیت و همچنین جمعیت باکتری های کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی در برخی نمونه ها با استانداردها مطابقت نداشت که نشاندهنده ضرورت پایش مداوم کیفیت آباستخرهای شنا می باشد.
    کلیدواژگان: استخر شنا، پارامترهای فیزیکوشیمیایی، پارامترهای میکروبی
  • حسین فرجی، سیمین ناصری، عبدالایمان عمویی، فرزاد محمدی، حمیدرضا سهیل آرزومند، امیرحسین محوی صفحات 99-107
    زمینه و هدف
    تصفیه پساب های صنایع نساجی به علت داشتن رنگ و آلاینده های زیاد، یکی از مهمترین مسائل محیط زیستی می باشد. رنگزای اسید بلو113، به دلیل داشتن حلقه بنزنی که غیر قابل تجزیه بیولوژیکی است، سمی و سرطانزا می باشد. هدف اصلی این تحقیق، بررسی کارایی فرآیند الکتروکواگولاسیون در حذف رنگزای اسید بلو 113 از محیطهای آبی با استفاده از الکترودهای آلومینیومی در راکتور ناپیوسته می باشد.
    روش کار
    این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی به صورت پایلوت در سیستم ناپیوسته انجام شد. تاثیر پارامترهای مختلف از قبیل ولتاژ (10، 20 و40 ولت)، فاصله الکترودها (5/0 و 1 سانتی متر) و زمان الکترولیز (5 تا 80 دقیقه) بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج آزمایشها نشان داد که با اعمال ولتاژ 40 ولت، در فاصله الکترود 5/0 سانتی متر، 5 گرم الکترولیت و در زمان الکترولیز 20 دقیقه، میزان حذف رنگ و COD به ترتیب برابر 99 و 78% بود. با افزایش ولتاژ و زمان واکنش و با کاهش فاصله بین الکترودها، میزان مصرف انرژی کاهش یافت و همچنین pH نهایی پساب و راندمان حذف رنگزا افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، بهترین راندمان حذف رنگ بعد از 20 دقیقه زمان تماس، در پتانسیل الکتریکی 40 ولت حاصل شد که برابر 99 درصد بود. این فرآیند از نظر زیست محیطی ایمن بوده و از لحاظ اقتصادی می تواند قابل توجیه باشد. لذا می توان نتیجه گرفت که روش انعقاد الکتریکی با استفاده از الکترودهای آلومینیومی، یک روش مفید و مناسب برای حذف رنگزای اسید بلو 113 از محیطهای آبی می باشد.
    کلیدواژگان: رنگزای اسید بلو 113، محلولهای آبی، انعقاد الکتریکی، الکترود آلومینیومی
  • رضا شکوهی، شهرام صادقی، کمال الدین کریمیان، محمدحسین ساقی صفحات 108-118
    زمینه و هدف
    رنگ ها دارای ساختار پیچیده مولکولی که غالبا سمی، سرطانزا، جهش زا، غیر قابل تجزیه بیولوژیک و پایدار می باشند. لجن فعال یک جاذب بوده که اساسا در فرآیند جذب زیستی، یک تکنولوژی قابل توجه برای جداسازی و بازیافت آلاینده ها می باشد. استفاده از لجن تصفیه خانه های فاضلاب در فرآیند جذب زیستی ، به علت هزینه کم، در دسترس بودن و قابلیت استفاده مجدد، رو به گسترش است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از لجن فعال خشک شده به عنوان جاذب در حذف رنگ اسیدی Acid Cyanine 5R با غلظت های 25، 50، 75 و 100میلی گرم در لیتر، استفاده شد. تاثیر غلظت جاذب در وزن های 2/0، 4/0، 8/0، 2/1 و 6/1 گرم در لیتر، تغییرات زمان تماس و pH مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که با افزابش زمان تماس تا 180 دقیقه، راندمان حذف رنگ افزایش و پس از آن ثایت باقی می ماند. همچنین با افزایش دوز جاذب، میزان حذف رنگ افزایش یافت. این در حالی است که با افزایش pH، میزان حذف رنگ کاهش یافت. نتایج همچنین نشان می دهد که فرآیند جذب از مدل سینتیکی درجه دو کاذب با ضریب همبستگی 9988/0R2= تبعیت می کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارزان بودن و در دسترس بودن لجن فعال خشک، می توان از آن به عنوان جاذب در حذف رنگ از محیطهای آبی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بیوجذب، لجن فعال خشک شده، رنگ Acid Cyanine 5R، فاضلاب صنعتی
  • مهدی حسینی، سجاد مظلومی، صهبا حاجی باقر تهرانی، فاطمه نظری صفحات 119-127
    زمینه و هدف
    در فاضلاب صنایع نساجی، مقادیر بسیار زیادی رنگ وجود دارد که تخلیه آن به محیط می تواند مشکلات زیست محیطی زیادی را ایجاد کند. هدف از این مطالعه بررسی قابلیت فرآیند فتوکاتالیستی UV/H2O2 جهت حذف رنگ متیلن بلو از فاضلاب مصنوعی می باشد.
    مواد و روش ها
    از لامپ UVC به عنوان منبع نور استفاده شد. در این مطالعه اثر پارامترهای شدت تابش نور UV، فاصله تابش، غلظت پراکسید هیدروژن و زمان واکنش بر راندمان حذف رنگ از محلولهای آبی مورد بررسی قرار گرفت. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش غلظت پراکسید هیدروژن، میزان حذف رنگ نیز افزایش می یابد. بعد از غلظت 5 میلی مول H2O2، در راندمان حذف تغییری چندانی دیده نشد. پس از 10 دقیقه زمان واکنش با H2O2 در غلظتmM 1، راندمان فرآیند UVC /H2O2 برابر با 6/36 درصد می باشد در حالی که در غلظت 5 میلی مول، راندمان حذف به 2/89 درصد رسید. لازم به ذکر است که هر چه شدت تابش بیشتر می شود، مقدار حذف رنگ نیز افزایش یافت. به طوری که در شدت تابش w24، بیشترین درصد حذف رنگ حاصل شد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه نوع تابش و مقدار پراکسید هیدروژن، مهمترین عوامل موثر در حذف رنگ متیلن بلو می باشند. در نتیجه کارایی بالای فرآیند UVC/H2O2 در حذف رنگ از محیطهای آبی، این روش می تواند به عنوان یک فرآیند کارا و موثر در حذف رنگ استفاده شود.
    کلیدواژگان: رنگزای متیلن بلو، فاضلاب سنتتیک، تابش UV، پراکسید هیدروژن
  • محمدرضا سمرقندی، منیره طرلانی آذر، راضیه مهرانپور، مهناز احمدیان صفحات 128-140
  • حسن اصلانی، محمود علی محمدی، بابک محمودی، بهاره قریشی، محمد خزایی، مریم غنی، معصومه عسکری صفحات 133-153
    زمینه و هدف
    کمبود منابع آبی کشور و افزایش تقاضا برای مصارف مختلف در سال های اخیر سبب شده تا تصفیه و استفاده از منابع بالقوه، مورد توجه ویژه ای قرار گیرد. آب های سطحی یکی از منابع تامین آب جوامع است. در این مطالعه، کارایی دو منعقد کننده آلوم و کلرور فریک در کاهش کدورت، رنگ، COD و عوامل میکروبی از آب های سطحی اطراف شهر تهران مورد مطالعه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    نمونه برداری در سه فصل تابستان، پاییز و زمستان از دو آب سطحی سرخصه حصار و صالح آباد صورت گرفت. پس از تعیین دوز و pH بهینه مواد منعقد کننده، آزمایش جارتست بر روی نمونه ها صورت گرفته و میزان تغییر کدورت، COD، رنگ و عومل میکروبی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان کدورت آب رودخانه سرخه حصار، در محدوده 91 تا NTU 500 و کدورت رودخانه صالح آباد در محدوده 35 الی NTU 400 قرار داشت. دوز بهینه آلوم برای سه فصل تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب برابر 45، 100 و mg/L 35 بوده، در حالی که دوز بهینه کلرور فریک برابر 5، 70 و mg/L 10 به دست آمد. دوز بهینه آلوم و کلرور فریک در رودخانه صالح آباد برای سه فصل به ترتیب برابر 28، 115، 2 و 30، 65 و mg/L 5 تعیین گردید. راندمان حذف کدورت توسط هر دو منعقد کننده در اغلب موارد، بالاتر از %95 و راندمان حذف رنگ در همه شرایط 100 بوده است.
    نتیجه گیری
    از نظر حذف کدورت، رنگ و COD هر دو منعقد کننده کارایی مشابهی نشان دادند، با این حال دوز مصرفی کلرور فریک نسبت به آلوم کمتر بوده است. برای حذف کدورت آلوم بعنوان منعقد کننده نتایج بهتری را نشان داد، در حالی که برای حذف COD بسته به شرایط موجود (تغییرات شرایط فصلی) کارایی آلوم و کلرور فریک یکسان نبوده و تغییر پیدا می کرد.
    کلیدواژگان: انعقاد، آلوم، کلرورفریک، جارتست، کدورت، کلیفرم
  • محمد مهدی بانشی، روشنک رضایی کلانتری، احمد جنیدی جعفری، سیمین ناصری، نعمت الله جعفرزاده، عماد دهقانی فرد صفحات 146-165
    در این تحقیق، کارایی گیاه پالایی خاکهای آلوده به فنانترن و پایرن و همچنین تاثیر زیست افزایی و سورفاکتانت غیر یونی Tween80 بر کارایی آن توسط دو گیاه سورگوم و اسپرس مورد بررسی قرار گرفت. خاکهای جمع آوری شده از مراتع استان کهکیلویه و بویراحمد در ایران، با غلظت های 100 و 300 میلی گرم در کیلوگرم خاک خشک از فنانترن و پایرن به صورت مجزا و ترکیبی (9 سطح) آلوده شده، و در هر گلدان 5/1 کیلوگرم خاک ریخته شد و در حالات مختلف طبیعی، زیست افزایی و سورفاکتانت به صورت مجزا و ترکیبی (12 حالت) که مجموعا 108 حالت می گردید با سه تکرار (324 گلدان) به مدت 120روز، در شرایط مشابه فیلد قرار گرفت. در پایان، مقدار فنانترن و پایرن خاک با HPLC تعیین مقدار و درصد حذف مشخص گردید. جمعیت میکروبی خاک و ریزوسفر نیز شمارش گردید. نتایج نشان داد که هر دو گیاه به طور چشمگیری باعث بهبود حذف فنانترن و پایرن از خاک می گردند. زیست افزایی و سورفاکتانت غیریونیTween80 نیز باعث افزایش راندمان حذف گردیدند. در حالت ترکیبی گیاه، زیست افزایی و سورفاکتانت حذف به طور قابل توجهی افزایش نشان داد؛ به طوری که حذف 4/99% و 98%با اسپرس و 5/96% و 99% با سورگوم، به ترتیب برای فنانترن و پایرن به دست آمد. این تحقیق نشان داد که هر دو گیاه سورگوم و اسپرس، دارای عملکرد مناسبی در فرآیند گیاه پالایی خاکهای آلوده به فنانترن و پایرن می باشند و افزایش سورفاکتانت و زیست افزایی، کارایی فرآیند گیاه پالایی را تا نزدیک به حذف کامل فنانترن و پایرن از خاک، بهبود می دهد.
    کلیدواژگان: گیاه پالایی، زیست افزایی، فنانترن، پایرن، گیاه سورگوم و اسپرس، خاک های آلوده
|
  • Hoda Kahrizi, Masumeh Farasati, Ali Bafkar Pages 76-88
    Background
    Water and soil pollution by heavy metals is a serious threat to environment and human health. Therefore finding an effective method for removing heavy metals from water is very important. The main objective of this research is to investigate the possibility of removing Cu (II) from aqueous solution using Phragmites australis micro and nanoparticles.
    Methods
    Phragmites australis natural adsorbents were prepared from Khuzestan canebrakes and characterized by PSA, IDEX, SEM and FTIR. The effects of various parameters such as pH, pHpzc, contact time, adsorbent dosage, and primary copper ion concentration on cu removal were studied.
    Results
    The results indicated that the maximum removal of Cu (II) was equal to 80.22 and 90.85% for phragmites australis micro and nanosorbent. Amongst studied kinetic models, the most consistent and the least errors amount was accordance with Elovich model and the correlation coefficient for micro and nanosorbent was 85% and 99%, respectively. The adsorption isotherm data were fitted to Langmuir model and the Langmuir adsorption capacity for micro and nanosorbent was equal to 5.23 and 8.59 mg g−1, recpectively.
    Conclusion
    Overally, the results revealed that Phragmites australis nanosorbent can be an attractive option for copper removal from contaminated waters.
    Keywords: Copper Removal, Aqueous Solution, Phragmites Australis Micro, Nanosorbent, Adsorption Isotherm
  • Pegah Bahmani, Afshin Maleki, Mohammad Salimi, Shahram Sadeghi Pages 89-97
    Background
    Health of swimming pools is important to maintain health of swimmers that in case of failure to comply of health standards, can be lead to health problems and the transmission of infectious diseases to swimmers. The purpose of this study was to evaluate the water quality of swimming pools in Sanandaj city and compare of their results with the national standards.
    Methods
    In this cross – sectional study, 108 water samples were collected from 9 swimming pools of Sanandaj city. Some parameters including residual chlorine, pH, turbidity, hardness, alkalinity, temperature and also microbial parameters such as heterotrophic bacteria, staphylococcus aureus, pseudomonas aeruginosa, fecal streptococcus, total coliform, and fecal coliform were evaluated.
    Results
    The results of the study showed that residual chlorine, pH, turbidity, hardness, alkalinity, and temperature in 80.5%, 72.2%, 60.1%, 52.7%, 30.5%, and 100% of samples, respectively, which were in desirable limit. Also the population of total coliform, fecal coliform, and Staphylococcus aureus in 32.4%, 45.3%, and 96.3% of samples, respectively, were in desirable ranges.
    Conclusion
    Based on the results, turbidity, hardness, alkalinity, and also population of total coliform and fecal coliform of some samples didn’t have conformity with standards that indicates the need for continuous monitoring of swimming pools water quality.
    Keywords: Swimming pool, Physicochemical parameters, Microbial parameters
  • Hossein Faraji, Simin Naseri, Abdoliman Amouei, Farzad Mohammadi, Hamidreza SoÕsoheilarezomand, Amir Hossein Mahvi Pages 99-107
    Background
    Treatment of textile industry wastewaters, due to having color and many pollutants, is one of the most important environmental issues. Acid Blue 113 dyes because of having benzene ring, which is not biodegradable, is toxic and carcinogen. The main objective of this study was determination of electrochemical process efficacy for removal acid blue 113 from aqueous solutions by using aluminum electrodes in batch reactor.
    Methods
    This study performed in lab-scale in batch reactor. The effect of different parameters such as voltages (10, 20, and 40 volt), electrode distance (0.5 and 1 cm), and electrolysis times (5 to 80 min) was investigated.
    Results
    The results of experiments demonstrated that with applying voltage 40V, 0.5 cm distance between electrodes, electrolyte concentration equal to 5 g/l, and 20 minutes electrolysis time, the color and COD removal rate was 99 and 78%, respectively. By increasing voltage and reaction time and reducing distance between the electrodes, power consumption is reduced and also final pH and dye removal efficiency increased.
    Conclusion
    According to the results, the best removal efficiency of dye was obtained after 20 minutes contact time on the electric potential of 40 V, which was 99%. This process is environmental friendly and can be economically acceptable. Therefore, it can be results that electrocoagulation process by using aluminum electrode is an efficient and suitable method for acid blue 113 dye removal from aqueous solutions.
    Keywords: Acid Blue 113 Dye, Aqueous Solutions, Electrocoagulation, Aluminum Electrodes
  • Reza Shokohi, Shahram Sadeghi, Kamal Adin Karimian, Mohammad Hossien Saghi Pages 108-118
    Background
    Dyes have complex molecular structures that are often toxic, carcinogenic, mutagenic, nonbiodegradable, and stable. Activated sludge is an adsorbents that basically in the biosorption process is an attractive technology for the separation and recycling of pollutants. Using sludge producing from wastewater treatment plants due to having low cost, availability, and reusability is growing.
    Methods
    In this study, the dried activated sludge used for removal of Acid Cyanine 5R with concentrations of 25, 50, 75 and 100 mg/L. Effect of adsorbent concentration in weight of 0.2, 0.4, 0.8, 1.2, and 1.6 g/L, contact time, and pH were studied.
    Results
    The results of the experiments showed that by increasing contact time up to 180 min increases dye removal efficiency and then remains constant. Also by increasing adsorbent dose, removal efficiency increased whilst by increasing pH, dye removal decreased. The results also show that the adsorption process follow pseodo second-order kinetic model with R2=0.9988.
    Conclusions
    Due to the low cost and availability of dried activated sludge, it can be used as adsorbent in removal of dye from aqueas solutions.
    Keywords: Biosorption, Dried Activated sludge, Acid Cyanine 5R Dye, Industrial Wastewater
  • Mehdi Hosseini, Sajad Mazloomi, Sahba Haji Bagher Tehrani, Fatemeh Nazari Pages 119-127
    Background
    There is a tremendous amount of color in textile wastewater that discharge it to the environment can cause a lot of environmental problems. The aim of this study is to evaluate the photocatalytic process UV/H2O2 to remove methylene blue dye from synthetic wastewater.
    Methods
    UVC lamp was used as light source. In this study the effect of UV light intensity, irradiation distance, hydrogen peroxide concentration, and reaction time on the removal of methylene blue from aqueous solutions were studied. Data was analyzed by SPSS 18 and excel software.
    Results
    The result showed that with increasing concentration of hydrogen peroxide, the color removal increases. Color removal changes were negligible at H2O2 concentration more than 5 mM. After 10 minutes reaction time at H2O2 concentration of 1 mm, efficiency of UVC/H2O2 is equal to 36.6%. Whilst at 5 mM concentration, removal efficiency is 89.2%. By increasing intensity of UV radiation, dye removal measure is also was increased, as the highest percentage of dye removal was obtained at 24 W radiation intensity.
    Conclusion
    in present study, type of radiation and measure of hydrogen peroxide were the main factors in removal of methylene blue. Due to high efficiency of UVC/H2O2 process in removal of dye from aqueous solution, this method can use as an efficient process for removal of dye.
    Keywords: methylene blue Dye, Synthetic wastewater, UV radiation, Hydrogen peroxide
  • Mohammad Reza Samarghandi, Monireh Tarlani Azar, Razieh Mehranpoor, Mahnaz Ahmadian Pages 128-140
    Background
    Shortage of fluoride in water sources leads to numerous health problems. Also excess fluoride concentration is a more serious threat for health of community. Thus investigating of various physical, chemical, and biological processes for excess fluoride reduction from water supplies is considerable. This study aimed to reduce fluoride ion concentration from aqueous solutions by adsorption process by iron-coated pumice.
    Methods
    Firstly, the pumice pieces were grinded and sized. After several preparation stages pumice particles were covered by 0.5 N iron nitrates (III) solution. Then the effect of parameters including pH (2-10), reaction time (5-120 min), initial fluoride concentration (3– 20 mg/L), and the adsorbent dose (0.1-1.5 g/L) on removal efficiency of fluoride were investigated in a batch system. Finally adsorption isotherms and kinetics models were determined.
    Results
    The results showed that the removal of fluoride increased by increasing of reaction time and adsorbent dose, and reduced by increasing of initial fluoride concentration. The Iron coated pumice exhibited the best performance for fluoride removal (84.3%) at fluoride concentration 3 mg/L, adsorbent dose 0.5 g/L, pH= 6, and contact time 30 min. The adsorption equilibrium data fitted well with the Langmuir model (R2= 0.9989), and kinetic adsorption study showed that pseudo-second order kinetic is more favorable.
    Conclusion
    According to results, the iron-coated pumice is an efficient, low cost and available adsorbent that can be considered for eliminating of fluoride ions from aqueous solutions.
    Keywords: Fluoride, Iron, Coated Pumice, Adsorption Process, Adsorption isotherm
  • Hassan Aslani, Mahmood Ali Mohammadi, Babak Mahmoodi, Bahareh Ghoreishi, Mohammad Khazaei, Maryam Ghani, Masoomeh Askari Pages 133-153
    Background
    Water scarcity and increasing demand for various applications has led to more attention to the treatment and using potential resources. Surface water is one of water resources in the societies. In the present study, the performance of two coagulants, Alum and Ferric chloride, was considered to determine turbidity, color, COD, and microbial reduction in the surface waters in Tehran.
    Methods
    Sampling was carried out from two surface waters named Sorkhehesar and Salehabad, during summer, fall, and winter. After optimization of coagulant dosage and pH, jar test experiments were conducted, and turbidity, COD, color, and microbial changes were considered.
    Results
    Turbidity range in Sorkhehesar and Salehabad was between 91 and 500 NTU, and 35 to 400 NTU, respectively. Optimized dose of alum for summer, fall, and winter was 45, 100, and 35 mg/L, respectively, while in case of ferric chloride the optimized dose for three studied seasons was 5, 70, and 10 mg/L. Optimized dose of alum and ferric chloride in Salehabad, was determined as 28, 115, 2 and 30, 65, and 5 mg/L. Turbidity removal efficiency using both coagulants was higher than 95 percent, and color was totally removed in all experimented conditions.
    Conclusion
    From the stand point of turbidity, color, and COD removal both alum and ferric chloride showed the same results, however, ferric chloride dose was lower than alum. In case of turbidity removal alum showed higher removal efficiency, while for COD reduction upon the conditions, e.g. seasonal variation, alum and ferric chloride performance was not the same and was varied accordingly.
    Keywords: Coagulation, Alum, Ferric chloride, jar test, turbidity, coliform
  • Mohammad Mehdi Baneshi, Roshanak Rezaei Kalantary, Ahmad Jonidi Jafari, Simin Nasseri, Nemat Jafarzadeh, Emad Dehghanifard Pages 146-165
    In this study, the efficiency of phytoremediation on soils contaminated by Phenanthrene and Pyrene as well as the impact of bioaugmentation and nonionic surfactant Tween80 on its performance was evaluated by sorghum and Onobrychis sativa. Soils collected from the pastures of Kohkiluyeh and Boyerahmad province in Iran, with concentrations of 100 and 300 mg per kg of Phenanthrene and Pyrene, which were separately and combined (9 levels) contaminated, and 1.5 kg of soil was poured in each pot in different conditions of natural, bioaugmented and surfactant separately and combined (12 cases), were a total of 108 cases, with three replications (324 pot) for 120 days were considered in a similar condition to the field. At last, the concentration of Phenanthrene and Pyrene of soil samples was measured by HPLC to determine the amount and rate of removal. Also, microbial population of soil and Rhizosphere was counted. The results showed that both plants significantly improved the removal of Phenanthrene and Pyrene from soil. Bioaugmentation and nonionic surfactant Tween80 increased the removal efficiency. In the composition of plants, bioaugmentation and the surfactant showed significant increase, so as removal of 99.4% and 98% for Onobrychis sativa, and 96.5% and 99% with sorghum were achieved for the Phenanthrene and Pyrene, respectively. The study showed that both sorghum and Onobrychis sativa had a good performance in phytoremediation of contaminated soils by Phenanthrene and Pyrene, and addition of bioaugmentation and surfactants improved the removal of Phenanthrene and Pyrene to nearly complete.
    Keywords: Phytoremediation, bioaugmentation, Phenanthrene, Pyrene, sorghum, Onobrychis sativa, contaminated soils