فهرست مطالب

نشریه مطالعات دین، معنویت و مدیریت
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا اردلان، وحید سلطانزاده صفحات 5-28
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سیرت نکویی مدیران بر افزایش رفتارهای مثبت سازمانی کارکنان انجام شده است. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای 172 تن از کارکنان دانشگاه بوعلی سینا همدان به طور تصادفی جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از دو پرسش نامه استاندارد سیرت نکویی مدیران و رفتارهای مثبت سازمانی استفاده شد. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزارهای آماری Lisrel و SPSS تحلیل شدند. نتایج نشان داد که اثر پایبندی به عهد و پیمان، دلسوزی، عدم احتجاب و حسن خلق بر رفتارهای مثبت سازمانی مثبت و معنی دار می باشد؛ اما اثر برپا داشتن حق و عدالت و شرح صدر بر رفتارهای مثبت سازمانی معنی دار نبود. در نتیجه از عوامل اثرگذار بر افزایش رفتارهای مثبت سازمانی کارکنان توجه به سیرت نکویی مدیران در دانشگاه ها می باشد.
    کلیدواژگان: سیرت نکویی مدیران، رفتارهای مثبت سازمانی، دانشگاه بوعلی سینا
  • نیما رحمانی صفحات 29-52
    پژوهش درباره تصمیم گیری، مدل های مبتنی بر «عقلانیت محدود» را تایید و از طریق ارائه مدل های عقلانی−شهودی تلاش می شود تا شهود به عنوان ابزاری متمم یا مکمل برای عقل معرفی گردد. مفهوم شهود در غرب نزدیک است به بداهت و بینشی موقتی که راه و روش مشخص نداشته و متفاوت با علم حضوری است. براساس نظریه تصویر، نگرش ها، اخلاقیات و ایده آل های فردی بر تصمیم گیری شهودی موثر است و مذهب نیز مرجعی است که عوامل فوق را شکل می دهد. بنابراین با هدف تبیین جایگاه وحی در تصمیم گیری عقلانی−شهودی، مجموعه تعالیم و آموزه های اسلامی مبتنی بر قرآن و سنت که فرایند 9 مرحله ای تصمیم گیری عقلانی را تحت تاثیر قرار داده و بر تصمیم گیری شهودی موثر هستند، استخراج گردید. برای این منظور با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی از نوع تلخیصی و جهت دار، در منابع مختلف جستجو گردید که 130 گزاره مرتبط استخراج و براساس سه مقوله اعتقادات، احکام و ارزش های اخلاقی طبقه بندی گردیدند. شهود اگر تنها در نتیجه و انتخاب راه حل بتواند عقل را حمایت کند، براساس یافته های این تحقیق، فرد در هنگام تصمیم گیری عقلانی در تمامی مراحل آن از طریق اعتقادات، احکام و ارزش های اسلامی هدایت می شود. تعالیم وحی همپای عقل و در نقش مصباح آن در فرایند تصمیم گیری حضور دارد و تجارب قضاوتی افراد، ارزش ها و ایده آل های آنان را تحت تاثیر قرار می دهد .
    کلیدواژگان: تصمیم گیری عقلانی، تصمیم گیری شهودی، تصمیم گیری اسلامی
  • حمیدرضا قاسمی، حسین سریرپناه صفحات 53-70
    در زمینه تقوای سازمانی تاکنون مدل هایی ارائه شده است؛ اما از دیدگاه اسلام تحقیق مشخصی درباره ارائه مدل مناسبی در حوزه مدیریت و سازمان انجام نشده است. این مقاله درصدد ارائه مدلی برای تقوای سازمانی از دیدگاه اسلام است، که بدین منظور پس از مطالعه پژوهش های پیشین و همچنین بررسی مدل های موجود با مراجعه به 4 نفر از خبرگان متخصص مدیریت و 7 نفر متخصص معارف اسلامی، ابتدا تعداد 71 مولفه استخراج و سپس نسبت به اولویت سنجی مولفه های کارآمد و حذف 15 مولفه غیرمرتبط اقدام شد و در مرحله سوم 56 مولفه از سوی خبرگان به عنوان مولفه های تقوای سازمانی از دیدگاه اسلام تعیین شد. با انتخاب اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاه دولتی اراک که تعداد آنها به 503 نفر می رسد به عنوان جامعه آماری و انتخاب 174 نفر به روش تصادفی سیستماتیک به عنوان نمونه آماری، پرسش نامه تهیه شده به بوته آزمایش گذاشته شد. با استفاده از تحلیل عاملی 5 دسته از عوامل شناسایی گردید که طبق نظر خبرگان با عنوان «ویژگی ها و استعدادهای شخصی»؛ «حسن معاشرت»؛ «اطاعت و بندگی»؛ «علم و تجربه»و «صبر» نام گذاری شدند.
    کلیدواژگان: تقوای سازمانی، مدیریت اسلامی، الگو
  • عبدالرضا باقی صفحات 71-90
    توانایی مدیران برای کار با افرادی با فرهنگ های مختلف، تنها با شناخت تفاوت های فرهنگی ملت ها و قومیت ها امکان پذیر است. یکی از سازه های جدید در علم روان شناسی و مدیریت جدید، مفهوم جدیدی به نام «هوش فرهنگی» است که بسیاری از جنبه های مورد نیاز برای فعالیت اثربخش در موقعیت های متنوع فرهنگی را دربر می گیرد.
    این مقاله می کوشد ضمن اشاره به مبانی نظری هوش فرهنگی و ابعاد و معیارهای سنجش هوش فرهنگی از منظر مکاتب جدید و اندیشمندان غربی، مبانی و اصول و معنا و معیارهای هوش فرهنگی را از منظر حضرت علیj را مورد بررسی قرار دهد تا مشخص سازد قلمرو و آثار و ریشه های این هوش در کلام حضرت چگونه مورد توجه قرار گرفته است؟
    بررسی مذکور بیانگر این مطلب است که مقوله هوش فرهنگی از دیدگاه حضرت علیj عرصه ای جامع و فراخ دارد که از مولفه های معنوی چون خدا، دین، معاد، ایمان، اخلاق و یقین تفکیک ناپذیر بوده و دارای مبانی ثابت و مشخصی می باشد. این دیدگاه با نگاه ابزاری جدید به مقوله هوش فرهنگی که فاقد مولفه ها و اصول و مبانی ارزشی و الهی و معنوی است در تغایر می باشد. البته این تفاوت ها در تعاریف ریشه در تغایر در مبانی دارد و این تغایر نیز به نوبه خود وامدار تفاوت در منابع است.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، ارتباط میان فرهنگی، عقلانیت، هوشمندی، حضرت علی
  • زینب سادات سجادی صفحات 91-108
    اینکه انسان بتواند معنایی با ارزش در زندگی خود و برای همه جوانب آن بیابد، به یک سازه جدید از هوشمندی تحت عنوان هوش معنوی نیاز دارد. از میان موجودات تنها انسان از هوش معنوی برخوردار است. هوش معنوی یکی از اجزای اصلی و ضروری رهبری اثربخش به خصوص رهبری تحول آفرین است که بر تصمیمات راهبردی سازمان اثر می گذارد. هدف از این تحقیق بررسی نقش هوش معنوی در موفقیت رهبر تحول آفرین است. روش تحقیق در پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ جمع آوری داده ها، توصیفی−پیمایشی است. داده های پژوهش از بین نمونه 180 نفر از کارکنان و مدیران وزارت اقتصاد و دارایی به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای جمع آوری و فرضیه ها و الگوی مفهومی به ترتیب با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفته اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که الگوی مفهومی پژوهش از برازش خوبی برخوردار بوده و نقش هوش معنوی در رهبری تحول آفرین مثبت و معنادار است. با توجه به یافته های این تحقیق می توان نتیجه گرفت که افزایش هوش معنوی افزایش تحول آفرینی رهبری را به همراه دارد و رهبران می توانند با به کارگیری ویژگی های هوش معنوی بر افکار و باورهای کارکنان نفوذ کرده و پیروان خود را به سمت اهداف متعالی هدایت کنند. رهبر می تواند تغییرات اساسی را در رفتار و مدیریت خود داده و از این طریق منجر به ایجاد تحول در سازمان و تغییرات بنیادی در رفتار کارکنان شود.
    کلیدواژگان: هوش، هوش معنوی، رهبری تحول آفرین
  • حسنعلی نعمتی شمس آباد، ابوالفضل رحیمی گایینی، ریحانه روحانی صفحات 109-136
    در فضای رقابتی امروز سازمان ها و صاحبان مشاغل دریافته اند که می بایست تمرکز را از منبع مادی به سمت دانش و منابع نامشهود خود منعطف کنند تا بتوانند در وضعیت موجود با رقبای خود رقابت کنند. از این رو جهت مدیریت، استفاده درست و بهره برداری از این منابع نامشهود، سازمان ها نیازمند بهره گیری از مفهومی به نام مدیریت دانش هستند که استفاده از آن باعث کسب مزیت رقابتی برای آنها می شود.
    با کمی توجه به ماهیت خاص دانش و این مطلب که امروزه این دانش است که قدرت را تعیین می کند و قدرت در دست فرد و یا گروهی است که دانش را در اختیار دارد، مسائل اخلاقی متعددی حول محور دانش و مدیریت دانش وجود دارد. از جمله این مسائل می توان به مواردی همچون: حفاظت از حریم خصوصی، مالکیت معنوی، محافظت از داده ها در مقابل سرقت و تحریف، اعتماد، انصاف، عدالت، صحت، دسترس پذیری، حفاظت از سرمایه های فکری، آزادی اطلاعات، حفظ امنیت ملی و... اشاره نمود.
    از منظر دیگر می توان این طور بیان کرد که مدیریت دانش مفهومیست نظام مند که به جهت اجرای موفقیت آمیز آن می بایست دیدی جامع و کل نگر داشت. به همین منظور افزون بر توجه به ویژگی های مثبت، کاربردها و مزایای آن، می بایست به منظر دیگری از مدیریت دانش که همان مسائل اخلاقی است نیز توجه ویژه داشت. در واقع در جهان امروز اطلاعات و دانش است که مایه قدرت افراد و سازمان ها هستند و هر کجا که سخن از قدرت باشد خواسته و یا ناخواسته پای اعمال خرابکارانه و غیراخلاقی نیز به میان کشیده می شود.
    گفتنی است که پژوهش های متعددی به خصوص درباره مسائل اخلاقی مدیریت دانش در کشورهای مختلف انجام شده است؛ اما در کشورمان، ایران، تحقیقات کمی در این باره صورت گرفته است.
    با توجه به موارد بیان شده محقق در این پژوهش می کوشد تا به مطالعه سیستماتیک و نظام مند متون، اسناد، مقالات و کتاب های موجود در زمینه اخلاق در حوزه مدیریت دانش در ایران و سطح بین الملل بپردازد.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق سازمانی، مدیریت دانش، معضلات اخلاقی
  • حسن دانایی فرد صفحات 137-160
    اولین پرسش که روبه روی دانش پژوهان حوزه های مطالعاتی مطرح می شود آن است که چه چیزی را مطالعه کنند؟ دانش پژوهان حوزه مدیریت دولتی اسلامی نیز با این پرسش روبه رو هستند. از این رو ترسیم حوزه های مطالعاتی در رشته های مختلف از جمله دغدغه های بسیاری از دانشمندانی است که در حوزه های فرانظری کار می کنند. در این مقاله نویسنده می کوشد چارچوب مفهومی نقشه مطالعاتی مدیریت دولتی اسلامی را تریسم کند. در پایان چالش های کلیدی فرای روی تولید دانش در این حوزه واکاوی شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دولتی اسلامی، نقشه مفهومی، حوزه های مطالعاتی، تولید دانش
|
  • Mohammadreza Ardalan, Vahid Soltanzadeh Pages 5-28
    The study at hand has been done with the goal of examining the effect of managers’ amiability on the promotion of positive organizational behaviors of office workers. The research method is descriptive and correlational. Through stratified sampling, 172 office workers of Bu-Ali Sina University were selected randomly for the study. To collect data for the research, two standard questionnaires of managers’ amiability and positive organizational behaviors were used. After being collected, the research data was analyzed using the statistical softwares of Lisrel and SPSS. The results showed that pledge fulfillment, sympathy, engagement and good disposition have a positive significant relationship with the positive organizational behaviors; however, observing the right and justice, and mind expansion did not have a significant relationship with the positive organizational behaviors. As a result, of the effective factors on the promotion of positive organizational behaviors of office workers is the consideration of managers’ amiability in the universities.
    Keywords: Manager's amiability, Positive organizational behaviors, Bu-Ali Sina University
  • Nima Rahmani Pages 29-52
    Research on decision-making confirms the models which are based on “limited rationality’, and through presenting rational-intuitive models it attempts to introduce intuition as a complementary and supplementary tool. The concept of intuition in the West is close to a temporary imagination and insight which has no definite mode and is different from the present knowledge. Based on image theory, attitudes, morality and individual ideals are effective in intuitive decision-making, and religion is also a reference which gives form to the above factors. Thus, for explaining the status of revelation in rational-intuitive decision-making, the collection of Islamic teachings and doctrines are derived based on Quran and Sunnah which has influenced the 9-stage process of rational decision-making and has an impact on intuitive decision-making. For this, through the diagnostic and oriented qualitative analysis, various sources are searched from which 130 related elements are derived, and are classified based on three categories of beliefs, ruling, and moral values. According to the findings of this research, if intuition only supports the ration in achieving the result and choosing the solution, one can be guided in all stages of rational decision-making through beliefs, rulings and Islamic values. The teachings of revelation accompany the ration and play the role of its guide in the process of decision-making, and influence the individuals’ judgmental experiences, and their values and ideals.
    Keywords: Rational decision-making, Intuitive decision-making, Islamic decision-making
  • Hamid Reza Qasemi, Hosein Sarirpanah Pages 53-70
    Some models have been put forward on the organizational piety so far; however, from the Islamic point of view, a specific research has not been done for presenting a proper model in the field of management and organization. This article attempts to present a model for the organizational piety from the Islamic point of view. For this, after reviewing the previous studies and also examining the present models, through referring to 4 specialist experts of management and 7 specialists of Islamic knowledge, first, 71 factors were derived and, then, it was tried to recognize the priority of the efficient factors and eliminate 15 unrelated factors. In the third stage, 56 factors were determined by the experts as the factors of Islamic piety according to the Islamic point of view. After choosing the faculty members and office workers of Arak public university who were 503 in total as the research population and selecting 174 participants through the systematic random sampling, the designed questionnaire was put to test. By the use of factor analysis, 5 factors were identified which, according to the opinion of the experts, were named as “personal traits and talents”, “good relationship, “obedience and serventhood, “knowledge and experience”, and “patience”.
    Keywords: Organizational piety, Islamic management, Model
  • Ar Baghi Pages 71-90
    The capability of managers for cooperating with people from different cultures is only possible by identifying the cultural differences of nations and ethnicities. One of the new constructs in psychology and new management is the recent concept of “cultural intelligence” which includes many required aspects of effective activity in diverse cultural situations. In addition to mentioning the theoretical basics of cultural intelligence and the dimensions and criteria for the assessment of cultural intelligence from the viewpoint of new schools of thought and Western thinkers, the study at hand attempts to examine the basics, principles, meanings, and dimensions of cultural intelligence from the viewpoint of Imam Ali (AS) to clarify how the scope, effects, and roots of this intelligence have been taken into account in the discourse of Imam Ali (AS).
    This review indicates that the subject of cultural intelligence from the viewpoint of Imam Ali (AS) has a comprehensive and broad arena which is inseparable from the spiritual factors like God, the hereafter, faith, morality and certainty, and has invariable and definite basics. This view is in contrast with the new instrumental look to the subject of cultural intelligence which lacks the value-based, divine, and spiritual factors, principles and basics. Of course, these differences in definitions are rooted in the contrast of basics, and this contrast itself also, in turn, is due to the difference in sources.
    Keywords: Cultural intelligence, Intercultural communication, Rationality, Intelligence, Imam Ali (AS)
  • Zeynab Sadat Sajadi Pages 91-108
    To be able to find a valuable meaning in life and all its aspects, one needs a new construct of intelligence named as spiritual intelligence. From all creatures, only humans possess spiritual intelligence. Spiritual intelligence is one of the main and essential ingredients of effective leadership, particularly the transformational leadership, which influences the strategic decisions of the organization. The purpose of this study is to examine the role of the spiritual intelligence in the success of a transformational leader. The research method in the study at hand is descriptive in purpose and application, and survey in data collection. The data of the study is collected from 180 office workers and managers of Ministry of Economic Affairs and Finance with stratified random sampling, and the propositions and conceptual model are put to test using Pearson Correlation Coefficient and Structural Equation Modeling, respectively. Findings of the study show that the conceptual model of the study has a good fitting, and the relationship between the role of the spiritual leadership and the transformational leadership is positive and significant. Considering the findings of this study, it can be concluded that the increase of spiritual intelligence brings about the increase of transformational leadership, and leaders, using the features of spiritual intelligence, can influence the thoughts and beliefs of the office workers and guide their followers towards transcendental goals. Leaders can change their behavior and management fundamentally and, by this, cause transformation in the organization and fundamental changes in the behavior of office workers.
    Keywords: Intelligence, Spiritual intelligence, Transformational intelligence
  • Hasanali Nemati, Abulfazl Rahimi Gaini, Reyahneh Rohani Pages 109-136
    In the present-day competitive atmosphere, organizations and entrepreneurs have figured out that they must shift the focus from the material source to their intangible knowledge and sources in order to be able to compete with their rivals in the present status. So for the management, proper use and utilization of these intangible sources, organizations need to use a concept named knowledge management whose application brings them a competitive advantage.
    With paying little attention to the special nature of knowledge and also that today the very knowledge determines power and power is at the hand of someone or a group which possesses the knowledge, there are many ethical issues around knowledge and knowledge management. Privacy protection, intellectual property, data protection against theft and distortion, trust, fairness, justice, accuracy, accessibility, intellectual capital protection, freedom of information, national security, etc. are among the issues that can be mentioned.
    From another aspect, it can be mentioned that knowledge management is a systematic concept whose successful administration needs a comprehensive and holistic look. For this, in addition to paying attention to its positive features, applications and advantages, one must also pay a special attention to another aspect of knowledge management, i.e. ethical issues. In fact, in today’s world it is information and knowledge that is the source of strength for people and organizations, and, inevitably, it involves subversive and immoral acts whenever it comes to power.
    It should be mentioned that many studies have been done in different countries about the ethical issues of knowledge management; however, little research has been done on this in our country, Iran.
    Regarding the aforementioned, the researcher tries in this study to examine the available texts, documents, articles and books on the ethics in the field of knowledge management in Iran and at the international level.
    Keywords: Ethics, Organizational ethics, Knowledge management, Ethical problems
  • Hassan Danaee Fard Pages 137-160
    The first question that the researchers of different fields of study face is what to study. The researchers of the field of Islamic Public Management also encounter this question. So designing the study fields in different subjects is one of the concerns of those scholars who work in meta-theoretical fields. In the article at hand, the author attempts to design the conceptual framework for the study map of Islamic Public Management. At the end, key challenges confronting the production of knowledge in this field are explored.
    Keywords: Islamic Public Management, Conceptual map, Fields of study, Production of knowledge