فهرست مطالب

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال پنجم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نامه به سردبیر
  • رحمن پناهی، غلامرضا ابراهیمی، علی احمدی* صفحات 1-3
    امروزه سواد سلامت به عنوان یک شاخص مهم و حیاتی در نتایج و هزینه های مراقبت های بهداشتی شناخته شده و لازمه نظام مراقبت های بهداشتی، داشتن سواد سلامت بالا می باشد. سواد سلامت به طور وسیعی به عنوان یک تعیین کننده سلامت و یک اولویت در دستور کار سیاست سلامت همگانی در نظر گرفته می شود. کم بودن سواد سلامت با سطح پایین سلامت، نابرابری های گسترده تر و هزینه های بالاتر نظام سلامت همراه است. سواد سلامت افراد را توانمند می سازد تا نقش فعالی در تغییر محیط ها برای تاثیرگذاری بر سلامت داشته باشند. این مفاهیم وسیع تر سواد سلامت، منعکس دهنده این دیدگاه است که سواد سلامت تنها یک مسئولیت فردی نیست. نظام های سلامت، خدمات و بخش های حرفه ای سلامت باید تسهیلات لازم برای ارتقای سواد سلامت را در سطح وسیع تر جمعیت فراهم آورند.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت، ارتقای سلامت
  • مقالات پژوهشی
  • بهشته طبرسی، شهرزاد غیاثوندیان*، ثزیا مسلمی مهنی، شهلا محمدزاده زرنکش صفحات 4-12
    آموزش به بیمار مبتلا به دیابت نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی آنان دارد. مدل مراقبت مشارکتی از روش های نوین آموزش مراقبت از خود است، که در تحقیق حاضر تاثیر بکارگیری آن بر کیفیت زندگی و شاخص های متابولیکی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مورد بررسی قرار گرفت.
    این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون است. 60 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به درمانگاه دیابت بیمارستان شهر جیرفت در سال 1394-95 با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای اجرای مدل مشارکتی که شامل چهار مرحله انگیزش، آماده سازی، درگیرسازی (اجرا) و ارزشیابی بود، بیماران به 4 گروه تقسیم و طی مدت 3 ماه برای هر گروه مدل مشارکتی اجرا شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های آماری ویلکاکسون، مک نمار و tزوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    P).
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، کیفیت زندگی، کنترل متابولیکی، مدل مراقبتی، مشارکت
  • ابراهیم صالحی عمران، میمنت عابدینی بلترک*، مصطفی عزیزی شمامی، کوثر کشاورز صفحات 13-18
    اینترنت می تواند به عنوان یک دستاورد مفید و اثربخش باشد و گاهی به دلیل استفاده نامناسب، بهداشت روانی کاربران را با تهدید روبرو می سازد و این امر به گونه ای است که در دهه های اخیر به عنوان یکی از عوامل اعتیاد مطرح شده است. یکی از اثرات این اعتیاد، ایجاد افسردگی بین افراد است. لذا، هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین اعتیاد به اینترنت و افسردگی در میان دانش آموزان مقطع متوسطه دوم می باشد.
    روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری شامل دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان کردکوی در سال تحصیلی 96-1395بود. تعداد نمونه بر اساس جدول نمونه گیری مورگان 2 8 8 نفر بوده که به روش تصادفی خوشه ای(چند مرحله ای) انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه افسردگی بک و اعتیاد به اینترنت یانگ بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss-21و برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری t، تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین اعتیاد به اینترنت و افسردگی دانش آموزان، رابطه مثبت و معناداری وجود (r=0. 324; P<0. 001) ، همچنین بین دختران و پسران رابطه معناداری مشاهده نشد. بیشترین میزان استفاده از شبکه های مجازی نیز از تلگرام (با میانگین 40. 29) ، سپس هر دو (با میانگین 39. 53) و در نهایت از اینستاگرام (با میانگین 37. 80) بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود ارتباط معنادار بین اعتیاد به اینترنت و افسردگی بین دانش آموزان، توصیه می شود برنامه های آموزشی برای دانش آموزان، اولیای مدرسه و والدین طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، افسردگی، دانش آموزان
  • سحر خوش روش، بابک معینی*، فروزان رضاپور شاه کلایی، زهرا طاهری خرامه، خدیجه بنده الهی صفحات 19-26
    یکی از تعیین کننده های مهم سلامت در هر جامعه ای، سواد سلامت است. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت سواد سلامت کارمندان دانشگاه علوم پزشکی همدان و عوامل دموگرافیک مرتبط با آن صورت گرفت.
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی بود که در سال 1395 در 188 نفر از کارمندان دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد. کارمندان از طریق روش نمونه گیری طبقه ای وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه سواد سلامت بزرگسالان ایرانی (HELIA) بود که از طریق خودگزارش دهی تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، ضریب همبستگی، آنالیز واریانس یکطرفه و رگرسیون خطی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی کارمندان 36. 84 سال بود. اکثر کارمندان (74. 5 درصد) ، اطلاعات مرتبط با سلامت را از طریق اینترنت کسب می کردند. در بین ابعاد پنجگانه سلامت، بعد فهم اطلاعات سلامت از وضعیت مطلوبتری برخوردار بود. بالاترین ضریب همبستگی بین ابعاد سواد سلامت مربوط به ارتباط بین فهم و تصمیم گیری بود (0. 05>، P0. 582=r). به طور متوسط سواد سلامت کارمندان در سطح مرزی بود و سن، وضعیت تاهل، وضعیت تحصیلات و منابع کسب اطلاعات پیشگویی کننده سواد سلامت در کارمندان بودند.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج مطالعه نشان داد سواد سلامت کارمندان در حد مرزی بود. به نظر می رسد جهت بهبود وضعیت سواد سلامت کارمندان، لازم است مداخلاتی مبتنی بر ویژگی های دموگرافیک طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، متغیرهای دموگرافیک، کارمندان، همدان
  • ماشاالله خانه مسجدی، مرضیه عربان، مهدی محمدی نیا* صفحات 27-35
    امروزه یکی از موارد قابل توجه در حیطه ی دندانپزشکی، تاثیر شرایط دهان و دندان بر کیفیت زندگی و فعالیتهای روزانه بیماران می باشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط مال اکلوژن با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان در نوجوانان پسر دبیرستانی شهر اهواز، انجام گرفت.
    در این مطالعه ای توصیفی-تحلیلی و مقطعی، 192 دانش آموزان پسر دوره متوسطه با سن 18-14 سال به روش خوشه ایچند مرحله ای تصادفی در سال 1395 انتخاب و در مطالعه شرکت ابزار گردآوری اطلاعات شامل؛ پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه های استاندارد تاثیرات سلامت دهانی Oral Impact on Daily Performance (OIDP) ) به همراه شاخص نیاز به درمان ارتودنسی Index of Orthodontic Treatment Need (IOTN) بود. داد ها با نرم افزار SPSS 16 و آزمون های توصیفی و تحلیلی آنالیز شدند.
    میانگین کیفیت زندگی کلی نمونه های این مطالعه، 6. 48 با انحراف معیار 19. 47 بود و در مجموع، وضعیت دهان و دندان 26. 6 درصد نمونه ها بر کیفیت زندگی آنان تاثیر داشت. بیشترین فعالیت متاثر شده از وضعیت دهان و دندان با 15. 6 درصد، مربوط به لبخند زدن بوده و پس از آن شرایط احساسی با 9. 9 درصد قرار داشت. ارتباط بین نمره کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان با جزء سلامت دندانی شاخص IOTN معنی دار نبود (p= 0. 13) ، اما ارتباط معنی داری بین نمره کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان بر اساس جزء زیبایی شناختی، وجود داشت (p< 0. 004).
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت سلامت دهان و دندان در ارتقاء کلی کیفیت زندگی افراد و از آنجاییکه نتایج این مطالعه نشان داد که این بیماران در وضعیت مناسبی از نظر کیفیت زندگی قرار ندارند، مدنظر داشتن جنبه های مختلف اجتماعی و روانی وضعیت دهان و دندان در ارائه ی خدمات دندانپزشکی، به منظور ارتقاء کلی کیفیت زندگی افراد، توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سلامت دهان، کیفیت زندگی، مال اکلوژن، دانش آموزان
  • مینا کریمی، زهرا جلیلی*، محمود محمودی صفحات 36-41
    با توجه به تاثیر سواد سلامت بر ابعاد جسمی، روحی و کیفیت زندگی افراد، هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین ارتباط سواد سلامت و میزان اعتیاد در زنان سنین باروری شهر مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر تهران بود.
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی - تحلیلی بود. جامعه آماری مطالعه، شامل تمامی زنان سنین باروری بود که در شش ماه اول سال 1396 به مراکز ترک اعتیاد شهر تهران مراجعه کرده بودند. از این میان 141 نفر به روش سرشماری و در دسترس انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار مطالعه شامل پرسشنامه دو بخشی اطلاعات دموگرافیک و سواد سلامت بزرگسالان ایرانی بود. برای سنجش اعتیاد زنان نیز فراوانی مواد مخدر مصرفی افراد مدنظر قرار گرفت. در این پژوهش از نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 و همچنین از آزمون های آماری پارامتریک و آزمون ANOVA برای تجزیه و تحلیل داده های مطالعه استفاده شد.
    میانگین سواد سلامت کل شرکت کنندگان در مطالعه 65. 11 به دست آمد. از بین ابعاد سواد سلامت، بعد ارزیابی با 31. 5 درصد و بعد درک و فهم با 17. 82 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین درصد میانگین از حداکثر نمره قابل اکتساب را از بین ابعاد مختلف سواد سلامت کسب کردند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد میان سواد سلامت و میزان اعتیاد در زنان سنین باروری ارتباط مثبت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، سنین باروری، اعتیاد، زنان
  • محتشم غفاری، حسین حاتمی، سکینه رخشنده رو، علیرضا شغلی، احمد حیدری* صفحات 42-48
    سواد سلامت شامل مجموعه ای از مهارت هاست که فرد را قادر به خواندن، شنیدن و تجزیه و تحلیل و تصمیم گیری و بکارگیری این مهارت ها در مسائل مربوط به سلامت می نماید که وجود این مهارت برای زنان در یک خانواده در سلامت و شادابی اعضای خانواده و کل جامعه تاثیر به سزائی دارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین سطح سواد سلامت زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهری تحت پوشش مرکز بهداشت شهرستان زنجان در سال 1395 بود.
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی و از نوع مقطعی بود که در بین 323 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر زنجان که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند، انجام گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه سواد سلامت عملکردی بالغین بود. داده های این مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    میانگین سنی شرکت کنندگان 5. 4±30. 8 سال بود و اکثر افراد (39 درصد) تحصیلات دانشگاهی داشتند. 22. 6 درصد از افراد مورد مطالعه سواد سلامت ناکافی، 22. 3 درصد سواد سلامت مرزی و 50. 1 درصد سواد سلامت کافی داشتند. سواد سلامت ارتباط معنی داری با سطح تحصیلات (P<0. 001) و وضعیت شغلی شرکت کنندگان در مطالعه داشت (P=0. 044).
    کلیدواژگان: سواد سلامت، زنان، آزمون سواد سلامت عملکردی بزرگسالان
  • حیدر ندریان*، محمدحسین تقدیسی، داوود شجاعی زاده، سحرناز نجات صفحات 49-60
    حمل و نقل و ترافیک که امروزه به عنوان یک پدیده سیاسی- اجتماعی نقش مهمی در کیفیت و ساختار اقتصادی – اجتماعی جوامع ایفا می نماید، یکی از بنیان های زندگی نوین شهری و نیازهای اجتماعی انسان را شکل می دهد. هدف از مطالعه حاضر تبیین دیدگاه های ساکنین شهر و مطلعین کلیدی از اثرات ترافیک و حمل و نقل درون شهری سنندج بر تعیین کننده های اجتماعی سلامت بود.
    مطالعه بصورت کیفی و به روش تحلیل محتوی قراردادی انجام شد. شرکت کنندگان در پژوهش 22 نفر از ساکنین شهر و 8 نفر مطلع کلیدی بودند که به ترتیب در جلسات مصاحبه گروهی متمرکز (4 جلسه) و مصاحبه عمیق فردی مورد مصاحبه قرار گرفتند. روش نمونه گیری مبتنی بر هدف بود. جهت مدیریت داده ها از نرم افزار MAXQDA10 استفاده شد.
    مولفه های اجتماعی سلامت که از دید شرکت کنندگان تحت تاثیر ازدحام ترافیک شهری در سنندج بودند شامل عوامل اجتماعی/فرهنگی (تفریح و اوقات فراغت، روند کاری، امنیت رفت و آمد، مصرف دخانیات و آموزش و پرورش) و عوامل محیطی (پوشش گیاهی، آثار باستانی، وضعیت خاک، غذا و آب، آلودگی صوتی، وضعیت زیبایی شناختی شهری، و محیط زیست بطور کل) بود.
    کلیدواژگان: ترافیک، حمل و نقل درون شهری، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، ارزیابی اثرات بهداشتی، مطالعه کیفی
  • مروری نظام مند
  • معصومه رجبی نایینی، معصومه سیمبر* صفحات 61-71
    بارداری یکی از مهم ترین مراحل زندگی زنان می باشد که منجر به تغییرات جسمی، روانی و اجتماعی قابل ملاحظه ای می گردد. لذا توانمند سازی مادران باردار جهت سازگاری با این تغییرات ضروری بنظر می رسد. از آنجائی که کلاسهای آمادگی برای زایمان به همین منظور طراحی گردیده اند، مطالعه حاضر با هدف مروری برمطالعات انجام شده در زمینه تاثیر کلاس های آمادگی برای زایمان بر توانمندی مادران باردار در ایران انجام گرفت.
    با استفاده از کلمات کلیدی در 12 پایگاه های اطلاعاتی معتبر و موتور جستجوی Google Scholar، مقالات مرتبط منتشر شده تا ابتدای آوریل 2017 انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 96 مقاله یافت شد. چکیده و متن کامل مقالات مرتبط برای تعیین شرایط ورود به مطالعه بررسی شدند. در نهایت 10 پژوهش وارد مطالعه مروری شدند.
    نتایج حاکی از آن بودکه خستگی، درد کمر و لگن و فعالیت روزانه در دوران بارداری، افسردگی پس از زایمان و مدت بستری در بیمارستان بین دو گروه تفاوت آماری معناداری را نشان داده اند. همچنین در مدت فاز فعال زایمان و مرحله دوم زایمان، شدت اضطراب، خود کارآمدی، وزن نوزاد، میزان رضایت و میزان زایمان طبیعی در بین دو گروه، اختلاف آماری معناداری مشاهده شد. در مجموع 81. 46 درصد گروه مداخله و 55. 88 درصد گروه کنترل، زایمان طبیعی داشته اند.
    کلیدواژگان: زایمان، بارداری، ایران، آموزش، مداخله ای
|
  • Rahman Panahi, Gholamreza Ebrahimi, Ali Ahmadi * Pages 1-3
    Today, Health Literacy (HL) is recognized as an important indicator of healthcare outcomes and costs, and the healthcare system's requirements, having high levels of HL. HL is widely considered as a determinant of health and a priority in the on the agenda of the Public Health Policy. Low HL is associated with a low level of health, wider inequalities and higher health costs. HL empowers people to play an active role in changing environments for influence on health. These broader HL concepts reflect the view that HL is not just a personal responsibility. Health systems, services, and health care sectors should provide the necessary facilities for improving HL at a wider level of the population.
    Keywords: Health Literacy, Social Determinants of Health, Health Promotion
  • Beheshteh Tabarsy, Shahrzad Ghiyasvandian *, Soraya Moslemi Meheni, Shahla Mohammadzadeh Zarankesh Pages 4-12
    Background And Objective
    patient education plays an important role in improving their quality of life. The collaborative care model is a new method of self-care training and this study was conducted to evaluate the effect of collaborative care model on the quality of life and Metabolic Control Indexes in patient with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    In this semi-empirical project 60 patients with type 2 diabetes were studied who referred to the clinic of Jiroft hospital. they were selected based on convenience sampling in 2015-2016. To implement a collaborative model that included four stages of motivation, preparation, engagement, and evaluation, patients were divided into 4 groups and participated in each group for 3 months.The information was gathered by questionnaire, The collected data were analyzed using SPSS version 20 software with Wilcoxon, Mac-Nemar and t-paired tests at a significant level of 0.05.
    Results
    After performing the Collaborative care model, the total mean quality of life increased from 50.7 ±5.7 to 68.3 ±5.2. The results of Wilcoxon test showed a significant difference in care and Metabolic Indexes (P
    Conclusion
    The implementation of this model also improves the Quality of Life and Metabolic Indexes. Therefore, the use of Collaborative care model as an effective model for educating patients with type 2 diabetes is recommended.
    Keywords: Type 2 Diabetes_Quality of Life_Metabolic Control_Collaboration_Care Model
  • Ebrahim Salehi Omran, Meymanat Abedini Baltork *, Mostafa Azizi Shomami, Kosar Keshavarz Pages 13-18
    Background And Objectives
    The Internet can be a useful and effective, and sometimes due to inappropriate use, endangers the mental health of users, and this has been the case in recent decades as one of the addictive factors.One of the effects of this addiction is to cause depression among people. Accordingly, the purpose of this study was to investigate the relationship between internet addiction and depression among secondary school students.
    Materials And Methods
    The research method was descriptive-survey-correlational. The statistical population consisted of second grade high school students in Kordokhi city in the academic year of 2016-2017. The The participants were 288 based on Morgan sampling table which were selected by multi-stage cluster sampling method.The instruments were Beck Depression Inventory and Young's Internet Addiction Questionnaire.spss version 21, software was used to analyze the data. To analyze the data using t-test, one-way ANOVA and Spearman correlation coefficient.
    Results
    The results of this study showed that there is a positive and significant relationship between addiction to internet and student's depression (r=0.324 At a significant level of 0.001), which is not significant between girls and boys. The largest use of virtual networks has been from Telegram (an average of 40.29), then from both (average of 39.53) and eventually Instagram(average of 37.80).
    Conclusion
    Considering the significant relationship between Internet addiction and depression among students, it is recommended to design and implement educational programs for students, school parents and parents.
    Keywords: Internet Addiction, Depression, Student
  • Sahar Khoshravesh, Babak Moeini *, Forouzan Rezapur, Shahkolai, Zahra Taheri, Kharameh, Khadijeh Bandehelahi Pages 19-26
    Background And Objective
    One of the important determinants of health in every society is health literacy. The present study conducted with the aim of determining health literacy status of employees of Hamadan University of Medical Sciences and related demographic factors.
    Materials And Methods
    The study was a cross sectional study that performed in 2016 in 188 employees in Hamadan University of Medical Sciences. Employees through stratified sampling method enrolled in the study. The data collection tool was Health Literacy for Iranian Adults (HELIA), which completed through self-report. Data were analyzed using chi-square, Pearson correlation coefficient, one-way ANOVA and linear regression tests by SPSS software version 22.
    Results
    The mean of age of employees was 36.84 years. The most of participants )74.5%( received health-related information through the Internet. Among of the five dimensions of health literacy, the comprehension dimension of health information was more desirable. The highest correlation coefficient between health literacy dimensions was related to the relationship between comprehension and decision-making (r = 0.582, p
    Conclusion
    Overall, the results of the study showed that the average health literacy of employees was border line. It seems that interventions based on demographic characteristics are required to improve the health status of employees.
    Keywords: Health Literacy, Demographic Variables, Employees, Hamadan
  • Mashallah Khanemasjedi, Marzieh Araban, Mehdi Mohamadinia * Pages 27-35
    Background And Objectives
    Currently, the effect of oral and dental condition on patient's quality of life and daily activities is an important issue in dentistry practice. This study aimed to “evaluate the relationship between malocclusion and oral health-related quality of life among high school-pupils.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional descriptive and analytical study, 192 high school students in city of Ahvaz, aged 18-14 years were selected through random multi-stage cluster sampling and included in the study in 2016. Data collection tools included a demographic questionnaire, Oral Impact on Daily Performance (OIDP) and Index of Orthodontic Treatment Need (IOTN). Data were analyzed using SPSS 16 applying descriptive and inferential statistics.
    Results
    The Mean of the quality life of the samples was 6.48 ± 19.47, and generally, oral situation of the 26.6% of samples affected their quality of life. Most activity affected by oral situation with 15.6% was smile, and then, with 9.9%, was emotional situations. The relationship between QOL score and the dental health component of IOTN index was not significant (p= 0.13), but, there was a significant correlation between the quality of life and the aesthetic component of IOTN index (p=0.004).
    Conclusion
    Given the importance of oral health in improving the overall quality of life, and since the results of this study showed that the patients are not in good condition in terms of quality of life, considering the various aspects of social and psychological situation of oral and denta hygiene in delivery of dental services, to enhance the overall quality of people's lives, is recommended.
    Keywords: Oral health, Quality of life, Malocclusion, Pupils
  • Mina Karimi, Zahra Jalili *, Mahmood Mahmoodi Pages 36-41
    Background And Objectives
    Due to the impact of health literacy on physical and mental aspects, and also the life quality of human being, this study aimed to survey the relationship between health literacy and the rate of addiction among women in fertility ages in Tehran.
    Materials And Methods
    This cross- sectional study was carried out on all women of fertility age in first three months of 1396 visited the addiction treatment centers in Tehran and suburb, in which among these, 141 subjects were chosen in census available sampling method and randomly assigned for evaluation. To evaluate the rate of health literacy of the studied samples Health Literacy Questionnaire of Montazeri et al (2014) was applied. To measure the prevalence of drug addiction was considered participants. Data were analyzed using SPSS software using parametric statistical tests and ANOVA test. The significance level of all tests was 0.05.
    Results
    The average health literacy of the participants was 65.11 percent. The dimensions of evaluation with 31.5 percent and understanding with 17.82 were the highest and lowest of the dimensions of health literacy respectively.
    Conclusion
    The result showed there was positive significant relationship between health literacy and the rate of addiction among women in fertility ages.
    Keywords: Health Literacy, Addiction Treatment Center, Drug Abuse, Women
  • Mohtasham Ghaffari, Hossein Hatami, Sakineh Rakhshandrrou, Alireza Shoghli, Ahmad Heidari * Pages 42-48
    Background And Objectives
    Health literacy includes a collection of skills which enables the individuals to read, hear, analyze and applying these skills in health issues. Using these skills by women improves health and happiness of the family and the community. The aim of this research was determine of health literacy level among women attending to urban health centers of Zanjan city in 2016.
    Materials And Methods
    In this descriptive- analytical cross-sectional study, 323 women among those attend in Zanjan urban health centers were selected using stratified random sampling. Data gathering tool was a standard questioners called as short test of functional health literacy in adults (S-TOHFLA). Collected data were analyzed by software SPSS version 21.
    Results
    The mean age of respondents was 30.38, which 39% of them had university degrees. Studied women assessed as insufficient, 29.6%, borderline 22.3% and 50.1% sufficient in health literacy respectively. A significant relationship was found between educational level (P
    Conclusions
    The results revealed that only half of the women had sufficient health literacy. Considering the critical role of women in preserving and promoting the health of their families and community, it is necessary to plan in order to improve the health literacy of this important group.
    Keywords: Health Literacy, Women, Functional Health Literacy in Adults (S-TOHFLA)
  • Haidar Nadrian *, Mohammad Hossein Taghdisi, Davoud Shojaeizadeh, Saharnaz Nedjat Pages 49-60
    Background And Objectives
    Traffic and transport, as a political and social phenomenon, play an important role in the quality and socio-economic structure of a society. This phenomenon is one of the foundations for modern urban life and the social needs of populations. The aim of this study was to identify the viewpoints of urban residents and key informants in Sanandaj on the impacts of urban traffic and transport on the social determinates of health (SDH).
    Materials And Methods
    It was a qualitative study with conventional content analysis approach. The method of sampling was purposeful. Data collection were conducted through 4 Focus Group Discussions (FGDs) (including 22 residents) and 8 In-depth Interviews. MAXQDA10 was applied for the purpose of data management.
    Results
    The SDHs that we found to be negatively impacted by Sanandaj urban traffic and transport included socio-cultural factors (recreation and free times, daily work trends, the safety of within-city commuting, tobacco use, and education) and environmental factors (vegetation, antiquities, soil, food and water status, noise pollution, urban aesthetic status, and total environment).
    Conclusions
    Urban traffic/transport stakeholders and health policy-makers as well as health professionals in Iran should pay much more attention to the impacts of urban traffic/transport plans on health and its determinants. Comprehensive health impact assessment of the urban traffic/transport in Iran seems to be necessary.
    Keywords: Social Determinants of Health, Traffic, Urban Transportation, Qualitative study
  • Masoumeh Rajabi Naeeni, Masoumeh Simbar * Pages 61-71
    Background And Objectives
    Pregnancy is one of the most important stages of women's life, which results in significant physical, mental and social changes. Therefore, empowering pregnant women to adapt to these changes is necessary. Child birth preparation classes have been designed and conducted for this purpose. This study conducted to review the studies on the effect of child birth preparation classes on empowering Iranian pregnant women.
    Materials And Methods
    By using keywords in 12 valid databases and the Google Scholar search engine, relevant articles published up to the beginning of April 2017 were selected and reviewed. A total number of 96 potential papers were identified. The abstracts and full-text of identified papers were screened to determine eligibility. Finally, ten studies were selected for systematic review.
    Results
    The results showed that there exist statistically significant difference between interventional group and control group for tiredness, daily activities, back and pelvic pain during pregnancy, postpartum depression and duration of admission. In addition, there was a significant statistical difference between the two groups in duration of active labor and the second stage of labor, Intensity of anxiety, self-efficacy, birth weight, satisfaction rate and normal vaginal delivery rate. Totally, 81.46% of women in the intervention group and 55.88% of women in the control group had normal vaginal delivery.
    Conclusion
    This systematic review showed that education in child birth preparation classes were effective in empowering pregnant women. Therefore, encouraging mothers to participate actively in these educational classes and also development of these classes are recommended.
    Keywords: Delivery, pregnancy, Intenvention, Iran, Education