فهرست مطالب

فصلنامه سلامت اجتماعی و اعتیاد
پیاپی 13 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیمین قبادزاده *، مرضیه مسعودی، شهرام محمدخانی، جعفر حسنی صفحات 13-44
    وابستگی به موادمخدر، تهدیدی جدی برای سلامت افراد است. این اختلال نه تنها زندگی فرد را تحت شعاع قرار می دهد، بلکه نواقص و ناراحتی های زیادی را برای خانواده و جامعه ایجاد می کند. در واقع اعتیاد یکی از آسیب های مهم اجتماعی است که باعث دگرگونی های ساختاری در نظام اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی یک اجتماع می شود. با توجه به مشکلات زیاد و گسترده حاصل از اعتیاد، پیشگیری از این معضل الزامی است. پیشگیری از این مشکل، مستلزم شناسایی عوامل خطر و عوامل محافظت کننده در برابر وابستگی به مواد است. تحقیقات مختلف نشان داده اند که فقدان مهارت های رفتاری و همچنین اختلال در تنظیم هیجانات در کنار عوامل اجتماعی اثرگذار، از حیطه های موثر در پیش بینی اعتیاد می باشند. اعتیاد در کشور ما مانند کشورهای شرقی دیگر، الگوی خاصی دارد که با الگوی موجود در کشورهای توسعه یافته غربی متفاوت است. در چنین شرایطی تولید اطلاعات و دانش داخلی می تواند نقش اساسی در بهبود سیاست گزاری ها، برنامه ریزی ها و انجام مداخلات ایفا نماید. در این مقاله مروری، سعی شده است تا سازه های رفتاری، هیجانی و اجتماعی مرتبط با اعتیاد که در پژوهش های ایران به دست آمده است، جمع آوری شود. نتایج این مطالعه نشان داد که در سطح فردی، عواملی مثل راهبردهای مقابله ای، عوامل مربوط به تحصیل و مدرسه، مکانیسم های دفاعی فرد معتاد و خانواده ی او و ویژگی های جمعیت شناختی؛ در سطح هیجانی عواملی مثل هوش هیجانی، هیجان طلبی و سبک تنظیم هیجان و در سطح اجتماعی عواملی مثل وضعیت آنومیک، سرمایه اجتماعی، شبکه ی روابط، حمایت اجتماعی، شکاف بین نسلی و معنویت نقش عمده در گرایش، شروع و ادامه ی مصرف مواد ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: عوامل رفتاری، عوامل هیجانی، عوامل اجتماعی، اعتیاد
  • میثم شاه حسینی*، امیرحسین افشاری صفحات 45-68
    آندروژن های منسوب به استروئیدهای آنابولیک در دهه های اخیر جهان را با مشکلات سوءمصرف مواجه کرده است. مصرف تستوسترون ها به صورت مجزا از سال 1930 و به عنوان آندروژن به سرعت رشد و توسعه پیدا نمود. طولی نکشید که ورزشکاران به تاثیرات هورمونی این مواد پی برده و به همین منظور مصرف آن به سرعت در میان ورزشکاران نخبه و بدنسازکاران در سال های 1950 تا 1970 گسترش یافت. بنابراین تا قبل از سال های 1980 استروئیدهای آنابولیک شیوع وسیعی در میان ورزشکاران پیدا نموده و حتی در افراد عادی نیز نفوذ پیدا کرد. امروزه اکثر مصرف کنندگان مواد استروئیدی را ورزشکاران رقابتی تشکیل نمی دهد بلکه بسیاری از مردان در سنین جوانی عمدتا از این داروها برای بهبود ظاهر شخصی خود استفاده می کنند. سوءمصرف مواد استروئیدی هم اکنون در بیشتر مناطق جهان از قبیل کشورهای اسکاندیناوی، ایالات متحده آمریکا، برزیل و بسیاری از کشورهای انگلیسی زبان شیوع گسترده ای پیداکرده است. ایران نیز یکی از کشورهایی است که در سالیان اخیر به صورت خطرناکی سوءمصرف مواد استروئیدی را در الگوهای مصرفی بسیاری از جوانان جای داده است. بنابراین نیاز به مداخلات پیشگیرانه در این حوزه می باشد.
    کلیدواژگان: استروئیدهای آنابولیک، شیوع، سوءمصرف، ورزشکاران
  • مهری مولایی، جواد هاشمی* صفحات 69-94
    اعتیاد یک مشکل جهانی است که تقریبا بیشتر کشورهای جهان با آن روبرو هستند. علاوه بر هزینه های مراقبت های بهداشتی و عدم بهره وری منابع انسانی، میلیاردها دلار هزینه اعتیاد به مواد مخدر است. اقدامات درمانی در بسیاری از موارد به نتایج مثبت منجر نمی شود. از این رو، اهمیت تلاش های پیشگیرانه و مقابله یا تمایل به استفاده از آن یک اقدام غیرقابل انکار است. مقاله حاضر با هدف مرور نظری و پژوهشی بر راهکارهای مقابله با گرایش به مصرف موادمخدر انجام شد. بر این اساس راهکارهای مقابله ای در حوزه مقابله با گرایش به مصرف موادمخدر با استفاده از مبانی نظری و عملی مرور شد. روش مطالعه حاضر، تحلیلی- توصیفی و با استفاده از تحقیقات، کتب، اسناد و منابع کتابخانه ای مرتبط بود. در مجموع با توجه به نتایج پژوهش های انجام شده، می توان نتیجه گرفت که صرف نظر از عوامل زیست شناختی، راهکارهای مقابله فردی، خانوادگی، اجتماعی، فرهنگی/مذهبی، اقتصادی و آموزشی در مدرسه بر مقابله با گرایش به مصرف موادمخدر تاثیر دارد. بنابراین اقدامات پیشگیرانه در حوزه آموزشی، اقتصادی، فرهنگی/مذهبی، خانوادگی و فردی جهت کاهش نگرانی ها، امنیت و رفاه اجتماعی و بهبود فضای اشتغال و اقتصاد جامعه ضروری است تا بتوان اقدامات و سیاست گذاری های مناسب جهت مقابله با مصرف موادمخدر را تدوین نمود.
    کلیدواژگان: گرایش به مصرف موادمخدر، راهکارهای مقابله ای، اعتیاد
  • سمیرا رضایی، محمود نجفی* صفحات 95-110
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه دشواری های تنظیم هیجانی و پریشانی روانی در افراد معتاد و عادی انجام شد. روش پژوهش علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد خودمعرف جهت ترک اعتیاد شهرستان آرادان بودند که در زمستان سال 1395 به کلینیک ترک اعتیاد مراجعه کرده بودند. جامعه آماری افراد عادی شامل همراهان و بستگان افراد معتاد بودند. نمونه ای به حجم 120 نفر (60 نفر عادی، 60 نفر معتاد) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه دشواری در تنظیم هیجان و مقیاس استرس، اضطراب و افسردگی لاویبوند و لاویبوند بود. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین مولفه های دشواری های تنظیم هیجانی (به جز فقدان آگاهی هیجانی) و استرس، اضطراب و افسردگی در افراد معتاد و عادی تفاوت معنی داری وجود دارد. بدین صورت که افراد معتاد در پرسش نامه دشواری های تنظیم هیجانی نمرات بالاتری داشتند. همچنین افراد معتاد در سه مولفه استرس، اضطراب و افسردگی نمرات بالاتری داشتند. در مجموع نتایج حاکی از آن بود که افراد معتاد دارای مشکلاتی در تنظیم هیجان هستند و از اضطراب، استرس و افسردگی رنج می برند. لذا این موضوع باید مورد توجه متخصصان اعتیاد قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دشواری های تنظیم هیجانی، استرس، اضطراب، افسردگی، پریشانی روانی، اعتیاد
  • سارا مظفری*، سید جواد حسینی، الهه سادات طباطبایی راد صفحات 111-130
    اعتیاد یک بیماری روان پزشکی مزمن می باشد که در بسیاری از جوامع از جمله جامعه ی ایران در حال گسترش است. اعتیاد به موادمخدر پدیده ی پیچیده ای است که ابعاد مختلف زندگی فرد ازجمله ابعاد اجتماعی، اقتصادی، جسمی و روانی را تحت تاثیر قرار می دهد. ازجمله پیامدهای روانی حاصل از اعتیاد می توان به اختلالات خلقی مثل افسردگی و اضطراب، پرخاشگری و اختلال در کنترل تکانه، فراموشی، توهم و هذیان ناشی از مواد صنعتی و... اشاره کرد. ازآنجایی که پیامدهای ناشی از اعتیاد بخصوص پیامدهای روانی در زندگی فرد اختلال ایجاد می کند و با توجه به نقش عوامل روانی در وابستگی به مواد و تداوم اعتیاد، لازم است در کنار درمان های دارویی و زیستی از مداخلات روان شناختی نیز استفاده شود. یکی از درمان های روان شناختی به کاررفته در حوزه ی اعتیاد رفتاردرمانی دیالکتیک می باشد. کاربرد رفتاردرمانی دیالکتیکی باگذشت زمان توسعه یافته است و در حال حاضر برای درمان بسیاری از مشکلات مانند افسردگی، اضطراب، خشم، سوءمصرف مواد و اختلالات خوردن کاربرد دارد. این مقاله مروری بر کاربرد فنون رفتاردرمانی دیالکتیکی است که به عنوان درمان مکمل در کنار سایر درمان ها تلقی می شود. بر اساس مبانی نظری و پژوهشی می توان گفت رفتاردرمانی دیالکتیکی مداخله ای برای اختلالات مصرف مواد اثربخش است.
    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، اختلال مصرف مواد
  • مریم فراهانی*، حسن حیدری صفحات 131-146
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی-رفتاری بر آسیب به خود و خودانسجامی افراد معتاد به موادمخدر بود. طرح تحقیق آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. در این پژوهش، 36 نفر از معتادان مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد شهر اراک به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای جمع آوری اطلاعات در پیش آزمون و پس آزمون از پرسشنامه آسیب به خود و خودانسجامی استفاده شد. برای گروه آزمایشی گروه درمانی شناختی-رفتاری به مدت 7 جلسه اعمال شد و برای گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای انجام نشد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیری استفاده شد. نتایج نشان داد که گروه درمانی شناختی-رفتاری بر آسیب به خود و خودانسجامی تاثیر معنی دار دارد. با توجه به یافته ها می توان گفت که درمان شناختی رفتاری گروهی در کاهش رفتار آسیب به خود و در افزایش خودانسجامی اثربخش بوده است و می تواند به عنوان یک روش مورداستفاده قرار گیرد. فرایند شناختی نقش مهمی در شکل گیری و تداوم رفتارهای نامتناسب و خود تخریبی و خودانسجامی دارد، ازاین رو می توان با تغییر شناخت به بهبود وضعیت زندگی فردی و اجتماعی افراد کمک کرد.
    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی، رفتاری، آسیب به خود، خودانسجامی، اعتیاد، موادمخدر
  • بیژن پیرنیا *، رضا ریحانی صفحات 147-162
    ولع مصرف شاخصی روان شناختی می باشد که نقشی حائز اهمیت در پیامد درمانی ایفا می نماید و تعاملی پویا با مولفه های سلامت روان دارد. هدف پژوهش حاضر، مقایسه شاخص های ولع مصرف و بهزیستی روانی در بیماران تحت درمان با نگهدارنده متادون و مصرف کنندگان هروئین بود. روش پژوهش علی مقایسه ای بود. 30 مرد مصرف کننده فعال هروئین و 50 بیمار تحت درمان نگهدارنده با متادون به دو روش گلوله برفی و هدفمند انتخاب شدند. داده ها از طریق دو پرسشنامه بهزیستی روانی و ولع مصرف جمع آوری و به کمک آزمون های تی و تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که شاخص بهزیستی روانی در دو گروه تحت درمان متادون و مصرف کنندگان فعال، در هر سه مولفه هیجانی، روان شناختی و اجتماعی تفاوت معناداری را نشان می دهد. نتایج حاکی از اهمیت فرایند بهبودی و پرهیز از مواد در ارتقاء بهزیستی روانی و کاهش تنش ناشی از ولع مصرف بود.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانی، شاخص ولع مصرف، درمان نگهدارنده با متادون، اعتیاد به هروئین، سوء مصرف مواد
|
  • S. Ghobadzadeh*, M. Masoudi, Sh Mohammadkhani, J. Hasani Pages 13-44
    Substance dependence is a serious threat to health of individuals. Not only substance dependence disrupts individual's life, but also it contributes many problems for the family and society. In fact, addiction is one of the major social traumas that causes structural changes in the economic, social, political, and cultural systems of communities. Due to the large and widespread addiction problem, prevention of this problem is imperative. Preventing this problem requires identifying risk factors and protectors against drug dependence. Several studies have shown that lack of behavioral skills, disturbance in the emotional regulation along with effective social factors are important for predicting addiction. Addiction in Iran, like other eastern countries, has a particular pattern that differs from Western countries. In such situation, investigation to produce information and internal knowledge can play a major role in improving policies, planning and interventions against addiction. In this review article, we attempt to collect the behavioral, emotional and social structures related to addiction in Iranian studies. According to this study, in personal level, coping strategies, factors related to education, factors related to school, defensive mechanism of substance abusers, family conditions, and demographic factors; in emotional level, emotional intelligence, sensation seeking, and emotion regulation strategies; and in social level, anomic situation, social capital, social interactions, social support, gap generation and spirituality play important roles in tendency, onset, and continuing substance abuse.
    Keywords: behavioral factors, emotional factors, social factors, addiction
  • Meysam Shahhosseni*, Ah Afshari Pages 45-68
    The anabolic steroids associated androgens have exposed the world with abuse problems during recent decades. The consumption of testosterones has been growing rapidly since the 1930s as androgens. Athletes were noticed about the hormonal effects of testosterones, and so the consumption of testosterones has rapidly increased among bodybuilders and other athletes from the 1950s to the 1970s. So, before the 1980s, steroid antibiotics had been used among many athletes, and even it had been used among normal individuals. Nowadays, most consumers of steroidal substances do not athletes, but many young men use these drugs to improve their body shape. The misuse of steroidal drugs has now become widespread in many countries, such as the Scandinavian countries, the United States, Brazil, and many English-speaking countries. Iran is also one of the countries that seriously misuse of steroids. Therefore, there is a need for preventive interventions in this area.
    Keywords: Anabolic-Androgenic steroid, abuse, Athletes
  • M. Mowlaie, J. Hashemi* Pages 69-94
    Addiction is a global problem that is facing most of the countries throughout the world. The billions of dollars are the cost of drug addiction, in addition to health care costs and lack of human-resource productivity. Therapeutic actions in many cases do not lead to positive results. Therefore, the importance of preventative efforts and coping with the tendency to misuse substance is clearly undeniable action. Accordingly, in the present study, coping strategies of tendency to substance abuse were reviewed using theoretical and practical principles. The method of the present research was analytic-descriptive, including previous studies, books, documents, and library sources. Generally, it can be concluded that regardless of biological factors; personal, familial, social, cultural/spiritual, economic and educational factors have influences on coping with substance abuse. According to the results of the present research, preventive actions are needed in the areas of familial, educational, economic, cultural/spiritual and personal factors to reduce substance abuse and providing job opportunities for substance abusers to increase security and social welfare for them.
    Keywords: Tendency to substance abuse, coping strategies, addiction
  • Samira Rezaee, M. Najafi* Pages 95-110
    The present study aims to compare the difficulties of emotional regulation and distress between substance abusers and normal individuals. The research method was causal-comparative. The population included all people who self-referred to addiction treatment centers in Aradan city in the winter of 1395/2017. The statistical population of the normal individuals was relatives of substance abusers. A total number of 120 individuals (60 normal people and 60 substance abusers) were selected through a convenient sampling method. The Difficulty in Emotion Regulation Scale (DERS) and the Depression, Anxiety, and Stress questionnaires (DAS) were used in this study. The result of the study showed that there were significant differences between the components of emotional regulation difficulties (except for the lack of excitement awareness), stress, anxiety, and depression in the group of substance abuser and the normal individual group. In addition, substance abusers had higher scores in the difficulties of emotional regulation questionnaire. Substance abusers also had higher scores in three components: stress, anxiety, and depression. Overall, the results showed that substance abusers have problems in regulating emotions and suffer from anxiety, stress and depression. Therefore, these issues have to be considered by therapists.
    Keywords: Difficulties in emotional regulation, stress, anxiety, depression, psychological distress
  • S. Mozafari*, J. Hosseini, E. Tabatabaeirad Pages 111-130
    Addiction is a chronic psychiatric disorder that is prevalent in many societies, including the Iranian society. Drug addiction is a complex phenomenon that affects different aspects of a person's life, including social, economic, physical, and mental aspects. Addiction can be attributed to mood disorders, such as depression, anxiety, aggression, impaired impulse control, amnesia, hallucinations, and delusional disorders caused by industrial substances. It is necessary to use psychological interventions along with medical and biological treatments, because the consequences of addiction can interfere in people's lives. One of the psychological treatments has used in the field of addiction is dialectical behavioral therapy. Dialectical behavioral therapy has used and developed over time and is currently used to treat many problems, such as depression, anxiety, anger, substance abuse, and eating disorders. This paper reviews the application of dialectical behavior therapy techniques, which is considered as an adjunctive treatment for other treatments. Based on theoretical and research foundations, dialectical behavioral therapy can be an effective intervention for substance abuse disorders.
    Keywords: dialectical behavior therapy, substance use disorder
  • M. Farahan*, H. Heydari Pages 131-146
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral group therapy on self-injury and self-coherence of substance abusers. The research design was a pre-test and post-test with the control group. In this research, 36 substance abusers who were referred to rehabilitation treatment centers in Arak city were randomly assigned to the experimental group and the control group. For data collection in pre-test and post-test, self-injury questionnaire was employed. For the experimental group, the cognitive-behavioral group therapy was performed in seven sessions, and no intervention was performed in the control group. To analyze the data, multivariate analysis of covariance was conducted. The results showed that the cognitive-behavioral group therapy had a significant impact on self-injury. Regarding the findings, it can be concluded that cognitive-behavioral group therapy is effective in reducing self-injury behaviors and increasing self-coherence and cognitive-behavioral group therapy can be used as a treatment method for this group. Cognitive process plays an important role in the formation of inappropriate behaviors, self-injury behaviors, and self-coherence. So by recognizing the cognitive process of substance abusers, we can help them to improve their lives.
    Keywords: Cognitive-behavioral group therapy, self-injury, self-coherence, Addiction
  • B. Pirnia*, R. Reyhani Pages 147-162
    Background
    Craving is a psychological factor that plays an important role in therapeutic consequences and has a dynamic interaction with mental health.
    Objective
    The present study aims to compare the craving and psychological well-being between individuals under maintenance treatment and individuals with opium abusers.
    Methods
    This study is a causal comparative design. A total of 30 male heroin users and 50 patients with methadone maintenance therapy were selected using purposeful sampling method and snowball method. Data were collected using Psychological Well-being Questionnaire and Usage Craving Questionnaire and were analyzed using independent t-test, Multivariable Analyze of Variance (MANOVA) and Pierson correlation tests.
    Results
    The findings showed that psychological well-being between the group of methadone users and heroin users in all three components of emotional, psychological, and social were different. The results highlighted the importance of the recovery process and avoiding the substance in improving the well-being and reducing the stress.
    Keywords: Psychological Well-being, raving index, Methadone Maintenance Treatment, Addiction to heroin, Drug abuse