فهرست مطالب

نشریه مهندسی بهداشت محیط
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر حسین محوی، محبوبه مرادی، بیگرد مرادی، یدالله فخری صفحات 249-258
    زمینه و هدف
    رادن یک گاز بی رنگ، بی بو و رادیو اکتیو است که می تواند از سنگ های زینتی مانند گرانیت، مرمر و غیره منتشر گردد. استنشاق گاز رادن در طولانی مدت می تواند باعث بروز سرطان ریه در انسان شود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی توصیفی در سه مرحله، غلظت رادن222 و تورن هوای داخلی و زمینه، در 4 انبار نگهداری سنگهای زینتی توسط دستگاه رادن سنج پرتابل 2-1688RTM مورد اندازه گیری قرار گرفت. در مجموع سه مرحله، 24 غلظت 24ساعته هوای داخلی و 24 غلظت 4 ساعته رادن 222 و تورن هوای زمینه مورد اندازه گیری قرار گرفت. سپس دز موثر دریافتی توسط معادلات UNSCEAR محاسبه شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت رادن 222 هوای داخلی و زمینه به ترتیب 37±74 و 3Bq/m 16±34 است. میانگین غلظت رادن هوای داخلی در انبارهای سنگ های زینتی DSW1، DSW2، DSW3 و DSW4 به ترتیب 34±5/74، 43±25/98، 18±42/34 و 3Bq/m 51±92/88 است. دز موثر دریافتی کارگران ناشی از رادن222 و تورن در 8 ساعت کاری به ترتیب 18/0±53/0 و mSv/y 03/0±05/0 و در 16 ساعت کاری 36/0±05/1 و mSv/y 07±11/0 است. به طور کلی میانگین دز موثر دریافتی کارکنان ناشی از رادن 222 در 8 و 16 ساعت کاری به ترتیب 2/0±58/0 و mSv/y 41/0±16/1 بود.
    نتیجه گیری
    میانگین غلظت رادن هوای داخلی و دز موثر دریافتی کارگران کمتر از استاندارد است. انبارهای سنگ های زینتی از منابع تجمع گاز رادن می باشند که می توان با انجام اقدامات اصلاحی، غلظت رادن هوای داخلی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: رادن 222، تورن، دز موثر، انبارهای سنگ های زینتی
  • علیرضا رحمانی، محمدتقی صمدی، رضا شکوهی، حسن ذوالقدر نسب صفحات 259-269
    مقدمه و هدف
    ثبات و پایداری ترکیبات مصنوعی نوظهوری همچون دی متیل فتالات، موجب افزایش روزافزون غلظت آنها در محیط زیست و چرخه غذایی و ایجاد مخاطرات بهداشتی شده است. بنابراین دستیابی به روش های موثر و کارآمد جهت حذف این آلاینده ها، از دغدغه های محققین می باشد. این پژوهش با هدف بررسی کارایی فرآیند فنتون هتروژن با نانوذرات آهن صفر در حذف دی متیل فتالات از محیط های آبی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه تجربی حاضر در مقیاس آزمایشگاهی، در راکتور با جریان منقطع انجام شد. تاثیر تغییرات پارامترهای عملیاتی همچون زمان واکنش (5 تا 120 دقیقه)، pH (2 تا10)، غلظت پراکسید هیدروژن (01/0 تا 1 میلی مول بر لیتر)، دز نانوذرات آهن صفر (01/0 تا 5/0 گرم بر لیتر) و غلظت اولیه دی متیل فتالات (2 تا 50 میلی گرم بر لیتر) به صورت یک متغیر در هر لحظه (One at a time) بررسی شد. سپس تاثیر هریک از عوامل فنتون هتروژن در حذف دی متیل فتالات تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد بیشترین کارایی فرآیند فنتون هتروژن در حذف دی متیل فتالات در 4pH= می باشد. همچنین در غلظت پراکسید هیدروژن 1/0 میلی مول بر لیتر، دز نانوذرات آهن صفر 05/0 گرم بر لیتر، غلظت اولیه 2 میلی گرم بر لیتر آلاینده و زمان واکنش 60 دقیقه، میزان حذف دی متیل فتالات برابر 8/92 درصد تعیین شد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج حاصل فرآیند فنتون هتروژن با نانوذرات آهن صفر کارایی مطلوبی در حذف دی متیل فتالات از محیط های آبی داشته و می تواند به عنوان یک روش موثر و کاربردی در حذف ترکیبات مشابه از فاضلاب های صتعتی مد نظر باشد.
    کلیدواژگان: دی متیل فتالات، فنتون هتروژن، نانوذرات آهن صفر، محیط های آبی
  • مهری حسن پور، مصطفی خضری، عماد دهقانی فرد صفحات 270-282
    زمینه و هدف
    نیترات یکی از آلاینده های خطرناک محیط های آبی است که منجر به بروز مشکلات بهداشتی فراوانی می شود. وجود نیترات بالاتر از حد مجاز شرب (10 میلیگرم در لیتر) یکی از دلایل بیماری متهموگلوبین، تشکیل نیتروزآمین، سرطان دستگاه گوارش و... است. این پژوهش با هدف حذف نیترات از محلولهای آبی با استفاده از کیتوزان نانو مغناطیسی انجام شد.
    روش کار
    کیتوزان مغناطیسی شده توسط روش هم ترسیبی تهیه شد. اثر متغیرهای pH (8-4)، غلظت جاذب (3 ،4 ،5، 6 و7 گرم در لیتر)، غلظت اولیه نیترات و زمان ماند (0، 5، 10، 15، 20، 30، 45، 60، 90 و 120 دقیقه) بر حذف آلاینده نیترات از نمونه های آب بررسی شد. برای بررسی مکانیسم جذب نیترات، از ایزوترم لانگمویر و فروندلیخ و همچنین روابط سینتیکی درجه اول و دوم استفاده گردید.
    یافته ها
    برای شناسائی مواد سنتز شده، از آنالیزهای XRD،SEM و FTIR استفاده شد. نتایج SEM نشان داد که ابعاد کریستال کیتوزان نانومغناطیسی، اغلب در محدوده 50 تا 100 نانو متر می باشد. آنالیز FTIR مشخص نمود که کیتوزان نانو مغناطیسی پس از تماس با محلول آبی محتوی نیترات، قادر به جذب نیترات می باشدو طبق آزمون XRD ، اکسید آهن در ترکیب جاذب وجود دارد. شرایط بهینه جذب نیترات در pH برابر7، جاذب 6 گرم در لیتر و غلظت اولیه آنیون نیترات100 میلی گرم در لیتر بدست آمده که بالاترین میزان جذب در زمان 60 دقیقه و درصد حذف آنیون نیترات توسط این جاذب 16/85 درصد بدست آمد. در این شرایط، ظرفیت جذب نیترات برابر 92/141میلی گرم بر گرم بدست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده نشان داد که جاذب کیتوزان نانو مغناطیسی می تواند به عنوان جاذبی مناسب برای حذف آنیونهای نیترات از محیطهای آبی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کیتوزان، ذرات اکسید آهن نانومغناطیسی، نیترات، جذب
  • انوشیروان محسنی بند پی، مسعود فتاح زاده، روشنک رضایی کلانتری، اکبر اسلامی صفحات 283-293
    زمینه و هدف
    سموم حشره کش یکی از مهمترین آلاینده های آبی هستند. دیازینون یک آفت کش فسفره است که در اکوسیستم های آبی ایران یافت می شود. اثر سمی دیازینون در ارتباط با بازدارندگی آنزیم استیل کولین استراز می باشد. در این مطالعه کارایی نانولوله های کربنی مغناطیسی شده با Fe3O4 مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از روش هم ترسیبی برای سنتز Fe3O4 بر روی نانولوله های کربنی چند جداره استفاده شد. پارامترهای pH، زمان تماس، دز جاذب، غلظت آلاینده و دمای محلول مورد بررسی قرار گرفت. غلظت دیازینون باقی مانده با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد که شرایط بهینه برای حذف دیازینون 6=pH، زمان تماس 15 دقیقه، دز جاذب 6/0 گرم بر لیتر است. همچنین با افزایش دما و کاهش غلظت آلاینده، میزان جذب افزایش پیدا می کرد و فرآیند جذب تطابق بیشتری با مدل ایزوترم فروندلیچ (R2>0.99) نسبت به ایزوترم لانگمویر (R2>0.90) داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که نانولوله های کربنی مغناطیسی شده با Fe3O4 می تواند به عنوان جاذب مناسبی برای حذف دیازینون از محیط های آبی باشد.
    کلیدواژگان: دیازینون، نانولوله های کربنی، Fe3O4، جذب
  • کوروش رحمانی، آیت رحمانی، حسن رحمانی، محمدرضا زارع صفحات 294-304
    زمینه و هدف
    حضور باقیمانده آنتی بیوتیک ها در محیط زیست امروزه به عنوان یکی از نگرانی های جهانی مطرح شده است و لزوم کنترل تخلیه آنها نیز بعنوان امری اجتناب ناپذیر مطرح شده است. این تحقیق، با هدف بررسی کارایی فرآیند تلفیقی شبه فنتون (UV/H2O2/nZVI) جهت تجزیه آنتی بیوتیک تتراسایکلین از محیط های آبی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه تجربی بود که در مقیاس آزمایشگاهی و در دمای محیط انجام گرفت. برای این منظور، فاضلاب سنتتیک در 4 غلظت 45-30-15 و 60 میلی گرم در لیتر از محلول 500 میلی گرم در لیتر محلول مادر تهیه گردید و در ادامه، تاثیر تغییرات غلظت پراکسید هیدروژن، نانو ذرات آهن صفر، آنتی بیوتیک تتراسایکلین، pH، شدت پرتو فرابنفش و زمان تماس ارزیابی و شرایط بهینه برای هر یک از پارامترها با روش یک عامل در زمان تعیین گردید. در پایان نیز غلظت خروجی آنتی بیوتیک تتراسایکلین توسط دستگاه UV-HPLCو تغییرات COD آنالیز گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که راندمان حذف آنتی بیوتیک تتراسایکلین در شرایط بهینه و در غلظت های 45-30-15 و 60 میلی گرم در لیتر به ترتیب 85-94-100 و 78 درصد و میزان حذف COD، 4/35-58/55-3/60 و 85/33 درصد است.
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق نشان دهنده کارایی موثر فرآیند شبه فنتون در حضور نانو ذرات آهن صفر و پرتو فرابنفش در حذف فاضلاب حاوی آنتی بیوتیک تتراسایکلین می باشد. همچنین کارایی این روش در حذف سایر آنتی بیوتیک های مقاوم به تصفیه بیولوژیکی نیز می تواند مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فرآیند شبه فنتون، پرتو فرابنفش، نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی، آنتی بیوتیک تتراسایکلین
  • مجتبی یگانه بادی، علی اسرافیلی، روشنک رضایی کلانتری، علی آذری، احسان احمدی، احمد مختاری، میترا غلامی صفحات 305-318
    سابقه و هدف
    گسترش روز افزون صنایع شیمیایی باعث تخلیه ترکیبات شیمیایی سنتتیک مانند استرهای آلی و پلاستی سایزرها به محیط زیست شده است. استرهای اسید فتالیک (PAEs)از جمله این ترکیبات سخت تجزیه پذیر، خطرناک و نوپدید هستند که توانایی ایجاد اختلال در عملکرد هورمون ها و غدد درون ریز، مشکلات تولید مثلی و سرطان را دارند. همچنین این ترکیبات از طریق فاضلاب خروجی از صنایع وارد محیط پیرامون شده و موجب مشکلات زیست محیطی می گردند. هدف از این تحقیق ارزیابی کاربرد فرآیند UV/Na2S2O8/Fe2+ در حذف DMP از محلول های آبی بوده است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر اثر متغیر ها شامل pH، غلظت پرسولفات، غلظت Fe2+ و زمان در مقیاس آزمایشگاهی و به روش ناپیوسته مورد بررسی قرار گرفت. غلظت باقیمانده DMP توسط دستگاه HPLC در طول موج 254 نانومتر تعیین شد. تاثیر پارامترهای مستقل بر درصد حذف DMP با روشsimpelex Multi و سطح پاسخ (روش باکس بانکن) مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 11pH=، غلظت پرسولفات برابر 51/0 میلی مول بر لیتر، غلظت آهن 08/0 میلی مول بر لیتر و زمان 90 دقیقه، به عنوان شرایط بهینه به دست آمد. نتایج نشان داد که حذف DMP به وسیله فرآیند UV/Na2S2O8/Fe2+ از واکنش های درجه اول تبعیت می نماید.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد که فرآیند UV/Na2S2O8/Fe2+ برای حذف DMP از محیط های آبی، بازده بالایی (98 درصد حذف در شرایط بهینه) دارد. با توجه به نتایج مطالعه، فرآیند UV/Na2S2O8/Fe2+ را می توان به عنوان یک روش موثر در حذف DMP از صنایع شیمیایی عنوان کرد.
    کلیدواژگان: دی متیل فتالات، UV، رادیکال پرسولفات، آهن(II)
  • حاتم گودینی، فاطمه طاهری، بهرام کمره ئی، پروین مصطفایی، صدیقه سعیدی صفحات 319-331
    زمینه و هدف
    حضور پاراکلروفنل در محیط زیست به دلیل سمیت بالا، سرطان زایی و جهش زا بودن، ایجاد بوی قوی و پایداری در محیط زیست به عنوان آلاینده دارای تقدم می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی حذف پاراکلروفنل از محلول های آبی با استفاده از پوست بلوط اصلاح شده توسط اسیدسولفوریک می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه تجربی بوده و از پوست بلوط از جنس Quercus persica گونه ایرانی به عنوان جاذب استفاده شده است. اثر پارامترهای pH، زمان تماس، دوز جاذب و غلظت اولیه پاراکلروفنل بر روی جذب به صورت آزمایش های ناپیوسته مورد بررسی قرار گرفت. ویژگی های جاذب خام و اصلاح شده با اسید سولفوریک توسط اسپکتروسکوپیFTIR ، تصویر میکروسکوپ الکترونی رویشی(SEM) و پراش اشعه ایکس(XRD) بررسی گردید. مدل های ایزوترمی لانگمویر، فروندلیچ و سینتیک درجه اول و دوم کاذب برای بررسی تطابق داده های تجربی بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج آزمایش نشان داد که کارایی حذف پاراکلروفنل با افزایش زمان تماس و دوز جاذب ارتباط مستقیم و با افزایش pH و غلظت اولیه پاراکلروفنل رابطه معکوس دارد. حداکثر ظرفیت جذب پاراکلروفنل توسط جاذب اصلاح شده با اسیدسولفوریک mg/g 33/3 و حداکثر راندمان حذف پاراکلروفنل به میزان 87 درصد در pH برابر4 به دست آمد. جذب پاراکلروفنل با مدل ایزوترمی فروندلیچ (92/0< ) و سینتیک درجه دوم کاذب با (94/0< ) تطابق بیشتری داشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که پوست بلوط اصلاح شده با اسید سولفوریک کارایی نسبتا مناسبی در حذف پاراکلروفنل دارد. با توجه به این که پوست بلوط ماده ای زائد است، استفاده از این جاذب می تواند در حذف آلاینده پاراکلروفنل از فاضلاب مفید باشد.
    کلیدواژگان: پاراکلروفنل، پوست بلوط، اسیدسولفوریک، ایزوترم، سینتیک
  • مائده دهقانی تفتی، احسان پروانه اول، احسان اخوان قالی باف صفحات 332-348
    زمینه و هدف
    افزایش پسماندهای الکترونیکی صنایع از مهم ترین مسائل محیط زیست در دو دهه ی اخیر بوده است. توسعه ی کشورها، گسترش خدمات الکترونیکی و گسترش استفاده از لوازم الکتریکی موجب افزایش تولید آن ها گردیده است. پسماند های الکترونیکی با ترکیباتی مانند فلزات سنگین سمی (کادمیوم و سرب) و فلزاتی با ارزش و قابل بازیافت (طلا و مس) در اولویت مدیریتی قراردارند. هدف از این بررسی تعیین استراتژی های بهینه ی مدیریت پسماندهای الکترونیکی با استفاده از مدل SWOT بود.
    روش ها
    SWOT روشی موثر برای تعیین جهت گیری های انواع سیستم های مدیریت مانند سیستم مدیریت پسماند می باشد، که اساس آن تجزیه و تحلیل عوامل درونی و بیرونی موثر بر مدیریت در قالب نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدید ها می باشد. در این مطالعه شناسایی منطقه ی مورد نظر و کسب اطلاعات پایه از طریق مطالعات کتابخانه ای و مراجعات سازمانی بوده و جمع آوری داده ها از طریق مراجعه ی حضوری به کارشناسان و مشاهدات میدانی انجام گرفته است. تجزیه و تحلیل ماتریس عوامل داخلی و خارجی عناصر موثر در مدیریت پسماندهای الکترونیکی شهرستان یزد با استفاده از روش SWOT صورت پذیرفت.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر نشان داد که سیستم مدیریت پسماند شهرستان یزد در استفاده از نقاط قوت به منظور اجتناب از تهدیدها و برطرف نمودن ضعف ها و استفاده ی حداکثری از فرصت ها ضعیف عمل می نماید. وجود فلزات گرانبها می تواند به عنوان عامل مهم در استراتژی های مدیریت پسماند درنظر گرفته شود. نبود دانش از تولید و کیفیت پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی را می توان به عنوان عاملی تاثیرگذار در مدیریت پسماند و حفاظت از محیط زیست در شهرستان یزد در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: پسماند الکتریکی و الکترونیکی، SWOT، شهرستان یزد
|
  • Amir Hossein Mahvi, Mahbobeh Moradi, Bigard Moradi, Yadolah Fakhri Pages 249-258
    Background
    Radon is a colorless, odorless, and radioactive gas that can be emitted from decorative stones such as granite, marble, etc. Inhaling radon gas in a long period may cause for incidence of lung cancer among peoples.
    Material and
    Methods
    In this cross-sectional descriptive study, Radon 222 and Thoron concentrations in background and indoor air were measured in four decorative stones warehouse using portable radon meter(RTM1688-2 model). Totally, 24 samples of 24- hours concentrations in indoor air and 24 samples of 4-hours concentrations of Radon 222 and thoron in the background air at three stages were measured. Then, received effective dose of Radon 222 and Thoron was calculated by UNSCEAR equations.
    Results
    The mean radon concentrations for indoor and background air were 74±37 and 34±16 Bq/m3, respectively. The mean radon concentrations for indoor air in decorative stones warehouses for DSW1, DSW2, DSW3 and DSW4 were 72.50±34, 98.25±43, 34.42±18 and 88.92±51 Bq/m3, respectively. The received effective dose mean of Radon 222 and Thoron by the staff at 8 working hours was 0.53±0.18 and 0.05±0.03 mSv/y and in 16 working hours was 1.05±0.36 and 0.11±0.07 mSv/y, respectively. Generally, the mean received effective dose by staff from Radon at 8 and 16 working hours was 0.58±0.2 and 1.16±0.41 mSv/y, respectively.
    Conclusions
    Radon concentration mean in indoor air and the received effective dose mean by staff was lower than the standards level. Decorative stone warehouses were the resources for accumulation of Radon gas that can be reduced by corrective actions.
    Keywords: Decorative stone warehouses, Effective dose, Radon, 222, Thoron
  • Ali Reza Rahmani, Mohammad Taghi Samadi, Reza Shokoohi, Hassan Zolghadr Nasab Pages 259-269
    Background and
    Purpose
    Stability and sustainable [s1] of emerging synthetic compounds such as Dimethyl phthalate lead to increasing their concentrations in environment and food chain and health risks. Therefore, researchers are concern to achieve effective and efficient methods for removal these pollutions. This aim of this study was to evaluation of the efficiency of heterognous Fenton using Zero-valent iron nanoparticles in dimethylphthalate removal from aqueous solutions.
    Materials And Methods
    This experimental study was conducted in laboratory scale in batch reactor. The effects of operational parameters such as reaction time (15 to 120 min), pH (2 to10), H2O2 concentrations (0.01 to 1 mmol/L), nZVI dose (0.01 to 0.5 mg/L) and initial concentrations of Dimethyl phthalate (2 – 50 mg /L) determined by one at a time method. Then effect of each heterogeneous Fenton regent was determined in dimethyl phthalate removal.
    Results
    The results showed that maximum efficiency of heterognous Fenton process in dimethylphthalate removal occur at pH=4. Also at H2O2 concentration 0.1 mmol/L, nZVI dose 0.05 g/L, Dimethyl phthalate concentration 2 mg/L and reaction time 120 minute, amount of Dimethyl phthalate removal was 92.8%.
    Conclusion
    According to the results, nZVI- heterognous Fenton process has appropriate efficiency in Dimethyl phthalate removal from aquatic solutions and can be assumed as an effective and applied method for removal similar compounds from industrial wastewater.
    Keywords: Dimethyl phthalate, heterogeneous Fenton, zero, valent iron Nanoparticles, aqueous solutions
  • Mehri Hassanpour, Mostafa Khezri, Emad Dehghanifard Pages 270-282
    Background and Objective
    Nitrate is one of the hazardous contaminants in the aquatic environment that causes health problems. The nitrate concentrations higher than permitted potable water limit(10 mg/l) cause Methemoglobinema disease, Nitrosamine production, intestinal cancer, and etc. In the present study, removal of nitrate from aquatic solution using the nano-magnet chitosan was investigated.
    Materials And Methods
    Magnetic chitosan was prepared by co-precipitation method. Effects of parameters such as pH(4-8), initial concentrations of nitrate and contact time(0,5,10,15,10,30,45,60,90,120,min) on nitrate removal from aqueous solution was studied. For nitrate removal mechanism study, Langmuir and freundlich isotherms and first order and second order kinetics were used.
    Results
    The structure of the synthesis materials was characterized by SEM,XRD and FTIR. According to the SEM method, the nano-magnet chitosan was about 50-100nm. The FTIR analysis show that nano-magnet chitosan is able to absorb nitrate and according to the XRD, there is iron at absorbent compound. The optimum nitrate adsorption occurred at pH 7, 6 g/l of adsorbent and 100 mg/l of initial nitrate concentration that higher of adsorption capacity was also attained at contact time 60 min, it was found high adsorption capacity (141/92 mg/g) and removal percentage (85/16%) for removal of nitrate anion.
    Conclusion
    The results of the present study showed that nano-magnet chitosan adsorbent can be used as an suitable adsorbent for removing nitrate anions from aquatic environments.
    Keywords: Chitosan, Nano, magnet chitosan, Nitrate, Adsorption
  • Anoushiravan Mohseni, Bandpei, Masoud Fattahzadeh, Roshanak Rezaei Kalantary, Akbar Eslami Pages 283-293
    Background And Objective
    Insecticides are one of the most important pollutants in water. Diazinon is one of the phosphorus pesticides that can be found in aquatic ecosystems in Iran. The toxic effect of diazinon is inhibition of the enzyme acetyl cholinesterase (Ache). In this study, MWCNT/ Fe3O4 efficiency was investigated.
    Materials And Methods
    In this study, co-precipitation method was used for the Fe3O4 synthesis on multiwall carbon nanotube. The pH, contact time, adsorbent dose, pollutant concentrations and temperature parameters were investigated. Diazinon was measured by Gas chromatography method.
    Results
    The results showed that the optimum conditions for diazinon removal were pH 6, contact time of 15 minutes, and adsorption dose of 0.6 g/l. So, the absorption efficiency increases with increasing of temperature and decresing of pollutant concentration. The diazinon adsorption corresponded with Freundlich isotherm (R2> 0.99) more than Langmuir isotherm model (R2> 0.90).
    Conclusion
    The results show that the magnetic carbon nanotubes with Fe3O4 can be suitable adsorbent for diazinon removal from aquatic environment.
    Keywords: Diazinon, Carbon nanotube, Fe3O4, Adsorption
  • Kourosh Rahmani, Ayat Rahmani, Hasan Rahmani, Mohammad Reza Zare Pages 294-304
    Background and Objectives
    Nowadays, antibiotic residue presence in environment is a world concern, so there discharge control necessity is unavoidable. The objective of this research was the study of Tetracycline removal from aqueous solution by Nano Zero Valent Iron/UV/H2O2 process.
    Methods
    This research was a lab-scale experimental study that conducted in laboratory temperature. Synthetics wastewater with concentration of 15, 30, 45, and 60 mg/l prepared from stock solution (500 mg/l). The effect of operational parameters such as pH, nano zero valent iron concentration, Tetracycline antibiotic concentration , UV Radiation , H2O2 concentration and contact time determined by one at a time method. Tetracycline antibiotic concentrations determined by UV-HPLC equipment and COD variation analyzed during the study.
    Results
    The results showed that tetracycline antibiotics removal efficiency in optimum conditions and initial concentrations of 15, 30, 45, and 60 mg/l were 85, 94, 100, and 78 percent, respectively. So COD removals were 35.4, 55.58, 60.3, and 33.85.
    Conclusion
    Nano Zero Valent Iron/UV/H2O2 process is a efficient process to the removal of tetracycline antibiotic from the wastewater. So efficiency of this method can be evaluated in removal of other resistant antibiotics to biological treatment.
    Keywords: Fenton, like processes, UV Radiation, Nano Zero Valent Iron, Tetracycline Antibiotic
  • Mojtaba Yegane Badi, Ali Esrafili, Roshanak Rezaei Kalantary, Ali Azari, Ehsan Ahmadi, Ahmad Mokhtari, Mitra Gholami Pages 305-318
    Background And Objective
    The chemical industries develepment causes discharge of synthetic chemical compounds such as organic esters and plasticizers into the environment. Phthalic acid esters (PAEs) are refractory, hazardous, and emerging compounds that they produce dysfunction in hormones and endocrine, reproductive problems and cancer. Also this compounds enter into the environment through industrial effluent and causing environmental problems. The purpose of this study was evaluating the the application of UV/ Na2S2O8 / Fe2 for DMP removal from aqueous solution.
    Materials And Methods
    In the present study, effects of variables including, pH, persulfate concentration, Fe2 concentration and time were studied as laboratory scale in batch method. Residual concentrations of DMP were determined by HPLC at 254 nm. The impacts of in dependent parameters on DMP removal percent were evaluated with Multi simplex and the response level(box Behnken method).
    Results
    In this study, pH = 11, persulfate concentration of 0.51 Mmol/L, Fe2 concentration 0.08 Mmol/L for 90 minutes, as conditions were optimized. The results showed that the DMP removal by UV/ Na2S2O8 / Fe2 process follows first order reaction.
    Conclusion
    The obtained results showed that UV/ Na2S2O8 / Fe2 process for removing DMP from aquatic environments, has high efficiency (98% removal under optimal conditions). According to the results of study, the UV/ Na2S2O8 / Fe2 can be used as an effective method for removing DMP from the chemical industries.
    Keywords: Dimethyl phthalate, UV, Persulfate radical, Fe (II)
  • Hatam Godini, Fatemeh Taheri, Bahram Kamarehie, Parvin Mostafaei, Seddigheh Saeedi Pages 319-331
    Background
    Present of p-chloro phenol in the environment due to high toxicity, mutagenic and carcinogenic effects, powerful odor production and stability in the environment caused to be categorized as priority pollutants. The aim of this study was to investigate the removal of p-chloro phenol from aqueous solution using chestnut shell modified by sulfuric acid.
    Methods
    This study was an experimental study and chestnut shell (Quercus brantii Var. persica) was used as an adsorbent. The effects of pH, contact time, adsorbent dosage, and initial concentration on the adsorption process were evaluated, in a batch scale. The characterizations of the raw and modified adsorbent were investigated by Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy, scanning electron microscopy (SEM) and X-ray diffractometer (XRD). Langmuir and Fruindlich isotherm models and pseudo-first order kinetic, pseudo-second order kinetic were evaluated by experimental data.
    Results
    The results showed that the removal efficiency of p-chloro phenol increased with increasing of the contact time and adsorbent dosage, and had a reverse effect with increasing of pH and p-chloro phenol initial concentration. The maximum adsorption capacity of p-chloro phenol by modified chestnut shell adsorbent was achieved of 3.33 mg/g and the maximum removal efficiency of p-chloro phenol was 87 percent at pH=4. The experimental data were well descripted by Freundlich isotherm (R2>0.92) and pseudo-second order kinetic (R2>0.94).
    Conclusion
    This study showed that the chestnut shell could be effectively used at removal of p-chloro phenol from aqueous solutions. As the chestnut shell is a waste, so it can be applied as an adsorbent for removal of pollutants such as p-chloro phenol.
    Keywords: Chestnut shell, Isotherm, Kinetic, P, chloro phenol, Water solution
  • Maedeh Dehghani Tafti, Ehsan Parvane Aval, Ehsan Akhavan Pages 332-348
    Background And Objective
    The most important environment issues that have been raised about the increase of industry electronics waste in last two decade. Development of countries, electronic services and the use of electrical appliances in life are to increase production of electronic waste. Electronic waste with compounds such as toxic heavy metals (cadmium and lead) and precious and recyclable metals (gold and copper) are in priority management. The aim of this study was to determine optimal strategies for the management of electronic waste using the SWOT model.
    Methods
    SWOT is effective way to determine the direction and management of solid waste management system. This method based on the analysis of internal and external affecting management factors in terms of strengths, weaknesses, opportunities and threats. In this study, identification of the intended area and obtain basic information through a literature review and institutional visits and data collection was conducted through face to face with experts and field observations. In the form of a matrix analysis, internal and external factors that affecting on the condition of Yazd electrical and electronic waste management were analyzed by SWOT.
    Results and
    Conclusion
    The study showed that the Yazd waste management system in using strengths to avoid threats and overcoming weaknesses and maximum use of opportunities to act weak. The precious metals can be considered as an important factor in waste management strategies. Lack of electrical and electronic waste production and quality knowledge can be considered as effective factors in the management of these wastes in Yazd.
    Keywords: Eectrical, electronic waste, SWOT, City of Yazd