فهرست مطالب

سلامت اجتماعی و اعتیاد - پیاپی 19 (پاییز 1397)

فصلنامه سلامت اجتماعی و اعتیاد
پیاپی 19 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصوره شیخی* صفحات 13-42
    سوءمصرف مواد را می توان پدیده ای زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی در نظر گرفت. متاسفانه جوانان عصر حاضر ممکن است برای فرار از مشکلات فردی و اجتماعی به مصرف مواد روی آورند. سوءمصرف مواد از جمله مشکلات اجتماعی و سلامت عمومی است که بار قابل توجهی را به جامعه تحمیل می کند. وابستگی به مواد مخدر به بیکاری، جرم، مشکلات خانوادگی و انتقال بیماری منجر می شود. وابستگی به مواد اختلالی چند عاملی با سیری مزمن و عودکننده و قابل پیشگیری و درمان است. شناسایی عوامل مرتبط با سوءمصرف مواد امری ضروری و مهم است و به امر پیشگیری کمک می کند. بهزیستی به عنوان مفهومی چند بعدی، شامل ابعاد متعددی از جمله بعد معنوی است و با سوءمصرف مواد رابطه دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش بهزیستی معنوی در پیشگیری از سوءمصرف مواد بود. پژوهش حاضر از نوع مروری بود و به بررسی بهزیستی معنوی و ارتباط آن با سوءمصرف مواد پرداخته است. بهزیستی معنوی ترکیبی از عوامل مذهبی، اجتماعی و روانی است. بهزیستی معنوی باعث سازگاری شخص با وقایع فشارزای زندگی مانند بیماری های مزمن می شود و یکی از عوامل اصلی ارتقاء کیفیت زندگی به شمار می آید. مروری بر مبانی نظری و پژوهشی نشان می دهد که بین بهزیستی معنوی با گرایش به سوءمصرف مواد رابطه منفی وجود دارد. همچنین، بهزیستی معنوی از طریق تاثیر مستقیم و غیرمستقیم بر ابعاد روان شناختی فرد نقش مهمی در پیشگیری از سوءمصرف مواد دارد. بر این اساس می توان گفت برنامه ریزی جهت ارتقاء بهزیستی معنوی در نوجوانان و جوانان منجر به ارتقاء کیفیت زندگی و سلامت روان می شود و از این طریق از گرایش به سوءمصرف مواد جلوگیری می شود. در مجموع می توان گفت که عوامل معنوی در پیشگیری و درمان سوءمصرف مواد نقش بسیار مهمی را ایفا می کند و به عنوان یک عامل محافظت کننده به شمار می آید.
    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، سوءمصرف مواد، پیشگیری
  • لقمان ابراهیمی، سید جمال موسوی* صفحات 43-52
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه مولفه های هوش هیجانی و سبک های فرزندپروری با گرایش به سوءمصرف مواد در دانش آموزان بود. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه پژوهش شامل 312 نفراز دانش آموزان متوسطه دوم ناحیه یک شهر زنجان بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های سبک های فرزند پروری، هوش هیجانی و گرایش به اعتیاد استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین برخی از مولفه های هوش هیجانی با گرایش به سوءمصرف مواد رابطه منفی معنادار وجود دارد. سبک فرزندپروری استبدادی با گرایش به سوءمصرف مواد رابطه مثبت معناداری داشت و سبک فرزندپروری مقتدرانه به شکل منفی و معناداری با گرایش به سوءمصرف مواد مرتبط بود. نتایج حاکی از اهمیت و نقش سبک های فرزندپروری و مولفه های هوش هیجانی در گرایش به سوءمصرف مواد بود. بنابراین، برنامه های آموزشی مبتنی برمولفه های هوش هیجانی ومهارت های تربیتی برای والدین، می تواند رویکردی مناسب در پیشگیری از رفتار های پرخطر دانش آموزان به ویژه در گرایش به سوءمصرف مواد باشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سبک های فرزندپروری، گرایش به سوءمصرف مواد
  • فاطمه قربانی، سجاد علمردانی صومعه* ، زینب زین العابدین زاده صفحات 53-64
    سطح پایین تنظیم هیجان که ناشی از ناتوانی در مقابله موثر با هیجان ها و مدیریت آنهاست، در شروع و ولع مصرف مواد نقش دارد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر کاهش ولع مصرف در افراد وابسته به موادمخدر انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همه افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به کمپ های ترک اعتیاد شهرستان فامنین در سال 1394 بود. از میان این جامعه، 40 فرد وابسته به مواد با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش تنظیم هیجان می تواند ولع مصرف در افراد وابسته به مواد را کاهش دهد (0. 001>p). دشواری در تنظیم هیجان یکی از مشکلات افراد وابسته به مواد مواد است و آموزش نحوه ابراز و مدیریت هیجانات می تواند در کاهش مشکلات این افراد موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، ولع مصرف، افراد وابسته به مواد
  • مرتضی مقیسه، عباس عبداللهی* صفحات 65-78
    هدف پژوهش حاضر مقایسه تحمل پریشانی و عواطف مثبت و منفی در افراد وابسته به مواد و عادی بود. این پژوهش یک مطالعه علی – مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به مرکز حرفه آموزی و کار درمانی شهر سمنان بود. همچنین، جامعه آماری افراد عادی شامل همراهان و بستگان افراد وابسته به مواد بودند. به منظور انتخاب نمونه، 80 نفر (40 نفر فرد عادی، 40 نفر فرد وابسته به مواد) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسش نامه تحمل پریشانی و مقیاس عواطف مثبت و منفی را تکمیل کردند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین افراد وابسته به مواد و عادی در مولفه های تحمل پریشانی و عواطف مثبت و منفی تفاوت معنی داری وجود دارد. بدین صورت که افراد وابسته به مواد در پرسش نامه تحمل پریشانی نمرات پایین تری در مقایسه با افراد عادی داشتند. همچنین افراد وابسته به مواد در مولفه عواطف منفی نمرات بالاتری نسبت به افراد عادی داشتند. در مجموع نتایج حاکی از آن بود که افراد وابسته به مواد دارای مشکلاتی در تنظیم هیجان هستند و از عواطف منفی رنج می برند. لذا این موضوع باید مورد توجه متخصصان وابستگی به مواد قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، عواطف مثبت و منفی، وابستگی به مواد
  • سعیده منصوری، سارا حقیقت* ، رومینا حبیبی صفحات 79-89
    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی مداخلات درمانی مثبت نگر در افزایش امید در افراد وابسته به مواد بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل افراد وابسته به مواد در شهرستان ورامین بود. 60 فرد وابسته به مواد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت یک ماه تحت آموزش 11 جلسه 60 دقیقه ای مداخلات بر اساس نوشته های اوهانلون و برتولینو (2012) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه امید میلر استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که نمرات امید پس از مداخله درمانی مثبت نگر در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافت. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان گفت که مداخلات درمانی مثبت نگر بر افزایش امید در افراد وابسته به مواد تاثیر دارد. بنابراین، مداخلات درمانی مثبت نگر می تواند شیوه مناسبی برای بهبود امید در افراد وابسته به مواد باشد.
    کلیدواژگان: مداخلات درمانی مثبت نگر، امید، وابستگی به مواد
  • کریم بابایی* ، ژاله امین زاده، مرضیه ستاری صفحات 91-110
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه باورهای فراشناختی، نارسایی شناختی و تحمل ابهام با تنظیم شناختی هیجان در زنان وابسته به مواد بود. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه زنان وابسته به مواد در کمپ ترک اعتیاد و کلینیک های ترک اعتیاد شهرستان تبریز در سال 1396 بود. از این جامعه آماری تعداد 100 زن وابسته به مواد با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس نارسایی شناختی، پرسش نامه تحمل ابهام، پرسش نامه باورهای فراشناختی و پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش همزمان تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که تحمل ابهام با راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان رابطه مثبت معنادار و با راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان رابطه منفی معناداری داشت. متغیرهای نارسایی های شناختی و باورهای فراشناختی رابطه منفی معناداری با راهبردهای سازگارنه تنظیم شناختی هیجان نشان دادند. نارسایی های شناختی و باورهای فراشناختی رابطه مثبت معناداری با راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان داشتند. نارسایی های شناختی (به طور منفی) و تحمل ابهام (به طور مثبت) به شکل معناداری راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان را پیش بینی کردند. تحمل ابهام راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان را به طور منفی و معناداری پیش بینی می کند. با توجه به این نتایج می توان گفت باورهای فراشناختی، نارسایی های شناختی و تحمل ابهام نقش مهمی در تنظیم هیجان دارند.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، نارسایی شناختی، تحمل ابهام، تنظیم شناختی هیجان
  • ایمان نظری، فاطمه یاری نسب* ، ابراهیم روزدار صفحات 111-124
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه عوامل موثر بر درمان پایدار در افراد وابسته به مواد دارای عود، بدون عود و تحت درمان نگهدارنده بود. پژوهش حاضر یک مطالعه علی-مقایسه ای بود. تعداد 150 نفر به عنوان نمونه به شیوه در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه شخصیتی سرشت و منش کلونینجر و پرسش نامه محقق ساخته عوامل خانوادگی، عاطفی (خلقی) ، محیطی، شغلی-مالی بود. نتایج نشان داد که بین سه گروه در رابطه با عوامل شغلی و مالی تفاوت معناداری وجود داشت، به طوری که میانگین نمرات عوامل شغلی-مالی در گروه درمان نگهدارنده با متادون بالاتر بود. همچنین سه گروه در رابطه با عامل شخصیتی آسیب پرهیزی و همکاری گروه با یکدیگر متفاوت بودند، به صورتی که میانگین نمرات همکاری در گروه بدون عود نسبت به دو گروه دیگر بالاتر بود و میانگین نمرات آسیب پرهیزی در گروه دارای عود در مقایسه با دو گروه دیگر بیشتر بود. بنابراین می توان گفت که حمایت های خانوادگی، پذیرش افراد وابسته به مواد به عنوان یک بیمار در خانواده، اعتمادکردن به آن ها و همچنین همکاری اعضا و مشارکت آن ها در برنامه درمان وابستگی به مواد می تواند در پیشگیری از عود نقش مهمی داشته باشد. علاوه بر این، با توجه به اینکه افراد دارای نمره آسیب پرهیزی بالا در معرض خطر بازگشت به مصرف مواد می باشند، لذا شناسایی این افراد و نظارت بیشتر بر عملکرد آن ها می تواند بر درمان پایدارتر موثر باشد و درنتیجه میزان آسیب های ناشی از وابستگی به مواد و عود در این افراد کاهش یابد. عوامل شغلی نیز در درمان پایدار نقش مهی دارند. بنابراین می توان گفت که داشتن شغل و مهارت های شغلی نیز در پایداری درمان وابستگی به مواد نقش دارند. لذا بر لزوم ایجاد فرصت های شغلی برای پیشگیری از عود تاکید می شود.
    کلیدواژگان: وابستگی به مواد، ویژگی های شخصیتی، عوامل خانوادگی، عوامل محیطی، عوامل شغلی-مالی
|
  • Mansoureh Sheykhi * Pages 13-42
    Substance abuse can be considered as a biological, psychological, social and spiritual phenomenon. Unfortunately, contemporary youth may turn to substance abuse to escape from individual and social problems. Substance abuse is one of the social and public health problems that imposes considerable burden on the community. Substance dependence leads to unemployment, crime, family problems, and transmission of disease. Substance dependence is a multifactorial disorder with a chronic and recurrent trend and also preventable and treatable. Identifying the factors associated with substance abuse is essential and contributes to prevention. Well-being as a multidimensional concept involves several dimensions such as spiritual dimension and is associated with substance abuse. The present study aimed to investigate the role of spiritual well-being in preventing substance abuse. This study was a review research and dealth with the assessment of spiritual well-being and its relationship with substance abuse. Spiritual well-being is a combination of religious, social and psychological factors. Spiritual well-being leads to an individual’s adaptation to life-threatening events such as chronic illnesses and is considered as one of the main factors in improving the quality of life. A review of theoretical and research fundamentals shows that there is a negative relationship between spiritual well-being and the tendency to substance abuse. Also, spiritual well-being plays an important role in preventing substance abuse through its direct and indirect impacts on the individual psychological aspects. Accordingly, it can be said that planning for the promotion of spiritual well-being in adolescents and young people leads to the promotion of quality of life and mental health and thereby avoids the tendency to substance abuse. In sum, it can be concluded that the spiritual factors play a very important role and are considered as a protective factor in the prevention and treatment of substance abuse.
    Keywords: Spiritual well-being, Substance abuse, Prevention
  • Loghman Ebrahimi , Jamall Mousavi * Pages 43-52
    This study aimed to investigate the correlations of the components of emotional intelligence and parenting styles with the tendency to substance abuse in students. The present study was a descriptive-correlational research. The research sample consisted of 312 secondary school students of district 1 of the city of Zanjan who were selected by a convenient sampling method. To collect data, the Parenting style Inventory, the Emotional Intelligence Questionnaire, and the Addiction Tendency Questionnaire were used. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient. The results showed that there was a significant negative relationship between some components of emotional intelligence and the tendency to substance abuse. Authoritarian parenting style had a significant positive correlation with the tendency to substance abuse, and the authoritative parenting style had a significant negative association with the tendency to substance abuse. The results indicated the importance and the roles of parenting styles and emotional intelligence components in the tendency to substance abuse. Therefore, educational programs based on the components of emotional intelligence and parenting skills can be an appropriate approach in preventing high-risk behaviors among students, especially in the tendency to substance abuse.
    Keywords: Emotional intelligence, Parenting styles, Tendency to substance abuse
  • Fatemeh Ghorbani , Sajjad Almardani Some'eh*, Zeynab Zeinolabedinzadeh Pages 53-64
    Low levels of emotion regulation resulting from the inability to effective cope with emotions and manage them, play a role in the onset and craving of substance use. Therefore, this study aimed to determine the effectiveness of emotion regulation training on reduced craving in substance-dependent individuals. The present study was a quasi-experimental research in the form of pretest-posttest with control group. The statistical population of the present study included all substance-dependent individuals referred to addiction treatment camps in the city of Famenin in 2015. Among them, forty substance-dependent individuals were selected by using a convenient sampling method and were included randomly in experimental and control groups. The data were analyzed using covariance analysis. The results showed that emotion regulation training can reduce craving in substance-dependent individuals (p<0.001). The difficulty in emotion regulation is one of the problems of substance-dependent individuals and training how to express and manage emotions can be effective in reducing the problems of these individuals.
    Keywords: Emotion regulation, Craving, Substance-dependent individuals
  • Morteza Moghiseh , Abbas Abbdollahi * Pages 65-78
    The aim of the present study was to compare distress tolerance and positive and negative affects between substance-dependent individuals and normal subjects. This research was a casual-comparative study. The research statistical population included all substance-dependent individuals referred to Semnan Internship and Work Therapy Center. Also, the statistical population of normal subjects included normal relatives of substance-dependent individuals. In order to select the sample, 80 subjects (40 normal subjects, 40 substance-dependent individuals) were selected by a convenient sampling method and completed the Distress Tolerance Scale and the Positive and Negative Affect schedule (PANAS). The results of multivariate analysis of variance showed that there is a significant difference between normal subjects and substance-dependent individuals on the components of distress tolerance and positive and negative affects, so that substance-dependent individuals had lower scores on the Distress Tolerance Scale compared to normal subjects. Also, substance-dependent individuals scored higher on negative affect than normal subjects. Overall, the results indicated that substance-dependent individuals had difficulties in emotion regulation and suffered from negative affect. Therefore, this issue should be considered by the experts of substance dependence.
    Keywords: Distress tolerance, Positive, negative affects, Substance dependence
  • Saeideh Mansori , Sara Haghighat*, Romina Habibi Pages 79-89
    The aim of this research was to assess the effectiveness of positive therapeutic interventions on promoting hope in Substance-Dependent Individuals. The present study was a quasi-experimental research in the form of pretest-posttest with control group. The statistical population of this study included Substance-Dependent Individuals in the city of Varamin. Sixty Substance-Dependent Individuals were selected by a convenient sampling method and were included randomly in experimental and control groups. The experimental group received eleven 60-minute sessions of interventions based on the notes of O'Hanlon and Bertolino (2012) for one month. The data were collected by the Miller Hope Scale (MHS). Results were analyzed using analysis of covariance. The results showed that the scores of hope significantly increased after positive therapeutic intervention in the experimental group compared to the control group. Based on the findings of this study, it can be concluded that positive therapeutic interventions affect the increase of hope in Substance-Dependent Individuals. Therefore, positive therapeutic interventions can be a good method to improve hopefulness in Substance-Dependent Individuals.
    Keywords: Positive therapeutic interventions, Hope, Substance dependence
  • Karim Babaei*, Jalehe Aminzade , Marzie Sattari Pages 91-110
    This study aimed to assess the associations of meta-cognitive beliefs, cognitive failure, and ambiguity tolerance with cognitive emotion regulation in substance-dependent women. The present study was a descriptive-correlational research. The statistical population of this study included all substance-dependent women in addiction treatment camp and addiction treatment clinics of the city of Tabriz in 2017. Among them, 100 substance-dependent women were selected by a convenient sampling method. To collect data, the Cognitive Failures Questionnaire (CFQ), the Tolerance for Ambiguity Scale (TAS), the Metacognitions Questionnaire-30 (MCQ-30), and the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) were used. Data were analyzed using Pearson correlation and multiple regression analysis with enter method. The results showed that ambiguity tolerance was positively and significantly related to adaptive cognitive emotion regulation strategies and was negatively and significantly associated with maladaptive cognitive emotion regulation strategies. The variables of cognitive failure and meta-cognitive beliefs had significant negative associations with adaptive cognitive emotion regulation strategies. Cognitive failure and meta-cognitive beliefs had positive significant correlations with maladaptive cognitive emotion regulation strategies. Cognitive failure (negatively) and ambiguity tolerance (positively) predicted adaptive cognitive emotion regulation strategies significantly. Ambiguity tolerance significantly and negatively predicted maladaptive cognitive emotion regulation strategies. Given these results, it can be concluded that meta-cognitive beliefs, cognitive failure, and ambiguity tolerance have an important role in emotion regulation.
    Keywords: Meta-cognitive beliefs, Cognitive failure, Ambiguity tolerance, Cognitive emotion regulation
  • Iman Nazari , Fatemeh Yarinasab*, Ebrahim Roozdar Pages 111-124
    The present study aimed to compare the factors affecting sustainable treatment of substance-dependent individuals with relapse, without relapse, and under methadone maintenance treatment. The present research was a causal-comparative study. A total of 150 people were selected as research sample using a convenient sampling method. The research instrument included Cloninger’s Temperament & Character Inventory (TCI) and a researcher-made questionnaire of family, emotional (mood), environmental, and occupational-financial factors. The results indicated that there was a significant difference between the three groups regarding occupational and financial factors, so that the mean scores on occupational-financial factors were higher in the methadone maintenance treatment group. Also, the three groups were different from each other regarding the personality factor of harm avoidance and cooperativeness, so that the mean scores on cooperativeness were higher in the group without relapse than the other two groups, and the mean scores on harm avoidance were higher in the group with relapse than in the other two groups. Therefore, it can be said that family support, the acceptance of substance-dependent individuals as a patient in the family, trust in them, as well as the collaboration of the members and their participation in the substance-dependent treatment program can play an important role in preventing relapse. In addition, given that individuals with high scores on harm avoidance are at risk of returning to substance use, identifying these individuals and further monitoring their performance can be effective on more sustainable treatment, and consequently, the rate of damage caused by substance dependence and relapse is reduced in these individuals. Occupational factors also play a critical role in sustainable treatment. Hence, it can be said that having an occupation and occupational skills also contribute to the sustainability of substance-dependence treatment. Therefore, the need to create occupational opportunities to prevent relapse is emphasized.
    Keywords: Substance-dependence, Personality factors, Family factors, Environmental factors, Occupational-financial factors