فهرست مطالب

سلامت اجتماعی و اعتیاد - پیاپی 15 (پاییز 1396)

فصلنامه سلامت اجتماعی و اعتیاد
پیاپی 15 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کریم رضا دوست، عبدالرضا نواح، حمیدرضا نصرالهی قلعه عبدشاهی صفحات 13-30
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه نگرش به جهانی شدن با دو مولفه سلامت یعنی سلامت اجتماعی و اجتناب از داروها، موادمخدر و الکل بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان در حال تحصیل دانشگاه شهید چمران اهواز بودند که با روش طبقه ای انتخاب شدند و پرسش نامه های نگرش به جهانی شدن و سلامت را تکمیل نمودند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین نگرش به جهانی شدن و سلامت اجتماعی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد. بین نگرش به جهانی شدن و اجتناب از داروها، موادمخدر و الکل رابطه معنادار و منفی وجود داشت. بین نگرش اجتماعی و اقتصادی به جهانی شدن و میزان استفاده از محصولات صنعتی با سلامت اجتماعی رابطه مثبت و معنادار وجود داشت. بین نگرش فرهنگی به جهانی شدن و سلامت اجتماعی رابطه منفی و معنادار وجود داشت. بین نگرش سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و میزان استفاده از فناوری های ارتباطی، محصولات صنعتی، فرهنگی و تبلیغات تجاری با متغیر اجتناب از داروها، موادمخدر و الکل رابطه منفی و معنادار وجود داشت. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که دو متغیر نگرش اجتماعی و نگرش فرهنگی به جهانی شدن در مجموع 14 درصد از واریانس سلامت اجتماعی را تبیین می کنند. متغیرهای میزان استفاده از فناوری های ارتباطی، نگرش فرهنگی به جهانی شدن و میزان توجه به تبلیغات تجاری در مجموع 10 درصد از متغیر اجتناب از داروها، موادمخدر و الکل را تبیین کرد. یافته ها حاکی از اثرات دوگانه جهانی شدن است. بدین معنی که هرچند جهانی شدن، سلامت اجتماعی را اندکی بهبود داده است اما موجب گرایش بیشتر به استفاده از داروها، موادمخدر و الکل شده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، سلامت اجتماعی، اجتناب از داروها، موادمخدر و الکل
  • محمد سعید احمدی صفحات 31-46
    یکی از ابعاد مهم سوءمصرف مواد، عوامل موثر در شروع آن است. بدون تردید عوامل بسیاری می توانند به عنوان عوامل محافظت کننده در مقابل سوء مصرف موادمخدر شناسایی و تقویت شوند. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه دینداری، تاب آوری و عزت نفس با پذیرش اعتیاد در نوجوانان انجام شد. روش پژوهش، توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نوجوانان پسر شهر قزوین بود. نمونه شامل 374 نفر از نوجوانان پسر 14 تا 18 ساله دبیرستان های شهر قزوین بود که از طریق روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه دینداری خدایاری فرد، مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون، عزت نفس کوپراسمیت و پذیرش اعتیاد بود. یافته ها نشان داد که بین متغیرهای دینداری، عزت نفس و تاب آوری با پذیرش اعتیاد رابطه منفی معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که تاب آوری، دینداری و عزت نفس در مجموع 54 درصد از واریانس پذیرش اعتیاد را تبیین می کنند. می توان نتیجه گرفت که با تقویت دینداری، عزت نفس و تاب آوری نوجوانان می توان از سوءمصرف مواد در آن ها پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: دینداری، تاب آوری، عزت نفس، پذیرش اعتیاد، نوجوانان
  • حسن شفیعی، برزو امیرپور صفحات 47-62
    این پژوهش با هدف بررسی پیش بینی نگرش به اعتیاد و موادمخدر بر اساس پنج عامل بزرگ شخصیتی در دانشجویان استان مرکزی صورت گرفت. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. نمونه آماری شامل 238 نفر از دانشجویان مراکز پیام نور دلیجان، ساوه و محلات در سال 1394 بودند که از طریق نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. به منظور سنجش متغیرهای تحقیق از پرسش نامه های نگرش نسبت به اعتیاد و فرم کوتاه پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت استفاده شد. داده ها با استفاده ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین نگرش به اعتیاد و ویژگی های گشودگی به تجربه، توافق پذیری و وظیفه گرایی همبستگی منفی معناداری وجود دارد. بین برون گرایی و روان رنجورخویی با گرایش به اعتیاد در دانشجویان رابطه معناداری وجود نداشت. براساس نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام ویژگی های شخصیتی توافق پذیری وگشودگی به تجربه، پیش بینی کننده های معنادار نگرش به اعتیاد در دانشجویان بودند. این دو ویژگی شخصیتی در مجموع 9 درصد از واریانس نگرش به اعتیاد را تبیین کردند. در مداخلات درمانی و پیشگیرانه اعتیاد، توجه به ویژگی های شخصیتی خصوصا توافق پذیری وگشودگی به تجربه از اهمیت زیادی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اعتیاد، موادمخدر، نگرش، شخصیت
  • علیرضا مارد پور صفحات 63-92
    سوءمصرف مواد و اعتیاد به مواد در سطح جهان به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است و رشد بی رویه آن به گونه ای بوده که به عنوان مشکل اصلی پزشکی قلمداد شده و نگرانی سیاست گزاران و مجریان قانون را به دنبال داشته است. وضعیت تاسف بار اپیدمی اعتیاد جامعه را به شدت تهدید می کند. جهت رویارویی با این مشکل و کاهش صدمات و تبعات ناشی از آن، ضروری است تا اطلاعات جامعی از زوایای مختلف این پدیده به دست آید. موادمخدر از لحاظ گونه متنوع بوده و به همین دلیل آسیب های متنوعی را به دنبال داشته است. یکی از این آسیب ها، اختلال در عملکردهای مغزی در افراد مبتلا به سوء مصرف مواد است. وابستگی به مواد موجب آسیب هایی در عملکرد شناختی می شود. عملکرد شناختی معیوب نیز نتایج درمانی ضعیف را به دنبال دارد. مروری بر پژوهش ها نشان داد که عملکردهای شناختی در افراد وابسته به مواد ضعیف تر از افراد عادی است. مصرف انواع موادمخدر، آثار منفی بر روی مغز مصرف کننده دارد و می تواند مانع از برگشت فرد بیمار به زندگی عادی، حتی با وجود طی دوره ای از پرهیز از مواد شود. شناسایی و فهم تغییرات شناختی می تواند علاوه بر کمک به درک بهتر مشکل، به ارائه راهکارهای مختلف درمانی نیز منجر شود. بنابراین، توجه به عملکردهای شناختی و بازتوانی شناختی در افراد وابسته به مواد می تواند به پیامدهای بهبودی و درمانی بهتری منجر شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، عملکرد شناختی
  • پریسا محبوبی صفحات 93-104
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه شخصیت خودشیفته در افراد معتاد و عادی انجام شد. روش پژوهش علی – مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه مراجعه کنندگان به کلینیک های منطقه یک و دو شهر تهران در سه ماهه آخر سال 1395 بود. افراد نمونه پژوهش شامل دو گروه بود. گروه اول افرادی بودند که در سه ماهه آخر سال 1395 به یکی از کلینیک های ترک اعتیاد منطقه یک و دو شهر تهران جهت ترک اعتیاد مراجعه نموده بودند. جامعه آماری افراد عادی نیز شامل همراهان و بستگان افراد معتاد بودند. از بین جامعه نمونه ای به حجم 140 نفر (70 نفر عادی، 70 نفر معتاد) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش فرم کوتاه پرسش نامه شخصیت خودشیفته بود. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شد. نتایج آزمون t مستقل نشان داد که بین خودشیفتگی در افراد معتاد و عادی تفاوت معنی داری وجود دارد. بدین صورت که افراد معتاد در پرسش نامه خودشیفتگی نمرات بالاتری داشتند. در مجموع نتایج حاکی از آن بود که افراد معتاد دارای مشکلات شخصیتی هستند لذا این موضوع باید مورد توجه متخصصان اعتیاد قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شخصیت خودشیفته، اعتیاد
  • جهانگیر کرمی، محمد جشن پور صفحات 105-122
    هدف پژوهش حاضر مقایسه سبک های دلبستگی، سبک های عاطفی و منبع کنترل در افراد وابسته به مواد و افراد بهنجار بود. روش پژوهش، علی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مردان بهنجار و همچنین مردان وابسته به مواد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر کرمانشاه بودند. نمونه پژوهش را 304 شرکت کننده وابسته به مواد و بهنجار تشکیل می دادند. روش نمونه گیری در دسترس بود. گروه ها از لحاظ سن و تحصیلات همتا شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس کنترل راتر، سبک دلبستگی بزرگسالان و پرسش نامه سبک های عاطفی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین افراد سوءمصرف کننده مواد با افراد عادی در سبک های دلبستگی، سبک های عاطفی و منبع کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. سبک دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا، سبک عاطفی پنهان کاری و منبع کنترل بیرونی در گروه وابسته به مواد بیشتر بود. با توجه به نتایج پژوهش، می توان گفت که سبک های دلبستگی، سبک های عاطفی و منبع کنترل در گرایش افراد به اعتیاد نقش دارند. بنابراین، می توان گفت که از دلایل احتمالی گرایش افراد به اعتیاد، سبک های دلبستگی ناایمن و سبک های عاطفی نادرست و منبع کنترل بیرونی است.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، سبک های عاطفی، منبع کنترل، اعتیاد
  • تینا باباپور صفحات 123-137
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاب آوری و رضایت زناشویی بین معتادین مقیم در مراکز اقامتی میان مدت، معتادین تحت درمان با متادون و افراد عادی بود. روش پژوهش علی- مقایسه ای بود. تعداد 120 شرکت کننده (هر گروه 40 نفر) به صورت در دسترس انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه های تاب آوری کانر و دیویدسون و رضایت زناشویی انریچ استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیری و تک متغیری تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که در متغیرهای تاب آوری و خرده مقیاس های رضایت زناشویی بین افراد مقیم در مراکز اقامتی میان مدت، افراد تحت درمان با متادون و افراد عادی تفاوت معنادار وجود دارد. بیشترین تفاوت در خرده مقیاس رضایت زناشویی و کمترین تفاوت در خرده مقیاس روابط جنسی بوده است. افراد عادی در مورد هر دو متغیر نسبت به دو گروه دیگر در سطح بالاتری قرار داشتند. در مجموع نتایج حاکی از مشکلات زناشویی افراد معتاد تحت درمان است که در روند بهبود باید در نظر گرفته شود. همچنین تاب آوری ضعیف درافراد معتاد نیز باید با برنامه های آموزشی ارتقا داده شود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، رضایت زناشویی، اعتیاد، افراد تحت درمان با متادون
|
  • K. Rezadoost, Ar Navah, Hr Nasrolahi Ghalea Abdshah Pages 13-30
    This research aimed to investigate the relationship of attitude to globalization with two components of health, namely social health and the avoidance of drugs, narcotics, and alcohol. The research method was descriptive-correlation. The statistical population consisted of students who were studying at Shahid Chamran University of Ahvaz who were selected by the stratified method and completed questionnaires on attitudes toward globalization and health. Pearson correlation coefficient showed that there was a significant and positive relationship between attitude toward globalization and social health. There was a significant and negative relationship between attitudes toward globalization and the avoidance of drugs and alcohol usage. There were positive and significant relationships between social and economic attitudes toward globalization, use of industrial products, and social health. There was a negative and significant relationship between cultural attitude toward globalization and social health. There were negative and significant relationships between the political, economic and cultural attitude, the amount of use of communication technologies, industrial products, and cultural products, commercial advertisements with the variable of avoiding drugs and alcohol. The results of stepwise regression showed that the two variables of social attitude and cultural attitudes toward globalization explained 14% of the variance of social health. The variables of the amount of use of communication technologies, cultural attitude towards globalization and the amount of attention to commercial advertising explained 10% of the variance in avoiding drugs, narcotics, and alcohol. These findings point to the dual effects of globalization; meaning that, although globalization has improved social health, it leads to higher tendency to use drugs, narcotics and alcohol.
    Keywords: globalization, social health, avoiding drugs, narcotic, alcohol
  • Mh Ahmadi Pages 31-46
    One of the important aspects of substance abuse is the risk factors in the onset of drug use. Undoubtedly, many factors can be identified and strengthened as protective factors against drug abuse. This study aimed to determine the relationships between religiosity, self-esteem, resiliency, and addiction acknowledgment in adolescents. The study population consisted of all adolescent boys in the city of Qazvin. Data are from 347 respondents aged 14–18 years in the Qazvin’s high schools which were selected through multi-stage cluster sampling method. Respondents completed questionnaires including Khodayarifard religion, Connor-Davidson Resilience scale, Coopersmith's self-esteem and addiction acknowledgment. Correlation and regression methods were used for the data analysis. The results showed, there was a significant negative correlation between religiosity, self-esteem and resiliency with potential for addiction acknowledgment. Overall, these variables explained 54.0% of the variance in addiction acknowledgment. Therefore, it can be concluded that strengthening religiosity, self-esteem and resiliency in adolescents could prevent them from addiction acknowledgment.
    Keywords: religiosity, self-esteem, resiliency, addiction acknowledgment, adolescents
  • H. Shafiee, B. Amirpour Pages 47-62
    The aim of this study was the prediction of student's attitudes toward addiction based on the big five personality traits among students in Markazi Province, Iran. The research method was descriptive-correlation. A sample of 238 students of Payam-e-Noor Delijan, Saveh and Mahallat in 2015 were selected through multistage cluster sampling. In order to measure the variables of the research, questionnaires about attitude toward addiction and short form of big five personality inventory were used. Data were analyzed using the Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis. The results of this study indicated significant negative correlations between openness to experience, agreeableness, conscientiousness personality traits, and attitudes toward addiction. There was no significant relationship between extraversion and neuroticism personality traits with attitudes toward addiction. Based on the results of stepwise regression analysis, agreeableness and openness to experience have significant predictors of positive attitudes toward addiction in students. These two personality traits explained 9% of variance in attitudes toward addiction. In the therapeutic and preventive interventions of addiction, attention to personality traits, especially agreeableness and openness to experience are important.
    Keywords: addiction, narcotic drugs, attitudes, personality
  • Ar Maredpour Pages 63-92
    Substance abuse and drug addiction have grown substantially throughout the world, and its growth has been considered to be a major medical problem and has been a source of concern for policy-makers and law enforcers. The tragic epidemic of addiction is severely threatened societies. In order to solve this problem and reduce the resulting damages, it is essential to obtain comprehensive information from different angles of this phenomenon. Drugs are diverse in terms of species and consequently, have caused various damages. . One of these damages is an impairment of brain function in individuals with substance abuse. Dependence on the substance leads to cognitive disfunction. Defective cognitive function may lead to poor treatment results. A review of studies showed that cognitive functions are weaker in people with substance abuse than normal people. Drug use has a negative effect on the brain of the abusers and it prevents the patients to reachive the normal life, even during the substance avoidance period. Identifying and understanding cognitive changes lead to different therapeutic approaches in addition to helping to better understand the problem. Therefore, attention to cognitive functions and cognitive rehabilitation in drug-dependent individuals may lead to better health outcomes.
    Keywords: addiction, cognitive function
  • P. Mahboobi Pages 93-104
    The purpose of this study was to compare narcissistic personality in addicted and normal individuals. The research method was causal-comparative. The statistical population included all referrers to clinics from the first and second districts of Tehran in the last quarter of 2016. The sample consisted of two groups. The first group included individuals referred to one of the addiction treatment clinics in districts 1 and 2 in Tehran in the last quarter of 2016 to leave addiction. The statistical population of the normal population included addicted relatives and their family members. A sample of 140 participants (70 normal people, 70 addicts) were selected using the convenient sampling method. The research instrument was the short-form questionnaire of narcissistic personality. Data were analyzed using independent t-test. The results of independent t-test showed that there was a significant difference between addicted individuals and normal people in terms of narcissism. The addicts had higher scores in the narcissistic questionnaire. Overall, the results indicate that addicts have personality problems, so this should be considered by addiction specialists.
    Keywords: narcissistic personality, addiction
  • J. Karami, M. Jashenpour Pages 105-122
    The aim of present study was to compare attachment styles, emotional styles, and locus of control in substance abusers and normal people. The research method was a descriptive- comparative. The study population of the present research consisted of all normal men and all male substance abusers referred to addiction treatment centers in Kermanshah. The study sample comprised 304 substance abusers and normal individuals in two groups. Convenient sampling method was used. Groups were matched in terms of age and levels of education. For collecting data, the scale Rotter, adult attachment styles and emotional style's questionnaire were used. The results showed that there was a significant difference between substance abusers and normal people in attachment styles, emotional styles and locus of control. Avoidant and ambivalent attachment style, secrecy emotional style and external locus of control were significantly higher in the group of substance abusers. According to the study results, we can say that attachment style, emotional style, and locus of control are effective in tendency to addiction. Thus, according to the results of this study, the possible reasons for the tendency to addiction are insecure attachment style, incorrect emotional style, and external locus of control.
    Keywords: attachment style, emotional styles, locus of control, addiction
  • T. Babapour Pages 123-137
    This study aimed to compare the resiliency and marital satisfaction among addicts in the camps, addicts treated with methadone and non-addicts individuals.­ For this purpose, 120 participants (each group 40 participants) were selected by the convenience sampling method. In order to collect data, Connor-Davidson Resilience Scale and Enrich marital satisfaction were used. Data were analyzed using one-way ANOVA and Multivariate analysis of variance. The findings indicated that there were significant differences in the resiliency and marital satisfaction among addicts in the camps, addicts treated with methadone and normal people. The highest difference was in the subscale of marital satisfaction and the lowest difference was in the subscale of sexual relations. The normal individuals were higher in both variables compared to other groups. Overall, the results indicate that marital problems in addicts under treatment, which should be considered in the process of recovery. Also, poor resilience in addicts should be promoted with educational programs.
    Keywords: resiliencey, marital satisfaction, addiction, addicts treated with methadone