فهرست مطالب

سلامت اجتماعی و اعتیاد - پیاپی 10 (تابستان 1395)

فصلنامه سلامت اجتماعی و اعتیاد
پیاپی 10 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نرجس خلیلی* صفحات 11-32
    شاخص های اجتماعی سلامت عبارتند از شرایط و محیطی که افراد در آن متولد شده، رشد یافته، زندگی و کار می کنند و با بیماری ها مقابله می کنند. شاخص های اجتماعی سلامت عبارتند از: شیب اجتماعی، مراحل ابتدایی زندگی، استرس، محرومیت های اجتماعی، محیط کار، بیکاری، حمایت اجتماعی، غذای سالم، حمل و نقل و اعتیاد. عوامل اجتماعی و اقتصادی بر رفتارهای پر خطر و سلامت افراد مصرف کننده تاثیر گذار است. مصرف مواد مخدر یک رفتار پرخطر است که با عوارض کوتاه مدت و درازمدت سلامتی همراه است. عوامل خطر فردی با پیامدهای سلامتی مرتبط است و عوامل اجتماعی، تعیین کننده رفتار پرخطر و عواقب سلامتی در مصرف مواد است. این عوامل سلامت افراد مصرف کننده را به صورت غیر مستقیم از طریق شکل دهی رفتارهای فردی و به صورت مستقیم از طریق دسترسی به منابع و امکانات و سیستم های رفاه اجتماعی، حاشیه نشینی و عدم تمکین از درمان تحت تاثیر قرار می دهد. هدف مداخلات، ارتقاء سلامت مصرف کنندگان مواد است که باید در آن ها عوامل اجتماعی لحاظ شود. ارتقاء سلامت در افراد محروم و آسیب پذیر از طریق برنامه های متناسب برای این اقشار از جوامع، کاهش شکاف بین گروه های فقیر و غنی و ایجاد شیب سلامتی مثبت برای تمام اقشار اجتماعی- اقتصادی، امکان پذیر است. البته مولفه های اجتماعی سلامت در هر کشور و بسته به شرایط خاص آن کشور متفاوت است و بر اساس شواهد موجود در مورد آن ها تصمیم گیری می شود. این مقاله تاثیر عواملی چون وضعیت اجتماعی- اقتصادی پایین، بی خانمانی و زندانی شدن را بر سلامت مصرف کنندگان مواد مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: شاخص های اجتماعی سلامت، اعتیاد، بی خانمانی، زندانی شدن، وضعیت اجتماعی- اقتصادی
  • فرزاد اختری *، آمنه خدایی، حسن یاقوتی زرگر، سارا فیض اللهی صفحات 33-54
    اعتیاد به عنوان یکی از مشکلات بهداشتی، روانی، اجتماعی قرن حاضر است که علاوه بر این که ابعاد جسمی، عاطفی و اجتماعی فرد معتاد را تحت تاثیر قرار می دهد، موجب مشکلات روانی اجتماعی برای جامعه و همچنین خانواده های آنان شده است. در عین حال به نظر می رسد حمایت اجتماعی برای خانواده ها در این وضعیت، سبب بهبود سلامتی و سازگاری آن ها با شرایط می شود. مسئله بازگشت بیماران وابسته به مواد بزرگترین واقعه طی فرایند درمان است که عامل اساسی بیشتر شکست ها در درمان بیماری اعتیاد و ازدیاد شمار این بیماران در جامعه محسوب می شود. هدف از مقاله حاضر مروری بر نقش حمایت اجتماعی در پیش بینی بازگشت به اعتیاد بود. روش پژوهش حاضر، مروری می باشد و کلیه منابع در دسترس با استفاده از کلمات کلیدی مناسب در این مقاله آورده شده است. در مجموع می توان گفت که حمایت اجتماعی نقش موثری در پیشگیری از بازگشت به اعتیاد افراد وابسته به مصرف مواد تحت درمان دارد. با بهبود حمایت اجتماعی و استفاده از تکنیک ها و آموزش هایی که بتوان کمیت و کیفیت حمایت اجتماعی را ارتقاء داد می توان از بازگشت به اعتیاد این گونه افراد جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، حمایت اجتماعی، بازگشت به اعتیاد
  • اصغر فولادی* صفحات 55-74
    سوء مصرف مواد یک معضل جهانی است که هر جامعه با توجه به ویژگی های خاص افراد خود به نحوی از آن رنج می برد. در واقع اعتیاد یک بیماری جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی است که در شکل گیری آن زمینه های پیش اعتیادی چندی نقش دارند. این پژوهش یک مطالعه توصیفی-تحلیلی بوده و شامل بررسی کمی و کیفی و مصاحبه با 197 نفر از معتادان مرد مراکز ترک اعتیاد استان آذربایجان شرقی-شهر تبریز بوده است. نمونه به روش نمونه گیری تصادفی ساده از بین حدود 580 نفر از معتادان گروه سنی (30-25) انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، فرم مصاحبه یا پرسشنامه محقق ساخته بود که در طراحی و تنظیم آن از شاخص هایی چون عوامل اقتصادی، خانوادگی ، فرهنگی و اجتماعی استفاده گردید. جهت دستیابی به اهداف پژوهش نیز از روش آمار توصیفی استفاده گردید. یافته های پژوهش بیانگر آن است که عوامل اجتماعی، فردی، خانوادگی، اقتصادی و فرهنگی به ترتیب از عوامل تاثیر گذار در روی آوری جوانان به اعتیاد می باشند. با توجه به یافته های پژوهش، برای روی آوری به اعتیاد تنها وجود یک عامل کافی نیست، بلکه مجموعه ای از عوامل اجتماعی، فردی، خانوادگی، فرهنگی اقتصادی با نسبت های متفاوت باعث روی آوری به اعتیاد می شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، علل اعتیاد، مرکز ترک اعتیاد
  • معصومه کرامتی*، خدیجه معرفتی صفحات 75-88
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی با رویکرد ذهن آگاهی بر خودکارآمدی بیماران معتاد تحت درمان انجام شد. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه معتادان تحت درمان در مراکز درمان و بازتوانی اقامتی تحت نظارت بهزیستی شهرستان بجنورد بود. برای انتخاب نمونه از بین معتادان تحت درمان مراکز 100 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر و مادوکس پاسخ دادند. نمونه پژوهش شامل 30 نفر بودکه پایین ترین نمره را بر اساس مقیاس خودکارآمدی کسب کرده بودند و به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه جایگزین شدند. نتایج با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی( تحلیل کوواریانس) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن بود که بین میانگین نمرات پس آزمون خودکارآمدی بعد از حذف اثر پیش آزمون، در گروه آزمایشی تفاوت معنی داری وجود دارد . به عبارتی آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به طور معنی داری موجب افزایش خودکارآمدی در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون در مقایسه با گروه کنترل شده بود. نتایج این مطالعه نشان داد شناخت درمانی با رویکرد ذهن آگاهی بر خود کارآمدی بیماران معتاد تحت درمان موثر است.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، شناخت درمانی با رویکرد ذهن آگاهی، اعتیاد
  • سعید مزینانیان *، مجتبی رجب پور، لیلا صادقی راد، مریم مزینانیان صفحات 89-100
    متاسفانه شیوع مصرف مواد مخدر در جامعه افزایش یافته است و معضل اعتیاد به عنوان یکی از چهار بحران و مساله روز مطرح است.گسترش اعتیاد می تواند ریشه بنیادهای اخلاقی، اقتصادی و اجتماعی یک جامعه را سست و آن را از درون دچار فساد کند و در نهایت به انحطاط بکشاند. هومیوپاتی به عنوان سیستمی از درمان بر اساس مشابه با مشابه جا افتاده است. بیماری ها با تجویز دوزهای کوچکی از داروهایی درمان می شوند که می توانند علائم مشابهی در افراد سالم ایجادکنند. داروهای هومیوپاتی از مواد متفاوتی چون گل ها،گیاهان، ریشه ها و درختان ساخته می شوند و به همراه مشاوره روان شناختی می توانند به جنبه های روحی، ذهنی، سوءمصرف مواد و هم چنین برخی نشانگان همراه با سوءمصرف کمک کنند. هومیوپاتی به عنوان یک درمان تطبیقی برای مشکلات وابستگی و اعتیاد است و برای کسانی که درتلاش هستند بر مشکل سوءمصرف و رفتارهای اعتیاد آور خود فائق آیند، بسیار سودمند است. روش تحقیق حاضر، تحلیلی-توصیفی و با استفاده از تحقیقات، کتب و اسناد و منابع کتابخانه ای است. در مجموع می توان گفت که داروهای هومیوپاتی می توانند برای بیمارانی که دچار سوءمصرف مواد هستند، با موفقیت استفاده شود. این داروها در مدیریت علائم ترک وابستگی به مواد،کارآمد هستند و می توانند تهدید وابستگی شیمیایی را کم کنند. مقاله حاضر با هدف بررسی جایگاه داروهای هومیوپاتی در درمان سوءمصرف مواد تدوین شده است.
    کلیدواژگان: هومیوپاتی، اعتیاد، دارو
  • مینا وصال، محمدعلی گودرزی، ناصر وصال* صفحات 101-124
    متاسفانه سوءمصرف داروها، به دلیل دسترسی آسان و عدم کنترل و نظارت بر مصرف آن ها، به شدت در حال افزایش است. یکی از این داروها کتامین است که به عنوان یک داروی بیهوشی تزریقی کاربرد دارد و به دلیل توهم زا بودن مورد سوءمصرف قرار می گیرد. این دارو معمولا در پارتی های شبانه و به همراه سایر داروها و الکل مصرف می شود و فرد مصرف کننده ممکن است حالت شناور بودن، تجربه خروج از بدن، احساس بی وزنی و توهم داشته باشد. علاوه بر وابستگی به دارو و سایر عوارض روانی، مصرف مزمن کتامین منجر به صدمات جدی به مثانه و مجاری ادراری می شود، به طوری که در موارد حاد، برداشتن مثانه ضرورت می یابد. هدف از این مقاله، هشدار در خصوص شیوع سوءمصرف کتامین در ایران و ضرورت آگاهی بخشی در مورد عوارض این داروست. راه کارهایی نیز برای کاهش سوءمصرف کتامین ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کتامین، اعتیاد، وابستگی، سوء مصرف، دارو
  • حسن نوروزی*، میثم شاه حسینی صفحات 125-145
    رفتارهای پرخطر رفتارهایی هستند که سلامت و رفاه افراد را تحت تاثیر قرار می دهند لذا به کارگیری درمان مناسب برای کاهش این خطرات ضرورت دارد. درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی شکلی جدیدی از درمان ها برای اختلال مصرف مواد است که برای کاهش آسیب های بیماران، مدلی مبتنی بر سلامت عمومی و بیماری را فراهم نموده است. برخلاف اشکال سنتی درمان و روش های ترک مواد، درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی به نوعی طراحی شده است که جایگاهی که افراد در آن قرار دارند را نشان دهد. شکل سنتی درمان اختلال مصرف مواد مانع عود در افراد می گردد تا به عنوان یک درمان شکست خورده قلمداد نشود. درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش عواقب منفی مصرف مواد تمرکز می کند و فرصتی برای مصرف کنندگان مواد فراهم می نماید تا تاثیرات مخرب اختلال را کاهش دهند. درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی از طریق شناساندن نشانه های آغاز تمایل به مصرف مواد، افراد را از حال حاضر، اینجا و اکنون خود آگاه می کند. این مقاله، مروری بر کاربرد فنون درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی است که به عنوان یک درمان جایگزین نسبت به برنامه های سنتی مصرف مواد تلقی می شود چرا که این برنامه های سنتی برای هر فردی کارایی لازم را ندارند. بر اساس مبانی نظری و پژوهشی می توان گفت که درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی یک مداخله موثر و کارآمد برای اختلالات مصرف مواد است که برای انواع اختلالات مصرف مواد و در نمونه های مختلف توصیه شده است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، اختلال مصرف مواد، کاهش آسیب
|
  • Narjes Khalili* Pages 11-32
    Social indices of health are defined as the conditions and environment in which individuals are born, grown up, live, work, and deal with diseases. These include social gradient, early stages of life, stress, social deprivations, work environment, unemployment, social support, healthy food, transportation, and addiction. Socio-economic factors impact risky behaviors and health in drug users. Drug use is a risky behavior associated with short-term and long-term health implications. Individual risk factors are related to health outcomes, and social factors determine risky behaviors and health outcomes. These factors indirectly impinge users’ health by shaping their individual behaviors, and negatively impact them by limiting access to facilities and welfare systems, living in the suburbs, and treatment avoidance. The aim of interventions is to enhance users’ health, for which social factors have to be taken into consideration. Improving health in deprived and vulnerable individuals is possible through appropriate plans, filling the gap between the rich and the poor, as well as creating positive health gradient for all socio-economic walks of life. Social component of health are different in different countries, and are decided upon based on realities and evidences in each particular society. This article only addresses elements such as low socio-economic quality of life, homelessness, and imprisonment, and their impact on drug users’ health.
    Keywords: social indices of health, addiction, homelessness, imprisonment, socio, economic conditions
  • Farzad Akhtari*, Ameneh Khodaei, Hasan Yaghuti Zargar, Sara Feyzollahi Pages 33-54
    Addiction is a mental, medical, and social problem of the current decade that impinges physical, emotional, and social aspects of an addict’s life. It negatively affects society and related families alike. It seems that social support for related families leads to better adaptation and faster healthy conditions on the part of the addicts. A high rate of addiction relapse is now a national challenge and a major cause of most faliures in treatment of addiction, and the high number of addicts at any given time. The aim of this study is to review the role of social support in predicting addiction relapse. Methodologically, the current study is a review, and attempt has been made in order to use as much resources as possible using appropriate key terms. By and large, it can be said that social support plays a considerable role in preventing addiction relapse in clients with addiction who are uder treatment. With improving social support in general and ameliorating methods and techniques for strengthening quality and quantity of social support in particular, one might argue that it would be possible to prevent addiction relapses to a great extent.
    Keywords: addiction, social support, addiction relapse
  • Asghar Fouladi* Pages 55-74
    Drug abuse is now a global problem, and societies are involved in it to different extents depending on individuals who live in it. In fact, addiction is a physical, mental, social, and spiritual disease, for the formation of which a number of pre-addictive factors play a part. The present research is a descriptive-analytic study including qualitative and quantitative surveys as well as interviews with 197 male addicts in Tabriz, East Azerbaijan Province. Sampling was carried out using simple random sampling method on a total of 580 addicts aged 25-30. The instrument for data collection was an interview or a questionnaire devised by the author. Economic, familial, and socio-cultural indices were best used in designing and preparing the questionnaire. In order to analyze the data, use was made of descriptive statistical method. Results indicated that social, individuals, familial, economic, and cultural factors are among significant elements impacting drug use in young adults. According to the results of this research, it can be argued that to start drug use, no single factor is sufficient; rather, there is a combination of social, individuals, familial, cultural, and economic factors each with different weight proportions that contribute to the initiation of drug use in individuals.
    Keywords: addiction, causes of addiction, Addiction Control Center
  • M. Keramati*, Kh Marefati Pages 75-88
    The present study was carried out aiming at investigating the efficacy of cognitive therapy based on mindfulness on self-efficacy of addicts under treatment. This research has a quasi-experimental design and enjoys a pre-test, post-test, and a control group. The research population included all addicts under treatment in registered treatment and rehabilitation centers in Bojnourd, a city north east of Iran. To prepare the sample, 100 individuals were selected at random. They completed Sherer & Maddux General Self-Efficacy Scale. The final sample consisted of 30 individuals with lowest scores in the GSES. The subjects were randomly assigned into two same-sized experimental and control groups. The results were analyzed using descriptive and deductive statistical methods (covariance analysis). Findings suggested that there is a meaningful difference in post-test average scores of GSES (after counting for pre-test effect) in the two groups. In other words, training individuals with mindfulness-based cognitive therapy resulted in the enhancement of self-efficacy in the experimental group compared to the control group on the basis of results in the post-test. The results implied that mindfulness-based cognitive therapy leaves a positive effect on self-efficacy of patients with addiction under treatment.
    Keywords: self-efficacy, mindfulness, based cognitive therapy, addiction
  • S. Mazinanian*, M. Rajabpour, L. Sadeghirad, M. Mazinanian Pages 89-100
    The prevalence of drug abuse has been on the rise, and addiction is currently considered as one of four major crises in Iran. Addiction can enervate the ethical, economics, and social roots of a society, and finally lead to its complete deterioration. Homeopathy is now accepted as like cures like. Diseases get treated using small doses of homeopathic medicines that can generate similar symptoms in healthy individuals. Homeopathic medicines are derived from flowers, plants, roots, and trees. Along with psychotherapy sessions, they can improve the emotional and mental status of addicts. Homeopathy is an adaptive treatment for drug dependence and abuse, and useful for individuals who try to overcome their addictive behavior. This is an analytic-descriptive study taking benefit of library research. On the whole, it can be said that homeopathic medicines can be used successfully for people with drug abuse. These medicines are efficient for management of withdrawal symptoms, and can help decrease the threat of dependence to chemicals. This study has been carried out with its aim to review the status of homeopathic medicines in the treatment of drug abuse.
    Keywords: homeopathy, addiction, medicine
  • Mina Vesal, Mohamadali Goodarzi, Nasser Vesal* Pages 101-124
    Drug abuse is unfortunately on the rise probably due to easier access and lack of sufficient control and protective measures. A case in point is ketamine, basically an anesthetic agent taken via injection. The drug is abused mainly because it has a hallucinogenic effect. It is frequently used in parties along with several other drugs and alcohol particularly by young people. Individuals who abuse ketamine, experience floating sensations, out-of-body experiences, hovering in a weightless condition, and illusions. Other than dependence and a few other mental consequences, chronic abuse of the drug might seriously damage bladder and other urinary tracts, necessitating cystectomy (bladder removal) in acute cases. The aim of the present study is to provide early warning of possible future increases in ketamine abuse hoping for informing on the gravity of associated impacts. Some preventive measures have been proposed to reduce the likelihood of ketamine abuse in young people.
    Keywords: ketamine, addiction, dependence, abuse, drug
  • Hassan Norouzi*, Meysam Shah Hosseni Pages 125-145
    Risk behaviors are behaviors which endanger people's health and wellbeing so application of appropriate treatment for reduction of them is necessary. Mindfulness-based cognitive therapy, a modern form of treatment for substance use disorder, provided a public health and disease model for the reduction of the patient’s harms. Different from the traditional choice of treatment, abstinence, Mindfulness-based cognitive therapy is designed to meet people “where they are at”. The traditional treatment for substance use disorders does not allow the individual to relapse, lest it is considered the treatment has failed. Mindfulness-based cognitive therapy focuses on the reduction of negative consequences of substance use and allows the substance user to accept moderate and safer use, thereby, reducing the harmful effects of the disorder. Mindfulness-based cognitive therapy places the individual in the present state of awareness, the here and now, making them aware of cues that trigger the desire to use substances. This article reviewed the use of Mindfulness-based cognitive therapy techniques as an alternative treatment for substance use traditional substance abuse program does not work for everyone.
    Keywords: Mindfulness, Based Cognitive Therapy, Substance Use Disorder, Harm Reduction