فهرست مطالب

فقه مقارن - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1395)

مجله فقه مقارن
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محمدحسن حکیم صفحه 13
    روش شناسی تطبیق گرا با نگاه جزئی و مسئله محور از جمله مباحث مهم در روش شناسی است. این بحث از جدیدترین مباحث در حوزه فقه است که تا پیش از دوران معاصر، شاید کمتر توجه فقی هان را به خود جلب نموده است. تطبیق این گونه مباحث بر آرای فقی هانی مانند «ابن حزم» که هم تغییر مذهب را تجربه کرده و هم امام یک مذهب فقهی است، می تواند دربردارنده نکات روش شناسانه فراوانی باشد. در این پژوهش بر آنیم تا مسئله «ناقض بودن خواب برای وضو» را که از یک سو، خود مسئله ای مورد اختلاف است و از سوی دیگر، ابن حزم در آن به مخالفت با جمیع اهل سنت پرداخته، مورد واکاوی قرار دهیم تا در پرتو آن، نکات روش شناسانه ای را در باب استنباط فقهی و کیفیت تعامل با نص مورد دقت قرار دهیم. از جمله نکات مهمی که در بحث روش در این پژوهش به دست می آید، می توان به کیفیت فهم و برداشت معنای ظاهر از متن و چگونگی انصراف معنا، تحلیل تاریخی و استفاده از آن در مقام استدلال به قاعده نسخ و تاثیر آن در حل تعارضهای میان متون و نیز نقش تنقیح موضوع در تایید حکم مورد بحث فقهی اشاره نمود.
    کلیدواژگان: روش شناسی ابن حزم، ساختارشناسی بحث فقهی، ناقض بودن خواب برای وضو
  • ابراهیم جوانمرد فرخانی صفحه 29
    اینکه جنینهای آزمایشگاهی از چه زمانی موجودی زنده تلقی می شوند و از بین بردن آنها ممنوع است، از موضوعات پراهمیتی است که فقهای اسلامی به آن توجه و دقت ویژه داشته اند. مسئله مشروعیت از بین بردن جنین های آزمایشگاهی مستلزم تعیین این مسئله است که جنین چه زمانی جایگاه انسانی را به دست می آورد. آرای فقهای مذاهب مختلف اهل سنت در این بحث بسیار مختلف و متشتت است. در این پژوهش بر آن هستیم تا با بهره گیری از قواعد اسلامی، در مقایسه ای تطبیقی، حرمت اتلاف جنینهای خارج از رحم را از نظر فقه مذاهب اسلامی مورد واکاوی و تحلیل قرار دهیم. روش تحقیق مقاله حاضر تحلیلی-توصیفی است. اطلاعات تحقیق نیز به صورت کتابخانه ای جمع آوری شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بیشتر فقهای مالکی، برخی از حنفی ها، غزالی از فقهای برجسته شافعی، ابن جوزی از علمای حنبلی و بیشتر فقهای معاصر اهل سنت و مشهور فقهای امامیه احترام به جنین را مشروط بر استقرار آن در رحم می دانند؛ ازاین رو از بین بردن جنین های آزمایشگاهی را قبل از لانه گزینی در رحم مجاز می شمارند.
    کلیدواژگان: حیات، رحم، جنین، لقاح، آزمایشگاه
  • محمدعادل ضیایی، نرگس فهیم صفحه 47
    اسلام برای غیرمسلمانانی که در کشور اسلامی زندگی می کنند، در صورت وقوع جنایت بر آنان، دیه در نظر گرفته، اما میزان آن مورد اختلاف فقها واقع شده است. حنفیه قائل به برابری دیه غیرمسلمان با مسلمان شده اند. مالکیه و حنابله دیه غیرمسلمان را نصف دیه مسلمان می دانند و شافعیه برای اهل کتاب ثلث و برای سایر غیرمسلمانان یک پانزدهم دیه مسلمان را قرار داده اند. نظر مشهور امامیه نیز هشتصد درهم است؛ ولی برخی از فقی هان امامیه به تفصیل قائل شده و دیه غیرمسلمان را بسته به شرایط، برابر دیه مسلمان یا ثلث آن یا هشتصد درهم دانسته اند. به نظر می رسد، قول به برابری دیه میان مسلمانان و غیرمسلمانانی که به پیمانها و تعهدات خود پایبند بوده اند، معقول باشد و روایاتی را که بر نابرابری دیه مسلمان و غیرمسلمان دلالت می کنند، بر فرض صحت، می توان بر حالت پایبند نبودن غیرمسلمانان به همه تعهداتشان حمل کرد.
    کلیدواژگان: میزان دیه، غیرمسلمان، اهل کتاب، اهل ذمه، معاهد، مستامن
  • مجید رضایی دوانی، سید محمدهادی قبولی درافشان، سید محمدصادق قبولی درافشان صفحه 61
    قانون مدنی در ماده 338 به پیروی از گروهی از فقی هان امامی، بیع را به «تملیک عین به عوض معلوم» تعریف کرده است. از آنجا که کلمه «عین» در اصطلاح فقی هان امامی در مقابل «منفعت» و «حق» و از دیدگاه برخی فقی هان اهل سنت در مقابل «دین» به کار رفته، این سوال مطرح می شود که آیا اموال غیرمادی هم می توانند در قالب عقد بیع منتقل گردند؟ اگر پاسخ به این سوال مثبت باشد، می توان با اجرای احکام و قواعد مربوط به بیع در این موارد، ضمن پیشگیری از صدور آرای متفاوت ناشی از اختلاف نظر در این زمینه، موجبات یکپارچگی قواعد حقوقی را فراهم آورد. این جستار با نقد و بررسی فقهی و حقوقی مفاهیم اساسی بیع، عین، مال و حق به این نتیجه دست یافته است که با توجه به عرفی بودن حقیقت بیع و مالیت داشتن برخی از اموال غیرمادی از دیدگاه عرف امروزی و ناسازگار بودن گسترش مفهوم عین به هدف دربرگرفتن امور غیرمادی با مفهوم حقیقی عین، باید در تعریف بیع تجدید نظر کرد و با اعتقاد به عدم لزوم عینیت مبیع، همچون برخی از فقی هان حنفی، شافعی و حنبلی به جای واژه عین در تعریف بیع از واژه مال استفاده نمود و از این طریق به تشخیص عرف نیز ترتیب اثر داد.
    کلیدواژگان: بیع، عین، اموال غیرمادی، حق، فقه اسلامی، حقوق مدنی
  • فاطمه قدرتی صفحه 81
    یک سوال مهم پس از وفات مورث مطرح است و آن اینکه اگر ترکه برای ادای دیون و تعهدات متوفی کافی نباشد، آیا ساقط می شوند یا همچنان قابلیت مطالبه دارند و می توان از عایدات منفصله ای که ترکه در آینده خواهد داشت، آنها را پرداخت کرد. بسیاری از اندیشمندان معتقدند با توجه به اتمام ذمه و اهلیت متوفی پس از مرگ به عنوان طرف دین، این دیون ساقط می شوند و به همین دلیل نمائات منفصله ترکه متعلق به وارثان خواهد بود. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی در راستای بازپژوهی مبانی نظریه سقوط تعهدات و دیون مالی افزون بر ترکه، وضعیت اهلیت و ذمه متوفی پس از مرگ و نیز وضعیت مالکیت نمائات ترکه تا زمان تادیه دیون را از دیدگاه مذاهب اسلامی بررسی کرده و با تبیین رابطه اهلیت تمتع و ذمه انسان و ارائه ادله دال بر بقای ذمه متوفی و نیز نقد و تحلیل مبانی دیدگاه های مطرح در مسئله، نهایتا دیون و تعهدات انسان را پس از مرگ همچنان در ذمه متوفی باقی دانسته است؛ طبق این نظر، دیون به ترکه تعلق نمی گیرد؛ لذا در مقدار زاید بر ترکه نیز همواره قابلیت مطالبه دارد؛ بنابراین نمائات منفصله ترکه تا زمان تادیه دیون متعلق به خود متوفی خواهد بود.
    کلیدواژگان: دیون، تعهدات مالی، متوفی، ترکه، مذاهب اسلامی
  • مهدی رهبر صفحه 99
    تسعیر در فقه به معنای قیمت گذاری کالا یا خدمات توسط حاکم یا نماینده او و اجبار بر معامله بر اساس آن قیمت است. در شرایط عادی و بدون وجود احتکار و اجحاف، به اجماع فقهای امامیه و مشهور فقهای اهل سنت، تسعیر حرام است. در مواردی از جمله هنگام نیاز مردم به کالا و خدمات و صنعتی خاص، انحصار تولید یا فروش کالا، احتکار کالا، اجحاف و تفاوت فاحش در قیمت، تسعیر جایز شمرده شده است. در مواردی که تسعیر جایز است، این سوال مطرح می شود که چه کالاهایی را می توان تسعیر کرد؟ در این مقاله در راستای رسیدن به جواب این سوال به بررسی نظرات فقهای اسلامی پرداخته شده است. برخی فقهای اهل سنت تسعیر را فقط در مورد غذای انسان و حیوان جایز دانسته اند. گروهی نیز فقط در مورد اجناس مکیل و موزون قائل به جواز تسعیر شده اند. برخی نیز تسعیر را شامل تمامی کالاهای مورد نیاز جامعه دانسته اند. در این پژوهش با توجه به اطلاق ادله عدالت و منع ظلم، امر به معروف و نهی از منکر و قاعده «لا ضرر» و «لا حرج» و ضعف ادله مربوط به تحدید تسعیر به موارد خاص، این نتیجه گرفته شده که جواز تسعیر شامل تمام کالاها و اموال ضروری و مورد نیاز مردم است؛ یعنی کالاهایی که کمبود یا گرانی آنها موجب ضرر و عسر و حرج عامه مردم می شود.
    کلیدواژگان: تسعیر، قیمت گذاری، احتکار، گرانی، ضرر، عسر و حرج، اجحاف
  • صفحه 113
|
  • Seed Mohammad Hasan Hakim Page 13
    With its detailed and problem-oriented procedures, the comparative methodology is among the most important issues in methodology. It is also one of the most recent topics in the field of Islamic jurisprudence and, until the contemporary age, had been almost completely neglected by jurisprudents. Comparing issues in the philosophy of jurisprudents such as Ibn Hazm, who both experienced a religious conversion and was the leader of a religious sect, can contain critical methodological implications. In this study, we aim to analyze the issue of sleep as an invalidator of Wudu (ablution) which is a disputed issue and over which Ibn Hazm argues against all Sunni jurisprudents. In this light, we consider possible methodological implications for jurisprudential interpretation and the quality of interacting with the text. From among the important points that can be extracted from the methodological discussion on this issue, we can point out the quality of understanding and interpreting the literal meaning of texts; the process of discarding impossible meanings; historical analysis, its use in ruling out contradictory meanings and its effect on solving intertextual conflicts; and the Role of extracting the denotations of texts in confirming jurisprudential orders.
    Keywords: Ibn Hazm's methodology, structure of jurisprudential argument, sleep as an invalidator of Wudu
  • Ebrahim Javanmard Farakhani Page 29
    The question of when in vitro embryos turn to living human beings, and should not therefore be destroyed, has been a matter of significance attracting Muslim jurisprudents special atention. The legitimacy of destroying in vitro embryos depends on when they acquire the status of living human beings. Religious scholars of the Sunni schools of law have very different and diverging opinions concerning this issue. In this comparative study, we aim to examine the prohibition of destruction of human embryos developed via in vitro fertilization from the perspective of Islamic schools and based on Islamic rules. The findings indicate that, according to the majority of Maliki jurisprudents, some Hanafi jurisprudents, Ghazali (a prominent Shafi’i jurisprudent), Ibn al-Jawzi (a prominent Hanbali jurisprudent) and the majority of Shi’ite jurisprudents, the sanctity of human embryos developed via in vitro fertilization depends on their establishment in the uterus. Therefore, it is legitimate to destroy in vitro embryos but only before they are located in the uterus.
    Keywords: life, uterus, embryo, fertilization, laboratory
  • Mohammad Adel Ziaey, Narges Fahim Page 47
    Islam provides Diyah (blood money) for non-Muslims living in Islamic states in case of committing crimes against them. However, the amount of Diyah has become a matter of controversy among jurisprudents. Hanafi jurisprudents believe in the equality of Diyah for Muslims and non-Muslims. Maliki and Hanbali jurisprudents consider half of a Muslim’s Diyah for non-Muslims whereas Shafi’i jurisprudents argue for one- third and one- fifteenth of a Muslim’s Diyah for Ahl al-Kitāb (People of the Book) and for other non-Muslims, respectively. The majority of Shi’ite jurists agree on the amount of eight hundred Dirhams as Diyah; however, other jurisprudents present a more detailed evaluation – considering the equality of Diyah for Muslims and non-Muslims; or one- third of a Muslim’s Diyah for non-Muslims; or else, eight hundred Dirhams depending on the circumstances. It seems that the evaluations considering equality between Muslims and those non-Muslims who adhere to the terms of their treaties with Muslims are reasonable. However, the evaluations that consider different amounts of Diyah, if correct, can be attributed to the circumstances in which non-Muslims violate the terms of their obligations.
    Keywords: amount of blood money, non, Muslim, People of the Book, the Dhimmis, Muahad, Mustaman
  • Majid Rezaei Davani, Seyed Mohammad Hadi Ghabooli Dorafshan, Seyed Mohammad Sadegh Ghabooli Dorafshan Page 61
    Following a group of Shi’ite jurisprudents, Article 338 of the Islamic Republic of Iran’s Civil Code defines sale as consisting of “giving possession of a specified object (Ain) in return for a known consideration”. Since the word Ain is defined in contrast to “interest” and “right” by Shi’ite jurisprudents and to “debt” by Sunni scholars, the question is whether intangible assets can also be transmitted in the form of a contract of sale. If yes, it will be possible to achieve an integrated legal resolution by implementing sale-related laws and rules in these cases and by preventing disagreements on this issue. By reviewing basic jurisprudential and legal conceptions of sale, object, property and right, the present study concludes that, considering the popular nature of sale and the materiality of some intangible properties in the eye of the public as well as the problematic extension of the word object to include intangible properties, it is necessary to revise the definition of sale. Convinced that the objectivity of the object of sale is not an exclusionary condition, some Hanafi, Shafi’i and Hanbali jurisprudents use the word property instead of Ain (object) to resolve the problem of the popular norm.
    Keywords: sale, Ain (object), intangible assets, right, Islamic jurisprudence, civil code
  • Fatemeh Ghodrati Page 81
    An important question after the death of a testator is whether his or her debts and obligations are cancelled when exceeding the value of the deceased person’s properties or they are exigible from the possible revenues derived from his or her properties in the future. Many scholars believe that, considering the completion of the Dhimma (obligation) and Ahliyyat (capacity for acquisition) after death, debts and obligations are cancelled and the revenues derived from the properties of the deceased person belong to the heirs. Using a descriptive-analytical method, the present study aims to reexamine the principles of the theory of the termination of obligations after death and the status of obligations exceeding the value of the deceased person’s properties until the return of debts from the perspective of Islamic schools. The paper also aims to study the relationship between Tamattu (enjoyment) and Dhimma (obligation) and to present arguments for the persistence of obligations after death besides critiquing the principles of different views on the issue. Finally, the paper concludes that debts and obligations persist after death as the obligation of the deceased person. According to this view, not only the debts must be paid from the properties remained after death but also the exceeding amount is exigible. Therefore, the revenues derived from the properties belong to the deceased person until the complete liquidation of debts.
    Keywords: debts, financial obligations, deceased person, deceased person's properties, Islamic schools of law
  • Mahdi Rahbar Page 99
    In Islamic jurisprudence, Tas’ir is defined as the pricing of goods or services by the ruler or his representative and determining that price as the basis of transactions. All Shi’ite and the majority of Sunni jurisprudents agree that Tas’ir is Haram (Forbidden) in normal conditions when there is no hoarding or surcharge. In cases of popular need for specific goods and services, monopoly on the production or sale of goods, hoarding goods, surcharge and gross difference in price, price determination is allowed. However, the question is what commodities are subject to pricing in permissible cases. The present study addresses the theories of Islamic jurisprudents to answer this question. Some Sunni jurisprudents permit price determination only in the case of food for humans and animals; some others in the case of quantifiable and weighable goods; and the rest in the case of all goods needed by the society. For observing justice and preventing oppression, enjoining good and forbidding wrong, and the principles of no harm (La darar) and no distress (La Haraj) and considering weak arguments for limiting price determination, the present study concludes that price determination includes all essential goods and commodities needed by people, that is, goods that cause harm or distress among the public when rare or expensive.
    Keywords: Tasir, price determination, hoarding, expensiveness, harm, distress, constriction, surcharge