فهرست مطالب

نشریه مطالعات دین، معنویت و مدیریت
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میثم ده ناد* ، یوسف محمدی مقدم، بهزاد شوقی، سید مصطفی مرتضوی صفحات 5-40
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تعهد سازمانی و نوآوری سازمانی بر اقتصاد مقاومتی انجام شد. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش گردآوری داده ها توصیفی−همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه کارکنان اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران به تعداد 500 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و جدول مورگان 217 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد تعهد سازمانی آلن و میر (1990) ، نوآوری سازمانی پنیادز، پراجگو و سوهل (2006) و پرسشنامه محقق ساخته اقتصاد مقاومتی که برگرفته از منویات مقام معظم رهبری مدظله العالی در پیام نوروزی سال 1395 بود، استفاده شد. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، توصیف داده ها از طریق میانگین، انحراف معیار، درصد، فراوانی و جدول و استنباط آماری داده ها از طریق مدلسازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار 2 PLS Smart در دو بخش مدل اندازه گیری و بخش ساختاری انجام پذیرفت. در بخش اول ویژگی های فنی پرسشنامه شامل پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا مختص PLS بررسی گردید؛ در بخش دوم، ضرایب مسیر و ضرایب معناداری نرم افزار برای بررسی فرضیه های پژوهش استفاده شدند. نتایج تحقیق نشان داد، تعهد سازمانی و مولفه های آن شامل تعهد عاطفی، مستمر و هنجاری و همچنین نوآوری سازمانی و مولفه های آن شامل تولیدمحوری، فرایندمحوری و سازمان محوری بر اقتصاد مقاومتی از دیدگاه کارکنان اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، تعهد سازمانی، نوآوری سازمانی، تولید محوری، آموزش و پرورش
  • جواد آقامحمدی* صفحات 41-62
    هدف از این پژوهش شناسایی مولفه ها و روش های به کار رفته در پژوهش های مدیریت اسلامی در جهت گزینش مدیران سازمان ها براساس معیارهای اسلامی موجود در پژوهش ها و به روش سنتزپژوهی بود. رویکرد روش شناختی در این پژوهش کیفی با استفاده از راهبرد سنتزپژوهی و روش تحلیل محتوا بود. با رجوع به پایگاه های معتبر داده ها و اطلاعات تعداد 157 مقاله در فاصله سال های 1380−1396 در زمینه مدیریت اسلامی یافت شد که تعداد زیادی از آنها غیرمرتبط با اهداف پژوهش حاضر و از سوی نویسندگان غیردانشگاهی منتشر شده بودند و از بین آنها تعداد 43 مقاله به عنوان نمونه و به صورت هدفمند انتخاب گردید. یافته های پژوهش نشان داد که مهم ترین شاخص های شناسایی شده در حوزه پژوهش های مدیریت اسلامی عبارت بودند از: اخلاق مداری، دینداری و خدامحوری، عدالت طلبی، نرمخویی و رفتار نیکو، سعه صدر، تقوی، تدبیر و اندیشه ورزی، صداقت، تواضع و فروتنی، شجاعت، ساده زیستی، تخصص گرایی، امانتداری، بخشش، مشورت و همفکری، قانون گرایی، شایسته سالاری. از دیگر یافته های پژوهش حاضر می توان به روش تحقیق کیفی به عنوان روش غالب در پژوهش های مدیریت اسلامی اشاره کرد. از 43 مقاله بررسی شده تعداد 15 مقاله به صورت فردی و 28 مقاله به صورت گروهی منتشر شده و در این بین مردان بیشترین مشارکت را در این پژوهش ها برعهده داشته اند. بیشترین منابع مورد استفاده در پژوهش های مدیریت اسلامی مربوط به قرآن کریم و نهج البلاغه بوده است.
    کلیدواژگان: سنتزپژوهی، مدیریت، مدیریت اسلامی، شاخص های مدیریت اسلامی
  • محمدباقر منصورزاده *، مهدی ناظمی اردکانی صفحات 63-83
    ارتقا و تعالی و پیشرفت هر سازمان و نهادی متکی بر عوامل متعددی می باشد، به نظر بسیاری از صاحب نظران نیروی انسانی آموزش دیده یکی از مهم ترین این عوامل می باشد. حوزه های علمیه در کشور، به رغم تاثیرگذاری های فراوان در عرصه های گوناگون کماکان از نظر داشتن نیروی انسانی مکفی با محدودیت های زیادی روبه رو می باشند. این پژوهش بر آن است که با نگاهی آمارگونه ضمن اثبات این محدودیت در حال حاضر، نشان دهد که عرصه های حضور ضروری روحانیون کدام است و چگونه باید به این حضور جامه عمل پوشانده شود.
    کلیدواژگان: سرانه، روحانی، حوزه علمیه، سفیران هدایت
  • محمدرضا سلطانی* صفحات 85-111

    حوزه کسب و کار، از جمله حوزه های مهم و مطرح دنیاست و موتور محرک اقتصاد هر کشور محسوب می شود. برخورداری نظام جمهوری اسلامی ایران از یک نظام کسب و کار و اقتصاد اثربخش و کارآمد، مستلزم تلازم با فرهنگ و ارزش هایی است که با ماهیت شریعت اسلام سازگار و همسو باشد. این تحقیق با هدف شناسایی مولفه های ارزشی در کسب و کار و عرصه عملیات اقتصادی انجام می شود. به منظور نیل به هدف تعیین شده ضمن مرور مبانی نظری و پایه تحقیق، مبانی دینی (آیات قرآن کریم، احادیث و روایات، بیانات امام خمینیe و سخنان و تدابیر مقام معظم رهبری مدظله العالی) بررسی و کنکاش شد. تحقیق حاضر به لحاظ نوع تحقیق، در زمره تحقیقات کاربردی به شمار می رود و از حیث ماهیت، تحقیق توصیفی−کیفی است که از طریق مطالعات کتابخانه ای و بررسی اسنادی، اطلاعات مورد نیاز، جمع آوری و تحلیل گردید.
    در این تحقیق مولفه ها و شاخص های مستخرج از مبانی دینی در ارتباط با موضوعات اقتصاد و کسب و کار، در دو بعد عمومی و اختصاصی و متناسب با دو بعد کلی در زیرشاخه های وابسته به هر کدام، دسته بندی شدند. در نهایت شاخص های مدیریت جهادی 24 مورد، مولفه ها و معیارهای استخراج شده از آیات قرآن کریم و روایات و احادیث در بعد عمومی حوزه کسب و کار، 53 مولفه و در بعد تخصصی و حرفه ای کسب و کار 58 مولفه می باشد و مولفه های ناظر بر اقتصاد مقاومتی مستخرج از بیانات مقام معظم رهبری مدظل العالی، 26 مورد می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، فرهنگ و ارزش های اسلامی، کسب و کار، اقتصاد مقاومتی
  • محمدحسین رحمتی *، نفیسه بلاغت نیا صفحات 113-138
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شاخصه های اخلاقی بر عملکرد مدیران، با محوریت نهج البلاغه که تجلی گاه دستورالعمل های نظری و عملی امام علیj می باشد، درصدد است این موضوع را نشان دهد که اعمال صحیح مدیریت اخلاقی در سازمان های اجرایی و مذهبی به خصوص مشاهد مشرفه، افزون بر نهادینه کردن ارزش های اخلاقی، نتایج مثبت زیادی را به دنبال خواهد داشت که مهم ترین آن رسیدن سازمان به اهداف استراتژیک خود می باشد. برای پاسخ به سوال تحقیق، در ابتدا مولفه های اخلاق فردی و اجتماعی با استفاده از نهج البلاغه استخراج گردید و سپس تاثیر آنها بر مولفه های کلیدی عملکرد که بر ابعاد ایجاد اعتماد و تعهد و برقراری عدالت تاکید داشتند، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. یافته های این مطالعه نشان داد بین اخلاق و عملکرد رابطه معناداری وجود دارد؛ مولفه های ایجاد اعتماد و تعهد در حرم حضرت معصومهB در وضعیت مطلوبی قرار دارد؛ اما مولفه های برقراری عدالت در وضعیت مناسبی قرار ندارند.
    کلیدواژگان: اخلاق، مدیریت، عملکرد، نهج البلاغه، حرم حضرت معصومه(س)
  • زهره حاجی ها، حسین رجب دری * صفحات 139-156
    با توجه به اهمیت اخلاق در نظام ارزشی اسلام و تاثیر ابعاد آن بر سایر نظام های ارزشی و فرهنگی، می توان پیش بینی نمود که اخلاق کار اسلامی بر اخلاق حرفه ای موثر باشد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر اخلاق کار اسلامی بر اخلاق حرفه ای در مدرسان حسابداری است. مطالعه پیش رو ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ شیوه اجرا پیمایشی است. بررسی موضوع از طریق پرسشنامه و نمونه گیری به صورت تصادفی به شیوه مجازی و حضوری در سال 1396 از 132 نفر از مدرسان دانشگاهی رشته حسابداری صورت پذیرفت. برای تحلیل نتایج در قالب 3 فرضیه اصلی، از معادلات ساختاری و t تک نمونه ای در نرم افزار Smart PLS و SPSS نسخه 22 استفاده شد. یافته ها نشان داد که اخلاق کار اسلامی بر اخلاق حرفه ای اثرگذار است و با افزایش سطح اخلاق کار اسلامی، می توان انتظار افزایش سطح پایبندی به اخلاق حرفه ای را در مدرسان حسابداری داشت. همچنین، سطح اخلاق کار اسلامی و حرفه ای در جامعه موردبررسی بالاتر از متوسط است. یافته اصلی این پژوهش، لزوم توجه بیش ازپیش به سطح اخلاق کار اسلامی مدرسان حسابداری را اثبات کرد، تا بتوان با توجه به تاثیر گسترده آن، در آینده سطح اخلاق حرفه ای حرفه حسابداری را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: کلیدواژه هااخلاق کار اسلامی، اخلاق حرفه ای، مدرسان حسابداری
  • بیتا کاظمین خیابان *، داریوش نوروزی، فاطمه عزیز ابادی فراهانی صفحات 157-176

    داشتن نیروی انسانی توانمند و آشنا به آموزه های تربیتی سرمایه ای گرانسنگ برای سازمان ها به شمار می آید. از جمله موثر در بروز توانمندسازی کارکنان ، آموزش آموزه های تربیتی قرآن کریم می باشد.
    سازمان های توانمند با واگذاری وظایف خود به افراد جنبه های توانمندسازی را اعطاء می کنند. هدف از مطالعه حاضر تاثیر آموزه های تربیتی قرآن کریم بر توانمندسازی کارکنان سازمان فرهنگی−ورزشی شهرداری قدس می باشد.
    روش پژوهشی از نظر نوع هدف، کاربردی و نیمه آزمایشی می باشد. با توجه به حجم جامعه آماری (50 نفر) مطابق جدول کرجسی نمونه مورد مطالعه به اندازه 43 نفر از کارکنان سازمان یاد شده محاسبه شد. نمونه گیری به روش تصادفی ساده، ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه توانمندسازی روان شناختی نیروی انسانی اسپریتزر (1995) برای سنجش چهار بعد توانمندسازی استفاده گردید که ضریب پایایی پرسشنامه توانمند سازی 81/0 می باشد.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که آموزش آموزه های تربیتی قرآن کریم موجب افزایش ابعاد توانمندسازی کارکنان می شود.
    کلیدواژگان: آموزه های تربیتی، قرآن کریم، توانمندسازی، توانمندسازی کارکنان، سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری قدس
|
  • Meisam Dehnad*, Yousef Mohammadi Moghadam, Behzad Shoghi, Seyed Mostafa Mortazavi Pages 5-40
    The purpose of this study was to investigate the effect of organizational commitment and organizational innovation on resistance economy. The research method was applied in terms of purpose and in terms of collecting data, descriptive-correlation was used. The statistical population of this research included all employees of the General Directorate of Education in Tehran, numbering 500. Using a simple random sampling method, 217 people were selected as the sample size. For data collection, Allan & Meer (1990), Organizational Innovation Pylyadz, Pegrago and Sohehl (2006) and researcher-made resilience economics questionnaire, which was taken from the Supreme Leader's Guide in Nowruz's message of 1395, was used to collect data. After collecting questionnaires, the data were analyzed by means of mean, standard deviation, percentage, frequency and table, and the statistical inference of the data through structural equation modeling and using Smart PLS 2 software in two parts of the model. The structural section was carried out. In the first part, technical characteristics of the questionnaire including reliability, convergent validity and divergent validity of PLS-specific questionnaire were investigated. In the second section, path coefficients and software significance coefficients were used to study the research hypotheses. The results of the research showed that organizational commitment and its components include emotional, continuous and normative commitment as well as organizational innovation and its components including core production, core process and central organization on resistive economy from the viewpoint of staff of the General Directorate of Education in Tehran Has an effect.
    Keywords: Resistance Economics, Organizational Commitment, Organizational Innovation, Axial Production, Education
  • Javad Agha Mohammadi* Pages 41-62
    The purpose of this study was to identify the components and methods used in Islamic management research in order to select managers of organizations based on Islamic criteria in the research and in the method of synthesis research. Methodological approach in this qualitative study was using synthesis strategy and content analysis method. Referring to reliable databases and data, there were found 157 articles in the field of Islamic management during the years 1380 to 1396, many of which were unrelated to the objectives of the present study and were published by non-academic writers, among which there were a number 43 articles were selected as sample and purposefully. Findings of the research showed that the most important indicators identified in the field of Islamic management research were: Ordinary Ethics, Religion and Al-Khudjouri, Justice, Softness, and Good Behavior, Al-Sadr, Piety, Thought and Thought, Integrity, Modesty and modesty, courage, simple biology, specialization, trusteeship, forgiveness, consultation and co-operation, legalism, meritocracy. Among other findings of the present study, we can use the qualitative research method as a dominant method in Islamic management studies. Of the 43 articles reviewed, 15 papers have been published individually and 28 articles have been published collectively, and men have been the most involved in these studies. Most of the resources used in Islamic management studies related to the Holy Quran and Nahj al-Balaghah.
    Keywords: Synthesis Research, Management, Islamic Management, Islamic Management Indicators
  • Mohamadreza Soltani* Pages 85-111

    The business is one of the most important subject in the world and it is considered to be the driving force behind the economy of any country. Having the Islamic Republic of Iran from an efficient business system and economy requires a culture of values that are consistent with the nature of Islamic law. This research is aimed at identifying value components in business and economic operations. In order to achieve the goal, while reviewing the theoretical foundations and the basis of the research, the religious foundations were investigated. The present research is an applied research in terms of research type. In essence, it is a descriptive qualitative research that was collected and analyzed through library studies and documentary review. In this research, the components and indices of the religious foundations related to the subjects of economics and business are classified in two general and specific dimensions and are proportional to two general dimensions in subcategories dependent on each one. Finally, the indicators of jihad management are 24 items, components and criteria extracted from the verses of the Holy Qur'an and narratives and hadiths in the general field of business, 53 components and in the professional and professional aspect of the business are 58 components and components Considering the resistance economy that comes from the Supreme Leader's statement, there are 26 cases.
    Keywords: Jihadi management, Islamic Culture, Values, Business, Resistance
  • MohammadHosein Rahmati*, Nafiseh Balaghatnia Pages 113-138
    The purpose of this study is to investigate the effect of ethical attributes on the performance of managers, based on Nahj al-Balaghah which is the manifestation of the theoretical and practical instructions of Imam Ali (AS). This study aims to prove that the correct application of ethical management in religious organizations will institutionalize ethical values. In addition, there will be many positive results, most notably the achievement of the organization's strategic goals. To answer the research question, first the components of individual and social ethics were extracted using Nahj al-Balaghah and after that, their impact on key performance factors emphasizing the dimensions of building trust and commitment and establishing justice was studied. Findings of this study showed that there is a significant relationship between ethics and performance. The components of trust, commitment and performance in the holy shrine of hazrat Masoumeh (S) are in a good condition, but the components of justice are not in a good condition.
    Keywords: Ethics, Management, Performance, Nahj al-Balaghah, Holy Shrine of Hazrat Masoumeh
  • zohreh hajiha, Hossein Rajabdorri* Pages 139-156
    Given the importance of ethics in the value system of Islam and the impact of its dimensions on other value and cultural systems, it can be predicted that the Islamic work ethic will affect professional ethics. The purpose of this study was to investigate the effect of Islamic work ethic on professional ethics in accounting instructors. The leading study is, from the point of view of the objective, and in terms of survey practice. The survey was done through a questionnaire and a random sampling was conducted in 1396 in a virtual manner in 132 academic staff. To analyze the results in the form of three main hypotheses, structural equations and single sample t were used in Smart PLS and SPSS version 22 software. The findings showed that Islamic work ethic has an impact on professional ethics and with increasing levels of Islamic work ethics, one can expect an increase in the level of adherence to professional ethics in accounting instructors. Also, the level of Islamic and professional work ethics in the community is higher than average. The main findings of this study proved the need for more attention to the level of Islamic work ethic of accounting instructors, so that in view of its wide impact, in the future, the level of professional ethics in the accounting profession could be improved.
    Keywords: Islamic Ethics, professional ethics, Accounting Instructors
  • Bita Kazemain Khiaban*, Dariush Noroozi, fatemeh Aziz Abadi Farahani Pages 157-176

    Having capable human resources and familiar with the teaching of Islamic education considered as capital for organizations.One of the effective factors in the empowerment of employees in organizations is teaching of Holy Quran. Powerful organizations confer their duties to empowerment people. The purpose of the present study is the impact of educational teachings of the Holy Quran on empowering the employees of sports and cultural organization of Qods Municipality. Based on the objective the research method is considered practical and semi- tentative. Due to the mass of statistical society research of teachers ,Mentioned employees of organization was 50 persons. Number of samples according to table of Krschy equal to 43 persons .Sampling was done randomly. The tool of collecting data, questionnaire of psychological empowerment, human resources Spritzer (1995) used to measure the four dimensions of empowerment. The final factor of the empowerment questionaire is 0.81 .
    The result of the research shows that educational teaching of the Quran causes enhance ment in all features of staffs capability.
    Keywords: Education Teachings, Holy Quran, Empowering employees, Sport, cultural organization of mayoralty