فهرست مطالب

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزانه فضلی، منوچهر کرمی، علیرضا اسفندیاری مقدم، سیدعلی اکبر فامیل روحانی * صفحات 1-2
  • حسین عباسی *، سید احمد احمدی، مریم فاتحی زاده، فاطمه بهرامی صفحات 3-10
    زمینه و هدف
    وفاداری به همسر و تعهد نسبت به ازدواج و خانواده، یکی از مهمترین فاکتورهای تضمین کننده ماندگاری ازدواج و سلامت نهاد خانواده است که در مطالعات نوین خانواده و ازدواج، مورد توجه جدی پژوهشگران قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر زوج درمانی مبتنی بر نظریه انتخاب بر تعهد اجتماعی زوجین بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، یک مطالعه شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل بود که در بین زوجین داوطلب مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی شهر اصفهان، اجرا گردید. نمونه آماری این پژوهش، 32 زوج ناسازگار بودند که به روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه های آزمون (16زوج) و کنترل (16زوج) قرار گرفتند. اعضای گروه مداخله در 9 جلسه زوج درمانی گروهی طی مدت زمان 3 ماه شرکت نمودند و مهارت های زندگی خانوادگی مربوط به نظریه انتخاب را فرا گرفتند. متغیر وابسته، تعهد اجتماعی همسران بود که توسط پرسشنامه ابعاد تعهد آدامز و جونز ارزیابی شد. داده ها پس از جمع آوری به وسیله تحلیل کواریانس چند متغیره با استفاده از نرم افزار آماریSPSS 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که زوج درمانی مبتنی بر نظریه انتخاب، تعهد اجتماعی زوجین گروه مداخله را در مقایسه با گروه گواه، به طور معناداری در مرحله پس آزمون، افزایش داده است(P<0.001).
    نتیجه گیری
    طبق یافته های این پژوهش، زوج درمانی گروهی مبتنی بر نظریه انتخاب، راهکار مناسبی برای توسعه و تحکیم سطح وفاداری زوجین نسبت به همسر، ازدواج و خانواده می باشد و می تواند در کاهش و پیشگیری از معضلات و آسیب های فراگیر حوزه خانواده و ازدواج از قبیل طلاق و عهد شکنی زناشویی، نقش موثری ایفا نماید.
    کلیدواژگان: زوج درمانی، نظریه انتخاب، تعهد اجتماعی، زوجین
  • سعیده محمدی فرح، محمدحسن ساعتی عصر، افسانه کاویانی منش، مجید براتی *، مریم افشاری، یونس محمدی صفحات 11-17
    سابقه و هدف
    سواد سلامت در افراد، تاثیر بالقوه ای در پیشبرد سلامتی و کیفیت زندگی آنان داشته و به همان نسبت موجب کاهش هزینه های مربوط به مراقبت های بهداشتی می شود. لذا با توجه به اهمیت سواد سلامت و نقش آن در سلامت افراد، مطالعه حاضر با هدف تعیین سطح سواد سلامت و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان اجراء گردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که بر روی 386 نفر از دانشجویان مشغول به تحصیل در رشته های مختلف دانشگاه علوم پزشکی همدان با روش نمونه گیری طبقه بندی چند مرحله ای انجام شد. داده ها به روش خود گزارش دهی و با استفاده از پرسشنامه سواد سلامت بزرگسالان ایرانی (HELIA) جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS21 و با بهره گیری از آمار توصیفی و همچنین آمار تحلیلی شامل آزمون کای اسکوئر، تی مستقل و ANOVA تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    50.5 درصد از دانشجویان سواد سلامت کافی داشتند و 3.9 درصد از دانشجویان سواد سلامت ناکافی داشتند. دانشجویان بیشترین اطلاعات مربوط به سواد سلامت خود را از طریق اینترنت کسب می کردند. همچنین بین متغیرهای سن، جنست، تاهل، دانشکده و کسب اطلاعات دانشجویان با ابعاد سواد سلامت ارتباط معناداری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به سطح سواد سلامت و متغیرهای دموگرافیک اثر گذار باید مداخلات موثر به منظور توانمندسازی دانشجویان در زمینه ارتقاء سواد سلامت طراحی و اجرا گردد. همچنین روش های جدیدتری مانند آموزش تحت وب به منظور کسب اطلاعات بهداشتی بیشتر در اختیار دانشجویان قرار داده شود.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، دانشجویان، HELIA
  • فریبا ابراهیم بابایی *، مجتبی حبیبی عسگرآباد، وحید نجاتی، سعید قدرتی، قاسم کشاورز گرامی صفحات 18-27
    سابقه و هدف
    رفتارهای پرخطر مسئله ای است که شیوع آن در جمعیت مبتلا به اچ آی وی بیشتر از جمعیت کلی است که متاثر از عوامل چندی ازجمله: عوامل زیستی، خانوادگی، اجتماعی، تاثیر گروه همسالان، رسانه و داشتن سبک زندگی است. یکی از پیش بین های مهم رفتارهای پرخطر در میان این جمعیت، عملکرد خانوادگی ضعیف افراد مبتلاست. هدف اصلی این پژوهش، بررسی نقش کارکرد خانوادگی در پیش بینی تصمیم گیری پرخطر در افراد مبتلا به اچ آی وی است که با در نظر گرفتن نقش میانجی متغیرهای سبک زندگی و تصمیم گیری پرخطر انجام پذیرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی و همبستگی بود که بر روی 147 فرد مبتلا به اچ آی وی صورت گرفت و از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. آزمودنی ها در این پژوهش به پرسش نامه سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت-2، مقیاس انسجام و انعطاف پذیری خانواده، ابزار سنجش رفتار پرخطر در موقعیت های اجتماعی و آزمون خطرپذیری بادکنکی پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل نسخه 8.8 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند بین کارکرد خانوادگی و رفتارهای پرخطر همبستگی منفی معنادار وجود دارد و کارکرد خانوادگی هم به طور مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم به واسطه ی دو متغیر میانجی سبک زندگی و تصمیم گیری پرخطر بر روی رفتارهای پرخطر تاثیر می گذارد.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد که عملکرد خانوادگی با رفتار پرخطر به صورت مستقیم و به صورت غیرمستقیم و از طریق نقش میانجی تصمیم گیری پرخطر و نیز سبک زندگی رابطه دارد. پژوهش های آینده باید نقش عوامل خانوادگی را در رفتار پرخطر افراد مبتلا به اچ آی وی بیش تر مدنظر قرار دهد.
    کلیدواژگان: اچ آی وی، کارکرد خانوادگی، سبک زندگی، تصمیم گیری پرخطر، رفتارهای پرخطر
  • لیلا قنبری افرا، آزیتا ظاهری * صفحات 28-34
    سابقه و هدف
    اضطراب، استرس و افسردگی از علل بروز درد قفسه سینه می باشند. از طرفی سلامت معنوی از عوامل اصلی سازگاری با بیماری به شمار می رود. لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط اضطراب، استرس و افسردگی با سلامت معنوی در مبتلایان به سندرم حاد کرونری انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه مقطعی در 300 بیمار مبتلا به سندرم حاد کرونری، طی 10 ماه در بیمارستان های آموزشی قم انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های، اطلاعات زمینه ای و بالینی، افسردگی، اضطراب، استرس و سلامت معنوی جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS13 و آزمون های آماری مناسب تجزیه تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره اضطراب، استرس و افسردگی به ترتیب 7/2±8/7، 9/4±14/9 و4/4±4/7 و سلامت وجودی و مذهبی به ترتیب 5±75/46و 2/5±78/45 بود. میانگین نمرات اضطراب و استرس با بعد سلامت وجودی (196/0-r= و171/0r=) و افسردگی با هر دو بعد سلامت وجودی و مذهبی (244/0-r= و294/0-r=)، همبستگی معناداری نشان داد. داده ها نشان می دهند با افزایش سن، افسردگی و استرس افزایش و سلامت وجودی کاهش می یابد. در افراد با سابقه بیماری مزمن، استرس، افسردگی، سلامت وجودی و مذهبی بیشتر است. در افراد با سابقه مصرف دارو قلبی افسردگی کمتر، استرس، اضطراب، سلامت وجودی و مذهبی بیشتر است.
    نتیجه گیری
    استرس و افسردگی بیماران مطالعه عادی و سلامت مذهبی و وجودی در حد متوسط بود. با تقلیل افسردگی، سلامت وجودی و مذهبی ارتقا یافته، با کاهش اضطراب سلامت وجودی بهبود می یابد. افراد بالاتر از 60 سال، با سابقه بیماری مزمن و مصرف دارو قلبی باید مورد توجه قرار گیرند
    کلیدواژگان: بیماری ایسکمی قلبی، سلامت معنوی، اضطراب، افسردگی، استرس
  • آناهیتا خدابخشی کولایی، شهرزاد برقی خامنه، مرجان مجرب، مهناز خطیبان * صفحات 35-43
    سابقه و هدف
    نوجوانی و بلوغ مرحله مهمی از رشد انسان است. بلوغ باعث تغییرات فیزیولوژیکی، اجتماعی و روانشناختی در نوجوانان می شودو این تغییرات بر ابعاد مختلف زندگی فرد از جمله روابط والد-فرزندی و کنترل عواطف نوجوانان تاثیر می گذارد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش گروهی بهداشت بلوغ به مادران بر تعارضات والد-فرزندی و کنترل هیجانات نوجوانان دختر انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران دانش آموزان دختر پایه هفتم منطقه 14 شهر تهران بود. 30 مادر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایبرحسب مناطق 20 گانه انتخاب و سپس به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تخصیص یافتند. آموزش گروهی بهداشت بلوغ در 12 جلسه هفتگی و در مدت یک ساعت و نیم انجام شد. سه ابزار پژوهش، 1. پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی 2. پرسشنامه تعارض با والدین(تکمیل شده توسط مادران) 3. مقیاس کنترل عواطف(تکمیل شده توسط دختران) قبل و بعد از مداخله انجام شد. داده ها، توسط آمار استنباطی و روش تحلیل کواریانس تک متغیره تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتیجه پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری را در میانگین نمرات تعارض والد- فرزندی و تمامی خرده مقیاسهای آن در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل وجود داشت(05/0>p). همچنین، نمرات میانگین کنترل عواطف و کل خرده مقیاسهای آن در دختران آنها، گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل نشان داد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    داشتن دانش و آگاهی های لازم در مورد بلوغ برای مادران و دختران نوجوان آنها مفید بوده و مانع از بروز تعارض بین والدین با فرزندان و همچنین باعث کنترل عواطف در نوجوانان دختر می شود.
    کلیدواژگان: بلوغ، روابط والد-فرزندی، هیجان
  • مانیا خلیلی پور دارستانی، رحمن پناهی * صفحات 44-54
    سابقه و هدف
    سندرم پیش از قاعدگی بر کاهش کیفیت زندگی، عملکرد اجتماعی و تحصیلی نوجوانان و زنان جوان موثر است. نظر به اهمیت حفظ سلامتی دختران نوجوان، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از سندرم پیش از قاعدگی در نوجوانان دختر اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی در میان 120 نفر در دو گروه 60 نفره آزمون و کنترل انجام شد و آزمودنی ها به شیوه نمونه گیری چندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر آگاهی، رفتار و تمامی سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی بود. مداخله آموزشی شامل 4 جلسه سخنرانی60-45 دقیقه ای بود. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار spss نسخه 16 و آزمون های متناسب مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    قبل از مداخله، بین دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیکی و زمینه ای، آگاهی، رفتارهای پیشگیری کننده و تمامی اجزای الگو، تفاوت معناداری وجود نداشت (0.05P).
    نتیجه گیری
    آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی در اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه از PMS موثر بود. با توجه به اهمیت سلامتی دختران به عنوان مادران آینده و کم هزینه بودن فعالیت های آموزش بهداشت نسبت به سایر فعالیت ها در این زمینه، لزوم بسط و تعمیم این گونه برنامه ها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آموزش، الگوی اعتقاد بهداشتی، نوجوانان دختر، سندرم پیش از قاعدگی
  • سیده مرجان ارشد، علی خانی جیحونی *، زهرا مرادی، سیدامین کوهپایه، سیدمنصور کشفی، عزیزالله دهقان صفحات 55-63
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت تغذیه با شیر مادر و نقش عواملی چون نگرش نسبت به رفتار، هنجارهای انتزاعی بر رفتار مادران و آمار پایین تغذیه انحصاری با شیرمادر، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزشی بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر رفتار شیردهی در زنان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی که در سال 1396 انجام شد، 50 نفر در هر گروه بودند که به شکل تصادفی از مراجعین مراکز بهداشتی درمانی فسا در سن بارداری 30 تا 34 هفته انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه دموگرافیک، نظریه رفتار برنامه ریزی شده و چک لیست بررسی تغذیه با شیر مادر، بود. مداخله آموزشی به صورت 3 جلسه آموزشی 55 تا 60 دقیقه ای انجام شد. گروه کنترل آموزش های روتین داشتند. رفتار شیردهی در قبل از آموزش و 40روز پس از زایمان در هر دو گروه ارزیابی گردید. اطلاعات با نرم افزار Spss22 و آزمون های آمار توصیفی، مجذور کای، T مستقل و T زوجی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که قبل از مداخله آموزشی،اختلاف معنی داری بین دو گروه از نظر سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده وجود ندارد(0.0208 (P=اما پس از مداخله، درگروه آزمون تمام سازه ها از جمله قصد و رفتار شیردهی بهبود یافته بود (P=0.001).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه، تغییر نگرش مادر نسبت به شیردهی با برنامه های آموزشی مناسب، حمایت شبکه های اجتماعی و وجود شرایط مناسب برای تغذیه با شیر مادر در جامعه از عوامل موثر در شیردهی موفق در سه ماه اول پس از زایمان به حساب می آیند.
    کلیدواژگان: رفتار شیردهی، تغذیه انحصاری با شیر مادر، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
|
  • Farzaneh Fazli, Manoochehr Karami, Alireza Isfandyari-Mogaddam, Seyyed Aliakbar Famil-Rohani * Pages 1-2
  • Hossein Abbasi *, Seyed Ahmad Ahmadi, Maryam Fatehizadeh, Fatemeh Bahrami Pages 3-10
    Background And Objective
    Commitment to spouse, marriage, and family is one of the most important factors ensuring the continuity of marriage and strength of family bonds that has attracted considerable attention in the contemporary family and marriage studies. In this study, we sought to determine the effect of couple therapy based on the choice theory on the social commitment of couples.
    Materials And Methods
    This was a quasi-experimental study with pretest-posttest design and a control group that was performed among volunteer couples visiting Isfahan Counseling and Psychology Centers in Isfahan, Iran, during 2015. The subjects consisted of 32 incompatible couples who were selected through convenience sampling and were randomly assigned into experimental (16 couples) and control (16 couples) groups. Then, the experimental group received nine sessions of group couple therapy during three months on family life skills based on choice theory. It is worth mentioning that the dependent variable was the social commitment of couples evaluated by the dimensions of commitment inventory of Adams and Jones (1997). The collected data were analyzed by multivariate analysis of covariance in SPSS, version 20.
    Results
    At the post-test stage, couple therapy based on choice theory significantly enhanced social commitment in the experimental group compared to the control group (P
    Conclusion
    According to the findings of this study, couple therapy based on the choice theory is an effective strategy in promoting commitment and loyalty to spouse, marriage, and family and can decrease and prevent family-related problems and threats such as divorce and marital infidelity.
    Keywords: Choice Theory, Couples, Couple Therapy, Social Commitment
  • Saideh Mohammadi Farah, Mohammad Hasan Saati Asr, Afsaneh Kavivani Manesh, Majid Barati *, Maryam Afshari, Yones Mohammadi Pages 11-17
    Background And Objective
    Health literacy has a potential impact on people’s health and quality of life and reduces the cost of health care. Therefore, considering the importance of health literacy and its role in individuals’ health, the present study aimed to determine the level of health literacy and its related factors among the students of Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 386 students studying at Hamadan University of Medical Sciences in 2016. The study population was selected through multistage sampling method. The data were collected using the questionnaire of Health Literacy for Iranian Adults (HELIA) through self-report design. Data analysis was performed in SPSS software, version 21, using descriptive statistics, t-test, ANOVA, and Chi-square test.
    Results
    According to the results, 50.5% and 3.9% of the subjects had adequate and inadequate health literacy, respectively. Internet was found to be the main modality through which the students obtained most of their information about health. In addition, health literacy was significantly associated with age, gender, marital status, faculty, and source of information (P
    Conclusion
    Regarding the level of health literacy in the students and the effective demographic variables, it is necessary to design and implement some interventions targeted toward the empowerment of students in the field of health literacy. Furthermore, it seems essential to provide the students with newer ways, such as web-based education, to improve their health information.
    Keywords: Health Literacy, HELIA, Student
  • Fariba Ebrahim Babaei *, Mojtaba Habibi Asgarabad, Vahid Nejati, Saeed Ghodrati, Ghasem Keshavarz Gerami Pages 18-27
    Background And Objectives
    Risk behaviors are more common in HIV-positive population than general population and are affected by various factors such as biological factors, familial factors, peer group, media and lifestyle. Low family functioning is one important factor to predict risk behaviors. The aim of this research was to investigate the role of family functioning in predicting risk behaviors based on risky decision making and health promoting lifestyle in people living with HIV.
    Materials And Methods
    The present study was a descriptive and correlational study and was conducted on 147 HIV-positive individuals and we used convenience sampling for data gathering. The participants responded to the health promoting lifestyle profile-2 (HPLP-2), family adaptability and cohesion scale IV (FACES-IV), balloon analogue risk task (BART), and risk behavior assessment in social situation. The data were analyzed using Lisrel 8.8 software and structural equation modeling method.
    Results
    Findings suggests that there is a negative and meaningful relationship between family functioning. Family functioning have direct effects and also undirect effects on risk behaviors with two mediator factors of lifestyle and risky decision making.
    Conclusion
    this research showed that family functioning directly contributes to risk behaviors and also indirectly contributes to risk behaviors with the mediator role of risky decision making and lifestyle. The future researches should focus more deeply on family function role in risk behaviors of people living with HIV.
    Keywords: HIV, Family functioning, Life style, Risky decision making, Risk behaviors
  • Leila Ghanbari Afra, Azita Zaheri * Pages 28-34
    Backgrounds and
    Objectives
    anxiety,stress and depression can cause chest pain. On the other hand the spiritual health is the main factors of the compatibility with the disease. Aim of This study was to investigate the relationship between stress, anxiety and depression with spiritual health in patients with acute coronary syndrome.
    Materials And Methods
    This Cross-sectional study was performed on 300 patients with acute coronary syndrome for 10 mountsl in Qom University of Medical Sciences in. The study through Convenience sampling. Data collection was done through using the demographic and clinical data questionnaire, Depression, anxiety, stress scale and spiritual health questionnaire. Data were analyzed using SPSS13 and Appropriate statistical tests.
    Results
    The mean score of anxiety, stress and depression, was 7/8±2/7, 9/14±4/9 and 7/4±4/4, respectively and Existential and religious health was 46/75± 5 and 45/78 ± 5/2 respectively. The mean scores of anxiety and stress with Existential health )r=0.171 and r=0.196 ( and depression with both component of Existential and religious health (r=0.294 and r=0.244), revealed a significant correlation .Independent T test showed that increasing age is increased of depression and stress and is reduced of health.Depression, stress, Existential and religious health were higher, in patients with chronic diseases. In drug user, stress, anxiety, existential and religious health were higher.
    Conclusions
    In this study, anxiety, stress and depression were normal and existential and religious healthy were moderate. The reduction of depression improved Existential and religious health.Patients older than 60 years, history of chronic disease and the drug user should be considered
    Keywords: Acute Coronary Syndrome, anxiety, Spiritual health)mental health(, depression, stress
  • Anahita Khodabakhshi-Koolaee, Shahrzad Barghei Khameneh, Marjan Mojarab, Mahnaz Khatiban* Pages 35-43
    Background And Objectives
    Maturity and adolescence is an important phase of human growth. Maturity leads to physiological, social and psychological changes in adolescents. These changes effect on different dimensions of person’s life, including child-parental relations and the control of adolescents’ emotions. The aim of this research was to determine the impact of awareness group training of maturity health to mothers on child-parental conflicts and control of adolescents’ emotions in the first high school course female students.
    Materials And Methods
    The present study was a quasi-experimental with a pre-test post-test and control group design. Thirty mothers with child-parental conflict selected by clustered sampling and then randomly assigned to the control or experiment group. The group training of maturity health was done during 12 90-minute sessions. The research tools as, 1- demographic questionnaire, 2-conflict to parents’ questionnaire (CT), 3- affective control scale were completed by mothers and daughters before and after the intervention. Data were analyzed by ANCOVA by the SPSS version 16.
    Results
    The results of ANCOVA showed a significant difference between two groups in child-parent conflict questionnaire and this sub-scales (P
    Conclusion
    The findings of research revealed that having useful knowledge and awareness about maturity can be helpful for mothers and prevent from child-parental conflict and leads to control adolescent's affective.
    Keywords: Maturity, Parent Child Relations, Affective
  • Mania Khalilipour, Rahman Panahi * Pages 44-54
    Background And Objectives
    Premenstrual syndrome to reduced quality of life, social and academic performance in teenagers and young women effective. In view of the importance of maintaining the health of female teenagers, this study aimed to determine the effect of education based on Health Belief Model on promoting preventive behaviors of premenstrual syndrome in female teenagers was conducted.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was conducted among 120 girl students (n=60 in each of two experimental and control groups). Subjects were selected by multistage sampling method. Data collection included demographic characteristics questionnaire and a Self-made questionnaire including knowledge, behavior and the health belief model structures about PMS. The educational intervention consisted of 4 Lecture sessions of 45-60 minutes. The data analyzed using SPSS software version 16 and appropriate tests.
    Results
    Before the intervention, there was no significant difference the two groups in characteristics of demographic and contextual, as well as in characteristics of knowledge, preventive behaviors and all Structures of the health belief model (p>0.05). But after the intervention, the mean score of knowledge, all the structures of health belief model and preventive behaviors, in both experimental and control groups were statistically significant differences (p
    Conclusions
    Education based on health belief model was effective in adopting preventive behaviors of PMS. Given the importance of the health of girls as future mothers and low cost compared to other activities in the field of health education, the need to develop and extend these programs seem necessary.
    Keywords: Education, health belief model, premenstrual syndrome, girls, teenagers
  • Seyedeh Marjan Arshad, Ali Khani-Jeihooni *, Zahra Moradi, Seyed Amin Kouhpayeh, Seyed Mansour Kashfi, Azizollah Dehghan Pages 55-63
    Background And Objectives
    : The value of breastfeeding and its role in the health of infants and mothers is not overlooked. Given the importance of breastfeeding And the role of factors such as attitude toward behavior Subjective Norms on changing the behavior of mothers And hit the bottom of exclusive breast feeding in the country and the city of Fasa, The researcher focused on the impact of the curriculum on the theory of planned behavior On the breastfeeding behavior in pregnant women referring to Fasa city health centers.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was performed on 50 case and 50 control women who referred to fasa urban health centers during the period from 30 to 34 gestational age in 2017. With a two-part questionnaire (demographic and planned behavior theory) and the checklist for Breastfeeding was Information was collected. Educational intervention as 3 training sessions each for 55 to 60 minutes And training to husbands was done indirectly by pregnant women themselves The control group received only regular training Breast-feeding behavior before training And 40 days postpartum were evaluated in both groups. Data was analyzed using Spss22 software and descriptive statistics, Chi-square, independent T and paired t-test.
    Result
    The results showed that there was no significant difference between the two groups in terms of knowledge, attitude, perceived behavioral control, Subjective norms, intent and lactation behavior before the educational intervention. However, after the intervention, the test group showed a significant increase compared to the control group for any of the above mentioned cases.
    Conclusion
    Mother’s attitude towards lactation, social networking support and proper breastfeeding in the community are among the factors influencing successful lactation in the first three months after childbirth.
    Keywords: Breastfeeding Behavior, exclusive breastfeeding, Theory of Planned Behavior