فهرست مطالب

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رحمن پناهی، غلامرضا ابراهیمی، سیده سمیه کاظمی، محمود طاووسی* صفحات 1-3
  • رضا جوروند، محمود طاووسی، فضل الله غفرانی پور* صفحات 4-12
    سابقه و هدف
    کم تحرکی یکی از ده علت عمده مرگ ومیر در جهان است که خطر ابتلا به بیماری های قلبی را دوبرابر می کند. الگوی اعتقاد بهداشتی از الگوهای موثر در پیش بینی رفتار فعالیت بدنی منظم است. هدف این مطالعه شناسایی عوامل تعیین کننده فعالیت بدنی منظم برای پیشگیری از بیماری های قلب و عروق با استفاده از الگوی اعتقاد بهداشتی بود.
    ابزار و
    روش ها
    این مطالعه مقطعی (توصیفی- تحلیلی) در سال 1396 در بین کارکنان شاغل در یک شبکه بهداشت و درمان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایلام اجرا شد. 163 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد HBM-ISCS و پرسش نامه محقق ساخته بود که پس از بررسی و تایید روایی و پایایی برای گردآوری اطلاعات به کار گرفته شد. نهایتا داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آزمون های آماری همبستگی پیرسون، آنالیز رگرسیون چندگانه و آزمون ETA تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    شدت درک شده و خودکارآمدی پیش بین های معنی دار برای انجام فعالیت بدنی منظم روزانه و هفتگی بودند. ضمن این که آنالیز رگرسیون چندگانه توانست 23.3% رفتار را پیش بینی کند. همچنین جنسیت، قوی ترین پیوند را با سازه موانع فعالیت بدنی و وضعیت تاهل و رسته شغلی قوی ترین پیوند را با سازه خودکارآمدی داشتند. تحصیلات هیچ ارتباطی آماری معنی داری با سازه های الگو نداشت و سن صرفا با سازه های شدت درک شده و منافع فعالیت بدنی ارتباط آماری معنی دار داشت.
    نتیجه گیری
    شدت درک شده و خودکارآمدی قوی ترین پیش بین ها برای انجام فعالیت بدنی منظم روزانه و هفتگی براساس الگوی اعتقاد بهداشتی هستند.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی منظم، بیماری های قلب و عروق، کارکنان نظام سلامت، علوم بیورفتاری
  • منیر سادات اخلاقی* ، محمد جواد زاهدی، شیرین احمدنیا صفحات 13-19
    سابقه و هدف
    اطلاع رسانی در حوزه سلامت یکی از مهم ترین دغدغه های دست اندرکاران نظام سلامت است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر پخش پیام های سلامت بر میزان آگاهی، رضایتمندی و اضطراب مراجعه کنندگان در سالن انتظار بیمارستان مرکز قلب تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی در سال 1396، تعداد 196 نفر از همراهان بیماران مراجعه کننده به بیمارستان مرکز قلب تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. مداخله، پخش فیلم پیام های سلامت 17دقیقه ای در رابطه با بیماری های قلبی- عروقی بود که در مقطع زمانی خاص در سالن انتظار بیمارستان نمایش داده شد. داده ها با پرسش نامه اضطراب موقعیتی اشپیل برگر قبل و بعد از مداخله و پرسش نامه محقق ساخته سنجش رضایتمندی و آگاهی بعد از پخش پیام سلامت جمع آوری شد. داده ها در نرم افزار SPSS 22 و با استفاده از آزمون‏های آماری T زوجی و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین آگاهی (0.480=r) و رضایتمندی (0.375=r) افراد از پیام های سلامت با کیفیت محتوای پیام های سلامت همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت (0.001=p). بین میانگین نمرات اضطراب شرکت کنندگان در قبل و بعد از مداخله اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد که حاکی از تاثیر مداخله در کاهش سطح اضطراب آنها بود (0.001>P).
    نتیجه گیری
    استفاده از استراتژی آموزشی همراهان بیمار در سالن انتظار با استفاده از فیلم/تلویزیون مداربسته در مراکز درمانی در ارایه دانش سلامت موثر است و سبب جلب توجه و رضایتمندی و کاهش اضطراب آنها می شود و می تواند برای حمایت و مشارکت دادن آنها در درمان و مراقبت بیماران و حتی به موضوع پیشگیری کمک شایان توجهی کند.
    کلیدواژگان: پیام سلامت، همراهان بیمار، آگاهی، رضایتمندی، اضطراب
  • محمد جوادی پور، حسین زارعیان، علی پارساجو* صفحات 20-30
    سابقه و هدف
    در دهه های اخیر مشارکت اجتماعی در چارچوب نهادمندسازی فعالیت های افراد به صورت یکی از شاخص های توسعه ای مد نظر قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی زمینه های مشارکت اجتماعی در ورزش همگانی ایران بود.
    مشارکت کنندگان و
    روش ها
    با عنایت به ماهیت اکتشافی موضوع، از روش پژوهش کیفی و استراتژی نظریه پردازی برخاسته از داده ها به منظور تعیین زمینه های مشارکت اجتماعی در ورزش همگانی ایران استفاده شد. نخست از طریق مطالعات اولیه، فهرست مقدماتی نشان های موثر شناسایی شد. نمونه گیری به روش مبتنی بر هدف بود و پس از انجام 27 مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با صاحب نظران آگاه به موضوع پژوهش، اشباع نظری حاصل شده و مقوله های اصلی پس از تکمیل فرآیند کدگذاری استخراج شدند.
    یافته ها
    نتایج کدگذاری باز حاکی از آن بود که 98 نشان اولیه و 32 نشان نهایی می توانند زمینه های مشارکت اجتماعی در ورزش همگانی ایران را تعیین کنند. سپس در کدگذاری محوری، نشان های نهایی در 11 مفهوم و 5 مقوله طبقه بندی شدند. در نهایت مقوله های شناسایی شده حاصل از کدگذاری انتخابی شامل عوامل انسانی، عوامل ساختاری، عوامل مدیریتی، پیچیدگی محیطی و عوامل اقتصادی تعیین شدند.
    نتیجه گیری
    زمینه های مشارکت اجتماعی در ورزش همگانی ایران به ترتیب اولویت شامل پنج مقوله اصلی عوامل انسانی، عوامل ساختاری، عوامل مدیریتی، پیچیدگی محیطی و عوامل اقتصادی است.
    کلیدواژگان: ورزش، مشارکت اجتماعی، نظریه داده بنیاد
  • آناهیتا خدابخشی کولایی، محمدرضا فلسفی نژاد، زهرا مایلی خضرلو، فریما محمدی* صفحات 31-37
    سابقه و هدف
    سواد سلامت به دلیل نقشی که در پیشبرد تصمیم گیری های مناسب در زمینه سلامت جسمی افراد دارد می تواند کیفیت زندگی آنها متاثر از خود سازد . از این رو، مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین سواد سلامت و کیفیت زندگی در زنان معلول ورزشکار شهر تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر تحلیلی و از نوع مقطعی بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه زنان معلول ورزشکار ثبت نام شده در فدراسیون ورزشی جانبازان و معلولین شهر تهران بودند که از میان آنها 169 نفر در سال 1396 انتخاب شدند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بود. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های SF-36 و سواد سلامت منتظری و همکاران(1393) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که مقدار ضریب همبستگی پیرسون بین کیفیت زندگی و سواد سلامت در زنان معلول ورزشکار برابر با 529/0 بوده و در سطح 01/0P< رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. یعنی اینکه هرچقدر افراد از سواد بالاتری برخوردار باشند به همان نسبت از کیفیت زندگی بالاتری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعه، داشتن سطح مناسبی از سواد سلامت می تواند به زنان ورزشکار معلول کمک کند تا علاوه بر ارتقای سطح کیفیت زندگی شان، به سطح بالای مشارکت ورزشی نیز دست بیابند. از این رو، متخصصان و برنامه ریزان سلامت می توانند با رشد و توسعه آگاهی افزایی و تاکید بر نقش سواد سلامت بر اطلاع رسانی و تصمیم گیری های صحیح سلامت ورزشکاران معلول یاری برسانند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سواد سلامت، زنان، معلول، ورزشکار
  • فرزانه افشارنیا* ، منصور بیرامی صفحات 38-47
    سابقه و هدف
    کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی یکی از مسائلی است که می تواند در ابتلاء به بیماری ها و درمان آن ها نقش مهمی داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی در بیماران قلبی- عروقی، سرطانی و همتایان سالم انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه افراد مبتلا به بیماری های قلبی- عروقی و سرطانی کلینیک تخصصی شیخ الرئیس شهر تبریز در سال 1395 بودند و نمونه مورد نظر به شیوه هدفمند انتخاب شدند. کل نمونه دربرگیرنده 150 شرکت کننده بود که 100 نفر آنها از میان بیماران و 50 نفر از میان افراد همتای سالم انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی استفاده شد. اطلاعات جمع آوری شده به کمک روش های آماری توصیفی میانگین و انحراف معیار و روش های آماری استنباطی تحلیل واریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در ابعاد کیفیت زندگی افراد عادی در سطح بالاتری قرار داشتند و بین بیماران قلبی- عروقی و سرطانی تفاوتی وجود نداشت. ابعاد بهزیستی روانشناختی نیز در افراد عادی بالاتر از بیماران قلبی- عروقی و سرطانی بود، همچنین، این ابعاد در بیماران قلبی- عروقی بالاتر از بیماران سرطانی بود.
    نتیجه گیری
    توجه به کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی بیماران قلبی- عروقی و سرطانی از اهمیت بسزایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بهزیستی روانشناختی، بیماران قلبی- عروقی، سرطان
  • سجاد اتحادنژاد، زهرا مرادی، سید منصور کشفی، علی خانی جیحونی* ، زهرا خیالی صفحات 48-56
    سابقه و هدف
    تغییر رفتار یکی از مهمترین استراتژی های قدرتمند برای پیشگیری از پوکی استخوان است . مطالعه حاضر با هدف بررسی رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان در زنان مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهر فسا بر اساس الگوی فرانظری در شهر فسا انجام گرفت.
    مواد وروش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی به صورت تصادفی بر روی 400 زن بالای 30 سال از مراکز بهداشتی شهر فسا انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای شامل اطلاعات فردی ، آگاهی، مراحل تغییر، تعادل تصمصم گیری (موانع و منافع)، خودکارآمدی در دو قسمت فعالیت فیزیکی و دریافت غذایی کلسیم و چک لیست عملکرد فعالیت فیزیکی و عملکرد دریافت کلسیم بود. داده ها توسط نرم افزار آماری spss نسخه22 و با استفاده از شاخص های توصیفی ( میانگین، انحراف معیار و ضریب همبستگی پیرسون) و آزمون های تحلیلی شامل تحلیل همبستگی پیرسون، آزمون کای دو، تی مستقل و تحلیل رگرسیون چندگانه خطی تجزیه و تحلیل شد و 05/ p< بعنوان سطح معنادار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه اکثریت شرکت کنندگان در ارتباط با عملکرد دریافت کلسیم (25/41%) و پیاده روی (25/46%) در مرحله پیش تفکر بودند. بین عملکرد پیاده روی و منافع ورزش (020,r=0/128 /0P=) و خودکارآمدی ورزش (032,r=0/184 /0P=) ارتباط معنی دار و با موانع درک شده (040,r=0/102 /0P=) و ورزش ارتباط معکوس وجود دارد. بین عملکرد دریافت کلسیم و آگاهی (001,r=0/194 /0P=) و خودکارآمدی دریافت کلسیم (032,r=0/125 /0P=) ارتباط مستقیم معنی داری وجود دارد. با موانع درک شده دریافت کلسیم (045,r=0/187 /0P=) ارتباط معکوس معنی داری وجود دارد. بطور کلی متغیرهای مورد بررسی 60/28 درصد از واریانس پیاده روی و 20/30 درصد از واریانس رفتار دریافت کلسیم جهت پیشگیری از پوکی استخوان را پیشگویی نمود.
    نتیجه گیری
    با توجه به قدرت پیشگویی الگوی فرانظری در رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان، توجه به سازه های این الگو درارتقاء رفتارهای تغذیه ای و فعالیت فیزیکی و ارائه آموزش های مربوط به آن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: رفتار پیشگیری کننده، پوکی استخوان، الگوی فرانظری، زنان
  • زهره کریمیان کاکلکی، احمدعلی اسلامی، سکینه گرایلو، فاطمه حیدری* ، صدیقه صفری حاجت آقایی، ساناز بهزادی گوغری صفحات 57-62
    سابقه و هدف
    پوکی استخوان شایع ترین بیماری متابولیک استخوان است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش از طریق شبکه مجازی تلگرام بر ارتقای خودکارآمدی زنان در پیشگیری از پوکی استخوان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل تصادفی شده است که در سال 1396 در بین 60 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی حاشیه شهر یزد انجام شد. این افراد به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شده و در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسش نامه دوقسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک و سئوالات مربوط به خودکارآمدی بود. بعد از تکمیل پرسش نامه ها، بسته پیام های آموزشی از طریق کانال تلگرام برای گروه مداخله ارسال شد، ولی گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. یک ماه بعد، پرسش نامه ها مجددا تکمیل و داده ها در نرم افزار SPSS 18 و با استفاده از آزمون های مجذور کای، T زوجی و T مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    بعد از مداخله آموزشی، میانگین نمره خودکارآمدی در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت (0.001>P). همچنین میانگین نمره خودکارآمدی بعد از آموزش در گروه مداخله افزایش و در گروه کنترل کاهش یافت (0.001>P). در گروه مداخله میانگین نمره سئوالات خودکارآمدی در خصوص توانایی مصرف مکمل کلسیم و ویتامین D، قرارگیری 15 دقیقه در معرض نور خورشید (0.005=p) و پرهیز از نوشابه گازدار (0.001=p) بعد از آموزش نسبت به قبل، افزایش معنی دار داشت.
    نتیجه گیری
    آموزش از طریق فضای مجازی تلگرام در خصوص پوکی استخوان می تواند در ارتقای خودکارآمدی زنان در پیشگیری از پوکی استخوان موثر باشد.
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، خودکارآمدی، آموزش
  • علیرضا میراحمدی زاده، حامد دلام* ، مژگان سیف، ریحانه بهرامی صفحات 63-72
    سابقه و هدف
    این مقاله با هدف شناخت صحیح نحوه ساخت و طراحی مقیاس لیکرت و همچنین تحلیل مسائل و چالش‏های موجود در نحوه تعیین پایایی و تجزیه و تحلیل داده ‏های مقیاس لیکرت طراحی شد.
    مواد و روش‏ ها: برای رسیدن به یک جمع بندی در زمینه طراحی و ساخت و همچنین تجزیه و تحلیل داده‏های مقیاس لیکرت، مقالات و مطالعات متعددی در این زمینه، بررسی و مورد تحلیل قرار گرفت. در مطالعه مروری حاضر، موتورهای جستجوی پاب مد، گوگل اسکولار و ساینس دایرکت مورد جستجو قرار گرفتند که از میان 60 مقاله جستجو شده، معتبرترین‏ ها را انتخاب شدند.
    یافته‏ ها: استفاده از مقیاس 5 گزینه‏ای نسبت به انواع چند گزینه ‏ای دیگر، رایج ‏تر است. در نظر گرفتن گزینه ‏ای حد فاصل، افراد را در پاسخ به سوالات، دلگرم می‏ کند. در استفاده از داده‏ های مقیاس لیکرت، همواره چالش ‏های تصمیم گیری وجود دارد، به ویژه زمانی‏ که بحث در مورد نوع آزمون مورد بررسی باشد، اینکه از آزمون‏ های پارامتریک و یا ناپارامتریک استفاده گردد. در صورت برقرار بودن فرض نرمالیتی داده ‏های فاصله‏ ای، جهت دو گروه مجزا، از آزمون t مستقل استفاده می‏گردد.
    نتیجه گیری
    امروزه داده ‏های مقیاس لیکرت، در مطالعات گسترده در زمینه‏ های پزشکی، آموزشی و روانسنجی، جهت پی بردن به نگرش افراد مورد استفاده قرار می‏ گیرد. با این وجود، در اکثر این مقالات، نوعی سردرگمی و یا عدم توافق در نحوه‏ طراحی، ساخت و تجزیه و تحلیل داده‏ های مقیاس لیکرت وجود دارد. در نهایت با وجود آنکه تاکنون پیمان نامه دقیق و جامعی در مورد طراحی و تجزیه و تحلیل داده‏ های لیکرت وجود ندارد، این مطالعه با ارائه‏ جمع بندی کلی در این زمینه، تا حدود زیادی از سردرگمی ها کاست.
    کلیدواژگان: نگرش، مقیاس لیکرت، آلفای کرونباخ، اندازه گیری
|
  • Rahman Panahi , Gholamreza Ebrahimi , Seyede Somayeh Kazemi , Mahmoud Tavousi* Pages 1-3
  • Reza Jorvand , Mahmoud Tavousi , Fazlollah Ghofranipour* Pages 4-12
    Background & Objective
    Inactivity is one of the 10 leading causes of death in the world, doubling the risk of cardiovascular disease. Health belief model (HBM) is an effective model in predict the regular physical activity behavior. This study aimed at identifying determinants of the regular physical activity in order to prevent cardiovascular diseases, using HBM.
    Instruments &
    Methods
    This descriptive-analytical cross sectional study was conducted on employees working in a healthcare network affiliated to Ilam University of Medical Sciences in 2017. 163 subjects were selected by simple random sampling method. The instruments to collect the data were standard inventory of HBM-ISCS and self-made questionnaire that were applied after reviewing and approving their validity and reliability. Eventually, the data were analyzed, by SPSS 16, using Pearson correlation coefficient, multiple regression analysis, and ETA test.
    Results
    The perceived severity and self-efficacy were significant predictors of daily and weekly regular physical activity. Meanwhile, multiple regression analysis predicted 23.3% of the behavior. Also, gender had the strongest relationship with the barriers of physical activity and marital status and occupation had the strongest relationship with self-efficacy. Education had no significant statistical relationship with model constructs and age had a significant statistical relationship with perceived severity and the benefits of physical activity.
    Conclusion
    The perceived severity and self-efficacy from health belief model are the strongest determinants for daily and weekly physical activity.
    Keywords: Regular Physical Activity, Cardiovascular Diseases, Occupational Health Services, Biobehavioral Sciences
  • Monir Sadat Akhlaghi*, Mohammad Javad Zahedi , Shirin Ahmadnia Pages 13-19
    Background and Objectives
    One of the most important concerns of health care professionals is information. This study was conducted with the aim of investigating the effects of health-message broadcast via the closed-circuit television (CCTV) system of the waiting lounge of Tehran Heart Center (THC) on knowledge, satisfaction, and anxiety of patients.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental study, 196 patients’ companions were selected by the available sampling method in 2017. The intervention tool was a 17-minute video about cardiovascular disease displayed at a certain time in the THC waiting lounge. The data were collected by the Spielberger’s State-Trait Anxiety Inventory before and after the intervention and a researcher-made questionnaire on the levels of satisfaction and knowledge after the health-message broadcast. The data were analyzed by the SPSS 22 software, using paired t-test and Pearson correlation coefficient.
    Results
    There was a positive and significant correlation between the knowledge (r=0.480) and satisfaction (r=0.375) of individuals from health messages and the quality of the content of health messages (p=0.001). There was a significant difference between the mean scores of participants' anxiety before and after intervention (p<0.001), indicating the effect of intervention on reducing their anxiety levels.
    Conclusion
    The strategy of broadcasting health messages on the CCTV of the THC waiting lounge is effective in improving the levels of knowledge, satisfaction, and anxiety of the patients’ companions and can be of help in protecting and making them participate in patient care and even prevention.
    Keywords: Health Promotion, Companions, Knowledge, Satisfaction, Anxiety
  • Mohammad Javadipoor , Hossein Zareian , Ali Parsaju* Pages 20-30
    Background & Objective
    In recent decades, social participation has been considered one of the development indicators in the framework of institutionalization of activities of individuals. The aim of this study was to identify the contexts of social participation in sport for all in Iran.
    Participants &
    Methods
    Considering the exploratory nature of the subject, the method of qualitative research and the strategy of the grounded theory were used to determine the fields of social participation in sport for all in Iran. First, through the initial studies, the introductory list of effective codes was identified. Purposive sampling method was used. After completing 27 deep and semi-structured interviews with knowledgeable scholars, theoretical saturation was obtained and the main categories were extracted after the completing the coding process.
    Results
    The open coding results indicated that 98 initial indications and 32 final indications could determine the contexts of social participation in sport for all in Iran. Then, in the axial coding, the final indications were categorized in 11 concepts and 5 categories. Then, in the central coding, the final indications were categorized in 11 concepts and 5 categories .Finally, the identified categories derived from the selective coding included human factors, structural factors, management factors, environmental complexity, and economic factors.
    Conclusion
    The categories of social participation in sport for all in Iran are 5, including human factors, structural factors, management factors, environmental complexity, and economic factors, respectively.
    Keywords: Sports, Sports Participation, Grounded Theory
  • Anahita Khodabakhshi, koolaee , Mohammad Reza Flasafinejad , Zahra Mayeli Khezerloo , Farima Mohamadi* Pages 31-37
    Background and Objectives
    Due to its role in promoting appropriate decisions on the health of individuals, health literacy can affect their quality of life. This study aimed at determining the correlation between health literacy and quality of life in athletic disabled women in Tehran.
    Materials and Methods
    This cross sectional descriptive study was conducted in 2017 among 169 athletic disabled women of the federation for the disabled and veterans in Tehran, who were selected by simple random sampling. Quality of life (SF-36) and health literacy questionnaires (HELIA) were used to collect the data. The data were analyzed by SPSS 20, using Pearson correlation coefficient and liner regression test.
    Results
    The mean score of total health literacy was 101.29±28.79 and the mean score of total quality of life was 53.02±21.94. There was a direct and significant correlation between the dimensions of physical and mental health of quality of life with all aspects of health literacy (p<0.01). Also, availability, reading, comprehension, evaluation, decision-making and application explained the variance in quality of life by 42.7%, 41.6%, 40.9%, 36.2% and 19.4% (p<0.05).
    Conclusion
    Having fair health literacy could improve the quality of life of athletic disabled women.
    Keywords: Quality of Life, Health Literacy, Women, Disabled Persons, Athlete
  • Farzaneh Afsharnia*, Mansor Bayrami Pages 38-47
    Background and Objectives
    Quality of life and psychological well-being are one of the issues that can play an important role in the development of diseases and their treatment. This study was conducted with the aim of comparing the quality of life and psychological well-being of patients with cardiovascular disease and cancer as well as healthy people.
    Materials and Methods
    The study is a causal-comparative design. The study population included all patients with cardiovascular disease and cancer at Avicenna Clinic in Tabriz in 2016, and the samples were selected by purposive sampling. The total sample included 150 participants, 100 of whom were selected from the clinical population and 50 of whom were selected from healthy individuals. The data were collected by two questionnaires of quality of life and psychological wellbeing. The data were analyzed by descriptive statistics (mean and standard deviation) and multivariate analysis of variance (MANOVA).
    Results
    The quality of life of healthy people was at a higher level and there were no differences between patients with cardiovascular disease and cancer. Psychological well-being was at a higher level in healthy people than in patients with cardiovascular disease and cancer. Also, this variable was higher in patients with cardiovascular disease than in patients with cancer.
    Conclusion
    Patients with cardiovascular disease and cancer have lower levels of quality of life and psychological well-being than healthy people.
    Keywords: quality of life, Psychological Well-being, Cardiovascular Disease, Cancer
  • Sajad Etehadnezhad , Zahra Moradi , Mansour Kashfi , Ali Khani, jeihooni*, Zahra Khiyali Pages 48-56
    Background and Objectives
    Behavioral change is one of the most powerful strategies for preventing osteoporosis. The aim of this study was to investigate the osteoporosis preventive behaviors in women based on the transtheoretical model.
    Materials and Methods
    This cross sectional descriptive-analytical study was performed on 400 women over 30 years covered by Fasa health care centers in 2018 that were selected by simple random sampling. The instruments of data collection included a personal information questionnaire, awareness, change stages, decision-making balance, self-efficacy in two parts of physical activity and dietary calcium, and a calcium intake questionnaire, as well as a checklist for physical activity and calcium intake performance. The data were analyzed by SPSS 22 software, using Pearson correlation coefficient, Chi-square, independent t-test, and multiple regression analysis.
    Results
    The majority of the participants were involved with calcium intake performance (41.25%) and walking (46.25%) at the precontemplation stage. There was a direct correlation between calcium intake performance and self-efficacy of calcium intake (p=0.032; r=0.125) and an inverse correlation with perceived barriers of calcium intake (p=0.045; r=-0.187). There was a direct correlation between walking performance with exercise benefits (p=0.020; r=0.128) and exercise self-efficacy (p=0.032; r=0.184), and a reverse correlation with perceived barriers of exercise (p=0.040; r=-0.102). Totally, the variables under the study predicted 28.6% of the variance in walking and 30.2% of the variance in calcium intake behavior.
    Conclusion
    Transtheoretical model structures can predict osteoporosis preventive behaviors in women. The predictive power of self-efficacy for walking behavior and calcium intake is more than other structures.
    Keywords: Preventive behavior, Osteoporosis, Trans-theoretical model, Women
  • Zohreh Karimiankakolaki , AhmadAli Eslami , Sakineh Gerayllo , Fatemeh Heidari*, Sedigheh Safari Hajataghaie , Sanaz Behzadi Goudari Pages 57-62
    Background & Objective
    Osteoporosis is the most common metabolic bone disease. The present study was conducted with the aim of determining the effect of education through the Telegram network on increasing the self-efficacy of women in preventing osteoporosis.
    Materials & Methods
    The present study is a semi-experimental research with pre-test post-test with randomized control group design, which was conducted in 2017 among 60 women referring to the health centers of Yazd surrounding. The subjects were selected by random cluster sampling and assigned to intervention and control groups. The research instrument was a two-part questionnaire, including demographic information and self-efficacy questions. After completing the questionnaires, a package of educational messages was sent to the intervention group via the Telegram channel, but the control group did not receive any education. A month later, the questionnaires were completed again and the data were analyzed by SPSS18 software, using paired and independent t-test as well as Chi-square test.
    Results
    After intervention, the mean score of self-efficacy increased in intervention group compared to control group (p<0.001). Also, the mean of self-efficacy score increased after intervention in the intervention group and decreased in the control group (p<0.001). In the intervention group, the mean score of self-efficacy questions regarding the ability to use calcium and vitamin D supplements (p=0.032), exposure to sunlight for 15 minutes (p=0.005), and avoiding carbonated beverages (p=0.001) was significantly higher after intervention than before.
    Conclusion
    Education through the Telegram on osteoporosis can be effective in promoting the self-efficacy of women in preventing osteoporosis.
    Keywords: Osteoporosis, Self-efficacy, Education
  • Alireza Mirahmadizadeh , Hamed Delam*, Mozhgan Seif , Reyhaneh Bahrami Pages 63-72
    Background & Objective
    Today, Likert scale data is used in many studies in medical, educational, and psychometric fields to understand the attitudes of individuals. This study was conducted with the aim of correctly understanding how to design a Likert scale and to analyse the issues and challenges in determining the reliability and analysis of Likert scale data.
    Instruments &
    Methods
    In the current review study, search engines such as PubMed, Google Scholar, and Science Direct were searched between May and August 2017. Based on the searched terms, 532 articles were primarily obtained; according to the inclusion and exclusion criteria of the study, eventually 60 articles were examined.
    Results
    Using the 5-point scale is more common than other multi-choice options. Considering the option as intervals encourage people to answer the questions. While using Likert scale data, there are always decision-making challenges, especially when discussing the type of test to be used for parametric or non-parametric tests. If there is a presumption of the normalization of the distance data, independent t-test is used for the two separate groups.
    Conclusion
    In most of the Likert scale studies that have been carried out so far, there is some confusion or disagreement with how to design, construct, and analyse its data. Ultimately, although there is no detailed and comprehensive agreement on the design and analysis of Likert data, this study, with a general summary in this regard, has greatly curtailed the confusion.
    Keywords: Attitude, Likert scales, Cronbach’s alpha, Measurement