فهرست مطالب

مطالعات دین، معنویت و مدیریت - پیاپی 11 (بهار و تابستان 1396)

نشریه مطالعات دین، معنویت و مدیریت
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی - تخصصی
  • مجید زین الدینی*، علی فرهی، محمدرضا سلطانی صفحات 5-29
    یکی از مهمترین الزامات تعامل بین سازمان ها با کارکنان برخورداری از روح صداقت است. این فضلیت اخلاقی در صورتی که در سازمان ها جاری و ساری باشد بی شک نقش بی بدیلی در موفقیت و ارتقاء عملکرد خواهد داشت و مدیران همواره درصد تحقق بخشیدن به این اصل اخلاقی در عرصه سازمان و مدیریت هستند. از اینرو، این مقاله در پی آن است با استفاده از روش داده بنیاد با رویکرد نظام مند به تجزیه و تحلیل گفتمان امام خمینی (ره) و امام خامنه ای (مدظله العالی) پرداخته و سازوکارهای صداقت سازمانی را در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ارائه نماید. در این راستا، کلیه مکتوبات و بیانات این بزرگواران مرتبط با موضوع به صورت تمام خوانی مورد مطالعه قرار گرفت. در ادامه متون منتخب به شیوه تحلیل جزء به جزء از طریق کدگذاری باز تجزیه و تحلیل گردید. بر اساس یافته های تحقیق تعداد؛ 1865کد، 38 زیرمفهوم، 124 مفهوم، 3 زیرمقوله و 12 مقوله شناسایی شد. نتایج تحقیق، گویای آن است که سازوکارهای صداقت سازمانی در سازمان مورد مطالعه از دیدگاه امام راحل و مقام معظم رهبری شامل؛ولایتمداری، بصیرت، معنویت گرایی، تعلیم و تربیت، فرمانده/مدیر، خدمت گزاری، اخلاق مداری، مردم داری، نوشوندگی، رفتارتوان مندشده، پیشروندگی و خوداتکایی است.
    کلیدواژگان: صداقت سازمانی، ولی فقیه، سپاه پاسداران، نظریه پردازی داده بنیاد
  • زهرا فروتنی*، عطیه بحرانی صفحات 31-52
    کرامت انسانی مقوله مهمی در فرهنگ اسلامی و حافظ بسیاری از ارزش های الهی- انسانی است . هدف این تحقیق تحلیل رابطه کرامت انسانی با فرهنگ سازمانی است . روش تحقیق کاربردی از نوع توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری ، اعضای علمی و اداری دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی به تعداد530 نفر و نمونه آماری با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 220 نفر است . برای سنجش فرهنگ سازمانی از پرسشنامه استاندارد دنیسون و برای سنجش کرامت انسانی از پرسشنامه محقق ساخته و برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون ، t مستقل ، تحلیل واریانس و آزمونF استفاده شد . طبق یافته ها کرامت انسانی با ابعاد درگیر شدن درکار ، سازگاری ، انطباق پذیری و رسالت رابطه مثبت و معناداری دارد و بین میزان این رابطه به لحاظ متغیرهای دموگرافیک تفاوت معناداری وجود ندارد . نتایج تحقیق رابطه بین کرامت انسانی با فرهنگ سازمانی را تایید کرد .
    کلیدواژگان: کرامت انسانی، فرهنگ سازمانی، مدل کرامت انسانی، مدل دنیسون
  • احسان علی اکبری بابوکانی*، احمد علی قانع صفحات 53-76
    تصمیم گیری در علم مدیریت جزء لاینفک است به گونه ای که برخی آن را برابر با علم مدیریت دانسته اند. در مکاتب مختلف مدیریتی این عمل بر اساس گونه ای از مصلحت اندیشی و به طریق عکس همین مصلحت اندیشی، برای دوری از ضرر است. یکی از مشکلات این مسیر، عدم وجود معنای صحیحی از مصلحت و ضرراست. در مکاتب مدیریتی اینگونه از مصلحت اندیشی برخاسته از نگرش مادی آن ها به انسان، علم و هستی است. لذا در فرآیند تصمیم گیری سازمان ها، تصمیماتی غیرمتناسب با حقیقت وجودی انسان گرفته می شود که هرچند ظاهرا خیر او را در پی دارد اما بدون توجه به بعد معنوی انسان است که اگر توجهی حقیقی به حقیقت خلقت شود، روشن است که مصالح دنیوی انسان را نیز در پی نخواهد داشت. اسلام بر خلاف اندیشه های غربی انسان را دارای دو بعد مادی و معنوی می داند. مصالح و ضرر او نیز در این دو بعد معنا می شود و تصمیم گیری باید ناظر به این دو بعد باشد. این مقاله درصدد بیان تصمیم گیری مطلوب از منظر اسلام است و تصمیمی را مطلوب می شمارد که کاملا با محوریت بعد معنوی انسان صورت گیرد؛ چراکه فقط در این صورت است که بعد مادی و مصالح مادی او نیز محقق می شود. چون اسلام خیرهای مادی را زائیده شده از خیرهای معنوی می داند، تنها در صورتی تصمیم صحیحی اخذ شده که با محوریت بعد معنوی صورت گرفته باشد و تنها در این صورت است که مصالح سه سطح فرد و سازمان و جامعه در دو بعد مادی و معنوی با یکدیگر تزاحم و تناقض نخواهند داشت.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، مصلحت مادی، مصلحت معنوی، قاعده ی لاضرر، ضرر مادی، ضرر معنوی
  • حسین رجب دری * صفحات 77-98
    هدف این مطالعه، بررسی میزان تاثیر و تعامل سازه ها و زیر مجموعه های الگوی تصمیم گیری اخلاقی صادقی و خنیفر (1394) از دیدگاه حسابداران است. مطالعه پیش رو از نوع پژوهش های کمی است که با استفاده از «تکنیک دیمتل» انجام می شود. بررسی موضوع از طریق ارسال پرسشنامه به 11 نفر از افراد متخصص در حوزه اخلاق حسابداری صورت گرفت. یافته ها نشان داد که در عوامل روحی روانی متغیر «ریاست طلبی و اصرار در بقا در پست و ریاست» از بیشترین تاثیرگذاری، معیار «فرصت طلبی و غنیمت دانستن مدیریت» از بیشترین میزان تاثیرپذیری و «نادیده گرفتن صلاحیت شخصی» از بیشترین میزان تعامل برخوردار است. در عوامل حرفه ای نیز «بی توجهی به خیرخواهی و صداقت در انتقاد» از بیشترین تاثیرگذاری، «طفره رفتن از مسئولیت» از بیشترین میزان تاثیرپذیری و «سیاه نمایی و اظهار نظر غیرمنصفانه در مورد سایر مدیران» نیز از بیشترین میزان تاثیر و تاثر برخوردار است. همچنین در عوامل انحرافی، « ترجیح منافع خواص در برابر منافع عمومی» از بیشترین میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری و معیار «عدم اهتمام به منافع عمومی» از بیشترین میزان تعامل برخوردار است. مهم ترین یافته این پژوهش این است که الگوی ارایه شده یک «فرآیند تعاملی» است، یعنی اجزای آن بر روی یکدیگر تاثیر داشته و با هم تعامل دارند. در نتیجه، برای تصمیم گیری اخلاقی مطلوب از دیدگاه حسابداران، لازم است که به همه ابعاد الگو توجه شده تا در افزایش سطح اخلاق حرفه ای، توازن حفظ شود و همه مولفه ها در راستای هم تقویت شوند تا بتوان بهترین بازدهی مناسبی را از آن دریافت کرد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، تصمیم گیری، الگوی اخلاقی، تکنیک دیمتل
  • سیدجواد غیاثی * صفحات 99-126
    بی‏ شک توجه به مقوله فرهنگ یکی از مسائل اصلی کشور می‏باشد که همواره از دغدغه‏ های اصلی دلسوزان انقلاب اسلامی بوده است. فرهنگی که از دل آموزه‏ای انقلابی همچون مدیریت جهادی برآید می‏تواند ضمن تاثیرگذاری در ارگان ‏های انقلابی(بنیاد شهید و...)، به ایجاد فرهنگی متعالی در دل خانواده‏ های شهدا و سایر مجموعه‏ های اجتماعی منجر شود. این پژوهش که با هدفی کاربردی تهیه گردید، با استفاده از نرم افزار spss و ابزار پرسش نامه در جامعه ای آماری بالغ بر 18000 نفر و حجم نمونه ی194نفری؛ ارتباط شاخص ‏های سه گانه مدیریت جهادی(ساختاری، رفتاری و زمینه ‏ای) با فرهنگ خانواده‏ های شهدای مشهد مورد بررسی قرار گرفت. گفتنی است روایی پرسش نامه مورد نظر توسط جمعی از اساتید مجرب با ضریب لاوشه بالای 0.8 و پایایی آن براساس یک نمونه ی اولیه 30 تایی باکمک ضریب کرونباخ تایید گردید. در نهایت ضمن تایید ارتباط بین مدیریت جهادی با متغیر وابسته، مشخص شد ارتباط شاخص ‏های زمینه ای با فرهنگ خانواده های شهدا مورد تایید می‏ باشد، در حالی که شاخص‏ های ساختاری و رفتاری پیوند ضعیف ‏تری با فرهنگ خانواده‏ های شهدا دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، فرهنگ، خانواده شهدا
  • جعفر ترک زاده، الهام راضی* صفحات 127-152
    ایجاد معنویت در محیط کار با تسهیل واکنش سازمان در برابر تقاضاهای محیطی، پیشرفت و پایداری آن را در محیط پویای عصر حاضر فراهم می آورد. در این پژوهش به مفهوم معنویت محیط کاری از رویکردهای اسلامی و غربی و تبعات عملکردی هریک در رفتار سازمانی پرداخته شده است. لازم به ذکر است که اغلب پژوهش-های داخلی صورت گرفته در حوزه معنویت محیط کاری با رویکرد غربی و مولفه های برآمده از مبانی این رویکرد می باشند. این در حالی است که رویکرد غربی از منظری متفاوت به انسان و ارزش های او می نگرد و با اصول و مبانی برآمده از آموزه های دینی و جامعه اسلامی ما تناسبی ندارد. از این رو تلاش ما بر آن بوده است تا با استفاده از روش تحقیق فلسفی با بهره گیری از آیات و روایات، بتوان به درک عمیق تر و روشن تری از این مفهوم و کاربرد عملی آن در سطوح رفتار سازمانی دست یافت و برنامه های معنویت در محیط های کاری را متناسب با فرهنگ ایرانی – اسلامی جامعه خود اجرا و ارزیابی کرد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که دیدگاه اسلامی به معنویت محیط کاری ازآنجایی که بر مبنای فطرت کمال جویی و تعالی انسان و آموزه های دین اسلام می باشد در مقایسه با رویکرد لذت گرا و مادی گرای غربی پیامدهای بسیار ارزنده و همه جانبه نگری در سه حوزه فردی، گروهی و سازمانی برای سازمان به همراه دارد. لذا، با توجه به جامعیت آموزه های دین اسلام از یک سو و اهمیت وجود معنویت کاری از سوی دیگر، پرورش معنویت با رویکرد اسلامی ضرورت می یابد.
    کلیدواژگان: معنویت، معنویت محیط کاری، رویکرد اسلامی، رویکرد غربی، رفتار سازمانی
|
  • Majid Zeineddini * Pages 5-29
    One of the most important requirements of interaction between organizations with employees having a spirit of sincerity. Therefore, this article seeks grounded using a systematic approach to analyze the discourse of Imam Khomeini and Imam Khamenei (Mdzlhalaly) and organizational integrity mechanisms to provide the Iranian Revolutionary Guards Islamic Revolution. In this regard, all written and relevant as Tmamkhvany His remarks were studied. Following a detailed analysis of selected texts were analyzed through coding. The results show the number, code 1865, 38 sub-themes groups, 124 concept, the three sub-categories and 12 categories were identified. The results indicate that organizational integrity mechanisms studied from the viewpoint of Imam Khomeini and the Supreme Leader, including Vlaytmdary, insight, spirituality, education, commander / director, service, ethics, Mrdmdary, Nvshvndgy, Rftartvanmndshdh, Pyshrvndgy and It is self-reliance.
    Keywords: organizational integrity, the Supreme Leader, Iranian Revolutionary Guards, grounded theory
  • Zahra Foroutani *, Atieh Bohrani Pages 31-52
    Human dignity is an important category in Islamic culture and preserves many divine-human values.
    The purpose of this study is to examine the relationship between human dignity , with dimensions of 4 persons , the Denison Organizational Culture .This study used a descriptive - survey research . Statistical community is west Azarbaijan of payame noor university college faculty and administrative staff to 530 number and the number 220 of us in the Statistical sample using Morgan . A stratified random sample size of each class were selected academic and administrative staff . The instrument was a questionnaire and Pearson's correlation coefficient , t-test , analysis of variance and F-test was used to test the hypotheses .
    The results show that human dignity , with dimensions of the Denison Organizational Culture ,involvement , consistency, adaptability and mission is a significant positive relationship , and also between human dignity and staff view in terms of demographic variables were not significantly different .
    Generally, the relationship between human dignity and organizational culture confirmed
    Keywords: Human dignity, Organizational culture, Human dignity Model, Denison model
  • Ehsan Ali Akbari Babokani * Pages 53-76
    The decision is inherent in management science. some consider it the same as knowledge management. Different schools of management in this action are done on the basis of expediency to avoid any harm. One of the biggest problems in this direction, there is no true sense of expediency and losses on the thought. Management schools of thought born in the West, so the policy arising from the materialist conception of man, science and the universe. So in the process of decision-making organizations, decisions are disproportionate to the reality of being human that although it is apparently provides material benefits. But if we pay attention to the spiritual dimension of humans and the truth of creation, it is clear that man's worldly is not provided.This article describes the correct decisions Islam. And a decision favorable to the spiritual aspect of human-oriented, mixed with the material because the material and the material he provided.
    Keywords: Decision-making, financial interests, intellectual interests, the principle of no harm, material loss, loss of intellectual
  • Hossein Rajabdorri * Pages 77-98
    The purpose of this study was to investigate the impact and interaction of the constructs and subsets of Sadiqi and Khanifar ethical decision making model (2015) from the viewpoint of accountants. The present study is a quantitative research that is carried out using a "DEMATEL technique". The questionnaire was sent to 11 experts in the field of accounting ethics. Findings showed that in the psychological factors of the variable "presumption and insistence on survival in posts and presidencies" from the most influential, the criterion of "opportunism and knowledge management" of the highest degree of influence and "ignoring personal competence" from the highest rate Interacting. In professional factors, "disregard for benevolence and honesty in criticism" from the most influential, "avoidance of responsibility" from the most impact and "blackening and unfair opinion about other managers" also have the most impact and impact. Is. Also, in diversion factors, the "preference of the benefits of properties to the public interest" has the most impact on the impact and the criterion of "disregard for the general interest". The most important finding of this study is that the proposed model is an "interactive process," meaning that its components interact and interact. As a result, in order to make a good ethical decision from the viewpoint of accountants, it is necessary to pay attention to all aspects of the model in order to maintain a balance in increasing the level of professional ethics and to enhance all components in order to obtain the best returns from it.
    Keywords: professional ethics, decision making, ethical model, DEMATEL technique
  • Javad Ghiasi * Pages 99-126
    Undoubtedly, given the culture of the country's main problems is that the main concern has always been sympathetic Islamic Revolution. Culture of the revolutionary doctrine of Jahad can cope with the impact of the revolutionary organs (martyr Foundation, etc.), to create a high culture in the heart of the martyr's families and other social series lead. The study was prepared by functional purpose, using spss software and statistical questionnaires in a community of over 18,000 and a sample size of 194 people, the relationship between the three Jahad (structural, behavioral and contextual) with culture Mashhad martyrs families were studied. The validity of the questionnaire to a group of professors by a factor of 0.8 Lavshh help of reliability is based on a prototype 30-Cronbach's coefficient was confirmed. martyrs are.
    Keywords: Jahad, culture, families of martyrs
  • Elham Razi * Pages 127-152
    Creating spirituality in the workplace, enhances the organization sustainability in the present dynamic environment by facilitating its reaction towards environmental demands. In this study, the concept of workplace spirituality in Islamic and Western approaches and the practical implications of each one has been discussed in organizational behavior. It should be noted that most of internal researches carried out in the field of workplace spirituality have be done by Western approach and the components derived from the foundations of this approach. Meanwhile, the western approach looks from a different perspective to humankinds and his values and does not fit with the principles derived from our religious teachings and our Islamic society. Therefore, by using verses of Quran and narrations, through a philosophical research method we made some efforts to achieve a deeper and more comprehensive understanding of workplace spirituality and its practical application at levels of organizational behavior and implement and evaluate the program of workplace spirituality in accordance with Iranian – Islamic culture of our society. The results of this study showed that the Islamic perspective on the workplace spirituality, which is based on the nature of perfectionism, human excellence, and the teachings of the Islam religion in levels of individual, group, and organizational is more valuable and comprehensive than the Western materialistic approach. Therefore, due to the comprehensiveness of the teachings of Islam on the one hand and the importance of the existence of spirituality on the other hand, the cultivation of spirituality with Islamic approach is necessary.
    Keywords: spirituality, workplace spirituality, Islamic approach, western approach, organizational behavior