فهرست مطالب

سلامت اجتماعی و اعتیاد - پیاپی 18 (تابستان 1397)

فصلنامه سلامت اجتماعی و اعتیاد
پیاپی 18 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا عبدالرسولی* صفحات 13-56
    بسیاری از افراد نمی دانند که چرا و چگونه افراد دیگر به موادمخدر وابسته می شوند. آن ها ممکن است اشتباها فکر کنند که کسانی که از موادمخدر استفاده می کنند، فاقد اصول اخلاقی و اراده هستند و می توانند به راحتی به وسیله انتخاب خود، مصرف مواد را قطع کنند. وابستگی به موادمخدر بیماری پیچیده ای است که فرایند ترک آن معمولا چیزی بیش از نیت و اراده را می طلبد و همانند هر بیماری دیگری نیاز به مراقبت و درمان دارد. همانند هر بیماری دیگری، فرد بیمار نیازمند این است که در طول درمان، شبکه حمایتی قوی داشته باشد تا بتواند به بهبودی و موفقیت درمان دست یابد. از جمله عوامل حمایت کننده در این زمینه سرمایه اجتماعی است. سرمایه اجتماعی شبکه ای از روابط و پیوندهای مبتنی بر اعتماد اجتماعی بین فردی و بین گروهی و تعاملات افراد با گروه ها، سازمان ها و نهادهای اجتماعی است که انرژی لازم برای تسهیل کنش ها در جهت اهداف فردی و جمعی را فراهم می کند. وجود عوامل حمایت کننده مانند سرمایه اجتماعی برای پیشگیری و مبارزه با اعتیاد و بهبودی از آن امری ضروری است. در واقع می توان گفت موفقیت اجتماعی شدن امر مبارزه با مواد مخدر وابسته به کم و کیف سرمایه اجتماعی است. شواهد پژوهشی نیز حاکی از نقش و اهمیت سرمایه اجتماعی در پیشگیری از اعتیاد و مبارزه با موادمخدر است. بنابراین شناخت همه جانبه و صحیح از پدیده اعتیاد و برنامه ریزی در راستای افزایش سرمایه اجتماعی و عوامل حمایت کننده می تواند راهگشای برنامه ریزی و موفقیت هر چه بیشتر در اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مواد مخدر، پیشگیری
  • محمد خالدیان* ، رویا ارجمند کرمانی، پروین امینی صفحات 57-74
    پژوهش حاضر با هدف آموزش معنویت مبتنی بر آموزه های اسلامی بر تاب آوری و سازگاری اجتماعی در افراد وابسته به مواد انجام شد. این پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه مورد مطالعه شامل افراد وابسته به مواد مرکز ترک اعتیاد با متادون شهرستان قروه (نیکو سلامت) در سال1392 بود. ابتدا تعداد90 نفر از افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به کلینیک ترک اعتیاد بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. سپس تعداد 30 نفر از این افراد که در مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون و مقیاس سازگاری اجتماعی پایین ترین نمرات را گرفتند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت آموزش 9 جلسه دو ساعته معنویت قرار گرفتند اما گروه کنترل تحت هیچگونه آموزشی قرار نگرفت. جهت جمع آوری اطلاعات از مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون و مقیاس سازگاری اجتماعی استفاده شد. برای تحلیل آماری داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته ها نشان داد که میانگین نمرات سازگاری اجتماعی در پس آزمون گروه آزمایش به طور معنا داری از میانگین نمرات پس آزمون در گروه کنترل کمتر بود و به عبارتی سازگاری افزایش یافته بود. همچنین میانگین نمرات تاب آوری در پس آزمون گروه آزمایش به طور معنا داری از میانگین نمرات پس آزمون در گروه کنترل بالاتر بود. می توان از آموزش معنویت با تاکید بر آموزه های دین مبین اسلام به طور معنی داری در ارتقا میزان تاب آوری و سازگاری اجتماعی افراد وابسته به مواد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش معنویت، تاب آوری، سازگاری اجتماعی، افراد وابسته به مواد
  • حجت وطن دوست* ، محمدعلی آرمند صفحات 75-104
    پیشگیری از سوءمصرف مواد نیازمند مشارکت جدی مردم و بخش های دولتی و غیردولتی است. اعتیاد زمینه ساز بسیاری از مشکلات و مسائل اجتماعی است. با توجه به تبدیل شدن موادمخدر و اعتیاد به ابزار جنگ نرم و تهدید علیه امنیت ملی از یک سو و منابع قابل توجه کشور خصوصا در حوزه های فرهنگی از سوی دیگر، در صورت پذیرفتن رویکرد اجتماعی به پیشگیری از اعتیاد چاره ای جز حمایت از مراکز و سازمان های مردم نهاد نیست. لذا هدف از این پژوهش بررسی رویکردی اجتماعی به پیشگیری از اعتیاد با تاکید بر نقش تسهیلگری مرکز سلامت روان محلی اندیشه مهر شهر محمودآباد از توابع شهرستان شاهین دژ بود. در این تحقیق از روش اسنادی – کتابخانه ای استفاده شده است. همچنین به برخی از الگوها و روش های مداخله ای در حوزه پیشگیری از اعتیاد که توسط مرکز صورت گرفته پرداخته شد. مردم از روش های مختلف همانند بالا بردن میزان حساسیت خود نسبت به موادمخدر و مضرات آن، بالا بردن سطح اطلاعات و آگاهی در خصوص انواع مواد و خطرات مصرف و تشکیل گروه های خودجوش مبارزه با مواد اعتیادآور می توانند با تاکید بر نقش مثبت اجتماع یا محله خود در زمینه مبارزه با مواد مخدر به پیشگیری از اعتیاد کمک کنند. میزان موفقیت نهادهای پیشگیری از اعتیاد منوط به این است که تا چه اندازه این نهادها زمینه ها و بسترهای لازم برای حضور و مشارکت مردم و سازمان های غیردولتی را فراهم و آموزش های لازم را در خصوص چگونگی مشارکت در اجرای طرح ها و برنامه های پیشگیری ارائه می کنند. به نظر می رسد که استفاده از رویکرد اجتماعی در مبارزه با موادمخدر می تواند گامی موثر در پیشگیری از اعتیاد باشد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، پیشگیری از اعتیاد، رویکرد اجتماع محور
  • کیوان شکری* ، رضا رنجبران، انیسه روخوش صفحات 105-138
    رویکردها و مدل های اعتیاد عوامل متعددی را در گرایش به اعتیاد موثر می دانند. روش این پژوهش کتابخانه ای و اسنادی بود. مدل ها و رویکردهای اعتیاد با مرور یافته های علمی و رویکرد تحلیلی و نظری مورد بررسی قرار گرفت. هر یک از مدل ها برای درک اعتیاد یا رفتارهای اعتیادی خاص به شیوه گرایش به اعتیاد و عوامل متفاوت در تداوم اعتیاد تاکید دارند. مدل اجتماعی/ محیطی، اعتیاد را اکثرا بازتاب عوامل محیطی همچون فقر، پایگاه پایین اقتصادی اجتماعی، فشار اجتماعی، همنشینی با افراد کج رو و… می داند. مدل روانی، اعتیاد را حاصل شکست در اراده فرد وابسته به مواد می داند و مدل ژنتیکی و وراثتی به دنبال پاسخی از منظر بیولوژیکی است. به این علت که هرکدام از این مدل ها نظرات تک بعدی و ناقصی را ارائه داده اند برخی از صاحب نظران به سمت ادغام این تبیین ها حرکت کردند و مدل زیستی-روانی- اجتماعی را مطرح کرده اند. البته در سال های اخیر بعد معنوی نیز به این مدل اضافه شده است. طبق این مدل، اعتیاد حاصل ترکیب عوامل زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی است. اعتیاد به عنوان یک آسیب اجتماعی در کنار مشکلاتی چون بیکاری، فقر، طلاق و… تحت تاثیر دلایل روان شناختی فردی که خود در بستر خانواده، ارتباط با همسالان و جامعه شکل می گیرد، به دلیل تبعات فراوان آن در نظام سیاسی اقتصادی کشور نیازمند توجه و اراده جدی برای کاهش آسیب های آن است. بنابراین بهتر است برنامه ریزی برای پیشگیری و درمان اعتیاد با در نظر گرفتن ابعاد زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی باشد. مهم ترین ویژگی این مدل، نگاه جامع و کل نگر به انسان است.
    کلیدواژگان: اعتیاد، رویکردها، زیستی، روانی، اجتماعی
  • سمیرا شاکری، سولماز دبیری* صفحات 139-152
    سلامت اجتماعی یکی از ابعاد سلامت محسوب می شود و نقش مهمی در کاهش آسیب های اجتماعی دارد. هدف پژوهش حاضر مقایسه سلامت اجتماعی در افراد وابسته به مواد و عادی بود. این پژوهش یک مطالعه علی – مقایسه ای بود. نمونه این پژوهش شامل 100 نفر (50 نفر عادی، 50 نفر افراد وابسته به مواد) بود که بر اساس ملاک های ورود به پژوهش و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه سلامت اجتماعی کییز (2004) بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره تحلیل شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین مولفه های سلامت اجتماعی در افراد وابسته به مواد و عادی تفاوت معنی داری وجود دارد. بدین صورت که افراد وابسته به مواد از سطوح پایین تر سلامت اجتماعی (شکوفایی اجتماعی، همبستگی اجتماعی، انسجام اجتماعی، پذیرش اجتماعی و مشارکت اجتماعی) برخوردار بودند. در مجموع نتایج حاکی از آن بود که افراد وابسته به مواد دارای مشکلاتی در سلامت اجتماعی هستند و ارتقای سلامت اجتماعی با همکاری بخش های مختلف جامعه همواره باید مورد توجه مسئولین، متخصصان و کل افراد جامعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، افراد وابسته به مواد، افراد عادی
  • حامد کاشانکی، رضا رستمی، فاطمه دهقانی آرانی* صفحات 153-176
    اعتیاد همواره تحت تاثیر عوامل متعددی بوده است که یکی از این عوامل مشکلات هیجانی است. بر اساس پژوهش های اخیر، اعتیاد به عنوان بعد تاریک هیجان شناخته می شود. هدف اصلی از مطالعه حاضر، بررسی رابطه هیجان و اعتیاد بود. این هدف کلی به سه هدف بررسی نقش فرآیندهای تنظیم هیجانی و تاثیر آن ها در انواع اعتیاد، بررسی نقش ابراز، پردازش و سرکوب هیجان در اعتیاد و بررسی ارتباط انواع هیجان با مواد در افراد وابسته به مواد تقسیم شده است. به منظور دستیابی به این اهداف، از مقالات معتبری استفاده شد که به بررسی ارتباط بین هیجان و اعتیاد پرداخته بودند. مطالعه مروری حاضر علاوه بر پرداختن به نقش تنظیم و ابراز هیجان، نمود انواع هیجان در اعتیاد را نیز با استفاده از مروری بر مقالات متعدد بررسی کرد. همچنین به اثربخشی درمان های مبتنی بر تنظیم هیجان نیز اشاره شده است. در نهایت، این مطالعه یک روش درمانی موثر را برای کاهش آسیب ناشی از اعتیاد از طریق طرح یک مدل روند هیجان در رابطه با شروع اختلال اعتیاد ارائه کرد. مدل مداخلات پیشگیرانه و درمانی سیستماتیک در اختلال مصرف مواد با توجه به نقش هیجان ارائه شده است. مطابق با این مدل، تنظیم هیجان با در نظر گرفتن ابعاد زیستی، روانی و اجتماعی نقش مهمی در پیشگیری از اعتیاد دارد. بنابراین با آموزش تنظیم هیجان از کودکی و نوجوانی می توان از روی آوردن آن ها به سوء مصرف مواد جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: هیجان، اعتیاد، تنظیم هیجان
  • علی نیک بخت* ، بهاره میراحمدی صفحات 177-188
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر فیلم های مستند (با محتوای سوءمصرف موادمخدر و روان گردان) بر نگرش نوجوانان نسبت به اعتیاد بود. جامعه آماری شامل همه نوجوانان شهر بندرعباس بودند که از میان آن ها 20 نفر از طریق نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابتدا با استفاده از پرسش نامه نگرش سنج اعتیاد از کلیه شرکت کنندگان پیش آزمون گرفته شد، سپس شش کلیپ مستند در خصوص موادمخدر و روان گردان در شش جلسه همراه با پرسش و پاسخ برای شرکت کنندگان پخش شد. در پایان شش جلسه، شرکت کنندگان مجددا به پرسش نامه نگرش سنج اعتیاد پاسخ دادند. نتایج آزمون t وابسته نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون شرکت کنندگان، تفاوت معنی داری وجود دارد. به عبارت دیگر، پس از نمایش فیلم های مستند، نگرش شرکت کنندگان تغییر پیدا کرد و نگرش آن ها تا حد بسیار زیادی نسبت به اعتیاد منفی شد. در مجموع به نظر می رسدکه نمایش فیلم های مستند بر نگرش نوجوانان نسبت به مواد تاثیر دارد و صدا و سیما می تواند با نمایش فیلم های مستند مناسب، نگرش نوجوانان را به اعتیاد منفی و همچنین نگرش منفی آن ها را نسبت به اعتیاد تقویت نماید.
    کلیدواژگان: فیلم مستند، نوجوانان، سوءمصرف مواد
|
  • Reza Abdolrasoli * Pages 13-56
    Many people do not know why and how other people depend on substances. They may mistakenly think that those who use substance lack ethics and will, and they can easily cut off substance use by their choice. Substance-dependence is a complex disease whose process of withdrawal usually requires more than intention and will, and like any other disease, it needs care and treatment. Similar to any other illness, the patient needs to have a strong support network during treatment, in order to achieve improvement and success in the treatment. Social capital is one of the supporting factors in this regard. Social capital is a network of relationships and connections based on interpersonal and intergroup social trust and the interactions of individuals with groups, organizations, and social institutions that provide the required energy to facilitate actions for individual and collective ends. The presence of supporting factors such as social capital to prevent and combat addiction and recovery from it is necessary. In fact, it can be said that the success of the socialization of combat narcotics depends on social capital. Research evidence also highlights the role and importance of social capital in preventing addiction and combatting narcotics. Therefore, the comprehensive and true recognition of the phenomenon of addiction and planning in order to increase social capital and supporting factors can lead to more and more planning and success in the socialization of combatting narcotics
    Keywords: Social capital, Drugs, Prevention
  • Mohammad Khaledian*, Roya Arjmand Kermani , Parvin Amini Pages 57-74
    The current research was performed aiming to train spirituality based on Islamic teachings on resilience and social adjustment in substance-dependent individuals. This study was an experimental research conducted in the form of pretest-posttest with control group. The population under study consisted of substance-dependent individuals in the Methadone Addiction Treatment Center of the city of Ghorve (Nikoosalamat) in 2013. At first, the sample size included 90 substance-dependent individuals referred to the addiction treatment clinic who were selected based on simple random sampling. Then, the number of 30 individuals who had received the lowest scores in the Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC) and the Social Adjustment Scale (SAS) were selected and randomly divided into two experimental and control groups. The experimental group received 9 two-hour spirituality sessions, but the control group received no training. The CD-RISC and the SAS were applied to collect data, and covariance analysis was used to analyze the data. The findings showed that the mean of social adjustment scores in the posttest of the experimental group was significantly lower than that of posttest scores in the control group and, in other words, adjustment was increased. Also, the mean of resiliency scores in the posttest of the experimental group was significantly higher than the mean of posttest scores in the control group. It can be concluded that the training of spirituality with emphasis on the teachings of the Islamic religion can be used to significantly increase the level of resilience and social adjustment in substance-dependent individuals
    Keywords: Spirituality training, Resilience, Social adjustment, Substance-dependent
  • Hojjat Vatandoost*, Mohamadali Armand Pages 75-104
    The prevention of substance abuse requires serious participation of people and governmental and non-governmental sectors. Addiction is the cause of many social problems and issues. With regard to the transformation of drugs and addiction into the tools of soft war and threats to national security on one hand, and the country's significant resources especially in cultural areas on the other hand, if the community approach is adopted to prevent addiction opposed, there will be no choice but to support NGOs. Therefore, this research aimed to investigate a community approach to addiction prevention with emphasis on the facilitating role of Andisheh Mehr local mental health center in the city of Mahmoud Abad, near to the city of Shahin Dej. The documentary-library method has been used in this research. Also, the present research addresses some interventional patterns and procedures in the area of addiction prevention carried out by the center. People can help prevent addiction by emphasizing the positive role of their community or neighborhood in the fight against drugs through different ways such as enhancing their sensitivity to drugs and their harms, increasing the level of knowledge and awareness about the various types of substances and risks of consumption, and establishing spontaneous groups of combating addictive substances. The success rate of addiction prevention institutions depends on the extent to which these institutions provide necessary backgrounds and bases for the participation and attendance of people and NGOs and present essential trainings on how to participate in the implementation of prevention plans and programs. It seems that the use of a community approach in combating drugs can be an effective step in preventing addiction
    Keywords: Addiction, Addiction prevention, Community-based approach
  • Kayvan Shokri*, Reza Ranjbaran , Anessa Rokhosh Pages 105-138
    Addictive approaches and models introduce various factors as effective factors in tendency to addiction. The methodology of this research was library and documentary. Addictive approaches and models were assessed by reviewing scientific findings and analytical and theoretical approaches. Each model emphasizes the perception of addiction or specific addictive behaviors through tendency to addiction and different factors in its continuation. The socio-environmental model mostly knows addiction as the reflection of environmental factors such as poverty, low socioeconomic status, social pressures, association with crooked people, etc. The psychological model considers addiction as the result of failure in the will of the substance-dependent individual, and the genetic and hereditary model looks for the response from a biological point of view. Since each of these models has presented one-dimensional and imperfect views, some experts have moved towards integrating these explanations and have proposed a bio-psycho-social model. Of course, in recent years, spirituality dimension has also been added to this model. Based on this model, addiction is the result of the intersection of biological, psychological, social and spiritual factors. Addiction as a social harm shapes along with problems such as unemployment, poverty, divorce, etc under the influence of psychological reasons of a person established in the context of family, association with peers, and society, requires serious attention and volition to reduce its harms due to its superabundant consequences in the country’s economic-politic system. Therefore, it is better to plan for the prevention and treatment of addiction considering biological, psychological, social, and spiritual dimensions. The most important feature of this model is its comprehensive and holistic look at human
    Keywords: Addiction, Approaches, Biological, Psychological, Social
  • Samira Shakeri , Soulmaz Dabiri * Pages 139-152
    Social health is considered as one of the dimensions of health and plays an important role in reducing social harms. The present study aimed to compare social health in substance-dependent and normal individuals. The research was a causal-comparative study. The sample consisted of 100 (50 normal, 50 substance-dependent) individuals who were selected based on the inclusion criteria of the research and by using convenient sampling method. The research tool was Keyes Social Health Questionnaire (2004). Data were analyzed using multivariate analysis of variance. The results of multivariate analysis of variance showed that there is a significant difference between the components of social health in substance-dependent and normal individuals, so that substance-dependent individuals had lower levels of social health (social prosperity, social solidarity, social cohesion, social acceptance and social participation). Overall, the results indicate that substance-dependent individuals have problems with social health and promotion of social health in cooperation with different sectors of society should always be considered by authorities, specialists and the entire community
    Keywords: Social health, Substance-dependent individuals, Normal individuals
  • Hamed Kashanaki , Reza Rostami , Fateme Dehghan, Arani * Pages 153-176
    Addiction has always been influenced by several factors, one of which is the emotional problems. According to recent studies, addiction is known as the dark side of emotions. The main purpose of the present research was to examine the relationship between emotion and addiction. This overall goal is divided into three
    objectives
    investigating the role of emotion regulation processes and their impacts on the types of addiction, assessing the role of expressing, processing, and suppressing emotions in addiction, and evaluating the association of types of emotions with the substance used in substance-dependent individuals. To accomplish these goals, validated articles were used in which the relationship of emotion and addiction has been assessed. In addition to dealing with the role of emotion regulation and expression, the present review study also examined the representation of various types of emotion in addiction by reviewing numerous articles. The effectiveness of emotion-based therapies has also been assessed. Finally, this research proposed an effective treatment modality to reduce the harm caused by addiction by presenting a model of the emotional trend of the onset of an addiction disorder. A model of preventive and therapeutic interventions in substance use disorder has been presented considering the role of emotion. Based on this model, emotion regulation, taking into account the biological, psychological and social dimensions, plays an important role in the prevention of addiction. Therefore, by teaching emotion regulation since childhood and adolescence, it can be prevented from turning them into substance abuse
    Keywords: Emotion, Addiction, Emotion regulation
  • Ali Nik bakht*, Bahare Mirahmadi Pages 177-188
    The present research aimed to investigate the impact of documentary films (with the content of abusing substance and psychotropic drugs) on the youth attitudes toward addiction. The statistical population included all adolescents in Bandar Abbas, of whom 20 were selected by convenient sampling method. First, all participants were taken pretests by using the Opium Attitude Questionnaire (OAQ), then six documentary clips regarding narcotics and psychotropic drugs were shown for participants in six sessions along with questions and answers. At the end of six sessions, participants again responded to the OAQ. The results of t-test showed that there is a significant difference between the mean of posttest pretest and posttest scores of participants. In other words, after showing documentary clips, the participants’ attitudes were changed and their attitudes toward addiction became largely negative. Overall, it seems that showing documentary films affects the attitude of adolescents toward substance abuse and the broadcasting organization can make the adolescent attitudes negative toward addiction, and also can reinforce their negative attitudes toward addiction
    Keywords: Documentary film, Youth, Substance abuse